İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması FLUCORAL
Birim Miktarı 2
ATC Kodu J02AC01
ATC Açıklaması Flukonazol
NFC Kodu CA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Kapsüller
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 23,5 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 20,98 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • flukonazol

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Semptomatik tedavi ile beraber gerekirse mide yıkanması uygulanır.

Endikasyonlar

Tinea pedis, tinea korporis, tinea kruris ve kandida enfeksiyonları dahil olmak üzere dermatomikozlar.

Farmakodinamik Özellikler

Flukonazol oral ve damar içine uygulanabilen triazol sınıfından bir antifungal olup molekül ağırlığı 306.3’dür.

Farmakokinetik Özellikler

Oral ve damar içine uygulanan formlarının farmakokinetik özellikleri eşdeğerdir. Ağız yolundan alınan flukonazol iyi emilir. Mutlak biyoyararlılığı % 90’dır. Emilimi besinlerle değişmez. Genç insanlarda plazma doruk yoğunluğu alımdan 0.5 ila 1.5 saat içinde meydana gelir. Plazma atılım yarı ömrü yaklaşık 30 saattir. Plazma yoğunlukları alınan dozla orantılıdır. Günlük dozların defalarca uygulanması sonucu, 4-5 günlük bir süre içinde % 90’lık dengeli istikrarlı durum oluşur. Günlük dozun iki katının uygulanması ile ikinci gün % 90’lık istikrarlı durum meydana gelir. Proteinlere bağlanma oranı düşüktür (% 12). Flukonazol belli başlı olarak böbreklerden itrah edilir ve uygulanan dozun % 80’i idrarda değişmemiş olarak bulunur. Flukonazol çok az metabolize olur. Kullanılan dozun % 11’i metabolit olarak idrarda bulunur. Flukonazol klirensi kreatinin klirensi ile orantılıdır. Bu nedenle kreatinin klirensi düşük hastalarda günlük dozun da buna paralel olarak düşürülmesi gerekir.

Farmasötik Şekli

Kapsül

Formülü

Her kapsülde; Flukonazol 150 mg (Kapsül boyar madde: Eritrosin, İndigotin, Siyah demir oksit, Titanyum dioksit) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

   Flukonazol fungal orijinli sitokrom P450 bağımlı enzimler için çok spesifik bir aktiviteye sahiptir. Bu nedenle etkileşim bakımından aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. Oral antikoagulanlarla beraber kullanımda antikoagulan etkinin artması sonucu kanama riski artacağından protrombin zamanı daha sık tayin edilmeli ve flukonazol tedavisinden sonra 8 gün süre ile kontrole devam olunmalıdır. Rifampisin’in enzimatik etkisinden dolayı flukonazol’un plazma düzeyinde azalma olabileceği gibi, flukonazol rifampisin’in barsaklardan emilimini de azaltır. Bu nedenle her iki ilacın alımı arasında 12 saat ara olmalıdır. Fenitoin’in karaciğerde metabolik inhibisyona sebep olacağından plazmadaki fenitoin miktarı toksik düzeylere kadar çıkar ve fenitoin toksisitesi oluşabilir. Bu  nedenle beraber kullanım gerektiğinde kanda fenitoin düzeyi izlenmelidir. Siklosporin’in katabolizmasının inhibisyonuna sebep olarak, dolaşımdaki siklosporin düzeyi yükselir. Bu nedenle tedavi sırasında ve sonra kanda siklosporin tayini yapılmalıdır. Bu etkileşmelerden ayrı olarak birlikte kullanımda ksantinler, INH ve diüretiklerle dikkatli alınmalıdır. Flukonazol ile beraber kullanımda diüretiklerin plazma düzeylerinde % 40 artış olabilir.

Kontraendikasyonlar

Triazol türevi antifungallere aşırı duyarlı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Tinea pedis, korporis, kruris ve kandida enfeksiyonlarını içeren dermal endikasyonlarda tavsiye edilen doz haftada bir kez 150 mg’dır. Tedavinin süresi 2 ila 4 haftadır. Tinea pedis 6 haftaya varan tedavi gerektirebilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

30°C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Dermatolojik kullanım için Flucoral kapsül 150 mg Flukonazol içeren 2 kapsüllük blister ambalajlarda takdim edilmiştir.

Uyarılar/Önlemler

Flukonazol kullanımında etkileşmelerden dolayı antikoagulanlar, hipoglisemik sulfamidler, rifampisin, fenitoin, siklosporinlerle beraber kullanımlarda dikkat edilmelidir. Gebelerde Kullanım: Gebelik kategorisi: C Flukonazol’un terapötik dozlarında belirgin etkiler görülmemiş olmakla beraber hayvanlarda yüksek dozlarda fötal yan etkiler ve anne toksisitesi ile ilgili reaksiyonlar tesbit edilmiştir. Bu nedenle şiddetli ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden beklenen faydaların fötüse zarar verebilecek muhtemel riskten daha ağır bastığı fungal enfeksiyonlar dışında gebelerde kullanılmamalıdır. Süt verenlerde Kullanım: Anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren annelerde kullanılmamalıdır. Çocuklarda Kullanım: 16 yaşından küçük çocuklarda kullanım ile ilgili bilgi yoktur. Bu nedenle başka bir alternatif bulunmadığı ve zorunlu durumlar dışında bu tür hastalarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Genel olarak Flukonazol iyi tolere edilir. Mide-barsak etkilerinden sonra en çok rastlanan yan etkiler olarak deri döküntülerine rastlanabilir. Sindirim sistemi belirtileri olarak bulantı, karın ağrısı, diare ve flatulans olabilir. Flukonazol ile tedavide zaman zaman karaciğer enzimi anormallikleri görülmekle beraber bunun ilaçla ve klinik durum ile ilgili kesin olarak saptanamamıştır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window