İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması VERMAZOL
Birim Miktarı 30
ATC Kodu P02CA01
ATC Açıklaması Mebendazol
NFC Kodu AG
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Çiğneme Tabletleri
Kamu Kodu A08337
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 18,75 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 16,75 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • noradrenalin bitartarat

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Bir yüzü opak PVC/Aclar, diğer yüzü üzeri baskılı alüminyum folyo kaplı 10 tabletlik blisterler. 20, 30 ve 90 tabletlik ambalajlar.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

VAZKOR ile mevcut olan klinik deneyime göre, VAZKOR'un hastanın araç ve makine kullanma kabiliyetini bozması muhtemel değildir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

VAZKOR 10 mg tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

10 mg amlodipine eşdeğer amlodipin besilat

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bulunmamaktadır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

VAZKOR 10 mg tablet

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

48 ay

Doz Aşımı Ve Tedavisi

185/32

Etkin Maddeler

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Işıktan koruyunuz.

Farmakodinamik Özellikler

Mikrokristallin selüloz, kalsiyum fosfat dibazik anhidr, sodyum nişasta glikolat, magnezyum stearat

Doz Aşımı

Yanlışlıkla aşırı doz alımı halinde birkaç saat devam eden mide-barsak şikayetleri ortaya çıkabilir. Hasta kusturulmalı ve barsakları temizlenmelidir. Destekleyici tedavi gerekebilir. Hemodiyaliz, mebendazolün plazma seviyelerini etkilememektedir.

Endikasyonlar

VERMAZOL, tek veya miks enfestasyonlarda, Enterobius vermicularis  (oxyuris – kıl kurdu), Trichuris trichiura (kamçı kurdu), Ascaris lumbricoides (solucan), Ancylostoma duodenale (kancalı kurt), Necator americanus (Amerikan kancalı kurdu), Capillaria philippinensis, Gnathostoma spinigerum, Echinococcus multilocularis, E. granulosus ve Trichinella spiralis tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Mebendazol geniş spektrumlu, sentetik bir anthelmentiktir. Tüm metabolitleri anthelmentik etkiye sahip değildir. Etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte parazitlerin sindirim sisteminde  dejeneratif değişikliklere yol açarak glukoz ve diğer düşük molekül ağırlıklı besinlerin parazit tarafından alımını irreversibl olarak inhibe ettiği kabul edilmektedir.   Önceden mevcut bir diyare, gastrointestinal geçiş zamanı, enfestasyon derecesi ve helment tipleri gibi etkenlere bağlı olarak etkinliği değişir.

Farmakokinetik Özellikler

Doruk plazma konsantrasyonuna 2 – 5 saatte ulaşan mebendazolün üç gün  süreyle günde iki kez 100 mg kullanımını takiben plazma seviyesi 0.03 µg/ml’yi geçmez. Gastrointestinal kanaldan çok az emilir ve karaciğerde metabolize olarak ilk geçiş etkisine uğrar. Değişmemiş mebendazol ve metabolitleri halinde daha çok safrayla ve çok az idrarla atılır. Proteinlere yüksek oranda (% 90 – 95) bağlanır. Yarı ömrü karaciğer fonksiyonu normal olan kişilerde 2.5 – 5.5 saattir. Karaciğer fonksiyonu yetersiz olanlarda plazma  konsantrasyonları artabilir. Bu gibi kişilerde yüksek plazma seviyelerini düşürmek ve toksisite gelişimini önlemek için doz azaltılması gerekebilir.   Parazitin immobilizasyonu ve ölümü yavaştır ve bunların gastrointestinal kanaldan tamamen atılımı tedaviden 3 gün sonrasına kadar olabilir.

Farmasötik Şekli

VERMAZOL ÇİĞNEME TABLETİ 100 mg

Formülü

Herbir çiğneme tableti, 100 mg mebendazol yanısıra sodyum sakkarin, frambuaz esansı ve Ponceau 4R (E 124) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Hidatik kist tedavisi için yüksek doz mebendazol alan hastalara aynı zamanda karbamazepin ve fenitoin verildiği takdirde mebendazol plazma konsantrasyonları azalabilir ve yeterli terapötik cevap alınamayabilir.

Kontraendikasyonlar

VERMAZOL, ilaca aşırı duyarlığı olanlarda, ülseratif kolitte ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

VERMAZOL Çiğneme Tableti ile tedaviye başlamadan önce, tedavi esnasında veya sonrasında hiçbir özel hazırlık (örn. diyet kısıtlaması veya birlikte müshil veya lavman kullanılması) gerekmez.   Hidatik kist için kullanımında VERMAZOL Tablet tercihan yemek sırasında alınmalıdır. VERMAZOL Tablet çiğnenebilir veya kırılıp besinlerle karıştırılabilir. Doz, erişkinlerde ve çocuklarda aynıdır.   Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; Ascariasis, trichuriasis, nekatoriazis veya ankilostomiazis’de: 3 gün, günde 2 kez, sabah ve akşam 1 tablet (100 mg) yeterlidir. Gerekirse 2 ila 3 hafta sonra ikinci bir kür uygulanabilir.   Capillariasis’de: 20-30 gün süreyle günde 2 kez 2 tablet (200 mg)   Enterobiasis (oksiyuriyazis)’de: Günde 1 kez 1 tablet (100 mg). Gerekirse 2-3 hafta sonra tekrarlanabilir.   Gnathostomiasis’de: 6 gün süreyle her 3 saatte 2 tablet (200 mg)   Barsak solucanlarında: 3 gün, günde 2 kez sabah ve akşam 1 tablet (100 mg)   Trichinosis’de: 3 gün, günde 3 kez 200-400 mg, daha sonra 10 gün, günde 3 kez 400-500 mg   Teniazis: 3-6 gün için günde 2 defa 100-300mg   Echinococcus multilocularis ve E. granulosus’un neden olduğu hidatik kistlerde: Genellikle 3 ila 6 ay süresince günde 3 kez 15-20 mg/kg vücut ağırlığı.   Yüksek dozların gerek duyulduğu dokuya yerleşmiş organizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde doz ayarlaması hastanın vücut ağırlığına göre yapılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 çiğneme tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Enfestasyonun tekrar oluşması ve yayılmasını önlemek için temizliğin önemi hastalara bildirilmelidir. Enterobiozis (oksiyuriyazis – kıl kurdu enfeksiyonları) aile bireyleri arasında kolay yayılabilir. Bu nedenle hasta ile yakın temasta olan bütün aile bireylerinin hepsine aynı VERMAZOL tedavisi uygulanmalıdır. Tuvalet ve lavabolar her gün dezenfekte edilmeli, tüm çamaşırlar, yatak çarşafı, gece elbiseleri ve havlular her gün yıkanmalıdır.   Tedavinin etkisiyle hareketsiz hale geçen veya ölen parazitlerin atılımı sırasında bazen bulantı, karın ağrısı ve diyare görülebilir. Çok ender olarak yüksek derecedeki enfestasyonlarda barsakta kısmi veya tam ileus meydana gelebilir. Hidatik kistte olduğu gibi yüksek doz mebendazol alan hastalar yakın gözetim altında tutulmalıdır.   Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı: Hamilelik Kategorisi C: Hamilelik esnasında VERMAZOL alan kadınlar, özellikle ilk üç ayda fetusa olan potansiyel zarardan haberdar edilmelidirler. Hamilelerde VERMAZOL sadece potansiyel yararın fetus için potansiyel zarardan yüksek bulunduğu durumlarda kullanılmalıdır.   İlaç absorbsiyonu çok düşük olmakla birlikte  mebendazolün insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emziren bir anneye verilirken dikkatli olunmalıdır.   Pediatrik kullanımı: İki yaşın altındaki çocuklarda ilacın geniş kapsamlı bir çalışması yapılmamıştır; bu nedenle, bu yaştaki çocukların tedavisinde yarar/zarar oranı göz önünde tutulmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Mebendazolün mide-barsak kanalından emilimi çok düşük olduğundan terapötik dozlarda kaydadeğer bir yan etki beklenmez. Ancak tedavi sırasında enfestasyon ve solucan atılımı ile ilgili olarak geçici abdominal ağrı, diyare, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Ancak hidatik kist nedeniyle yüksek dozlu tedavilerde alerjik reaksiyonlar, karaciğer enzimi değerlerinde artış, lökopeni ve alopesi bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 240 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window