Taşikardi hakkında bilmem gerekenler nelerdir?
Taşikardi (hızlı kalp atış hızı), dinlenme sırasında kalp atış hızınızın dakikada 100 atış veya daha fazla olduğu zamandır. Kalp atış hızının aktivite veya egzersizle artması ve ardından durduğunuzda düşmesi normaldir. Dinlenme sırasındaki hızlı kalp atış hızına aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilir:
- Kaygı, stres veya ağrı,
- Ateş,
- Fiziksel yorgunluk veya yorucu egzersiz,
- Kahve, çay ve enerji içecekleri gibi büyük miktarlarda kafein,
- Ağır alkol kullanımı veya sigara içimi,
- Bazı ilaçlar, inhalerler veya sokak ilaçları,
- Artmış tiroid hormonu seviyesi.
Hızlı bir kalp atış hızı ile başka hangi semptomlarım olabilir?
Hızlı kalp atış hızınızla başka hiçbir semptomunuz olmayabilir veya aşağıdakilerden herhangi birine sahip olabilirsiniz:
- Baş dönmesi veya baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Çırpınan veya çarpan kalp
- Nefes darlığı
Hızlı kalp atış hızı nasıl tedavi edilir?
Hızlı kalp atış hızınız devam ederse veya sık sık oluyorsa tedaviye ihtiyacınız olabilir. İlaca, prosedürlere veya ameliyata ihtiyacınız olabilir. Sağlık uzmanınız sizi diğer testler için bir kardiyoloğa gönderebilir.
Hızlı bir kalp atışını önlemeye yardımcı olmak için ne yapabilirim?
- İçtiğiniz kafein miktarını azaltın. Kafein kalp atış hızınızı artırabilir.
- Alkolü sınırlayın veya içmeyin. Alkol kalp atış hızınızı artırabilir. Sağlık uzmanınıza alkol içmenin güvenli olup olmadığını sorun. Ayrıca içmek için ne kadar güvenli olduğunu da sorun.
- Sigara içme. Sigaradaki nikotin ve diğer kimyasallar kalbinize zarar verebilir. Şu anda sigara içiyorsanız ve bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, sağlık uzmanınıza danışın. E-sigaralar veya dumansız tütün hala nikotin içerir. Bu ürünleri kullanmadan önce sağlık uzmanınızla görüşün.
- Yasadışı uyuşturucu kullanmayın. Meth ve kokain gibi ilaçlar kalp atış hızınızı artırabilir. Yasadışı uyuşturucu kullanıyorsanız ve bırakmak istiyorsanız sağlık uzmanınızla görüşün.
- Daha fazla dinlenin. Yorgunluk kalp atış hızınızın artmasına neden olabilir. Sağlık uzmanınıza sizin için en iyi egzersiz planını sorun.
- Stresle başa çıkmanın yollarını öğrenin. Stres, korku ve endişe hızlı bir kalp atışına neden olabilir. Doktorunuz rahatlama teknikleri ve derin nefes egzersizleri önerebilir. Sağlık uzmanınız, bir danışman veya güvendiğiniz bir arkadaş gibi stresiniz veya endişeniz hakkında biriyle konuşmanızı tavsiye edebilir.
Kalp atış hızımı (nabzımı) nasıl kontrol ederim?
Sağlık uzmanınız size nabzınızı nasıl kontrol edeceğinizi ve ne sıklıkla kontrol edeceğinizi gösterecektir. Nabzınızın ne kadar hızlı olduğunu ve düzenli mi yoksa atımları atlamak gibi mi olduğunu yazın. Ayrıca kalp atış hızınız 100’ün üzerindeyse yaptığınız aktiviteyi de not edin. Bilgileri takip randevunuza kadar yanınızda getirin.
Ne zaman aramalıyım veya başka birinin aramasını sağlamalıyım?
- Aşağıdaki kalp krizi belirtilerinden herhangi birine sahipsiniz:
- Göğsünüzde birkaç dakikadan uzun süren sıkışma, basınç veya ağrı. Göğüs ağrısı gelip gidebilir.
- Çenenizde, boynunuzda, bir veya iki kolunuzda, üst ve alt sırtınızda veya midenizde ağrı.
- Nefes darlığı veya nefes nefese kalma
- Mide bulantısı ya da kusma
- Baş dönmesi
- Uyandırılamazsın.
Sağlık uzmanımla ne zaman iletişime geçmeliyim?
- Nabzınız, sağlık uzmanınızın söylediğinden daha hızlı.
- Sık sık hızlı kalp atış hızınız var.
- Halsiz veya başınız dönüyor.
- Durumunuz veya bakımınızla ilgili sorularınız veya endişeleriniz var.