ABD Eyalet senatörlerine kadar uzanan sonu gelmeyen bir argüman, mısırla ilgili argümandır. Tartışma şu soruyu akla getiriyor: Mısır tahıl mı, sebze mi yoksa meyve mi? New York eyaleti, mısırın gerçekten bir sebze olduğunu, hatta onu kendi devlet sebze haline getirdiğini iddia ederdi. Devlet sebzesi gibi bir başlıkla bile, soru hala devam ediyor, mısır gerçekten bir sebze mi?

Mısır Sebze mi?

Botanik açıdan bakıldığında, mısır sebze olarak değil tahıl olarak sınıflandırılır. Bu soruyu daha derinlemesine incelemek için, mısırın botanik tekniklerine hızlı bir bakış gerekiyor.

Bir meyve ve sebze arasındaki farkı belirlemek için, kökeni bitkiye bakılması gerekir. Konu bitkinin üreme kısmından geliyorsa meyve, bitkinin vejetatif kısmından olsaydı ise sebze olarak sınıflandırılır. Bu terimleri akılda tutarak, mısır kuru bir meyvedir ve daha çok tahıl olarak bilinir.

Mısır ister tahıl ister sebze olsun, muhtemelen hakim olacak bir argümandır, ancak bu tartışmanın yarışmacıları asla popülaritesini tartışmayacaklar ve neden yapsınlar? Tam Tahıl Konseyi ve USDA (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı), mısırın neden bu kadar popüler olduğunu doğru bir şekilde açıklıyor:

  • Mısır, tüm dünyada üretimde rakipsizdir. Yalnızca ABD’de mısır tarlaları yaklaşık 80 milyon dönümlük araziyi kaplar.
  • Uluslararası bir bakış açısına göre, dünyadaki beslenmenin yüzde 20’sinden fazlası mısır içerir.
  • ABD’de yetiştirilen mısırın çoğu, düşük maliyetleri ve kar marjları nedeniyle çiftlik hayvanları ve bazı evcil hayvanları da beslemek için kullanılmaktadır.
  • Mısır sadece besin sağlamakla kalmaz, faydaları kozmetik, etanol, ilaç, kumaş, mürekkep ve yapıştırıcı gibi gıda dışı maddelere de yayılır.
  • Yemeklik yağlar, içecekler, nişasta ve gıda tatlandırıcılarının tümü işlenmiş mısırın yan ürünleridir.

Mısır Sizin İçin İyi mi Kötü mü?

“Mısır bir sebzedir” anlaşmazlığını çözdükten sonra, işte sizin için daha önemli olan bir şey: 

Mısırın Kötü Etkileri

Diğerleriyle kıyaslandığında yetersiz kalsa da, mısırın gerçekten sağlıklı bir sebze olduğuna şüphe yok. Nişastalı bir sebze olarak adlandırılır ve sundukları besin değeri nişastalı olmayan sebzelerin sunduğu değerden daha düşük olduğu için genellikle makarna gibi diğer nişastalı yiyeceklerle birlikte kategorize edilir. Patates, bezelye, tatlı patates ve fasulye, mısırla birlikte nişastalı sebzeler olarak sınıflandırılır.

Amerikan Kalp Derneği, nişastalı yiyeceklerin nişastalı olmayan yiyeceklerle karşılaştırıldığında kalori ve karbonhidrat bakımından yüksek, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından düşük olduğunu iddia ediyor. Mısırdaki ortalama karbonhidrat miktarı on beş gramdır (Illinois Üniversitesi uzantısına göre). Yüksek miktarda karbonhidrat içeren yiyecekler kan şekerini artırabilir, bu da şeker hastalarının mısır yediklerine dikkat etmeleri gerektiği anlamına gelir.

Mısırın Faydaları

  • Protein ve Yağ

Proteinlerin temel işlevi hücreleri onarmak ve kasları inşa etmektir. Tatlı mısır az miktarda protein taşır (bir fincan porsiyonda 5 gram protein). Bir erkek vücudu için önerilen protein miktarı 56 gram ve kadınlar için 46 gram olduğundan, tatlı mısır biftek, tavuk, yağsız dana eti veya domuz eti ile popüler bir garnitürdür. Yağ oranı düşük olan tatlı mısıra, yağ içeriğini artırmak için tereyağı eklenir.

  • Lif

Lif, kan şekeri seviyelerini dengelemeye, kabızlığı önlemeye ve yüksek kolesterolün etkisini azaltmaya yardımcı olur. Lif, yutulduktan uzun süre sonra tokluk hissi verdiği için kilo vermeye çalışan kişiler için de avantajlıdır. Tatlı mısır, fincan başına yaklaşık 3,5 gram lif içerir – önerilen günlük doz 30 gram (erkekler için) ve 20 gramdır (kadınlar için).

  • Potasyum

Potasyum, insan vücudu için kalp fonksiyonu, kas kasılması ve kemikleri güçlendirmek için gerekli olan önemli bir besindir. Bir fincan mısırda bulunan potasyum miktarı kabaca 330 miligramdır – günde 4.7 gram, cinsiyete bakılmaksızın önerilen dozdur. Potasyum eksikliğini telafi etmek için mısır, önerilen potasyum dozunu karşılamak için fasulye veya ıspanakla garnitür olabilir.

  • A vitamini

Antioksidan olan A vitamini doğal olarak vücut için oldukça önemlidir, ancak işlevselliği burada bitmez. A vitamini, insan vücudu tarafından bağ dokularının gücünü artırmak için kullanılır ve akciğerlerdeki mukoza zarlarını nemlendirmeye yardımcı olur. Günlük önerilen A vitamini dozu, fincan başına 310 uluslararası birim içeren tatlı mısır ile 3000 uluslararası birim (erkekler için) ve 2000 uluslararası birimdir (kadınlar için).

(Visited 32 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window