İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması LANSAZOL
Birim Miktarı 14
ATC Kodu A02BC03
ATC Açıklaması Lansoprazol
NFC Kodu CY
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Diğer Kapsüller
Kamu Kodu A04535
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 14,91 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 13,31 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 8,37 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E035A

İlaç Etken Maddeleri

  • lansoprazol (30 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Lansoprazolün bilinen bir antidotu yoktur. Proteinlere çok yüksek oranda bağlandığından diyaliz ile kandan uzaklaştırılamaz. Aşırı doz durumunda semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır.

Endikasyonlar

Lansazol 30 mg Mikropellet Kapsül; ·         Duodenal ülser, gastrik ülser ve Özofageal reflü hastalığının (GÖRD) kısa süreli tedavisinde, ·         Reflü özofajitin ve duodenal ülserin idame tedavisinde, ·         NSAİİ’lerin neden olduğu gastrik ülserin önlenmesi ve tedavisinde, ·         Zollinger-Ellison sendromu dahil patolojik hipersekresyonun uzun süreli tedavisinde, ·         Helicobacter pylorii enfeksiyonu ile seyreden duodenal ülser tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Lansoprazol bir sübstitüe benzimidazol derivesi olup, yapıca Omeprazol’e benzer. Asit ortamda aktif sülfonamid derivelerine çevrilir ki, midenin paryetal hücrelerinden asit salgılanması olayının son, enzimatik aşaması olan proton pompasını (H+/K+-ATP’az) inhibe eder. Sonuçta santral ve periferal nedenlerle ortaya çıkan asit sekresyonu inhibe edilmiş olur. Etki doza bağlı olup, tek bir doz sonrası gastrik asit sekresyonunun inhibisyonu 36 saat sürer.

Farmakokinetik Özellikler

Lansoprazol asit ortamlarda stabil değildir. Bu nedenle enterik kaplı formülasyonlar şeklinde verilir. Lansoprazolün absorpsiyonu hızlıdır. Maksimum serum konsantrasyonuna, alındıktan 2 saat sonra erişilir. Yapılan çalışmaların bazılarında gıdalarla beraber alındığında absorpsiyon süresinin uzadığı, biyoyaralanımının düştüğü bildirilmiştir. Plazma proteinlerine %97 oranında bağlanmaktadır. Ortalama  eliminasyon yarılanma ömrü 1.3 ile 1.7 saattir. Yaşlı hastalarda, bu değer 1.9 ile 2.9 saat olarak saptanmıştır.  Hepatik yetmezliği olan hastalarda ise, bu değer 3.2 ile 7.2 saate kadar uzayabilir. Karaciğerde büyük oranda metabolize olur. Plazmada tayin edilen metabolitler, lansoprazolün 5-hidroksil, sülfür ve sülfon deriveleridir. Alınan dozun yaklaşık üçte ikisi, metabolitleri halinde feçesle atılır. Dozun yaklaşık %14-25 kadarı ise idrar ile hidroksilmetabolitleri halinde atılmaktadır. İdrarda değişmemiş ilaç bulunmaz. Serum konsantrasyonu ile antisekretuar aktivite arasında bir korelasyon yoktur. Antisekretuar aktivite, ilacın serumda azalmaya  başladığı zaman ortaya çıkmaktadır.

Farmasötik Şekli

MİKROPELLET KAPSÜL

Formülü

Her kapsülde enterik kaplı mikropelletler halinde; Lansoprazol 30 mg Yardımcı Maddeler : Kapsül Boyar Maddesi; Titanyum dioksit

İlaç Etkileşmeleri

Lansoprazol sitokrom p-450 enzim sistemiyle metabolize olmaktadır. Sağlıklı kişilerde yapılan çalışmalarda, lansoprazolün aynı sistemi kullanan warfarin, antipirin, indometazin, asetilsalisilik asit, ibuprofen, fenitoin, prednison, propronalol veya diazepam ile etkileşmediği gösterilmiştir. Lansoprazol, teofilin ile birlikte uygulandığında, teofilinin klirensinde hafif bir artış (% 10) görülmüştür. Bu etkileşim klinik açıdan önemli olmasa da, lansoprazol verildiğinde veya kesildiğinde her hastada klinik açıdan etkili kan seviyeleri sağlamak açısından teofilin seviyelerinin tekrar titrasyonu gerekebilir. Lansoprazolün sukralfat ile birlikte kullanımında lansoprazolün absorpsiyonu gecikmekte ve biyoyararlanımı %30 azalmaktadır. Bu nedenle lansoprazol sukralfattan en az yarım saat önce alınmalıdır. Lansoprazol gastrik asit sekresyonunu inhibe ettiği için, biyoyararlanımları açısından gastrik pH’ın önemli olduğu ketokonazol, ampisilin esterleri, demir tuzları, digoksin gibi ilaçların emilimini etkileyebilir. Lansoprazol antasitlerle birlikte kullanıldığında biyoyararlılığı azalabilir. Bu nedenle ilaç alındıktan sonraki ilk bir saat içinde antasit kullanılması önerilmez.

Kontraendikasyonlar

Lansazol 30 mg Mikropellet Kapsül içerisindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; Duedonal ülser tedavisinde önerilen doz sabah kahvaltıdan önce olmak üzere günde tek doz 15 mg’dır (1 kapsül). Duodenal ülserde ortalama tedavi süresi 2-4 haftadır. İdame tedavide ise günde tek doz 15 mg önerilir.   Gastrik ülser tedavisinde önerilen doz sabah kahvaltıdan önce olmak üzere günde tek doz 15-30 mg’dır (1-2 kapsül). Ortalama tedavi süresi 2-8 haftadır.   Gastroözefajeal Reflü Hastalığı (GÖRH): Semptomatik GÖRH : Günde tek doz 15 mg’dır (1 Kapsül). Ortalama tedavi süresi 4-8 haftadır. Eroziv özofajit : Günde tek doz 30 mg’dır. Eroziv özofajitte ortalama tedavi süresi 4-8 haftadır. 8 haftalık tedaviye yanıt vermeyen reflü özofajitli hastalarda 8 haftalık ek bir tedavi uygulanabilir. İdame tedavide ise günde tek doz 15 mg önerilir.   NSAİİ’lerin neden olduğu gastrik ülserin önlenmesinde 12 haftaya kadar günde tek doz 15 mg lansaprazol (1 Kapsül), tedavisinde ise 8 hafta boyunca günde tek doz 30 mg lansoprazol önerilir.   Zollinger-Ellison Sendromu tedavisinde  tavsiye edilen oral başlangıç dozu 3-7 gün süreyle sabahları aç karnına 60 mg’dır. Günlük 120 mg veya daha fazla (180 mg doza kadar) lansoprazol gerektiren hastalarda, doz eşit olarak günde 2 defa uygulanmalıdır. Hedefe ulaştıktan sonra, dozun azaltılması veya yükseltilmesinin gerekip gerekmediğinin tayini için, hasta kontrol altında tutulmalıdır.   Helicobacter pylori eradikasyonunda: Lansazol 15 mg Mikropellet Kapsül günde iki defa ikişer kapsül olarak aşağıdaki antibiyotiklerden iki tanesi ile kombine kullanılabilir. Kombinasyonda günde iki defa 250-500 mg klaritromisin ile; günde iki defa 1 g amoksisilin veya  günde iki defa 400 mg metronidazol  kullanılabilir. En iyi eradikasyon sonuçları, klaritromisinle, amoksisilin veya metranidazol birlikte kullanıldığında elde edilmektedir.   Çocuklarda kullanım (1-11 yaş): Gastroözofageal reflü veya diğer asite bağlı bozukluklarda: Vücut ağırlığı 30 kg’ın altında olan çocuklarda günde 15 mg (1 Kapsül) Vücut ağırlığı 30 kg‘ın üzerinde olan çocuklarda günde 30 mg lansoprazol önerilir.   LANSAZOL 15 mg MİKROPELLET KAPSÜL SABAHLARI AÇ KARNINA ALINMALIDIR. KAPSÜLLER AÇILMAMALI, ÇİĞNENMEMELİ VEYA EZİLMEMELİDİR. AMBALAJ AÇILDIKTAN SONRA KAPSÜLLER EN GEÇ BİR AY İÇİNDE TÜKETİLMELİDİR. BİR AY GEÇTİKTEN SONRA ŞİŞEDE KALAN KAPSÜLLER TEKRAR KULLANILMAMALIDIR. HER KULLANIMDAN SONRA ŞİŞE SIKICA KAPATILMALIDIR.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Lansazol 15 mg Mikropellet Kapsül

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında, ışıktan ve nemden koruyarak saklayınız. ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

14 ve 28 kapsüllük HDPE şişelerde

Uyarılar/Önlemler

Lansoprazol başlıca karaciğerde metabolize edilmektedir. Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda doz azaltılmasına ihtiyaç duyulabilir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarı gerekmez.   Lansoprazol ile tedaviye semptomatik yanıt gastrik tümör ihtimalini ortadan kaldırmaz.   Uzun süreli mide asidini bloke ettiğinden dolayı olası yan etkileri kontrol yönünden endoskopik ve radyoskopik yöntemlerle mevcut ilaçlarla tedaviye dirençli olduğu saptanan duedonal ülser, gastrik ülser, orta ve ileri derecede reflü özofajitte kullanılır.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanım: Gebelik kategorisi:B Etki ve emniyeti belirlenmediğinden, hamilelerde ve süt veren annelerde kullanılmamalıdır. Yaşlı hastalarda lansoprazolün klirensi azalmakta, yarılanma ömrü %50-100 artmaktadır. Yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Ancak ilave bir asit supresyonu gerekmedikçe günlük doz 30 mg’ı aşmamalıdır.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmamıştır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kısa dönem tedavilerde lansoprazol iyi tolere edilir. Diyare, başağrısı, bulantı ve kusma, dermatolojik reaksiyonlar en sık bildirilen reaksiyonlardır. Fakat bu belirtiler tedavi kesildiğinde kaybolmaktadır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 4 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window