Uzmanlar genellikle sağlıklı beslenme için dengeli beslenmenin önemini vurgulamaktadır. Ancak insanlar sık ​​sık soruyor, dengeli beslenme nedir? Yediğimiz şey olduğumuz yaygın bir inançtır ve bu nedenle dengeli beslenmenin neden önemli olduğu ve dengeli beslenmenin nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmemiz önemlidir.

Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?

1. Hastalık ve Enfeksiyonları Önler

Dengeli bir beslenme, vücudunuzun birçok hastalık ve enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Vücut yeterli besin aldığında bağışıklık sistemi iyi çalışır, bu da enfeksiyonu önler, kanser, yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların riskini azaltır ve mevsimsel alerjileri önler.

2. Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Dengeli bir diyet yemek, insanların obezite veya yetersiz beslenme riskini azaltmayı içeren uygun kiloda kalmalarına yardımcı olur. Bu, büyük ölçüde diyetinizdeki yağları ve karbonhidratları azaltmada yatmaktadır.

3. Sağlıklı Vücut Büyümesini Destekler

Temel besin maddelerinin elde edilmesi sadece zindeliği teşvik etmekle ve hastalıkları önlemekle kalmaz; aynı zamanda vücudun büyümesine ve düzgün çalışmasını sürdürmesine yardımcı olur. Bu nedenle dengeli beslenme, özellikle büyümekte olan çocuklar ve ergenler için önemlidir.

4. Ruh Sağlığının Geliştirilmesine Yardımcı Olur

Dengeli bir diyet yemek, iyi zihinsel işlevi teşvik etmeye yardımcı olur, enerjiyi artırır, hafızayı güçlendirir ve zihinsel bozukluk riskini azaltır.

5. Güzelliğinizi Geliştirmenize Yardımcı Olur

Dengeli beslenmek neden önemlidir? Doğru besinleri almak sadece vücut için sağlığı geliştirmez; aynı zamanda dışarıdan bakma şeklinizi de gösterir. İnsanların saçlarında ve cildinde görülen genç ışıltı, sadece çeşitli güzellik ürünlerinin kullanılmasından kaynaklanmıyor, aynı zamanda dengeli bir diyetle vücudun içeride ve dışarıda sağlıklı durumunu yansıtıyor.

Dengeli Bir Diyet Nasıl Yenir?

1. Meyve ve Sebzeler

Neden önemlidir

Çeşitli meyve ve sebzeler vücuda sağlığı korumada ve hastalıkları önlemede önemli olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar. Düşük yağ ve yüksek su içeriği, onları sağlıklı atıştırmalıklar için iyi bir seçim haline getirir. Araştırmalar, meyve ve sebzeler açısından zengin dengeli beslenmenin kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkları önlediğini gösteriyor.

Sahip olmak ne kadar

Uzmanlar, çeşitli besinler elde etmek için farklı renklerden oluşan, günde en az beş porsiyon çeşitli meyve ve sebze yemeyi tavsiye ediyor.

Kaynaklar

Meyve ve sebzeler atıştırmalık olarak yenebilir veya sebze çorbalarına, tatlılara, meyve sularına, salatalara veya diğer yiyeceklere katılabilir. En iyisi çiğ olarak yenirler, ancak bazıları buharda veya fırında pişirilerek pişirilebilir.

2. Proteinler

Neden önemlidir

İçinde protein bulunan dengeli bir beslenme neden önemlidir? Proteinler vücut büyümesi ve doku onarımı için olduğu kadar yaralanmaların iyileşmesi için de önemlidir. Diyette protein eksikliği, kas bozulması, kalp problemleri, artrit, kas ağrısı, kramplar, saç dökülmesi, uyku kaybı ve zayıf yara iyileşmesine neden olabilir.

Sahip olmak ne kadar

Uzmanlar, yetişkin kadınlar için günlük 45 g, erkekler için yaklaşık 55,5 g protein alımını önermektedir. Düzenli egzersiz yapan veya daha fazla kas yapmaya çalışan kişilerin diyetlerinde daha fazla proteine ​​ihtiyacı olabilir.

Kaynaklar

Protein açısından zengin yiyecekler arasında et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurtalar, kuruyemişler, tohumlar ve soya ürünleri bulunur. Hayvansal ürünler, büyümeyi destekleyen ancak aynı zamanda yüksek düzeyde yağ içeren tüm amino asitlerin tam kaynağını sağlar. Yağlı balıklar, kalp hastalığını önlemek için önemli olan iyi protein ve omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Diğer protein kaynakları, daha az yağ içeren bitki bazlı ürünleri içerir.

3. Karbonhidratlar

Neden önemlidir

Karbonhidratlar kişinin gün içinde çalışması gereken enerjiyi sağlar. Yağ ve proteinlerden daha az kalori içerirler ve iyi sindirim sistemi fonksiyonunu destekleyen lif sağlarlar. Karbonhidrat açısından zengin besinler aynı zamanda kanseri, diyabeti ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olan zengin antioksidan kaynaklarıdır.

Sahip olmak ne kadar

Uzmanlar, yediğiniz her öğünün yaklaşık üçte birinin karbonhidrat içermesi gerektiğini tavsiye ediyor. Karbonhidratlar, protein ve yağa kıyasla daha az kalori içerir, bu nedenle dengeli bir diyete dahil edilmelidirler.

Kaynaklar

Patates, baklagiller ve mercimek, fındık gibi sebzelerden elde edilen kompleks karbonhidratlar ve tam tahıllı makarna ve esmer pirinç gibi tam tahıllı tahıllar, harika karbonhidrat kaynaklarıdır. Snack barlarda, keklerde, çikolatada ve hamur işlerinde bulunan basit şekerlerden kaçınılmalıdır.

4. Süt Ürünleri

Neden önemlidir

İçerisinde süt ürünleri bulunan dengeli beslenmek neden önemlidir? Süt ürünleri, güçlü dişleri ve kemikleri teşvik etmede ve kas kasılmasını düzenlemede önemli olan kalsiyum içerir. Yetersiz kalsiyum alımı, kırılgan kemiklere ve osteoporoza neden olabilir.

Sahip olmak ne kadar

Yetişkinler için uzmanlar günde üç porsiyon süt tüketmeyi tavsiye ediyor. Az yağlı süt ürünleri, yağ alımıyla ilgilenmek isteyenler için iyidir. 200 ml süt veya 250 ml soya sütü artı kalsiyum, 30 gr peynir ve bir fincan yoğurt içilebilir. Çocuklar ve gençler, iyi kemik gelişimi için bol miktarda süt almalıdır.

Kaynaklar

Sağlıklı süt ürünleri arasında süt, yoğurt, peynir ve çörek otu bulunur. Ancak tereyağı ve kremadan kaçınılmalıdır. Veganlar veya laktoz intoleransı olmayan kişiler kalsiyumla güçlendirilmiş soya sütü ve yoğurt alabilir.

5. Diyet Lif

Neden önemlidir

Yüksek lifli bir diyet şunlara yardımcı olur:

  • Bağırsak hareketlerini normalleştirin
  • Bağırsak sağlığını teşvik edin
  • Daha düşük kolesterol seviyeleri
  • Kan şekeri seviyelerini kontrol edin
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun
  • Kolorektal kanseri önleyin

Sahip olmak ne kadar

Tıp Enstitüsü, 50 yaş ve altındaki erkekler için günlük 38 g ve kadınlar için 25 g lif alımını önermektedir. 50 yaşın üzerindeki erkekler 30 g ve kadınlar 21 g lif almalıdır.

Kaynaklar

Diyet lifi esas olarak meyve ve sebzelerde, baklagillerde ve tam tahıllarda bulunur.
(Visited 7 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window