İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Serum Fiyat Listesi
İlaç Firması BALANCE
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05D
ATC Açıklaması Periton Dializ Ürünleri
NFC Kodu QS
NFC Açıklaması Topikal Harici Diyaliz, İrrigasyon ve Perfüzyon Solüsyonları
Kamu Kodu A11651
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 58,44 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 52,15 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • sodyum klorür

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Solunum yolları açık tutulmalı, su, elektrolit, asid baz dengesi sağlanmalıdır. Eksitasyon, delirium, konvulsiyonlar varsa; intravenöz diazepam. Hipotansiyon ve şok halinde; intravenöz Noradrenalin veya Metaraminol enfüzyonu. Solunum depresyonu varsa; suni solunum veya respiratör Şiddetli antimuskarinik belirtilere karşı; yavaş intravenöz Fizostigmin 0.5-2 mg, dakikada 1 mg’ ı geçmemek üzere total olarak 5 mg’ a kadar verilebilir. (çocuklarda bir defada 0.5-1 mg, total 2 mg’ a kadar verilebilir) Veya Neostigmin metilsulfat intramüsküler 0.5-1 mg, 2-3 saat ara ile tekrarlanır.

Endikasyonlar

Mide, duodenum, ince ve kalın bağırsak, üreter, mesane ve safra yollarının spazm, spastik ağrı ve koliklerinde, Spastik dismenorede, Postoperatif bulantı ve kusmaların tedavisinde, Doğumda kollum spazmlarının giderilmesinde ve plasentanın çıkarılmasını kolaylaştırmada, Endoskopik muayenelerde, küçük ürolojik ve jinekolojik müdahalelerde spazmların önlenmesinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Skopolamin N-butil bromür bir kuvaterner amonyum derivesi olup Asetilkolinin muskarinik ve nikotinik reseptörlerdeki etkilerini kompetitif antogonizm yoluyla inhibe eder. Ancak atropinden farklı olarak nikotinik reseptörleri bloke edici etkisi antimuskarinik etkisinden fazladır. Miyenterik pleksus (Auerbach-Meissner) ve intramural nöronlardaki nikotinik kolinerjik reseptörlerin inhibisyonu, gastrointestinal sistem, ureter ve mesanede tonus, motilite ve peristaltik kontraksiyonları azaltır, safra yolları ve safra kesesi üzerinde rölaksan etki hasıl eder. Bir kuvaterner amonyum derivesi olduğundan Skopolamin N-butil bromür hemato-ensefalik engeli geçemez ve göze konjuktiva yoluyla nüfuzu zayıftır. Skopolamin N-butil bromürün terapötik dozlarda merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisi ve periferik antimuskarinik etkileri minimaldir.

Farmakokinetik Özellikler

Skopolamin N-butil bromür karaciğerde enzimatik hidrolizle metabolize olur. Parenteral olarak verilen ilacın bir kısmı idrarla atılır, bir kısmı safra ile itrah edilerek barsağa geçer.

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

1 ml. lik ampulde Skopolamin N-butil bromür:20 mg Yardımcı maddeler : Sodyum klorür 6.2 mg ve enjeksiyonluk su k.m. ihtiva eder

İlaç Etkileşmeleri

Sekonder antimuskarinik etki gösteren Amitriptilin, Maprotilin, Pimozid gibi ilaçlarla birlikte kullanılması etkisini arttırarak toksisite potansiyelini yükseltebilir. Siklopropan anestezisi verilen hastalarda kullanıldığında ventriküler aritmiler görülebilir. Mide sekresyon ve motilitesini azalttığından Ketokonazol absorpsiyonunu önemli ölçüde azaltabilir. Uzun etkili (sustained release) ve barsak kaplamalı (enteric-coated) potasyum preparatlarıyla birlikte kullanılırsa intestinal ülserasyon riski artar. Metoklopromid’ in gastrointestinal motilite üzerindeki etkisi Skopolamin N-butil bromür tarafından antagonize edilebilir. Antasidler, Sodyum bikarbonat, Asetozolamid idrarı alkalinize ederek ilacın itrahını geciktirebilir ve antimuskarinik etkiyi şiddetlendirebilir. Kortikosteroidler ve ACTH ile birlikte kullanıldığında intraoküler basınç artmasına sebep olabilir.

Kontraendikasyonlar

BUTOPAN, aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır : Skopolamin N-bütil bromür’e veya formüldeki herhangi bir maddeye karşı aşırı hassasiyet, Dar açılı glokom, Kalp hastalıkları; özellikle aritmiler, konjestif kalp yetmezliği, koroner hastalık ve mitral stenoz, Gastrointestinal sistemin obstrüktif hastalıkları,  Myasthenia gravis, Prostat hipertrofisi, idrar retansiyonu, mesane boynu obstrüksiyonu, Pilor stenozu ve intestinal atonide

Kullanım Şekli Ve Dozu

Butopan Ampul intramüsküler, intravenöz veya subkutan enjeksiyon şeklinde kullanılır.   Erişkinlerde ve 12 yaşından büyük adolesanslarda   Günde birkaç kez intramüsküler, subkutan veya yavaş olarak intravenöz yoldan 1-2 ampul Butopan uygulanabilir. Enjeksiyonlar 6-8 saat aralarla yapılmalıdır. Günlük en yüksek doz olan 100 mg aşılmamalıdır.   Süt çocuklarında ve küçük çocuklarda   Günde birkaç kez intramüsküler , subkutan veya yavaş olarak intravenöz yoldan vücut ağırlığının kilogram (kg) başına 0.3-0.6 mg kullanılabilir. Günlük en yüksek doz olan vücut ağırlığının kg’ ı başına 1.5 mg aşılmamalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Butopan 10 mg Draje, 20 draje içeren blister ambalajlarda.

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Butopan 20 mg/1 ml, 6 ya da 100 Ampul

Uyarılar/Önlemler

Çocuklar, sarışınlar, Down Sendromu (Mongolizm) hastaları, spastik paralizi hastaları antimuskarinik etkilere aşırı hassasiyet gösterebilir.Çocuklar, yaşlılar, zayıf ve debil hastalar, kardiyovasküler, renal ve hepatik hastalığı olanlar antimuskariniklerin etkilerine daha hassas olabilir.Barsak enfeksiyonu ve diaresi olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Motiliteyi azalttığından toksin ve mikropların retansiyonuna sebep olabilir.Antimuskarinikler ter salgısını inhibe ettiğinden çok sıcak ortamda ve ateşli hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.Skopolamin N-butil bromür başta sersemlik, uyuklama ve görmede bulanıklık yapabilir. Otomobil ve makine kullananlar bu konuda uyarılmalıdır.  GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE KULLANIM: Gebelik Kategorisi: C Gebelikte Kullanım: Uzun deneyimler sonucunda gebelik sırasında zararlı etkileri olduğuna dair deliller gözlenmemiştir. Gebelik döneminde, ilk üç ayda, ilaç kullanımı ile ilgili genel uyarılar dikkate alınmalıdır. Emzirme/Laktasyonda Kullanım: Antimuskarinikler laktasyonu inhibe eder. Ancak Skopolamin N-butil bromür’ün anne sütüne geçme ihtimali zayıftır. Emziren kadınlarda kullanılmasının güvenilir bir uygulama olup olmadığı henüz gösterilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Ancak yüksek dozlarda verildiğinde aşağıdaki yan etkiler görülebilir : Gastrointestinal sistem : Konstipasyon, meteorismus. Göz : Görme bulanıklığı, midriasis, ışığa duyarlılık, göz içi basıncında artma. Solunum sistemi : Ağız, burun, boğaz kuruluğu; solunum zorluğu, kürariform solunum paralizi. Kas sistemi : Yorgunluk, kuvvetsizlik. Dolaşım sistemi : Taşikardi, ortostatik hipotansiyon. Merkezi sinir sistemi : Hafızada zayıflama, konfüzyon, inkoordinasyon, baş dönmesi, uyuklama. Ekzokrin glandlar : Süt, ter ve tükürük salgısında azalma. Üriner sistem : Dizüri, üriner retansiyon.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ

Doz Aşımı

İbuprofen doz aşımının toksisitesi, alınan ilaçmiktarına ve alımdan itibaren geçen süreye bağlıdır. Sık olmamakla birlikte ibuprofen doz aşımıyla tıp literatüründe ciddi toksisite ve ölüm bildirilmiştir. İbuprofen doz aşımının en sık bildirilen belirtileri karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve uyuklama halidir. Diğer santral sinir sistemi belirtileri baş ağrısı, kulak çınlaması,MSS (Merkezi Sinir Sistemi)depresyonu ve konvülziyonları içerir. Seyrek olarak metabolik asidoz, koma, akut böbrek yetmezliği ve apne (primer olarak çok küçük çocuklarda) oluşabilir. Hipotansiyon, bradikardi, taşikardi ve atriyal fibrilasyon benzeri kardiyovasküler toksisiteler de bildirilmiştir. Akut ibuprofen doz aşımının tedavisi primer olarak destekleyici tedavidir. Hipotansiyon, asidoz ve gastrointestinal kanamanın tedavisi gerekebilir. Akut dozaşımı durumlarında apomorfinle kusturularak veya lavajlamide boşaltılmalıdır. Kusturma yöntemi en çok ilaç alındıktan sonraki 30 dakika içinde etkilidir. İbuprofenin absorpsiyon ve geriemilimini azaltmada oral yolla verilen tıbbi kömür yararlı olabilir. Her bir pediyatrik olgunun bireysel bazda değerlendirilmesi gerekmesine rağmen çocuklarda beden ağırlığının kilogramı başına hesaplanan ibuprofen alım miktarı toksisite gelişme potansiyelini tahmin etmede yardımcı olabilir. Kilogram başına 100 mg’den düşük ibuprofen dozajının toksisiteye yol açması olası değildir. Kilogram başına 100–200 mg ibuprofen alan çocuklar kusturularak ve en az 4 saat gözlem altında tutularak tedavi edilebilir. Kilogram başına 200–400 mg ibuprofen alan çocukların midesi hemen boşaltılmalı ve bir sağlık kurumunda en az 4 saat gözlem altında tutulmalıdır. Kilogram başına 400 mg’ı aşkın dozda ibuprofen alan çocuklara acil tıbbi yardım, dikkatli gözlem ve uygun destekleyici tedavi gerekebilir. Konvülziyon riski ve mide içeriğinin aspirasyon potansiyeli nedeniyle 400 mg/kg’ı aşkın doz aşımında apomorfinle çocukların kusturulması önerilmez. Yetişkin hastalarda bildirilen doz alımı öyküsü toksisitenin derecesini tahmin ettiremez. Doz aşımı sırasındaki koşullara göre doktora danışma ve takip gerekliliği konusu değerlendirilmeye alınmalıdır. Semptomatik yetişkin hastalar gözlem için bir sağlık kurumuna kabul edilmelidir. İbuprofenin spesifik bir antidotu yoktur.

Endikasyonlar

Brufen® 600 mg FilmTablet, Romatoid artrit ve osteoartritin semptom ve bulgularının düzeltilmesi, hafif ve orta derece ağrıların rahatlatılması ve primer dismenore tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

İbuprofen nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAİİ) propiyonik asit grubunun bir üyesidir. İbuprofen [+]S- ve [-]R-enantiyomerlerin rasemik bir karışımıdır.İbuprofen analjezik, antiinflamatuar ve antipiretik aktiviteye sahiptir ve bu özellikler inflamasyon ve ağrıda semptomatik düzelme sağlamaktadır. İbuprofenin terapötik etkilerinin siklooksijenaz enzimi üzerindeki inhibitör etkisinin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Bu inhibitör etki, prostaglandin sentezinde belirgin bir düşmeyle sonuçlanmaktadır.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: İbuprofen gastrointestinal kanaldan kolaylıkla emilerek kullanımdan bir iki saat sonra doruk serum konsantrasyonlarına ulaşılır. Eliminasyon yarı ömrü ortalama iki saattir. Dağılım: İbuprofen, plazma proteine yüksek oranda (20 g/ml’de % 99’dan fazlası) bağlanır. Proteine bağlanması doygunluk derecesine bağımlı olup 20 g/ml’in üstü konsantrasyonlarda doğrusal değildir.Verilen oral dozaja göre ibuprofenin dağılımhacminde yaş ve ateşe bağlı olarak değişiklikler oluşur. Onbir yaş üstü ateşli çocuklarda dağılım hacmi yaklaşık 0.2L/kg iken yetişkinlerde yaklaşık 0.12L/kg düzeyindedir. Metabolizma: İbuprofen, oral uygulamadan sonraki 24 saat içinde idrarla hidroksi (%25) ve karboksipropil (%37) ve propiyonik asit metabolitleri şeklinde atılır. İdrarda saptanan serbest ve konjüge ibuprofen oranları sırasıyla % 1 ve % 14 düzeyindedir. İlacın geri kalan bölümünün feçesle metabolitler ve emilmemiş ilaç formu şeklinde atıldığı saptanmıştır. Atılım: İbuprofen hızla metabolize olup idrarla atılır. Son dozdan 24 saat sonra ibuprofenin atılımı hemen hemen tamamlanmıştır. Plazma yarı ömrü yaklaşık 2 saat olup bifazik bir eliminasyon süresi-zaman eğrisi gösterir. Çocuklar ve yetişkinler arasında ilacın terminal eliminasyon hızı ve yarı ömrü açısından hiçbir farklılık gözlenmemiş olmasına karşın toplam klerenste yaşa ve ateşin derecesine bağlı değişiklikler oluşur.

Farmasötik Şekli

Film Tablet

Formülü

Beher Brufen® 600 mg FilmTablet, 600 mg ibuprofen içerir. Bileşiminde yer alan boyar maddeler Opaspray Beyaz M-1-7111B ve Titanyum dioksit, E 171’dir.

İlaç Etkileşmeleri

Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibitörleri ve diüretikler gibi anti-hipertansifler:  NSAİİ’ler ADE inhibitörlerin antihipertansif etkilerini azaltabilir.     Lityum tuzları ve metotreksat:  NSAİİ’ler eliminasyonda azalmaya neden olabilirler.     Antikoagülanlar: NSAİİ’ler antikoagülan etkiyi artırabilir.     Aspirin:   NSAİİ içeren başka ürünlerde olduğu gibi, artan advers etki potansiyeli nedeniyle, birlikte verilmesi genellikle önerilmemektedir.     Kardiyak Glikozidler: NSAİİ’ler kardiyak yetmezliği alevlendirebilir, glomerüler filtrasyon hızını azaltabilir ve plazmada kardiyak glikozid düzeylerini artırabilirler.    Siklosporin: NSAİİ’lerle nefrotoksisite riskinde artış.   Kortikosteroidler: NSAİİ’lerle gastrointestinal kanama riskinde artış.   Furosemid:  İbuprofen furosemid ve tiyazidlerin natriüretik etkisini azaltabilir. Brufen® 600 mg Film Tablet ile kombine tedavi sırasında hasta böbrek yetmezliği belirtileri ve diüretik etkinlik açısından dikkatle gözlenmelidir.   H2 Antagonistleri: Simetidin veya ranitidinin ibuprofenle birlikte verilmesi ibuprofenin serum konsantrasyonlarını herhangi bir şekilde yükseltmemektedir.

Kontraendikasyonlar

Geçmişlerinde peptik ülser hikayesi veya halen aktif peptik ülser olan hastalarda kullanılmamalıdır. Daha önce ibuprofen, aspirin veya diğer NSAİİ’ lere karşı astım, rinit, ürtiker gibi aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinler:  Önerilen doz, bölünmüş dozlar halinde günde 1200 ila 1800 mg’dır. Bazı hastalarda 600 ila 1200 mg/gün dozunda idame edilebilir. Şiddetli ve akut olgularda dozajın akut faz geçene kadar artırılması avantajlı olabilir. Günlük doz, bölünmüş dozlar halinde verilen 2400mg’ı geçmemelidir. Ancak gerektiğinde, doz 3200 mg’a yükseltilebilir. Bu durumda hasta yakından izlenmelidir. Tabletler bol miktar suyla birlikte yutulmalıdır. Yaşlılar:  Dozajın bireysel olarak ayarlanmasını gerektiren böbrek veya karaciğer fonksiyon bozuklukları olmadıkça özel doz modifikasyonlarına gerek yoktur. Bu grupta dozajla birlikte dikkatli olunmalıdır. Bütün endikasyonlarda doz her hasta için ayarlanmalı ve en düşük doz verilmelidir. Çocuklar:  İbuprofen 7 kilogramdan küçük olan çocuklar için önerilmemektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Brufen® 400 mg Draje, 20 ve 30 drajelik blister ambalajlarda, Brufen® 800 mgYavaş Salımlı FilmTablet, 14 ve 28 film tabletlik blister ambalajlarda, İbufen® Pediatrik Şurup, 5 ml’lik ölçekte 100 mg ibuprofen içeren 100 ml’lik şişelerde piyasaya sunulmuştur.

Ruhsat Sahibi

ABBOTT Laboratories, ABD lisansı ile, Abbott Laboratuarları İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti., Ekinciler Cad., Hedef Plaza, 34810 Kavacık–Beykoz/İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

05.02.2009-126/72

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Brufen® 600 mg FilmTablet, 20 ve 30 film tabletlik blister ambalajlarda piyasaya sunulmuştur.

Uyarılar/Önlemler

Gastrointestinal (Gİ) Kanama ve Perforasyon Riski: Kronik olarak NSAİ ilaçlarla tedavi edilen hastalarda kanama, ülser ya da perforasyon gibi ciddi gastrointestinal toksisite herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Bu olaylar önceden belirti verebilir ya da vermeyebilir. Dispepsi gibi genellikle tedavinin erken döneminde gelişen önemsiz üst gastrointestinal sistem sorunları sık görülmesine rağmen hastalarda Gİ sistem yan tesirleri belirmese bile uzun süreli NSAİİ’lar ile tedavi edilen hastalarda ülserasyon ve kanama açısından doktorlar dikkatli olmalıdır. Öncel Gİ olaylar ve peptik ülser hastalığıyla ilişkili olduğu bilinen alkolizm, sigara kullanımı gibi başka risk faktörleri öyküsü olanlar dışında başka hiçbir faktör (örn: yaş, cinsiyet) artan bir riskle ilişkilendirilmemektedir.Yaşlı ve düşkün hastalar diğer bireylere göre ülserasyon veya kanamayı daha az tolere etmektedirler. Ölümcül Gİ olayların çoğuna ilişkin kendiliğinden raporlar bu popülasyonu ilgilendirmektedir. Nispeten yüksek dozların kullanımının (önerilen dozaj sınırları içinde) düşünülmesi için, tedaviden yüksek Gİ risk potansiyeline rağmen tatminkâr bir yarar beklenmiş olunması gerekir. Anafilaktik Reaksiyonlar: Önceden ibuprofen kullanmamış olan hastalarda bile anafilaktik reaksiyonlar oluşabilir. Bronkospazmodik reaktivitesi olan hastalara (örn: astım), nazal poliplilere, veya anjiyoödem öyküsü olan hastalarda Brufen® 600 mg FilmTablet dikkatli kullanılmalıdır. Böyle bir anafilaktik reaksiyon oluştuğunda acil tıbbi yardım istenmelidir. İlerlemiş Böbrek Hastalığı: İlerlemiş böbrek hastalığında Brufen® 600 mg FilmTablet tedavisi uygulanmamalıdır. Renal kan akımında veya kan hacminde bir azalmaya yol açan prerenal durumlarda, renal prostoglandinlerin renal perfüzyonunun sürdürülmesini destekleyici bir rolü vardır. Bu hastalarda ikinci bir çeşit renal toksisite görülebilir. Bu hastalarda NSAİİ uygulaması prostaglandin oluşumunda doza bağlı bir azalmaya neden olabilir ve böbrekte belirgin dekompanzasyonu ağırlaştırabilir. Böbrek fonksiyonları bozulanlar, kalp yetmezliği olanlar, karaciğer bozukluğu olanlar, diüretik alanlar ve yaşlılar daha yüksek bir böbrek dekompanzasyonu riski taşırlar. NSAİİ tedavisinin kesilmesi tipik olarak tedavi öncesi duruma geridönüşümü sağlar. Yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık gibi hafif azotemiyle uyumlu olabilen belirti ve bulgular gösteren yüksek risk altında, uzun süre ibuprofen kullanan hastaların böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Bazı olgularda serum kreatinin ve BUN (Kan Üre Nitrojeni) düzeyleri belirti veya belirtiler oluşmaksızın yükselebilir. İbuprofen birincil olarak böbreklerden atıldığından önemli böbrek disfonksiyonu olan hastalar yakından izlenmeli ve ilaç birikiminden kaçınmak için dozajın azaltılması öngörülmelidir. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda ibuprofenin güvenilirliğine  ilişkin prospektif çalışmalar yürütülmemiştir. Sıvı Toplanması: İbuprofen kullanımına ilişkin sıvı toplanması ve ödem bildirilmiş olduğundan kardiyak dekompanzasyon veya hipertansiyon öyküsü olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Hematolojik Etkileri: Brufen® 600 mg FilmTablet trombosit agregasyonunu inhibe etmesine karşın salisilik asitin aksine trombosit fonksiyonu üzerine etkisi geridönüşümlü, daha az şiddetli ve daha kısa sürelidir. Hemostatik bozuklukları olan hastalarda zaten uzamış kanama süresi daha fazla uzayacağından intrinsik koagülasyon bozuklukları ve antikoagülan tedavisi alanlarda Brufen® 600mg Film Tablet dikkatle kullanılmalıdır. İbuprofen, diğer NSAİİ’ler gibi, trombosit agregasyonunu inhibe edebilir ve kanama zamanını uzatabilir. Karaciğer üzerine etkileri: Karaciğer disfonksiyonunu düşündüren belirti ve/veya bulgular gösteren veya karaciğer testleri anormal hastalar Brufen® 600 mg FilmTablet tedavisindeyken daha ciddi hepatik reaksiyon gelişim kanıtları açısından değerlendirilmelidir. Diğer NSAİİ’lerle olduğu gibi ibuprofenle de sarılık ve ölümcül hepatit gibi ciddi hepatik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar seyrek olmasına rağmen, karaciğer testleri bozulur veya kötüleşir, karaciğer hastalığıyla uyumlu klinik belirti ve bulgular gelişir veya sistemik belirtiler (örn.eozinofili, döküntüler vb.) oluşursa Brufen® 600 mg FilmTablet kesilmelidir. Aseptik Menenjit: İbuprofen tedavisindeki hastalarda nadiren ateş ve komayla birlikte aseptik menenjit gözlenmiştir. Sistemik lupus eritematosus ve ilişkin bağ dokusu hastalıklarında daha büyük bir olasılıkla oluşmasına rağmen altta yatan kronik hastalığı olmayanlarda da aseptik menenjit rapor edilmiştir. Brufen® 600 mg FilmTablet alan hastalarda menenjit belirti ve bulguları gelişirse ibuprofen ile olası ilişkisi göz önüne alınmalıdır. Diğer Önlemler: Brufen® 600 mg Film Tablet’in farmakolojik aktivitesi ateş ve inflamasyonu azaltarak altta yatan hastalıkların tanısal belirtilerinden yararlanılmasını bir ölçüde engelleyebilir. Sürrenal yetersizliği belirtilerinin alevlenmesinden kaçınmak için uzun süre kortikosteroid alan hastaların tedavi programına ibuprofen eklendiğinde kortikosteroidler birden kesilmemeli, yavaş yavaş azaltılmalıdır. Bulanık ve/veya az görme, skotomlar ve/veya renkli görmeyle ilgili bozukluklar bildirilmiştir. Taşıt ve Makina Kullanımına Etkisi: Bilinen bir etkisi yoktur. Gebelerde ve Laktasyonda Kullanımı: Gebelikte Kullanım:Gebelik Kategorisi: B Hamilelik sırasında mümkünse ibuprofen kullanımından kaçınılmalıdır. NSAİİ’lerin fötal kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri açısından geç hamilelik döneminde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Doğum ve doğum eylemi öncesinde ibuprofen kullanılmamalıdır. Laktasyonda Kullanım: İbuprofenin emziren annelerde kullanılması önerilmemektedir.

Üretim Yeri

FAMAR SA 7, Anthoussa str., 153 49 Anthoussa Atina,Yunanistan

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kardiyovasküler Sistem:Serebrovasküler olaylar, hipotansiyon, kardiyak fonksiyonları sınırda olan hastalarda konjestif kalp yetmezliği, kan basıncında yükselme, aritmi Sindirim Sistemi: Ödem, bulantı, kusma, diyare, abdominal ağrı, melena, dispepsi, hematemez, ülseratif stomatit, gastrointestinal hemoraji, gastrit, duodenum ülseri, gastrik ülser, hazımsızlık, kabızlık, gastrointestinal dolgunluk hissi, pankreatit, duodenit, özofajit, hepatorenal sendrom, karaciğer nekrozu, karaciğer yetmezliği, hepatit, sarılık, karaciğer testlerinde anormallikler, genel bozukluklar ve uygulama yolu rahatsızlığı. Epidemiyolojik veriler, yaygın olarak kullanılan, aspirin dışındaki yedi adet oral NSAİİ arasında ibuprofenin en düşük üst gastrointestinal toksisite riskine sahip ilaç olduğunu göstermektedir   SinirSistemi:Baş dönmesi, vertigo, baş ağrısı, sinirlilik hali, depresyon, uykusuzluk, konfüzyon, duygusal kararsızlık, uyuklama, konvülsiyonlar, ateş ve komayla birlikte aseptikmenenjit (Bknz. Uyarılar/Önlemler), sersemlik, parestezi, halüsinasyonlar, pseudo tümör serebri Deri ve Ekleri:Çeşitli tipte döküntü, pruritus, ürtiker, purpura, anjiyoödem ve daha az sıklıkla büllöz dermatozlar (epidermal nekroliz ve eritema multiforme dahil) olmak üzere değişik deri bozuklukları, kaşıntı, vezikülobüllöz döküntüler, Stevens-Johnson sendromu, alopesi, eksfoliyatif dermatit, Lyell sendromu (toksik epidermal nekroliz), fotosensitivite reaksiyonları Duyu Organları:Tinnitus, görme bozuklukları, optik nörit, işitme kaybı, ambliyopi, konjüktivit, diplopi, katarakt, gözlerde ve ağızda kuruma, dişeti ülserleri, rinit Kan ve Lenfatik Sistem Bozuklukları:Nötropeni, agranülositoz, aplastik anemi ve hemolitik anemi, purpurayla birlikte veya yalnız başına trombositopeni, eozinofili, hemoglobin ve hematokrit düzeylerinde düşüş, pansitopeni Solunum sistemi:Apne, astım, bronkospazm veya dispneyi içeren solunum yolları reaktivitesi Genel Vücut: Spesifik olmayan alerjik reaksiyon, anafilaktik reaksiyonlar, serum hastalığı, lupus erythematosus sendromu, Henoch Schönlein vasküliti Ürogenital Sistem:İnterstisyel nefrit, nefrotik sendrom ve böbrek yetmezliği dahil çeşitli böbrek nefrotoksisite formları, böbrek papiller nekrozu, tübüler nekroz, glomerülit, kreatinin klirensinde azalma, poliüri, azotemi, sistit, hematüri   Metabolizma ve Endokrin Sistem:Jinekomasti, hipoglisemik reaksiyon, asidoz   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Aşırı doz ile ilgili olarak acil herhangi bir durum rapor edilmemiştir.   Yüksek miktarda dolumu yapılan diyaliz solüsyonunun fazla kısmı kolayca boş bir torbaya çekilebilir. Buna rağmen, torba değişimleri çok sık veya çok hızlı yapıldığında,  acil tıbbi müdahale gerektiren dehidratasyon ve/ veya elektrolit bozuklukları durumları meydana gelebilir. Bir değişimin unutulması durumunda kural olarak sonraki torbaların bekleme süreleri, bir günde gereken toplam diyaliz solüsyonu miktarına ulaşacak şekilde (örn. 4x 2000 ml) kısaltılmalıdır.   Hatalı dengeleme hiperhidratasyona veya dehidratasyona ve elektrolit bozukluklarına yol açabilir.   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun aşırı dozda kullanılmasının sonucu olarak dehidratasyon meydana gelmesi muhtemeldir. Dozajın altında tedavi, tedavinin aksaması veya kesilmesi; periferal ödem, kardiyak   dekompansasyon ve/ veya diğer üremi semptomlarının eşlik ettiği hayati tehlike arz eden hiperhidratasyona sebep olabilir.   Acil tedavi ve yoğun bakım için genel olarak kabul edilen kurallar uygulanmalıdır. Hasta acil hemodiyaliz yapılmasına ihtiyaç duyabilir.

Endikasyonlar

Periton diyaliz tedavisi uygulanan son dönem kronik böbrek yetmezliği (dekompanse) hastalarında kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Periton diyaliz solüsyonu ATC kodu: B05D B   Balance 1.5% glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu herhangi bir nedenden kaynaklanan son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisinde intraperitoneal olarak uygulanan laktat tamponlu, glukoz içeren bir elektrolit solüsyondur.   Sürekli ayaktan periton diyalizinin (SAPD) karakteristiği, periton boşluğunda sürekli olarak genellikle yaklaşık 2 litre diyaliz solüsyonunun bulunmasıdır. Bu diyaliz solüsyonu günde 3- 5 kez taze solüsyon ile yer değiştirilir.   Her periton diyaliz tekniğinin temel prensibi, solütlerin ve suyun kan ve diyaliz solüsyonu arasında fizikokimyasal özelliklerine göre difüzyon veya konveksiyon ile yer değişimine olanak veren “peritoneum”un yarı geçirgen bir membran olarak kullanılmasıdır. Solüsyonun elektrolit profili temelde serum fizyolojik ile aynıdır, intraperitoneal madde ve sıvı alışverişi yoluyla renal replasman tedavisi için üremik hastalarda kullanılmak üzere adapte edilmiştir.   Normalde idrar ile elimine edilen üre ve kreatinin gibi üremik atık maddeler, inorganik fosfat, ürik asit, diğer solütler ve su vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Sıvı dengesi, sıvı çekişini(ultrafiltrasyon) belirleyen farklı glukoz konsantrasyonlarına sahip solüsyonların uygulanması ile sürdürülebilir. Son dönem böbrek yetmezliğinde sekonder olarak gelişen metabolik asidoz solüsyondaki laktat karşısında dengelenir. Laktat metabolizması, bikarbonat oluşması ile sonuçlanır.

Farmakokinetik Özellikler

Üremik atık maddeler (örn. üre, kreatin, ürik asit), inorganik fosfat ve sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler difüzyon ya da konveksiyon yolu ile vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Diyalizattaki glukoz, Balance %1.5 glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunda osmotik bir ajan olarak kullanılır. Diyaliz solüsyonu ve ekstraselüler sıvı arasındaki difüzyon gradyentini azaltarak yavaşça absorbe olur. Bekleme zamanının başında maksimal olan ultrafiltrasyon yaklaşık 2-3 saatte pik değere ulaşır. Sonrasında, ultrafiltratın progresif kaybının eşlik ettiği absorpsiyon başlar. 6 saatlik diyaliz periyodunda diyalizat glukozunun %60-80 kadarlık kısmı absorbe olur.   Kalsiyum transferi; diyaliz solüsyonundaki glukoz konsantrasyonuna, çıkan sıvının hacmine, serum iyonize kalsiyumuna ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonuna bağlıdır. Glukoz konsantrasyonu, çıkan sıvının hacmi, serum iyonize kalsiyumu arttıkça ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonu azaldıkça hastadan diyalizata kalsiyum transferi artar.

Farmasötik Şekli

Periton diyalizinde kullanılan steril çözelti.

Formülü

Balance %1.5 glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu çift- bölümlü bir torba sistemi içinde sunulmaktadır. Bir bölümde alkalin laktat solüsyonu, diğerinde ise asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu bulunur. İki bölüm arasındaki orta dikiş açılarak bu iki solüsyon karıştırılır ve nötral, kullanıma hazır solüsyon elde edilir.   Karıştırma İşlemi Öncesinde:   1000 ml asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu içinde:            Etken Maddeler                                             Dozu          Sodyum klorür                                              11.279 g          Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.3675 g          Magnezyum klorür hekzahidrat                         0.2033 g          Anhidröz glukoz                                             30.0    g          (glukoz monohidrat   olarak)             Yardımcı Maddeler           Hidroklorik asit                                                        Sodyum hidroksit                                                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml     1000 ml alkalin laktat solüsyonu içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum laktat                                               7.85 g (sodyum laktat solüsyonu olarak)   Yardımcı Maddeler Sodyum hidrojen karbonat                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml    Karıştırma İşlemi Sonrasında:   1000 ml nötral, kullanıma hazır solüsyon içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum klorür                                              5.640 g Sodyum laktat                                              3.925 g         (sodyum laktat solüsyonu olarak) Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.1838 g Magnezyum klorür hekzahidrat                          0.1017 g Anhidröz glukoz                                             15.0     g          (glukoz monohidrat   olarak)   Yardımcı Maddeler Hidroklorik asit                                              Sodyum hidroksit                                                                       Sodyum hidrojen karbonat                                                 Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml          Na+                       134     mmol/l Ca++                      1.25    mmol/l Mg++                      0.5     mmol/l Cl-                         100.5  mmol/l Laktat                    35      mmol/l Glukoz                    83.2    mmol/l Teorik Osmolarite     356     mOsm/l pH                         7.0

İlaç Etkileşmeleri

Periton diyaliz solüsyonunun kullanımı, periton zarından diyaliz olabilen diğer ilaçların etkinliklerinde azalmaya sebep olabilir. Doz ayarlaması gerekli olabilir.   Serum potasyum seviyesinin fazla düşmesi dijitale bağlı advers reaksiyonların sıklığını arttırabilir. Potasyum seviyeleri dijital tedavisi sırasında yakından izlenmelidir.   Diüretik ajanların kullanımı rezidüel diürezi sürdürmeye yardımcı olabilir, fakat bunun yanı sıra su ve elektrolit dengesizlikleri ile neticelenebilir.   Diabetik hastalarda günlük insülin veya hipoglisemik ilaçların dozu, artmış glukoz yükü dikkate alınarak ayarlanmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Bu periton diyaliz solüsyonuna spesifik olarak   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum ciddi hipokalemi ve ciddi hipokalsemisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.   Genel olarak periton diyalizi ile ilgili olarak   Aşağıdakilerden herhangi birisi söz konusu ise periton diyalizine başlanmamalıdır:   ·        son zamanlarda geçirilmiş abdominal cerrahi veya yaralanma; fibröz adezyonların olduğu abdominal operasyon hikayesi, abdominal yanıklar, barsak perforasyonu, ·         abdominal deride yaygın enflamatuvar durum (dermatit), ·         enflamatuvar barsak hastalıkları (Chrohn’s hastalığı, ülseratif kolit, divertikülit), ·         peritonit, ·         iç veya dış abdominal fistula, ·         umbilikal, inguinal veya diğer abdominal herniler, ·         intra-abdominal tümorler ·         ileus, ·         pulmoner hastalıklar (özellikle pnömoni), ·         sepsis, ·         laktik asidoz, ·         çok yüksek hiperlipidemi, ·         nadiren periton diyalizi ile tedavi edilemeyen üremi vakaları ·         kaşeksi ve ciddi kilo kaybı, özellikle beslenme ile yeterli protein desteğinin alınamadığı vakalarda. ·         fiziksel veya zihinsel olarak periton diyalizini hekim tarafından tarif edildiği şekilde uygulayamayacak durumda olan hastalar.   Periton diyalizi sırasında yukarıdaki durumlardan herhangi birinin gelişmesi durumunda, tedavinin nasıl sürdürüleceğine hekim karar verir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

  Dozaj: Bu solüsyon intraperitoneal olarak kullanılır. Tedavinin modu, uygulama sıklığı ve bekleme süresi hekim tarafından belirlenir.   Başka şekilde reçete edilmemişse günde 4 defa olmak üzere değişim başına her uygulamada 2000 ml. solüsyon kullanılır. 2-10 saat arası bir bekleme süresinden sonra solüsyon boşaltılır.   Dozajın, solüsyon hacminin ve değişim sayısının hastalar için bireysel olarak ayarlanması gereklidir.   Tedavinin başlangıcında hastanın abdominal distansiyondan dolayı ağrısı olursa, değişim başına solüsyon hacmi bir süre için 500-1500 ml olarak uygulanabilir.   İri yapılı yetişkinlerde, renal rezidüel fonksiyon kaybolmuşsa, daha yüksek hacimlerde diyaliz solüsyonu uygulanması gerekir. Bu hastalarda veya daha yüksek hacimleri tolere edebilen hastalarda değişim başına 2500-3000 ml solüsyon verilebilir.   Aralıklı veya sürekli uygulanan periton diyalizi için bir cihaz kullanılıyorsa, birden fazla solüsyon değişimine olanak veren büyük hacimli torbalar önerilir.   Çocuklarda değişim başına solüsyon hacmi yaş, boy ve vücut ağırlığına bağlı olarak azaltılmalıdır (30-40 ml/kg, kg olarak vücut ağırlığı).   Yaşlı hastalar için özel dozaj önerileri bulunmamaktadır.   Yüksek glukoz konsantrasyonlarındaki (%2.3 veya %4.25) periton diyaliz solüsyonları, vücut ağırlığı istenen kuru ağırlığın üzerinde ise, kullanılır. Periton diyaliz solüsyonunun glukoz konsantrasyonuna bağlı olarak vücuttan sıvı çekişi artar. Bu solüsyonlar; periton zarına zarar verilmemesi, dehidratasyonun önlenmesi ve glukoz yükünün mümkün olduğunca düşük seviyede tutulabilmesi için dikkatle kullanılmalıdır.   Reçetelendiği şekilde diyaliz günlük olarak uygulanmalıdır. Periton diyalizi sürekli solüsyon uygulamasını gerektiren uzun süreli bir tedavidir.   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum, 1000 ml solüsyon içinde 15 g glukoz içerir.     Metod ve Uygulama Süresi:   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına kadar ısıtılır. Isıtma ısıtıcı bir aparat ile yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC’de ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır. Kullanımdan önce torbanın her iki bölümündeki solüsyonlar karıştırılmalıdır.   Hekimin talimatlarına uygun olarak, solüsyon periton boşluğunda 2-10 saat (bekleme süresi) bekletilmeli ve sonra boşaltılmalıdır. İstenen osmotik basınca bağlı olarak, Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum, daha yüksek glukoz içeriğine sahip (daha yüksek osmolarite) diğer periton diyaliz solüsyonları ile dönüşümlü olarak kullanılabilir.   Hasta evde periton diyalizine başlamadan önce uygulamalar konusunda eğitilmeli, tekniğin pratiğini yapmalı ve bu konuda yeterli seviyeye gelmelidir. Eğitimler kalifiye personel tarafından gerçekleştirilmelidir. Hekim, hastanın bu teknikleri evde uygulamaya başlamasından önce yeterli eğitimi almış olmasını sağlamalıdır. Herhangi bir problemi veya sorusu olması durumunda hasta hekimle temasa geçmelidir.   Renal fonksiyon replasman tedavisi gerektiği sürece, periton diyalizine devam edilmelidir.   Kullanma talimatı Sadece tek kullanım içindir. Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına ısıtılır. 3000 ml’ ye kadar olan torbalarda bu işlem uygun bir ısıtıcı aparat kullanarak yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC başlangıç ısısı ile ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Isı kontrolü otomatik olarak yapılır ve 39º C ± 1ºC’ye ayarlanır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır.   Balance sleep safe ve Balance safe lock sistemlerinde solüsyon torbası bir cihaz ile birlikte kullanılır. Isıtma işlemi bu cihazın ısıtıcısı tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Solüsyonun ısıtılma işlemi tamamlandıktan sonra torba değişimine başlanır.   Balance stay safe sistem için kullanma talimatları      Solüsyonun hazırlanması: ·         Solüsyon torbası kontrol edilir (etiket, son kullanma tarihi, solüsyonun berraklığı, torba ve koruyucu dış torbanın hasar görüp görmediği, dikişlerin bütünlüğü). ·         Torba sert bir zemine konur. ·         Koruyucu dış torba açılır. ·         Eller antimikrobiyal bir losyon ile yıkanır. ·         Koruyucu dış torba üzerindeki torba, kenarından yana doğru orta dikiş açılana kadar kıvrılır. İki bölümde bulunan solüsyonlar otomatik olarak karışır. ·         Daha sonra torba, üst kenardan aşağı doğru, alttaki üçgen kısmın dikişleri tamamen açılana kadar kıvrılır. ·         Tüm bölmelerin tamamen açık olup olmadığı kontrol edilir. ·         Solüsyonun berraklığı ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.        Torba değişiminin hazırlanması: ·         Solüsyon torbası infüzyon askısının üst deliğine asılır, solüsyon torbasının tüp hattı açılır ve DİSK organizere yerleştirilir. Drenaj torbasına giden hat sistemi açıldıktan sonra, drenaj torbası infüzyon askısının alt deliğine asılır ve dezenfeksiyon kapağı organizere yerleştirilir. ·         Kateter bağlantısı organizere yerleştirilir. ·         Eller dezenfekte edilir ve DİSK’ten koruma kapağı çıkarılır. ·         Kateter bağlantısı DİSK’e bağlanır.        Boşaltım: ·         Kateter ara bağlantısının klempi açılır. Boşaltım başlar:      è Pozisyon ●   Yıkama: ·         Boşaltım işlemi tamamlandıktan sonra solüsyon torbası ve DİSK arasındaki hat drenaj torbasına taze solüsyon akıtılarak yıkanır(yaklaşık 5 saniye).      è Pozisyon ●●   Dolum: ·         Kontrol düğmesi çevrilerek dolum başlatılır:      è Pozisyon ○○●   Güvenlik adımı: ·         Pin, kateter bağlantısına takılarak kateter ara bağlantısı kapatılır.      è Pozisyon ●●●● Bağlantının açılması: ·        

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

balance safe lock %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba   balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba

Saklama Koşulları

25° C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. 4° C’nin altında saklamayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba

Uyarılar/Önlemler

Bu solüsyon yalnızca aşağıdaki durumların dikkatli yarar-risk analizlerinin yapılmasından sonra kullanılabilir:   kusma ve/ veya diyareye bağlı olarak elektrolitlerin kaybı (bir süre için potasyum içeren periton diyaliz solüsyonuna geçiş gerekli olabilir) hiperparatiroid hastaları: Tedavi yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanması için kalsiyum içeren fosfat bağlayıcıları ve/veya D vitamini içermelidir. hipokalsemi: Kalsiyum içeren fosfat bağlayıcılar ve/veya D vitamini ile yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda bir süre için veya kalıcı olarak daha yüksek kalsiyum konsantrasyonuna sahip bir diyaliz solüsyonuna geçiş gerekebilir). dijital tedavisi yapılan hastalar: Serum potasyum seviyesinin düzenli olarak izlenmesi şarttır. Ciddi hipokalemide potasyum içeren diyaliz solüsyonunu kullanımı ve diyet için danışmanlık gerekli olabilir. büyük polikistik böbreklere sahip hastalar.   Dışarı çekilen sıvı, berraklığı ve hacmi açısından kontrol edilmelidir. Abdominal ağrı ile birlikte bulanıklık veya sadece abdominal ağrı yada sadece bulanıklık peritonit belirtileridir.   Periton diyalizi sırasında proteinler, aminoasitler ve suda çözünen vitaminlerde kayıp meydana gelir. Eksiklikleri önlemek için uygun bir diyet veya takviye sağlanmalıdır.   Periton zarının transport karakteristikleri uzun dönem peritoneal diyaliz sırasında değişebilir, bu durum ilk olarak ultrafiltrasyonda kayıp olarak ortaya çıkar. Ciddi vakalarda periton diyalizi durdurulmalı ve hemodiyalize başlanmalıdır.   Aşağıdaki parametrelerin düzenli izlenmesi tavsiye edilir: aşırı hidratasyon ya da dehidratasyonun erken tanısı için vücut ağırlığı serum sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat, asit baz durumu, kan gazları ve kan proteinleri, serum kreatinin ve üre, parathormon ve kemik metabolizmasının diğer göstergeleri, kan şekeri, periton diyalizi tedavisini belirlemek için rezidüel renal fonksiyon  Yaşlı hastalar Yaşlı hastalarda periton diyalizine başlarken, bu hastalarda herni insidansının artmış olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.   Kullanıma hazır solüsyonun raf ömrü Kullanıma hazır solüsyon hemen kullanılmalıdır, karıştırma sonrasında en fazla 24 saat içinde kullanılabilir.   Taşıma Plastik torbalar nakliye veya depolama sırasında zarar görebilir. Bu durum kontaminasyona ve diyaliz solüsyonunda mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Torbalar bağlantılar yapılmadan ve periton diyalizi kullanılmadan önce her hangi bir hasara karşı dikkatlice kontrol edilmelidir. Bağlantılarda, kapanışta, torbanın birleşim noktaları ve köşelerde küçük de olsa herhangi bir hasarın kontaminasyona yol açmış olabileceği dikkate alınmalıdır. Hasar görmüş veya içeriği bulanık olan torbalar kesinlikle kullanılmamalıdır.   Bu solüsyon yalnızca berraksa ve torbası zarar görmemiş ise kullanılmalıdır.   Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Koruyucu dış torba sadece uygulama öncesinde açılmalıdır.     İki solüsyon karıştırılmadan kullanılmamalıdır.   Enfeksiyon riskini azaltmak için diyalizat değişimi sırasında da aseptik koşullar sürdürülmelidir.   Bu solüsyon periton diyalizi içindir ve intravenöz infüzyon için kullanılmamalıdır.   Gebelik ve laktasyonda kullanımı Balance solüsyonlarının hayvanlar üzerindeki çalışmalarda ya da gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili bilgi mevcut değildir.   Gebe kadınlarda veya laktasyon periyodu sırasında dikkatle reçete edilmelidir.   Araç-Makine kullanımına etkisi Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu, kanınkine benzer kompozisyona sahip olan bir elektrolit solüsyonudur. Ayrıca solüsyonun, fizyolojik pH değerine benzeyen nötral bir pH değeri vardır.   Olası advers reaksiyonlar periton diyalizinin kendisinden ya da periton diyaliz solüsyonundan kaynaklanabilir.   Periton diyaliz solüsyonunun potansiyel advers reaksiyonları Endokrin bozukluklar Kemik metabolizması potansiyel bozuklukları ile birlikte sekonder hiperparatiroidizm.   Metabolizma ve beslenme bozuklukları Artmış kan şekeri seviyeleri; hiperlipidemi; periton diyaliz solüsyonundan sürekli glukoz alımına bağlı olarak vücut ağırlığında artış.   Kardiyak ve vasküler bozukluklar          Taşikardi; hipotansiyon; hipertansiyon.   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Dispne.   Renal ve üriner bozukluklar Elektrolit bozuklukları, örn. hipokalemi (çok yaygın (> %10)), hipokalsemi.   Genel Baş dönmesi; ödem; vücut ağırlığında hızlı düşüş(dehidratasyon) veya artış(aşırı hidratasyon) ile karakterize hidratasyon bozuklukları Ciddi dehidratasyon yüksek glukoz konsantrasyonlu solüsyonlar kullanılırken görülebilir.   Tedavi modundan kaynaklanan potansiyel advers reaksiyonlar Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Peritonit (çok yaygın (> %10)); ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonları (çok yaygın (> %10)); çok seyrek vakalarda sepsis (≤ %0.01).   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Yükselmiş diyaframdan kaynaklanan dispne; omuzlarda ağrı   Gastrointestinal bozukluklar Diyare, konstipasyon,herni (çok yaygın (> %10)); abdominal distansiyon ve doluluk hissi.   Genel bozukluklar ve uygulama/ kateter bölgesi ile ilgili durumlar Genel malez; kateter çıkış yerinde kırmızılık, ödem, eksüdasyonlar, kabuklanma ve ağrı.   Periton diyaliz prosedürü ile ilgili bozukluklar Çekilen sıvıda bulanıklık; diyaliz solüsyonunun içeri ve dışarı akışlarında aksaklıklar.   Çekilen sıvıda bulanıklık olması peritonitin göstergesidir. Takiben abdominal ağrı, ateş, ve genel malez gelişebilir, çok seyrek olarak sepsis görülebilir. Bu durumda hasta derhal doktoruna danışmalıdır. Bulanık sıvının bulunduğu torba, steril bir kapakla kapatılmalı; mikrobiyal kontaminasyon açısından ve beyaz kan hücresi sayımı yapılarak değerlendirilmelidir.   Ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonu meydana gelmesi durumunda derhal hekime danışılmalıdır.   “ BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ “

Doz Aşımı

Aşırı doz ile ilgili olarak acil herhangi bir durum rapor edilmemiştir.   Yüksek miktarda dolumu yapılan diyaliz solüsyonunun fazla kısmı kolayca boş bir torbaya çekilebilir. Buna rağmen, torba değişimleri çok sık veya çok hızlı yapıldığında,  acil tıbbi müdahale gerektiren dehidratasyon ve/ veya elektrolit bozuklukları durumları meydana gelebilir. Bir değişimin unutulması durumunda kural olarak sonraki torbaların bekleme süreleri, bir günde gereken toplam diyaliz solüsyonu miktarına ulaşacak şekilde (örn. 4x 2000 ml) kısaltılmalıdır.   Hatalı dengeleme hiperhidratasyona veya dehidratasyona ve elektrolit bozukluklarına yol açabilir.   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun aşırı dozda kullanılmasının sonucu olarak dehidratasyon meydana gelmesi muhtemeldir. Dozajın altında tedavi, tedavinin aksaması veya kesilmesi; periferal ödem, kardiyak   dekompansasyon ve/ veya diğer üremi semptomlarının eşlik ettiği hayati tehlike arz eden hiperhidratasyona sebep olabilir.   Acil tedavi ve yoğun bakım için genel olarak kabul edilen kurallar uygulanmalıdır. Hasta acil hemodiyaliz yapılmasına ihtiyaç duyabilir.

Endikasyonlar

Periton diyaliz tedavisi uygulanan son dönem kronik böbrek yetmezliği (dekompanse) hastalarında kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Periton diyaliz solüsyonu ATC kodu: B05D B   Balance 1.5% glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu herhangi bir nedenden kaynaklanan son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisinde intraperitoneal olarak uygulanan laktat tamponlu, glukoz içeren bir elektrolit solüsyondur.   Sürekli ayaktan periton diyalizinin (SAPD) karakteristiği, periton boşluğunda sürekli olarak genellikle yaklaşık 2 litre diyaliz solüsyonunun bulunmasıdır. Bu diyaliz solüsyonu günde 3- 5 kez taze solüsyon ile yer değiştirilir.   Her periton diyaliz tekniğinin temel prensibi, solütlerin ve suyun kan ve diyaliz solüsyonu arasında fizikokimyasal özelliklerine göre difüzyon veya konveksiyon ile yer değişimine olanak veren “peritoneum”un yarı geçirgen bir membran olarak kullanılmasıdır. Solüsyonun elektrolit profili temelde serum fizyolojik ile aynıdır, intraperitoneal madde ve sıvı alışverişi yoluyla renal replasman tedavisi için üremik hastalarda kullanılmak üzere adapte edilmiştir.   Normalde idrar ile elimine edilen üre ve kreatinin gibi üremik atık maddeler, inorganik fosfat, ürik asit, diğer solütler ve su vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Sıvı dengesi, sıvı çekişini(ultrafiltrasyon) belirleyen farklı glukoz konsantrasyonlarına sahip solüsyonların uygulanması ile sürdürülebilir. Son dönem böbrek yetmezliğinde sekonder olarak gelişen metabolik asidoz solüsyondaki laktat karşısında dengelenir. Laktat metabolizması, bikarbonat oluşması ile sonuçlanır.

Farmakokinetik Özellikler

Üremik atık maddeler (örn. üre, kreatin, ürik asit), inorganik fosfat ve sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler difüzyon ya da konveksiyon yolu ile vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Diyalizattaki glukoz, Balance %1.5 glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunda osmotik bir ajan olarak kullanılır. Diyaliz solüsyonu ve ekstraselüler sıvı arasındaki difüzyon gradyentini azaltarak yavaşça absorbe olur. Bekleme zamanının başında maksimal olan ultrafiltrasyon yaklaşık 2-3 saatte pik değere ulaşır. Sonrasında, ultrafiltratın progresif kaybının eşlik ettiği absorpsiyon başlar. 6 saatlik diyaliz periyodunda diyalizat glukozunun %60-80 kadarlık kısmı absorbe olur.   Kalsiyum transferi; diyaliz solüsyonundaki glukoz konsantrasyonuna, çıkan sıvının hacmine, serum iyonize kalsiyumuna ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonuna bağlıdır. Glukoz konsantrasyonu, çıkan sıvının hacmi, serum iyonize kalsiyumu arttıkça ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonu azaldıkça hastadan diyalizata kalsiyum transferi artar.

Farmasötik Şekli

Periton diyalizinde kullanılan steril çözelti.

Formülü

Balance %1.5 glukoz, 1.75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu çift- bölümlü bir torba sistemi içinde sunulmaktadır. Bir bölümde alkalin laktat solüsyonu, diğerinde ise asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu bulunur. İki bölüm arasındaki orta dikiş açılarak bu iki solüsyon karıştırılır ve nötral, kullanıma hazır solüsyon elde edilir.   Karıştırma İşlemi Öncesinde:   1000 ml asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu içinde:            Etken Maddeler                                             Dozu          Sodyum klorür                                              11.279 g          Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.3675 g          Magnezyum klorür hekzahidrat                         0.2033 g          Anhidröz glukoz                                             30.0    g          (glukoz monohidrat   olarak)             Yardımcı Maddeler           Hidroklorik asit                                                        Sodyum hidroksit                                                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml     1000 ml alkalin laktat solüsyonu içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum laktat                                               7.85 g (sodyum laktat solüsyonu olarak)   Yardımcı Maddeler Sodyum hidrojen karbonat                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml    Karıştırma İşlemi Sonrasında:   1000 ml nötral, kullanıma hazır solüsyon içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum klorür                                              5.640 g Sodyum laktat                                              3.925 g         (sodyum laktat solüsyonu olarak) Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.1838 g Magnezyum klorür hekzahidrat                          0.1017 g Anhidröz glukoz                                             15.0     g          (glukoz monohidrat   olarak)   Yardımcı Maddeler Hidroklorik asit                                              Sodyum hidroksit                                                                       Sodyum hidrojen karbonat                                                 Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml          Na+                       134     mmol/l Ca++                      1.25    mmol/l Mg++                      0.5     mmol/l Cl-                         100.5  mmol/l Laktat                    35      mmol/l Glukoz                    83.2    mmol/l Teorik Osmolarite     356     mOsm/l pH                         7.0

İlaç Etkileşmeleri

Periton diyaliz solüsyonunun kullanımı, periton zarından diyaliz olabilen diğer ilaçların etkinliklerinde azalmaya sebep olabilir. Doz ayarlaması gerekli olabilir.   Serum potasyum seviyesinin fazla düşmesi dijitale bağlı advers reaksiyonların sıklığını arttırabilir. Potasyum seviyeleri dijital tedavisi sırasında yakından izlenmelidir.   Diüretik ajanların kullanımı rezidüel diürezi sürdürmeye yardımcı olabilir, fakat bunun yanı sıra su ve elektrolit dengesizlikleri ile neticelenebilir.   Diabetik hastalarda günlük insülin veya hipoglisemik ilaçların dozu, artmış glukoz yükü dikkate alınarak ayarlanmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Bu periton diyaliz solüsyonuna spesifik olarak   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum ciddi hipokalemi ve ciddi hipokalsemisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.   Genel olarak periton diyalizi ile ilgili olarak   Aşağıdakilerden herhangi birisi söz konusu ise periton diyalizine başlanmamalıdır:   ·        son zamanlarda geçirilmiş abdominal cerrahi veya yaralanma; fibröz adezyonların olduğu abdominal operasyon hikayesi, abdominal yanıklar, barsak perforasyonu, ·         abdominal deride yaygın enflamatuvar durum (dermatit), ·         enflamatuvar barsak hastalıkları (Chrohn’s hastalığı, ülseratif kolit, divertikülit), ·         peritonit, ·         iç veya dış abdominal fistula, ·         umbilikal, inguinal veya diğer abdominal herniler, ·         intra-abdominal tümorler ·         ileus, ·         pulmoner hastalıklar (özellikle pnömoni), ·         sepsis, ·         laktik asidoz, ·         çok yüksek hiperlipidemi, ·         nadiren periton diyalizi ile tedavi edilemeyen üremi vakaları ·         kaşeksi ve ciddi kilo kaybı, özellikle beslenme ile yeterli protein desteğinin alınamadığı vakalarda. ·         fiziksel veya zihinsel olarak periton diyalizini hekim tarafından tarif edildiği şekilde uygulayamayacak durumda olan hastalar.   Periton diyalizi sırasında yukarıdaki durumlardan herhangi birinin gelişmesi durumunda, tedavinin nasıl sürdürüleceğine hekim karar verir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

  Dozaj: Bu solüsyon intraperitoneal olarak kullanılır. Tedavinin modu, uygulama sıklığı ve bekleme süresi hekim tarafından belirlenir.   Başka şekilde reçete edilmemişse günde 4 defa olmak üzere değişim başına her uygulamada 2000 ml. solüsyon kullanılır. 2-10 saat arası bir bekleme süresinden sonra solüsyon boşaltılır.   Dozajın, solüsyon hacminin ve değişim sayısının hastalar için bireysel olarak ayarlanması gereklidir.   Tedavinin başlangıcında hastanın abdominal distansiyondan dolayı ağrısı olursa, değişim başına solüsyon hacmi bir süre için 500-1500 ml olarak uygulanabilir.   İri yapılı yetişkinlerde, renal rezidüel fonksiyon kaybolmuşsa, daha yüksek hacimlerde diyaliz solüsyonu uygulanması gerekir. Bu hastalarda veya daha yüksek hacimleri tolere edebilen hastalarda değişim başına 2500-3000 ml solüsyon verilebilir.   Aralıklı veya sürekli uygulanan periton diyalizi için bir cihaz kullanılıyorsa, birden fazla solüsyon değişimine olanak veren büyük hacimli torbalar önerilir.   Çocuklarda değişim başına solüsyon hacmi yaş, boy ve vücut ağırlığına bağlı olarak azaltılmalıdır (30-40 ml/kg, kg olarak vücut ağırlığı).   Yaşlı hastalar için özel dozaj önerileri bulunmamaktadır.   Yüksek glukoz konsantrasyonlarındaki (%2.3 veya %4.25) periton diyaliz solüsyonları, vücut ağırlığı istenen kuru ağırlığın üzerinde ise, kullanılır. Periton diyaliz solüsyonunun glukoz konsantrasyonuna bağlı olarak vücuttan sıvı çekişi artar. Bu solüsyonlar; periton zarına zarar verilmemesi, dehidratasyonun önlenmesi ve glukoz yükünün mümkün olduğunca düşük seviyede tutulabilmesi için dikkatle kullanılmalıdır.   Reçetelendiği şekilde diyaliz günlük olarak uygulanmalıdır. Periton diyalizi sürekli solüsyon uygulamasını gerektiren uzun süreli bir tedavidir.   Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum, 1000 ml solüsyon içinde 15 g glukoz içerir.     Metod ve Uygulama Süresi:   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına kadar ısıtılır. Isıtma ısıtıcı bir aparat ile yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC’de ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır. Kullanımdan önce torbanın her iki bölümündeki solüsyonlar karıştırılmalıdır.   Hekimin talimatlarına uygun olarak, solüsyon periton boşluğunda 2-10 saat (bekleme süresi) bekletilmeli ve sonra boşaltılmalıdır. İstenen osmotik basınca bağlı olarak, Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum, daha yüksek glukoz içeriğine sahip (daha yüksek osmolarite) diğer periton diyaliz solüsyonları ile dönüşümlü olarak kullanılabilir.   Hasta evde periton diyalizine başlamadan önce uygulamalar konusunda eğitilmeli, tekniğin pratiğini yapmalı ve bu konuda yeterli seviyeye gelmelidir. Eğitimler kalifiye personel tarafından gerçekleştirilmelidir. Hekim, hastanın bu teknikleri evde uygulamaya başlamasından önce yeterli eğitimi almış olmasını sağlamalıdır. Herhangi bir problemi veya sorusu olması durumunda hasta hekimle temasa geçmelidir.   Renal fonksiyon replasman tedavisi gerektiği sürece, periton diyalizine devam edilmelidir.   Kullanma talimatı Sadece tek kullanım içindir. Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına ısıtılır. 3000 ml’ ye kadar olan torbalarda bu işlem uygun bir ısıtıcı aparat kullanarak yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC başlangıç ısısı ile ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Isı kontrolü otomatik olarak yapılır ve 39º C ± 1ºC’ye ayarlanır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır.   Balance sleep safe ve Balance safe lock sistemlerinde solüsyon torbası bir cihaz ile birlikte kullanılır. Isıtma işlemi bu cihazın ısıtıcısı tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Solüsyonun ısıtılma işlemi tamamlandıktan sonra torba değişimine başlanır.   Balance stay safe sistem için kullanma talimatları      Solüsyonun hazırlanması: ·         Solüsyon torbası kontrol edilir (etiket, son kullanma tarihi, solüsyonun berraklığı, torba ve koruyucu dış torbanın hasar görüp görmediği, dikişlerin bütünlüğü). ·         Torba sert bir zemine konur. ·         Koruyucu dış torba açılır. ·         Eller antimikrobiyal bir losyon ile yıkanır. ·         Koruyucu dış torba üzerindeki torba, kenarından yana doğru orta dikiş açılana kadar kıvrılır. İki bölümde bulunan solüsyonlar otomatik olarak karışır. ·         Daha sonra torba, üst kenardan aşağı doğru, alttaki üçgen kısmın dikişleri tamamen açılana kadar kıvrılır. ·         Tüm bölmelerin tamamen açık olup olmadığı kontrol edilir. ·         Solüsyonun berraklığı ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.        Torba değişiminin hazırlanması: ·         Solüsyon torbası infüzyon askısının üst deliğine asılır, solüsyon torbasının tüp hattı açılır ve DİSK organizere yerleştirilir. Drenaj torbasına giden hat sistemi açıldıktan sonra, drenaj torbası infüzyon askısının alt deliğine asılır ve dezenfeksiyon kapağı organizere yerleştirilir. ·         Kateter bağlantısı organizere yerleştirilir. ·         Eller dezenfekte edilir ve DİSK’ten koruma kapağı çıkarılır. ·         Kateter bağlantısı DİSK’e bağlanır.        Boşaltım: ·         Kateter ara bağlantısının klempi açılır. Boşaltım başlar:      è Pozisyon ●   Yıkama: ·         Boşaltım işlemi tamamlandıktan sonra solüsyon torbası ve DİSK arasındaki hat drenaj torbasına taze solüsyon akıtılarak yıkanır(yaklaşık 5 saniye).      è Pozisyon ●●   Dolum: ·         Kontrol düğmesi çevrilerek dolum başlatılır:      è Pozisyon ○○●   Güvenlik adımı: ·         Pin, kateter bağlantısına takılarak kateter ara bağlantısı kapatılır.      è Pozisyon ●●●● Bağlantının açılması: ·        

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

balance safe lock %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba   balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba

Saklama Koşulları

25° C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. 4° C’nin altında saklamayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba

Uyarılar/Önlemler

Bu solüsyon yalnızca aşağıdaki durumların dikkatli yarar-risk analizlerinin yapılmasından sonra kullanılabilir:   kusma ve/ veya diyareye bağlı olarak elektrolitlerin kaybı (bir süre için potasyum içeren periton diyaliz solüsyonuna geçiş gerekli olabilir) hiperparatiroid hastaları: Tedavi yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanması için kalsiyum içeren fosfat bağlayıcıları ve/veya D vitamini içermelidir. hipokalsemi: Kalsiyum içeren fosfat bağlayıcılar ve/veya D vitamini ile yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda bir süre için veya kalıcı olarak daha yüksek kalsiyum konsantrasyonuna sahip bir diyaliz solüsyonuna geçiş gerekebilir). dijital tedavisi yapılan hastalar: Serum potasyum seviyesinin düzenli olarak izlenmesi şarttır. Ciddi hipokalemide potasyum içeren diyaliz solüsyonunu kullanımı ve diyet için danışmanlık gerekli olabilir. büyük polikistik böbreklere sahip hastalar.   Dışarı çekilen sıvı, berraklığı ve hacmi açısından kontrol edilmelidir. Abdominal ağrı ile birlikte bulanıklık veya sadece abdominal ağrı yada sadece bulanıklık peritonit belirtileridir.   Periton diyalizi sırasında proteinler, aminoasitler ve suda çözünen vitaminlerde kayıp meydana gelir. Eksiklikleri önlemek için uygun bir diyet veya takviye sağlanmalıdır.   Periton zarının transport karakteristikleri uzun dönem peritoneal diyaliz sırasında değişebilir, bu durum ilk olarak ultrafiltrasyonda kayıp olarak ortaya çıkar. Ciddi vakalarda periton diyalizi durdurulmalı ve hemodiyalize başlanmalıdır.   Aşağıdaki parametrelerin düzenli izlenmesi tavsiye edilir: aşırı hidratasyon ya da dehidratasyonun erken tanısı için vücut ağırlığı serum sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat, asit baz durumu, kan gazları ve kan proteinleri, serum kreatinin ve üre, parathormon ve kemik metabolizmasının diğer göstergeleri, kan şekeri, periton diyalizi tedavisini belirlemek için rezidüel renal fonksiyon  Yaşlı hastalar Yaşlı hastalarda periton diyalizine başlarken, bu hastalarda herni insidansının artmış olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.   Kullanıma hazır solüsyonun raf ömrü Kullanıma hazır solüsyon hemen kullanılmalıdır, karıştırma sonrasında en fazla 24 saat içinde kullanılabilir.   Taşıma Plastik torbalar nakliye veya depolama sırasında zarar görebilir. Bu durum kontaminasyona ve diyaliz solüsyonunda mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Torbalar bağlantılar yapılmadan ve periton diyalizi kullanılmadan önce her hangi bir hasara karşı dikkatlice kontrol edilmelidir. Bağlantılarda, kapanışta, torbanın birleşim noktaları ve köşelerde küçük de olsa herhangi bir hasarın kontaminasyona yol açmış olabileceği dikkate alınmalıdır. Hasar görmüş veya içeriği bulanık olan torbalar kesinlikle kullanılmamalıdır.   Bu solüsyon yalnızca berraksa ve torbası zarar görmemiş ise kullanılmalıdır.   Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Koruyucu dış torba sadece uygulama öncesinde açılmalıdır.     İki solüsyon karıştırılmadan kullanılmamalıdır.   Enfeksiyon riskini azaltmak için diyalizat değişimi sırasında da aseptik koşullar sürdürülmelidir.   Bu solüsyon periton diyalizi içindir ve intravenöz infüzyon için kullanılmamalıdır.   Gebelik ve laktasyonda kullanımı Balance solüsyonlarının hayvanlar üzerindeki çalışmalarda ya da gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili bilgi mevcut değildir.   Gebe kadınlarda veya laktasyon periyodu sırasında dikkatle reçete edilmelidir.   Araç-Makine kullanımına etkisi Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Balance %1.5 glukoz 1.75 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu, kanınkine benzer kompozisyona sahip olan bir elektrolit solüsyonudur. Ayrıca solüsyonun, fizyolojik pH değerine benzeyen nötral bir pH değeri vardır.   Olası advers reaksiyonlar periton diyalizinin kendisinden ya da periton diyaliz solüsyonundan kaynaklanabilir.   Periton diyaliz solüsyonunun potansiyel advers reaksiyonları Endokrin bozukluklar Kemik metabolizması potansiyel bozuklukları ile birlikte sekonder hiperparatiroidizm.   Metabolizma ve beslenme bozuklukları Artmış kan şekeri seviyeleri; hiperlipidemi; periton diyaliz solüsyonundan sürekli glukoz alımına bağlı olarak vücut ağırlığında artış.   Kardiyak ve vasküler bozukluklar          Taşikardi; hipotansiyon; hipertansiyon.   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Dispne.   Renal ve üriner bozukluklar Elektrolit bozuklukları, örn. hipokalemi (çok yaygın (> %10)), hipokalsemi.   Genel Baş dönmesi; ödem; vücut ağırlığında hızlı düşüş(dehidratasyon) veya artış(aşırı hidratasyon) ile karakterize hidratasyon bozuklukları Ciddi dehidratasyon yüksek glukoz konsantrasyonlu solüsyonlar kullanılırken görülebilir.   Tedavi modundan kaynaklanan potansiyel advers reaksiyonlar Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Peritonit (çok yaygın (> %10)); ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonları (çok yaygın (> %10)); çok seyrek vakalarda sepsis (≤ %0.01).   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Yükselmiş diyaframdan kaynaklanan dispne; omuzlarda ağrı   Gastrointestinal bozukluklar Diyare, konstipasyon,herni (çok yaygın (> %10)); abdominal distansiyon ve doluluk hissi.   Genel bozukluklar ve uygulama/ kateter bölgesi ile ilgili durumlar Genel malez; kateter çıkış yerinde kırmızılık, ödem, eksüdasyonlar, kabuklanma ve ağrı.   Periton diyaliz prosedürü ile ilgili bozukluklar Çekilen sıvıda bulanıklık; diyaliz solüsyonunun içeri ve dışarı akışlarında aksaklıklar.   Çekilen sıvıda bulanıklık olması peritonitin göstergesidir. Takiben abdominal ağrı, ateş, ve genel malez gelişebilir, çok seyrek olarak sepsis görülebilir. Bu durumda hasta derhal doktoruna danışmalıdır. Bulanık sıvının bulunduğu torba, steril bir kapakla kapatılmalı; mikrobiyal kontaminasyon açısından ve beyaz kan hücresi sayımı yapılarak değerlendirilmelidir.   Ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonu meydana gelmesi durumunda derhal hekime danışılmalıdır.   “ BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ “
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window