İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Serum Fiyat Listesi
İlaç Firması GELOFUSINE
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05AA06
ATC Açıklaması Jelatin ajanlar
NFC Kodu QC
NFC Açıklaması Parenteral İnfüzyon Flakonları/Şişeleri
Kamu Kodu A10381
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 9,71 TL (14 Haziran 2011)
Önceki Satış Fiyatı 9,96 TL (30 Kasım 2007)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. İlaç Etkileşmeleri
    8. Kontraendikasyonlar
    9. Kullanım Şekli Ve Dozu
    10. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    11. Saklama Koşulları
    12. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    13. Uyarılar/Önlemler
    14. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    15. Doz Aşımı
    16. Endikasyonlar
    17. Farmakodinamik Özellikler
    18. Farmakokinetik Özellikler
    19. Farmasötik Şekli
    20. Formülü
    21. İlaç Etkileşmeleri
    22. Kontraendikasyonlar
    23. Kullanım Şekli Ve Dozu
    24. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    25. Saklama Koşulları
    26. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    27. Uyarılar/Önlemler
    28. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    29. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    30. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    31. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    32. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    33. İlaç Nasıl Kullanılır
    34. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    35. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    36. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    37. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    38. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    39. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    40. Etkin Maddeler
    41. Farmakodinamik Özellikler
    42. Farmakokinetik Özellikler
    43. Farmasötik Form
    44. Gebelik Ve Laktasyon
    45. Doz Aşımı
    46. Endikasyonlar
    47. Farmakodinamik Özellikler
    48. Farmasötik Şekli
    49. Formülü
    50. İlaç Etkileşmeleri
    51. Kontraendikasyonlar
    52. Kullanım Şekli Ve Dozu
    53. Ruhsat Sahibi
    54. Ruhsat Tarihi Ve Numarası
    55. Saklama Koşulları
    56. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    57. Uyarılar/Önlemler
    58. Üretim Yeri
    59. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    60. Doz Aşımı
    61. Endikasyonlar
    62. Farmakodinamik Özellikler
    63. Farmakokinetik Özellikler
    64. Farmasötik Şekli
    65. Formülü
    66. İlaç Etkileşmeleri
    67. Kontraendikasyonlar
    68. Kullanım Şekli Ve Dozu
    69. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    70. Ruhsat Sahibi
    71. Ruhsat Tarihi Ve Numarası
    72. Saklama Koşulları
    73. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    74. Uyarılar/Önlemler
    75. Üretim Yeri
    76. Yan Etkileri / Advers Etkiler

İlaç Etken Maddeleri

  • olmesartan medoksomil

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Günde 49 g’a varan gabapentin doz aşımlarında, akut, hayatı tehdit edici toksisite gözlenmemiştir. Aşırı doz belirtileri; baş dönmesi, çift görme, konuşma bozukluğu, uyuşukluk, apati ve hafif diyaredir. Bütün hastalar destekleyici bakım ile tamamen iyileşmişlerdir. Gabapentin, plazmadan hemodiyaliz yoluyla tamamen uzaklaştırılabilir. Ancak deneyimler, hemodiyalizin genellikle gerekli olmadığını göstermektedir.

Endikasyonlar

Sekonder jeneralize nöbetlerin eşlik ettiği ya da etmediği kısmi epilepsili, standart antiepileptiklere dirençli hastaların ek tedavisinde kullanılır.   Ağrılı diyabetik nöropati (çoğunlukla şeker hastalarında görülen, duyusal ve motor sinirlerde meydana gelen hasarın neden oldugu ağrı), postherpetik nöralji (zonanın bir sonucu olarak sinirlerde meydana gelen hasarın neden olduğu uzun süreli ağrı) ve spinal kord hasarı (omurilikte yer alan sinirlerin hasarı) sonrası gelişen nöropatik ağrı tedavisinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Etkin madde olan gabapentin, suda çözünebilen bir aminometil siklohekzanasetik asittir.   Etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Gabapentin, bir nörotransmiter olan GABA’ya (gama-aminobütirik asit) yapısal olarak benzemektedir, ancak etki mekanizması GABA sinapsı ile etkileşen diğer maddelerinkinden farklıdır. Gabapentin ile yapılan  çalışmalar ,  yeni bir peptid bağlanma bölgesinin anti-epileptik etki ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Gabapentin, tedavi edici derişimlerde, beyindeki benzodiazepine, GABAA, GABAB, glutamat, glisin veya N-metil-d-aspartat (NMDA) reseptörleri gibi, bilinen diğer endojen madde veya nörotransmiter reseptörlerine bağlanmamaktadır. Gabapentin, sodyum kanalları ile in vitro etkileşmemektedir, bu açıdan fenitoin ve karbamazepinden farklıdır. Gabapentin, monoamin yapısındaki nörotransmiterlerin in vitro salımında az miktarda bir azalmaya sebep olmaktadır. Gabapentinin beynin değişik bölgelerinde GABA sentezini arttırdığı gösterilmiştir.

Farmakokinetik Özellikler

Absorpsiyon Gabapentin biyoyararlanımı doza bağlıdır, 300 mg’lık doz alınmasından sonra biyoyararlanım yaklaşık %60, 800 mg’lık doz alınmasından sonra yaklaşık %42 olmaktadır. Bunun sebebi emilimin doza bağlı olmasıdır. Yemeklerle birlikte alınması biyoyararlanımı etkilememektedir. Gabapentinin farmakokinetiği tekrarlanan dozlardan etkilenmemektedir, bu sebeple kararlı durum plazma derişimleri tek doz esas alınarak hesaplanabilir. Önerilen dozlarda, doruk plazma derişimine (4-5.5 µg/ml) 2-3 saat sonra ulaşılmaktadır.   Dağılım Gabapentinin plazma proteinlerine bağlanma oranı %3’ten küçüktür ve başlangıçtaki dağılım hacmi yaklaşık 58 L/kgdır. Epilepsi hastalarında merkezi sinir sistemindeki gabapentin derişimi, karşılık gelen en düşük kararlı durum plazma derişiminin yaklaşık %20’sidir. Biyotransformasyon Gabapentin insanlarda metabolize olmamaktadır ve karma fonksiyonlu karaciğer oksidaz enzimlerini uyarmamaktadır. Saptanan bir metaboliti yoktur.   Eliminasyon Gabapentin böbrek yoluyla değişmeden atılmaktadır. Eliminasyon yarı ömrü doza bağlıdır ve 5-7 saat arasında değişmektedir. Gabapentinin eliminasyonu en iyi doğrusal farmokokinetik  ile açıklanabilir. Yaşlılarda ve böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalarda, eliminasyon hızı kreatinin klirensi ile doğru orantılı olarak azalır. Gabapentin hemodiyaliz yoluyla plazmadan uzaklaştırılabilir.

Farmasötik Şekli

Sert Kapsül

Formülü

Her kapsül 300 mg gabapentin içerir. Boyar madde olarak; Eritrosin (E127), portakal sarısı S (E110) ve titanyum dioksit (E171) ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

Gabapentinin antasidlerle birlikte kullanılması, biyoyararlanımını yaklaşık %20 oranında azaltmaktadır. Gabapentinin, herhangi bir antasid alımından yaklaşık iki saat sonra alınması önerilmektedir.   Gabapentin ile fenobarbital, fenitoin, valproik asit ya da karbamazepin arasında hiçbir etkileşim gözlenmemiştir. Morfinin gabapentinin serum düzeylerini arttırdığı bilinmektedir.   Gabapentinin noretindron- ve/veya etinilestradiol içeren kontraseptifler üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Kontraseptif etkinliği azalttığı bilinen antiepileptik ilaçlarla beraber kullanıldığında, kontrasepsiyon başarısızlığı göz önünde bulundurulmalıdır.   Gabapentin diğer antikonvülsan ilaçlara eklendiğinde Ames N-Multistix SG® dipstick testinde yanlış-pozitif okumalar bildirildiğinden, idrar proteinlerinin tayininde daha özgün olan sülfosalisilik asit yöntemi tavsiye edilmektedir.   Bitkisel ilaç etkileşimleri   Gabapentinin kediotu, sarı kantaron, kava biberi ve gotu kola ile beraber alımı merkezi sinir sistemi depresyonlarını arttırabileceği için birlikte kullanımından sakınılmalıdır.   Gabapentinin çuha çiçeği ile birlikte kullanımı nöbet eşiğini düşürebileceğinden bu kombinasyondan kaçınılmalıdır.   Yiyeceklerin gabapentinin farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkisi yoktur.Alkol ile birlikte kullanımı gabapentinin santral sinir sitemi ile ilgili bazı yan etkilerini şiddetlendirebilir. Bu nedenle eş zamanlı kullanımınlarından kaçınılmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Gabapentine (etkin madde) ya da yardımcı maddelerin herhangi birisine aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Epilepsi   Tek başına tedavide:  Olağan doz aralığı, cevaba bağlı olarak 3 bölünmüş doz şeklinde 900-2400 mg/gün’dür. Yeni nöbetleri engellemek amacıyla, akşam dozu ile takip eden sabah dozu arasındaki süre 12 saati geçmemelidir.   Yetişkinlerde: Tedaviye 300 mg gabapentin ile başlanır. Doz düzenlemesi yapılarak kısa sürede etkili bir doza ulaşılabilir. 1. gün bir defa 300 mg, 2. gün iki defa 300 mg ve 3. gün üç defa 300 mg’lık gabapentin dozu uygulanarak, aşağıda belirtilen tedavi ile etkili bir doza birkaç gün içerisinde ulaşılabilir.     Sabah dozu Öğlen dozu Akşam dozu 1.Gün  (300 mg/gün) – – 1 x 300 mg’lık kapsül 2.Gün (600 mg/gün) 1 x 300 mg’lık  kapsül – 1 x 300 mg’lık kapsül 3.Gün (900 mg/gün) 1 x 300 mg’lık  kapsül 1 x 300 mg’lık kapsül 1 x 300 mg’lık  kapsül   Alternatif olarak, 300 mg’lık gabapentin dozunun günde üç kez alınması (günde 900 mg gabapentin) başlangıç dozu olarak önerilmektedir. Daha sonra, 3 doza bölünmüş olarak 1200 mg/gün’e kadar arttırılabilir ve gerekirse, 300 mg/gün’lük artışlarla daha ileri doz ayarlaması yapılabilir. Erişkinlerde ve ergenlerde önerilen maksimum doz günde 2400 mg’dır. Yüksek bir doz kullanılıyorsa ve doz ayarlaması hızlıysa, doz ayarlama döneminde baş dönmesi riski artar. Tedaviyi optimize etmek için gabapentin plazma derişimlerini izlemek gerekli değildir.   Postherpetik nöralji   Postherpetik nöralji  tedavisinde gabapentinin idame dozu klinik etkiye göre ayarlanmalı ve aşağıda verilen talimatlara göre düzenlenmelidir:   Genellikle 1800-2400 mg/gün doz aralığında etki görülmektedir, ancak bazı vakalarda dozu maksimum 3600 mg/gün’e kadar arttırmak gerekebilir.   Yetişkinlerde: Tedaviye 300 mg gabapentin ile başlanır. Doz düzenlemesi yapılarak kısa sürede etkili bir doza ulaşılabilir. 1. gün bir defa 300 mg, 2. gün iki defa 300 mg ve 3. gün üç defa 300 mg’lık gabapentin dozu uygulanarak, aşağıda belirtilen tedavi ile etkili bir doza birkaç gün içerisinde ulaşılabilir:     Sabah dozu Öğlen dozu Akşam dozu 1.Gün (300 mg/gün) – – 1 x 300 mg’lık kapsül 2.Gün (600 mg/gün) 1 x 300 mg’lık  kapsül – 1 x 300 mg’lık kapsül

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

GABATEVA® 100 mg Kapsül: 20 kapsüllük blister ambalajlarda GABATEVA® 400 mg Kapsül: 50 kapsüllük blister ambalajlarda

Saklama Koşulları

25 ˚C’ nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

50 kapsüllük blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Bu ilaçla tedavi edilen hastalarda intihar düşüncesi ve davranışı bildirilmiştir. Hastalar intihar düşüncesi ve davranışı açısından yakından izlenmelidir. İntihar düşüncesi ve davranışı ortaya çıktığında, hasta ve hasta yakınının tıbbi destek alması önerilmelidir.   Gabapentinin absans nöbetlerinin tedavisinde etkili olmadığı düşünülmektedir ve bazı hastalarda bu nöbetlerin şiddetini arttırabilmektedir. Bu nedenle, absanslar içeren karışık nöbetlerin görüldüğü hastalarda, gabapentin dikkatli kullanılmalıdır.   Böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda gabapentin dozu ayarlanmalıdır.   Doz azaltılması, kesilmesi ya da alternatif bir antikonvülsan ilaç ile değiştirilmesi en az bir haftaya yayılarak, kademeli olarak yapılmalıdır.   Gabapentinin çocuklarda (12 yaşın altında) kullanımı önerilmemektedir, çünkü bu grup ile ilgili klinik deneyim yetersizdir.   Önceden tedaviye dirençli olan bazı hastalarda, nöbet riski gabapentin ile azaltılabilir. Yeterli etki sağlanamazsa, gabapentin kademeli olarak kesilmelidir.   Gabapentinin birdenbire kesilmesi nöbet sayısında artış riskini yükseltebilir ve hatta  status epileptikusu hızlandırabilir.   Psikotik hastalık öyküsü olan hastalarda dikkatli olunması önerilmektedir. Psikotik hastalık öyküsü olan, ve nadiren de olmayan bazı hastalarda, gabapentin tedavisine başlanmasıyla psikotik nöbetler bildirilmiştir. Gabapentinin kesilmesi ya da dozun azaltılmasıyla bu olayların çoğu ortadan kalkmıştır.   Gebelik ve Laktasyonda kullanım   Gebelikte kullanım kategorisi C’dir.   Hamile kadınlarda kullanımına ilişkin deneyim sınırlı olduğundan, hamilelikte kullanımının güvenilirliği henüz saptanmamıştır.   Genellikle, monoterapi uygulandığında, mümkün olan en düşük doz seçildiğinde ve hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince folat alındığında, embriyo/fötüs açısından zarar riski en düşük düzeyde olmaktadır. Gabapentin, hamilelikte yalnızca sağlayacağı yararın olası riskten fazla olması durumunda kullanılmalıdır.   Laktasyonda kullanım   Gabapentin anne sütüne geçmektedir ve ortalama süt/plazma oranı 0.73’tür.Bebek tarafından alınan hesaplanmış ortalama doz 1.2 mg/kg/gün’dür. Anne sütü ile beslenen çocuklar üzerindeki etkisi bilinmemektedir ve etkileme ihtimali bertaraf edilemez. Bu sebeple, emzirme döneminde gabapentin kullanılmamalıdır; ilacın anne için önemi göz önünde bulundurularak emzirmenin ya da ilacın alımının sona erdirilmesine karar verilmelidir.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi   Gabapentin, araç ve makine kullanımı üzerinde az ya da orta derecede bir etkiye sahiptir. Santral sinir sistemi üzerinde etki ettiğinden, uyuşukluk, baş dönmesi veya benzer belirtilere sebep olabilir ve araç ve makine kullanan insanlar için tehlikeli olabilir.   Hastaların, araç ve makine kullanma yeteneklerinin etkilenmediği saptanana kadar, bu faaliyetleri gerçekleştirmemeleri tavsiye edilmektedir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Antiepileptik ilaçlarla tedavide, özellikle zihinsel güçte ve konsantrasyonda azalma, ataksi gibi istenmeyen etkiler yaygın olarak görülmektedir. Diğer antiepileptiklerle birlikte kullanımda, hastaların yaklaşık %50’sinde istenmeyen etkiler görüldüğü bildirilmiştir. İstenmeyen etkiler genelde hafif ve orta derecede olarak tanımlanmaktadır ve 2 hafta sonra hafiflemektedir.   Sık görülenler                          Genel bozukluklar ve uygulama bölgesinde görülen durumlar: (>1/100, <1/10)                      Somnolans (uykuya eğilim), uyuşukluk, kolayca yorulma, baş dönmesi, baş ağrısı,                                                     uykusuzluk, kilo alma, anoreksi,     periferal veya jeneralize ödem, iştah artışı.                                                 Sinir sistemi bozuklukları: ataksi, nistagmus, tremor, amnezi, konuşma bozuklukları, parestezi, tuviçler, abartılmış, hafifletilmiş refleksler, refleks kaybı , düşünme bozuklukları.                                                 Gastrointestinal bozukluklar: dispepsi, bulantı ve/veya kusma, diyare, ağız kuruluğu, konstipasyon, karın ağrısı, dişlerde anormallik, jinjivit.                                                Psikiyatrik bozukluklar: sinirlilik, depresyon hali, dezoriyantasyon, duygusal kararsızlık.                                                Göz bozuklukları: diplopi ve görme bozuklukları                                                İskelet-kas, bağ doku ve kemik bozuklukları: artralji, miyalji, sırt ağrısı, kırık/çatlaklar.                                                 Kan ve lenf sistemi bozuklukları: Vazodilatasyon, hipertansiyon                                                Solunum, toraks  ve mediasten bozuklukları:  rinit, farenjit, öksürük                                                Renal ve üriner bozukluklar: inkontinens                                                Üreme sistemi ve göğüs bozuklukları: impotans Sık görülmeyenler                 Genel bozukluklar ve uygulama bölgesinde görülen durumlar:periferal ödem (>1/1000, <1/100)              Kan ve lenf sistemi bozuklukları: lökopeni, kan şekeri düzeyinde dalgalanmalar                                                Deri ve deri altı doku bozuklukları: kaşıntı                                                Sinir sistemi bozuklukları: konfüzyon, hipestezi                                                Psikiyatrik bozukluklar: depresyon, psikoz/halüsinasyonlar, düşmanlık duyma                                                Solunum, toraks  ve mediasten bozuklukları:  nefes darlığı   Nadiren görülenler             Alerjik reaksiyonlar (Stevens-Johnson sendromu ve eritema mültiforme)   Gabapentin kullanan hastalarda hemorajik pankreatit, hipotansiyon, bradikardi, senkop, artriyal fibrilasyon , elektrokardiyografik anormallikler ve makülopapüler döküntüler bildirilmiştir.   Laboratuar Bulguları   Diğer antiepileptik ilaçlarla kombinasyonda, karaciğer enzimlerinin seviyelerinde artış bildirilmiştir.   Birkaç hastada, nöbetlerin sıklığında muhtemel olarak doza bağlı bir artış görülmüştür. Doza bağlı,  tanımlanamayan bir tipte, tekrarlanan nöbetler de bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Herhangi bir doz aşımı ya da toksik reaksiyonda, hemodiyaliz gentamisini kandan uzaklaştırmada yardımcı olabilir. Peritonal diyaliz ile gentamisinin kandan uzaklaştırma oranı hemodiyalize göre oldukça azdır. Yeni doğan bebeklerde kan değiştirme de göz önünde tutulmalıdır.

Endikasyonlar

GENTA 80 mg Ampul yukarıda sözü edilen duyarlı bakterilerin neden olduğu ağır enfeksiyonlarda, diğer antibiyotiklere dirençli ve özellikle gram negatif bakterilerin neden olduğu septisemi, bakteriyemi; idrar yolları enfeksiyonları; alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları; deri, kemik ve yumuşak doku enfeksiyonları; enfekte yanık; gastrointestinal sistem enfeksiyonları; menenjit; kulak enfeksiyonları; yeni doğmuşların sepsislerinde ve pseudomonas aeruginosa’nın oluşturduğu hayatı tehdit eden enfeksiyonlarda karbenisilin ile birlikte kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Gentamisin, bir aktinomiset olan Micromonospora purpurea’dan elde edilen, duyarlı bakterilerin normal protein sentezini inhibe ederek etkisini gösteren bakterisid etkili bir aminoglikozit antibiyotiğidir. Gentamisin E.coli, indol pozitif ve negatif Proteus türleri, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella-Enterobacter-Serratia grubu türleri, Citrobacter türleri ve penisilin ve metisiline dirençli Staphylococcus türleri de dahil geniş etki spektrumuna sahiptir. Ayrıca Shigella ve Salmonella türlerine karşı da in vitro olarak etkilidir.   Gentamisin diğer aminoglikozit antibiyotiklere dirençli bakterilere karşı da etkili olabilmektedir. Gentamisine karşı bakteriyel direnç genellikle güç gelişmektedir.   Gentamisin barsaktan az, adaleden ise süratle emilir. İntramüsküler enjeksiyonu takiben  30-60 dakika sonra doruk plazma konsantrasyonuna ulaşır ve kan düzeyleri 6-8 saat ölçülebilir seviyede kalır. İki saat süre ile intravenöz infüzyon şeklinde verildiği zamanki serum konsantrasyonları da intramüsküler uygulama sonucu elde edilenlerle aynıdır. Böbrek fonksiyonu normal hastalarda gentamisinin doruk plazma konsantrasyonu intramüsküler olarak uygulanan tek dozunun genellikle 4 katıdır. Her ne kadar yaş, vücut alanı, fizyolojik farklılıklar gibi değişkenlerden dolayı bazı farklılaşmalar olabilirse de genellikle aynı doz verilen bireylerde tekrarlanan tayinler aynı sonuçları vermektedir. Böbrek fonksiyonu normal hastalara her 8 saatte bir 1 mg/kg dozda 7-10 gün süre ile gentamisin verilirse ilaç kanda birikmez.   Tüm aminoglikozit antibiyotikler gibi gentamisin de özellikle böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda daha yüksek dozlarda ve/veya uzun süre kullanılırsa kan ve dokularda birikebilir. Gentamisin böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda, böbrek fonksiyonu normal olanlara oranla çok daha yavaş atılır. Yetmezlik ne kadar ileri derecede ise klerens o kadar yavaş olur.   Ağır yanmaya maruz kalan hastalarda yarılanma ömrü belirgin derecede azalabilir ve meydana gelmesi beklenenden daha düşük kan konsantrasyonlarına ulaşabilir.   Gentamisin kan proteinlerine düşük oranda bağlanır ve değişmeden idrarla yüksek oranda atılır. Genellikle ilk dozun %70’i veya daha fazlası 24 saat içinde idrara geçer. İlaç esas olarak glomerüler filtrasyon ile atılır. Uygulamaya devam edildiğinde kullanılan dozun hemen hemen tümü idrara geçer ve idrarda serum düzeyinin 100 katı gibi çok yüksek yoğunluklara erişir. Gentamisinin renal klerensi endojen kreatininkinin aynıdır. Probenesid gentamisinin böbrek tübüler transportunu etkilemez.   Endojen kreatinin klerens oranı ve serum kreatinin seviyesinin gentamisinin kandaki yarı ömrü ile yakın ilgisi vardır. Bu testlerin sonuçları böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanmasında yol gösterici olabilir.   Parenteral yolla  kullanımında vücuttaki sıvı ve dokulara yüksek oranda geçer. Yalnız meninksler iltihaplı olduğu zaman beyin-omurilik sıvısına yüksek oranda geçebilir.   Gentamisin hücre duvarı sentezini etkileyen antibiyotikler ile kombine kullanıldığı zaman D grubu streptokok suşları üzerinde sinerjik bir etki göstermektedir. Bundan dolayı penisilin G ile kombine edildiğinde Streptococcus faecalis, S.faecium, S. durans suşları üzerinde sinerjik bakterisid bir etki gösterir. Ayrıca ampisilin, karbenisilin, nafsilin veya oksasilin ile kombine edildiği zaman da aynı etkileri gösterir. Pseudomonas aeruginosa’nın birçok suşuna karşı gentamisin ve karbenisilin kombinasyonu etkilidir. Sefalosporinlerle kombine edildiğinde de birçok gram negatif mikroorganizmaya karşı sinerjik etki gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Gentamisin barsaktan az, adaleden ise süratle emilir. İntramüsküler enjeksiyonu takiben  30-60 dakika sonra doruk plazma konsantrasyonuna ulaşır ve kan düzeyleri 6-8 saat ölçülebilir seviyede kalır. İki saat süre ile intravenöz infüzyon şeklinde verildiği zamanki serum konsantrasyonları da intramüsküler uygulama sonucu elde edilenlerle aynıdır. Böbrek fonksiyonu normal hastalarda gentamisinin doruk plazma konsantrasyonu intramüsküler olarak uygulanan tek dozunun genellikle 4 katıdır. Her ne kadar yaş, vücut alanı, fizyolojik farklılıklar gibi değişkenlerden dolayı bazı farklılaşmalar olabilirse de genellikle aynı doz verilen bireylerde tekrarlanan tayinler aynı sonuçları vermektedir. Böbrek fonksiyonu normal hastalara her 8 saatte bir 1 mg/kg dozda 7-10 gün süre ile gentamisin verilirse ilaç kanda birikmez.   Tüm aminoglikozit antibiyotikler gibi gentamisin de özellikle böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda daha yüksek dozlarda ve/veya uzun süre kullanılırsa kan ve dokularda birikebilir. Gentamisin böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda, böbrek fonksiyonu normal olanlara oranla çok daha yavaş atılır. Yetmezlik ne kadar ileri derecede ise klerens o kadar yavaş olur.   Ağır yanmaya maruz kalan hastalarda yarılanma ömrü belirgin derecede azalabilir ve meydana gelmesi beklenenden daha düşük kan konsantrasyonlarına ulaşabilir.   Gentamisin kan proteinlerine düşük oranda bağlanır ve değişmeden idrarla yüksek oranda atılır. Genellikle ilk dozun %70’i veya daha fazlası 24 saat içinde idrara geçer. İlaç esas olarak glomerüler filtrasyon ile atılır. Uygulamaya devam edildiğinde kullanılan dozun hemen hemen tümü idrara geçer ve idrarda serum düzeyinin 100 katı gibi çok yüksek yoğunluklara erişir. Gentamisinin renal klerensi endojen kreatininkinin aynıdır. Probenesid gentamisinin böbrek tübüler transportunu etkilemez.   Endojen kreatinin klerens oranı ve serum kreatinin seviyesinin gentamisinin kandaki yarı ömrü ile yakın ilgisi vardır. Bu testlerin sonuçları böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanmasında yol gösterici olabilir.   Parenteral yolla  kullanımında vücuttaki sıvı ve dokulara yüksek oranda geçer. Yalnız meninksler iltihaplı olduğu zaman beyin-omurilik sıvısına yüksek oranda geçebilir.

Farmasötik Şekli

GENTA 80 MG AMPUL

Formülü

Beher ampul (2 ml); 80 mg gentamisine eşdeğer gentamisin sülfat, 3.6 mg Nipagin M, 0.4 mg Nipazol M, 6.4 mg sodyum metabisülfit, 0.2 mg sodyum edetat ve enjeksiyonluk su k.m. 2 ml.

İlaç Etkileşmeleri

Aminoglikozitler arasında çapraz duyarlık olduğu saptanmıştır. Ototoksisite ve nefrotoksisite artabileceğinden, diğer aminoglikozit antibiyotikleri, kapreomisin, sisplatin, merkaptomisin, genel anestezikler ve furosemid, etakrinik asit gibi güçlü diüretikler ile birlikte kullanılmamalıdır. Solunum depresyonuna yol açabileceğinden nöromüsküler blokaj yapan ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

GENTA 80 mg Ampul, gentamisine aşırı duyarlığı bilinen kişilerde kullanılmamalıdır. Ayrıca diğer aminoglikozit antibiyotiklere aşırı duyarlığı bilinen veya ciddi toksik reaksiyon göstermiş kişilerde de bu grup antibiyotikler arasında bilinen çapraz duyarlıktan dolayı kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Gentamisin ile tedavi süresi 7-10 gündür. Ancak ağır, komplike ve diğer antibiyotiklere cevap vermeyen vak’alarda daha uzun süreli tedavi gerekebilir. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde aşağıdaki dozlar uygulanabilir: Böbrek fonksiyonu normal büyüklerde: Günlük doz 3 mg/kg’dır. Ağır vak’alarda günde 5 mg/kg uygulanabilir. Bu doz klinik durumda iyileşme görülünce hemen günde 3 mg/kg’a indirilmelidir. Hesaplanan günlük miktar 3 eşit parçaya bölünerek 8 saat ara ile ya da 2 doz halinde 12 saat ara ile uygulanmalıdır. GENTA 40 mg Ampul, yanık ve şok gibi intramüsküler uygulamanın olanaksız olduğu durumlarda ve çok ağır enfeksiyonlarda 100 ila 200 ml %5 dekstroz veya izotonik sodyum klorür solüsyonu içinde seyreltilerek 1 mg/ml (% 0.1) geçmemek üzere İV infüzyon şeklinde 1-2 saatte uygulanabilir. Bu şekilde hazırlanmış çözeltiye başka bir ilaç karıştırılmamalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında: Alkali ortamda gentamisinin etkinliği arttığından alkalileştirilmelidir. Gonore: Bir defada intramüsküler olarak 240 mg önerilmektedir. Barsak enfeksiyonlarında: Kalın barsak ameliyatlarından 48 saat önce başlamak üzere her 4 saatte bir 50 mg kullanılmalıdır. Böbrek fonksiyonu bozuk büyüklerde: Böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda gentamisinin atılımı azaldığından ilacın serum toksik düzeylere erişmemesi için enjeksiyon araları uzatılmalıdır. Bu gibi hastalarda normal kişilerde olduğu gibi günlük miktar hesaplanır ve bunun 1/3’ü bir defada enjekte edilir. Bundan sonra kreatin klerensi, serum kreatinin ya da üre azotu miktarına göre enjeksiyon araları saptanır. Buna göre hazırlanmış bir çizelge aşağıda gösterilmiştir:     Kreatinin klerens hızı  (ml/dakika) Serum kreatinin (% mg) Serum üre azotu (% mg) Enjeksiyon arası            70 <          < 1.4          < 18      8 saat          35 – 70        1.4 – 1.9         18 – 29    12 saat          24 – 34        2.0 – 2.8         30 – 39    18 saat          16 – 23        2.9 – 3.7         40 – 49    24 saat          10 – 15        3.8 – 5.3         50 – 74    36 saat            5 – 9        5.4 – 7.2         75 – 100    48 saat             Enjeksiyon araları aşağıdaki formüle göre de saptanabilir: Serum kreatinin (% mg) X 8 saat = saat cinsinden enjeksiyon arası Hemodiyaliz yapılan hastalarda diyalizden sonra kreatinin klerensi dakikada 5 ml’den az ise 80 mg; yüksek ise 2 mg/kg GENTA Ampul uygulanmalıdır. Çocuklarda: Günlük miktar 5-7 mg/kg’dır. Hesaplanan günlük miktar eşit parçalara bölünerek, vak’aya göre 8 ya da 12 saat ara ile intramüsküler uygulanır. Buna göre yeni doğanlarda 12 saatte bir 2.5 mg/kg, bebeklerde 8 saatte bir 2.5 mg/kg önerilmektedir. Uygulama sırasında gentamisinin yarılanma ömrü göz önünde tutulmalıdır. Yarılanma ömrü; Prematüre bebeklerde (1.5 kg’ın altında): 11.5 saat Prematüre bebeklerde (1.5 – 2 kg): 8 saat Prematüre bebeklerde (2 kg’ın üstünde): 5 saat Bebeklerde (1 hafta – 6 ay): 3 – 3.5 saat

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

GENTA 20 Pediatrik Ampul, 1 ml x 1 ampul GENTA 40 Ampul, 2 ml x 1 ampul GENTA Steril Göz/Kulak Damlası 5 ml

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

80 mg 2 ml, 1 ampullük ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Özellikle tedaviye başlarken bilinen veya şüphe edilen böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastaların ve başlangıçta böbrek fonksiyonları normal fakat tedavi esnasında böbrek yetmezliği belirtileri gösterenlerin böbrek ve sekizinci kafa çifti siniri fonksiyonları yakından gözlenmelidir. İdrarda yoğunluk azalması, protein atılımı artması ve hücre veya silindir mevcudiyeti araştırılmalıdır. Periyodik olarak kan üre azotu, serum kreatinin veya kreatin klerensi saptanmalıdır. Mümkün oldukça, özellikle muayene edilebilecek yaştaki yüksek riskli hastaların seri odiyogramlarının alınması önerilmektedir. Ototoksik (sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması ve uğultusu veya işitme kaybı) veya nefrotoksik belirtiler doz ayarlamasını ya da ilacın kesilmesini gerektirir. Diğer aminoglikozitlerde olduğu gibi, bazı ender durumlarda böbrek veya sekizinci kafa çifti fonksiyon değişiklikleri tedavi tamamlandıktan hemen sonra belirgin hale gelebilir.   Mümkün oldukça aminoglikozitlerin kan konsantrasyonları, yeterli seviyelere ulaştıklarından emin olmak ve potansiyel toksik seviyelere ulaşmalarını önlemek için izlenmelidir. Gentamisin doruk konsantrasyonları gözlenirken, dozaj 12 µg/ml üzerinde devam eden seviyeler önlenecek şekilde ayarlanmalıdır. Gentamisinin iki doruk arasındaki konsantrasyonları gözlenirken de, dozaj 2 µg/ml üzerindeki seviyeler önlenecek şekilde ayarlanmalıdır, çünkü bu konsantrasyonların aşırılığı böbrek ve sekizinci kafa çifti toksisiteleri riskini artırabilir. Aşırı doz veya toksik reaksiyonlar meydana geldiğinde özellikle böbrek fonksiyonları bozuk veya bozulmuş ise, hemodiyaliz kanın gentamisinden arındırılmasında yardımcı olabilir.   Gentamisinin peritoneal diyaliz ile atılması hemodiyalize nazaran belirgin derecede az bir oranda olmaktadır. Sisplatin, sefaloridin, kanamisin, vankomisin, amikasin, neomisin, polimiksin B, kolistin, paromomisin, streptomisin, tobramisin ve viomisin gibi diğer potansiyel açıdan ototoksik ve/veya nefrotoksik ilaçların bir arada ve/veya hemen sonra sistemik ya da lokal kullanımları önlenmelidir. Hastalarda toksisite riskini artırabilen diğer faktörler ileri yaş ve dehidratasyondur.   Etakrinik asit veya furosemid gibi güçlü diüretiklerin gentamisin ile birarada kullanımı, bu diüretiklerin kendi başlarına ototoksisiteye neden olabilmelerinden ötürü önlenmelidir. Ayrıca, diüretikler intravenöz olarak tatbik edildikleri zaman kan ve dokudaki antibiyotik konsantrasyonlarını yükselterek aminoglikozit toksisitesini artırabilirler.   Bu ilaçlar Myasthenia gravis veya parkinson gibi nöromüsküler bozukluğu olan hastalarda, nöromüsküler eklemler üzerinde potansiyel kürar benzeri etkileri nedeni ile kas zaafiyetini şiddetlendirebileceklerinden dikkatle kullanılmalıdır.   Aminoglikozitler arasında çapraz hassasiyet olduğu saptanmıştır. Hastalar tedavi süresince iyi hidrate edilmelidirler.   Gentamisin diğer antibiyotikler ile kullanılacağı zaman aralarında geçimsizlik olduğu için aynı enjektörde karıştırılmamalı ve mümkünse ayrı ayrı yerlere uygulanmalıdır. Gentamisinin hamileliğin ilk 3 ayında kullanılmasının sakıncalı olduğu ve süte geçebileceği unutulmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

İlaç her ne kadar önerilen doz ve aralarla uygulandığında yan etki pek meydana gelmezse de, özellikle böbrek yetmezliği olanlarda ve yüksek doz ve/veya uzun süre kullanımında ortaya çıkabilen nefrotoksik ve ototoksik yan etkiler en ciddi olanlardır. Nefrotoksik yan etkiler idrarda silindirlerin, hücrelerin veya proteinlerin mevcudiyeti ile saptanabileceği gibi BUN, NPN, serum kreatinin yükselmesi ya da oligüri ile de kendini gösterebilir.   Ototoksik yan etkiler ise sekizinci kafa çiftinin hem vestibüler hem de işitme dallarında oluşur. Bunlar sersemlik, baş dönmesi, kulak uğultusu ve çınlaması ile işitme kaybıdır. İşitme kaybı genellikle önce yüksek seslerin keskinliğinin azalması ile kendini gösterir.   Muhtemelen gentamisine bağlı olan diğer yan etkiler: Solunum depresyonu, letarji, konfüzyon, depresyon, görüntü bozuklukları, iştah azalması, kilo kaybı ve hipotansiyon ile hipertansiyon; kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, genel yanma hissi, mide ifrazı artışı ve stomatit; purpura, pseudotümörserebri, akut organik beyin sendromu, pulmoner fibrozia, alopesi, eklem ağrısı, geçicihepatomegali ve splenomegalidir.   Gentamisine bağlanabilecek laboratuvar bozuklukları: Serum transaminaz (SGOT, SGPT), serum LDH ve bilirubin seviyelerinde artma; serum kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyumunda azalma, anemi, lökopeni, granülositopeni, geçici agranülositoz, eosinofili, retikulosit sayısında artma veya azalma ve trombositopenidir.   Aminoglikozitler ile tedavi gören hastalar, kullanımlarına bağlı potansiyel toksisiteden dolayı yakın klinik gözetim altında tutulmalıdırlar. GENTA 80 mg Ampul de tüm diğer aminoglikozitler gibi potansiyel açıdan nefrotoksiktir. Nefrotoksisite riski, böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalar ile yüksek doz alanlar veya uzun süre kullananlarda çok daha fazladır.   GENTA 80 mg Ampul ile tedavi edilen hastalarda ortaya çıkabilen hem vestibüler hem de işitme ile ilgili ototoksisite, esasen önceden böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar ile yüksek doz ve/veya tavsiye edilenden daha uzun süre kullanan böbrek fonksiyonu normal hastalarda görülür. Ototoksisite dışındaki diğer nörotoksik belirtiler ise uyuşukluk, ciltte uyuşma hissi, kas seğirmesi ve konvülsiyondur. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Alu/Alu blister. Ambalaj büyüklüğü: 60,120 ve 180 Tablet

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, istenmeyen etki olarak sersemlik hisseden hastalar araç veya makine kullanmaktankaçınmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

GALVUS MET®50 / 1000 mg film kaplı tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

50 mg vildagliptin ve 1000 mg metformin hidroklorür içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bir yüzünde “NVR” ve diğer yüzünde “FLO” yazısı bulunan, koyu sarı, kenarları oval şekilde kesilmiş film kaplı tablet.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Uygulanmaz.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

GALVUS MET®50 / 1000 mg film kaplı tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

24 ay

Etkin Maddeler

130/60

Farmakodinamik Özellikler

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

Farmakokinetik Özellikler

GALVUS MET, tolere edilebilen maksimum doz metformin ile glisemik kontrol sağlanamayan ve ayrı tabletler halinde verilen vildagliptin ve metformin kombinasyonu ile tedavi edilen tip II diabetes mellitus hastalarının tedavisinde kullanılır.

Farmasötik Form

Novartis Pharma Stein AG, Schaffhauserstrasse, CH-4332 Stein, İsviçre

Gebelik Ve Laktasyon

Titanyum dioksit, sarı demir oksit, hipromelloz, hidroksipropilselüloz, magnezyum stearat, makrogol 4000, talk.

Doz Aşımı

Yüksek doz alınması durumunda kusma, baş dönmesi, motor ajitasyon yapabilir. Bu durumda mide boşaltılıp zorunlu diürez ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Soğuk algınlığına bağlı göğüs nezlesinde, bronşitte endikedir. Özellikle çocuklarda ve 1 yaşındaki bebeklerde göğüs nezlesi ile kızamık ve boğmacadan ileri gelen öksürüklerin tedavisinde endikedir. Yaşlıların kronik öksürüklerinin tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Sodyum benzoat mide mukozasını tahriş ederek refleks yoluyla ve direkt etkisiyle bronş mukoza bezlerinin salgısını arttırır. Tiyokol bronşiyal sekresyonu, bezler üzerindeki direkt etkisi ile stimüle ederek arttırır.

Farmasötik Şekli

Şurup

Formülü

Aktif madde: Her 5ml (1 ölçek)’ de: Sodyum benzoat          0,100g Tiyokol                        0,100g   Yardımcı maddeler: Metil paraben, aromatik şurup içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Diğer ilaçlarla etkileşmesine rastlanmamıştır.

Kontraendikasyonlar

Preparatın bileşiminde bulunan maddelerden birine aşırı duyarlılığı olanlarda konrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediyse;   12 yaşın üzerinde ve yetişkinlerde günde 3 – 4 defa 2 ölçek,   6 – 12 yaş arası çocuklarda günde 3 – 4 defa 1 ölçek,   2 – 6 yaş arası çocuklarda günde 3 – 4 defa ½  – 1 ölçek verilir.

Ruhsat Sahibi

CASEL Ecz. Cahit Selimoğlu İLAÇ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

17/01/1984 – 133/35

Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, ambalajında ve 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

150ml’lik şişelerde.

Uyarılar/Önlemler

İlacın kullanımına rağmen öksürüğün geçmediği durumlarda doktora başvurulmalıdır. 1 yaşından küçük çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır.

Üretim Yeri

Biofarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sersemlik, baş dönmesi, bulantı ve kabızlık yapabilir.

Doz Aşımı

Akut doz aşımının getirdiği en büyük risk hacim yüklenmesidir. Hacim yüklemesi semptomları görülür görülmez, tedavi durdurulmalı ve hasta semptomatik olarak tedavi edilmelidir.

Endikasyonlar

Gelofusine aşağıdaki durumlarda bir kolloidal plazma hacim tamamlayıcısı olarak uygulanır : Hipovolemik şokun (örneğin kanamaya veya travmaya, peri-operatif kan kaybına, yanıklara ve sepsise bağlı olan) önlenmesi ve tedavisi Ekstra-korporeal sirkülasyon

Farmakodinamik Özellikler

Gelofusine, 30.000 Dalton ortalama molekül ağırlıklı süksinile jelatin (Modifiye Sıvı Jelatin)’in serum fizyolojik içindeki %4’lük çözeltisidir. Süksinilasyon, negatif yüklü jelatin molekülünün yayılması ile sonuçlanır. Bu özelliği nedeniyle aynı molekül ağırlığına sahip süksinile olmayan protein zincirlerinden daha fazla hacim doldurur. Gelofusine’in yaklaşık 2-3 saatlik bir hacim etkisi vardır.

Farmakokinetik Özellikler

Modifiye jelatinin eliminasyonu 2 fazda gerçekleşir, ilk fazın yarı ömrü yaklaşık 8 saat, ikinci fazın yarı ömrü ise birkaç gündür. Hemen tamamı idrarla, yalnızca çok az bir miktarı dışkı ile atılır ve infüze edilen hacmin yalnızca yaklaşık % 1’i metabolize olur.

Farmasötik Şekli

İnfüzyon için çözelti

Formülü

1000 ml çözelti ; Süksinile jelatin (Modifiye sıvı jelatin) 40.0 g Sodyum klorür 7.0 g Sodyum hidroksit 1.36 g Enjeksiyonluk su k.m. 1000 ml Elektrolit içeriği   Sodyum 154 mmol Klorür 120 mmol Fizikokimyasal Özellikleri   Ortalama molekül ağırlığı   (Mw ; Dalton) 30 000 Dalton Ortalama molekül ağırlığı sayısı  (Mn ; Dalton) 23 200 Dalton Ph 7,4 ± 0,3 Osmolarite 274 mOsm / l

İlaç Etkileşmeleri

Aşağıdaki laboratuvar sonuçlarının beklenenin üzerinde çıkmasına neden olabilen klinik-kimyasal parametreler etkilenebilir : kan çökme hızı, idrar spesifik ağırlığı ve spesifik olmayan protein tayinleri (örn. Biüret metodu ile)   Son derece düşük kalsiyum içeriği sayesinde, Gelofusine infüzyonu öncesinde, sonrasında veya infüzyon sırasında, aynı serum seti üzerinden sitratlı kan verildiğinde pıhtılaşma oluşmaz.   Diğer ilaçlarla karıştırma geçimsizlik yaratabilir. Bu nedenle, yalnızca uygunluğu bilinen karışımlar hazırlanabilir.

Kontraendikasyonlar

Jelatine bilinen aşırı duyarlılık Hipervolemi Hiperhidrasyon Şiddetli kardiyak yetmezlik Şiddetli kan pıhtılaşma bozukluğu

Kullanım Şekli Ve Dozu

Gelofusine intravenöz olarak uygulanır. Total dozaj, süre ve infüzyon hızı hastanın klinik durumuna bağlıdır ve gerektiğinde, kan basıncı gibi genel sirkülasyon parametrelerine göre ayarlanmalıdır. Ekstra-korporeal sirkülasyonda kullanıldığında, dozaj kullanılan sirkülasyon sistemine bağlıdır.   Hava embolisi riski nedeniyle, infüzyon sıvılarının cam şişeden veya plastik (polietilen) ambalajdan hızlı uygulanmasından kaçınılmalıdır.   Genel olarak ve özellikle hızlı infüzyon için, Gelofusine’nin 37oC’ye ısıtılması gereklidir. Genel olarak 500 ml’lik infüzyon en az 1 saatte olmalıdır. Şiddetli, akut durumlarda, hipovolemi belirtileri hafifleyinceye kadar, 500 ml Gelofusine 5-10 dakikada verilebilir.   Gelofusine’in büyük hacimlerde uygulanması sırasında, sirkülasyon, elektrolitler, hematokrit ve kan koagülasyon parametreleri, olası dilüsyon etkileri bakımından etkin olarak kontrol edilmelidir (genel olarak, kardiyak ve pulmoner riskleri bulunmayan hastalar için %25 hematokrit en düşük güvenli limittir). Koagülasyon faktörlerinin dilüsyonu da dikkate alınmalıdır.   Normal hacmin %25’inden fazla kan kaybından şüpheleniliyorsa, kan veya eritrosit uygulaması düşünülmelidir.   Gelofusine, çok az miktarda kalsiyum içerdiğinden , kan ile aynı uygulama yolundan verilebilir, hız ve miktarı hastanın klinik durumuna bağlıdır.   Doz ayarlandıktan sonra, yaşlı hastalara veya böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan veya kan pıhtılaşma bozuklukları bulunan hastalara Gelofusine verilirken dikkatli olunması önerilmektedir. Hipernatremili ve dehidrasyon belirtileri bulunan hastalara verilirken de özellikle dikkatli olunmalıdır.   Gelofusine’in çocuklarda güvenliği ve etkinliği konusunda henüz yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, Gelofusine çocuklarda sadece yarar/risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra dikkatle kullanılmalıdır. Çocuklarda, hemodinamik durumu ve dolaşım dolumunu yeniden sağlamak ve korumak için, doz bireysel gereksinimlere göre ayarlanmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

B. BRAUN MEDİKAL DIŞ TİCARET A.Ş. Tekstilkent, Koza Plaza, B-Blok, Kat: 13, No: 46-47 Esenler, 34235 İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

27.08.1996-100/26

Saklama Koşulları

25oC’nin altındaki oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Ürün açıldıktan sonra derhal kullanılmalıdır. Dondurulmamalıdır.  Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

500 ml’lik plastik şişelerde

Uyarılar/Önlemler

Gelofusine, astım gibi allerjik hastalıkları olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.   Oligoüri ve anüri ile birlikte seyreden böbrek bozuklukları ve kardiyak yetmezlik gibi dolaşım yüklenmesi riski bulunan hastalara Gelofusine verilirken özellikle dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarda, Gelofusine uygulaması sıkı hemodinamik monitorizasyon altında gerçekleştirilmelidir. Doz aşımı durumunda, gerekli görülürse diüretik verilebilir.

Üretim Yeri

B.Braun Melsungen AG/ Almanya lisansı ile B.Braun Medical AG/İsviçre firması tarafından üretilmiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Diğer kolloidal plazma hacim tamamlayıcıları gibi Gelofusine de benign deri semptomları (ürtiker), yüzde ve boyunda flushingden, kan basıncında düşme, şok, bronkospazm, kalp ve solunum durmasına kadar çok daha az görülen değişik şiddetlerde anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonlara yol açabilir. Bu reaksiyonlar uyanık ve anestezi altındaki hastaların her ikisinde de görülebilir.   Gelofusine verilen hastalar muhtemel anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonlara karşı dikkatlice gözlenmelidir.   Anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonların profilaksisi ve tedavisi için genel rehber Anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonların ortaya çıkabileceği hastaları önceden tanıma için bir test yoktur ve bu tip reaksiyonların gidişatı önceden bilinemez.   Bu reaksiyonlar histamin mediyatörlü veya histaminden bağımsız olabilir. Histamin salımı H1 ve H2 reseptör blokörleri kombinasyonu kullanımı ile önlenebilir.  Doktorlar ve hemşireler, kolloidal plazma hacim tamamlayıcıları sebebiyle oluşan reaksiyonların yapısı ve şiddeti hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdırlar.  İlk 20-30 ml’nin uygulanması sırasında hastalar dikkatlice gözlenmelidir.  Resüsitasyon ekipmanı ve ilaçları hazır bulundurulmalıdır.  Bir anaflaktoid/anaflaktik reaksiyon görüldüğünde Gelofusine uygulaması derhal kesilmelidir.   İmmun sistem bozuklukları Nadir : Anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonlar (derece I ve II) (% 0,01 – % 0,1) Çok nadir : Şiddetli anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonlar (derece III ve IV) (< % 0,01)   Gastrointestinal bozukluklar  Sık değil : Geçici hafif bulantı veya abdominal ağrı(% 0,1 – % 1)    Genel bozukluklar Sık değil: Vücut sıcaklığında geçici hafif artış (% 0,1 – % 1)   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 89 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window