İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması DIYABEN
Birim Miktarı 30
ATC Kodu A10BB01
ATC Açıklaması Glibenklamid
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A02441
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 5,97 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 5,34 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • glibenklamid (3,5 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Diyaben® 3.5 mg Tablet, diyet yapmanın tek başına yeterli olmadığı bazı belirli şeker hastalığı tiplerinde (Yetişkin tip diyabet veya Tıp II diyabet) kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Glibenklamid, pankreasda bulunan ß-hücreleri üzerine etki ederek pankreasdan insülin salgılanmasını arttırarak kan glukoz seviyesini akut olarak düşürür. Etki süresi yaklaşık 24 saattir. Glibenklamidin uzun süreli tedavide kandaki glukoz seviyesini düşürme mekanizması tamamen açıklığa kavuşmamıştır. Ekstrapankreatik etkiler etki mekanizmasında rol oynar.

Farmakokinetik Özellikler

Glibenklamid, gastrointestinal kanaldan kolaylıkla absorbe olur ve büyük ölçüde plazma proteinlerine bağlanır. Terminal yarılanma ömrü 10 saat kadardır. Ana metaboliti 4-transhidroksi türevi olup, metabolitlerinin belirgin bir hipoglisemik etkisi yoktur. Glibenklamid metabolitleri halinde % 50 safra ve %50 idrar ile atılır.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Beher Tablet; 3.5 mg glibenklamid içeren glibenklamid-betasiklodekstrin kompleks bileşiği içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Diyaben® 3.5 mg Tabletin diğer bazı ilaçlarla aynı zamanda kullanılması, kan şekerini düşürücü etkisini istenmeyen bîr şekilde azaltıp arttırabilir. Bundan dolayı diğer ilaçlar doktorun bilgisi altında kullanılmalıdır. Kan şekerini düşürücü etkisinin artması, yani hipoglisemik reaksiyonlar Diyaben® 3.5 mg Tablet’in aşağıdaki ilaçlarla birlikte alınmasıyla ortaya çıkar: ß-reseptör blokerleri, betafibrat, biguanid preparatları, kloramfenikol, klofibrat, kumarin deriveleri, fenfluoramin, fenyramidol, MAO inhibitörleri, pentoksifilin, fenilbutazon preparatları, salisilatlar, sulfinpirazon, sülfonamidler, tetrasiklin preparatları, siklofosfat tipi sitostatikler. Diyaben® 3.5 mg Tabletin kan şekerini düşürücü etkisinin zayıflayıp, metabolizmanın bozulması aşağıdaki ilaçlarla birlikte alındığı zaman ortaya çıkar: Asetazolamid, diazoksid, glukagon, kontraseptifler, diüretikler, kortikoidler, nikotinatlar, fenotiazin deriveleri, tiroid hormonları, sempatomimetikler, alkol, Diyaben® 3.5 mg Tablet’in kan şekerini düşürücü etkisini arttırır. İçilmesine izin verilecek alkol miktarına doktor tarafından karar verilir. Alkoliklerde ve kronik laksatif kullanılmasında metabolizmada bozukluklar ortaya çıkabilir. Kan şekeri düşmesinin önlenmesi için "Uyarılar/Önlemler" bölümüne bakınız. Diyaben® 3.5 mg Tablet, barbitürat ihtiva eden uyku ilaçlarının etkisini kuvvetlendirebilir.

Kontraendikasyonlar

Diyaben® 3.5 mg Tablet, insülin gerektiren Tip I diyabet (Juvenil diyabet), diyabetik koma, diyabetik metabolizma bozukluğu (örneğin ketoasidoz), karaciğer, böbrek yetmezliği ve ağır tiroid hastalıklarında, glibenklamide karşı aşırı hassasiyet olduğu durumlarda ve gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Şeker hastalığının Diyaben® 3.5 mg Tablet ile kontrol altına alınması, sadece doktor tarafından ve diyetle birlikte yapılmalıdır. Tedaviyi hasta kendi arzusu ile kesmemelidir. Doz ve diyet hastanın kendi kararı ile değiştirilemez. İyi tolere edilmemesi sonucu tedavi kesilmek zorunda kalınırsa derhal doktora haber verilmelidir. Doz, metabolizmanın durumuna (kan ve idrar şekeri tahlilleri) göre ayarlanır ve doktor tarafından başka türlü bir tavsiyede bulunulmadığı takdirde günde 1/2-1 tablet alınır. Gerekli olduğu takdirde doz, doktor kontrolü altında günde 3 (bazı nadir durumlarda 4) tablete kadar yükseltilebilir. Ancak hasta diyetini bozup bunu fazla ilaç alarak düzeltmeye çalışmamalıdır. Diyaben® 3.5 mg Tablet çiğnenmeden bir bardak su ile içilir. Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediyse günlük doz sabah kahvaltıdan önce alınır. Günlük doz 2 tabletden fazla ise dozun miktarına ve zamanına doktor karar verir. Diyaben® 3.5 mg Tablet’in doktor tarafından bildirilen saatte alınması çok önemlidir. İlacın zamanında alınması unutulmuş ise daha geç bir saatde daha yüksek doz alarak kompanse edilmeye çalışılmamalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Diyaben 3,5 mg 120 Tablet

Saklama Koşulları

25°C’nin altında (oda sıcaklığında) saklayınız. Işıktan koruyunuz, kuru yerde saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 çentikli tablet blisterde, karton kutu 120 çentikli tablet blisterde, karton kutuda

Uyarılar/Önlemler

Diyete dikkat edilmesi ve tabletlerin düzenli alınması, kan şekerinin çok yükselmesini (hiperglisemi) ve çok düşmesini (hipoglisemi) önlemek için çok önemlidir. İstenmeyen kan şekeri değişikliklerinin belirtileri şunlardır. Hiperglisemi: Kuvvetli susama hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, kuru cilt. Hipoglisemi: Açlık hissi, terleme, titreme, huzursuzluk, gerginlik, depresif ruh hali, başağrısı ve uyku bozuklukları. Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) belirtileri karbonhidrat (şeker, örneğin kesme şeker, tatlı, meyve suyu, şekerli çay) verilmesiyle kaybolur. Sentetik tatlandırıcılar uygun değildir. İshal durumlarında yalnız üzüm şekeri (levuloz) kullanılmalıdır. Kan şekeri aşırı düşmelerinde, doktora derhal haber verilmelidir. Bu durumda belki Diyaben® 3.5 mg Tablet’in dozunu hastanın tadaviye yanıtına göre değiştirmek gerekebilir. Diyaben® 3.5 mg Tablet ile tedavi sırasında diğer hastalıkların ortaya çıkması halinde de derhal doktora başvurulmalıdır. Doktor değiştirme, kaza, tatilde hastalık, hastaneye yatma gibi durumlarda şeker hastası hastalığı hakkında derhal bilgi vermelidir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Bulantı, bası ve dolgunluk hissi, cildin aşırı hassaslık reaksiyonları, kan yapıcı sistemlerde değişiklikler, trombositopeni, tiroid fonksiyonlarında azalma (hipotiroidizm) nadirdir. Bazen ağızda metalik tad ortaya çıkabilir. Ayrıca Diyaben® 3.5 mg Tablet alındıktan sonra cildin allerjik reaksiyonları, güneş ışınlarına ve UV ışınlarına karşı aşırı hassasiyet (foto-sensitivite) ortaya çıkabilir. Bazı nadir durumlarda genel allerjik reaksiyonlar (örneğin, deri döküntüleri, nefes darlığı, su tutulması, şok) görülebilir. Diyaben® 3.5 mg Tablet alındıktan sonra kanda trombositlerde azalma (trombositopeni) ortaya çıkabilir. Bu yüzden tedavi yapan doktor, Glibenklamid ihtiva eden diğer preparatlarla tedavide olduğu gibi Diyaben® 3.5 mg Tablet ile tedavide belirli aralıklarla trombosit sayımı yaptırmalıdır. Çok nadir durumlarda damar iltihabı ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler ortaya çıktığında doktor tedaviye devam edilip edilmeyeceğine karar vermelidir. Sindirim bozukluklarında (örneğin, ishal) yemek zamanının kaçırıldığı durumlarda ve efor sarfedildiğinde zaten düşük olan kan şekeri, Diyaben® 3.5 mg Tablet alınması ile daha da düşebilir "Uyarı" bölümünde bildirilen tedbirlerle kan şekeri düzelmez ise doktora derhal haber verilmelidir. Dıyaben® 3.5 mg Tablet ile yapılan şeker hastalığı tedavisinde düzenli kontroller gerekir. Şekerin optimal ayarlanmasına kadar; preparat değiştirme veya düzensiz ilaç alınmasında reaksiyon kabiliyeti kısıtlanabilir. Örneğin trafikte ve makina kullanmada aktif rol almada dikkatli olmalıdır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window