Yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitamini, cildin güneş ışığına maruz kalmasıyla üretilir. D vitamini, vücudunuzun diyetteki kalsiyumu emmesine yardımcı olduğu için güçlü kemikler için gereklidir. D vitamini ayrıca kas sağlığının desteklenmesine, kanser ve romatoid artrit gibi hastalıklara neden olabilecek iltihaplanmanın azaltılmasına, kalp sağlığının desteklenmesine ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

Düşük D Vitamini Seviyeleri Nelerdir?

Vücuttaki D vitamini seviyesini ölçmenin en doğru yöntemi 25-hidroksi D vitamini testi olarak adlandırılan kan testidir. 20 ng / ml (nanogram / mililitre) ile 50 ng / ml arasındaki bir seviye sağlıklı kabul edilir. 12 ng / ml’nin altındaki bir seviye, D vitamini eksikliğinin bir göstergesidir.

D Vitamini Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

  1. Zamanla önerilen D vitamini alımının olmaması: Vitamin çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunduğundan, kesinlikle vegan bir diyet uyguluyorsanız, eksik alım genellikle oluşur.
  2. Güneş ışığına sınırlı bir maruz kalmanız var: D vitamini vücut tarafından cildin güneş ışığına maruz kalmasıyla üretildiğinden, çoğu zaman içeride kalmanız, kuzey enlemlerinin altına düşen bölgelerde (bu bölgeler) bulunmanız durumunda vitamin eksikliği yaşayabilirsiniz. Güneşin UVB ışınlarına daha az erişimi var), dini nedenlerden dolayı başörtüsü veya uzun elbiseler giymek veya güneşe sınırlı maruz kalmanın olduğu bir meslekte bulunmak.
  3. Koyu tenlisiniz: Melanin pigmenti, cildin güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretme kabiliyetini azaltır. Araştırmalara göre, daha koyu tenli yaşlıların eksikliğe yakalanma riski daha yüksektir.
  4. Böbrekleriniz vitamini aktif olan forma dönüştüremez: Yaşlandıkça böbreklerin işlevi azalır; böylece, D vitamini eksikliği geliştirme riskinizi artırır.
  5. D vitamini sindirim sisteminiz tarafından yeterince emilmez: Kistik fibroz, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi bazı hastalıklar bağırsaklarınızın vitamini yeterince emebilme yeteneğini etkileyebilir; dolayısıyla vitamin eksikliğine neden olur.
  6. Aşırı kilolu veya obezsiniz: Araştırmaya göre, aşırı kilolu veya obez olmak daha düşük D vitamini seviyeleri ile bağlantılıdır. Bu, D vitamini emiliminin vücutta bulunan aşırı yağdan bir şekilde etkilendiği için meydana gelebilir.
  7. Çok kirli bir bölgede yaşıyorsunuz: Güneş ışınları kirlilik parçacıkları tarafından emilebilir; böylece maruz kalmanızı azaltır.
  8. Çok miktarda güneş kremi kullanıyorsunuz: UV ışınlarını engellemek için vücudunuzda çok miktarda güneş kremi kullanmak D vitamini seviyelerini düşürebilir; ancak, çok az kişi UV ışınlarını tamamen engelleyen yeterli güneş kremi kullanmaktadır.
  9. Karaciğer ve böbrek sağlığı: Böbrek veya karaciğer hastalığından muzdarip bireyler, daha düşük D vitamini seviyelerine sahip olmaya daha yatkındır.
  10. Hamilelik veya emzirme: Bir fetüsün veya bir bebeğin talepleri, özellikle D vitamini eksikliği geliştirmeye zaten yatkın olan kadınlarda D vitamini seviyelerini düşürebilir.

D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Belirtileri

Eksiklik semptomları belirsiz olabilir, zamanla değişebilir ve birçok rahatsızlığın semptomlarına benzeyebilir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğini kendi kendinize teşhis etmemelisiniz. Eksiklik belirtilerini fark eden kişiler test yaptırmalıdır. D vitamini eksikliğinin bazı belirtileri ve belirtileri şunlardır:

  1. Sık enfeksiyonlar

D vitamini, bağışıklık sisteminizin gücünü korumada önemli bir role sahiptir. Bu, bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olur. Bu nedenle, düşük D vitamini seviyeleri, özellikle soğuk algınlığı, zatürre ve bronşit gibi solunum yollarında sık görülen enfeksiyonlarla ilişkilidir.

  1. Yorgunluk ve yorgunluk

Bol uykuyla bile aşırı yorgunluk ve yorgunluk eksikliğe işaret edebilir ve takviye tüketilerek enerji seviyeleri iyileştirilebilir.

  1. Sırt ve kemik ağrısı

Bel ve kemik ağrısı (kaburgalar, eklemler ve bacaklarda), D vitamini kemiklerin sağlığını desteklemede önemli bir role sahip olduğundan, D vitamini eksikliğinin başka bir belirtisidir. 

  1. Depresyon

Çalışmalarda düşük D vitamini seviyeleri ile anksiyete ve depresyon arasında bir bağlantı bulundu. Ayrıca, bazı çalışmalarda takviye alarak ruh halinin iyileştiği de bulunmuştur.

  1. Yaraların iyileşmesinde bozulma

Düşük D vitamini seviyeleri, D vitamininin enfeksiyonla mücadelede ve uygun yara iyileşmesi için iltihabı kontrol etmede rol oynadığı tespit edildiğinden, yaralanma, enfeksiyon veya ameliyattan sonra yaraların zayıf iyileşmesine neden olabilir.

  1. Kemik kaybı

Düşük D vitamini seviyeleri kemik kaybına veya kemik mineral yoğunluğunun azalmasına yol açarak kemiklerin kırılgan veya incelmesine, osteoporoz ve sık kemik kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle, kemik kütlesini korumak ve özellikle yaşlandıkça kırılma riskinizi azaltmak için yeterli D vitamini alımını sürdürmelisiniz.

  1. Kas ağrısı ve zayıflığı

Araştırmalara göre, düşük D vitamini seviyeleri ile kronik ağrı arasında bir bağlantı var. Nedeni, ağrıyı algılayan sinir hücreleri ile vitamin arasındaki etkileşimdir. Ayrıca, özellikle kas gücünüzde açıklanamayan bir değişiklik yaşarsanız, D vitamini eksikliği de kas güçsüzlüğüne neden olabilir.

  1. Kısırlık

Açıklanamayan kısırlık da bu vitaminin eksikliğinin bir belirtisidir.

Tedavi

İdeal D vitamini alımı yaş, metabolik sağlık ve aktivite düzeyi gibi farklı faktörlere göre değişiklik gösterir. D vitamini alma hedefleriniz hakkında doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tedavinin başlangıcında bir belirti ve semptom kaydı tutmak iyidir. Bu şekilde ilerlemenizi takip edebilir ve D vitamini alımınızı artırmanız gerekip gerekmediğini değerlendirebilirsiniz.

D vitamini seviyelerini artırmak için üç strateji vardır:

  • D vitamini takviyesi alın: Bunları kolayca tezgahtan alabilirsiniz. Doktorunuz da reçete edebilir. Yetişkinlerin çoğu için, RDA (önerilen diyet ödeneği) 600 IU’dur (uluslararası birimler). 70 yaşın üzerindeki yetişkinler için 800 IU’dur. 12 yaşın altındaki çocuklar için BKA 400 IU’dur.
  • D vitamini içeren besin kaynaklarını tüketin: Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar ve balık karaciğeri yağları vitamin açısından zengindir. Peynir, yumurta sarısı ve dana karaciğeri az miktarda bulunur. Aynı zamanda güçlendirilmiş süt ürünleri ve tahıllarda da bulunur.
  • Güneş ışığına maruz kalmanızı artırın: Güneş yanığına eğilimli, cilt kanseri öyküsü olan veya soluk tenli bireyler için güneşe maruz kalma riskleri D vitamini eksikliği risklerine kıyasla daha yüksek olabilir. Güneş ışığında geçirdiğiniz zamanı artırmadan önce doktorunuza danışmalısınız.    
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window