İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Firması FORTUM
Birim Miktarı 50
ATC Kodu J01DD02
ATC Açıklaması Seftazidim
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A10689
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. İlaç Etkileşmeleri
    8. Kontraendikasyonlar
    9. Kullanım Şekli Ve Dozu
    10. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    11. Saklama Koşulları
    12. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    13. Uyarılar/Önlemler
    14. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    15. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    16. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    17. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    18. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    19. İlaç Nasıl Kullanılır
    20. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    21. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    22. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    23. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    24. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    25. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    26. Etkin Maddeler
    27. Farmakodinamik Özellikler
    28. Farmakokinetik Özellikler
    29. Farmasötik Form
    30. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    31. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    32. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    33. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    34. İlaç Nasıl Kullanılır
    35. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    36. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    37. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    38. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    39. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    40. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    41. Etkin Maddeler
    42. Farmakodinamik Özellikler
    43. Farmakokinetik Özellikler
    44. Farmasötik Form
    45. Gebelik Ve Laktasyon
    46. Geçimsizlikler
    47. İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi
    48. Doz Aşımı
    49. Endikasyonlar
    50. Farmakodinamik Özellikler
    51. Farmakokinetik Özellikler
    52. Farmasötik Şekli
    53. Formülü
    54. İlaç Etkileşmeleri
    55. Kontraendikasyonlar
    56. Kullanım Şekli Ve Dozu
    57. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    58. Saklama Koşulları
    59. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    60. Uyarılar/Önlemler
    61. Yan Etkileri / Advers Etkiler

İlaç Etken Maddeleri

  • seftazidim anhidr

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Semptomatik tedavi ile beraber gerekirse mide yıkanması uygulanır. Flukonazol büyük oranlarda idrarla atılır. 3 saatlik hemodiyaliz uygulaması plazma seviyelerini yaklaşık %50 azaltır.

Endikasyonlar

Kriptokoksik menenjit ve diğer organ kriptokokozisleri. AIDS, organ nakli ve diğer nedenlere bağlı immunsupresyonlu hastalarda kullanılabilir. AIDS’li hastalarda kriptokoksik hastalığın tekrarını önleme amacı ile idame tedavisinde kullanılabilir. Sistemik kandidiyazis, dissemine ve derin kandidiyazislerde (kandidemi, peritonit) kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Flukonazol fungal sitokrom P450 sterol C-14 alfa demetilaz enziminin oldukça selektif bir inhibitörüdür. Memeli hücrelerinin demetilasyon enzimi flukonazolün inhibisyon etkisine daha az duyarlıdır. Normal sterollerin oluşamamasının ardından mantarın hücresi içinde 14 alfa metil steroller birikir ve bu da flukonazolün fungistatik etkisinden sorumlu olabilir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Oral ve intravenöz uygulamayı takiben flukonazolün farmakokinetik özellikleri benzerdir. Normal gönüllülerde oral uygulanan flukonazolün biyoyararlanımı intravenöz uygulama ile kıyaslandığında %90’ın üzerindedir. Normal gönüllülerde aç karnına oral yoldan uygulamayı takiben 1-2 saat içinde plazmada doruk konsantrasyona (Cmax) ulaşır ve plazma yarılanma ömrü yaklaşık 30 saattir (20-50 saat arasında). Normal gönüllülerde aç karnına tek doz oral 400 mg flukonazol  uygulanmasının ardından ortalama 6.72 mcg/ml’lik doruk konsantrasyon oluşur (4.12-8.08 mcg/ml arasında). 50-400 mg tek doz uygulanan flukonazolün plazma konsantrasyonları ve eğri altı alanı (EAA) doz ile orantılıdır. Dağılım: Günde tek doz verilen 50-400 mg dozların ardından 5-10 gün içinde kararlı durum konsantrasyonları oluşur. Normal günlük dozun iki katı birinci gün yükleme dozu olarak uygulandığında kararlı durum konsantrasyonları ikinci günde oluşur. Flukonazolün dağılım hacmi yaklaşık toplam vücut sıvısı kadardır. Plazma proteinlerine bağlanma düşüktür (%11-12). Günde tek doz veya daha fazla dozların 14 güne kadar uygulanmasının ardından flukonazolün araştırması yapılan bütün vücut sıvılarına geçtiği görülmüştür. Normal gönüllülerde doz, uygulama yolu ve kullanım süresinden bağımsız olarak flukonazolün tükürük konsantrasyonları plazma konsantrasyonlarına eşit yada hafifçe yüksektir. Bronşiektazili hastalarda 150 mg’lık tek doz uygulamasını takiben 4 ve 24. saatlerde mukus flukonazol konsantrasyonları plazma konsantrasyonlarına eşittir. Fungal menenjitli hastalarda flukonazolün beyin omurilik sıvısındaki konsantrasyonları eş zamanlı plazma konsantrasyonlarının yaklaşık %80’idir. Metabolizasyon: Flukonazol çok az metabolize olur. Atılım: Normal gönüllülerde flukonazol esas olarak böbrekler yoluyla atılır. Uygulanan dozun %80’i değişmemiş olarak, %11’i metabolitleri halinde idrarda bulunur. Flukonazolün farmakokinetikleri renal fonksiyonun azalmasından belirgin olarak etkilenir. Kreatinin klerensi ile plazma yarılanma ömrü arasında ters ilişki vardır. Renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda flukonazol dozunun azaltılması gerekir.

Farmasötik Şekli

Kapsül

Formülü

Her kapsülde: Flukonazol 100 mg Kapsül boyası: Sarı demir oksit       (C.1.77492)       Siyah demir oksit (C.1.77499)                     Indigotin                (C.1.73015)       Titanyum dioksit (C.1.77891)

İlaç Etkileşmeleri

Oral hipoglisemikler: Oral hipoglisemik ajanlar ve flukonazolün birlikte kullanımı klinik olarak hipoglisemiyi hızlandırır. Flukonazol, tolbutamid, gliburid ve glipizidin metabolizasyonunu azaltarak plazma konsantrasyonlarını azaltır. Eğer flukonazol sülfonil üreler yada diğer oral hipoglisemik ajanlarla birlikte kullanılacaksa kan glukoz seviyeleri dikkatli izlenmelidir. Gerekirse sülfonil üre dozu ayarlanmalıdır. Kumarin tipi antikoagülanlar: Kumarin tipi antikoagülanlar ile birlikte flukonazol kullanan hastalarda protrombin zamanı uzayabilir. Kumarin tipi antikoagülanlar ile birlikte flukonazol önerilen hastalarda protrombin zamanı çok iyi takip edilmelidir. Fenitoin: Flukonazol fenitoinin plazma konsantrasyonunu artırır. Bu nedenle beraber kullanım gerektiğinde kanda fenitoin düzeyi izlenmelidir. Siklosporin: Renal yetmezliği olsun veya olmasın renal transplant hastalarında flukonazol, siklosporin seviyelerini artırır. Flukonazol ve siklosporinin birlikte önerildiği hastalarda serum kreatinini ve siklosporin seviyeleri dikkatli takip edilmelidir. Rifampisin: Rifampisin birlikte uygulandığında flukonazolün metabolizasyonunu hızlandırır. Klinik koşullarda flukonazol ile rifampisin birlikte kullanıldığında flukonazol dozunun artırılması gerekebilir. Teofilin: Flukonazol teofilinin serum konsantrasyonlarını artırır. Flukonazol ve teofilini birlikte kullanan hastalarda serum teofilin konsantrasyonları dikkatlice kontrol edilmelidir. Terfenadin: Flukonazol’ün 400 mg veya daha yüksek dozlarının terfenadin ile birlikte kullanımı kontrendikedir. Flukonazol 400 mg’ın altındaki dozlarda terfenadin ile birlikte kullanılırsa terfenadin konsantrasyonları dikkatlice kontrol edilmelidir. Sisaprid: Sisaprid  ve flukonazolü birlikte kullanan hastalarda Torsades De Pointes dahil kardiyak yan etkiler bildirilmiştir. Sisaprid ve flukonazolün birlikte kullanımı kontrendikedir. Astemizol: Astemizol gibi sitokrom P450 enzim sistemiyle yıkılan ilaçlar flukonazol ile birlikte kullanılırsa, bu ilaçların serum seviyeleri yükselir. Kesin bilgiler olmadığından bu tür ilaçlar flukonazolle birlikte kullanılacağı zaman dikkatli olunmalı ve hastalar dikkatli izlenmelidir. Rifabutin: Rifabutin ve flukonazolü birlikte kullanan hastalarda üveit bildirilmiştir. Rifabutin ve flukonazolü birlikte kullanan hastalar dikkatli izlenmelidir. Takrolismus: Takrolismus ve flukonazolü birlikte kullanan hastalarda nefrotoksisite bildirilmiştir. Takrolismus ve flukonazolü birlikte kullanan hastalar dikkatli izlenmelidir. Flukonazol etinil estradiol ve levonorgestrel içeren oral kontraseptif kullanan hastalarda genel olarak estradiol ve levonorgestrel seviyelerini artırabilir, bazen de  %33-47 oranında azalmaya neden olabilir. Bu etkinin klinik önemi bilinmemektedir.

Kontraendikasyonlar

Triazol türevi antifungallere aşırı duyarlı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinlerde Kullanım: Kriptokoksik menenjit ve diğer kriptokoksik enfeksiyonlarda birinci gün 400 mg, daha sonra günde bir defa 200 mg uygulanır. Gerekirse bu doz günde 1 kez 400 mg’a yükseltilebilir. Tedavi süresi 6-8 haftadır. AIDS’li hastalarda, kriptokoksik nüksün önlenmesinde günde 100 mg süresiz olarak kullanılır. Sistemik kandidiyazis, dissemine ve derin kandidiyazislerde birinci gün 400 mg, daha sonra günde bir defa 200 mg uygulanır. Gerekirse bu doz günde 1 kez 400 mg’a yükseltilebilir. Tedavi süresini klinik yanıt belirler. Yaşlılarda Kullanım: Böbrek fonksiyonları normal olan yaşlılara normal erişkin dozu uygulanmalıdır.   Böbrek Bozukluğu Olanlarda Kullanım: Böbrek bozukluğu olan hastalarda (Kreatinin Klerensi <40 ml/dak) tedavinin 1. ve 2. günü normal doz verilir. Daha sonra aşağıdaki tabloya göre hareket edilir.     Kreatinin Klerensi (ml/dak) Doz aralığı, Günlük Doz 40’dan büyük 24 saat, (normal doz) 21-40 48 saat veya günlük normal dozun yarısı 10-20 72 saat veya günlük normal dozun üçte biri Diyalizli hastalar Her diyalizden sonra 1 doz

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Flucoral 50 mg 7 Kapsül Flucoral 150 mg 2 kapsül

Saklama Koşulları

30oC’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

100 mg’lık 7 kapsüllük blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Flukonazol kullanımında etkileşmelerden dolayı antikoagulanlar, hipoglisemik sulfamidler, rifampisin, fenitoin, siklosporinlerle beraber kullanımlarda dikkat edilmelidir.   Flukonazol özellikle altta ciddi tıbbi sorunları olan hastalarda ölümcül dahi olabilen şiddetli karaciğer toksisitesine neden olabilir. Flukonazol ile ilgili hepatotoksisite olgularında günlük toplam doz, tedavi süresi, hastaların yaşı veya cinsiyeti arasında bir ilişki gözlenmemiştir.   Flukonazol ile ilgili hepatotoksisite genellikle tedavinin durdurulması ile geriye döner. Fluconazol tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon testleri bozulan hastalar ileri karaciğer hasarı açısından izlenmelidir.   Gebelerde Kullanım: Gebelik risk kategorisi C   Gebe kadınlarda yapılmış kontrollü çalışmalar yoktur.   Flukonazol gebelerde sadece elde edilecek fayda fetusun maruz kalacağı potansiyel riskten fazlaysa kullanılabilir.   Laktasyonda Kullanım:   Fluconazole anne sütüne geçer ve konsantrasyonu plazmadaki kadardır. Bu nedenle emziren annelerde kullanılmamalıdır.   Çocuklarda Kullanımı:   16 yaşından küçük çocuklarda kullanım ile ilgili bilgi yoktur. Bu nedenle başka bir alternatif bulunmadığı ve zorunlu durumlar dışında bu tür hastalarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Genel olarak flukonazol iyi tolere edilir. Mide-barsak etkilerinden sonra en çok rastlanan yan etkiler olarak deri döküntülerine rastlanabilir. Sindirim sistemi belirtileri olarak bulantı, karın ağrısı, diyare ve flatulans olabilir. Flukonazol ile tedavide zaman zaman karaciğer enzimi anormallikleri görülmekle beraber bunun ilaçla ve klinik durum ile ilgileri kesin olarak saptanamamıştır.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

1 ve 2 efervesan tablet strip ambalajda, karton kutuda kullanma talimatı ile beraber ambalajlanır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

FOSDAY'in araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği" ve "Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

FOSDAY 3 g efervesan tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Her bir efervesan tablet etkin madde olarak 3000 mg fosfomisin'e eşdeğer 5631,00mg fosfomisin trometamol içermektedir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

FOSDAY, fosfomisin veya preparat bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda ve kreatinin klerensi 10 ml/dak altında ciddi böbrek yetmezliği olan kişilerde kontrendikedir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Oral yolla kullanılır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

FOSDAY 3 g efervesan tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

24 ay.

Etkin Maddeler

232/82

Farmakodinamik Özellikler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız.

Farmakokinetik Özellikler

FOSDAY, fosfomisine duyarlı patojenlerin (Escherichia coli ve Enterococcus faecalis) neden olduğu kadınlardaki komplike olmamış alt üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde endikedir. Ayrıca, diyagnostik ve cerrahi prosedürlerin profilaksisinde kullanılır

Farmasötik Form

Polivinil pirolidon, sodyum klorür, polietilen glikol, sukraloz (E 955), sitrik asit anhidrus, sodyum hidrojen karbonat, limon aroması içermektedir.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Plastik kapaklı alüminyum tüp.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

FUGGY’nin araç veya makine kullanma becerisini etkilediğini gösteren hiçbir veri yoktur.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ‘Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği’ ve ‘Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

FUGGY krem

İlaç Nasıl Kullanılır

Bilinen bir etkileşimi yoktur.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Akut toksisite çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, deriye bir defalık aşırı dozun uygulanmasını (emilime elverişli şartlarda geniş bir yüzeye uygulama) veya yanlışlıkla ağızdan alınmasını takiben bir risk beklenmemektedir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

1 g FUGGY, 10 mg (% 1) izokonazol nitrat ve 1 mg (% 0,1) diflukortolon valerat içerir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Krem

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

İlk ruhsatlandırma tarihi: 17.05.2011

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Haricen uygulanır.

Etkin Maddeler

Farmakodinamik Özellikler

FUGGY krem

Farmakokinetik Özellikler

24 ay

Farmasötik Form

232 / 19

Gebelik Ve Laktasyon

250C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Geçimsizlikler

FUGGY, şiddetli iltihabi veya ekzematöz reaksiyonlar ile seyir eden derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının (örneğin ellerde, ayak parmaklarının aralarında, kasıklarda ve genital bölgede) başlangıç ve ara tedavisi için uygundur.

İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi

Sorbitan stearat, setostearil alkol, likit parafin, polisorbat 60, parafin, disodyum edetat, demineralize su

Doz Aşımı

Aşırı dozaj ensefalopati, konvülsiyonlar ve komayı içeren nörolojik sekellere yol açabilir. Seftazidim serum düzeyleri hemodiyaliz veya peritonal diyaliz ile azaltılabilir.

Endikasyonlar

Hassas organizmaların neden olduğu tek ve karma enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.  Seftazidim, öncelikle tercih edilecek bir antibiyotik olarak duyarlılık test sonuçları beklenirken tek başına kullanılabilir. Aminoglikozid ve diğer pek çok beta-laktam antibiyotiği ile kombine kullanılabilir. Bacteroides fragilis’ten kuşkulanıldığında anaeroblara karşı etkili bir antibiyotikle birlikte kullanılabilir. Kullanım alanları aşağıdaki enfeksiyonları içermektedir.   Genel şiddetli enfeksiyonlar: Septisemi, bakteriyemi, peritonit, menenjit vakalarında, bağışıklığı bastırılmış kişilerin maruz kaldığı enfeksiyonlarda ve yoğun bakım altında olan hastalardaki enfeksiyonlarda (enfekte yanıklar gibi).   Solunum yolları enfeksiyonları: Pnömoni, bronkopnömoni, enfekte plörezi, ampiyem, akciğer apsesi, enfekte bronşiyektazi, bronşit ve kistik fibrozisli hastalardaki akciğer enfeksiyonlarında.   Kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları: Orta kulak iltihabı, habis dış kulak iltihapları, mastoidit, sinüzit ve diğer şiddetli kulak ve boğaz enfeksiyonları.   İdrar yolları enfeksiyonları: Akut ve kronik piyelonefrit, piyelit, prostatit, sistit, üretrit (yalnız bakteriyel kökenli), renal apse, mesane ve böbrek taşları ile ilişkili enfeksiyonlar.   Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları: Erizipel, apseler, selülitler, enfekte yanıklar ve yaralar, mastit, deri ülserleri.   Gastrointestinal, biliyer ve abdominal enfeksiyonlar: Kolanjit, kolesistit, safra kesesi ampiyemi, karın içi apsesi, peritonit, divertikülit, enterokolit, doğum sonrası ve pelvisin iltihabi durumları.   Kemik ve eklem enfeksiyonları: Osteit, osteomiyelit, septik artrit, enfekte bursit.   Diyaliz: Hemo ve peritonal diyaliz ile birlikte oluşan enfeksiyonlar ve ayakta devamlı peritonal diyaliz (CAPD- continuous ambulatory peritoneal dialysis).   Cerrahi profilaksi: Kontaminasyon olasılığı olan cerrahi girişimlerde profilaktik olarak.

Farmakodinamik Özellikler

Bakteriyolojisi:   Seftazidim, bakteri hücre duvarı sentezini önleyerek bakterisit etki gösterir. Patojenik suşların ve izolatların geniş bir bölümü, gentamisin ve diğer aminoglikozidlere dirençli suşlar dahil seftazidime in vitro olarak hassastır. Seftazidim, Gram-pozitif ve Gram-negatif mikroorganizmalarca üretilen ve klinik açıdan önemli olan beta-laktamazlara karşı yüksek derecede stabildir. Bu nedenle de, ampisilin dahil geniş spektrumlu penisilinlere ve sefalotine karşı dirençli birçok suşlara etkindir. Seftazidim in vitro yüksek intrinsik aktiviteye sahiptir, pek çok bakteri cinslerine çeşitli inokülüm düzeylerinde minimal değişikliklerle dar bir MİK yayılımı içinde etkilidir. Seftazidim ve aminoglikozid kombinasyonun in vitro etkinlikleri aditiftir. Bazı türlerde sinerjizm olduğu kanıtlanmıştır. Seftazidimin aşağıdaki organizmalara karşı in vitro aktiviteye sahip olduğu tesbit edilmiştir.   Gram-negatif: Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas türleri (P. pseudomallei  dahil), Klebsiella türleri (Klebsiella pneumoniae dahil), Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Morganella morganii (Daha önce Proteus morganii idi), Proteus rettgeri, Providencia türleri, Escherichia coli, Enterobacter türleri, Citrobacter türleri, Serratia türleri, Salmonella türleri, Shigella türleri, Yersinia enterocolitica, Pasteurella multocida, Acinetobacter türleri, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae (ampisiline dirençli suşlar dahil), Haemophilus parainfluenzae (ampisiline dirençli suşlar dahil).   Gram-pozitif: Staphylococcus aureus (metisiline hassas suşlar), Staphylococcus epidermidis (metisiline hassas suşları), Micrococcus türleri, Streptococcus pyogenes (A grubu beta-hemolitik streptokoklar), B grubu streptokoklar (Streptococcus  agalactiae), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus  mitis, Streptococcus türleri (Enterococcus (Streptococcus) faecalis hariç). Anaerobik suşlar: Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri, Streptococcus türleri, Propionibacterium türleri, Clostridium perfringens, Fusobacterium türleri, Bacteroides türleri (Bacteroides fragilis’in birçok türü dirençlidir). Seftazidim, metisiline dirençli stafilokoklar, Enterococcus (Streptococcus) faecalis ve birçok diğer enterokoklar, Listeria monocytogenes, Campylobacter türleri ya da Clostridium difficile’e karşı in vitro olarak aktif değildir.

Farmakokinetik Özellikler

Seftazidim parenteral yolla uygulandığında yüksek ve uzun süreli serum düzeylerine ulaşır. 500 mg ve 1 g i.m  uygulamayı takiben süratle ulaşılan doruk düzeyleri sırasıyla 18 ve 37 mg/l’dir. 500 mg, 1 g veya 2 g’ın i.v. bolus olarak uygulanmasını takiben serum düzeyleri 5 dakika sonra sırasıyla 46, 87 ve 170 mg/l’dir.   Dağılım: İ.m. ve i.v. uygulamayı takiben 8-12 saat sonra bile serumda terapötik olarak etkili konsantrasyonlarda bulunur. Seftazidimin serum proteinlerine bağlanması düşük olup, %10 civarındadır. Seftazidim, genel patojenler için minimum inhibitör seviyelerinden daha yüksek konsantrasyonlarda kemik, kalp gibi dokulara, safraya, balgama, aköz hümöre, sinoviyal, plevral ve peritoneal sıvılara ulaşabilir. Seftazidimin plasenta aracılığıyla geçişi kolayca olur, anne sütü ile  atılır. Seftazidim enflamasyonun olmadığı durumlarda kan beyin bariyerinden az miktarda geçer ve serebrospinal sıvıda düşük konsantrasyonlarda bulunur. Ancak meningsler iltihaplı olduğunda, serebrospinal sıvıda 4-20 mg/l veya daha yüksek terapötik düzeylere ulaşır.   Metabolizma: Seftazidim vücutta metabolize olmaz.   Eliminasyon: Parenteral uygulama, yaklaşık 2 saatlik yarı ömür sonrası düşüş gösteren, yüksek ve uzun süreli serum düzeyleri oluşturur. Glomerüler filtrasyon ile 24 saatte verilen dozun % 80-90’ı değişmemiş aktif şekilde idrarla itrah edilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda seftazidim eliminasyonu azaldığından doz azaltılmalıdır. %1’den daha azı safra ile itrah edilir, bu bağırsağa giren miktarı kısıtlar.

Farmasötik Şekli

Fortum TM 2 g Enjektabl Flakon (İ.V.)

Formülü

Fortum 2 g Enjektabl; sarımsı beyaz toz halinde, 2 g seftazidim (pentahidrat olarak) ile 236 mg sodyum karbonat (seftazidimin her gramı için 118 mg) içeren flakonlarda sunulmuştur. Enjeksiyonluk su ilavesinde Fortum 2 g enjektabl, efervesans meydana getirerek erir. Fortum 2 g enjektabl, yaklaşık 104 mg (4.6 mEq) sodyum içerir. 116 mg seftazidim pentahidrat 100 mg seftazidime eşdeğerdir. Preparat steril ve apirojendir.

İlaç Etkileşmeleri

Yüksek doz sefalosporinlerle, nefrotoksik ilaçların birlikte verilmesi böbrek fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyebilir.   Kloramfenikol in vitro olarak seftazidim ve diğer sefalosporinlerle antagonistiktir. Bu bulgunun klinik ilişkisi bilinmemektedir, fakat seftazidimin kloramfenikol ile birlikte verilmesi durumunda antagonizma olasılığı düşünülmelidir.   Seftazidim idrarda glukoz tayininde kullanılan enzim esaslı testleri bozmaz, fakat bakırın indirgenmesine dayanan testleri hafifçe etkileyebilir (Benedict, Fehling, Clinitest). Seftazidim kreatinin için alkali pikrat tayinini etkilemez.    Fortum aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte kullanılabilir, ancak aralarında farmasötik geçimsizlik olduğundan aynı enjektör içinde verilmemeli, aynı solüsyon içinde karıştırılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Seftazidim, sefalosporin antibiyotiklerine aşırı hassasiyeti olan hastalarda kontrendikedir.   Seftazidim pentahidrata veya ilaç içeriğindeki maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde)   Seftazidim dozajı enfeksiyonun şiddetine, duyarlılığına, tipine, yerine ve hastanın yaşı ve böbrek fonksiyonuna bağlıdır.   Yetişkinler: 2 veya 3’e bölünmüş dozlarda i.v veya i.m enjeksiyon şeklinde günde 1-6 g’dır.   Üriner sistem ve daha az şiddetli enfeksiyonlarda: Her 12 saatte bir 500 mg veya 1g.   Çoğu enfeksiyonlar:  Her 8 saatte bir 1 g veya her 12 saatte bir 2 g   Özellikle bağışıklığı bastırılmış, nötropenili hastalar dahil çok şiddetli enfeksiyonlarda: Her 8 veya 12 saatte bir 2 g ya da her 12 saatte bir 3g.   Psödomonal akciğer enfeksiyonlu fibrokistik yetişkinlerde: 3’e bölünmüş dozlarda 100-150 mg/kg/gün.   Normal böbrek fonksiyonlu yetişkinlerde herhangi bir ters etki görülmeksizin günde 9 g kullanılmıştır.   Bebekler ve çocuklar (2 aydan büyük): 2 veya 3’e bölünmüş dozlarda 30-100 mg/kg/gün. Bağışıklığı bastırılmış veya fibrokistik çocuklardaki enfeksiyonlarda ve menenjitli çocuklarda 3’e bölünmüş dozlarda günde 150 mg/kg (maksimum 6 g/gün)’a kadar verilebilir.   Yenidoğanlar (0-2 aylık): 2’ye bölünmüş dozlarda 25-60 mg/kg/gün. Yenidoğanlarda serum yarılanma ömrü yetişkinlerdekinin 3-4 katı olabilir.   Yaşlılıkta kullanımı: Akut olarak hasta yaşlılarda seftazidimin azalmış klerensi gözönüne alınarak, özellikle 80 yaşını aşanlarda günlük dozaj 3 g’ı aşmamalıdır.   Cerrahi profilakside dozaj: Ameliyat tipi, süresi ve kontaminasyon riskinin derecesine bağlı olarak 1 g (i.m) veya 1-2 g (i.m-i.v) ameliyattan önce tek doz halinde verilir (çok kısa süreli profilaksi). Duruma göre bu dozlar ameliyattan sonra tekrarlanabilir (kısa süreli profilaksi).   Böbrek yetmezliğinde dozaj: Böbreklerle değişmeden itrah edilir. Bu nedenle seftazidim dozajı, böbrek fonksiyonu yetersiz hastalarda azaltılmalıdır. Böbrek yetmezliğinden kuşkulanılan hastalarda, başlangıç yükleme dozu olarak 1 g verilebilir, ancak idame dozunun tayini için glomerüler filtrasyon hızı (GFH) saptanmalıdır. Tavsiye edilen idame dozları için aşağıdaki tablo kullanılabilir.                            Yaklaşık serum           Tavsiye edilen           Dozaj sıklığı Kreatinin klerensi     kreatinin değeri      seftazidim birim dozu (ml/dak.)                (mol/l, mg/dl) _________________________________________________________________ 50                             150                    Normal dozaj              Normal dozaj                                 (1.7) 50-31                      150-200                  1 g                        12 saat ara ile                              (1.7-2.3) 30-16                      200-350                  1 g                        24 saat ara ile                              (2.3-4.0) 15-6                        50-500                   500 mg                   24 saat ara ile                              (4.0-5.6) <5                            >500                    500 mg                    48 saat ara ile                                (>5.6)   Şiddetli enfeksiyonlarda birim doz % 50 artırılmalı veya doz sıklığı artırılmalıdır. Böyle hastalarda seftazidim serum düzeyleri kontrol edilmeli ve çukur konsantrasyonlar 40 mg/l’yi geçmemelidir. Çocuklarda kreatinin klerensi vücut yüzeyi alanına ve yağsız vücut kütlesine göre ayarlanmalıdır.   Hemodiyaliz: Serum yarılanma ömrü hemodiyaliz sırasında 3 ila 5 saat arasında değişir. Her hemodiyaliz periyodunu takiben yukarıdaki tabloda önerilen idame dozu tekrarlanmalıdır.   Peritonal diyaliz: Seftazidim peritonal diyaliz ve devamlı ayakta periton diyalizinde (CAPD) kullanılabilir. İntravenöz kullanıma ilaveten seftazidim diyaliz sıvısına katılabilir (2 litre diyaliz sıvısı için 125-250 mg). Yoğun bakım ünitelerinde, böbrek yetmezliği olan, devamlı arteriyövenöz hemodiyaliz veya yüksek akışlı hemofiltrasyon uygulanan hastalara 1 g günde tek doz şeklinde veya bölünmüş olarak verilebilir. Düşük akışlı hemofiltrasyonda böbrek yetmezliğinde tavsiye edilen dozaj uygulanır. Venovenöz hemofiltrasyon ve venovenöz hemodiyaliz uygulanan hastalarda aşağıdaki tablolarda verilen değerler uygulanmalıdır. Devamlı venovenöz hemodiyalizde seftazidim dozu Kreatinin klerensi  (ml/dak) Diyaliz akış hızına (l/saat) göre idame dozua (mg): 1.0 2.0 0.5 1.0 2.0 0.5 1.0 2.0 0 500 500 500 500 500 750 5

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Fortum 500 mg Enjektabl Flakon (İ.M., İ.V.) Fortum 1 g Enjektabl Flakon (İ.M., İ.V.)

Saklama Koşulları

Geçimsizlikleri: Fortum, Sodyum Bikarbonat Enjektabl içinde diğer intravenöz sıvılarda olduğundan daha az stabildir. Bu yüzden bikarbonat seyreltici olarak tavsiye edilmez. Seftazidim solüsyonuna vankomisin ilave edildiğinde çökelti oluştuğu rapor edilmiştir. Bu açıdan bu iki ilacın verilmesi arasında verme seti ve intravenöz sistem Enjeksiyonluk Su BP veya serum fizyolojik ile temizlenmelidir. Fortum flakonları 25°C’nin altında saklanmalıdır. Geçici olarak 30°C’den yüksek olmayan ısılarda 2 aya kadar saklanma ilaca zararlı bir etki yapmaz. Sulandırılmamış flakonlar ışıktan korunmalıdır.   ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

2 g seftazidim (pentahidrat şeklinde) içeren bir flakonluk kutularda, 10 ml’lik enjeksiyonluk su içeren bir adet eritici ampul ile satılır. 2 g seftazidim (pentahidrat şeklinde) içeren 50 flakon +50 adet 10 ml’lik enjeksiyonluk su içeren çözücü ampul taşıyan hastane ambalajında.

Uyarılar/Önlemler

Tedaviye başlamadan önce, hastaların hikayelerinde seftazidime, penisilinlere ve sefalosporinlere karşı aşırı hassasiyeti olup olmadığı dikkatle araştırılmalıdır. Penisilin ve diğer beta laktamlara karşı  alerjik reaksiyon geçirmiş olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Alerjik reaksiyonlar görülürse seftazidim kesilmelidir. Ciddi hipersensitivite  reaksiyonları adrenalin, antihistaminik, hidrokortizon veya diğer acil ilkyardım  önlemlerini gerektirebilir.   Yüksek dozda sefalosporinlerle aminoglikozidler veya potent diüretikler (örneğin furosemid) nefrotoksik ilaçların birlikte verilmesi böbrek fonksiyonlarını ters olarak etkileyebilir. Klinik tecrübeler seftazidim ile tavsiye edilen doz seviyesinde bir problem olmasının pek muhtemel olmadığını göstermiştir. Normal terapötik dozlarda seftazidimin böbrek fonksiyonlarını ters olarak etkilediğine dair bir kanıt yoktur. Seftazidim böbrek yoluyla elimine edildiğinden böbrek fonksiyonunun bozukluk  derecesine göre doz azaltılmalıdır. Nadiren doz uygun olarak azaltılmadığında nörolojik sekel bildirilmiştir (Bkz. Kullanım şekli ve dozu ve Yan Etkiler/Advers Etkiler). Seftazidim anne sütüne düşük konsantrasyonlarda geçer ve emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır. Diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerde olduğu gibi,  uzun süreli kullanımı duyarlı olmayan mikroorganizmaların (örneğin Candida, enterokoklar) çoğalmasına neden olabilir, bu durumda tedaviyi kesmek veya uygun önlemleri almak gerekebilir. Hastanın durumunun sık sık gözden geçirilmesi önemlidir. Diğer geniş spektrumlu sefalosporinler ve penisilinlerde olduğu gibi, Enterobacter ve Serratia türlerinin daha önce duyarlı olan bazı suşları seftazidim ile tedavi sırasında direnç geliştirebilir. Klinik olarak uygun olduğunda, bu enfeksiyonların tedavisinde periyodik olarak yapılan duyarlılık testlerinin dikkate alınması gereklidir.   Gebelik kategorisi : B   Herhangi bir embriyopatik veya teratojenik etkisi olduğuna dair deneysel bir kanıt yoksa da, diğer bütün ilaçlarda olduğu gibi seftazidim gebeliğin ilk aylarında ve küçük bebeklerde dikkatli kullanılmalıdır. Seftazidim anne sütüne küçük miktarlarda geçebilir, bu yüzden emzirme dönemlerinde ilaç dikkatli kullanılmalıdır.   Araç ve makine kullanmaya etkisi: Bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Seyrek olarak aşağıdaki yan etkiler görülebilir:   Lokal: i.v. uygulamayı takiben flebit veya tromboflebit; i.m. uygulamayı takiben ağrı ve/veya enflamasyon.   Aşırı duyarlılık: Makülopapüler veya ürtikeryal döküntüler, ateş, kaşıntı ve çok nadir olarak anjiyoödem ve anafilaksi (bronkospazm ve/veya hipotansiyon dahil). Diğer sefalosporinlerde olduğu gibi nadiren toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu bildirilmiştir.   Gastrointestinal: Diyare, bulantı, kusma, karın ağrısı, çok nadiren ağızda pamukçuk veya kolit. Diğer sefalosporinlerde olduğu gibi, kolit Clostridium difficile’ye bağlı olabilir ve psödomembranöz kolit görülebilir.   Genito-üriner: Kandidiyazis, vajinit.   Merkezi sinir sistemi: Baş ağrısı, baş dönmesi, parestezi ve kötü tad. Böbrek yetmezliği olan ve seftazidim dozu uygun olarak azaltılmamış hastalarda titreme, miyokloni, konvülziyonlar, ensefalopati ve koma gibi nörolojik sekel bildirilmiştir.   Laboratuvar testlerinde değişme:   Seftazidim tedavisi sırasında görülen geçici değişiklikler şunlardır. Eozinofili, pozitif Coombs testi, çok nadiren hemolitik anemi, trombositoz, bir veya birkaç hepatik enzimde, ALT (SGPT), AST (SGOT), LDH, GGT ve alkalin fosfatazda yükselmeler. Diğer sefalosporinlerde olduğu gibi kan üre, kan üre azotu ve/veya serum kreatininde nadiren geçici yükselmeler gözlenmiştir. Çok nadir olarak, lökopeni, nötropeni, agranülositoz, trombositopeni, lenfositoz bildirilmiştir. Hastaların % 5’inde pozitif Coombs testi gelişebilir ve bu kanın ‘cross-matching’ ini etkileyebilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE HEKİMİNİZE BAŞVURUNUZ.
(Visited 3 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window