Biyoteknolojik gıdalar olarak da bilinen genetiği değiştirilmiş gıdalar, genetiği değiştirilmiş organizmalardan veya mahsullerden yetiştirilen yiyeceklerdir. Bu mahsullerin DNA’sında, ekstra besinlerin üretilmesini, daha hızlı büyümeyi, hastalıklara direnme kabiliyetini ve diğer amaçlara teşvik eden genetik mühendisliği teknikleriyle belirli değişiklikler yapılmıştır. Bitki ürünleri genellikle pamuk tohumu yağı, kanola, mısır ve soya fasulyesi gibi değiştirilmiş gıdaların ana grubudur.

Tipik Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar

Gıda üretim pazarındaki hemen hemen her alan, daha lezzetli, daha hızlı büyüyen, hastalıklara direnen ve gıdada bulunan besin miktarını iyileştiren yiyecekler üretmek için genetik modifikasyon kullanıyor. Zaman zaman, genetik modifikasyon doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur çünkü “yeni” gıdanın işlenecek kadar fazla suya veya enerjiye ihtiyacı yoktur. Birçok mahsul, mandıra çiftçisi ve et üreticisi genetik olarak değiştirildi. Bunu bilip bilmediğinizi görmek için tipik genetiği değiştirilmiş yiyecek listesine bakın. 

Mısır

image001Ülkenin birçok bölgesinde mısır, böcek öldürücü bir gen içerecek şekilde değiştirildi. Mısırda buna sahip olduğu için, çiftçilerin çevreye zararlı olabilecek pestisitleri ve onu püskürten tarım işçilerini püskürtmeleri gerekmez. Çoğu Amerikan ailesi, genetiği değiştirilmiş mısırları yiyor.

Soya fasulyesi

image002Soya, tahıl, çikolata, dondurma ve unlu mamuller gibi her gün kullandığımız birçok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin% 85’i değiştirildiğinden, neredeyse herkes bir şekilde değiştirilmiş soya fasulyesi tüketiyor. Soya fasulyesi, insanlar için değil, çiftlik hayvanları için kullanılır.

Şeker pancarları

image003Genetiği değiştirilmiş gıda listesinde son zamanlarda şeker pancarı gelişiyor. Değiştirilmiş pancar üretimi 2008’de başladı, ancak USDA çevresel etki beyanı sunamadığı için 2010’da yasaklandı. Pancar genellikle çok yavaş büyür, bu nedenle daha hızlı büyümeyi teşvik etmek için değişiklik yapıldı.

Patates

image004Genetiği değiştirilmiş patatesler, Phytophthora Infestans gibi hızla yayılan ve patates tarlalarının tamamını öldürebilen hastalıklara karşı çok dirençli olacak şekilde yaratıldı. Bunun gibi bir hastalık 1840’larda patates kıtlığına neden oldu. Bugün yetişen patateslerin sadece% 25’i insanlar tarafından yeniyor. Geri kalan% 75 çiftlik hayvanlarının beslenmesinde ve nişasta endüstrisinde kullanılmaktadır. Bilim adamları patatesi daha çok tutkal ve yağlama endüstrisinde kullanmak istiyorlar, bu yüzden insanlar tarafından yenemeyecek kadar değiştirilmiş bir patates geliştirmeye çalışıyorlar.

Domates

image005Genetiği değiştirilmiş Amerikan pazarlarına ulaşan ilk gıda domatestir. İlk domateslerin yetiştirilmesinden bu yana birçok değişiklik yapıldı ve şimdi domatesler yalnızca daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olmak için değiştiriliyor, böylece daha uzun süre taşınabilmeleri sağlanıyor.

Kabak

image006Genetiği değiştirilmiş yiyecek listesinde kabak, bazı viral hastalıklara özellikle duyarlı oldukları için değiştirildi. Değiştirilmiş kabak hastalığa daha dirençliydi, ancak kabak yemeyi seven böcekler bakteriyel solgunluk hastalığı taşıyor. Kabak bu hastalığa daha az dirençlidir. Bilim adamları ayrıca, değişen kabakların kontrollü tarlalarda değil, bazı bölgelerde yabani olarak büyüyebileceğinden endişe duyuyorlar. Kabak çıldırırsa, bu ciddi çevre sorunlarına neden olabilir.

Yağlar

image007Yağlar, yemek pişirmek ve tatlandırmaktan daha fazlası için kullanılır. Aynı zamanda tükettiğimiz birçok gıdada da yer alırlar. Modifiye edilmiş yağlar yemeklik yağ olarak satılabilir, ancak aynı zamanda patates cipsi gibi atıştırmalıklar yapmak için de kullanılır. Margarin ayrıca yağ kullanılarak yapılır. Değişiklikler, bir zamanlar sahip oldukları acı tadı kaybeden ve bitkileri herbisitlere karşı daha dirençli hale getiren yağları içerir.

Altın Pirinç

image008A vitamini eksikliği, dünya çapında 250 milyondan fazla insan için ciddi bir sorundur. Ondan etkilenenler için körlüğe veya ölüme neden olabilir. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı her gün bir kase pirinçle yaşadığı için, pirinç, genetik olarak değiştirilerek kendisine A vitamini takviyesi eklenmek üzere seçildi. Bu yeni pirince altın pirinç denir. Uzmanlar ayrıca birçok insanın sahip olduğu demir eksiklikleriyle mücadele etmek için demir takviyeli pirinç yapmak istiyor. Pirinç, hem demir hem de A vitamini takviyesine birlikte sahip olacak şekilde değiştirilemez, ancak gelecekte bir ara olabilir.

Somon

image009Genetiği değiştirilmiş somon balığı yakında satın alınabilir. Bu balıklar yalnızca balık çiftliklerinde yetiştirilecek ve değiştirilmemiş somon balığının neredeyse iki katı büyüklüğünde olacaktır. Ayrıca daha hızlı büyüyecekler. Uzmanlar, bunun çevreye yardımcı olacağını ve yabani somonu koruyacağını söylüyor. Büyük bir endişe, bu somonların steril olması gerekmesine rağmen, doğanın DNA’yı mutasyona uğratmanın bir yolunu bulması ve böylece bu değiştirilmiş somonların bebekleri olabilmesidir.

Genetiği Değiştirilmiş Yemek Listesi

Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar

Açıklama

Kolza tohumu

Kolza tohumu pestisitlere karşı daha dirençli ve ayrıca erusik asit içermeyen hale getirilmiştir.

Bal

Bazı ballar, içinde büyüyen değiştirilmiş gıdalar bulunan tarlaların yakınında nektar toplayan arılardan gelir.

Pamuk

Yağ tüketilebildiği için pamuk bir gıda olarak kabul edilir. Pek çok zararlıyı öldüren bir kimyasal üretmek için değiştirildi.

Şeker kamışı

Şeker kamışı pestisitlere dirençli olacak şekilde değiştirildi. Değiştirilmiş şeker kamışı, halkın bu kadar düşük bir fikri olduğu için başarılı bir şekilde pazarlanamaz.

Kanola

Kanola yağı, pestisitlere dirençli olacak şekilde değiştirildi ve yağ ürünlerinde, unlu mamullerde ve atıştırmalıklarda bulunabilir.

Keten

Herbisitlere direnmek için değiştirilen keten, keten yağı ve tohumu içeren birçok üründe bulunur.

Papaya

Papayalar, daha virüse dirençli olacak şekilde değiştirildi.

Pamuk yağı

Pamuk tohumu yağı, bitkisel yağlarda, kızartılmış yiyeceklerde ve tüketilebilen yağ ürünlerinde bulunabilir.

Tütün

Çok az nikotin içeren bir tütün değiştirildi.

Et

Et, değiştirilmiş yiyecekler yemiş hayvanlardan geldiği için değiştirilmiş kabul edilir.

Bezelye

Modifiye bezelye, farelerde insanlarda da meydana gelebilecek alerjik bir reaksiyon yarattı. Böcek ilacı üretmeleri için değiştirilmişlerdi.

Sebze yağı

Bitkisel yağ yapmak için kullanılan çoğu gıda modifiye edildiğinden, bitkisel yağ değiştirilmiş bir besindir. Bundan kaçınmak için yalnızca organik olarak etiketlenmiş bir ürün satın alın.

Süt Ürünleri

Pek çok ineğe sütlerinde bulunabilen bir büyüme hormonu verilmiştir.

Vitaminler

Vitaminler, mısır ve soya fasulyesi gibi değiştirilmiş gıdalardan üretilir.
(Visited 4 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window