İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması DYNDION
Birim Miktarı 30
ATC Kodu A10BG03
ATC Açıklaması Pioglitazon
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A12915
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 43,56 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 38,88 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 16,19 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E353B
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. Kontraendikasyonlar
    8. Kullanım Şekli Ve Dozu
    9. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    10. Saklama Koşulları
    11. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    12. Uyarılar/Önlemler
    13. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    14. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    15. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    16. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    17. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    18. İlaç Nasıl Kullanılır
    19. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    20. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    21. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    22. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    23. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    24. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    25. Etkin Maddeler
    26. Farmakodinamik Özellikler
    27. Farmakokinetik Özellikler
    28. Farmasötik Form
    29. Doz Aşımı
    30. Endikasyonlar
    31. Farmakodinamik Özellikler
    32. Farmakokinetik Özellikler
    33. Farmasötik Şekli
    34. Formülü
    35. İlaç Etkileşmeleri
    36. Kontraendikasyonlar
    37. Kullanım Şekli Ve Dozu
    38. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    39. Saklama Koşulları
    40. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    41. Uyarılar/Önlemler
    42. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    43. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    44. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    45. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    46. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    47. İlaç Nasıl Kullanılır
    48. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    49. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    50. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    51. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    52. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    53. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    54. Etkin Maddeler

İlaç Etken Maddeleri

  • pioglitazon hidroklorür (15 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Akut aşırı dozaj oluşması çok seyrektir, bununla birlikte, kronik aşırı dozaj veya yanlış kullanım sonucu hiperkortizolizm belirtileri görülebilir ve bu durumda topikal steroidler azaltılmalı veya adrenal yetersizlik riski nedeniyle tıbbi gözetim altında yavaş yavaş kesilmelidir. 

Endikasyonlar

Klobetazol propiyonat, psoriasis (yaygın plak psoriasisi hariç), inatçı egzemalar, liken planus, diskoid lupus eritematozus ve daha az aktif steroidlerle yeterli cevap alınmayan deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Klobetazol propiyonatın derideki en önemli etkisi vazokonstriksiyon ve kolajen sentezinde azalma ile sonuçlanan spesifik olmayan antiinflamatuar cevaptır.

Farmakokinetik Özellikler

Absorpsiyon: Klobetazol propiyonatın perkütan penetrasyonu bireyler arasında değişir ve oklüzif örtü kullanıldığında veya cilt iltihaplı veya hasta olduğunda artabilir. Dağılım: Bir çalışmada 30 g klobetazol propiyonat %0.05 merhemin, sağlıklı derili normal bireylere ikinci uygulanmasından 8 saat sonra (ilk uygulamadan 13 saat sonra), klobetazol propiyonat ortalama doruk plazma konsantrasyonu 0.63 ng/ml olmuştur. 30 g klobetazol propiyonat krem %0.05’in ikinci doz olarak uygulanmasını takiben ortalama doruk plazma konsantrasyonu merhemden hafifçe daha yüksektir ve uygulamadan 10 saat sonra oluşmuştur. Ayrı bir çalışmada psoriasis ve egzemalı hastalarda 25 g klobetazol propiyonat %0.05 merhemin tek bir uygulamasından 3 saat sonra sırasıyla yaklaşık 2.3 ng/ml ve 4.6 ng/ml ortalama doruk plazma konsantrasyonları oluşmuştur.   Metabolizma: Klobetazol propiyonatın perkütan absorpsiyonunu takiben ilaç olasılıkla sistemik olarak uygulanan kortikosteroidlerin metabolik yolunu takip eder. Bununla beraber klobetazol sistemik metabolizması hiç bir zaman tam olarak karakterize edilmemiş ve miktar olarak ölçülmemiştir.

Farmasötik Şekli

Merhem

Formülü

Dermovate merhem %0.05 klobetazol 17-propiyonat a/a içerir. Parafin bazlı merhem beyaz renkte olup, lanolin veya parabenleri içermez.

Kontraendikasyonlar

Rozasea, akne vulgaris ve perioral dermatitte, perianal ve genital pruritusta, derinin primer viral enfeksiyonlarında (örneğin herpes simpleks, su çiçeği), preparata aşırı duyarlılık durumlarında, mantar veya bakterilerin neden olduğu primer enfekte deri lezyonlarında; 1 yaşın altındaki çocuklarda dermatit ve bebek bezi pişikleri dahil dermatozlarda kullanılması kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

(Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde) Hastalıklı alana günde bir veya iki kez az miktarda sürülür. Hastalığın kontrolü sağlanırsa tedaviye son verilmelidir. Hastanın durumu tekrar değerlendirilmeden tedaviye 4 haftadan daha uzun bir süre devam edilmemelidir. Hastalığın alevlenmesini kontrol için kısa süreli Dermovate tedavisi tekrarlanabilir. Eğer devamlı bir steroid tedavisi gerekiyorsa, daha az aktif bir preparat kullanılmalıdır. Çok inatçı lezyonlarda, özellikle hiperkeratoz durumlarında, gerekli olduğunda tedavi edilen bölgeyi polietilen film ile kapatarak oklüzif tedavi uygulamak Dermovate’ın antiinflamatuar etkisini artırabilir. Geceleyin oklüzyon uygulanması genellikle yeterli yanıtın alınmasını sağlar. Takiben iyileşme oklüzyon uygulanmaksızın sağlanabilir.   Kullanım ve Uygulama Talimatları: Hastalar, tedavi edilecek yerleri elleri değilse; Dermovat’ı uygulamadan önce ellerini yıkamaları konusunda uyarılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Dermovate krem, Dermovate saç losyonu.

Saklama Koşulları

250C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAĞI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

25 g’lık tüplerde, karton kutularda satılmaktadır.

Uyarılar/Önlemler

Lokal steroidlerin, nüksler, tolerans gelişmesi, yaygın püstüler psoriasis riski ve cildin bariyer fonksiyonunun azalmasına bağlı olarak lokal ve sistemik toksisite gelişmesi gibi çeşitli nedenlerle psoriasiste kullanılması riskli olabilir. Psoriasiste topikal steroid kullanan hastaların yakından takibi gereklidir. Enfekte olmuş inflamatuar lezyonlar lokal kortikosteroidler ile tedavi edilirken, uygun antimikrobik tedavi de uygulanmalıdır. Enfeksiyonda herhangi bir yayılma görülürse, kortikosteroid tedavisi hemen kesilmeli ve sistemik antimikrobik ajanlar verilmelidir. Oklüzif örtünün meydana getirdiği ılık ve nemli ortam bakteriyel enfeksiyonu hızlandırabilir, bu bakımdan yeni bir oklüzif örtü uygulanmadan önce deri temizlenmelidir. Uzun süreli devamlı tedaviden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Özellikle bebek ve çocuklarda oklüzyon uygulanmasa bile adrenal supresyon oluşabilir. Eğer Dermovate’ın çocuklarda kullanılması gerekiyorsa, tedavinin her hafta gözden geçirilmesi önerilir. Bebek bezinin oklüzif etki yapacağı unutulmamalıdır. Güçlü lokal kortikosteroidlerle uzun süreli tedavide vücudun diğer bölümlerinden çok yüzde atrofik değişiklikler görülebilir. Bu durum psoriasis, diskoid lupus eritematozus ve şiddetli egzemaların tedavisinde gözönünde bulundurulmalıdır. Glokoma neden olabileceğinden göz kapaklarına uygulanacaksa göze kaçmamasına dikkat etmelidir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanım: Gebelik Kategorisi: C Kortikosteroidlerin hayvanlara topikal uygulanması fetüsün gelişmesinde anormalliklere yol açabilir. Bu bulgunun insanlarla ilişkisini saptayan iyi kontrol edilmiş çalışmalar henüz yapılmamıştır. Topikal kortikosteroidlerin gebelik döneminde büyük miktarlarda ve uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır. Emzirme döneminde klobetazol propiyonatın güvenli kullanımı saptanmamıştır. TIBBI ZARURET DIŞINDA GEREKMEDIKÇE HAMILELERDE KULLANILMAMALIDIR. Araç ve Makina Kullanmaya Etkisi: Herhangi bir etki yapması beklenmez.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Aşağıda, advers etkiler sistem, organ sınıfı ve sıklığına göre sıralanmıştır. Sıklıklar; çok sık (≥1/10), sık (≥1/100, <1/10), sık olmayan (≥1/1000, <1/100), seyrek (≥1/10 000, <1/1000) ve çok seyrek (<1/10 000) şeklinde tanımlanmıştır. Çok sık, sık ve sık olmayan olaylar genellikle klinik çalışma verilerinden saptanmıştır. Advers etkilerin sıklığıklinik çalışma verilerinden elde edilen sıklık kategorileri ile tayin edilirken; plasebo ve karşılaştırma gruplarının geçmiş oranları kullanılmaz. Bu oranlar genellikle aktif tedavi grupları ile karşılaştırılabilir niteliktedirler. Seyrek ve çok seyrek olaylar genellikle spontan verilerden elde edilmektedir.   İmmün Sistem Bozuklukları: Çok seyrek: Aşırı duyarlılık Eritem, döküntü, kaşıntı, ürtiker, lokal cilt yanmaları gibi lokal aşırı duyarlılık reaksiyonları ve uygulama yerinde alerjik temas dermatiti meydana gelebilir ve bu bulgular tedavi edilen durumun semptomlarına benzeyebilir. Eğer aşırı duyarlılık belirtileri görülürse uygulama hemen durdurulmalıdır.   Endokrin Bozukluklar: Çok seyrek:   Hiperkortizolizm belirtileri   Diğer topikal kortikosteroidlerde olduğu gibi, uzun süre büyük miktarlarda kullanılması veya çok geniş bölgelerin tedavisi hiperkortizolizm belirtilerini meydana getirmeye yetecek miktarlarda sistemik absorpsiyona neden olabilir. Eğer oklüzif tedavi uygulanırsa, bu etkinin bebek ve çocuklarda görülmesi daha muhtemeldir. Bebeklerde, bebek bezi oklüzif (örtücü) etki yapabilir. Yetişkinlerde kullanılan haftalık dozaj 50g’dan daha az ise, hipotalamus-hipofiz-adrenal eksenin baskılanması genellikle geçici olup, kısa süreli kortikosteroid tedavisi sona erdiğinde hızla normal değerlere dönüşür.   Vasküler Bozukluklar: Sık olmayan: Yüzeyel kan damarlarının genişlemesi   Yüksek derecede aktif kortikosteroid preparatları ile uzun süreli ve yoğun tedavi uygulandığında, özellikle oklüzif tedavi yapılırsa veya deri kıvrımlarına uygulanırsa yüzeyel kan damarlarında genişleme görülebilir.   Cilt veya deri altı doku bozuklukları: Sık olmayan: Lokal atrofi, deride çatlaklar Çok seyrek: İncelme, pigmentasyonda değişiklikler, hipertrikozis, altta yatan semptomlarda alevlenme, püstüler psoriazis. Yüksek derecede aktif kortikosteroid preparatları ile uzun süreli ve yoğun tedavi uygulandığında, özellikle oklüzif tedavi yapılırsa veya deri kıvrımlarına uygulanırsa deride incelme ve çatlaklar gibi lokal atrofik değişiklikler görülebilir. Nadir vakalarda psoriasisin kortikosteroidlerle tedavisinin (veya tedavinin durdurulmasının) hastalığın püstüler şeklinin ortaya şıkmasına neden olduğu düşünülmektedir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

21 tabletlik blister ambalajlarda sunulmaktadır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etki gözlenmemiştir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

DİVİNA tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Östrojenin aşırı dozu bulantı, baş ağrısı yapabilir ve kadınlarda çekilme kanamasına neden olabilir. Aşırı doz, östrojen ve progesteronun genç çocuklarda kullanılması ile ilgili ciddi hasta etkileri belirtilmemiştir. Tedavi gerekirse semptomatik olabilir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Beher beyaz tablet, 2 mg östrodiol valerat; beher mavi tablet ise 2 mg östradiol valerat ve 10 mg medroksiprogesteron asetat içerir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Bildirilmemiştir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Östradiol ve medroksiprogesteron asetat ile yapılmış hayvan çalışmaları, beklenen  östrojenik ve gestajenik etkiler göstermiştir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Ağızdan alınır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Doz Aşımı Ve Tedavisi

DİVİNA Tablet

Etkin Maddeler

48 ay

Farmakodinamik Özellikler

93/94

Farmakokinetik Özellikler

25oC’nin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır..

Farmasötik Form

Mavi tablet, boyar madde olarak indigokarmin içerir. Her iki tablet de laktoz içerir.

Doz Aşımı

Parenteral tedavi sırasında aşırı sıvı yüklenmesi durumunda hastanın durumu yeniden gözden geçirilerek gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

%5 Dekstroz- % 0,45 Sodyum Klorür solüsyonu aşağıdaki durumlarda endikedir: 1)   Barsaktan sıvı kaybı. Özellikle çocuklardaki gastroenterit ve diyare,enterokolit. 2)   Su alamamak: Konfüzyon,psikoz,koma hastalık 3)   Susama duygusunun kaybı: Hipofiz ve hipotalamus tümörleri. 4)   Su sekestrasyonu. Ascites,intestinal obstrüksiyon,üriner obstrüksiyon,yanıklar. 5)   Fazla terleme ile su kaybı: Sıcak çarpması , febris 6)   Böbrekte su kaybı : Diabetes insipidus( Arginin vazopressin’e ( AVP ) duyarlı ) 7)   Böbreğin tübüler konsantrasyon kapasitesinin azalması ( Nephrogenis ,Diabetes insipidus ). Poliüri sonucu hipotonik idrar kaybı : piyelonefrit, tübüler nekroz ,hipokalemik nefropati, nefroskleroz, glomerulonefrit, amiloidoz, analjezik nefropati, hiperaldosteronizm. 8)   Tübüler diüretiklerin ( furosemid,etakrinik asit,civalı diüretikler) uzun süreli kullanımdan sonra. 9)   Mannitol,hipertonik glukoz,üre infüzyonundan sonra. 10)Üre diürezi : Yüksek proteinli rejim,protein lavajı,total parenteral nutrisyon. 11)Hiperglisemi ve Glikozüri : Diyabetik ketoasidoz ve nonketotik hiperosmolar diyabetik koma. 12)Hipertonik peritoneal dializ.

Farmakodinamik Özellikler

% 5 Dekstroz-% 0,45 Sodyum Klorür Solüsyonu, karbonhidratlı sodyum klorür solüsyonları,vücudun sıvı ve elektrolit eksikleri ile birlikte, kalori ihtiyacının bir bölümünü karşılamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu solüsyonlar terleme,kusma,mide aspirasyonu gibi nedenlerle klorür kaybının sodyuma eşit ya da daha fazla olduğu durumlarda yararlı sonuç verirler. Ayrıca, hastalar Y tipinde intravenöz bir infüzyon cihazıyla bir yandan kan, diğer yandan elektrolitsiz( sudaki ) dekstroz solüsyonlarının uygulanması sırasında entrositlerde psödoaglütinasyonlar meydana gelmektedir. Bunlar hemoliz ile sonuçlanmasa bile, transfüzyon reaksiyonlarına yol açabilirler. Kan ile sudaki dekstroz solüsyonları arasındaki bu geçimsizliği ortadan kaldırmak için,dekstrozlu solüsyonlara eser miktarlarda elektrolit katılması gerekmektedir.   % 0,2 ya da % 0,45 oranında klorür ihtiva eden % 5 Dekstroz solüsyonları kanla birlikte aynı anda verilebilir. Ameliyat öncesi ve sonrası bakımında,potasyumlu solüsyonlar verilmeden önce hastalardaki böbrek fonksiyonlarının başlaması gerekmektedir. Ekstrasellüler sıvı kayıplarını karşılayarak böbrek fonksiyonlarını başlatabilecek ilk hidrasyon solüsyonu olarak % 0,2 yada % 0,45 Sodyum klorür içindeki % 5’lik dekstroz solüsyonları büyük bir değer taşır.

Farmakokinetik Özellikler

Ameliyatlı hastalarda sıvı tedavisi : Ameliyattan Önce : Ameliyatlardan önce hastalarda görülebilen en önemli sıvı ve elektrolit metabolizması komplikasyonu,ekstrasellüler sıvı kaybına bağlı dehidratasyondur.Bu durum,kusma,diyare,mide-barsak drenajı,tıkanmış barsak bölümleri içine sıvı dolması ya da travmaya uğramış dokularda sıvıların damar dışına sızması gibi nedenlerle meydana gelebilir. Ayrıca bulantı ve iştahsızlıkla,genel olarak sıvı alımı azalmıştır. Hastalığın neden olduğu katabolizma reaksiyonları ve beslenmeme hali çok defa dokulardan sıvı ve potasyum kaybına yol açar. Bu durum açlık katabolizması ve ketozu ile daha da şiddetlenebilir. Ağır intrasellüler dehidratasyon,kan dolaşımındaki sıvı hacmini öylesine azaltabilirki,belirgin bir kanama ya da plazma kaybı olmadığı halde,hastalarda hipovolemik şok meydana gelebilir. Böyle hastaların etkin bir parenteral tedavi ile ameliyata hazırlanmaları gerekir.   Böbrek fonksiyonlarını başlatabilmek için ilk olarak,% 0,45 Sodyum Klorür    ( ağır intrasellüler sıvı kayıplarında % 0,2 Sodyum klorür ) içinde % 5 Dekstroz bulunan bir hidrasyon solüsyonu 45 dakika içinde verilir. Hasta idrar yapmaz ya da sonda ile alınan yeterli miktarda bulunmazsa,solüsyonun hızını dörtte bire indirerek bir saat daha devam edilir. Bu sürenin sonunda da idrar gelmezse,hastanın böbrek fonksiyonları ileri derecede bozulmuş demektir; klinik durum yeniden gözden geçirilmelidir. Hasta idrar yapmaya başladıktan sonra,vücut ağırlığına,serumdaki elektrolit düzeylerine ve anamneze dayanılarak sıvı ve elektrolit kayıpları hesaplanır. Diğer ekstrasellüler kayıpların karşılanmasında,izolen ,multipl ekstrasellüler elektrolit solüsyonları kullanılır. Ağır asidozda,sodyum laktat,bikarbonat ya da asetat verilmelidir. Hücre içi potasyum eksikliğini karşılamak için,bu sıvılara ayrıca potasyum klorür,asetat veya fosfat konmalıdır. Hastaların sıvı ve elektrolit kayıpları yerine konduktan sonra günlük sıvı ve elektrolit ihtiyaçlarının karşılanması İzolen M İdame elektrolit solüsyonu ile sağlanır. Beslenmesi ileri derecede bozulmuş hastalarda, hipertonik dekstroz çözeltileri ile kalori ve aminoasit solüsyonlarıyla,protein sentezi için gerekli aminoasitler ve elektrolitler sağlanır. Kan kolloidlerinin kaybına bağlı hipovolemide,dekstran ( Dekstran 40 izotonik solüsyonu,Dekstran 70 izotonik solüsyonu) albümin ya da tam kan kullanılmalıdır. Ameliyattan Sonra : Postoperatif dönemdeki parenteral sıvı ihtiyacı,hastanın ameliyattan önceki sıvı elektrolit dengesine ve yapılan ameliyata göre değişir. Hasta ameliyata iyi hazırlanmışsa daha önceki bütün kayıpları karşılanmıştır. Ameliyattan sonra yapılacak sıvı tedavisi,günlük sıvı kayıplarını yerine koymak,gastrointestinal drenaj ve benzeri nedenlerle olan kayıpları da karşılamak amacını güder. Postoperatif dönemde daima biraz su ve tuz retansiyonu vardır. Ayrıca yağların ve dokularının katabolizmasına bağlı olarak bir miktar sıvı serbestleşmesi olur. Bu nedenle ,ameliyattan hemen sonra stres reaksiyonu geçinceye kadar,verilen sıvı hacmi az olmalıdır. Genel olarak postoperatif sıvı tedavisi aşağıdaki şekilde özetlenebilir. 1-   Komplike olmamış nekahat dönemi : a)    Vücut sıvıları dengede, iyi beslenmiş,böbrek fonksiyonları normal,elektif endikasyonlarla orta derecede cerrahi travmaya maruz kalmış hastalarda: Parenteral sıvı tedavisi programı :Ortalama 1,5 Litre İzolen M ,idame elektrolit solüsyonu,ilk postoperatif günün ihtiyaçlarını karşılar. Bundan sonra oral beslenmeye geçilir.   b)   Yukarıdakinin aynı fakat postoperatif drenaj ya da aspirasyona tabi tutulan hastalar,ameliyattan sonra uzunca bir süre ,yerine koyma ve idame tedavisine ihtiyaç gösterir. Parenteral sıvı tedavisi programı : İlk postoperatif gün için idame sıvı tedavisi yukarıdakinin ( a ) aynıdır. Buna ayrıca drenaj ve aspirasyonla olan sıvı ve spesifik elektrolit kayıpları katılmalıdır. Uyarı : Hasta yeterli sıvı aldığı halde postoperatif su ve elektrolit retansiyonu oligüriye yol açabilir. Hastayı sıvıyla fazla yüklememek için,her gün artarak sıvı dengesi kontrol edilmelidir.   2-   Normal homeostatik mekanizmaların ileri derecede bozulduğu komplike nekahatte: a)     Acil olarak büyük ameliyat geçirmiş ve ameliyattan önce kalp-damar ,böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda; parenteral sıvı tedavisi programı : Postoperatif su ve tuz retansiyonu nedeni ile hastanın fazla sıvı ile yüklenmemesi için,ilk gün % 0,2 Sodyum klorür içinde % 5 Dekstroz solüsyonundan 1,5 Litre verilir. Ayrıca,preoperatif ve postoperatif gastrointestinal sıvı kayıpları uygun solüsyonlar verilerek karşılanır. Hasta yeteri kadar idrara çıkmaya başladıktan sonra ,idame sıvı tedavisinde İzolen M solüsyonu kullanılır. Ameliyatın ikinci günü, hasta ağızdan sıvı alamayacak durumda ise,parenteral sıvı ve elektrolit verilmesine devam edilir. Vücut yüzeyinin m2 başına 1,3 Litre İzolen M,idame elektrolit solüsyonu çoğunlukla sıvı ve elektrolit eksikliğini tamamlar. Protein katabolizmasını önlemek için hipertonik dekstroz solüsyonları ile bir miktar kalori sağlanabilir. Doku tamirinde gerekli aminoasitler,aminoasit kombinasyonlarını içeren solüsyonlarla karşılanır.   b)    Acil olarak büyük ameliyat geçirmiş,ameliyattan önce kalp-damar,böbrek fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda; parenteral sıvı tedavisi programı : Bu çeşit hastaların her biri,uzman hekim denetiminde izlenerek gereksiz metabolizma komplikasyonları önlenmelidir.

Farmasötik Şekli

CAM ŞİŞE

Formülü

Her 100 ml’lik solüsyonda DEKSTROZ MONOHİDRAT…….5.0 g SODYUM KLORÜR …………0,45 g ENJEKSİYONLUK SU k.m…..100 mL Elektrolit konsantrasyonları(mEq/L) Sodyum……………77 Klorür …………..77 TOTAL OSMOLARİTE: 406 mOsm/L

İlaç Etkileşmeleri

Solüsyon içine başka bir ilacın enjeksiyonu-zorunlu olmadıkça-önerilmez. Zorunlu bir ilave sırasında eklenen ilacın solüsyonun pH’sında stabil olmasına,solüsyonda bulunan maddeler ile geçimli olmasına dikkat edilmeli ve bu karar doktor tarafından verilmelidir.

Kontraendikasyonlar

% 5 Dekstroz – % 0,45 Sodyum Klorür solüsyonu aşağıdaki durumlarda kontrendikedir: 1)   Böbrek yetmezliği 2)   Kalp,böbrek yetmezliği ya da karaciğer hastalığına bağlı ödemli hastalar.  

Kullanım Şekli Ve Dozu

%5 Dekstroz- % 0,45 Sodyum Klorür Solüsyonu, intravenöz uygulanıma yönelik, steril, apirojen bir çözeltidir. Dozaj hastanın yaşına,vücut ağırlığına,klinik durumuna,sıvı,elektrolit ve asit-baz dengesine bağlıdır ve doktor tarafından belirlenir. HEKİM TARAFINDAN BAŞKA SEKİLDE TAVSİYE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE; Dekstroz içeren çözeltiler genellikle saatte 0,5 g/kg hızla verilir. Daha hızlı yapılan uygulama glikozüriye neden olabilir. Ameliyat öncesinde böbrek fonksiyonlarını başlatmak için gerekli miktar solüsyon ortalama 45 dakikada verilir. Bu ilk hidrasyon için gerekli dozlar yaşa ve kiloya göre genel olarak yetişkinlerde 12-18 mL/dk hızla 500-800 mL, çocuklarda 2,5-10 mL/dk hızla 120-450 mL ,süt çocuklarında 1-1,5 mL/dk hızla 45-75 mL arasında değişir. Hasta idrara çıkmaya başladıktan sonra hastanın durumuna ve elektrolit düzeyine göre uygun parenteral sıvıların uygulamasına geçilir. Ameliyattan sonra yine hastanın durumuna göre kayıpları karşılamak için sıvı tedavisi gereklidir. Bu aşamada biraz su ve tuz retansiyonu vardır. Bu nedenle büyük ameliyatlardan sonra hastaya ilk günde fazla sıvı yüklememek için,1500 mL %0,2 Sodyum Klorür içinde %5 Dekstroz çözeltisi verilir. Hasta yeterli idrar vermeye başladıktan sonra idame sıvı tedavisine geçilir. Genel olarak doz,büyüklerde günde 1000-3000 mL, küçük çocuklarda 200-2000 mL ve süt çocuklarında 100-1000 mL arasındadır. Veriliş hızı yetişkinlerde ortalama 400 mL/ saattir. Çocuklarda verme hızı kg başına 5-10 mL/ saattir. Ağır dehidratasyonlarda yarım saatte 1000 mL vermek gerekebilir. GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIMI   Hamilelik Kategorisi C : % 5 Dekstroz-% 0,45 Sodyum Klorür solüsyonları ile hayvanlarda üreme çalışmaları yapılmamıştır. Hamile bir kadına verildiğinde fetüse zarar verip vermeyeceği veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

PVC TORBA

Saklama Koşulları

25°C‘nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

500ml ve 1000ml’lik vakumlu cam şişeler

Uyarılar/Önlemler

Sodyum klorür içeren solüsyonların tedavide uzun süreli kullanıldığı hastalarda,sıvı dengesindeki değişiklikler,elektrolit yoğunlukları ve asit baz dengesi klinik olarak ve periyodik laboratuvar testleri ile yakından izlenmelidir. Önemli değişimler elektrolit desteği veya uygun diğer tedavileri gerektirebilir. Nazogastrik sonda ile sıvı çekilmesi,kusma,diyare ve gastrointestinal fistül drenajı gibi elektrolit kaybı ile sonuçlanan hastalarda da ek elektrolit verilmesi gerekebilir. Konjestif kalp yetmezlikli veya diğer ödem ve sodyum birikimi ile seyreden hastalarda,sirozlu hastalarda,ciddi böbrek yetmezlikli hastalarda ve kortikosteroid kullanan hastalarda sodyum klorür içeren solüsyonların uygulanımında dikkat gerekir. Sodyum klorürün intravenöz uygulanımı serum elektrolitlerinin dilüsyonu,aşırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödeme yol açan sıvı ya da solüt yüklenmesi ile sonuçlanabilir. Subklinik veya diyabetli hastalarda veya herhangi bir nedenle karbonhidratlara karşı tolerans bozukluğu olan hastalarda dekstroz içeren solüsyonların kullanımında dikkat gerekebilir. Dekstrozun intravenöz yolla uygulanması hipopotasemi, hipofosfatemi ve hipomagnezemiye yol açabilir.   Parenteral yoldan beslenen, böbrek işlevleri normal olan hastalarda, özelliklede dijitalize olanlarda,hipopotasemiyi ya da hücre içi potasyum kaybını önlemek için dekstroz solüsyonları ile birlikte potasyum verilmelidir   ( her litre dekstroz ile 20-40 mEq potasyum ). Şekerli solüsyonlarla uzun süreli parenteral tedavi pankreas adacıklarının aşırı yüklenmesine yol açabilir. Hem bu yükü azaltmak hem de tedavi sırasındaki hiperglisemiyi ve glikozüriyi önlemek için hızla verilen ya da yüksek yoğunlukta kullanılan solüsyonlarına insülin katılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Solüsyonun kendi niteliğinden,örneğin kontamine olmasından veya uygulama tekniğinden kaynaklanan ateş,enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon,venöz tromboz veya flebit ve ekstravazasyon görülebilir. Hipervolemi veya solüsyon içindeki iyonlardan birinin veya diğerinin fazlalığı veya eksikliğine bağlı belirtiler oluşabilir. Sodyum klorürün fazla miktarda uygulanımı hipernatremi ile sonuçlanabilir ve aşırı miktarda klorür, bikarbonat kaybına yol açar, dolayısıyla asitleştirici bir etkiye sahiptir. Dekstroz saatte 0,5g/kg dozlarında uygulandığında genellikle glikozüriye yol açmaz. Uygulama hızının fazla oluşuna veya hastada metabolik yetmezlik durumu olmasına bağlı olarak eğer araştırılmaz ve tedavi edilmezse dehidratasyon,hiperosmolar koma ve ölüme yol açabilecek hiperglisemi ve glikozüri oluşabilir. Böyle durumlarda uygulama hızını azaltmak ve insülin uygulamak gerekir.Sodyum Klorür ve dekstroz içeren solüsyonların kullanımı sırasında yan etki gözlendiğinde infüzyona son verilerek hasta yeniden değerlendirilmeli,gerekiyorsa uygun terapötik girişimlerde bulunulmalıdır.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Alu/Alu blister içerisinde, 30 ve 90 tabletlik ambalajlarda sunulur.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Araç ve makine kullanımı becerisi üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. Ancak görme ile ilgili rahatsızlığı olanlar araç ve makine kullanırken dikkatli olmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyal “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

DYNDİON 15 mg Tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

15 mg pioglitazona eşdeğer miktarda 16.534 mg pioglitazon hidroklorür içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değildir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

DYNDİON 15 mg Tablet

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Raf ömrü 24 aydır.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

238/82

Etkin Maddeler

25˚C altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde, ambalajında saklayınız.
(Visited 7 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window