İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması KOMPENSAN
Birim Miktarı 60
ATC Kodu A02AB04
ATC Açıklaması Dihidroksialüminyum sodyum karbonat
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A04396
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 19,33 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 17,26 TL (17 Ekim 2019)
Barkodu
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • dihidroksialuminyum sodyum karbonat (340 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Kompensan Tablet, hiperasidite ile kendini gösteren mide rahatsızlıklarının (mide yanması, aside bağlı hazımsızlık, mide ekşimesi) semptomatik olarak giderilmesinde endikedir. Ayrıca mide ve duodenum ülserleri ile birlikte olan hiperasiditenin ve reflu özofajit’in tedavisinde kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Kompensan’ın etkin maddesi olan dihidroksi alüminyum sodyum karbonat midedeki hidroklorik asidi nötralize ederek etkisini gösterir. Ayrıca doza ve pH’a bağlı olarak lizolesitine ve safra asitlerine de bağlanır. Kompensan Tablet etkisi derhal başlar, mide pH’sını yaklaşık 4.5’e çıkararak bu seviyede 2-3 saat devam ettirir. Alüminyum iyonları astrenjan özelliktedir ve antiinflamatuar etkileri de vardır. Bu etki özellikle gastrik ülserli ve gastrik mukoza inflamasyonu veya iritasyonu olan hastalar için önemlidir.

Farmakokinetik Özellikler

Midede yemek varsa çökelme süreci hemen başlar. Alüminyumun bir kısmı absorbe olur ve plazmadaki alüminyum konsantrasyonunda ve böbrek alüminyum atılımında geçici bir yükselme olur. Alüminyum iyonları böbrekler yoluyla atılır. Tedavinin bitiminden 3 ya da 4 gün sonra alüminyumun plazmadaki seviyesi normale döner. Alüminyum hidroksit midedeki hidroklorik asitle etkileşime girdiğinde çözünebilir alüminyum hidroksi kompleksleri oluşur. Alüminyum iyonları bağırsaklarda fosfat , karbonat ve yağ asitleri ile tuzlar oluşturur ve bunlar feçesle atılırlar.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Kompensan Tablet 340 mg dihidroksi alüminyum sodyum karbonat (DASC), tatlandırıcı olarak sakkaroz ve nane aroması içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Beraber verildiklerinde tetrasiklinler, kinolonlar (örn. siprofloksasin, norfloksasin, pefloksasin) ve sefalosporinlerin absorbsiyonunda klinik olarak önemli azalma bildirilmiştir.

Kontraendikasyonlar

Kompensan Tablet, bu ilaca karşı aşırı hassasiyeti bilinen hastalarda kontrendikedir. Böbrek harabiyeti olanlarda ve tuz diyeti yapanlarda kullanılmamalıdır. Hipofosfatemili hastalar tarafından kullanımı alüminyum tuzlarının fosfat bağlayıcı etkileri nedeniyle kontrendikedir. Konstipasyon ve bilinen kolon daralması varsa kullanılmamalıdır. 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Ürün sakkaroz içerdiği için, fruktoz intoleransı (kalıtsal fruktoz intoleransı) ile glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu veya sakkaroz-izomaltoz yetersizliği olan kişiler tarafından kullanımı uygun değildir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Tavsiye edilen doz günde 4 defa 1-2 Kompensan Tablet’dir. Tabletler iyice çiğnenmeli ve sonra yutulmalıdır. Çiğnenmeden bütün olarak yutulması, istenen etkiyi büyük ölçüde azaltır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Yoktur.

Saklama Koşulları

30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

24 tabletlik kutularda 60 tabletlik kutularda Reçetesiz satılır.

Uyarılar/Önlemler

Uzun süreli ve tekrarlayan mide rahatsızlıkları mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri gibi ciddi bir hastalığın belirtileri olabilir. Bu nedenle Kompensan ile tedavi tıbbi bir inceleme olmaksızın 14 günden fazla sürdürülmemelidir. Dışkıda veya tükürükte kan görülürse hemen doktora danışılmalıdır. Kompensan’ın uzun süreli kullanımı alüminyum seviyelerinin düzenli kontrolünü gerektirir. Bu nedenle 40 mcg/l aşılmamalıdır. Hamile ve emziren annelerde ancak kesin olarak gerekliyse ve doktora danışılarak kullanılmalıdır. Kronik böbrek fonksiyon yetmezliği olan hastalarda (ilaç kısa süreli kullanılmış olsa bile) kan alüminyum seviyeleri kontrol edilmelidir. Bu hastalar sinir sistemi ve kemiklerde meydana gelebilecek alüminyum birikmesini en kısa sürede tayin etmek için düzenli aralıklarla (yaklaşık yılda iki kez) muayene edilmelidir. Uzun süreli yüksek dozlarda kullanım ve fosfatça fakir diyetler fosfat boşalmasına ve osteomalazi riskine neden olabilir. Günde sekiz tablet tedavi etkisi için yeterlidir. Daha fazla alınmasına gerek yoktur. GEBELİK VE LAKTASYON Gebelik kategorisi B’dir. Çocukta alüminyum yüklenmesine engel olmak için, Kompensan gebelik esnasında ancak kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Alüminyum bileşikleri emzirme sütünde açığa çıkar. Çok küçük bir miktarı absorbe olduğu için yeni doğanlarda riskler bilinememektedir. Kompensan’ın gebelik ve laktasyon esnasındaki zarar verici etkileri hakkında bir rapor bulunmamaktadır. ARAÇ VE MAKİNE KULLANIMI ÜZERİNE ETKİSİ Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilere ilişkin herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Yüksek dozlarda ve barsak motilitesi azalmış, dehidratasyonlu veya sıvı kısıtlaması olan hastalarda konstipasyon bildirilmiştir. Seyrek olguda alüminyum hidroksite bağlı olarak barsak tıkanması görülmüştür. Böbrek yetmezliği olan hastalarda sistemik alüminyum yan etkileri (mizaç değişmeleri veya mutad dışı yorgunluk gibi) görülebilir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanım, asid-baz dengesinde bozulmaya yol açabilir.
(Visited 3 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window