İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması KANFLEKS
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05BA03
ATC Açıklaması Karbonhidratlar
NFC Kodu QE
NFC Açıklaması Parenteral İnfüzyon Torbaları
Kamu Kodu A08975
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 7,85 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 7,01 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 3,45 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E318L
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. İlaç Etkileşmeleri
    8. Kontraendikasyonlar
    9. Kullanım Şekli Ve Dozu
    10. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    11. Saklama Koşulları
    12. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    13. Uyarılar/Önlemler
    14. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    15. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    16. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    17. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    18. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    19. İlaç Nasıl Kullanılır
    20. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    21. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    22. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    23. Doz Aşımı
    24. Endikasyonlar
    25. Farmakodinamik Özellikler
    26. Farmakokinetik Özellikler
    27. Farmasötik Şekli
    28. Formülü
    29. İlaç Etkileşmeleri
    30. Kontraendikasyonlar
    31. Kullanım Şekli Ve Dozu
    32. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    33. Saklama Koşulları
    34. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    35. Uyarılar/Önlemler
    36. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    37. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    38. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    39. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    40. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    41. İlaç Nasıl Kullanılır
    42. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    43. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    44. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    45. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    46. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    47. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    48. Etkin Maddeler
    49. Farmakodinamik Özellikler
    50. Farmakokinetik Özellikler
    51. Doz Aşımı
    52. Endikasyonlar
    53. Farmakodinamik Özellikler
    54. Farmakokinetik Özellikler
    55. Farmasötik Şekli
    56. Formülü
    57. İlaç Etkileşmeleri
    58. Kontraendikasyonlar
    59. Doz Aşımı
    60. Endikasyonlar
    61. Farmakodinamik Özellikler
    62. Farmakokinetik Özellikler
    63. Farmasötik Şekli
    64. Formülü
    65. İlaç Etkileşmeleri
    66. Kontraendikasyonlar
    67. Kullanım Şekli Ve Dozu
    68. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    69. Ruhsat Sahibi
    70. Ruhsat Tarihi Ve Numarası
    71. Saklama Koşulları
    72. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    73. Uyarılar/Önlemler
    74. Üretim Yeri
    75. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    76. Doz Aşımı
    77. Endikasyonlar
    78. Farmakodinamik Özellikler
    79. Farmakokinetik Özellikler
    80. Farmasötik Şekli
    81. Formülü
    82. İlaç Etkileşmeleri
    83. Kontraendikasyonlar
    84. Kullanım Şekli Ve Dozu
    85. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    86. Saklama Koşulları
    87. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    88. Uyarılar/Önlemler
    89. Yan Etkileri / Advers Etkiler

İlaç Etken Maddeleri

  • dekstroz (glukoz)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Beta laktam antibiyotiklerin santral sinir sisteminde yüksek konsantrasyonlara ulaşmaları ile konvülsiyonlar gibi nörölojik yan etkiler meydana gelebilir. Doz aşımı durumunda tedavi kesilmeli, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Benzilpenisilin hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir.

Endikasyonlar

KRİSTASİL Enjektabl Flakon, benzilpenisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda, hızlı ve yüksek penisilin konsantrasyonları elde etmek için kullanılır. Tedavi bakteriyolojik çalışmalar (duyarlılık testleri) ve klinik yanıtların rehberliğinde yapılmalıdır. Streptokokal enfeksiyonlarda Not: A, C, H, G, L ve M grubu streptokoklar benzilpenisiline çok duyarlıdır. Bazı D grubu streptokoklar benzilpenisiline, yüksek serum düzeylerinde duyarlılık gösterir. Parenteral penisilin listede bildirilen Gram-pozitif türlerin duyarlı suşlarının neden olduğu bakteriyemi, ampiyem, ciddi pnömoni, perikardit, endokardit, menenjit ve diğer ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Pnömokoksik enfeksiyonlarda Stafilokoksik enfeksiyonlarda-penisilin G’ye duyarlı suşların neden olduğu enfeksiyonlarda  Diğer enfeksiyonlar: Şarbon Aktinomikozis Klostridia enfeksiyonları (tetanoz) Difteri (taşıyıcı durumun önlenmesi için) Erizipeloid (Erysipelothrix insidosa) endokardit Fusospiroketal enfeksiyonlarda, Fusobacterium fusiformisans spiroketlerinin neden olduğu orofarenksin (Vincent’s), alt solunum yollarının ve genital sistemin ciddi enfeksiyonlarında Gram-negatif basil enfeksiyonları (E. coli, E. aeorogenes, A. faecalis, P. mirabilis, Salmonella ve Shigella türleri) Listeria enfeksiyonları (Listeria monocytogenes) Menenjit ve endokardit Pastörella enfeksiyonları (Pasteurella multocida) Bakteriyemi ve menenjit Sıçan ısırığı hastalığı (Spirillum minus veya Streptobacillus moniliformis) Gonoreal endokardit ve artrit (N. gonorrhoeae) Sifiliz (T. pallidum) – konjenital sifiliz Meningokoksik menenjit Bakteriyel endokardit profilaksisi

Farmakodinamik Özellikler

Farmakodinamik özellikler: Benzilpenisilin, fenilasetik asid içeren bir ortamda Penicillium chrysogenum’un fermentasyonundan elde edilen doğal bir penisilindir. Benzilpenisilin, Gram-pozitif bakterilere, Gram-negatif koklara ve bazı Gram-negatif bakteriler ile spiroketler ve aktinomiçeslere karşı bakterisid etkinlik gösteren bir beta laktam antibiyotikdir. Bu etkinliğini duyarlı mikroorganizmalara karşı aktif üreme devrelerinde, hücre duvarı sentezlerini bozarak gösterir. Penisilinaz ve b laktamaza duyarlıdır.

Farmakokinetik Özellikler

Benzilpenisilin, intramüsküler ve subkutan enjeksiyonu takiben hızla emilir. Erişkinlerde tek doz 500.000 veya 1.000.000 İ.Ü. benzilpenisilin potasyum uygulanmasını takiben, serum doruk konsantrasyonuna 15-30 dakika içinde ulaşır ve 6-8 saat süre ile ortalama olarak 20 İ.Ü./mL olarak serumda tesbit edilir. Başlıca albümin olmak üzere serum proteinlerine bağlanır. Normal renal fonksiyonlara sahip olan erişkinlerde yarılanma süresi 0,4 – 0,9 saattir. Renal fonksiyonları yetersiz olanlarda benzilpenisilinin serum konsantrasyonları ve serum yarılanma süreleri daha uzun olarak bulunur. Azotemik hastalarda serum yarılanma süresi 1-2 saat, anürik hastalarda 6-20 saat olarak bildirilmiştir. Hepatik yetersizliğe eşlik eden anürik hastalarda, serum yarılanma süresi, normal hepatik fonksiyonlara sahip anürik hastalara göre 2-3 kat daha uzun bulunmuştur.   Vücut doku ve sıvılarına kolaylıkla yayılır ve terapötik konsantrasyonlara ulaşır. Serebrospinal sıvıya, göze ve prostata yayılımı zayıftır.   Penisilinler başlıca değişmemiş olarak hızlı bir şekilde glomerüler filtrasyon ve aktif tübüler sekresyon aracılığı ile idrarla itrah edilir. 300.000 İ.Ü.’lik total dozun yaklaşık %60’ı, 5 saatlik bir süre içinde idrarla itrah edilir. Bu yüzden normal böbrek fonksiyonlarına sahip kişilerin ciddi enfeksiyonlarının tedavisinde, istenen yüksek serum seviyelerini sürdürmek için yüksek ve sık dozlar gereklidir. Yeni doğanlarda, küçük bebeklerde ve böbrek fonksiyonları zayıflamış kişilerde itrah önemli derecede gecikir.   Benzilpenisilinler aşağıdaki patojen organizmalara karşı genellikle duyarlılık gösterir:   Gram-pozitif aerob ve anaeroblar; Bacillus anthracis, Clostridium perfringens, Clostridium tetani, Corynebacterium diphtheriae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Listeria monocytogenes, Peptostreptokok türleri, beta laktamaz üretmeyen stafilokoklar, Streptococcus agalactiae (grup B), S. pneumoniae (pnömokok), S. pyogenes (grup A) ve bazı Viridans streptokoklar. Enterokoklar ise nispeten duyarlı değildir.   Gram-negatif koklar; Neisseria meningitidis (meningokok) ve Neisseria gonorrhoeae (gonokok).   Gram-negatif basiller; Pasteurella multocida, Streptobacillus moniliformis ve Spirillum minus. Pseudomonas türleri ve Enterobacteriaceae dahil gram-negatif basillerin çoğu duyarlı değildir. Buna rağmen Proteus mirabilis ve Escherichia coli’nin bazı suşları benzilpenisilinin yüksek konsantrasyonlarında inhibe edilebilirler.   Gram-negatif anaerob; Prevotella (non-fragilis Bacteroides) ve Fusobacterium türleri.   Diğer mikroorganizmalar; Aktinomiçes ve spiroketler (Borrelia, Leptospira ve Treponema türleri).

Farmasötik Şekli

ENJEKTABL FLAKON I.M./I.V.

Formülü

Her flakonda 1.000.000 İ.Ü. benzilpenisiline (Penisilin G) eşdeğer miktarda steril, toz halinde kristalize benzilpenisilin potasyum ve pH 7 sodyum sitrat tampon 30 mg bulunur. Beraberindeki her çözücü ampulde 2 mL enjeksiyonluk su içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Eritromisin, tetrasiklin gibi bakteriyostatik antibiyotikler penisilinlerin bakterisid etkisini azaltabilir. Probenesid penisilinlerin renal tübüler sekresyonunu bloke eder. Bu yüzden beraber uygulanmaları durumlarında penisilinlerin kan düzeylerinin yükselmesine ve vücutta kalış sürelerinin uzamasına yol açar.

Kontraendikasyonlar

KRİSTASİL Enjektabl Flakon penisilinlere karşı aşırı duyarlı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Uygun konsantrasyonlarda hazırlanmış olan benzilpenisilin potasyum çözeltisi intramüsküler (İ.M.), intravenöz (İ.V.), intraplevral, intratekal ve intraartiküler olarak uygulanabilir.   Stafilokok, Pnömokok ve Streptokokların Duyarlı Suşlarının Neden Olduğu Ciddi Enfeksiyonlar (bakteriyemi, pnömoni, endokardit, perikardit, ampiyem, menenjit ve diğer ciddi enfeksiyonlar)   Günde minimum 5 milyon İ.Ü.   Sifiliz   Benzilpenisilin kazanılmış ve konjenital sifiliz tedavisinde kullanılabilir. Fakat dozların sık olması gerektiğinden tedavinin hastanede yapılması tavsiye edilir. Dozaj ve tedavinin süresini hastanın yaşı ve hastalığın durumu belirler.   Gonoreal Endokardit   Günde minimum 5 milyon İ.Ü.   Meningokoksik Menenjit   2 saatte bir 1-2 milyon İ.Ü., I.M. veya günde 20-30 milyon İ.Ü. İ.V. perfüzyon.   Aktinomikoz   Servikofasyal olgularda günde 1-6 milyon İ.Ü., torasik ve abdominal hastalıklarda günde 10-20 milyon İ.Ü.   Klostridia Enfeksiyonları   Antitoksin tedavisine yardımcı olarak günde 20 milyon İ.Ü.   Fuzospiroketal Enfeksiyonlar   Orofarenks, alt solunum yolları ve genital bölgenin ciddi enfeksiyonlarında günde 5-10 milyon İ.Ü.   Sıçan Isırığı Hastalığı (Spirillum minus veya Streptobacillus moniliformis)   3-4 hafta süreyle günde 12-15 milyon İ.Ü.   Listeria Enfeksiyonları (Listeria monocytogenes)   Yenidoğanlarda: Günde 500.000 – 1 milyon İ.Ü.   Menenjitli erişkinlerde: 2 hafta süreyle günde 15-20 milyon İ.Ü.   Endokarditli erişkinlerde: 2 hafta süreyle günde 4-6 milyon İ.Ü.   Pastörella Enfeksiyonları (Pasteurella multocida)   Bakteriyemi ve menenjit: 2 hafta süreyle günde 4-6 milyon İ.Ü.   Erizipeloid (Erysipelothrix insidosa):   Endokardit: 4-6 hafta süreyle günde 2-20 milyon İ.Ü.   Gram-Negatif Basil Enfeksiyonları (E. coli, E. aerogenes, A. faecalis, P. mirabilis, Salmonella ve Shigella türleri ).   Bakteriyemi: Günde 20-80 milyon İ.Ü.   Difteri (taşıyıcı durumunda): 10-12 gün süreyle günde 300.000-400.000 İ.Ü. bölünmüş dozlar halinde   Şarbon   Günde minimum 5 milyon İ.Ü. bölünmüş dozlar halinde, tedavi sağlanıncaya kadar.   Bakteriyel Endokardit Profilaksisi   Konjenital kalp hastalığı, romatizmal veya diğer kazanılmış valvüler kalp hastalığı olanların dental veya üst solunum yollarında bir operasyon geçirmeleri halinde, bakteriyel endokarditin profilaksisi için ameliyattan yarım ile 1 saat önce ve ameliyattan 6 saat sonra aşağıda belirtilen dozlarda uygulanır.   Preoperatif Postoperatif Erişkinler ve 27 kg’dan fazla çocuklarda : 2 milyon İ.Ü., İ.M. veya İ.V.   1 milyon İ.Ü., İ.M. veya İ.V. 27 kg’dan az çocuklarda : 50.000 İ.Ü./kg İ.M. veya İ.V.   25.000 – 50.000 İ.Ü./kg İ.M veya İ.V.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

1 adet 500.000 İ.Ü. Kristasil Enjektabl Flakon ve 2 mL’lik enjeksiyonluk ampul

Saklama Koşulları

25°C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

1 adet 1.000.000 İ.Ü. Kristasil Enjektabl Flakon ve 2 mL’lik enjeksiyonluk ampul

Uyarılar/Önlemler

Geçmişinde penisilin ve/veya birçok alerjene aşırı hassasiyeti olan kişilerde penisilin kullanımına bağlı bazen fatal aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir. Bu reaksiyonlar parenteral uygulamada daha belirgindir. Sefalosporinlere şiddetli reaksiyon gösteren hastalar penisilinlere karşı da duyarlı olabilirler. Bu gibi hastalarda kullanılırken dikkatli bir araştırma yapılmalı ve hastaların bu ilaçlara karşı alerji hikayelerinin olup olmadığı tespit edilmelidir. Alerjik reaksiyon görüldüğünde penisilin tedavisi kesilerek, bu durumlarda genellikle kullanılan adrenalin, antihistaminikler ve kortikosteroidler ile uygun tedaviye başlanmalıdır. Anafilaktoid reaksiyonlar bu maddelerin ve adrenalinin acilen kullanımını gerektirir. Aynı zamanda hava yolunun açık tutulması sağlanmalı ve gerektiğinde entübasyon uygulanmalıdır.   Uzun süreli tedavilerde hematopoetik sistem, böbrek ve karaciğer fonksiyonları belirli aralıklarla izlenmelidir.   Tedavi süresince mikotik ya da bakteriyel süperenfeksiyonlar gelişebilir; bu gibi durumlarda penisilin tedavisi durdurulmalı ve süperenfeksiyona yol açan mikroorganizmalara etkili ajanların kullanılmasına başlanmalıdır.   Streptokok enfeksiyonlarında tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir.   Yüksek dozda (10 milyon İ.Ü.’nın üzerinde) intravenöz uygulamalarda ilaç çok yavaş olarak uygulanmalıdır. Çünkü içerdiği potasyumdan dolayı elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.   Kalp yetmezliği ve hipertansiyon olgularında sodyum yüklemesine neden olmayan potasyum tuzu kullanılmalıdır.   SULANDIRILDIKTAN SONRA BEKLETİLMEDEN KULLANILMALIDIR. Gebelikte Kullanımı   Gebelikte kullanımı B kategorisinde yer almaktadır.Benzilpenisilin potasyumun hamilelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır. Bu yüzden kesin gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.   Emziren Annelerde Kullanımı   Benzilpenisilin potasyum anne sütüne geçer, bu nedenle emzirenlerde kullanıldığında bu özelliği göz önünde bulundurulmalıdır.   Pediatrik Kullanımı   Penisilinler başlıca böbrek yoluyla değişmeden itrah edilir. Böbrek fonksiyonları tam gelişmemiş olan yenidoğanlarda ve bebeklerde itrahı gecikebileceğinden uygulamada dikkatli olunmalı, sistem fonksiyonları sıklıkla değerlendirilmelidir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Aşırı duyarlık reaksiyonları:Makülopapüler döküntülerden, eksfolyatif dermatite kadar uzanabilen deri döküntüleri; ürtiker; ve serum hastalığına benzer reaksiyonlar bildirilmiştir. Ciddi ve nadiren fatal olarak sonuçlanabilen anafilaktoid reaksiyonlar izlenebilir.   Genelde yüksek intravenöz doz uygulamasına eşlik eden; hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni, nefropati ve nöröpati, nadir olarak izlenebilen yan etkilerdir.   Özellikle renal yetersizliğe sahip hastalarda devamlı yüksek doz (10.000.000 – 100.000.000 İ.Ü./günde) intravenöz olarak uygulanması ciddi potasyum zehirlenmesine yol açabilir. Hiperpireksi, konvülsiyon ve koma bu sendromun belirtileri olabilir.   Aynı zamanda kardiyak aritmiler ve kardiyak arest meydana gelebilir.   Sifiliz tedavisi esnasında Jarisch-Herxheimer reaksiyonu bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

KEMİDAT 6 mg/6 mL i.v. infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon, teflon kaplı gri bromobutil lastik tıpalı, flip-off aluminyum            başlıklı renksiz, Tip I çekme cam flakonlar içerisinde 1 ve 5 adet olarak ambalajlanmıştır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

KEMİDAT 6 mg/6 mL i.v. infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir flakon, 6 mL infüzyon için konsantre çözelti içinde, 6 mg ibandronik aside eşdeğer miktarda 6.75 mg ibandronik asit monosodyum tuzu, monohidrat içerir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

İbandronik asit damar içine uygulanır.

İlaç Nasıl Kullanılır

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

KEMİDAT 6 mg/6 mL i.v. infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

237/39

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

 Sodyum klorür, sodyum asetat trihidrat, asetik asit (%99), enjeksiyonluk su

Doz Aşımı

Aşırı dozda sefaklor uygulanması durumlarında görülebilecek belirtiler; bulantı, kusma, epigastrik rahatsızlık ve ishaldir. Epigastrik rahatsızlık ve ishalin şiddeti alınan doza bağlıdır. Önerilen mutad dozun beş katı dozda alınmadıkça mide yı­kanması gerekmeyebilir. Aşırı doz durumlarının tedavisi için hastanın hayati fonk­siyonları yakından gözlenmeli ve gerekirse uygun önlemler alınmalıdır. Aktif kar­bon uygulanması ilacın gastrointestinal sistemden emilimini azaltabilir. Bu nedenle midenin boşaltılmasını takiben aktif kömür uygulanması daha yararlı olabilir. Forse diürez, peritoneal diyaliz ve hemodiyalizin sefaklor intoksikasyonlarındaki etkinliği gösterilmemiştir.

Endikasyonlar

Kefsid aşağıda belirtilen mikroorganizmaların duyarlı suşları ile gelişmiş enfeksi­yonların tedavisinde endikedir. Otitis media: S. pneumoniae, H. İnfluenzae, stafilokoklar ve S. pyogenes’e (A grubu beta-hemolitik streptokoklar) bağlı. Pnömoni dahil alt solunum yolu enfeksiyonları: S. pneumoniae, H. influenzae ve S. pyogenes’e (A grubu beta-hemolitik streptokoklar) bağlı. Farenjit ve tonsillit dahil üst solunum yolu enfeksiyonları: S. pyogenes’e (A gru­bu beta-hemolitik streptokoklar) bağlı. Streptokoksik enfeksiyonların tedavisinde ve romatizmal ateş profilaksisinde peni­silin ilk seçilecek ilaçtır. Sefaklor nazofarenksten streptokokların eradikasyonunda etkilidir, ancak romatizmal ateş ve bakteriyel endokarditin profilaksisindeki etkinliği ile ilgili yeterli veriler henüz mevcut değildir. Piyelonefrit ve sistit dahil idrar yolu enfeksiyonlan: E. coli, P. mirabilis, Klebsiella türleri ve koagülaz negatif stafilokoklara bağlı. Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Staphylococcus aureus ve S. pyogenes’e (A grubu beta-hemolitik streptokoklar) bağlı.

Farmakodinamik Özellikler

Sefaklor; oral uygulamaya mahsus, ikinci kuşak semi-sentetik sefatosporin türevi bir antibiyotiktir.   Mikrobiyolojisi İn vitro test sonuçlarına göre sefalosporinlerin bakterisidal etkisi mikroorganizmaların hücre duvarı sentezinin inhibisyonu yoluyla olmaktadır. Sefaklor aşağıda be­lirtilen mikroorganizmaların birçok suşuna karşı etkilidir. Koagülaz pozitif veya negatif ve penisilinaz üreten stafilokoklar, Streptococcus pyogenes (A grubu beta-hemolitik streptokoklar), Streptococcus pneumoniae, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, Beta-laktamaz üreten ampisiline dirençli suşlar dahil Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella türleri, Citrobacter diversus, Neisseria gonorrhoeae, Propionibacterium acnes, Bacteroides fragilis hariç Bacteroides türleri, peptokoklar ve peptostreptokoklar. Pseudomonas türleri, Acinetobacter calcoaceticus, enterokokların birçok suşu, Enterobacter türleri, indol-pozitif Proteus türleri ve Serratia türleri sefaklora direnç­lidir. İn vitro testlerde stafılokoklara karşı sefaklor ve metisilin tipi ilaçlar arasında çapraz direnç mevcuttur.

Farmakokinetik Özellikler

Aç karnına oral yoldan uygulanan sefaklor gastrointestinal sistemden hızla ve he­men tamamen emilir. Sefaklorun yemekle birlikte veya aç karnına uygulanması emilen toplam ilaç miktarını değiştirmez ancak serum zirve konsantrasyonuna ulaşmak için geçen süre uzayabilir ve serum seviyeleri aç karnına uygulamaya gö­re daha düşük kalabilir. Oral uygulamadan sonra serum zirve konsantrasyonlarına 30 ila 60 dakika içinde ulaşılır. 250 mg, 500 mg ve 1 g sefaklorun aç karnına oral yoldan uygulanmasından sonra elde edilen serum konsantrasyonları sırasıyla; 7mcg/mL, 13 mcg/mL ve 23 mcg/mL’dir. Serum eliminasyon yarı ömrü 0.6 ila 0.9 saattir. Sefaklor’un yaklaşık % 60 ila % 85’i 8 saat içinde değişmemiş ilaç şeklinde idrarla itrah edilir. Böbrek fonksiyonları yavaşlamış hastalarda sefaklor’un eliminas­yon yarı ömrü hafif derecede uzar.

Farmasötik Şekli

Kapsül

Formülü

Kefsid 500 mg Kapsül; 500 mg sefaklor’a eşdeğer sefaklor monohidrat ve yardımcı madde olarak; siyah demir oksit, titanyum dioksit, kırmızı demir oksit ve eritrosin içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

Kefsid sefalosporin türevi antibiyotiklere ve içerdiği etken maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Kefsid kapsül ağız yolundan bir miktar su ile uygulanmalıdır. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde erişkinler için mutad doz: 8 saat arayla 250 mg’dır. Şiddetli enfeksiyonlarda (örneğin pnömoni) doz iki katına yükseltile­bilir. Çocuklarda önerilen mutad doz; 3 eşit doza bölünmek üzere 20 mg/kg/gün’dür, Daha şiddetli enfeksiyonlarda (örneğin otitis media) 40 mg/kg/gün (maksimum 1 g/gün) dozunda uygulanması önerilir. Otitis media ve farenjit tedavisinde günlük toplam doz, 12 saat arayla uygulanmak üzere iki eşit doza bölünebilir. Böbrek yetersizliği durumlarında Kefsid dikkatle uygulanabilir ve genellikle doz azaltılması gerekmez. Beta-hemolitik streptokoklara bağlı enfeksiyonlarda, önerilen tedavi dozlan en az 10 gün süreyle uygulanmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Preparatın ayrıca; KEFSİD® 125 mg/5 mL Ora! Süspansiyon için Kuru Toz, sulandırıldığında 100 mL/şişe kutu KEFSİD® 250 mg/5 mL Oral Süspansiyon için Kuru Toz, sulandırıldığında 100 mL/şişe kutu isimli formları da mevcuttur.

Saklama Koşulları

25°C’ın altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Kefsid 500 mg Kapsül; 12 kapsül ve 21 kapsül içeren blister /kutu.

Uyarılar/Önlemler

Kefsid tedavisine başlamadan önce hastada sefaklor, sefalosporinler, penisilin ve diğer antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı dikkatli bir şekilde soruşturul malıdır. Az da olsa çapraz allerji ihtimali mevcut olduğu için peni­siline duyarlı hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Herhangi bir tür allerjisi olan ve özellikle ilaçlara karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda antibiyotikler dikkatle kulla­nılmalıdır. Allerjik bir reaksiyonun ortaya çıkması halinde sefaklor tedavisi derhal sonlandırılmalıdır. Şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları, adrenalin uygulanması ve diğer acil önlemlerin alınmasını gerektirebilir. Sefalosporin ve diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı ile psödomembranöz kolit görüldüğü bildirildiğinden, antibiyotik kullanımına bağlı diyare gözlenen hastalarda bu durum dikkate alınmalıdır. Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılması kolonun normal florasını bozabilir ve Clostridium’ların aşırı çoğalmasına neden olabilir. Çalışmaların sonuçlarına göre Clostridium difficile’in ürettiği toksinler antibiyotiklere bağlı kolitin en sık görülen nedenidir. Hafif şiddetteki kolitler sadece ilacın kesilmesi ile düzelebilir. Orta şid­detteki ve şiddetli vakalar; endike olduğunda; sıvı, elektrolit ve protein ikamesi ile düzeltilebilir. Kolit ilacın kesilmesi ile ortadan kaldırılamazsa veya vaka şiddetli ise antibiyotiğe bağlı Clostridium difficile’in neden olduğu psödomembranöz kolit te­davisinde vankomisin tercih edilecek ilaçtır. Kolitin diğer sebepleri de gözönünde bulundurulmalıdır. Sefaklora karşı allerjik bir reaksiyonun oluşması durumunda tedavi kesilmeli ve hasta uygun ilaçlarla; örneğin, antihistaminik ilaçlar, pressör aminler veya kortikosteroidler ile tedavi edilmelidir. Diğer antibiyotiklerle olduğu gibi uzun süreli Kefsid tedavisi sırasında duyarlı olmayan bakterilerin aşırı çoğalmasına rastlanabilir. Tedavi sırasında süperenfeksiyon gelişmesi halinde, uygun tedavilere başvurulmalıdır. Kolit öyküsü bulunan kişilerde geniş spektrumlu antibiyotikler dikkatle uygulanma­lıdır. Orta derecede ve şiddetli böbrek yetersizliği olan hastalarda genellikle doz ayar­lanmasına gerek yoktur. Belirgin derecede böbrek yetersizliği olan hastalarda Kef­sid dikkatle uygulanmalıdır.   Laboratuvar etkileşimleri: Sefalosporin antibiyotiklerle tedavi sırasında Coombs testinde yalancı pozitif sonuçlar ortaya çıkabilir. Kefsid uygulanması sırasında Clinitest®, Benodict solüsyonu ve Fehling solüsyo­nu ile yapılan idrar glukoz testlerinde yalancı pozitif sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, enzimatik glukoz oksidaz reaksiyonlarına dayanan glukoz testlerinin (veya Testape) uygulanması önerilmektedir.   Gebelikte kullanım: Gebelikte kullanımının güvenilirliği henüz kesinleşmemiştir. Süt veren annelerde kullanım: Sefaklor düşük konsantrasyonlarda anne sütüne geçmektedir; bu nedenle süt vermekte olan kadınlara Kefsid uygulanması halinde dikkatli olmak gerekir. Yeni doğan döneminde kullanım: Bir aylıktan küçük bebeklerde kullanımının güve­nilirliği henüz kesinleşmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kefsid genellikle iyi tolere edilir. Basit cilt döküntülerinden serum hastalığı benzeri reaksiyonlara kadar çeşitli allerjik reaksiyonlara rastlanabilir. Bu tip reaksiyonlara daha çok çocuklarda rastlanabilir. Belirti ve bulgular tedavinin başlangıcından bir­kaç gün sonra belirir ve tedavinin kesilmesi ile ortadan kalkar. Antihistaminik ilaçlar ve glukokortikoidlerin belirti ve bulguların iyileşmesini hızlandırabileceği be­lirtilmektedir. Nadiren bulantı, kusma gibi gastrointestinal semptomlara rastlanabi­lir. Daha nadiren hiperaktivite, sinirlilik, bilinç bulanıklığı, sersemlik hissi, baş dön­mesi gibi merkezi sinir sistemi; genital prurit ve vajinit; trombositoponi ve reversibl interstisyel nefrit gibi yan etkiler gözlenebilir. Laboratuvar testlerinden; SGOT, SGPT veya alkali fosfataz değerlerinde hafif yük­selme, geçici lenfositoz, lökopeni, hemolitik anemi ile reversibl nötropeniye rastla­nabilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

KOLROS’un araç ve makine kullanmaya etkisini belirlemek üzere çalışma yapılmamıştır. Ancak, KOLROS’un farmakodinamik etkilerine dayanarak araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemesi beklenmez. Araç ve makine kullanırken, tedavi sırasında sersemlik görülebileceği akılda tutulmalıdır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

KOLROS 40 mg film tablet

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Doz aşımının spesifik bir tedavisi yoktur. Doz aşımı durumunda semptomatik tedavi uygulanmalı, gerekli destekleyici önlemler alınmalıdır. Karaciğer fonksiyon testleri ve CK düzeyleri izlenmelidir. Hemodiyaliz etkili değildir.

İlaç Nasıl Kullanılır

Rosuvastatin kalsiyum (40 mg rosuvastatine eşdeğer miktarda)

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Güvenliliğe ilişkin farmakolojik çalışmalar, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ile ilgili konvansiyonel çalışmalar, insanlar üzerinde özel bir zararlı etkisinin olmadığını göstermiştir. hERG geni üzerine etkileri spesifik testlerle değerlendirilmemiştir. Klinik çalışmalarda gözlenmeyen, ancak hayvanlarda klinik maruziyet seviyesine benzer maruziyet seviyelerinde gözlenen advers reaksiyonlar şunlardır: Fare ve sıçanlarla yapılan tekrarlanan doz toksisite çalışmalarında rosuvastatinin farmakolojik etkisine bağlı olarak histopatolojik karaciğer değişimleri gözlenmiştir. Bu değişimler, köpeklerle yapılan çalışmalarda safra kesesi üzerine etkilerle birlikte daha az önemli seviyede gözlenmiştir; maymunlarla yapılan çalışmalarda gözlenmemiştir. Ayrıca, maymunlarda ve daha yüksek dozlarda köpeklerde testiküler toksisite gözlenmiştir. Üreme üzerine toksisitesi farelerde, terapötik düzeyin çok üstünde olan maternal dozlarda, yavruların büyüklüğü ve ağırlıklarının azalması ve gebe hayvanın yaşam süresinin azalması ile kanıtlanmıştır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Oral yoldan kullanılır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

KOLROS 40 mg Film Tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Raf ömrü 24 aydır.

Etkin Maddeler

04.08.2011-234/2

Farmakodinamik Özellikler

25ºC’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Farmakokinetik Özellikler

Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, kroskarmelloz sodyum, kolloidal silikon dioksit, magnezyum stearat, hipromelloz 2910/5, makrogol 6000, titanyum dioksit (E 171) ,talk, kırmızı demir oksit (E 172)

Doz Aşımı

KARBASİF tablet, antikonvulsif ve ayrıca trigeminus nevraljisinde kullanılan bir preparattır. Yetişkinlerde tedavi aralığında serum düzeyleri, 4-12 µg/ml arasında olup, pik plazma düzeylerine 4-5 saat içinde ulaşılır. Tek doz halinde yarı ömrü 25-65 saat, tekrarlanan dozlarda 12-17 saattir. %76’sı plazma proteinlerine bağlanmış halde bulunan karbamazepin, idrar (%72) ve dışkı (%28) yoluyla atılır.

Endikasyonlar

KARBASİF tablet, antikonvulsif ve ayrıca trigeminus nevraljisinde kullanılan bir preparattır. Yetişkinlerde tedavi aralığında serum düzeyleri, 4-12 µg/ml arasında olup, pik plazma düzeylerine 4-5 saat içinde ulaşılır. Tek doz halinde yarı ömrü 25-65 saat, tekrarlanan dozlarda 12-17 saattir. %76’sı plazma proteinlerine bağlanmış halde bulunan karbamazepin, idrar (%72) ve dışkı (%28) yoluyla atılır.

Farmakodinamik Özellikler

Tablet

Farmakokinetik Özellikler

KARBASİF tablet 200 mg 5H -dibenz (b,f) azepin-5-karboksamid (karbamazepin) içerir.

Farmasötik Şekli

Formülü

09.04.1987 -141/64

İlaç Etkileşmeleri

25 0C ‘nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Kontraendikasyonlar

KARBASİF Tablet, 24 tabletlik blister ambalajlı kutularda piyasaya sunulmuştur.

Doz Aşımı

Klaritromisinin aşırı miktarlarda alımı, gastrointestinal semptomları verebilir. Aşırı doza eşlik eden advers reaksiyonlar, absorbe edilmemiş ilacın uygun eliminasyonu ve destekleyici tedavi ile kontrol altına alınmalıdır. Diğer makrolidlerde olduğu gibi, klaritromisin serum seviyeleri hemodiyaliz veya peritoneal diyalizden etkilenmez.

Endikasyonlar

1. Üst solunum yolu enfeksiyonları (örneğin streptokokal farenjit) 2. Alt solunum yolu enfeksiyonları (örneğin bronşit, pnömoni) 3. Akut otitis media 4. Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (örneğin impetigo, folikülit, selülit, abseler) 5.Klaritromisin, Mycobacterium avium veya Mycobacterium intracellulare’ye bağlı yaygın veya lokal mikobakteriyel enfeksiyonların ve Mycobacterium chelonae, Mycobacterium fortuitum ve Mycobacterium kansasii’ye  bağlı lokal enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

KLACID (Klaritromisin) bir semi-sentetik makrolid antibiyotiktir. Kimyasal olarak, 6-0-metileritromisin’dir.    Mikrobiyolojisi Klaritromisin, duyarlı bakterinin 50S ribozom alt ünitelerine bağlanarak antibakteriyel etkisini gösterir ve protein sentezini inhibe eder.   14-OH klaritromisin metaboliti de klinik açıdan anlamlı antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Haemophilus influenza’ya karşı 14-OH klaritromisin, ana bileşiğe nazaran 2 kat daha etkilidir.    Klaritromisinin aşağıdaki organizmaların suşlarına karşı, hem in vitro olarak, hem de klinik enfeksiyonlarda etkili olduğu tespit edilmiştir  (Bkz. Endikasyonları ve Kullanımı):   Gram – pozitif aeroblar                                Gram negatif aeroblar Staphylococcus aureus                                  Haemophilus influenzae Streptococcus pneumoniae                             Moraxella (Branhamella) catarrhalis Streptococcus pyogenes                                Helicobacter pylori        Diğer aeroblar Mycoplasma pneumoniae   Mycobacterium’lar Mycobacterium avium ve mycobacterium intracellulare’den oluşan Mycobacterium avium kompleksi (MAC) Mycobacterium kansasii Mycobacterium chelonae Mycobacterium fortuitum   Beta-laktamaz üretiminin klaritromisinin aktivitesi üzerine bir etkisi yoktur.   NOT: Metisilin-rezistan ve oksasilin-rezistan stafilokokların çoğu suşları klaritromisine  dirençlidir.   Klaritromisinin, aşağıdaki organizmaların çoğu suşlarına karşı in vitro olarak etkili olduğu gösterilmekle beraber, klinik açıdan önemi bilinmemektedir.   Gram-pozitif aeroblar                                               Gram-negatif aeroblar Listeria monocytogenes                                               Bordetella pertussis Streptococcus agalactiae                                             Camplylobacter jejuni Streptococci (Grup C,F,G)                                            Legionella pneumophila Viridans grubu streptococci                                          Neisseria gonorrhoae                                                                               Pasteurella multocida   Diğer aeroblar Chlamydia trachomatis   Gram-negatif anaeroblar                                          Gram-pozitif anaeroblar Bacteroides melaninogenicus                                       Clostridium perfringens                                                                              Peptococcus niger           Propionibacterium acnes  

Farmakokinetik Özellikler

Oral antibiyotik tedavisi gerektiren pediyatrik hastalarda klaritromisin, yetişkinlerde elde edilen farmakokinetik profile paralel biyoyararlılık vermiştir. Çocuklarda hızlı ve yoğun bir ilaç absorpsiyonu görülmüş, gıda alımı biyoyararlılık ve farmakokinetik profili etkilememiştir. 5 günlük bir tedavi sonrası, dokuzuncu dozdan sonra ana ilaç ve aktif metaboliti 14-OH klaritromisin için elde edilen farmakokinetik parametreler sırasıyla şöyledir: Cmaks 4.60 mcg/ml ve 1.64 mcg/ml; AUC 15.7 mcg saat/ml ve 6.69 mcg saat/ml. Tmaks 2.8 saat ve 2.7 saat; eliminasyon yarı ömrü 2.2 ve 4.3 saat.   Klaritromisin ve metaboliti 14-OH klaritromisin vücut dokularına ve sıvılarına kolayca dağılır. Serebrospinal sıvı penetrasyonu ile ilgili bilgi mevcut değildir. Doku konsantrasyonları serum konsantrasyonlarından daha yüksektir. Büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir ve safra aracılığında feçesle atılır. Önemli miktarda üriner yolla (idrarla) da atılır. Klaritromisinin renal klirensi doz miktarından bağımsız olup, normal glomerüler filtrasyon hızına yaklaşır.

Farmasötik Şekli

Oral Süspansiyon İçin Granül

Formülü

KLACID Oral Süspansiyon İçin Granül; su ile hazırlandığında 5 ml’sinde 125 mg klaritromisin ve koruyucu olarak potasyum sorbat içerir. Tadlandırıcı olarak sukroz ve meyve aroması içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Sitokrom P450 Etkileşimi Başlıca hepatik sitokrom P4503A (CYP3A) izozimi ile metabolize olan klaritromisin, şu ilaçlarla birlikte uygulandığında, ilaçların metabolizmaları inhibe edilebilir ve ilaçların serum düzeylerinde artış görülebilir: Astemizol, karbamazepin, sisaprid, siklosporin, disopiramid, ergo alkaloidleri, lovastatin, midalozam, omeprazol, pimozid, rifabutin, simvastatin,  terfenadin, warfarin, fenitoin ve teofilin.   Teofilin ve karbamazepin’in klaritromisinle birlikte uygulanması, ilaçların kan seviyelerinde orta derecede bir artışa neden olur.   Klaritromisin HMG-CoA redüktaz inhibitörleri, lovastatin ve simvastatin ile birlikte uygulandığında nadiren rabdomiyoliz görülebilir.   Klaritromisin sisaprid ile birlikte uygulandığında, sisaprid seviyeleri yükselebilir. Bu durum özellikle kalp hastalarında QT aralığı genişlemesi ile ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon ve torsades de pointes dahil kardiyak aritmilerle sonuçlanabilir. Klaritromisin pimozid ile birlikte kullanıldığında da benzer etkiler ortaya çıkabilir (bkz. Kontrendikasyonları).   Klaritromisin digoksin ile birlikte kullanıldığında, serum digoksin konsantrasyonu yükselebilir. Serum konsantrasyonları kontrol edilmelidir.   Makrolidler terfenadin ile uygulandıklarında, terfenadin seviyeleri yükselebilir ve terfenadin metabolizması etkilenebilir. Bu etkilenme sonucu kalp hastalarında QT aralığı genişlemesi, ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon ve torsades de pointes dahil kardiyak aritmiler gelişebilir. Astemizol ve diğer makrolidlerin birlikte uygulanmasıyla da benzer etkiler görülebilir.   Klaritromisinin ritonavir ile birlikte uygulanması sonucu, klaritromisin metabolizması belirgin bir şekilde inhibe olur; Cmaks, Cmin ve AUC değerlerinde belli oranlarda artış görülür. 14-[R]-hidroksiklaritromisin oluşumu tamamen inhibe olur. Böyle bir durumda, klaritromisinin geniş terapötik penceresi sayesinde renal fonksiyonu normal olan hastalarda dozun azaltılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, renal bozukluğu olan hastalarda şu doz ayarı yapılmalıdır: CLCR < 30-60 ml/dak. olan hastalarda klaritromisin dozu %60 azaltılmalıdır. CLCR < 30 ml/dak. olan hastalarda doz %75 azaltılmalıdır. Günde 1 g’dan daha yüksek klaritromisin dozları ritonavir ile uygulanmamalıdır.  

Kontraendikasyonlar

KLACİD SÜSPANSİYON; makrolidlere karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.  Klaritromisinin şu ilaçlardan biri ile beraber kullanılması kontrendikedir; Sisaprid, pimozid ve terfenadin (bkz. Uyarılar/ Önlemler ve İlaç Etkileşimleri).

Kullanım Şekli Ve Dozu

KLACID SÜSPANSİYONUN (125 mg/5 ml) çocuklarda tavsiye edilen dozu günde 2 defa 7,5 mg/kg’dır. Günlük maksimum doz günde 2 defa 500 mg’dır. Normal tedavi süresi, ilgili patojene ve hastalığın şiddetine bağlı olarak 5 ila 10 gün arasındadır. Sulandırılmış ilaç aç veya tok karnına verilebilir; ayrıca sütle de alınabilir.   ÇOCUKLARDA KLACID SÜSPANSİYON (125 mg/5ml) DOZ TAYİNİ   ŞIRINGA DOZ TABLOSU   Vücut Ağırlığı (kg)* Günde 2 kez uygulanan standart  şırınga dozu Vücut Ağırlığı (kg)* Günde 2 kez uygulanan standart şırınga dozu 2 kg 0.5 ml 10 kg 3 ml 3-4 kg 0.5 ml 20 kg 3 ml 5 kg 1.5 ml 13-14 kg 4.0 ml 6-7 kg 2.0 ml 15 kg 4.5 ml 8-9 kg 2.5 ml 16-17 kg 5.0 ml  *Vücut ağırlığı (kg) esas alınarak hazırlanmıştır. (yaklaşık 7,5 mg/kg, günde 2 defa).     KAŞIK DOZ TABLOSU   Vücut ağırlığı (kg)* Günde 2 kez uygulanan standart Kaşık dozu 4 kg ¼ kaşık 8 – 11 kg ½ kaşık 12 – 19 kg 1 kaşık   * Vücut ağırlığı (kg) esas alınarak hazırlanmıştır.   Renal Bozukluğu Olan Hastalarda Doz: Kreatinin klirensi 30 ml/dak’dan az olan çocuklarda klaritromisin dozu yarıya düşürülmelidir. Örneğin günde bir defa 250 mg’a kadar veya daha şiddetli vakalarda günde 2 defa 250 mg verilir. Bu hastalarda tedavi süresi 14 günü geçmemelidir.   SÜSPANSİYONUN HAZIRLANMASI: 1. Açmadan önce şişeyi iki-üç kez sallayınız. 2. Şişeye, şişe üzerindeki işaret çizgisini geçmeyecek şekilde bir miktar kaynatılıp soğutulmuş su ilave edip, kuvvetlice çalkalayınız. 3. Birkaç dakika bekleyiniz. Sıvının düzeyi alçalacaktır. İşaret çizgisine kadar tekrar su ile tamamlayınız ve bu suretle elde edilen süspansiyonu iyice homojen oluncaya kadar yeniden çalkalayınız. İlacınız şimdi kullanıma hazırdır. Aşağıda belirtilen şekilde kullanınız. Her kullanımdan önce şişeyi  iyice çalkalayınız.   İLACIN ALINMASI: İlacı kaşık veya şırınga ile çocuğunuza verebilirsiniz.   1. İlacı çocuğunuza kaşık ile verecekseniz Doktorunuzun önerdiği şekilde kaşık tablosunu esas alınız.              

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Klacid Süspansiyon 250 mg/5 ml; 2500 mg klaritromisin içeren granül şeklinde 50 ml’lik şişede, 5 ml’lik şırınga ve kaşık ile beraber satışa sunulmuştur.  Klacid 250 mg Tablet; Blister ambalajda ve bir kutuda 14 tablet olarak satışa sunulmuştur.  Klacid 500 mg Tablet; Blister ambalajda ve bir kutuda 14 tablet olarak satışa sunulmuştur.  Klacid-MR 500 mg Tablet; Blister ambalajda ve bir kutuda 7 tablet ve 14 tablet olarak 2 şekilde satışa sunulmuştur.   Klacid I.V. (50 mg/ml); 30 ml’lik flakonda 500 mg klaritromisin ve laktobionik asit içeren, liyofilize toz şeklinde satışa  sunulmuştur.    

Ruhsat Sahibi

Abbott Laboratuarları İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. Ekinciler Cad. Hedef Plaza No:3 Kavacık  – Beykoz 34810 İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

29.05.2007-122/64

Saklama Koşulları

15-30ºC arasındaki oda sıcaklığında iyi kapatılmış şişesinde muhafaza edilir. Süspansiyon hazırlandıktan sonra 15-30 ºC arasındaki oda sıcaklığında 14 gün saklanabilir.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Klacid Süspansiyon 125 mg/5 ml; 1750 mg klaritromisin içeren granül şeklinde 70 ml’lik şişede 5 ml’lik şırıngave ve kaşık ile beraber piyasaya sunulmuştur. Hazırlanması bölümünde belirtilen 37 ml su uygun şekilde ilave edildiğinde 5ml’de 125 mg klaritromisin içerir.

Uyarılar/Önlemler

KLACID SÜSPANSİYON buluğ çağını aşan hastalarda kullanılacağında, eğer hamilelik mevcut veya şüpheleniliyorsa, hekim tarafından yarar-risk faktörleri özenle tartılmalıdır.   KLARİTROMİSİNİN ŞU İLAÇLARDAN BİRİ İLE BERABER KULLANILMASI KONTRENDİKEDİR: SİSAPRİD, PİMOZİD VE TERFENADİN.   Makrolidler dahil olmak üzere hemen hemen bütün antibakteriyel ajanlarla psödomembranöz kolit rapor edilmiştir ve şiddeti orta-dereceden hayatı tehdit eden dereceye kadar uzanabilir.   Klaritromisin başlıca karaciğer tarafından atılır. Dolayısıyla bozuk hepatik fonksiyonlu hastalara klaritromisin uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Orta dereceden şiddetli dereceye kadar renal bozukluğu olan hastalarda da dikkatle uygulanmalıdır.   Klaritromisin ile linkomisin ve klindamisinde olduğu gibi diğer makrolid antibiyotiklerle çapraz rezistans olasılığı da düşünülmelidir.   Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Hamilelikte ve emzirme döneminde klaritromisin kullanımının emniyeti açıklanmamıştır. Klaritromisin anne sütü ile atılır.

Üretim Yeri

Abbott S.p.A. Campoverde di Aprilia (LT), İtalya

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Klacid Süspansiyonun emniyet profili 250 mg tablet ile yetişkinlerde görülene benzerdir. Gözlenen yan etkilerin çoğunluğu gastrointestinal sistemle alakalı olup diyare, kusma, abdominal ağrı, dispepsi ve bulantıdır. Diğer yan etkiler başağrısı, tad değişikliği ve karaciğer enzimlerindeki geçici artışları içerir.   Diğer makrolidlerle olduğu gibi, klaritromisin ile seyrek olarak; karaciğer enzimlerinde artış ve sarılıkla veya sarılıksız seyreden hepatoselüler ve/veya kolestatik hepatit dahil olmak üzere, hepatik disfonksiyon gelişebilir. Bu hepatik disfonksiyon şiddetli olabilir ve genellikle tersinirdir (reversible). Çok çok nadir durumlarda, fatal sonuçlanan hepatik yetmezlik görülebilir ve genellikle altta yatan ciddi hastalıklarla ve/veya aynı anda kullanılan ilaçlarla ilgilidir.   Serum kreatinin düzeylerinin arttığı izole vakalar görülmüş ancak ilaçla ilişkisi açıklanma- mıştır.   Klaritromisin ile ürtiker ve orta derecede deri erüpsyonundan, anaflaksi ve Stevens-Johnson Sendromuna kadar uzanan alerjik reaksiyonlar görülebilir. Klaritromisin ile endişe, baş dönmesi, uykusuzluk, halüsinasyonlar, kötü rüyalar, kulak çınlaması, konfüzyon, çevreye uyumsuzluk, psikoz ve kişilik kaybı  dahil geçici santral sinir sistemi yan etkileri görülmüşse de, sebep ve etki bağlantısı belirtilmemiştir.   Klaritromisin ile tedavinin kesilmesiyle düzelen işitme kaybı görülebilir. Genellikle, tad alma bozukluğu ile birlikte koku alma duyusunda değişiklik görülür.   Klaritromisin tedavisi ile glosit, stomatit, oral monilia ve dil renginde değişim olabilir.  Klaritromisin ile tedavi olan hastalarda diş renginde bozulma görülmüştür. Renk bozukluğu profesyonel diş temizliği ile giderilebilir.   Bazıları, hipoglisemik ajan veya insülin  tedavisi gören hastalarda olmak üzere, nadir hipoglisemi vakaları görülebilir.   İzole lökopeni ve trombositopeni vakaları görülmüştür.   Diğer makrolidlerle olduğu gibi, klaritromisin ile nadiren QT aralığı genişlemesi, ventriküler taşikardi ve "torsades de pointes" gelişebilir.   Bağışıklık Sistemi Bozulmuş Pediatrik Hastalar: Mikobakteriyel enfeksiyonlar için uzun süre klaritromisinin yüksek dozları ile tedavi edilen bağışıklık sistemi bozuk hastalarda, olasılıkla klaritromisin uygulamasıyla alakalı advers etkileri HIV hastalığının veya seyir eden hastalığın altta yatan belirtilerinden ayırt etmek genellikle zordur.   Laboratuar Bulgularında Değişiklikler Klinik açıdan önemli olabilecek laboratuar bulgularındaki değişimler şunlardır:   Hepatik: Yükselmiş SGPT(ALT)<%1, SGOT(AST)< %1, GGT<%1, alkalen fosfataz<%1, LDH<%1 ve total billirubin <%1. Hematoloji: Azalmış lökosit sayısı ve yüksek protrombin zamanı %1. Renal: Yüksek BUN % 4 ve yüksek serum kreatinini < %1.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.  

Doz Aşımı

Parenteral tedavi sırasında aşırı sıvı veya solüt yüklenmesi durumunda hastanın durumu yeniden gözden geçirilerek gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Organizmaya su ve kalori sağlamada,sodyum itrahını arttırmada, asidozda, karaciğer glikojenin eksilmesinde kullanılır. Su ve kalori sağlanması için periferal IV infüzyonu ile % 2.5-11.5 Dekstroz enjeksiyonu uygulanmaktadır. Parenteral beslenmenin sağlanması için bu enjeksiyonlar amino asit enjeksiyonu veya diğer uygun IV sıvıları ile karıştırılabilirler. Hipertonik dekstroz enjeksiyonları ( % 5 ‘den daha büyük konsantrasyonlar ) suyun minimum hacminde eşit kalori sağlanması için kullanılır. % 40-70 Dekstroz enjeksiyonları ,amino asit enjeksiyonları veya diğer uygun IV sıvıları ile karışmış ve parenteral beslenmeyi sağlamak için santral damar aracılığı ile uygulanan kalorilerin , konsantre edilmiş kaynağıdır. % 50 Dekstroz enjeksiyonu, aşırı insülin veya diğer sebeplerden oluşan hipogliseminin tedavisinde kan glükoz konsantrasyonunun tekrar yapılanması için genellikle çocuklarda ve erişkinlerde kullanılır. % 10-25 Dekstroz enjeksiyonu bebeklerde ve süt çocuklarında akut semptomatik hipogliseminin tedavisinde kan glükoz konsantrasyonunun tekrar yapılanması için kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Dekstroz,bir monosakkarittir ve organizmanın temel enerji kaynaklarındandır. Kolayca metabolize olur ve kandaki glikoz konsantrasyonunu artırarak enerji sağlar. Aynı zamanda vücut proteinleri ve azot kaybını azaltır, glikojen birikimini destekler. Dekstrozun sudaki solüsyonları organizmanın ihtiyacı olan suyu ve gerekli kaloriyi verirler. Dekstroz, karbondioksit ve suya metabolize olduğu için, dekstroz içeren sulu solüsyonların uygulanması, aynı miktarda serbest su uygulanması demektir. %5 dekstroz solüsyonu damara uygulanarak, besinsiz ve susuz kalmış dokulara kısa sürede su ve karbonhidrat sağlanır.  Thiamin, Riboflavin, nikotinamid, pridoksin gibi B grubu vitaminlerin tedaviye eklenmesi dekstrozun metabolizmasını kolaylaştırır.  Parenteral tedaviye uzun süre devam edilmesi gerekirse, daha fazla kaloriye ihtiyaç varsa, daha konsantre karbonhidrat solüsyonları uygulanmalıdır.

Farmakokinetik Özellikler

Dekstroz oral yolla alındıktan sonra  aktif bir mekanizma tarafından ince bağırsaktan hızla absorbe olur, dokularda enerji vererek karbondioksit ve suya metabolize olur. Hipoglisemili hastalarda  dekstrozun ağız yoluyla uygulanmasından, 10-20 dakika sonra kan glukoz seviyesi artar, 40 dakika sonra ise  plazma  doruk konsantrasyonu oluşur.  Glukoz ayrıca enerji yaratmak için hücrelerde metabolize olur ve yıkılır. Oksidasyonu ile açığa çıkan enerji, dokularda adenozintrifosfat ve kreatin fosfat şeklinde depo edilerek mekanik ve osmotik olaylarda hücresel biyosentez ve vücut ısısında kullanılır.

Farmasötik Şekli

Solüsyon

Formülü

Her 100 mL’lik solüsyonda;   Dekstroz monohidrat …………………….…..5 g Enjeksiyonluk su ………k.m……………..100 ml   OSMOLARİTE…………………………….252,2 mOsm/L

İlaç Etkileşmeleri

Dekstroz, kuvvetli alkalilerle dekompoze olur ve kahverengileşir.   Dekstrozun intravenöz solüsyonlarına siyanokobalamin, kanamisin sülfat, novobiosin sodyum ve varfarin sodyum ilave edilmesi bulanıklığa neden olabilir. Dekstroz, aminler, amidler, amino asitler, peptidler ve proteinlerle reaksiyona girebilir.

Kontraendikasyonlar

Kan şekerinin aşırı derecede yüksek olduğu diyabetik komada, Glikoz –galaktoz malabsorbsiyon sendromu görülen hastalarda ve İntraspinal ve intrakranial kanamalı, delirium tremensli, anürili hastalarda dehidratasyon olduğu durumlarda, kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

%5 Dekstroz solüsyonu kan ile izo-osmotik olduğundan periferal damardan uygulanabilir. Dozu,hastanın yaşı, kilosu, klinik durumu ve asit-baz dengesine bağlı olarak hekim tarafından ayarlanır. Glukozüri oluşmaksızın, saatte ortalama infüzyon hızı 0.5 g dekstroz/kg’dır. Saatte en fazla infüzyon hızı 0.8 g dekstroz/kg’ı geçmemelidir.   HEKİM TARAFINDAN BAŞKA ŞEKİLDE TAVSİYE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE,  ortalama doz , 24 saatte 1-3 litre arasındadır. Bir litrelik solüsyon hastaya 3 saatten az sürede verilmemelidir. Dakikada 80-120 damladan fazla verilmemelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Piyasada diğer farmasötik dozaj şekilleri bulunmamaktadır.

Saklama Koşulları

25°C’nin altında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

50 ml, 100 ml, 150 ml, 250 ml, 500 ml ve 1000 ml’lik PVC torbalarda %5 Dekstroz solüsyonu içerir.

Uyarılar/Önlemler

Hipertonik Dekstroz çözeltileri  periferik bir venden uygulandıklarında tromboza yol açabilirler, bu nedenle hipertonik Dekstroz çözeltilerinin, santral büyük bir venadan, tercihen vena cava superiordan bir kateter yoluyla uygulanması önerilmektedir. Hipertonik dekstroz çözeltisinin periferik bir ven yoluyla verilmesi zorunluysa, damar çevresindeki dokuların nekrozuna ve tromboflebite neden olabilecek, uygulama sırasında oluşabilecek sızıntıya dikkat etmek gerekir. Sadece Dekstroz içeren elektrolitsiz çözeltiler, kanla birlikte ve aynı infüzyon seti aracılığıyla verilmemelidir. Hipertonik Dekstroz çözeltilerinin hızla verilmesi, hiperglisemi ve hiperosmolar sendroma neden olabilir. Özellikle kronik üremisi ve karbonhidrat intoleransı  olduğu bilinen hastalarda, dikkatle kullanılmalıdır. Dekstroz solüsyonlarının damardan uzun süreli infüzyonu ödem, hipokalemi, hipomagnesemi, hipofosfatemi ile seyreden sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir. Dekstroz infüzyonları sırasında glikojenin karaciğerde depolanması kandaki potasyum düzeyini düşürür. Bu nedenle parenteral yoldan beslenen, böbrek fonksiyonları normal hastalarda hipopotasemiyi ve hücre içi potasyum kaybını önlemek için dekstoz solüsyonu ile birlikte potasyum verilmelidir. (Her litre dekstroz solüsyonuna  20-40 mEq potasyum) Dekstroz solüsyonları ile yapılan uzun süreli parenteral beslenmeler insülin salgılanmasını ters yönde etkiler. Bunu, hiperglisemiyi ve bundan kaynaklanan glikozüriyi en aza indirgemek için infüzyon sıvısına insülin ilavesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda kan ve idrarda bulunan glikoz miktarı periyodik olarak izlenmelidir. Kortikosteroid veya kortikotropin alan hastalara parenteral yoldan sıvı verirken çok dikkatli olmak gerekir. Açıkça kendilerinde ve klinik düzeyde fark edilmeyecek düzeyde diyabeti bulunduğu bilinen hastalarda, dekstroz içeren çözeltiler dikkatle kullanılmalıdır. İnfüzyon sırasında ekstrasellüler sıvının hacminin artması sonucu su intoksikasyonu oluşabilir. Akut istemik inmeden sonra glukoz çözeltilerinin kullanılmaması önerilmektedir.  Hamilelik ve gebelik döneminde kullanım:   Hamilelik Kategorisi C: % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu ile hayvanlarda üreme çalışmaları yapılmamıştır. Hamile bir kadına verildiğinde fetusa zarar verip vermeyeceği veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu, ancak kullanımı kesinlikle gerekli olduğu taktirde hamile kadınlarda kullanılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Periferik uygulama tekniğine bağlı olarak  ateş yükselmesi,enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, enjeksiyon yerinden başlayıp yayılan   venöz tromboz veya flebit oluşabilir ve çözeltinin dışarı sızması  sonucu oluşan lokal ağrı görülebilir.   Hipertonik çözeltilerin aşırı hızlı infüzyonu venöz irritasyona neden olabilir, bu nedenle uygulama hızı hastanın toleransına göre ayarlanmalı uygulama için periferik venlerden en geniş olanı seçilmelidir.   Hipertonik Dekstroz solüsyonlarının çok hızlı infüzyonu mental konfüzyon, bilinç kaybı belirtileriyle seyreden hiperosmolar  sendroma neden olabilir. Bu durum eğer araştırılmaz ve tedavi edilmezse osmotik dehidratasyon ve hiperosmolar komaya yol açabilir.   Dekstroz solüsyonlarının damardan uzun süreli infüzyonu ödem, hiperglisemi,  hipomagnezemi,  hipofosfatemi ile seyreden sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.   İstenmeyen bir reaksiyon ortaya çıktığında infüzyon durdurularak hasta yeniden değerlendirilmeli ve  uygun tedaviye başlanmalıdır.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window