İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TERBONILE
Birim Miktarı 14
ATC Kodu D01BA02
ATC Açıklaması Terbinafin
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A09025
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 28,94 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 25,83 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 10,84 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E263A

İlaç Etken Maddeleri

  • terbinafin hidroklorür (250 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Birkaç doz aşımı olgusu (5 g’a kadar) bildirilmiş, baş ağrısı, bulantı, abdominal ağrı, epigastrik ağrı ve baş dönmesi, kaşıntı, idrar sıklığında artış oluşmuştur. Doz aşımının önerilen tedavisi esas olarak aktif kömür uygulayarak ilacın eliminasyonu ve eğer gerekirse, semptomatik destekleyici tedaviden ibarettir.

Endikasyonlar

Duyarlı mantarların neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda kullanılır;   -          Onikomikozis -          Tinea capitis -          Tinea pedis -          Tinea corporis -          Tinea cruris

Farmakodinamik Özellikler

Allilamin grubu antifungal olan terbinafin, Trichophyton (ör: T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. tonsurans, T. violaceum), Microsporum (ör: M. canis), Epidermophyton floccosum ve Candida cinsi maya (ör: C. albicans) ve Pityrosporum gibi deri, saç ve tırnağın fungal patojenlerine karşı geniş etki spektrumuna sahiptir. Düşük konsantrasyonlarda dermatofitlere, küf mantarlarına ve dimorfik mantarlara karşı fungusidal etki gösterir. Maya mantarlarına karşı etkinliği, mantarın türüne göre fungusidal veya fungustatik özelliktedir.   Terbinafin, spektrumunda bulunan mantarların sterol biyosentezini erken dönemde özgün olarak engeller. Bu durum ergosterol yetmezliğine ve hücre içinde skualen birikimine yol açarak, mantar hücresinin ölümü ile sonuçlanır. Terbinafin, mantar hücre membranında skualen epoksidaz enzim inhibisyonu yolu ile etki gösterir. Skualen epoksidaz enziminin sitokrom P450 sistemi ile bir bağlantısı yoktur. Terbinafin, hormonların ve başka ilaçların metabolizmasını etkilemez.   İlaç ağız yoluyla verildiğinde deri, saç ve tırnaklarda fungusidal etki oluşturacak düzeyde yoğunlaşır.

Farmakokinetik Özellikler

Ağız yoluyla 250 mg’lık tek doz alınan terbinafin, gastrointestinal kanaldan iyi emilir (%70) ve 0.97 mg/mL’lik plazma doruk konsantrasyonuna 2 saatte ulaşır. Absorpsiyon yarılanma ömrü 0.8 saat (48 dakika) ve dağılım yarılanma ömrü 4.6 saattir (4 saat 36 dakika). Terbinafinin biyoyararlanımı yiyeceklerden orta düzeyde etkilenmekle birlikte, bu etkilenme doz ayarlamasını gerektirmez.   Terbinafin plazma proteinlerine yaygın olarak bağlanır (%99). Deriye hızla diffüze olup lipofilik stratum corneumda yoğunlaşır. Terbinafin ayrıca yağ bezlerinden de salınır, böylelikle kıl foliküllerinde, saç ve yağdan zengin deri bölgelerinde yüksek konsantrasyonlar oluşturur. Ayrıca terbinafinin tedavinin ilk birkaç haftasından itibaren tırnak yatağına dağılma özelliği de vardır.   Terbinafin, CYP2C9, CYP1A2, CYP3A4, CYP2C8 ve CYP2C19 başta olmak üzere en az 7 CYP izoenzimi tarafından hızla ve büyük oranda metabolize edilir.   Biyotransformasyon sonucunda başlıca üriner yoldan atılan, antifungal etkisi olmayan metabolitler oluşur. Eliminasyon yarı ömrü 17 saattir. Birikim oluşması söz konusu değildir. Terbinafinin kararlı durum plazma konsantrasyonlarında yaş ile bağlantılı farmakokinetik değişiklikler gözlenmemiştir, ancak böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda terbinafinin yüksek kan düzeylerine çıkması ile sonuçlanan eliminasyonda yavaşlama olabilir.   Daha önceden karaciğer hastalığı bulunan hastalarda yapılan tek doz farmakokinetik çalışmalar Terbonile klirensinin yaklaşık % 50 oranında azalabildiğini göstermiştir.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet 250 mg terbinafine eşdeğer terbinafin hidroklorür içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Terbinafinin, sitokrom P450 sistemi yoluyla metabolize olan ilaçların (ör: siklosporin, terfenadin, triazolam, tolbutamid veya oral kontraseptifler) klirensini artırmak veya azaltmak üzerine etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olduğu gösterilmiştir. Terbinafin varfarinin etkisini artırabilir.   İnsan karaciğer mikrozomları ile yapılan in vitro çalışmalara göre terbinafinin tolbutamid, ethinilestradiol, etoksikumarin ve siklosporin’in metabolizmasını inhibe etmediği görülmüştür. Normal gönüllü vakalarda yapılan in vivo ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları, terbinafinin antipirin , digoksin ve terfenadinin klirensi üzerine etki etmediğini göstermiştir. Terbinafin, i.v. kafein uygulamasında klirensi %19 oranında azaltır. Terbinafin, siklosporin klirensini %15 oranında artırır.   Ancak, in vitro çalışmalar, terbinafinin CYP2D6 ilişkili metabolizmayı inhibe ettiğini göstermiştir. Bu in vitro bulgu başlıca bu enzim tarafından metabolize edilen trisiklik antidepresanlar, beta blokerler, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve B tipi monoamino oksidaz inhibitörleri gibi bileşikler için eğer tedavi aralıkları da darsa klinik olarak önemli olabilir (Bkz.Uyarılar/Önlemler).   Oral kontraseptiflerle birlikte Terbonile alan hastaların bazılarında adet düzensizlikleri bildirilmekle beraber, bu tür düzensizliklerin sıklığı, oral kontraseptifleri tek başına kullandıklarında görülen düzensizlik oranı kadar olmaktadır. Öte yandan, terbinafinin plazma klirensi metabolizmayı indükleyen (ör: rifampisin) ilaçlarla artırılabilir ve sitokrom P450’yi inhibe eden ilaçlarla (ör: simetidin) inhibe edilebilir. Bu tür ilaçlarla birlikte kullanım gerekli olduğunda, Terbonile dozu uygun biçimde düzenlenmelidir. Terbinafin kodein ve tramadol’ün etkisini azaltabilir.

Kontraendikasyonlar

Terbonile (Terbinafin hidroklorür) tablet, terbinafine ve formülasyonda kullanılan yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir. Karaciğer yetmezliğinde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Tedavi süresi endikasyona ve enfeksiyonun şiddetine göre değişir.   Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;   Yetişkinler: Günde tek doz Terbonile 250 mg tablet verilir.   Deri Enfeksiyonlarında   Tavsiye edilen tedavi süreleri:   Tinea pedis (interdijital, planter/mokasen tipte): 2-6 hafta   Tinea corporis, cruris: 2-4 hafta   Cutaneous candidiasis: 2-4 hafta   Hastalık bulgularındaki tam düzelme mikolojik iyileşmeden sonraki birkaç hafta içinde görülebilir.   Saç ve Kafa Derisi Enfeksiyonlarında   Tavsiye edilen tedavi süresi:   Tinea capitis: 4 hafta   Tinea capitis özellikle çocuklarda görülür.   Onikomikoz: Başarılı tedavi süresi çoğu hastalarda 6-12 haftadır.   El tırnağı onikomikozu: Çoğu vakada el tırnağı enfeksiyonları için 6 haftalık tedavi yeterlidir.   Ayak tırnağı onikomuzu: Çoğu vakada ayak tırnağı enfeksiyonları için 12 haftalık tedavi yeterlidir. Tırnak büyümesi yavaş olan bazı hastalarda daha uzun tedavi gerekebilir. Optimal klinik etkinliğe, mikolojik iyileşmeden ve tedavinin sonlandırılmasından bir kaç ay sonra ulaşılır. Bu durum sağlıklı tırnak büyümesi için gerekli süre ile ilgilidir.   Yaşlılarda Kullanımı: Gençlerde görülebilen yan etkilerden değişik bir bulgu söz konusu değildir. Yaşlılarda farklı bir dozaj gerekmez. Bu yaş grubunda hastalara tablet reçete ederken, önceden mevcut bir karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olabileceği akılda tutulmalıdır (Bkz Uyarılar/Önlemler).   Çocuklarda Kullanımı:   Çocuklarda kullanımının güvenilirliliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.   İki yaşın altındaki (genellikle <12 kg) çocuklarda kullanımıyla ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.   İki yaşın üzerindeki çocuklarda Terbonile 250 mg Tablet’in iyi tolere edildiği gözlenmiştir.   20-40 kg arası çocuklar: Günde tek doz ½ tablet Terbonile (125 mg)   40 kg’ın üzerindeki çocuklar: Günde tek doz 1 tablet Terbonile (250 mg)

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Terbonile % 1 krem, 15 gramlık alüminyum tüpte   Terbonile dermal sprey % 1, 30 mL’lik plastik şişede

Saklama Koşulları

250C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.   Işıktan koruyunuz.   Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklanmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Terbonile 250 mg Tablet, 14, 28 tabletlik blister ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Eğer hastada açıklanamayan kalıcı bulantı, anoreksi, yorgunluk, sarılık, koyu renkte idrar, açık renkte dışkı gibi karaciğer fonksiyon bozukluğuna ait belirti veya semptomlar görülürse hepatik nedenler değerlendirilerek Terbonile tedavisine son verilmelidir (Bkz. Yan etkiler/ Advers Etkiler). Daha önceden karaciğer hastalığı bulunan hastalarda yapılan tek doz farmakokinetik çalışmalar Terbonile klirensinin yaklaşık % 50 oranında azalabildiğini göstermiştir. Prospektif klinik çalışmalarda kronik veya aktif karaciğer hastalığı bulunan hastalarda Terbonile’ nin terapötik kullanımı çalışılmadığından önerilmemektedir.   Pansitopeni, nötropeni, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroz görüldüğü durumlarda tedaviye son verilmelidir.   Böbrek fonksiyon yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi 50mL/dak altında olanlar veya serum kreatinini 300 mmol/L üzerinde olanlar) ilacı yarı dozda almalıdırlar.   In vitro çalışmalar, terbinafinin CYP2D6 metabolizmasını inhibe ettiğini göstermiştir. Bu nedenle, terbinafin ile birlikte siklosporin, rifampisin, simetidin, trisiklik antidepresanlar, beta blokerler, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve B tipi monoamin oksidaz inhibitörleri gibi başlıca bu enzim tarafından metabolize edilen ilaçları kullanan hastalar eğer birlikte kullanılan ilacın tedavi aralığı da darsa izlenmelidir (Bkz. İlaç Etkileşmeleri ve Diğer Etkileşmeler).   Gebelik ve Laktasyon Döneminde Kullanımı :   Gebelik kategorisi B’dir. Gebelerde klinik deneyim sınırlı olduğundan, muhtemel yararlanma beklentisi, muhtemel riskleri geçmediği sürece Terbonile gebelik sırasında kullanılmamalıdır.   Laktasyonda Kullanımı : Terbinafin sütle atılır, bu nedenle Terbonil’in emziren kadınlarda kullanılması önerilmemektedir.   Araç ve makine kullanma üzerine etkiler :   Terbonile’ nin araç ve makine kullanma üzerine etkisi hakkında bir bilgi mevcut değildir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Terbonile tablet genelde iyi tolere edilir. Yan etkiler hafif veya orta derecede ve geçicidir.   En sık görülen yan etkiler*: Gastrointestinal semptomlar (dolgunluk hissi, iştahsızlık, dispepsi, bulantı, hafif karın ağrısı, ishal), ciddi olmayan deri reaksiyonları (döküntü, ürtiker) ve kas iskelet reaksiyonları (artralji, miyalji), baş ağrısı, baş dönmesi ve vertigo’ dur.   Seyrek*: İlacın bırakılmasından birkaç hafta sonra genellikle geçen tad kaybı dahil tad bozuklukları.   Ender*: Terbonile tedavisine bağlı olarak çok ender karaciğer yetmezliği dahil önemli hepatobiliyer disfonksiyon (kolestatik yapıda) (Bkz: Uyarılar/Önlemler).   Çok Ender*: Ciddi deri reaksiyonları (Stevens-Johnson Sendromu, toksik epidermal nekroliz) ve anafilaktoid reaksiyonlar bildirilmiştir. Deride ilerleyici kızarıklık ve döküntü olursa Terbonile tedavisine devam edilmemelidir. Nötropeni, agranülositoz veya trombositopeni gibi hematolojik bozukluklar bildirilmiştir. Nedensel bir ilişki henüz saptanmadığı halde saç dökülmesi bildirilmiştir.   Sıklık skalası*: sık sık > % 10, yaygın > % 1-< % 10, seyrek > % 0.1 – < %1, ender olarak > % 0.01 – < % 0.1, çok ender olarak < % 0.01   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 16 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window