İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması JETOKAIN
Birim Miktarı 20
ATC Kodu N01BB52
ATC Açıklaması Lidokain, kombinasyonları
NFC Kodu MA
NFC Açıklaması Parenteral Ampüller
Kamu Kodu A04143
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 17,87 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 15,96 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 7,98 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E387A

İlaç Etken Maddeleri

  • adrenalin (0,025 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Lokal anesteziklerden ileri gelen akut tehlikeler, genellikle lokal anesteziklerin terapötik amaçla kullanımı sırasında yüksek plasma düzeyi oluşması ile ilgilidir veya lokal anestezik çözeltisinin dikkatsizce subaraknoid injeksiyonu sonucudur. İlaç çözeltisinin subaraknoid injeksiyonuna bağlı ortaya çıkan yetersiz ventilasyonda veya solunum durmasında, derhal pozitif hava basıncı sağlayabilecek bir maske yardımı ile akciğerdeki solunum kanallarının çalışması sağlanmalıdır. Bu sağlandıktan sonra, dolaşımın yeterli olup olmadığı değerlendirilir. Konvulsiyonları tedavi eden ilaçlar intravenöz yolla verildikleri zaman, dolaşımı bastırdıkları unutulmamalıdır. Hastanın kardiovasküler ve hayati solunum belirtileri sürekli monitör ile izlenir. Yeterli solunum dayanakları sağlanmasına rağmen, konvulsiyonlar yine devam ederse ve dolaşım durumu elverirse, çok kısa etkili barbiturat, (örneğin Thiopental veya Thiamylal) veya Benzodiazepin (örneğin Diazepam) küçük ölçüde intravenöz yolla verilir. Eğer derhal tedaviye girişilmemişse, konvulsiyonlar ve kardiovasküler depresyonlar hipoksi, asidoz, bradikardi, aritmi ve kalp durması ile sonuçlanabilir.

Endikasyonlar

İnfiltrasyon teknikleri ile (Örneğin perkutane enjeksiyon ile) regional ve lokal anestezi oluşturmada, Periferal sinir blokları teknikleri ile (örneğin brachial plexus), interkostal ve santral neural teknikleri ile (örneğin lumbar ve kodal epidural blok ile) intravenöz regional anestezi oluşturmada, JETOKAİN AMPUL kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Lidokain HCI etki suresi orta derecede olan amid türü bir lokal anesteziktir.

Farmakokinetik Özellikler

Lokal olarak uygulandığında Lidokain Hidroklorid oldukça çabuk absorpsiyona uğrar. Karaciğerde alkil grubunu kaybederek Monoetilglisin ve Ksilidid maddelerine dönüşür. Son ürün önemli bir anestezik ve toksik etkiye sahiptir. Ksilidid yan maddesinin yaklaşık % 75’i başka bir metabolit olan 4-Hidroksi – 2-6- Dimetilanilin şeklinde dışarı atılır. Lidokain Hidroklorid kimi kez vazodilatasyon oluşturabildiğinden vasküler absorpsiyonu yavaşlatmak ve anestezik etki süresini uzatmak için JETOKAİN AMPUL çözeltisinde Lidokain Hidroklorid maddesi yanına Epinefrin katılmıştır.

Farmasötik Şekli

Ampül

Formülü

Lidokain hidroklorid 20 mg/ml Epinefrin baz 0.0125 mg/ml Sodyum Metabisülfit 1 mg/ml Sodyum Klorid 4.5 mg/ml

İlaç Etkileşmeleri

Mono Amin Oksidaz inhibitörleri veya trisiklik antidepresan ilaç alan hastalarda ciddi ve uzun süren hipertansiyon yapabilir. Fenotiazin ve Butirofonon’lar Epinefrin’in pressör etkisini azaltabilirler veya tersine dönüştürebilirler. Bu türden ilaçlarla birlikte kullanılmasından sakınılmalıdır. Eğer birlikte tedavi gerekiyorsa, hasta dikkatle monitörden izlenmelidir.

Kontraendikasyonlar

Amid türü lokal anesteziklere karşı aşırı duyarlığı olduğu bilinen hastalarda Amid türü lokal anestezikler karaciğer tarafından metabolize olduklarından, karaciğer Rahatsızlığı olan kişilerde, diabetlilerde, kardiovasküler bozukluğu olan¬- larda dikkatlice kulanılmalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinlerde:                                                                                       (Lidokain HCI) Terminal anestezilerde:                                                         1 ml ampul çözeltisi (20 mg) Regional anestezilerde :                                          1.5 ila 2 ml ampul çözeltisi (30-40 mg) Cerrahi müdahalelerde :                                           3 ila 5 ml ampul çözeltisi (60-100 mg) Çocuklarda (6-12 yaş):                                                            Yetişkin dozunun yarısı Total Maksimum Doz : Vücut ağırlığının üzerinden 3 mg/kg etken madde (Lidokain Hidroklorid) Önerilen bu dozlar bir çok rutin süreçler için gerekli anestezik miktara birer örnek oluşturur. Kullanılacak olan ampul çözeltisi mililitre hacmi; cerrahi sürecin türü ve alanı, istenen anestezinin derinliği ve süresi, gereken kas gevşemesinin derecesi ile hastanın fiziksel durumu gibi bir çok etkenlere bağlıdır. Her durumda, istenen sonucu verebilecek olan en ufak doz uygulanmalıdır. Çocuklar, güçsüz hastalar, kalp ve/veya böbrek rahatsızlığı olan hastalarda bu dozlar azaltılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Yok

Saklama Koşulları

Işıktan saklı tutunuz. Oda sıcaklığında (16-25°C) de saklayınız. Donmaktan koruyunuz. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. DİKKAT: 16 °C’nin altında kristallenme olabilir. 25°C’ın üzerinde ise, vazokonstrüktör dayanıklılığı önemli ölçüde azalabilir.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

2 ml x 20 ampul karton kutularda

Uyarılar/Önlemler

JETOKAİN AMPUL, Lidokain Hikroklorid etken maddesi yanında antioksidant olarak Sodyum Metabisülfit maddesini de içermektedir. Bu nedenle kimi duyarlı kişilerde, anafilaksi ve hayatı tehdit edici veya az ciddi asthmatik olguları içeren allerjik tür reaksiyonlara neden olabilir. Sulfit duyarlılığının genel nüfustaki yaygınlığı bilinmemekle beraber, düşük olma olasılığı vardır. Bu tür duyarlık astmatiklerden çok, astmatik olmayan kişilerde daha sık görülmektedir

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sistemik reaksiyonlar diğer amid türü lokal anesteziklerde olduğu gibidir. Genellikle dozun aşırı olmasından dolayı plazma düzeyinin yükselmesinden, hızlı absorpsiyondan, aşırı duyarlıktan, hastanın o bölgesinin azalan toleransından ileri gelebilir. Ciddi advers reaksiyonlar genetikle sistemik yapıdadır. En çok rastlanan türler, zihinsel karışıklık, geçici baş dönmesi, uyuşukluk, kulak çınlaması, bulanık veya çift görme, kusma, sıcaklık veya soğukluk hissi, kaslarda kendiliğinden ritmik kasılmalar, titreme, konvulsiyon, bilinçsizlik, solunum depressiyonu ve solunum durmasıdır. Lidokain alınışını izleyen uyuşukluk genellikle ilacın yüksek kan düzeyinin ilk belirtisidir ve hızlı absorpsiyonun bir belirtisi olarak ortaya çıkar. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window