İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması FUROMID
Birim Miktarı 50
ATC Kodu C03CA01
ATC Açıklaması Furosemid
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A03243
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 2,19 TL (21 Mayıs 2012)
Önceki Satış Fiyatı 2,19 TL (11 Mayıs 2012)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • furosemid (40 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı durumunda aşırı diüreze bağlı elektrolit dengesi bozukluğu ve dehidratasyon görülür. Tedavi elektrolit dengesizliğini düzeltmeye yönelik olmalı ve sıvı takviyesine dikkat edilmelidir.   Miksiyon bozukluğu olan hastalarda (Ör:Prostat hipertrofisi) yeterli idrar sağlanmalı, bilinci bozuk hastalar bu yönden gözlenmelidir.

Endikasyonlar

Furomid; konjestif kalp yetmezliği, siroz ve böbrek hastalıklarında (nefrotik sendrom dahil) görülen ödemlerde; akut pulmoner ödemde, hipertansiyonda (tek başına veya bir antihipertansif ile birlikte) endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Furomid’in etkin maddesi olan Furosemid, hem proksimal ve distal tübüllerde hem de Henle lupunda sodyum ve klorür reabsorbsiyonunu önleyerek etki gösteren etkin bir diüretiktir. Proksimal ve distal tübüllerdeki etkisi karbonik anhidraz veya aldosteron üzerindeki inhibisyondan kaynaklanmamaktadır.

Farmakokinetik Özellikler

Furomid, oral kullanımdan sonraki 1 saat, İ.V. uygulamadan sonraki 5 dakika içinde diürez sağlar. Etkinliği oral uygulamalarda  6-8 saat, parenteral uygulamalarda ise 2 saat devam eder.   Furomid plasental barieri aşar ve süte geçebilir.   Furomid’in yaklaşık % 70’i gastrointestinal kanaldan emilir ve büyük bir kısmı değişikliğe uğramadan böbreklerden, az miktarı ise safra ile itrah edilir. Furomid özellikle güçlü bir diürez beklenen durumlarda tercih edilmelidir.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet;40 mg Furosemid ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

Oral yoldan yeterli elektrolit alınamaması, dijital kullanımı ve siroz mevcudiyetinde furosemid ile sağlanan ani diürez de hipokalemiye yol açabilir. Öte yandan aşırı potasyum kaybı ise dijital toksisitesini arttırabilir.   Sülfonamidlere aşırı hassasiyeti olanlarda, furosemid kullanımı ile allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.   Furosemid antihipertansif ilaçların ve adrenerjik blokerlerin etkisini arttırabilmekte süksinilkolin’in etkisini arttırabilmekte ve tubokürarin’in tesirini ise antagonize edebilmektedir.   Furosemid, aminoglikozidlerle birlikte kullanıldığında, özellikle böbrek fonksiyonları bozuk olanlarda, aminoglikozidlerin ototoksisitesini fazlalaştırabilmektedir. Bu nedenle hayati bir tehlike olmadığında, bu gruba dahil antibiotiklerle birlikte verilmemelidir.   Yüksek dozda salisilat kullananlarda, furosemid kullanımı salisilat toksisitesine yol açabilmektedir.   Furosemid, sefaloridin’ in nefrotoksisitesini arttırabilmekte ve lityum kullananlarda lityum toksisitesine yol açabilmektedir.   Bazı şahıslarda furosemid ile birlikte indometazin kullanılması, furosemidin natriüretik  ve antihipertansif etkisini azaltabilmektedir.

Kontraendikasyonlar

Furomid, hipotansiyonla birlikte olan veya olmayan sodyum eksikliklerinde ve/veya kan volümünün azaldığı hallerde (hipovolemi), şuur kaybının söz konusu olduğu karaciğer yetmezliğinde (coma hepaticum), ağır potasyum noksanlığında (hipopotasemi), müstahzarın etkin maddesine hassasiyeti olanlarda ve anüride kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

DOZ DÜZENİ KİŞİLERE GÖRE AYARLANMALIDIR.   ÖDEMDE:   Erişkinlere: FUROMİD’ in inisyal oral dozu 20-80 mg’ dır (Tek doz halinde). Bu doz hastanın cevabına göre 6-8 saat sonra tekrarlanabilir ve yeterli cevap alınana kadar 6-8 saatte bir, bir önceki doz 20-40 mg arttırılarak etkin doz saptanır. Tedavi, bu doz günde 1 veya 2 defa (Ör: Sabah 8 ve öğleden sonra 2’ de) verilerek sürdürülür. Ağır vakalarda günlük doz 600 mg’ a kadar, dikkatle arttırılabilmektedir.   Bebekler ve Çocuklara: Mutad inisyal oral doz, vücut ağırlığının her kg’ı için 2 mg’ dır. (Örneğin 5 kg’ lık bir çocuğa 5 X 2 = 10 mg) ve tek doz halinde verilir. Eğer sağlanan cevap yetersizse, her 6-8 saatte bir, bir önceki doz 1-2 mg arttırılarak etkin doz saptanır. 6 mg/kg’ dan yüksek dozlar tavsiye edilmez.   HİPERTANSİYONDA :   Erişkinlere: Mutad inisyal oral doz günde 2 defa 40 mg’dır. Yeterli cevap alınamazsa, tedaviye bir diğer antihipertansif ilaç eklenmelidir. Bu durumda kan basıncı yakından takip edilmelidir. Diğer antihipertansiflerle tedavi olanlara, bu ilaçların yanısıra Furosemid de verilmeye başlandığında, antihipertansiflerin dozu en az % 50 oranında azaltılmalı, gereğinde tamamen kesilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

FUROMİD 20 mg Ampul

Ruhsat Sahibi

DEVA HOLDİNG A.Ş. Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. 34303 No:1 Küçükçekmece/İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

27.11.1972 – 114 / 15

Saklama Koşulları

300C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.Işıktan koruyunuz.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Her tablette 40 mg Furosemid içeren 12 ve 50 tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Aşırı diürez, özellikle yaşlılarda dehidratasyon ve kan hacminin azalması ile birlikte dolaşım kolapsına, vasküler tromboza ve emboliye yol açabilir. Yüksek dozda furosemid verilen tuz kullanımı kısıtlanmış hastalarda, elektrolit dengesi bozulabilir ve hiponatremi, hipokloremik alkaloz ve hipokalemi görülebilir.   Elektrolit dengesi bozukluğu belirtileri, ağız kuruluğu, aşırı susama, yorgunluk, uyku hali, hipotansiyon, oliguri, aritmi, taşikardi, kaslarda kramp veya ağrı; bulantı ve kusmadır. FUROMİD kullanımı ile dehidratasyonla birlikte BUN düzeyinde reversibl yükselmeler görülebilir. Bu durum, özellikle böbrek yetmezliği olanlarda önlenmelidir.   FUROMİD ile tedavinin ilk aylarında sık sık, daha sonra periyodik olarak, serum-elektrolit, CO2 ve BUN tayini yapılmalı, sağlanan sonuçlara göre gerekli önlemler alınmalıdır. Serum ve idrarda elektrolit tayini, özellikle aşırı kusma görülen ve parenteral sıvılar verilen hastalarda önem taşır. Ağır ve ilerleyen böbrek hastalıklarında azotemi ve oliguri görüldüğünde furosemid kesilmelidir.   Siroz ve ascites’de furosemid ile tedaviye bir hastanede başlanmasında fayda vardır. Karaciğer koması ve elektrolit dengesi bozukluğunda, esas bulgularda düzelme olmadıkça furosemid verilmemelidir. Sirozda, elektrolit dengesindeki ani değişiklikler, hepatik komaya yol açabileceğinden, hasta gözetim altında tutulmalıdır. Potasyum klorür ve gereğinde bir aldosteron antagonisti verilmesi, hipokalemi ve metabolik asidozu önlemekte yarar sağlar. Kardiyak glikozitler veya antihipertansif ajanlarla birlikte kullanılacağı zaman doz, gözden geçirilmeli, ACE inhibitörleri kullanılacağı zaman furosemid dozu ya azaltılmalı veya tamamen bırakılmalıdır.   Furosemid kullanımı sistemik lupus eritematosusun kötüye gitmesine yol açabilir. Nadiren gut nöbetlerini ağırlaştırabilir.   Furosemid, serum kalsiyum düzeyini düşürebileceğinden, serumdaki kalsiyum düzeyi tayin edilmelidir. Çok ender olarak tetani görüldüğü bildirilmiştir. Furosemid kullanan diyabetli hastalarda veya latent diyabetten şüphe edilenlerde, periyodik olarak idrar ve kanda şeker tayini yapılmalıdır.   Yaşlılarda furosemid oldukça yavaş elimine edilir. Dozaj, alınan cevaba göre ayarlanmalıdır.   Gebelik ve Emzirme Devresinde Kullanılışı :    Furomid anne sütüne geçtiğinden, mutlaka kullanılması gerekiyorsa annenin süt vermeyi kesmesi gerekir.   Furosemid’in hamilelikte emniyetle kullanılabileceğini gösteren yeterli araştırmalar mevcut değildir. Bu nedenle ancak sağlayacağı yarar fetus üzerindeki muhtemel riskten daha fazla önem taşıyorsa verilmelidir.

Üretim Yeri

Deva İlaç San. ve Tic. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Mah. Atatürk Cad. No:32 Karaağaç-Çerkezköy/TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Furomid kullanımı ile görülebilecek yan tesirler şunlardır :   Gastrointestinal Sistem Reaksiyonları : Anoreksi, oral ve gastrik irritasyon, bulantı, kusma, diyare veya konstipasyon, intrahepatik kolestatik sarılık, pankreatit.   Merkezi Sinir Sistemi Reaksiyonları: Vertigo, parestezi, baş ağrısı, görme bulanıklığı, tinnitus ve işitme kaybı.   Hematolojik Reaksiyonlar: Anemi, lökopeni, agranülositoz (ender olarak), trombositopeni, aplastik anemi (ender olarak).   Dermatolojik-Hipersansitivite Reaksiyonları: Purpura, fotosansitivite, deri döküntüsü, ürtiker, eksfoliatif dermatit, eritema multiforme, pruritis, vaskulitis.   Kardiovasküler Reaksiyonlar: Ortostatik hipotansiyon görülebilir ve alkol, barbitürat veya diğer narkotiklerin kullanımı ile kötüye gidebilir.   Diğer: Hiperglisemi, glikozüri, hiperüresemi, adale spazmı, mesane spazmı, tromboflebit.    Yukarıda belirtilen yan tesirler ciddiyet kazandığında, doz azaltılmalı veya tedavi kesilmelidir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window