İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması CALCIUM
Birim Miktarı 5
ATC Kodu A12AA20
ATC Açıklaması Kalsiyum (değişik tuzlarla kombine)
NFC Kodu MA
NFC Açıklaması Parenteral Ampüller
Kamu Kodu A01553
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 12,77 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 11,4 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 4,8 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E363C

İlaç Etken Maddeleri

  • kalsiyum levulinat dihidrat (572 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Kanda kalsiyum miktarının aşırı derecede artışı, hiperkalsemi belirtileri; iştahsızlık, kusma, kabızlık, karın bölgesinde ağrı, kaslarda güçsüzlük, susuzluk hissi, poliüri, uyuşukluk hissi, konfusyon, demineralizasyona bağlı kemik ağrısı, nefrokalsinosis, böbrek konsantrasyon kapasitesinde kayıp, kimi ciddi durumlarda kardiak aritmi, koma ve kalp durmasıdır. Orta derecede hiperkalsemide, ağızdan fosfat bileşikleri neutral çözeltisi (pH = 7.4) halinde günde 3 grama kadar fosfor eşdeğeri şeklinde verilebilir. Antidot: Hiperkalsemi’nin veya digitalis zehirlenmesi ile birlikte olan ventriküler aritmi’nin kurtarıcı tedavisi için Disodyum Edetat maddesi kullanılır. Bu, kalsiyum iyonu ile "chelate" bileşiği oluşturan bir maddedir. Hiperkalsemi tedavisi için genel yetişkin dozajı 24 saatte toplam en fazla 3 grama kadar olmak koşulu ile 50 mg/kg lık Disodyum Edetat dozu, intravenöz infüzyon yolu ile yavaşça uygulanır. Ticarette bulunan Disodyum Edetat derişik çözeltisi bu oranda seyreltilmelidir. Seyreltilmemiş çözelti dokuda çok tahriş edicidir. Ekstravazasyondan kaçınılmalıdır. Hızlı bir intravenöz infuzyon veya yüksek konsantrasyonlarda Disodyum Edetat, serumdaki kalsiyum konsantrasyonunun birdenbire düşmesine neden olur. 500 ml % 5 lik Dekstroz veya % 0.9 luk Sodyum Klorid’e hesaplanan miktar Disodyum Edetat çözeltisi katılır ve 3 saat ya da daha uzun sürede intravenöz veriş sağlanır. Disodyum Edetat tedavisinin süresi ve veriliş sıklığı çok değişkendir. Koşullar hastanın serum kalsiyumu konsantrasyonuna göre saptanmalıdır. Çocuklarda hiperkalsemi için günlük doz 40 ila 70 mg/kg şeklindedir.

Endikasyonlar

Kanamalarda: hemoptizilerde, hematemesis’te, jinekolojik kanamalarda, ameliyat sonrası kanamalara karşı profilaktik olarak, Eksudatif iltahaplı hastalıklarda: Had ve kronik bronşitlerde, pnömoni, plörezilerde, anjin ve vejetasyon adenoidlerde, adneksitis, endometrit, keratit ve keratokonjuktivitis’te, ameliyat sonrası pnömonilere karşı profilaktik olarak, Tetani ve spazmofili’de, Allerjik ve anafilaktik hastalıklarda: saman nezlesi, astım bronşiyal, ürtiker, ilaç, serum injeksiyonlarından sonra görülen ekzantemlerde, intolerans ve allerjik belirtilerde, Bazı cilt hastalıklarında: ekzema, pruritis, psoriasis’te, lichen ruber’de, Entoksikasyonlarda: gaz ile zehirlenmelerde, kurşun zehirlenmelerinde, Gebelik Entoksikasyonlarında: Hipermesis gravidarum’da, Tüberkuloz’da, skrofulosis’te, Morbus Basedowe’da, eksudatif diatezler, klimakterum ve kastrasyondan sonra görülen vejetatif sistem bozukluklarında, CALCiUM "PiCKEN" AMPUL kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Kalsiyum, kas, sinir, iskelet sistemlerinin; hücre çeperi ve kapiller geçirgenliğinin fonksiyonel tamlığını sağlamada temel olan bir gereksinim maddesidir. Kalsiyum katyonu, birçok enzimatik reaksiyonlarda önemli aktivatördür. Ayrıca, kan koagülasyonunda, solunumda, böbrek fonksiyonlarında, düz kasların, kalp ve iskelet kaslarının kasılmalarında, sinir uyarılarının iletilmesi gibi birçok fizyolojik süreçlerde gerekli olan bir maddedir.

Farmakokinetik Özellikler

Kalsiyum ayrıca, sinir iletişimlerinde,hormonların salımında ve depolanmasında da ; aminoasidlerin ve synakobalamin’in absorplanmasında düzenleyici rol oyanrIntramüsküler veya intravenöz yolla uygulandığında kalsiyum tuzları doğrudan doğruya absorplanır. Kalsium tuzlarının intravenöz enjeksiyonundan sonra kan serumundaki kalsiyum konsantrasyonu hemen hemen derhal yükselir ve 30 dakika ile 2 saat sonra başlangıçtaki değerlere döner. Absorplanmadan sonra, kalsiyum önce hücreler-arası sıvıya, daha sonra da iskelet dokusuna geçer. Gastro-intestinal kanalın lumenine pankreas özsuyu ve safra yolu ile salgılanan ve absorplanmamış olan kalsiyum başlıca feçes yolu ile dışarı atılır; idrar ile atılan miktarı azdır.

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

Kalsiyum Glukonat Monohidrat 22.5 mg/ml Kalsiyum Levulinat Dihidrat 57.2 mg/ml

İlaç Etkileşmeleri

Özellikle intravenöz yolla kalsiyum verildiği zaman, kardiak glikozidlerinin ve kalsiyum iyonunun toksik etkileri sinerjestiktir, aritmi oluşabilir. Tetrasiklin sınıfı antibiyotikler ile birlikte alındığında, bu antibiyotikleri etkisiz duruma getirir. Bir kısım laboratuvar tekniklerini de etkiler. Örneğin “Titan Sarısı" yöntemi ile serumda ve idrarda Magnesium için hatalı negatif değerler verir. "Glenn-Nelson" tekniği ile plasmanın 1-Hidroksikortikosteroid konsantrasyonunun tayininde de geçici yükselmeler olur.

Kontraendikasyonlar

Sarkoidozlu, böbrek ve kalp rahatsızlığı olanlarda, Kalp glikozidleri ile tedavi gören hastalarda, Ventriküler fibrillasyonu veya hiperkalsemisi olanlarda, serumdaki kalsiyum konsantrasyonu normalin üstünde olanlarda, CALCİUM "PiCKEN" AMPUL kullanılmamalıdır

Kullanım Şekli Ve Dozu

İntramüsküler Kullanım : Anatomik bakımdan en elverişli yer Gluteus Medius kasına enjekte etmektir. injeksiyon için 5 cm uzunluğunda iğnesi olan injektör kullanılmalıdır. İnjeksiyondan sonra iğne yeri bir parça pamuk ile kapatılarak derin masaj ile sıvının iyice yayılmasına yardım edilir. Devamlı enjeksiyonlarda injeksiyon yeri sağ ve sol olarak değiştirilmelidir. Şişman kişilerde daha uzun iğne kullanılır. Aksi halde, kalsiyum tuzları yağ dokuları tarafından güç resepsiyona uğrar ve infiltrasyona neden olabilir. İlacın deri altına kaçma sonucu oluşan infiltrasyonlarda sıcak uygulanmalıdır. İntravenöz Kullanım : intravenöz uygulama yavaş yapılmalı, 1.5 ila 3 dakikada injekte edilmelidir. Hasta yatar durumda olmalıdır. ilacın damar dışına kaçması durumunda ağrı ve nekroz oluşmadığı gibi, tromboz tehlikesi de söz konusu olmaz. YETİŞKİN DOZU: Antihipokalsemik ve elektrolit yenileyici olarak: İntravenöz: 970 mg (94.7 mg kalsiyum iyonu) dakikada 5 ml. yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) yavaşça uygulanır. Bu doz, tetani kontrol altına alınıncaya kadar gerekirse yinelenir. Antihiperkalemik olarak: İntravenöz: 1 ila 2 gram (94.7 ila 189 mg kalsiyum iyonu) dakikada 5 ml yı geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) yavaşça uygulanır. Uygulama sırasında ECG nin değişimi sürekli monitörlenerek ayarlanır ve miktarı saptanır. Antihipermagnesemik olarak: İntravenöz : 1 ila 2 gram (94.7 ila 189 mg kalsiyum iyonu] dakikada 5 ml yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) yavaşça uygulanır.   Yetişkin dozu limiti: Günde 15 gram (1.42 gram kalsiyum iyonudur.)   PEDİATRiK DOZ: Antihipokalsemik olarak: intravenöz 200 ila 500 mg (19.5 ila 48.8 mg kalsiyum iyonu) tek bir dozda ve dakikada 5 ml yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) yavaşça uygulanır. Tetani kontrol altına alınıncaya kadar gerekirse yenilenir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Yalnızca berrak, saydam olan ampul çözeltileri kullanılabilir. Eğer ampulde herhangi bir kristallenme oluşmuşsa, kullanmadan önce ampul 30 – 40 °C ye kadar ısıtılarak kristallenme tamamen giderildikten sonra kullanılabilir; giderilemeyen, ya da tortulu olan ampuller kullanılamaz

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

10 ml lik 5 adet renkli ampul, karton kutuda

Uyarılar/Önlemler

Yüksek dozlarda Digitalis tedavisi gören hastalarda yapılması gerektiğinde, Digital’in birikimine neden olmamak için, Digital tedavisine 3 gün ara verildikten sonra ancak CALCİUM "PiCKEN" AMPUL kullanılabilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kalsiyum bileşiklerinin tek başına alınışında hiperkalsemi oluşması enderdir. Fakat, kronik böbrek rahatsızlığı olan hastalarda yüksek dozda kalsiyum verildiğinde hiperkalsemi oluşabilir. Hiperkalsemi, hipokalsemiden daha tehlikeli bir durum olduğundan, hipokalseminin aşırı ölçüde tedavisinden sakınılmalıdır. Kalsiyum tuzlarının intravenöz yolla çabuk, hızlı injeksiyonu vasodilasyon, kan basıncı düşüşü, bradikardi, kardiak aritmi, senkop ve kalp durması yapar. İntrakardial uygulanacağı zaman doğrudan doğruya ventriküler kaviteye injekte edilmelidir. Miyokardium, koroner arterlere injekte edilirse, yırtılma, kardiak tamponad veya pnömotoraks olabilir, bu da inatçı bir ventriküler fibrilasyon ile sonuçlanabilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window