İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması OMEPROL
Birim Miktarı 14
ATC Kodu A02BC01
ATC Açıklaması Omeprazol
NFC Kodu CY
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Diğer Kapsüller
Kamu Kodu A05691
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 11,27 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 10,06 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 4,44 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E044A

İlaç Etken Maddeleri

  • omeprazol (20 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Omeprol 20 mg Kapsül ile doz aşımı oluştuğunda görülen semptomlar genellikle hafif ve geçicidir. Konfüzyon, taşikardi, bulantı, baş ağrısı ve ağız kuruluğu ortaya çıkabilir. Doz aşımı durumunda semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır. Proteinlere çok yüksek oranda bağlandığından diyaliz ile kandan uzaklaştırılamaz.

Endikasyonlar

Omeprol 20 mg Kapsül; Gastrik ülser, Duedonal ülser, Gastroözofageal reflü hastalığı (reflü özofajit dahil Zollinger-Ellison sendromu, H2 antagonistleriyle tedaviye yanıt vermeyen inatçı ülser vakaları, Asit aspirasyonunun önlenmesi, Asitle-ilişkili dispepsi, NSAİ ile ilişkili gastrik, duedonal ülser yada gastro-duedonal erozyonlar, Helicobacter pylori eradikasyonunda (antimikrobiyallerle kombine olarak) kullanılmaktadır.

Farmakodinamik Özellikler

Omeprazol, zayıf baz niteliğinde substitüe bir benzimidazol türevidir. Mide paryetal hücrelerinin düşük pH’lı ortamında aktif şekle dönüşerek, proton pompası görevi gören H+/K+ ATPaz’ın sülfhidril gruplarına bağlanır ve enzimi spesifik bir şekilde inhibe eder. İnhibisyon, asit üretiminin son basamağında inhibisyona ve asit üretiminin azalmasına neden olur. Bu etki doza bağımlıdır ve hem bazal, hem de stimule edilmiş asit salgısını (stimulus türü ne olursa olsun) inhibe eder.

Farmakokinetik Özellikler

Omeprazol hızla absorbe olur. Oral uygulamadan sonra antisekratuar etki 1 saat içinde başlar. Omeprazol alımına son verildikten sonra 3 ile 5 gün içinde sekretuar etki derece derece geri döner. Pik plazma konsantrasyonuna 0.5 – 3.5 saat içinde ulaşır. Günde 1 kez, tekrarlayan dozlar şeklinde verildiğinde 4 gün içinde kararlı durum konsantrasyonlarına ulaşır. Mutlak biyoyararlanımı, ilk geçiş etkisine bağlı olarak %30-40 dolaylarındadır. Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Eliminasyon yarılanma ömrü 0.5-1 saat kadar ve total vücut klirensi 500-600 mL/dk.’ dır. Omeprazol, absorbsiyonu takiben hemen hemen tamamen metabolize olur. Dozun büyük bir bölümü (yaklaşık %77), en az 6 metabolit şeklinde idrarla elimine edilir. Geri kalan miktar ise safra ile elimine olur.

Farmasötik Şekli

Mikropellet kapsül

Formülü

Her bir Omeprol Kapsül’de, Omeprazol 20 mg Kapsül Bileşimi; Boyar Madde; kırmızı demir oksit, titanyum dioksit

İlaç Etkileşmeleri

Omeprol 20 mg Kapsül’le birlikte fenitoin veya diazepam kullanılması, bu ilaçların eliminasyonlarını azaltarak, dozlarının yeniden ayarlanmasını gerektirebilir.   Omeprol 20 mg Kapsül, ketakonozol, ampisilin esterleri ve demir tuzları gibi mide pH’ının biyoyararlanımlarını etkilediği ilaçların absorbsiyonlarını geciktirebilir.

Kontraendikasyonlar

Omeprol 20 mg Kapsül, bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; Gastrik ülser ve reflü özofajitlerde: Omeprol 20 mg Kapsül günde 1 kez 20 mg (1 kapsül) dozda alınır. Tedavi süresi 4 haftadır. Duodenal ülserde: Omeprol kapsül günde 1 kez 20 mg (1 kapsül) dozda alınır. Hastaların çoğunda ülser 2 hafta içinde iyileşir. Gerekirse 2 haftalık bir tedavi daha uygulanabilir. Zollinger-Ellison Sendromunda: Başlangıçta günde 1 kez 60 mg omeprazol (3 kapsül) alınır. Doz hastanın durumuna göre ayarlanır. Zollinger-Ellison sendromunda 180 mg’a varan günlük doz bölünmüş dozlar şeklinde verilebilir. H2 antagonistleriyle tedaviye yanıt vermeyen inatçı ülserlerde: Günde 20 mg Omeprol Kapsül ile tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ve H2 reseptör antagonistleri ile tedaviye yanıt vermeyen hastalarda günde tek doz olarak 40 mg (2 kapsül) kullanılabilir. Asit aspirasyonunun önlenmesi: Genel anestezi süresince mide içeriği aspirasyonu riski olan hastalara, cerrahiden önceki gece Omeprol 20 mg Kapsül tek doz olarak 40 mg (2 kapsül) ve operasyondan 2-6 saat önce 40 mg (2 kapsül) dozda verilir. Asitle-ilişkili dispepsi: Omeprol 20 mg Kapsül günde bir kez 20 mg (1 kapsül) dozda kullanılır. Semptomların şiddeti ve devamlılığına göre tedavi süresi 2-4 haftadır. NSAİ ile ilişkili peptik ülser ya da erozyonlarda: Omeprol 20 mg Kapsül günde bir kez 20 mg (1 kapsül) dozda kullanılır. Çoğu hastada, 4 haftada iyileşme sağlanır. Semptomlarda tam düzelme sağlanamaması durumunda, tedaviye 4 hafta daha devam edilir. Helicobacter pylori eradikasyonunda (antimikrobiyallerle kombine olarak): Helicobacter pylori erdikasyonunda Omeprol 20 mg Kapsül günde iki kez, amoksisilin, klaritromisin veya metronidazol gibi antimikrobiyallerle kombine olarak verilir. Omeprol 20 mg Kapsül yemeklerden önce ve tercihen sabah alınmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında kuru bir yerde saklayınız. ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Silikajel kapaklı beyaz opak HDPE şişede, 14 kapsül

Uyarılar/Önlemler

Omeprol 20 mg Kapsül,  malign gastrik tümör ihtimali bulunan gastrik ülserli hastalarda semptomları maskeleyip, hastalığın teşhisini geciktirebileceğinden  kullanılmamalıdır.   Omeprol 20 mg Kapsül’le tedavi sırasında karaciğer enzimleri ölçülmelidir. Uzun süre idame tedavisi gereken karaciğer yetmezliği olanlarda dozun azaltılması önerilmektedir.   Uzun süreli omeprazol tedavisi sırasında, nadiren atrofik gastrit görülebilir.   Gebelik ve Laktasyonda kullanımı: Gebelik kategorisi : C Gebelik dönemindeki kullanımı ile ilgili yeterli çalışma olmadığından, Omeprol 20 mg Kapsül gebelerde ancak potansiyel yararının fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır.  Laktasyon döneminde omeprazol kullanılması şart ise, emzirmeye devam edilmemelidir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Omeprol 20 mg Kapsül iyi tolere edilen bir ilaçtır. Yan etkiler genellikle hafif ve kısa sürelidir. Abdominal ağrı, baş dönmesi, parestezi, halsizlik, ağız kuruluğu, mide bulantısı, baş ağrısı, diyare, kusma, asteni, konstipasyon, öksürük, sırt ağrısı ve deri kızarıklıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca hastaların %1’inden azında, flatulans, uyku hali, artralji, kas zayıflığı, miyalji, bulanık görme, taşikardi, bradikardi, tat alma duyusunda azalma, lökopeni, trombositopeni, ankisiyete ve depresyon görülebilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 21 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window