İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması AMPISID
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01CR04
ATC Açıklaması Sultamisilin
NFC Kodu GJ
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Kuru Süspansiyonlar/Şuruplar/Damlalar
Kamu Kodu A00717
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 16,77 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 14,97 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 5,11 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • sultamisilin (250 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Beta laktam antibiyotikler yüksek BOS düzeylerinde konvülsiyonu da içeren nörolojik advers etkiler oluşturabilir. Ampisilin dolaşımdan hemodiyaliz ile atılabilir, sulbaktamın moleküler ağırlığı, proteine bağlanma oranı ve farmakokinetik profili bu bileşiğin hemodiyaliz ile atılabileceğini düşündürür.

Endikasyonlar

AMPİSİD süspansiyon  sultamisiline  duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu aşağıda belirtilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları İntra-abdominal enfeksiyonlar Jinekolojik enfeksiyonlar Solunum yolları enfeksiyonları Üriner sistem enfeksiyonları Ayrıca bakteriyel septisemi, kemik ve eklem enfeksiyonları ile gonokoksik enfeksiyonlarda da kullanılmaktadır. Abdominal ve pelvis operasyonlarında postoperatuar profilaksi için preoperatuar kullanımı da önerilmektedir. Postoperatuar sepsis riskini azaltmak için kürtaj ve sezaryen sonrası profilaksi nedeniyle de kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Sultamisilin, ampisilin ve sulbaktamın metilen grubu aracılığı ile bağlandığı bir çifte esterdir. Bir 6-aminopenisilanik asid türevi olan ampisilin geniş bir spektruma sahip olup gram (+) ve gram (-) aerob ve anaerob mikroorganizmalara karşı bakterisid etkilidir; bu etkisini bakterilerin hücre duvarı mükopeptit biyosentezini inhibe ederek gösterir. Ampisilin beta laktamazlara karşı dayanıklı değildir; kolayca parçalandığından etkisiz bir duruma gelir. Sulbaktam ise temel penisilin çekirdeğinin bir türevidir. Neisseriae dışındaki mikroorganizmalara karşı belirgin bir aktivite göstermemekle beraber penisilin ve sefalosporinlere dirençli mikroorganizmalarda oluşan çeşitli beta-laktamazları irreversibl olarak inhibe eder. Ampisiline duyarlı mikroorganizmaların salgıladığı çeşitli beta laktamazları inhibe ettiği için sinerjik bir etki sağlanır. Sultamisilin beta-laktamaz salgılayan ve salgılamayan Staphylococcus aureus, staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus ile Streptococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes ve Streptococcus viridans’a in-vitro etkilidir. Ayrıca gram (-) mikroorganizmalardan, beta laktamaz salgılayan ve salgılamayan Hemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis, Escherichia coli, Klebsiella, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoea ve Proteus vulgaris, Providencia rettgeri, Providencia stuartii, Morganella morganii sultamisiline duyarlıdır. Anaerob mikroorganizmalardan Clostridium türleri, Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri ve B.fragilis dahil Bacteroides türlerine sultamisilin etkilidir.

Farmakokinetik Özellikler

Ampisilin kan proteinlerine reversibl olarak %28, sulbaktam ise %38 oranında bağlanır. Sultamisilin oral yoldan alındıktan sonra sindirim kanalından emilimi sırasında hidrolize olur ve 1/1 molar ampisilin ve sulbaktama dönüşür. Tok karnına uygulama ampisilinin biyoyararlılığını etkilemez; oral dozun biyoyararlılığı, ampisilin ve sulbaktamın aynı miktarda intravenöz dozunun ortalama %80 i dir.   Sultamisilinin oral yoldan uygulanmasından sonra elde edilen en yüksek ampisilin kan düzeyleri, eşit dozdaki oral ampisilin ile ulaşılanın yaklaşık iki katıdır. Sağlıklı bireylerde sulbaktam ve ampisilinin atılım yarılanma süresi, aynı sıra ile 0.75 ve 1 saattir ve %50-75 oranında idrarla atılır. Böbrek fonksiyonları bozuk hastalar ile yaşlılarda bu süre uzar.   Sultamisilin vücut sıvı ve dokularına kısa sürede yeterli oranlarda yayılır; meninks enflamasyonlarında intravenöz uygulamadan sonra beyin-omurilik sıvısında ölçülür.

Farmasötik Şekli

AMPİSİD 250 mg/5 ml Süspansiyon Hazırlamak İçin Toz

Formülü

Her 5 ml de 250 mg sultamisilin bulunmaktadır. Ayrıca, tadlandırıcı olarak şeker ve koku verici olarak da imitasyon guarana flavor ilave edilmiştir..

İlaç Etkileşmeleri

Probenesid, ampisilin ve sulbaktamın renal tübüler sekresyonunu azaltır; birlikte kullanıldıklarında ampisilin ve sulbaktamın kan düzeyleri artar ve uzar. Allopurinol ile ampisilinin birlikte uygulanması döküntü insidansını artırır, bu durumun allopurinole veya hiperürisemiye mi bağlı olduğu bilinmemektedir. Östrojen içeren oral kontraseptifler ile birlikte alındığında, östrojenlerin enterohepatik sirkülasyonunu azalttığından oral kontraseptifin etkinliğini azaltabilir ve istenmeyen hamileliğe neden olabilir.   Kloramfenikol, eritromisin, sulfonamid ya da tetrasiklin gibi bakteriostatik antibiyotikler penisilinlerin bakterisid etkisini azaltabileceğinden, menenjit ya da hızlı bakterisid etkinin istendiği diğer durumlarda kombine kullanımdan kaçınılmalıdır.   Ampisid uygulaması ile idrarda yüksek ampisilin konsantrasyonları oluşacağından idrarda glukoz varlığını saptamak için Clinitest. Benedict Solüsyonu veya Fehling Solüsyonu kullanılarak yapılan test sonuçlarını bozar ve yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir. Bu durumda enzimatik glukoz oksidaz reaksiyonu ile glukoz miktar saptanması yöntemi kullanan testler önerilir.   Ampisilin hamile kadınlarda total konjuge estriol, estriol-glukronid, konjuge estron ve estradiol plazma konsantrasyonlarında geçici azalmaya neden olabilir.

Kontraendikasyonlar

AMPİSİD süspansiyon  penisiline karşı duyarlı bireylerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

AMPİSİD  süspansiyon oral yoldan kolayca alınabilir.   Erişkinler için önerilen doz 12 saat ara ile 375 mg-750 mg dır. Doz enfeksiyonun şiddetine göre ayarlanmalıdır. 30 kg ın üzerindeki çocuklara erişkinler için önerilen doz uygulanmalıdır. 30 kg dan daha hafif çocuklarda oluşan enfeksiyonların tedavisinde önerilen doz 25-50 mg/kg/gün şeklinde ve 2 eşit doza bölünerek uygulanmalıdır.  Tedaviye 5-14 gün devam edilmeli; ateş düştükten ve enfeksiyon belirtileri kaybolduktan sonra 2 gün daha tedavi sürdürülmelidir. Akut mafsal romatizması ve glomerülonefrit komplikasyonlarını önlemek amacı ile hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedaviye en az on gün devam edilmelidir. Kreatinin kleransı <30 ml/dakika olan olgularda ampisilin ve sulbaktam atılım kriterleri etkilenmekte ve plazma oranı aynı kalmaktadır; bu gibi durumlarda uygulama daha aralıklı yapılmalıdır.   Süspansiyonun hazırlanması: Şişeyi, şişe üzerindeki işarete kadar kaynatılıp soğutulmuş su ilave ederek iyice çalkalayınız ve tozun tamamen erimesini sağlayınız. Şişe her kullanımdan önce iyice çalkalanmalıdır. Sulandırılmış preparat buz dolabında saklanmalı ve 14 gün içinde kullanılmalıdır; kalan ve kullanılmayan kısım atılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

AMPİSİD 250 mg IM/IV Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPİSİD 500 mg IM/IV Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPISID 1 g IM/IV Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPİSİD 2 g IM/IV Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPİSİD 250 mg IM Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPİSİD 500 mg IM Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPISID 1 g IM Enjektabl Toz İçeren Flakon AMPİSİD 375 mg Film Tablet AMPİSİD 750 mg Film Tablet

Ruhsat Sahibi

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

16.05.1994-169/1

Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, 25o C nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanmalıdır. Sulandırıldıktan sonra buzdolabında (2oC- 8C) arasında) 14 gün aktivitesini kaybetmeden saklanabilir.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

AMPİSİD 250 mg/5 mL Süspansiyon Hazırlamak İçin Toz, 40 mL lik şişelerde. Kutuda prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

AMPİSİD süspansiyon  ile tedavi süresinde ciddi hipersensitivite reaksiyonları izlenebilir. Bu tip anafilaktik reaksiyonlar çoğunlukla penisilin ve sefalosporinler dahil çeşitli allerjenlere aşırı duyarlılığı bilinen bireylerde görülür. Tedaviye başlamadan önce hastalar bu yönden incelenmelidir. Allerjik bir reaksiyon görüldüğünde ilaç hemen kesilmeli ve antihistaminik, kortikosteroid ve pressör-aminlerle gerekli tedavi anında yapılmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyonlar acil epinefrin ve oksijen kullanımı ile kortikosteroid uygulanmasını gerektirebilir. Penisilinlerin toksisitesi çok düşük olmakla beraber uzun süreli tedavilerde renal, hepatik ve hemopoetik sistemlerle ilgili ve hayati önemi bulunan organ fonksiyonlarının incelenmesi gereklidir. Sultamisilinin  kanserojenik ve mutojenik etkisi yoktur, fertiliteyi de etkilemez. Her antibiyotikte olduğu gibi AMPİSİD süspansiyon  kullanıldığında da duyarlı olmayan mikro-organizmaların üreyebileceği ve bir süperenfeksiyon oluşabileceği dikkate alınmalıdır. Herhangi bir süperenfeksiyon görüldüğünde ilaç kesilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır  Enfeksiyöz mononükleosis tanısı konan hastalara ampisilin kullanılmamalıdır; bu olgularda ampisilin ciddi deri döküntülerine neden olmaktadır.   Gebelik kategorisi B’dir. AMPİSİD süspansiyonun   hamilelerde ve emziren annelerde emniyeti kanıtlanmamıştır.   Araç ve Makina Kullanımı Üzerinde Etkisi. Sultamisilinin araç ve makina kullanımı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Üretim Yeri

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş. Yenibosna/İstanbul

Yan Etkileri / Advers Etkiler

AMPİSİD IM enjektabl genelde iyi tolere edilir. Ancak aşağıda belirtilen yan etkilere rastlanmıştır. Lokal: uygulanan bölgede ağrı , bu yan etki lidokain hidroklorür ile önlenmiştir Gastro-intestinal sistem: stomatit, dil üzerinde siyahlaşma, gastrit, diyare, enterokolit, psödomembranöz kolit Deri ve yumuşak doku: deri döküntüleri, kaşıntı, ürtiker, eritema, multiform ve çok ender olarak eksfoliyatif dermatit; bazı hipersensitivite reaksiyonları Hematolojik: agranülositoz ile hemoglobin, hematokrit, eritrosit, lökosit, lemfosit, trombosit azalması yada lemfosit, monosit, eozinofil, trombosit yükselmeleri; bu bulgular reversibldir ve tedavinin durdurulması ile normale döner. Laboratuar bulguları ile ilişkili yan etkiler arasında SGOT, SGPT, LDH, alkalin fosfataz, BUN, kreatinin yükselmeleri ve serum albumin ile total protein azalması sayılabilir. İdrarda eritrosit ve hiyalen hücre görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window