İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TERMINUS
Birim Miktarı 1
ATC Kodu D01AE15
ATC Açıklaması Terbinafin
NFC Kodu TA
NFC Açıklaması Topikal Harici Kremler
Kamu Kodu A12212
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 16,72 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 14,94 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 6,21 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E263B

İlaç Etken Maddeleri

  • terbinafin hidroklorür (300 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Semptomlar   Pentoksifilin zehinlenmesinin belirtileri sıcak basması, bilinç kaybı, kahve telvesi şeklinde kusmuk, reflekslerin azalması ve tonik-klonik konvülsiyonlardır. Doz aşımına ait ilk semptomlar kusma, baş dönmesi, taşikardi veya tansiyon düşmesi olabilir.   Tedavi   Pentoksifilinin bilinen spesifik bir antidotu yoktur.   Eğer pentoksifilin alımı henüz meydana gelmişse, amaç toksinin primer eliminasyonuyla (örneğin; gastrik lavaj) veya emiliminin geciktirilmesiyle (örneğin; aktif kömür) aktif içeriğin sistemik emiliminin önlenmesi olabilir. Zehirlenmeye karşı alınacak genel önlemler yanında özellikle kan basıncının izlenmesine dikkat edilmelidir. Kan basıncı çok düştüğü zaman enfüzyon yolu ile bir plazma sübstitüsyon solüsyonu uygulanmalıdır.   Solunum yolları açık tutulmalı, konvülsiyon varsa diazepam kullanılmalıdır.

Endikasyonlar

Periferik arterlerin tıkayıcı hastalıkları ve arteriyosklerotik veya diyabetik nedenlerden meydana gelen arteriyovenöz dolaşım bozuklukları (kesik topallama, istirahat ağrısı gibi) ve trofik bozukluklar (bacak ülseri ve  gangren gibi).

Farmakodinamik Özellikler

Pentoksifilinin yavaş açığa çıkması sayesinde ekstremitelerde dolaşımın artmasını ve uzun süre devamını sağlayan bir etki elde edilir.   Hemoreolojik ve hemodinamik etkileri sayesinde özellikle mikrosirkülasyon bölgesinde dolaşımı artırıcı etkisi vardır. Bu etki kan dolaşımının bozulduğu bölgelerin daha iyi beslenmesini sağlar.   Hemoreolojik etki: Pentoksifilin, eritrositlerin azalmış olan fleksibilitesini düzeltir, eritrosit agregasyonunu inhibe eder, yükselmiş olan fibrinojen seviyesini düşürür, trombosit agregasyonunun inhibe eder ve kanın artmış olan viskozitesini düşürerek akım özelliğini düzeltir.   Hemodinamik etki: Periferik direnci düşürür ve kalbin gücünü artırır (pozitif inotrop etki).

Farmakokinetik Özellikler

Pentoksifilin su ve lipidlerde kolay eriyebildiği için barsak kanalından çabuk emilir. Pentoksifilin, etkin maddesinin serbest hale geçmesinden 30 dakika sonra plazmada en yüksek seviyeye ulaşır. Pentoksifilinin yarılanma ömrü, yaklaşık 1,6 saattir.    Pentoksifilin tamamen metabolize olur ve %90’ından fazlası suda eriyebilen, konjuge olmayan polar metabolitler halinde böbrek yoluyla itrah edilir. Kısa yarılanma ömrü nedeniyle pentoksifilinin birikmesi söz konusu değildir. Böbrek fonksiyonunun bozulduğu hallerde metabolitlerin itrahı gecikebilir.

Farmasötik Şekli

Retard film tablet

Formülü

1 film tablette etkin madde olarak 600 mg pentoksifilin, boyar madde olarak titan dioksit bulunur.

İlaç Etkileşmeleri

Kan basıncını düşürücü (ACE inhibitörleri v.b.) ve kan basıncını düşürme potansiyeli taşıyan (nitratlar v.b.) ilaçların etkisi TrentilinÒ  tedavisi sırasında artabilir.   İnsülin veya oral antidiyabetiklerin kan şekerini düşürücü etkisini artırarak hipoglisemi riskini artırabilir. Bundan dolayı diabetes mellitus tedavisi gören kişiler dikkatlice  izlenmelidir.   Bazı hastalarda pentoksifilin ve teofilinin beraber kullanımı teofilin düzeyini artırabilir. Bunun sonucu olarak teofiline bağlı advers etkiler artabilir veya ağırlaşabilir.

Kontraendikasyonlar

TrentilinÒ, aşağıdaki hastalarda kullanılmamalıdır: Pentoksifiline, diğer metilksantinlere veya diğer yardımcı maddelere aşırı duyarlığı olan hastalar (FORMÜLÜ bölümüne bakınız), Ağır kanamalar (kanama riskini artırır), Ağır retinal kanamalar (kanama riskini artırır).

Kullanım Şekli Ve Dozu

Prensip olarak dozaj ve uygulama şekli dolaşım bozukluğunun tipine, ağırlığına ve hastanın ilacı tolere etme derecesine bağlıdır. Dozaj, genellikle aşağıdaki şekildedir:   Hekimin başka önerisi olmadığı sürece, günde 2 defa 1 adet TrentilinÒ 600 mg Retard Film Tablet alınmalıdır. Tabletler, yemekle beraber veya hemen yemeklerden sonra, çiğnenmeden biraz sıvı (yaklaşık ½ bardak) yardımı ile yutulur.   Özel durumlar   Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi 30 ml/dakika’nın altında) günlük dozun %30 (2 adet TrentilinÒ Retard 400 mg Film Tablet) – %50 (1 adet TrentilinÒ 600 mg Retard Film Tablet)  düşürülmesi gerekebilir. Doz ayarlaması hastanın ilacı tolere etme gücüne bağlı olarak değişir.   Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlarda, kişisel toleransa bağlı olarak doz azaltılması gereklidir.   Tansiyonu düşük veya dolaşım sistemleri labil olan hastalarda, kan basıncını düşüren özel riskler taşıyan hastalarda (örneğin; ağır koroner kalp hastalığı olanlar veya beyne kan sağlayan damarlarda tıkanıklık olan kişiler) tedaviye düşük doz ile başlanmalı, daha sonra doz yavaş yavaş artırılmalıdır.   Mide ve barsaktan hızlanmış pasaj olduğu takdirde (laksatif kullanımına, diyareye veya cerrahi olarak barsağın kısaltılmasına bağlı) artık tablet parçacıklarının atılımı nadiren oluşabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurunuz.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

TrentilinÒ Retard 400 mg Film Tablet; 20 film tabletlik blister ambalajlarda. TrentilinÒ Ampul 100 mg; 5 ml/5 ampul içeren kutularda.

Ruhsat Sahibi

BERKSAM İLAÇ TİCARET A.Ş. 34382 Şişli – İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

06.03.1996 – 177/47

Saklama Koşulları

30 °C’nin altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

TrentilinÒ 600 mg Retard Film Tablet; 20 film tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Aşağıdaki hastalarda dikkatli takip gerekir; Aritmiyi kötüleştirebileceğinden ağır kardiyak aritmisi olanlar, Miyokard enfarktüsü (erken kardiyak aritmi ve kan basıncında düşmeye yol açabileceğinden), Hipotansiyon (tansiyon daha da düşebilir; KULLANIM ŞEKLİ ve DOZU bölümüne bakınız), Böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar (kreatinin klerensi 30 ml/dakika’nın altında) (ilacın birikmesi ve advers etkilerin artması riski vardır; KULLANIM ŞEKLİ ve DOZU bölümüne bakınız). Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu (ilacın birikme ve advers etkilerinde artış olması riskine karşı KULLANIM ŞEKLİ ve DOZU bölümüne bakınız), Kanamanın artmasına sebep olabileceğinden koagülasyon bozuklukları ve antikoagülan tedaviye bağlı olarak kanama eğiliminin arttığı durumlar (kanama ile ilgili olarak KONTRENDİKASYONLARI bölümüne bakınız), Kan basıncında düşme riski olan özel durumlar (örneğin; ağır koroner kalp hastalığı veya beyne kan sağlayan damarlarda tıkanıklık olan hastalar). ÇOCUKLARDA KULLANIMI TrentilinÒin çocuklarda kullanımına ait deneyim yoktur.   GEBELİKTE ve LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIMI   Gebelerde kullanımı Gebelik kategorisi, C’dir. TrentilinÒ in gebelikte kullanımıyla ilgili deneyim olmadığından gebelik süresince kullanılmamalıdır.   Emzirenlerde kullanımı Pentoksifilin az miktarda anne sütüne geçer. Bu konuda yeterli deneyim olmadığından muhtemel risk ve yararları dikkatlice saptanmadan TrentilinÒ süt veren kadınlara verilmemelidir.

Üretim Yeri

SANTA FARMA İLAÇ SANAYİİ A.Ş. 34091 Edirnekapı – İSTANBUL    

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Özellikle TrentilinÒ yüksek dozda alındığında, sıcak basması (derinin kızarması ile birlikte sıcaklık hissi), midede ağırlık, dolgunluk hissi, bulantı, kusma veya ishal gibi gastrointestinal şikayetler, nadiren taşikardi gibi kardiyak aritmiler olabilir.   Kaşıntı, deride kızarma ve ürtiker nadiren gelişebilir. Çok nadir durumlarda, anjiyonörotik ödem, bronkospazm ve bazen dolaşım şokuna varabilen ağır anaflaktik/anaflaktoid reaksiyonlar görülebilir. Anaflaktik/anaflaktoid reaksiyonların ilk semptomları görüldüğünde TrentilinÒ hemen kesilmeli ve doktora haber verilmelidir.   Baş dönmesi, baş ağrısı, ajitasyon ve uyku bozuklukları nadiren olabilir. Çok nadir durumlarda intrahepatik kolestaz ve transaminaz artışı oluşabilir.   Nadiren anjinal ağrı, kan basıncının düşmesi ve özellikle kanama eğiliminin arttığı hastalarda kanamalar (örneğin; deri ve/veya mukozada, midede ve/veya bağırsaklarda) gelişebilir ve izole durumlarda trombositopeni olabilir.   Eğer advers etkiler listesinde bulunan veya bunların dışında herhangi bir istenmeyen etki veya beklenmedik değişiklikler görürseniz lütfen doktorunuza danışınız.   TrentilinÒ kullanımı sırasındaki bazı advers etkiler (anaflaktik veya anaflaktoid şok) hayati tehlike taşıyabilir. Ani ve ciddi bir reaksiyon olursa hemen doktora başvurunuz ve doktor kontrolü altında olmadıkça  ilaca devam etmeyiniz.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Terminus krem ile doz aşımı olayı şimdiye dek bildirilmemiştir. Bununla birlikte terbinafin krem kazaen ağız yolundan alındığında, terbinafin tabletin doz aşımında görülen benzer yan etkilerin oluşması beklenebilir. Bu durumda, aktif kömür uygulayarak ilacın eliminasyonu ve eğer gerekirse semptomatik destekleyici tedavi uygulanır.

Endikasyonlar

Krem

Farmakodinamik Özellikler

Bir gram krem 10 mg Terbinafin hidroklorür içerir.

Farmakokinetik Özellikler

Terminus krem ile ilgili bugüne kadar hiçbir ilaç etkileşimi bilinmemektedir.

Farmasötik Şekli

Terbinafin veya formülasyonda kullanılan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir.

Formülü

06.02.2009 – 218/14

İlaç Etkileşmeleri

Terminus Krem % 1, 15g ve 30g’ lık tüplerde
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window