Başlıklar
Protein, vücudumuzdaki her hücrede bulunan en önemli maddelerden biridir. Vücut bu proteini birçok hayati süreç için kullandığı için, onu sürekli olarak değiştirmemiz gerekiyor ve bunu düzenli olarak proteinli yiyecekler yiyerek yapıyoruz. Vücudumuzun protein kullanma yollarından sadece birkaçı, yeni proteinlerin sentezlenmesini (vücudumuzun temel işlevleri yerine getirmesini sağlar), dokuları korumayı ve yeni hücreler oluşturmayı içerir. Bu makale proteinin vücudunuza getirdiği tüm fonksiyonları sizlerle paylaşacaktır.
Protein Vücudunuz İçin Ne Yapar?
Vücudun birkaç temel yapı taşı vardır ve protein bunlardan önemli bir tanesidir. Aslında protein, bir kişinin toplam vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturur. Çünkü bağ dokuları, deri, saç ve kasın tamamı proteinden oluşur. Protein sadece bu maddeleri oluşturmaktan sorumlu değildir; ayrıca vücut sıvılarının çoğunda ve tüm hücrelerinde çok önemli bir rol oynar. Vücutta bulunan bazı önemli kimyasallar bile kısmen proteinle yapılır ve bunlardan bazıları DNA, nörotransmiterler, hormonlar ve enzimlerdir.
1. Kasları, Kemikleri ve Diğer Vücut Bölümlerini Geliştirin
İnsan vücudundaki her hücrede yapısal proteinler olarak bilinen belirli bir protein türü bulunabilir. Lifli ve liflidirler ve yapıları, destek sağlamadaki rolleri için çok önemlidir. Bu proteinler vücudumuzun yapısını vermekten sorumludur ve bu nedenle onlar olmadan ayakta durmak, yürümek, koşmak gibi temel görevleri yerine getiremedik. Vücutta bulunan bir başka spesifik protein ise kolajendir ve bu kemiklerde, tendonlarda, bağlarda ve deride bulunur. Kolajenler ve elastin, bu bağ dokularını desteklemeye yardımcı olur.
Notlar: Bazı proteinler kas inşa etmede harikadır ve şunları içerir:
- Kırmızı et: domuz eti, sığır eti, kuzu eti, bizon, geyik eti vb.
- Balık: somon, ton balığı, kılıç balığı, uskumru, alabalık, levrek vb.
- Kanatlı göğsü: hindi, ördek, tavuk vb.
- Yumurta: Sarısı yüksek miktarda kolesterol içerse de, günde bir veya iki yumurta yemek sizin için iyidir.
- Günlük: yoğurt, süt, süzme peynir, peynir vb.
- Peynir altı suyu: peynir altı suyu, protein karışımlarında bulunan yaygın bir bileşendir.
2. Bağışıklığı Artırın
Vücudumuz virüsler veya bakteriler dahil olmak üzere potansiyel olarak zararlı herhangi bir maddeye maruz kalırsa, bir tür protein olan antikorları gönderir. Bu antikorlar, bakteriyi veya virüsü etkisiz hale getirmek ve dolayısıyla hastalığa neden olabilecek şekilde çoğalmasını engellemek için bulup saldırmaktan sorumludur. Bu işlev nedeniyle proteinler, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir.
3. pH Değerini Dengeleyin
Protein vücudunuz için ne yapar? PH Değerinin dengelenmesine yardımcı olur. Tükürük ve kan dahil olmak üzere vücuttaki sıvılar en iyi nötr pH’a (7.0’dır) sahip olduklarında çalışır. Bununla birlikte, her gün vücut sıvılarımızın bu pH seviyesini değiştirebilecek şeylerle karşılaşıyoruz ve bunlardan bazıları içecekler, yiyecekler ve hatta kirliliği içeriyor. PH seviyelerindeki değişiklik şiddetli ve kalıcı ise, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra kronik semptomlarla sonuçlanabilir. İyi haber şu ki, proteinler pH’ınızı nötr bir seviyede tutmak için çalışıyor. Bunu, pH seviyeleri çok asidik olduğunda (çok düşük) hidrojen iyonlarını toplayarak ve pH çok bazik olduğunda (çok yüksek) hidrojen iyonlarını serbest bırakarak, sırasıyla pH’ı yükselterek ve düşürerek yaparlar.
4. Besin Taşımacılığı
Proteinler, besinlerin taşınması için de çok önemlidir. Hücrelerin içine ve dışına potasyum ve sodyum taşıyarak vücudumuzun elektrolit seviyelerini korumasına yardımcı olurlar. Ayrıca organlar ve hücreler arasında A vitamini ve diğer vitaminlerin taşınmasına yardımcı olurlar. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan özel bir protein olan hemoglobin, oksijeni akciğerlerden hücrelere getirir. Ayrıca karbondioksiti hücrelerden ve dışarı atıldığı akciğerlere getirmekten de sorumludur.
5. Kilo Verin
Protein, yüksek termik etkisi nedeniyle kilo vermek için harikadır. Bu, proteinleri sindirdiğinizde vücudunuzun yağ veya karbonhidrat sindirirken yapacağından daha fazla kalori yakacağı anlamına gelir. Protein ayrıca vücudu doyurmada harikadır, yani protein açısından zengin bir öğün yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz.
6. Form Enzimleri
Protein, kimyasal reaksiyonların hızını artıracak enzimler oluşturur ve bu nedenle sıklıkla katalizör olarak adlandırılırlar. İki enzim örneği arasında pepsin ve laktaz bulunur. Pepsin, mideye yardımcı olan sindirim enzimlerinden biridir.
Ne Kadar Proteine İhtiyacınız Var?
Protein vücudunuz için ne yapar? Birçok yönden yardımcı olur. O zaman ne kadara ihtiyacın var? Kesin sayı, günlük kalori alımına ve kilosuna bağlı olacağından, herkesin her gün biraz farklı miktarda protein tüketmesi gerekir. Genel olarak, Amerikalılar diyetlerinde ihtiyaç duyduklarından daha fazla proteine sahip olma eğilimindedir, ancak bazı grupların protein eksikliği olma riski daha yüksektir. Protein eksikliği, bir kişinin her gün önerilen protein miktarının yalnızca yüzde 50 ila 70’ini tüketmesi ve protein eksikliği olma riski daha yüksek olan grupların yeme bozuklukları veya hastalıkları olan kişileri ve yaşlı kadınları içermesidir.