İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması CLEOCIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01FF01
ATC Açıklaması Klindamisin
NFC Kodu MA
NFC Açıklaması Parenteral Ampüller
Kamu Kodu A01899
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 8,96 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 8 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 3,81 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • klindamisin fosfat (300 mg)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Metilfenidat sersemlik, uyuşukluk ile akomodasyon güçlükleri, diplopi ve görme bulanıklığı gibi görme bozukluklarına neden olabilir. Araç ve makine kullanımı üzerinde orta şiddette bir etki yapabilir. Hastalar olası etkiler konusunda uyarılmalıdır. Etkilenmeleri durumunda araç sürme ve makine kullanma gibi potansiyel olarak tehlikeli aktivitelerden kaçınmaları söylenmelidir.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

CONCERTA 54 mg kontrollü salım tableti

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her tablet 54 mg metilfenidat hidroklorür içerir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

İlaç Nasıl Kullanılır

Ağızdan alınır.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

CONCERTA 54 mg kontrollü salım tableti

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

36 ay

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

116/88

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Alza Corporation 700 Eubanks Drive, Vacaville, CA, Amerika 

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Butilhidroksitoluen, selüloz asetat 398-10, hipromeloz 3cp, konsantre fosforik asit, poloksamer 188, polietilen oksit 200K ve 7000K, povidon K 29-32, sodyum klorür, stearik asit, suksinik asit, demir (III) oksit (kırmızı), demir (III) oksit (siyah), hipromeloz 15cp, laktoz monohidrat, titanyum dioksit ve triasetin, karnauba mumu, hipromeloz 6cp, makrogol, izopropil alkol, propilen glikol ve saf su.

Doz Aşımı

İnsanlarda aşırı doz ile ilgili yeterli kanıtlar yoktur. Aşırı doz alımı durumunda kusturma ve/veya gastrik lavaj yapılmalıdır. Yeterli miktarda sıvı verilmelidir. Şiddetli toksisite belirtileri ortaya çıkarsa hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz faydalı olur.

Endikasyonlar

Oral alımından 1-2 saat sonra maksimum serum konsantrasyonuna çıkar. Alındıktan 12 saat sonra 250, 500 ve 750 mg. için ortalama serum konsantrasyonları sırası ile 0.1, 0.2 ve 0.4 mcg/ml’dir. Normal böbrek fonksiyonu olanlarda serum eliminasyon yarı ömrü 4 saattir.

Farmakodinamik Özellikler

Tablet

Farmakokinetik Özellikler

Siprofloksasin HCl Monohidrat 582 mg (500 mg Siprofloksasin’e eşdeğer) (Boyar madde: Titanyum dioksit) içerir.

Farmasötik Şekli

Siprofloksasin teofilinle birlikte alındığında plazmadaki teofilin seviyesi yükselmekte ve eliminasyon yarı ömrü uzamaktadır. β – Laktam antibiyotikleri sinerjizm gösterir. Eritromisin, Kloramfenikol ve Tetrasiklin ile antagonizm gösterir. Mg ve Al hidroksit ihtiva eden antiasitlerle beraber kullanıldığında ve yemekle beraber alındığında siprofloksasin’in absorpsiyonu azalmaktadır.

Formülü

Gebelerde, süt veren annelerde, çocuklarda ve gelişmesini tamamlamamış gençlerde kullanılmamalıdır. Ayrıca kinolon türevlerine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

25.11.1991 – 158/39

Kullanım Şekli Ve Dozu

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklanmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Serebral ve S.S.S. bozukluğu olan hastalarda (şiddetli serebral arteroskleroz, epilepsi v.b.) dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin alan hastaların fazla ultra viyole ışığa maruz kalmamaları tavsiye edilir. Siprofloksasin hastaların aktivitelerinde değişiklik yapabilir ve alkol bu tesiri artırır. Araba kullananlar ve makine operatörleri uyarılmalıdır. Siprofloksasin %50-70 oranında böbrek yolundan atılarak elimine olur. Ciddi böbrek bozukluğunda idrardan atılımı azalabileceğinden doz ayarlaması yapılmalıdır. Yaşlı hastalarda ilacın yarı ömrü uzayabildiğinden kreatinin klirensinin tayin edilmesi uygundur. Kristalüri riski nedeniyle aşırı alkali idrardan kaçınmalı ve hasta iyi hidrate edilmelidir.

Doz Aşımı

Doz aşımı durumunda spesifik tedavi gerekli değildir.   Klindamisinin serumdaki biyolojik yarılanma süresi 2.4 saattir. Klindamisin kandan hemodiyaliz ya da periton diyalizi ile kolaylıkla uzaklaştırılamaz.   Alerjik bir reaksiyon görülürse, kortikosteroidler, adrenalin ve antihistaminikler dahil acil tedavi önlemleri uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Cleocin Fosfat ampul, duyarlı anerop bakterilerin, streptokoklar, stafilokoklar ve pnömokoklar gibi Gram pozitif aerob bakterilerin duyarlı suşlarının, duyarlı Chlamydia trachomatis suşlarının yol açtığı aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Tonsilit, farenjit, sinüzit, otitis media dahil üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızıl. Bronşit, pnömoni, ampiyem ve akciğer absesi dahil alt solunum yolu enfeksiyonları. Akne, furonkül, selülit, impetigo, abse ve yara enfeksiyonları dahil deri ve yumuşak doku enfeksiyonları. Erizipel ve paronişi gibi spesifik deri ve yumuşak doku enfeksiyonları. Osteomiyelit ve septik artrit dahil kemik ve eklem enfeksiyonları. Endometrit, pelvik selülit, vajina kubbe enfeksiyonu ve tubo-ovariyel abse, salpenjit ve enflamatuvar pelvik hastalık dahil jinekolojik enfeksiyonlar (Gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak). Peritonit ve abdominal abse dahil intraabdominal enfeksiyonlar (Gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak). Septisemi ve endokardit. Ulaşılan serum konsantrasyonlarında enfeksiyona yol açan organizmaya in vitro bakterisid etkisi testlerle gösterilen endokardit vakalarında klindamisin etkilidir. Periodontal abse ve periodontit gibi dental enfeksiyonlar. AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen hastalarda, pirimetamin ile kombine kullanılan klindamisin etkilidir. AIDS hastalarında Pneumocystis carinii pnömonisi. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen ya da yeterli yanıt alınamayan hastalarda, klindamisin primakin ile kombine kullanılabilir. Cleocin Fosfat ampul, gentamisin ya da tobramisin gibi aminoglikozid grubu bir antibiyotikler birlikte kullanıldığında, barsak perforasyonu ya da travmaya sekonder bakteriyel kontaminasyon sonucu oluşabilecek peritonit ve batın içi abselerin önlenmesinde etkilidir.   Farklı dozların kullanıldığı kontrolsüz çalışmalardan elde edilen sınırlı verilere göre, en az 5 gün boyunca günde 20 mg/kg dozunda tek başına ya da kinin veya amodiakin ile kombine olarak kullanıldığında, çoklu ilaç direnci gösteren Plasmodium falciparum enfeksiyonunun tedavisinde etkilidir.   Aşağıdaki mikroorganizmaların in vitro koşullarda klindamisine duyarlı olduğu gösterilmiştir: B melaninogenicus, B disiens, B bivius, Peptostreptococcus türleri, G vaginalis, M mulieris, M curtissi ve Mycoplasma hominis.

Farmakodinamik Özellikler

Klindamisin, temel bileşik linkomisinin 7(R)-hidroksil grubu yerine 7(S)-kloro kullanılarak oluşturulmuş yarı sentetik bir antibiyotiktir.   Klindamisin fosfat, in vitro koşullarda inaktif olmakla birlikte, in vivo hızla hidroliz olarak antibakteriyel etkiye sahip klindamisine dönüşür. Klindamisin, makrolidlere benzer şekilde bakteri ribozomlarının 50S alt birimine bağlanarak, protein sentezinin ilk aşamasını inhibe eder. Temel olarak bakteriyostatik olmakla birlikte, yüksek konsantrasyonlarda duyarlı suşlara karşı bakterisid etki gösterir.   Klindamisin, aşağıda belirtilen mikroorganizmalara karşı in vitro olarak etkilidir. Aerob Gram pozitif koklar: Staphylococcus aureus (penisilinaz yapan ve yapmayan suşlar), Staphylococcus epidermidis (eritromisine dirençli bazı stafilokok suşları, klindamisine karşı hızla in vitro direnç geliştirir), streptokoklar (Streptococcus faecalis hariç), pnömokoklar. Anaerob Gram negatif basiller: Bacteriodes türleri (Bacteriodes fragilis grubu ve Bacteriodes melaninogenicus grubu dahil), Fusobacterium türleri. Anaerob Gram pozitif spor yapmayan basiller: Propionibacterium, Eubacterium, Actinomyces türleri. Anaerob ve mikroaerofilik Gram pozitif koklar: Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri, mikroaerofilik streptokoklar. Clostridiumlar: Clostridium perfringens suşlarının çoğu klindamisine duyarlı olmakla birlikte, Clostridium sporogenes ve Clostridium tertium gibi diğer türler genellikle dirençlidir. Bu durumlarda bakteriyel duyarlılık testleri yapılmalıdır.   Kısa süreli intravenöz infüzyon sonunda, serumdaki en yüksek aktif klindamisin konsantrasyonlarına ulaşılır. Biyolojik olarak inaktif olan klindamisin fosfat serumdan hızla kaybolur; yarılanma süresi ortalama 6 dakikadır. Aktif klindamisinin serumdaki yarılanma süresiyse erişkinlerde yaklaşık 3 saat, çocuklarda 2.5 saattir.   Klindamisin fosfat intramusküler yoldan uygulandığında, serumdaki en yüksek aktif klindamisin konsantrasyonlarına erişkinlerde 3 saat, çocuklarda 1 saat içinde ulaşılır. Parenteral yoldan klindamisin fosfat uygulanmasından sonra aktif klindamisinin serumda ulaştığı en yüksek konsantrasyonlar ve bir sonraki dozun uygulanmasından hemen önceki konsantrasyonları aşağıdaki tablo 1’de verilmiştir.   Klindamisin fosfatın erişkinlere her 8-12 saatte bir, çocuklara her 6-8 saatte bir uygulanması ya da sürekli intravenöz infüzyon şeklinde kullanılmasıyla serum klindamisin düzeylerinin çok sayıda mikroorganizmanın in vitro en düşük inhibisyon konsantrasyonlarının üzerinde kalması sağlanır. Üçüncü dozdan sonra sabit serum düzeylerine ulaşılır.   Böbrek ya da karaciğer işlevleri belirgin olarak azalmış hastalarda klindamisinin atılım yarılanma süresi hafifçe uzar. Hafif ya da orta derecedeki böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlarda doz ayarlamasına gerek yoktur.   Beyin zarlarının enflamasyonun bulunduğu durumlarda bile klindamisin beyin-omurilik sıvısına belirgin bir geçiş göstermez. Yaşlı ve genç erişkin günüllülerde yapılan farmakokinetik araştırmalar, klindamisin fosfat intravenöz yoldan uygulandığında, klindamisinin farmakokinetik özelliklerinin (klirens, atılım yarılanma süresi, dağılım hacmi ve eğri altı alanı) yaşa bağlı olarak değişmediğini göstermiştir.   Tablo 1: Klindamisin fosfat uygulamasından sonra serumdaki aktif klindamisinin konsantrasyonları Dozaj Enyüksek serum konsantrasyonu (Cmax) µg/ml Doz aralığı sonundaki serum konsantrasyonu µg/ml Sağlıklı erişkinler (kararlı duruma ulaşıldıktan sonra) Her 6 saatte bir intravenöz yoldan 30 dakikada 600 mg Her 8 saatte bir intravenöz yoldan 30 dakikada 600 mg Her 8 saatte bir intravenöz yoldan 30 dakikada 900 mg Her 12 saatte bir intramusküler yoldan 600 mg*   10.9   10,8   14,1   9   2.0   1.1   1.7 Çocuklar (ilk doz)* Bir saatte intravenöz yoldan 5-7 mg/kg 10   İntramusküler yoldan 5-7 mg/kg 8   Intramusküler yoldan 3-5 mg/kg 4   *Bu gruplara ait bilgiler, enfeksiyon nedeniyle tedavi gören hastalardan alınmıştır.  

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

Her ampulde, Klindamisin (klindamisin fosfat olarak)……………………………………………………………  300 mg Benzil alkol……………………………………………………………………………………………. 18 mg Disodyum edetat……………………………………………………………………………………..   1 mg Enjeksiyonluk su……………………………………………………………………………………….   q.s. Gerektiğinde pH ayarı hidroklorik asit ya da sodyum hidroksit ile yapılmıştır.

İlaç Etkileşmeleri

Klindamisin ile eritromisin arasında in vitro koşullarda antagonizma olduğu gösterilmiştir. Klinik açıdan önemli olabileceğinden, bu iki ilaç birlikte kullanılmamalıdır.   Klindamisinin, diğer nöromusküler blok yapan ilaçların etkisini güçlendirebilecek nöromusküler blok yapıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Cleocin, klindamisin ya da linkomisine duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doz, enfeksiyonun şiddeti, hastanın durumu ve enfeksiyona yol açan bakterinin duyarlılığına göre belirlenmelidir. Hastanın durumunda iyileşme görüldüğü zaman, tedaviye Cleocin Pediatrik granül ya da Cleocin kapsül ile devam edilebilir. Erişkinler Batın enfeksiyonları, kadınlarda pelvik enfeksiyonlar ve diğer komplikasyonlu ya da ağır enfeksiyonlarda, intramusküler ya da intravenöz yoldan günde 2400-2700 mg 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde uygulanır. Daha duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu az komplikasyonlu enfeksiyonlarda, 3 ya da 4 eşit doz halinde uygulanan günlük 1200-1800 mg’lık dozlar yeterli olabilir. Günde 4800 mg’a kadar varan dozlar başarıyla uygulanmıştır. 600 mg’ın üzerindeki dozların tek bir intramusküler enjeksiyon şeklinde uygulanması önerilmez.  Bir aylıktan büyük çocuklar İntramusküler ya da intravenöz yoldan 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 20-40 mg/kg.  Bir aylıktan küçük yenidoğanlar İntramusküler ya da intravenöz yoldan 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 15-20 mg/kg. Küçük prematüre yenidoğanlarda düşük dozlar yeterli olabilir. Spesifik endikasyonlarda dozaj Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedavi Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedaviye en az 10 gün devam edilmelidir.  Enflamatuvar pelvik hastalığın tedavisi Sekiz saat ara ile intravenöz yoldan 900 mg Cleocin Fosfat ampul ve Gram negatif aerob etki spektrumuna sahip bir antibiyotik (örneğin, böbrek fonksiyonları normal olanlarda 2.0 mg/kg, daha sonra sekiz saat ara ile 1.5 mg/kg gentamisin) birlikte kullanılır. İntravenöz yoldan tedaviye 4 günden kısa olmamak koşuluyla hastanın düzelmesinden sonra en az 48 saat daha edilmelidir. Daha sonra, klindamisin tedavisine toplam 10-14 günlük tedavi süresi tamamlanana kadar 6 saat arayla 450 mg Cleocin kapsül ile devam edilir.  AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit tedavisi İntravenöz yoldan Cleocin Fosfat ampul ya da oral yoldan Cleocin kapsül, günde 600-1200 mg dozunda 6 saat arayla 2 hafta boyunca uygulanır ve daha sonra tedaviye 6 saat arayla 300-600 mg Cleocin kapsül ile devam edilir. Tedaviye genellikle 8-10 hafta devam edilmelidir. Oral pirimetamin dozu 8-10 hafta boyunca günde 25-75 mg’dır. Primetamin yüksek dozda kullanılıyorsa, tedaviye günde 10-20 mg folinik asit ilave edilmelidir.  AIDS hastalarında Pneumocystis carinii pnömonisinin tedavisi İntravenöz yoldan 21 gün boyunca altı saat arayla 600-900 mg ya da 8 saat arayla 900 mg Cleocin Fosfat ampul ya da oral yoldan her 6 saatte bir 300-450 mg Cleocin kapsül ve 21 gün boyunca oral yoldan günde bir kez 15-30 mg primakin. Yaşlılar Böbrek ve karaciğer işlevleri normal olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Erişkinlerde kullanılan dozlar kullanılır. Seyreltme ve infüzyon hızı Cleocin Fosfat ampul, intravenöz yoldan uygulanmadan önce seyreltilmelidir. İnfüzyon için seyreltilerek hazırlanan solüsyondaki klindamisin konsantrasyonu 18 mg/ml’yi ve infüzyon hızı dakikada 30 mg’ı aşmamalıdır. İnfüzyon hızları aşağıdaki tabloda verilmiştir.  Doz Seyreltici İnfüzyon süresi 300 mg 600 mg 900 mg 1200 mg 50 ml 50 ml 50-100 ml 100 ml 10 dakika 20 dakika 30 dakika 40 dakika   Bir saatlik infüzyon süresi içinde 1200 mg’dan fazla Cleocin Fosfat uygulanmasından kaçınılmalıdır.   Alternatif olarak, ilk Cleocin Fosfat ampul dozunun erişkinlerde aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi hızlı infüzyon şeklinde uygulanmasından sonra tedaviye sürekli infüzyon şeklinde devam edilebilir.  Elde edilmek istenen serum klindamisin düzeyleri İlk infüzyonun hızı İdame tedavisinde infüzyon hızı 4 µg/ml’nin üstünde 5 µg/ml’nin üstünde 6 µg/ml’nin üstünde 30 dakikada 10 mg/dakika 30 dakikada 15 mg/dakika 30 dakikada 20 mg/dakika 0.75 mg/dakika 1.00 mg/dakika 1.25 mg/dakika Cleocin Fosfat, kliniklerde kullanılan konsantrasyonlarda aşağıda belirtilen antibiyotikleri içeren %5 dekstroz ve sodyum klorür solüsyonlarında en az 24 saat fiziksel ve kimyasal olarak stabildir: Amikasin sülfat, aztreonam, sefamandol nafat, sefazolin sodyum, sefotaksim sodyum, sefoksitin sodyum, seftazidim sodyum, seftizoksim sodyum, gentamisin sülfat, netilmisin sülfat, piperasilin ve tobramisin.  İlaç karışımlarının geçimliliği ve stabilite süreleri, konsantrasyona ve diğer koşullara bağlı olarak değişiklik gösterir.  Cleocin Fosfat, aşağıdaki ilaçlar ile fiziksel olarak geçimsizdir: Ampisilin, fenitoin sodyum, barbitüratlar, aminofilin, kalsiyum glukonat ve magnezyum sülfat.  Parenteral yoldan uygulanan ilaçlar, ambalaj ve solüsyonun elverdiği ölçüde partikül ve renk değişikliği açısından gözle kontrol edilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Cleocin® Fosfat 600 mg IM/IV Ampul: Her ml’de 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 4 ml’lik ampullerde. Cleocin® Pediatrik 75 mg/5 ml Oral Süspansiyon Hazırlamak için Granül: Hazırlanmış süspansiyonun her 5 ml’sinde 75 mg klindamisine eşdeğer klindamisin palmitat hidroklorür bulunan 100 ml’lik ambalajlarda. Cleocin® 150 mg Kapsül: Her kapsülde 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin hidroklorür bulunan 16 kapsüllük ambalajlarda. Cleocin®-T %1 Topikal Çözelti: Her ml’de 10 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 30 ml’lik ambalajlarda. Cleocin® %2 Vajinal Krem: Her gramda 20 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 40 g’lık tüp ve 7 adet tek kullanımlık aplikatör içeren ambalajlarda.

Ruhsat Sahibi

PFIZER İLAÇLARI Ltd.Şti. Muallim Naci Cad. No:55 34347  Ortaköy/İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

25.01.2010- 223/27

Saklama Koşulları

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Cleocin® Fosfat 300 mg IM/IV Ampul: Her ml’de 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 2 ml’lik ampullerde.

Uyarılar/Önlemler

Cleocin Fosfat ampul, benzil alkol içerir. Benzil alkolün, prematüre bebeklerde fatal Gasping sendromuna yol açabildiği bildirilmiştir.   Klindamisin dahil hemen hemen her antibiyotiğin, hafif sulu bir diyareden başlayarak, ağır persistan diyare, lökositoz, ateş, kanlı ve mukuslu dışkılamanın eşlik ettiği şiddetli abdominal kramplar şeklinde ortaya çıkabilen ve tedavi edilmezse peritonit, şok ve toksik megakolona kadar ilerleyebilen ve fatal olabilen psödomembranöz kolite neden olabildiği bildirilmiştir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolit, tedavi sırasında ya da antibiyotik tedavisinden 2-3 hafta sonra bile başlayabilir.   Antibiyotik kullanımına bağlı kolitlerin bilinen en önemli nedenlerinden biri, Clostridium difficile tarafından üretilen toksinlerdir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolitin tanısı genellikle klinik semptomlara dayanır. Endoskopik olarak psödomembranöz kolitin gösterilmesi tanıyı kesinleştirir. Selektif kültür ortamında yapılan dışkı kültüründe Clostridium difficile’nin ve dışkı örneklerinde C difficile toksininin saptanması da tanıyı kanıtlar.   Antibiyotik kullanımına bağlı olarak hafif kolit görülen vakalarda antibiyotik tedavisinin kesilmeli yeterli olabilir. Gerekli görülürse, toksinleri bağlamak amacıyla kolestipol (günde üç defa 5 gram) ya da kolestiramin (günde üç defa 4 gram) uygulanabilir. Ağır vakalarda ise, sıvı-elektrolit ve protein suplementasyonu ile Clostridium difficile’ye etkili uygun bir antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Oral yoldan 7-10 gün boyunca günde dört defa 125-500 mg dozlarında kullanılan vankomisin Clostridium difficile’ye etkilidir. Kolestiramin, vankomisini bağlayarak etkisini azaltabileceğinden, en az ikişer saat ile alınmalarına dikkat edilmelidir. Alternatif olarak, oral vankomisin yerine 7-10 gün boyunca oral yoldan günde dört defa 25.000 U basitrasin de kullanılabilir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolitlerde, barsak stazına yol açabilecek ilaçların kullanılmasından kaçınılmalıdır.   Mide-barsak hastalığı, özellikle kolit geçirmiş hastalara klindamisin tedavisi uygularken dikkatli olunmalıdır.   Araştırmalar, antibiyotik kullanımına bağlı Clostridium difficile nedeniyle oluşan kolit ve diyarenin, daha çok debil ve/veya yaşlı hastalarda (>60 yaş) ortaya çıktığını ve daha ağır seyredebildiğini göstermektedir.   Klindamisin, serebrospinal sıvıya yeterince geçmediğinden, menenjit tedavisinde kullanılmamalıdır.   Uzun süreli tedavilerde, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir.   Cleocin Fosfat ampul tedavisi, duyarlı olmayan organizmaların, özellikle maya mantarlarlarının aşırı üremesine neden olabilir.   Cleocin Fosfat ampul, seyreltilmeden damara bolus tarzında enjekte edilmemeli, “Kullanım Şekli ve Dozu” bölümünde belirtildiği şekilde en az 10-60 dakikalık infüzyon şeklinde uygulanmalıdır.   Atopik (alerjik) kişilere Cleocin Fosfat ampul uygulanırken dikkatli olunmalıdır.   Böbrek hastalığı olanlarda klindamisin dozunun ayarlanması gerekli değildir. Orta ve ağır karaciğer hastalığı olanlarda, klindamisinin yarılanma süresi uzamakla birlikte, yapılan farmakokinetik araştırmalar, 8 saat arayla uygulandığında klindamisin birikiminin nadiren oluşabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, karaciğer hastalığında dozun azaltılmasının gerekmediği kabul edilmektedir.   Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım Klindamisinin gebelik döneminde kullanımının güvenilirliği henüz gösterilmemiştir.   Klindamisinin anne sütüne 0.7-3.8 µg/ml konsantrasyonlarında geçtiği bildirilmiştir.

Üretim Yeri

Zentiva Sağlık Ürünleri San.ve Tic.A.Ş. Küçükkarıştıran 39780 Lüleburgaz

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Cleocin tedavisi sırasında aşağıdaki yan etkilerin görüldüğü bildirilmiştir. Gastrointestinal: Karın ağrısı, bulantı, kusma ve diyare (Uyarılar/Önlemler bölümüne bakınız).  Aşırı duyarlılık reaksiyonları: İlaç tedavisi sırasında makülopapüler döküntüler ve ürtiker gözlenmiştir. En sık bildirilen reaksiyonlar, hafif ve orta şiddette yaygın kızamık benzeri deri döküntüleridir. Nadir vakalarda, bazıları Stevens-Johnson sendromunu andıran eritema multiforme görülmüştür. Birkaç vakada anafilaktoid reaksiyonların görüldüğü bildirilmiştir. Karaciğer: Klindamisin tedavisi sırasında sarılık ve karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler gözlenmiştir. Deri ve mukozalar: Kaşıntı, vajinit ile nadiren eksfoliyatif ve vezikülobüllöz dermatit bildirilmiştir. Hematopoietik: Geçici nötropeni (lökopeni) ve eozinofili bildirilmiştir. Agranülositoz ve trombositopeni raporları vardır. Bunların hiçbirinde uygulanan klindamisin tedavisiyle doğrudan etiyolojik bir bağlantı kurulamamıştır. Kardiyovasküler: İntravenöz yoldan çok hızlı uygulanan birkaç vakada kardiyopulmoner arest ve hipotansiyon bildirilmiştir. Lokal reaksiyonlar: İntramusküler uygulamadan sonra lokal iritasyon, ağrı, steril abse; intravenöz enjeksiyondan sonra tromboflebit görülebildiği bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar, intramusküler enjeksiyonlar kas içine derin olarak yapılarak ve aynı intravenöz kateteri uzun süreli kullanmaktan kaçınarak önlenebilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window