İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması GENTA
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01GB03
ATC Açıklaması Gentamisin
NFC Kodu MA
NFC Açıklaması Parenteral Ampüller
Kamu Kodu A03326
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 2,06 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 1,83 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 0,46 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E127B

İlaç Etken Maddeleri

  • gentamisin sülfat (20 mg)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Alu/Alu blister. Ambalaj büyüklüğü: 60, 120 ve 180 Tablet

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, istenmeyen etki olarak sersemlik hisseden hastalar araç veya makine kullanmaktan kaçınmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeli ği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

GALİPTİN MET® 50 / 1000 mg film kaplı tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

50 mg vildagliptin ve 1000 mg metformin hidroklorür içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bir yüzünde "NVR" ve diğer yüzünde "FLO" yazısı bulunan, koyu sarı, kenarları oval şekilde kesilmiş film kaplı tablet.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Uygulanmaz

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

GALIPTIN MET® 50 / 1000 mg film kaplı tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

18 ay

Etkin Maddeler

131/21

Farmakodinamik Özellikler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

Farmakokinetik Özellikler

GALİPTİN MET, tolere edilebilen maksimum doz metformin ile glisemik kontrol sağlanamayan ve ayrı tabletler halinde verilen vildagliptin ve metformin kombinasyonu ile tedavi edilen tip İİ diabetes mellitus hastalarının tedavisinde kullanılır.

Farmasötik Form

Novartis Pharma Stein AG, Schaffhauserstrasse, CH-4332 Stein, İsviçre

Gebelik Ve Laktasyon

Titanyum dioksit, sarı demir oksit, hipromelloz, hidroksipropilselüloz, magnezyum stearat, makrogol 4000, talk.

Doz Aşımı

Herhangi bir doz aşımı ya da toksik reaksiyonda, hemodiyaliz gentamisini kandan uzaklaştırmada yardımcı olabilir. Peritonal diyaliz ile gentamisinin kandan uzaklaştırma oranı hemodiyalize göre oldukça azdır. Yeni doğan bebeklerde kan değiştirme de göz önünde tutulmalıdır.

Endikasyonlar

Genta 20 mg Ampul; hafif enfeksiyonlardan ziyade yukarıda sözü edilen bakterilerin yol açtığı ağır enfeksiyonlarda; diğer antibiyotiklere dirençli ve özellikle Gram-negatif bakterilerin yol açtığı septisemi, bakteriyemi, sistit, piyelit, üretrit, prostatit gibi idrar yolu enfeksiyonlarında; deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarında; osteomiyelit, enfekte yanık, pnömoni, bronkopnömoni gibi solunum yolları ile ağız, boğaz ve kulak enfeksiyonlarında; menenjitte; gonokok enfeksiyonlarında; yeni doğmuşların sepsislerinde Pseudomonas aeruginosa’nın oluşturduğu hayatı tehdit eden enfeksiyonlarda karbenisilin ile birlikte kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Gentamisin Micromonospora purpurea’dan elde edilen, duyarlı bakterilerde protein sentezini inhibe ederek gelişmelerini önleyen bakterisid etkili, geniş spektrumlu bir aminoglikozit antibiyotiğidir. Gentamisin Gram-negatif ve Gram-pozitif bakterilere, başta E. coli olmak üzere koliform bakterilere, Pseudomonas aeruginosa, indol pozitif ve negatif Proteus suşlarına, Enterobacter-Serratia-Klebsiella türü penisiline duyarlı mikroorganizmalar ile dirençli Staphylococcus aureus, S. albus ve Neisseria türlerine etkilidir. Shigella ve Salmonella grubuna in vitro etkilidir. Clostridium ve bazı streptokok türleri gibi anaerobik mikroorganizmalara etkisizdir. Gentamisine direnç güç gelişir. Gentamisinin, diğer aminoglikozit antibiyotiklere dirençli bakterilere etkin olduğu gösterilmiştir. Gentamisinin akut LD50 değeri sıçanlarda 68 – 75 mg/kg’dır.

Farmakokinetik Özellikler

Gentamisin barsaktan çok az, adaleden ise süratle emilir. İntramüsküler enjeksiyondan sonra 30 – 60 dakikada en yüksek kan düzeyine erişir. Ortalama plazma yarı-ömrü 3 saattir. 150 µg/mL bir dozdan 4 – 6 saat sonra plazma düzeyi 2 µg/mL’den yüksek bulunmuştur. Gentamisinin serumda µg/mL kan düzeyi kg başına mg olarak uygulanan dozun genellikle   4 – 6 katıdır. Parenteral kullanıldığında doku ve sıvılara yüksek oranda geçer. Meninksler iltihaplı ise gentamisin omurilik sıvısına serum düzeyinin 1/2 – 1/3’ü oranında geçer. Gentamisin değişmeden idrarla yüksek oranda atılır. İlk dozun % 40’ı idrara geçer. Uygulamaya devam edildiğinde bu miktar gittikçe artar ve nihayet kullanılan dozun hemen hemen tamamı idrarla her gün atılır. İdrar miktarına bağlı olarak 1 ml idrarda serum düzeyinin 50 – 100 katı gibi çok yüksek yoğunluklara erişir. Bundan dolayı idrar yolu enfeksiyonlarında Genta 20 büyük değer taşır

Farmasötik Şekli

AMPUL

Formülü

Her bir ampul (1 mL); 20 mg gentamisine eşdeğer gentamisin sülfat, 1.8 mg Nipagin M, 0.2 mg Nipazol M, 3.2 mg sodyum metabisülfit, 0.1 mg sodyum edetat ve enjeksiyonluk su q.s.1 mL.

İlaç Etkileşmeleri

Aminoglikozitler arasında çapraz duyarlık olduğu saptanmıştır. Ototoksisite ve nefrotoksisite artabileceğinden, diğer aminoglikozit antibiyotikleri, kapreomisin, sisplatin, merkaptomisin, genel anestezikler ve furosemid, etakrinik asit gibi güçlü diüretikler ile birlikte kullanılmamalıdır. Solunum depresyonuna yol açabileceğinden nöromüsküler blokaj yapan ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Genta 20mg Ampul, gentamisin ve diğer aminoglikozit antibiyotiklere duyarlığı bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Genta 20 mg Ampul genellikle intramüsküler kullanılır. Özel durumlarda intravenöz uygulanabilir. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Çocuklarda günlük doz 5 – 7 mg/kg’dır. Hesap edilen günlük miktar eşit parçalara bölünerek olguya göre  8 ya da 12 saat ara ile intramüsküler yolla uygulanır. Buna göre; Yeni doğmuşlarda: 12 saatte bir 2.5 mg/kg   Bebeklerde: 8 saatte bir 2.5 mg/kg   Uygulama sırasında gentamisinin yarılanma ömrü göz önünde tutulmalıdır. Yarılanma ömrü; Prematüre bebeklerde (1.5 kg’ın altında): 11.5 saat   Prematüre bebeklerde (1.5 – 2 kg): 8 saat   Prematüre bebeklerde ( 2 kg’ın üstünde): 5 saat   Bebeklerde (1 hafta – 6 ay): 3 – 3.5 saat   İntramüsküler enjeksiyonun olanaksız olduğu durumlarda ve ağır yanıklarda intravenöz uygulanabilir. Günde 1 mg/kg üzerinden hesap edilen miktar izotonik sodyum klorür ya da % 5 dekstroz çözeltisi içinde 1 mg/kg (% 0.1) yoğunluğu geçmemek üzere 1 – 2 saat içinde infüzyon şeklinde damara uygulanır. Gentamisin intratekal uygulanmamalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Genta 40 mg Ampul, Genta 80 mg Ampul Genta Steril Göz/Kulak Damlası

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

20 mg  1 mL, 1 ampullük ambalajlarda, prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Ototoksisite ve nefrotoksisite artabileceğinden gentamisin diğer aminoglikozit antibiyotikleri, kapreomisin, sisplatin, merkaptomisin, genel anestezikler ve furosemid, etakrinik asit gibi güçlü diüretikler ile birlikte kullanılmamalıdır. Sitratlanmış kanla massif transfüzyondan kaçınılmalı, solunum depresyonuna yol açabileceğinden nöromüsküler blokaj yapan ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Kulak çınlaması, baş dönmesi görülünce ilaç derhal kesilmelidir. Böbrek yetmezliği olanlarda atılım azalacağından dikkatle kullanılmalı, enjeksiyon araları uzatılmalıdır. Yüksek doz veya 10 günü geçen uygulamalarda hastada odiogram, vestibüler ve böbrek testleri yapılması uygundur. Ayrıca duyarlı kişilerde ürtiker, bulantı, kusma, geçici albüminüri ve serumda üre azotunun, transaminazların ve alkali fosfatazın arttığı bildirilmiştir. Bunun yanı sıra uygulama sırasında serum bilirubin, LDH değeri artabilir, kalsiyum ve sodyum yoğunlukları azalabilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Gentamisinin diğer aminoglikozit antibiyotikler gibi ototoksik etkisine bağlı olarak sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması ve uğuldaması, nadir olarak da sağırlık meydana getirebileceği bildirilmiştir. Ototoksisite tedavi süresine ve kan yoğunluğuna bağlı olduğundan gentamisin ile tedavi süresi 7-10 günü geçmemeli ve serum düzeyi 12 µg/ml’nin altında tutulmalıdır.   Uzun süreli ve önerilenden daha yüksek dozlarla gentamisin ile tedavi edilen hastalarda; idrarda silindir, hücre ve protein varlığı ya da BUN, NPN, serum kreatinin veya oligürinin artması gibi renal yan etkiler bildirilmiştir.   Gentamisin ile bildirilen diğer yan etkiler; solunum depresyonu, uyuşukluk, konfüzyon, depresyon, göz bozukluğu, iştah azalması, kilo kaybı, hipotansiyon; kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, yaygın yanma hissi, larenks ödemi, anafilaktik reaksiyon, ateş ve baş ağrısı; bulantı, kusma, salgı azalması ve ağız iltihabı; purpura, serebral psödotümör, akut organik beyin sendromu, pulmonar fibrozis, eklem ağrısı, geçici karaciğer büyümesi ve dalak büyümesi. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window