İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TADOLAK
Birim Miktarı 14
ATC Kodu M01AB08
ATC Açıklaması Etodolak
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A09625
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 19,33 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 17,26 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 6,76 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E019C

İlaç Etken Maddeleri

  • etodolak (400 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Etodolak ile doz aşımı konusunda bir deneyim bildirilmemesine rağmen, eğer böyle bir durum söz konusu ise standart uygulamalar (gastrik lavaj, aktif kömür uygulaması, genel destekleyici tedavi vb.) tatbik edilmelidir.

Endikasyonlar

Osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit belirti ve bulgularının tedavisi, akut gut artriti, akut kas ve iskelet sistemi ağrıları, post operatif ağrı ve dismenore tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Etodolak siklooksigenaz aktivitesini azaltarak prostaglandin biyosentezini inhibe eden böylece antienflamatuar, analjezik ve antipiretik özellik gösteren steroid yapısında olmayan bir antienflamatuardır.

Farmakokinetik Özellikler

Tadolak Fort 400 mg. film tablet ağız yolu ile alındığında mide-bağırsak kanalından hızla emilir ve bir saatte serum doruk konsantrasyonlarına (18.6 mcg/ml) ulaşır. Yüksek oranda plazma proteinlerine bağlanır. Dağılım hacmi (Vd): 0.4 L/kg. Sinoviyal sıvıya geçer. Eliminasyon yarı ömrü 7 saattir. Karaciğerde metabolize olarak hidroksillenmiş metobiliti ve glukoronid konjugatı şeklinde başlıca idrarla ve bir kısmıda safra yolu ile ve %15 kadarı da değişmeden vücuttan atılır. Yaşlı ve genç hastaların farmokokinetiği arasında bir fark gözlenmemiştir. Analjezik etkisi 2-4 saat içinde, antienflamatuar etkisi ise birkaç gün sonra başlar.

Farmasötik Şekli

Film Tablet

Formülü

Her film tablette 400 mg etodolak ve boyar madde olarak titanyum dioksit, kırmızı demiroksit, sarı demiroksit vardır.

İlaç Etkileşmeleri

Etodolak yüksek oranda serum proteinlerine bağlandığından aynı zamanda kullanılırsa antikoagülanlar gibi ilaçların proteinlere bağlanmasını engelleyebilir. Diğer NSAI ilaçlarla alındığında ülser ve hemoraji riski artar. Etodolak oral antikoagülanların ve heparinin etkilerini artırarak gastrik mukozada irritasyon ve kanamalara neden olabilir. Etodolak diüretiklerin ve β blokerlerin kan basıncını düşürücü etkilerini azaltabilir.   Sulfonamidlerin hipoglisemik etkilerini artırabilir.   Lityum plazma konsantrasyonunu arttırabilir.   Bilirubin miktar tayini yanlış sonuçlar verebilir (idrarda etodolak’ın fenolik metabolitleri bulunduğu için). Gastrik mukoza irritasyonunu arttırabileceği için alkol ile birlikte kullanılmamalıdır.   Gıdalar ile beraber alındığında etodolak’ın doruk serum düzeyleri azalabilir.   Bitkisel ürünler; antiplatelet aktiviteye sahip olan kedi otu, evening primrose, sarımsak, zencefil, ginkgo, at kestanesi, yeşil çay ve ginseng gibi bitkisel ürünler ile beraber kullanımından kaçınılmalıdır.   Siklosporinin nefrotoksik etkisi artabilir.   Aspirinle birlikte kullanıldığında etodolak’ın etkisi azalabilir.

Kontraendikasyonlar

Etodolak’a, asetil salisilik asid ve diğer non-steroidal antienflamatuar ilaçlara karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, aktif gastrik/duedonal ülseri olan hastalarda ve hamileliğin 3. döneminde kullanılmamalıdır. “Aspirin triad”ı olan hastalarda (asthma, aspirine toleransızlık, rinit) da kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinlerde: Orta ve hafif şiddetli akut ağrılarda; 200-400 mg gerektiğinde 6-8 saatte bir tablet (günde 2-3 tablet) Romatizmal hastalıklar (osteoartrit gibi); Günde 800-1.200 mg bölünmüş dozlar şeklinde (günde 2-3 tablet)   Günde 1.200 mg’ın üstündeki dozlarda güvenli kullanımı tespit edilmemiştir. Gastrointestinal irritasyonu azaltmak için gıda ile alınması önerilir.   Yaşlılarda doz azaltılması gerekmez.   Çocuklarda  yeterli çalışma bulunmadığından kullanılması tavsiye edilmez. 

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Tadolak 200 mg 20 film tablet

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında nemden koruyarak saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Blister ambalaj içinde 14 ve 28 film tablet

Uyarılar/Önlemler

Yapılan klinik çalışmalarında böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında klinik bakımdan önemli bir değişiklik olmadığı gösterilmiştir. Ancak başka sebeplerden meydana gelebilecek böbrek ve karaciğer bozuklukları ilaç metabolizmasını değiştirebilir. Bu durumdaki hastalar ve özellikle uzun süre tedavi gören hastalar muhtemel yan etkiler açısından izlenmeli ve ilacın dozu ihtiyaca göre ayarlanmalıdır. Prostaglandinlerin biyosentezini engelleyen bütün ilaçlarda olduğu gibi Etodolak ile de bir dereceye kadar trombosit fonksiyonunda ve kanamaya karşı vasküler cevabın gelişmesinde de baskılanma söz konusu olabilir. Bu tip mekanizmalardan olumsuz etkilenebilecek hastalar dikkatlice izlenmelidir, gerekli görüldüğünde tedavi kesilmelidir. Kalp yetmezliği olanlarda, sirotik ve nefrotiklerde, diüretik, kortikosteroid, digoksin alanlarda, kronik renal ve hepatik yetmezliği olanlarda ve özellikle yaşlı kişilerde tedavinin başlangıcında renal ve hepatik fonksiyonların gözlenmesi gereklidir. İlacın özellikle dozaşımında ve yüksek dozlarda kullanımında konfüzyon, ajitasyon ve halüsinasyon gibi santral sinir sistemine ait yan etkiler görülebilir. Yaşlılarda bu etkiler daha düşük dozlarda görülebilir. Geçmişinde gastrointestinal kanama ve ülser öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Yaşlılar bu yan etkilere karşı daha yüksek risk taşımaktadırlar. Gastrointestinal riski azaltılmak için etkin en düşük doz ve mümkün olabilecek en kısa süre ile kullanılması önerilir. Ameliyat ve diş cerrahilerinde cerrahi girişiminden en az 4-5 saat önce ilaç kesilmelidir. “Aspirin triad” lı hastalarda fatal astmatik ve analfilaktik reaksiyonlar oluşabilir. Bu hastalarda kullanılmamalıdır.   GEBELİKTE/EMZİKLİLERDE KULLANIMI:   Gebelerde kullanımı:   GEBELİK KATEGORİSİ :C/D (Son 3 ay) Yapılan hayvan çalışmalarında insandakine eşdeğer veya daha yüksek dozlarda kullanıldığında fötusda tertojenik etki göstermiştir. Hamile kadınlarda yapılmış kontrollü çalışma mevcut değildir. Hamilelerde, fötus üzerindeki potansiyel risk, beklenen yarar ile karşılaştırılarak ancak çok gerekli görülürse kullanılabilir. Hamileleğin son 3 aylık döneminde kullanılmamalıdır.   Laktasyonda kullanımı: Etodolak’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emzirme döneminde kullanılmamalıdır.   Araç ve makine kullanma üzerinde etkisi: Yoktur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Etodolak ile tedavi sırasında rapor edilen yan etkiler;   Gastrointestinal: Mide bulantısı, epigastrik ağrı, diyare, hazımsızlık, yanma, gaz, konstipasyon, kusma, ülseratif stomatit, dispepsi, gastrit, gastrointestinal ülserasyon, hematemez, melena, rektal kanama, kolit   Hepatik: Hepatik fonksiyon bozuklukları, bilirubinuri, sarılık   Nörolojik: Baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, depresyon, uykusuzluk, konfüzyon, tremor, parestezi   Dermatolojik: Deri döküntüsü, prurit, ürtiker, angio ödem ve Stevens-Johnson sendromu,   Kardiyolojik: Vaskulit, palpitasyonlar   Ürogenital: Sık idrara çıkma, disüri, steroid olmayan antienflamatuar (NSAI) ilaçların çeşitli formlarda nefrotoksisiteye yol açtığı bildirilmiştir. NSAI ilaçların kullanımı interstitial nefrit, nefrotik sendrom ve renal yetmezliğe yol açabilir   Hematolojik: Nadiren trombositopeni, nötropeni, agranülositoz ve anemi   Solunum sistemi: Dispne   Diğer: Ateş, ödem, anafilaktoid reaksiyon, ışığa hassasiyet, kulak çınlaması   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. 
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window