İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Serum Fiyat Listesi
İlaç Firması DEKSTROZ POLIFARMA
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05BA03
ATC Açıklaması Karbonhidratlar
NFC Kodu QE
NFC Açıklaması Parenteral İnfüzyon Torbaları
Kamu Kodu A00141
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 6,6 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 5,9 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 2,71 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E318D

İlaç Etken Maddeleri

  • dekstroz monohidrat

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Alu/Alu blister içerisinde, 30 ve 90 tabletlik ambalajlarda sunulur.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyal “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

DYNDİON 30 mg Tablet

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Geçerli değildir.

İlaç Nasıl Kullanılır

Ağızdan alınır.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

DYNDİON 30 mg Tablet

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Raf ömrü 24 aydır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

238/81

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

25˚C altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde, ambalajında saklayınız.

Doz Aşımı

%5 Dekstroz solüsyonu kan ile izo-osmotik olduğundan periferal damardan uygulanabilir. Dozu,hastanın yaşı,kilosu, klinik durumu ve asit-baz dengesine bağlı olarak hekim tarafından ayarlanır. Glikozüri oluşmaksızın ,saatte ortalama infüzyon hızı 0.5 gr Dekstroz/kg.dır. Saatte maksimum infüzyon hızı 0.8 gr Dekstroz/kg’ı geçmemelidir.

Endikasyonlar

1)Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemlerde veya ağır karaciğer,böbrek,kalp ve mide-barsak hastalıklarındaki gibi, ağızdan besin ve su alımının sınırlandığı aşağıdaki durumlarda; Dehidratasyon.

Farmakodinamik Özellikler

Dekstroz, organizmanın temel enerji kaynağıdır. Kolayca metabolize olur ve kandaki glikoz konsantrasyonunu artırarak enerji sağlar, aynı zamanda vücut proteinleri ve azot kaybını azaltır, glikojen birikimini destekler. Yeterli dozda verildiğinde ketoasidozu önler veya azaltır. Dekstrozun sudaki solüsyonları organizmanın ihtiyacı olan suyu ve gerekli kaloriyi verirler. Dekstroz, karbondioksit ve suya metabolize olduğu için, dekstroz içeren sulu solüsyonların uygulanması,aynı miktarda serbest su uygulanmasına neden olur. %5 dekstroz solüsyonunun damar yolu ile uygulanması , besinsiz ve susuz kalmış dokulara kısa sürede su ve karbonhidrat sağlar. Thiamin, Riboflavin, nikotinamid, pridoksin gibi B grubu vitaminlerin tedaviye eklenmesi dekstrozun metabolizmasını kolaylaştırır. Parenteral tedaviye uzun süre devam edilmesi gerekirse, daha fazla kaloriye ihtiyaç varsa, daha konsantre karbonhidrat solüsyonları uygulanmalıdır.

Farmakokinetik Özellikler

Dekstroz, bir monosakkarittir ve oral yolla alındıktan sonra aktif bir mekanizma tarafından ince bağırsaktan hızla absorbe olur, dokularda enerji vererek karbondioksit ve suya metabolize olur. Hipoglisemili hastalarda dekstrozun ağız yoluyla uygulanmasından, 10-20 dakika sonra kan glikoz seviyesi artar, 40 dakika sonra ise plazma pik konsantrasyonu oluşur.

Farmasötik Şekli

PVC TORBA

Formülü

Her 100 ml’lik solüsyonda; Dekstroz Anhidrit…….5g. ( Dekstroz Monohidrat olarak 5,5 g ) Enjeksiyonluk Su……..k.m.   Osmolarite ( Dekstroz Anhidrit Olarak )…………………..277.47 mOsm/ L ( Dekstroz Monohidrat Olarak )………………252.27 mOsm /L

İlaç Etkileşmeleri

Dekstroz, kuvvetli alkalilerle dekompoze olur ve kahverengileşir. Dekstrozun intravenöz solüsyonlarına Siyanokobalamin, Kanamisin sülfat, Novobiosin Sodyum ve Varfarin Sodyum ilave edilmesi bulanıklığa neden olabilir. Dekstroz, Aminler, Amidler, Amino asitler, Peptidler ve Proteinlerle reaksiyona girebilir.

Kontraendikasyonlar

1.İnfüzyon sırasında ekstrasellüler sıvının volümünün artması sonucu su intoksikasyonu oluşabilir. 2.Kan şekerinin aşırı derecede yüksek olduğu diyabetik komada, 3.Glikoz –galaktoz malabsorbsiyon sendromu görülen hastalarda , 4.İntraspinal ve intrakranial kanamalı,delirium tremensli, anürili hastalarda dehidratasyon olduğu durumlarda,kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

%5 Dekstroz solüsyonu kan ile izo-osmotik olduğundan periferal damardan uygulanabilir. Dozu,hastanın yaşı,kilosu, klinik durumu ve asit-baz dengesine bağlı olarak hekim tarafından ayarlanır. Glikozüri oluşmaksızın ,saatte ortalama infüzyon hızı 0.5 gr Dekstroz/kg.dır. Saatte maksimum infüzyon hızı 0.8 gr Dekstroz/kg’ı geçmemelidir.                                           DOKTORA DANIŞILMADAN KULLANILMAMALIDIR. DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Bir kısmı kullanılmış olan solüsyonun geri kalanını kullanmayınız.Tıbbi zaruret gerekmedikçe hamilelerde kullanmayınız.Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. 

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

CAM ŞİŞE

Saklama Koşulları

Oda sıcaklığında (25°C’nin altında) saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

100 cc, 150 cc, 250 cc, 500 cc, 1000 cc’lik polifleks torbalarda

Uyarılar/Önlemler

1.Dekstroz solüsyonları ile yapılan ,uzun süreli parenteral beslenmeler insülin salgılanmasını ters yönde etkiler. Hiperglisemiyi ve bundan kaynaklanan glikozüriyi en aza indirgemek için infüzyon sıvısına insülin ilavesi gerekebilir.Bu gibi durumlarda kan ve idrarda bulunan glikoz miktarı periyodik olarak izlenmelidir. 2.Elektrolitsiz dekstroz solüsyonları,kan transfüzyonu ile birlikte uygulanmamalıdır,eritrosit aglomerasyonuna neden olabilir. 3.Elektrolitsiz dekstroz solüsyonları deri altından uygulandığında,tuz kaybetmiş hastaların daha çok sodyum ve su kaybetmelerinin sonucu olarak periferik dolaşım kollapsı veya anüriye yol açabilirler. 4.Dekstroz solüsyonlarının damardan uzun süreli nfüzyonu ödem, hipokalemi, hipomagnesemi, hipofosfatemi ile seyreden sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir. Dekstroz infüzyonları sırasında glikojenin karaciğerde depolanması kandaki potasyum düzeyini düşürür. Bu nedenle parenteral yoldan beslenen, böbrek fonksiyonları normal hastalarda hipopotasemiyi ve hücre içi potasyum kaybını önlemek için dekstroz solüsyonu ile birlikte her litre dekstroz solüsyonu için 20-40 mEq potasyum verilmelidir. 5. Dekstroz solüsyonları ile yapılan uzun süreli parenteral beslenmeler insülin salgılanmasını ters yönde etkiler. hiperglisemiyi ve bundan kaynaklanan glikozüriyi en aza indirgemek için infüzyon sıvısına insülin ilavesi gerekebilir.Bu gibi durumlarda kan ve idrarda bulunan glikoz miktarı periyodik olarak izlenmelidir. 6.Kortikosteroid veya kortikotropin alan hastalara parenteral yoldan sıvı verirken çok dikkatli olmak gerekir. 7.Açıkça kendilerinde ve klinik düzeyde fark edilmeyecek düzeyde diyabeti bulunduğu bilinen hastalarda,dekstroz içeren çözeltiler dikkatle kullanılmalıdır.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanım : Hamilelik Kategorisi C : % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu ile hayvanlarda üreme çalışmaları yapılmamıştır. Hamile bir kadına verildiğinde fetal zarar verip vermeyeceği veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu, ancak kullanımı kesinlikle gerekli olduğu taktirde hamile kadınlarda kullanılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Periferik uygulama tekniğine bağlı olarak ateş yükselmesi, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, enjeksiyon yerinden başlayıp yayılan venöz tromboz veya flebit oluşabilir ve çözeltinin dışarı sızması sonucu oluşan lokal ağrı görülebilir. İstenmeyen bir reaksiyon ortaya çıktığında infüzyon durdurularak hasta yeniden değerlendirilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Dekstroz solüsyonlarının damardan uzun süreli infüzyonu ödem, hiperglisemi, hipomagnesemi, hipofosfatemi ile seyreden sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window