İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması GYNOFERON
Birim Miktarı 30
ATC Kodu B03AD03
ATC Açıklaması Ferröz sülfat
NFC Kodu BA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Gecikmeli Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A03497
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 20,18 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 18,02 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 6,76 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E147A

İlaç Etken Maddeleri

  • demir II sülfat (270 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Yüksek miktarlarda demir sülfat alımı toksik etkilere neden olur. Ancak erişkinlerde ölüm nadirdir.Ciddi zehirlenme durumlarında 30 dk içinde semptomlar ortaya çıkar.Karın ağrısı, diyare kusma , siyanoz , halsizlik , hiperventilasyon ve kardiyovasküler kollaps görülebilir.   Tedavide, sodyum bikarbonat ile mide lavajı ve desferroksamin uygulanması faydalıdır.   Ayrıca şok, dehidratasyon ve asit baz dengesi bozuklukları ile mücadele edilmeli ve hastanın yakın takibi yapılmalıdır.   Akut toksisite dışında uzun süreli ve yanlış demir kullanımı vücutta demir birikmesine (hemokromatozis) neden olabilir.

Endikasyonlar

Demir ve folik asit ihtiyacının arttığı hamilelik ve emzirme gibi durumlarda ve demir eksikliği anemisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Demir, vücut için gerekli temel elementlerden biridir.Kanda hemoglobin oluşumu , oksijenin dokulara taşınması , oksidatif prosesin sürdürülmesi gibi önemli işlevler görür. Demir sülfat, hamilelik gibi vücudun demir ihtiyacının arttığı hallerde ve demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılan 2+değerli bir demir tuzudur.2+ değerli demir tuzları, 3+değerli demir tuzlarına göre gastrointestinal sistemden 3 kat fazla absorbe edilir.   Folik asit, vücut için mutlak gerekli olan bir vitamindir. Özellikle gebelik ve emzirme durumlarında vücudun folik asit ihtiyacı artar. Bu durumlarda eksikliğe neden olmamak için takviye folik asit almak gerekir.   Mukoprotez, barsak mukozasının fizyolojik bir parçası olup, amino şekerler ve organik olarak bağlanmış sülfatlar içerir. Mukoproteozun , diğer mukopolisakkaritler gibi mukozayı koruyucu etkisi vardır.

Farmakokinetik Özellikler

Gynoferon Depo Draje içindeki demirin yaklaşık 7 saat süren salıverilmesi sayesinde demirin mukozayı tahrip etmesi önlenmiş olur ve yüksek oranda absorbe edilmesi sağlanır. Depo drajenin kaplama tabakasında bulunan folik asit ise midede açığa çıkarak hızla absorbe edilir.   Demir sülfat oral yolla kullanıldığında, absorbsiyonu hastanın durumuna göre değişir.Normal bireylerde absorbsiyon % 3-10 arasındayken demir eksikliği olanlarda bu oran %20-30 ‘ a çıkar. Depo şeklindeki preparatların absorbsiyonu daha yüksektir.Absorbsiyon aç karnına daha iyi olur.Demir % 90 oranında plazma proteinlerine ve hemoglobine bağlanır.   Fizyolojik bir atılım sistemi yoktur.Ancak cilt ,saç,tırnak,feçes,süt,menstruasyon ve idrar ile küçük miktarlar halinde atılır.

Farmasötik Şekli

Draje

Formülü

Beher depo draje 270 mg demir II sülfat ( =80 mg elementel demir), 80 mg mukoproteoz ve 0.35 mg folik asit içerir. Yardımcı Maddeler : Askorbik asit ( = 30 mg , antioksidan olarak ) şeker,titanyum dioksit ve eritrosin.

İlaç Etkileşmeleri

Her 30 mg elementel demir ile birlikde  ≥200 mg Vitamin C alımı oral demir absorbsiyonunu arttır.   Demir tuzları oral yoldan verilen tetrasiklinlerin absorbsiyonunu engellediğinden, bir arada kullanılmamalıdır.   Fluorokinolonların, levodopa, metildopa ve penisilamin’ in absorpsiyonu, demir III’ ün kinolon ile oluşturduğu kompleks yapıdan dolayı azalabilir.   Antiasitlerin H2  blokerlerinin (simetidin ) ya da proton pompası inhibitörlerinin eş zamanlı olarak kullanılması demirin absorpsiyonunu azaltabilir.   Kloramfenikol uygulanan hastalarda demir tedavisine yanıt gecikebilir.   Tahıllar,diyet lifleri,çay,kahve,yumurta ve süt absorbsiyonu azaltabilir.

Kontraendikasyonlar

Hemokromatoz ve Sideroz ‘ da kullanılmalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Gebelik ve emzirme gibi demir ve folik asit ihtiyacının arttığı durumlarda ve hafif demir eksikliği anemilerinde :Günde 1 kez , 1 draje aç karnına alınmalıdır.   Ciddi demir eksikliği anemilerinde :Hemoglobin düzeyinin % 8-9 gr ‘ ın altına düştüğü durumlarda günde 2 kez 1 draje aç karnına alınmalıdır.   Organizmanın demir depolarını normale getirmek için tedaviye , hemoglobin düzeyi normale dönene kadar aynı şekilde devam edilir.Daha sonra 1-3 ay süreyle günde 1 draje alınır.

Ruhsat Sahibi

KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. BAĞLARBAŞI , Gazi Cad.64-66 Üsküdar / İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

15.10.2007-212/65

Saklama Koşulları

25 o C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza ediniz   ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ, ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 drajelik blister ambalajlı kutularda.

Uyarılar/Önlemler

Demir eksikliğine bağlı olmayan anemilerde kullanılması fayda sağlamayacağından ve vücutta demir birikmesine neden olabileceğinden , tedaviden önce gerekli klinik ve laboratuar incelemeleri yapılmalıdır. Demir preparatları dışkı renginin koyulaşmasına yol açar. Bu durum hastaya anlatılmalıdır.   Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Kullanım ( Kategori A ) : Doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.   Çocuklarda Kullanımı : 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilemez.   Araç ve Makine Kullanımı Üzerine Etkileri: Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir.

Üretim Yeri

KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Seyrek olarak bulantı, mide rahatsızlığı, kabızlık, diyare görülebilir.   “ BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ “
(Visited 15 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window