İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması VALENDE
Birim Miktarı 28
ATC Kodu C07AB12
ATC Açıklaması Nebivolol
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A13779
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 14,68 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 13,11 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • nebivolol hidroklorür (5 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Betahistin dihidroklorürün 640 mg’ a varan dozlarıyla birkaç doz aşımı vakası bildirilmiştir. Bu hastalarda, hafif ve orta derecede baş ağrısı, yüzde kızarıklık, taşikardi, hipotoni, bronkospazm, uyku hali, üst solunum yollarında ödem bildirilmiştir. Tüm vakalar iyileşmiştir. Doz aşımı durumunda standart tedbirler uygulanmalıdır. Mide yıkanması ve semptomatik tedavi önerilir.Bronkospazm için infüzyon şeklinde adrenalin, hızlı etkili antihistaminikler kullanılabilir.

Endikasyonlar

Vestibo 8 mg Tablet; Meniere sendromunda görülen işitme kaybı, baş dönmesi (vertigo) ve kulak çınlamasında (tinnitus) endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Betahistin dihidroklorür, histaminin intrinsik aktivitesine eşit bir histamin H1 agonistidir. Betahistin dihidroklorür iç kulak mikrosirkülasyonunda histamin benzeri etki göstermektedir. İç kulak stria vaskularisdeki prekapiller sfinkterler üzerine etki ederek kan dolaşımını düzenlemekte ve endolenfatik alandaki basıncı düşürmektedir. Bu histamine benzer H1 agonist aktivite in-vivo çalışmalarda betahistin dihidroklorür ile hipotansif cevabın oluşumu ile gösterilmiştir. Betahistin dihidroklorür ayrıca bronkokonstrüksiyonu indükleyip, vazopermeabiliteyi artırır. Reseptör bağlama çalışmaları, betahistin dihidroklorürün potent bir H3 reseptör antagonisti olduğunu göstermiştir.

Farmakokinetik Özellikler

Absorbsiyon ve Dağılım; Oral uygulamanın ardından gastrointestinal kanaldan hızla ve tamamıyle absorbe olur.Eliminasyon yarı ömrü 3.5 saattir. Metabolizma ve Eliminasyon; Hızla metabolize olur ve 2-(2-aminoetil) pridin ve 2-piridil asetik asit olmak üzere 2 metaboliti oluşur. Bu metabolitlerinin en yüksek plazma yoğunluklarına 3-5 saatte ulaşılır. Uygulanan betahistin dihidroklorürün tamamına yakını ağırlıklı olarak 2-piridil asetik asit şeklinde idrarla 3 günde atılır.

Farmasötik Şekli

TABLET

Formülü

Her bir tablet, 8 mg betahistin dihidroklorür ve yardımcı madde olarak laktoz monohidrat içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Betahistin dihidroklorür beta2 antagonistlerin bronkodilatör veya düz kaslar üzerine olan etkilerini azaltabilir. Histamin (H1) antagonistleri Betahistin dihidroklorür yanıtını azaltabilir. H2 blokerler ile bir etkileşim beklenmemektedir.

Kontraendikasyonlar

Vestibo 8 mg Tablet; betahistin dihidroklorüre veya ilacın içerdiği herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, peptik ülser hastalığı olanlarda ve feokromositoma hastalığı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Başlangıç dozu günde 3 defa 8-16 mg’dır ve tercihen yemeklerle birlikte alınmalıdır. İyileşme genellikle ilk bir kaç günde görülür. Bazen iyileşmenin başlaması çok yavaş olur ve ancak bir kaç haftalık tedaviden sonra belirginleşir. Her iki durumda da, optimal sonuçlar ancak bir kaç aylık tedaviden sonra elde edildiğinden tedaviye günlük 24-48 mg’lık dozlarla devam edilmesi önerilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Vestibo 16 mg Tablet, 30 Tablet/ Kutu Vestibo 24 mg Tablet, 30 Tablet/ Kutu

Saklama Koşulları

25°C’ nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza ediniz. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Vestibo 8 mg Tablet, 30 tablet içeren blister/ kutu

Uyarılar/Önlemler

Bronşiyal astımı olan hastalarda betahistin dihidroklorür kullanılırken bronkokonstrüksiyon nedeniyle  dikkatli olunmalıdır. Yapılan çalışmalarda, betahistin dihidroklorür ile gastrik asit sekresyonunun gastrointestinal yan etkilerle ilişkisi olmadığı gösterilmişse de daha önceden peptik ülser hastalığı geçiren hastalarda tedavi esnasında dikkatli olunmalıdır. Pediatrik kullanım:  Betahistin dihidroklorürün çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp yetmezliği yada glikoz-galaktoz malarbsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekmektedir.   Gebelikte ve emzirme döneminde kullanım Gebelikte kullanımı; Gebelik kategorisi B’dir. Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Betahistin dihidroklorürün hamilelikte sadece anneye sağlaması beklenen yarar fetusta neden olabileceği olası zararlardan daha fazla ise kullanılmalıdır. Emzirme döneminde kullanımı:  Betahistin dihidroklorürün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemekle birlikte birçok ilaç anne sütüne geçtiğinden, anne sütü alan bebeklerde olası yan etki potansiyeli nedeniyle betahistin dihidroklorür tedavisinin mi yoksa anne sütünün mü kesileceğine karar verilmelidir. Araç ve makine kullanmaya etkisi: Betahistin dihidroklorürün araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Betahistin dihidroklorür kullanımı ile ilişkili olarak bildirilen yan etkiler; değişik tipte deri döküntüleri, yüzde kızarıklık, kaşıntı, baş ağrısı, mental durum değişiklikleri, bulanık görme, anormal kardiyovasküler fonksiyon, bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı şeklindedir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

28 ve 84 tabletlik blister ambalajlarda.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

VALENDE'nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Farmakodinamik çalışmalar VALENDE'nin psikomotor fonksiyonu etkilemediğini göstermiştir. Ancak araç veya makina kullanırken bazen baş dönmesi ve yorgunluk hissinin oluşabileceği dikkate alınmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği" ve "Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliklerine" uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

 VALENDE 5 mg tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Nebivolol hidroklorür.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değildir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

VALENDE 5 mg tablet

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

24 ay

Doz Aşımı Ve Tedavisi

235/85

Etkin Maddeler

25 0C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Farmakodinamik Özellikler

Laktoz monohidrat, mısır nişastası, mikrokristalin selüloz, kroskarmeloz sodyum, hidroksipropilmetilselüloz, polisorbat 80, kolloial silikon dioksit, magnezyum stearat.
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window