İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Firması FUSINAT
Birim Miktarı 15
ATC Kodu J01XC01
ATC Açıklaması Fusidik asit
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A12410
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 72,07 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 64,31 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 29,75 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E206B

İlaç Etken Maddeleri

  • sodyum fusidat (500 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Perkütan yolla plazma ketoprofen değerleri düşük olduğundan, doz aşımı söz konusu değildir. Kazayla yutulması halinde yutulan miktara bağlı olarak sistemik etkilere yol açabilir. Bu durumda destekleyici ve belirtilere yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Burkulma, incinme, ezilme, küçük eklemlerdeki artrozlar, hafif şiddetteki artritler, yüzeyel tendinitler, şiddetli lombalji, spor yaralanmaları gibi travmatik ya da romatizmal orijinli kas ve iskelet sisteminde ağrı ve ödeme neden olan durumların semptomatik tedavisinde, skleroterapi sonrasındaki venöz iltihapların tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Ketoprofen propiyonik asit türevi, güçlü antiinflamatuvar ve analjezik etkileri olan bir non-steroid antiinflamatuvardır. Eklemlerin, tendonların, ligamentlerin ve adalenin ağrılı durumlarında etkilidir. Ketoprofenin, prostaglandin ve lökotrien sentezi üzerinde inhibitör etkileri vardır. Siklooksijenaz ve lipooksijenaz yolaklarının inhibitörüdür. Prostaglandin sentezinin inhibisyonu, güçlü antiinflamatuvar ve analjezik etki sağlar. Lipooksijenaz inhibitörleri hücresel kaynaklı enflamasyonu zayıflatır ve bu da iltihaplı eklemlerdeki doku yıkımının ilerlemesini geciktirir. Ek olarak, Ketoprofen bradikinin’in (ağrı ve enflamasyonun kimyasal mediatörüdür) güçlü bir inhibitörüdür, lizozomal membranları ozmotik zarar karşısında stabilize eder ve enflamasyon reaksiyonlarında doku yıkımı meydana getiren lizozomal enzimlerin salınımını engeller.

Farmakokinetik Özellikler

Tekrarlanan uygulamalardan sonra ketoprofenin sistemik düzeyi AUC (eğri altında kalan alan) tayinine göre artma eğilimi göstermemektedir. Bu nedenle ketoprofen organizmada birikmemektedir. Oral kullanıma oranla topikal kullanımdan sonra ketoprofenin biyoyararlılığı % 5 olarak bulunmuştur. Cilt yoluyla absorbsiyonu az olup, perkütan yolla 50-150 mg ketoprofen uygulandığında 5-8 saat sonraki plazma düzeyi 0.08-0.15 µg/mL bulunmuştur. Bu nedenle sistemik yan etkileri düşüktür. Plazma proteinlerine % 60-90 oranında bağlanır. Başlıca idrar yoluyla glukuronat konjugatları halinde itrah edilir. Dozun yaklaşık % 90’ı 24 saat içinde vücuttan uzaklaşır.

Farmasötik Şekli

Jel

Formülü

100 gram jel 2.5 g ketoprofen içerir. Yardımcı madde olarak karboksipolimetilen, trietanolamin, lavanta ve neroli esansları, etanol ve saf su içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Bilinen bir etkileşimi yoktur. Kumarinler (oral antikoagülanlar) ile tedavi edilen hastaların hematolojik yönden izlenmesi önerilir.

Kontraendikasyonlar

Ketoprofene, aspirine, diğer non-steroidal antienflamatuar ajanlara, ya da içindeki maddelerden herhangi birine karşı hassasiyeti olanlarda; bronşial astım ve tioprofenik aside, fenofibrata, kozmetiklere bağlı deri alerjisi geçmişi olanlarda kontrendikedir. Eksüdatif dermatoz, egzama, lezyonun türü ne olursa olsun lezyona uğramış deri, yanık, yara, mukoza, göz ve anal ya da genital bölgeye uygulanmamalıdır.Hamileliğin 6. ayından sonra kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Burkulma, incinme, ezilme, spor yaralanmaları gibi travmatik veya romatizmal orjinli ağrılarda, skleroterapi sonrasındaki venöz iltihaplarda; günde 2 kez 2 gram (ya da 5 cm civarında) jel, Yüzeyel tendinitte; günde 2 kez 4 gram (ya da 10 cm civarında) jel, Küçük eklemlerde artrozda; günde 3 kez 4 gram (ya da 10 cm civarında) jel , Şiddetli lombaljide; İlk 3 gün boyunca, 3 kez 5 gram jel, sonraki 4 gün boyunca günde 2 kez 5 gram jel uygulanır. FASTJEL ağrılı bölgeye ince bir tabaka halinde sürülür. 12 yaşın altındaki çocuklarda yapılmış yeterli klinik çalışma olmadığından kullanılmaması önerilmektedir.

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Doktora danışmadan kullanmayınız. ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

50 g jel içeren alüminyum tüp ve prospektüs

Uyarılar/Önlemler

Topikal olarak, özellikle uzun süre kullanılan ürünler hassasiyet ve lokal tahrişe neden olabilir. Olabilecek ışık hassasiyeti veya aşırı hassasiyet olayının önlenmesi için tedavi sırasında ve tedavinin üzerinden iki hafta geçinceye kadar direkt güneş ışığına, UVA’ya, solaryuma maruz kalınmamalıdır. Açık yaralara veya sürekli mevcut cilt lezyonlarına uygulanmamalıdır. Sistemik etkisi çok az olmasına rağmen böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Mukoza, göz ve anal ya da genital bölgeye uygulanmamalıdır. FASTJEL kullanımından sonra eller iyice yıkanmalıdır. FASTJEL tıkayıcı veya kapayıcı pansumanla uygulanmamalıdır. FASTJEL’in uygulanmasından sonra deride bir reaksiyon ortaya çıktığı takdirde tedavi derhal kesilmelidir. Çocuklarda olası zararlarıyla ilgili çalışma yapılmadığından FASTJEL sadece yetişkinlerde kullanılmalıdır. ARAÇ VE MAKİNA KULLANMAYA ETKİSİ Araç ve makine kullanma üzerinde bilinen bir etkisi yoktur. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı (Hamilelik kategorisi C): İnsanlarda hiçbir malformasyon etkisi görülmemiştir. Yine de risk olmadığını kanıtlayabilecek yeni epidemiyolojik çalışmaların yapılması gerekir. Lokal uygulama yolu dışında, diğer uygulama yolları ile ilşkilendirerek genişletilirse; hamileliğin son üç ayında prostoglandin sentezinin tüm inhibitörleri aşağıdaki etkilere yol açabilir: Fötusta kardiyopulmoner bir toksisiteye (arteriyel kanalın erken kapanmasına yol açacak arteriyel hipertansiyon) ve oligoamnios ile böbrek yetmezliğine yol açabilecek renal fonksiyon bozukluğu görülebilir. Anne ve bebekte, hamileliğin sonunda kanama süresinde uzama görülebilir. Bu bilgiler doğrultusunda, son derece kısıtlı olan ve özel olarak izlenen obstetrik kullanımlar dışında, nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar(NSAİİ) hamileliğin 6. ayından itibaren kullanılmamalıdır. NSAİİ, hamileliğin ilk 5 ayında ise hekimin gerekli gördüğü zorunlu hallerde reçetelenmelidir. NSAİİ anne sütüne geçtiği için önlem olarak emziren annelerde kullanılmamalıdır. 

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Uygulama bölgesinde lokalize cilt reaksiyonları olabilir. Eritem, kaşıntı, allerjik cilt reaksiyonları, dermatit, temas ile ortaya çıkan kızarıklık gibi ekzamatöz belirtiler ve ürtiker görülebilir. Işığa duyarlılık, anaflaktik reaksiyonlar gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilir, NSAİİ’lara bağlı olarak bazı kişilerde astım krizi oluşabilir. Bu reaksiyonlar genellikle hafif seyirlidir ve ilacın kesilmesiyle ortadan kalkar. Jel formunda sistemik etkiler minimum olmasına rağmen, NSAİİ’ın sistemik etkileri, transdermal geçişe, uygulanan jel miktarına, uygulanan yüzeye, derinin bütünlük derecesine, tedavinin süresine ve tıkayıcı pansuman yapılıp yapılmadığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. (sindirim sistemi ve böbrekler üzerindeki etkiler). Bu nedenle özellikle ciddi böbrek yetmezliği olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

15 tabletlik ambalajlar Alu/Alu blisterde muhafaza edilir.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

FUSINAT’ın araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

FUSINAT 500 mg film tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

FUSINAT uzun süreli ve yüksek dozda kullanılınca birikim yaptığından plazma konsantrasyonları yükselir ve reversibl sarılığa neden olabilir. İlaç bırakılınca düzelir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

FUSINAT, sodyum fusidat veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda kullanılmamalıdır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Ağızdan alınır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Doz Aşımı Ve Tedavisi

FUSINAT 500 mg film tablet

Etkin Maddeler

24 ay

Farmakodinamik Özellikler

226/93

Farmakokinetik Özellikler

Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat, magnezyum stearat, hidroksipropil selüloz, talk, Kolloidal silikon dioksit, α-tokoferol, polivinil alkol, titanyum dioksit, makrogol / PEG 3350.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window