İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması A-FERIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu R05X
ATC Açıklaması Diğer Soğuk Algınlığı Preparatları
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A00425
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 9,15 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 8,16 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 2,9 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E395A

İlaç Etken Maddeleri

  • parasetamol (160 mg)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Araç veya makina kullanımına ARANESP’in gözlenmiş herhangi bir etkisi yoktur.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

ARANESP 10 mikrogram kullanıma hazır dolu enjektör içinde enjeksiyonluk çözelti

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek veya çoklu doz olarak güvenli şekilde uygulanabilecek olan maksimum Aranesp miktarı belirlenmemiştir. Hemoglobin dikkatle izlenmez ve doz uygun şekilde ayarlanmaz ise, Aranesp tedavisi polisitemiye yol açabilir. Aranesp ile doz aşımı sonrasında şiddetli hipertansiyon vakaları gözlenmiştir (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).Polisitemi halinde ARANESP geçici olarak kesilmelidir (bkz. Pozoloji ve uygulama şekli.). Eğer klinik olarak endike ise, flebotomi uygulanabilir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Darbepoetin alfa

İlaç Nasıl Kullanılır

Geçimsizlik çalışmaları olmadan, ARANESP diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalı ve infüzyon olarak birlikte uygulanmamalıdır.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Enjeksiyon ile uygulanır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

11.06.2012

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

ARANESP kullanıma hazır dolu enjektör içinde 10 mikrogram enjeksiyonluk çözelti

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

11.06.2012

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

24 ay.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

130/6

Etkin Maddeler

Sodyum fosfat monobazik, sodyum fosfat dibazik, sodyum klorür, solisorbat 80, enjeksiyonluk su

Doz Aşımı

Yüksek dozda parasetamol hastalarda hepatik toksisiteye neden olabilir. Yetişkin ve adolesanlarda (³12 yaş) 8 saat veya daha kısa bir süre içinde 7.5 g ila 10 g ya da daha fazla dozda parasetamol uygulaması sonucunda hepototoksisite ortaya çıkabilir. Ölüm sık görülmez (tedavi görmeyen vakaların %3-4’ü) ve 15 g’ın altındaki dozlarla ölüm nadiren rapor edilmiştir. Çocuklarda (<12 yaş) 150 mg/kg’ın altındaki dozlarla hepatotoksisite ortaya çıkmaz. Potansiyel olarak hepatotoksik olabilecek aşırı doz alımından sonra erken dönemde bulantı, kusma, diaforez ve genel halsizlik hali ortaya çıkar. Hepatik toksisiteye ait klinik ve laboratuar bulguları aşırı doz alımından sonra 48-72 saate kadar ortaya çıkmayabilir. Yetişkin ve çocuklarda, ne kadar parasetamol aldığını bilmeyen veya ne zaman aldığı şüpheli olan vakalarda plazma parasetamol seviyesi belirlenmeli ve bu hastalara N-asetilsistein tedavisi uygulanmalıdır. N-asetilsistein tedavisine başlanmadan önce plazma parasetamol seviyesi sonuçları beklenmemelidir. Plazma parasetamol değeri mümkün olan en erken zamanda belirlenmeli ancak aşırı dozaj alınımdan en az 4 saat sonra tetkik yapılmalıdır. Ayrıca, mide içeriği boşaltılmalı ve karaciğer fonksiyon testleri başlangıçta tespit edilmeli ve 24 saatlik aralarla tekrarlanmalıdır. Klorfeniramin maleatın aşırı dozu, genelde antihistaminik, antikolinerjik ilaçların aşırı doz alımı gibi tedavi edilir. Psödoefedrin aşırı dozajında ise hafif anksiyete, taşikardi, ve/veya hafif hipertansiyon görülür. Semptomlar genellikle aşırı dozaj alımından 4 ila 8 saat sonra ortaya çıkar ve geçicidir, genellikle tedavi gerekmez.

Endikasyonlar

A-ferin Plus, soğuk algınlığına eşlik eden ateş, ağrı ve nezlenin geçici olarak giderilmesinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

A-ferin Plus, ateş düşürücü, ağrı giderici, antialerjik ve dekonjestan etkinliğe sahip bir ilaçtır.   Parasetamol salisilatlara benzer bir mekanizma ile analjezik ve antipiretik etki gösterir. Artmış vücut ısısını düşürürken, normal vücut ısısını nadiren düşürür. Terapötik dozlarda parasetamolün kardiyovasküler ve solunum sistemi üzerine etkileri minimaldir.   Klorfeniramin maleat, alkilamin türevi güçlü bir antihistaminiktir. Yarışmalı (kompetatif) H1 reseptör antagonisti özelliğinden dolayı üst solunum yolları alerjik hastalıklarının alerjik bulguları üzerine etkilidir. Geçici olarak burun akıntısı, hapşırma, göz sulanması gibi belirtileri ortadan kaldırır.   Psödoefedrin direkt olarak a- ve daha düşük bir oranda beta-adrenerjik reseptörler üzerinde etki gösterir. Psödoefedrin solunum yolu mukozasındaki alfa-adrenerjik reseptörleri direkt etkileyerek vazokonstrüksiyona neden olur ve dokudaki hiperemi, ödem ve nazal konjesyonu azaltır ve soluk alıp vermeyi kolaylaştırır. Sinüs sekresyonlarının drenajını artırır ve tıkanmış olan östakiyi açabilir.

Farmakokinetik Özellikler

Parasetamol oral yoldan alındıktan sonra mide-barsak kanalından hızla ve hemen hemen tamamen emilir. Etkisini 30 dakikada gösterir ve bu etki genellikle 4 saat sürer. İlaç vücut sıvılarının çoğuna yayılır. Plazma proteinlerine %10-30 oranında bağlanır. Karaciğerde metabolize edilip, glükuronid ve sülfat konjugatları şeklinde idrarla itrah edilir. Yeni doğanlarda glükuronid konjugasyonu oluşturma kapasitesi düşüktür.   Klorfeniramin maleat, mide-barsak kanalından iyi absorbe olur fakat karaciğerde önemli ölçüde ilk geçişte eliminasyona maruz kaldığından biyoyararlanımı azalır. Oral yoldan uygulandıktan yaklaşık 2-6 saat içinde plazma doruk konsantrasyonuna ulaşır. Plazma proteinlerine yaklaşık %69-72 oranında bağlanır. Yarılanma süresi normal renal ve hepatik fonksiyonlara sahip erişkinlerde 12-43 saat, çocuklarda ise 9,6 – 13,1 saat arasında bildirilmiştir. Santral sinir sistemi de dahil olmak üzere, vücuda geniş bir dağılım gösterir. Klorfeniramin geniş bir şekilde metabolize olmakta ve başlıca idrar yolu ile atılmaktadır.   Psödoefedrin gastrointestinal kanaldan hızla ve tama yakın oranda emilir. İlk geçiş metabolizasyonuna uğradığına dair bir bulguya rastlanmamıştır. Uygulamadan 1,3 ila 2 saat sonra 180-300 ng/mL’lik doruk kan konsantrasyonuna ulaşır. Çocuklarda ise uygulamadan 24 saat sonra 492 ng/mL’lik doruk konsantrasyonuna ulaşır. Yiyecekler ilacın emilimini geciktirebilir. Nazal dekonjestan etkisi 15-30 dakika içinde başlar ve 3-4 saat süreyle devam eder. Çocuklarda dağılım hacmi 2.4 L/kg olarak bildirilmiştir. Karaciğerde çok düşük oranda (%1’den az) metabolize edilir ve böbrekler yoluyla atılır.

Farmasötik Şekli

Pediatrik Şurup

Formülü

Her 1 ölçekte (5 mL’de); Parasetamol                               160 mg Klorfeniramin maleat                         1 mg Psödoefedrin HCl                           15 mg (Boyar madde: Karamel; Koruyucu: Metil paraben, propil paraben; Tatlandırıcı: Sorbitol, sodyum sakkarin; Aroma verici: Nektarin esansı) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Kronik aşırı alkol tüketimi parasetamolün neden olduğu hepatotoksisite riskini artırır.   Fenitoin, barbitüratlar ve karbamazepin de dahil olmak üzere antikonvulsanlar hepatik mikrozomal enzimleri indükleyerek parasetamolün hepatotoksik metabolitlere dönüşümünü artırabilir ve hepatotoksisite riskini artırabilir.   Parasetamolün izoniyazidle birlikte kullanımı hepatotoksisite riskini artırabilir, ancak bu etkileşimin mekanizması tam olarak bilinmemektedir.   Parasetamol yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini artırabilir.   Fenotiazinle birlikte antipiretik kullanımının ciddi hipotermiye neden olabileceği göz önünde tutulmalıdır.   Antihistaminiklerin barbitüratlar, trankilizanlar ve alkol gibi santral sinir sistemi depresanlarıyla birlikte kullanımı, bu ilaçların merkezi depresan etkilerini artırabilir.   Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini artırabilir. Psödoefedrinin diğer sempatomimetik ilaçlarla birlikte kullanımı etkinliği ve toksisiteyi artırabileceğinden, dikkatle uygulanmalıdır.   MAO inhibitörleri adrenerjik sinir sisteminde norepinefrin miktarını artırarak psödoefedrin gibi indirekt etkili sempatomimetik ajanların presör etkilerini potansiyalize edebilir. Bu nedenle MAO inhibitörü kullanan hastalarda psödoefedrin kullanımından kaçınılmalıdır.   Propranolol gibi beta-adrenerjik blokerler psödoefedrinin presör etkisini artırabilir.   Psödoefedrin rezerpin, metildopa gibi antihipertansiflerin etkinliklerini azaltabilir.   Antikonvulsanlar ve steroid yapılı oral kontraseptifler uzun dönem kullanımda karaciğer enzim indüksiyonu yaparak, karaciğerde parasetamol metabolizmasını ve klerensini artırabilirler. Uzun süre ve yüksek doz parasetamol ile birlikte rifampin kullanımı hepatotoksisite riskini artırır.

Kontraendikasyonlar

Bileşimindeki maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Psödoefedrin ağır hipertansiyonu ve ağır koroner arter hastalığı olan hastalarda kontrendikedir. MAO inhibitörleri kullanan veya 2 hafta içinde kullanmış olan hastalarda A-ferin Plus kullanılmamalıdır. Bir antibakteriyel ajan olan furazolidon belirgin MAO inhibisyonu yaptığından, A-ferin  Plus ile birlikte kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

3 ay-1 yaş:   Günde 4-6 saat ara ile 1/4 ölçek (1.25 mL) 1-2 yaş:       Günde 4-6 saat ara ile 1/2 ölçek (2.5 mL) 2-6 yaş:       Günde 4-6 saat ara ile 1 ölçek (5 mL) 6-12 yaş:      Günde 4-6 saat ara ile 2 ölçek (10 mL) Hekim tavsiyesi olmadan günde 4 defadan fazla kullanılmamalıdır. 6 yaşının altındaki çocuklarda hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25°C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

A-ferin Plus Pediatrik Şurup 100 mL’lik şişelerde, 5 mL’lik 1/2, 1/4 işaretli kaşık ölçek ile birlikte. REÇETE İLE SATILIR. Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler

5 günden uzun süren ağrılarda, 6 yaşın altındaki çocuklarda doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Yüksek dozda veya uzun süreli kullanımı böbreklerde ciddi hasar ve kan düzeylerinde değişikliğe neden olur. Hepatik nekroz görülebilir. Hepatik nekroz parasetamolün aşırı dozunda doza bağlı olarak görülen bir komplikasyondur. 12-48 saat içinde karaciğer enzimleri yükselebilir. Protrombin zamanı uzayabilir. Ancak klinik semptomlar dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. 10g’ın üzerinde alınması durumunda toksisite görülmesi muhtemeldir. İlacın bazı ototoksik antibiyotiklerle birlikte kullanımı ototoksitenin ilk belirtilerinin ortaya çıkmasını engeller ve bu hasar ancak geriye dönüşsüz olduğunda fark edilebilir.  Parasetamolün antikoagulanlarla birlikte, özellikle yüksek dozda ve uzun süre kullanıldığı durumlarda antikoagulanların etkisini artırabileceğinden, protrombin zamanı ve INR değerlerinin yakından izlenmesi önerilir. İçerdiği psödoefedrin nedeni ile aritmi ve renal yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. 60 yaş üzerindeki hastalarda, hipertansiyonu, hipertiroidizmi, diabetes mellitusu, kardiyovasküler hastalığı, iskemik kalp hastalığı, glokomu veya prostat hipertrofisi (hiperplazisi) olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. 5 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır. Ayrıca yaşlı hastaların psödoefedrinin merkezi sinir sistemi etkilerine daha duyarlı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanımından kaçınılmalıdır. 2 yaşın altındaki çocuklarda zorunlu tıbbi gerekçe olmadan kullanılmamalıdır.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Dikkat gerektiren alet ve araba kullanımından kaçınılmalıdır.   Gebelikte Kullanımı: Gebelik Kategorisi: C Gebelikte parasetamol ve psödoefedrin kullanımına ait yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, yarar/zarar oranı göz önünde tutularak kullanılmalıdır. Laktasyonda Kullanımı: Emziren annelerde parasetamol kullanımının güvenli olduğu bilinmektedir. Ancak psödoefedrin anne sütüne geçer ve emzirilen bebek üzerindeki etkileri hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle emziren annelerin doktor tavsiyesi olmadan bu ilacı kullanmaları sakıncalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri, nadiren kan bozuklukları (lökopeni, nötropeni,  pansitopeni), bulantı, kusma, kabızlık, uyuşukluk, ağız kuruluğu, konfüzyon, çarpıntı, ellerde titreme, dengesizlik, huzursuzluk, uyku hali, idrar yapma zorluğu, terleme, bradikardi, baş dönmesi, yüz kızarması görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window