İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması THERAFLU
Birim Miktarı 1
ATC Kodu R05X
ATC Açıklaması Diğer Soğuk Algınlığı Preparatları
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A11818
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 4,79 TL (16 Ocak 2015)
Önceki Satış Fiyatı 4,79 TL (21 Mayıs 2012)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • psödoefedrin hidroklorür (15 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Esas itibari ile bütün karın bölgesinde, psişik gerginliklere bağlı olarak husule gelen spazmlarda kullanılır ve; Asabi mide rahatsızlıkları (mide yanması, mide krampları), Ülser ve gastroduodenit. Safra yollarındaki şişkinlik ve kramp ağrıları, Asabi faktörlere bağlı barsaklardaki spazm (Colica muko­za, colitis ülseroza ve dumping sendromu) Hıçkırık Dismenora, paratmetropathia spastica Ayrıca kadın jenital organlarının fonksiyonel rahatsızlıkları (menstrüasyon öncesi gerginlikler, hırçınlık ve klimakterium şikayetleri).

Farmakodinamik Özellikler

Sıhhatli bir insanda; fazla çalışma, yorgunluk, korku, heye­can, organların normal Fonksiyonlarında bazı düzensizlik ve rahatsızlıklar husule getirebilir. Gastrointestinal rahatsızlıklar ve karın organlarındaki düz adale spazmları buna örnek ola­rak verilebilir. Medazepam zaman ve zemine bağlı olarak te­zahür eden aktivite azalması, aşırı gerginlik, isteksizlik ve kendini iyi hissetmeme hallerinde faydalıdır. Bu haller, kon­santrasyon zayıflığı, sinirlilik ve hırçınlıktan ileri gelip, emniyetsizlik hissine ve şahsiyet değişikliklerine sebep olabilir. Nadir olarak bu psişik bozukluklar organizmada da kalp, gastro-intestinal, üriner sistem, adale ve deri şikayetleri gibi rahatsızlıklara da sebep olurlar. Hiyosin-N-Butilbromid sin­dirim ve ürogenital organlardaki düz adaleler üzerinetesir eden bir spazmotiliktir. Skopolamin ve atropin’e nazaran bunların merkezi tesirinin kaybolmuş, spazmolitik tesirinin kuvvetlenmiş şeklidir.

Farmakokinetik Özellikler

Farmasötik Şekli

DRAJE

Formülü

Tranko-Buskas Draje; her bir drajede,10 mg medazepam, 10 mg hiyosin ve yardımcı madde olarak titanyum dioksit, Dye Yellow FDC No. 5, Dye Red FDC No. 3 ve şeker içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

Kullanım Şekli Ve Dozu

Kullanılışında şahısların Medazepam’a gösterdiği reaksiyonlara göre doz ayarlanır. Vasati olarak günde 3-4 defa birer draje tavsiye edilir. Bazı durumlarda tedavi başlangıcından doz sabah, öğle, ikindi ve akşam oImak üzere birer draje fazlalaştırılır. İlacın müsekkin tesiri hasta tarafından kuvvetle hissedilirse, öğle dozu kaldırılarak optimal doz elde edilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Tranko-Buskas Draje; 20 ve 40 drajelik blister ambalajlardadır.

Saklama Koşulları

25°C’ın altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza ediniz.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Tranko-Buskas Draje; her bir drajede, 10 mg medazepam ve 10 mg hiyosin içeren 20 ve 40 drajelik blister ambalajlardadır.

Uyarılar/Önlemler

İlacın alımında birlikte alkol, barbitürat, diğer santral sinir sis­temi deprasanları, antihistaminikler ve fenotiyazinler alınma­malıdır. Çünkü belleği bozabilirler, sersemlik ve unutkanlık yapabilirler ve parasempatolitik etkiyi artırabilirler. Bunun sonucu olarakta araba ve alet kullanılmaması tavsiye edilir (Traktör-Buldozer-Hızar Makinası ve benzerleri). Devamlı kullanılması halin­de psişik ve fiziksel bağımlılık yapabilirler. Göz içi basıncını ar­tırdığından glakomlu hastaların kullanmaması tavsiye edilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Doz Aşımı

Tolterodin doz aşımı şiddetli santral antikolinerjik etkilere yol açabilir. Tedavi de bu duruma uygun olarak yapılmalıdır. Doz aşımında EKG’nin izlenmesi önerilmektedir.   Doz aşımında kusturma veya gastrik lavajla mide boşaltılır, arkasından da aktif kömür bulamacı verilir. Yaşam belirtileri dikkatle izlenmeli, endikasyona göre semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır.

Endikasyonlar

Toldin, idrar tutamama, idrar zorlaması ve sık idrara çıkma gibi semptomlarla seyreden aşırı aktif mesane tedavisi için endikedir

Farmakodinamik Özellikler

Tolterodin bir kompetitif muskarinik reseptör antagonistidir. Mesane kontraksiyonu kolinerjik muskarinik reseptörler aracılığı ile yapılır. Gerek tolterodin, gerekse onun aktif metaboliti olan 5-hidroksimetil türevi muskarinik reseptörlere karşı yüksek afinite gösterir, diğer sinir ileti reseptörlerine ve iyon kanallarına karşı afiniteleri ve etkileri ise önemsizdir. Tolterodinin mesane fonksiyonları üzerindeki etkisi çok güçlüdür. Sağlıklı gönüllülerde 6,4 mg tolterodin verilmesinden önce ve de 1 ve 5 saat sonra ürodinamik parametreler ölçülmüştür. İlacın verilmesinden 1 ve 5 saat sonra görülen başlıca etki mesanede rezidüel idrar artışı olmuştur. Bu da mesanenin tam boşalmadığını ve detrusor basıncında azalma olduğunu gösterir. Bu bulgular tolterodinin alt idrar yolları üzerindeki antimuskarinik etkisiyle uyumludur.

Farmakokinetik Özellikler

Absorpsiyon : Sağlıklı gönüllülere 5 mg 14C-tolterodin verilmesinden sonra verilen dozun en az % 77’si absorbe olur. Maksimum serum konsantrasyonları (Cmaks) dozlamadan 1-2 saat sonra oluşur. Tolterodinin Cmaks ve eğrinin altındaki alanı (EAA) 1-4 mg doz aralığında verilen dozla orantılıdır. Tok karnına alındığında tolterodinin biyoyararlanımı % 53 artar fakat ilacı “yoğun metabolize ediciler”de 5-hidroksimetil metabolitinin konsantrasyonları değişmez. Bu durum doz ayarlaması gerektirmez.   Dağılım : Tolterodin kan proteinlerine, başlıca alfa1-asit glikoproteine yüksek oranda bağlanır. Serbest tolterodin konsantrasyonu % 3,7 (± 0,13) kadardır. 5-hidroksimetil metabolitinin serbest fraksiyonunun konsantrasyonu ise % 36 (± % 4,0) kadardır. Tolterodinin intravenöz yolla 1,28 mg dozda verilmesinden sonra dağılım hacmi 113 (± 26,7) litredir.   Metabolizma : Oral yolla verildikten sonra tolterodin karaciğerde yoğun biçimde metabolize olur. Primer metabolizma yolu 5-metil grubunun sitokrom P4502D6 (CYP 2D6) tarafından oksidasyonu sonucu farmakolojik aktivite gösteren 5-hidroksimetil metaboliti oluşumudur. Metabolizma daha da ilerlediğinde 5-karboksilik asit ve N-dealkile 5-karboksilik asit metabolitleri oluşur.   Atılım : Sağlıklı gönüllülere 14C-tolterodin verilmesinden sonra 7 gün içinde radyoaktivitenin % 77’si idrardan, % 17’si ise feçesden elde edilmiştir. Verilen dozun % 1’den azı (zayıf metabolize edicilerde % 2,5’ten azı) değişmemiş tolterodin, % 5-14’ü (zayıf metabolize edicilerde % 1’den azı) aktif 5-hidroksimetil metaboliti olarak bulunmuştur.

Farmasötik Şekli

Film Tablet

Formülü

Her film tablet etkin madde olarak 1 mg tolterodin tartarat, yardımcı madde olarak da laktoz monohidrat ve sodyum nişasta glikolat içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Fluoksetin; CYP2D6 sistemini kuvvetle inhibe eder, tolterodinin EAA’sını 4.8 kat arttırır, 5-hidroksimetil metabolitinin Cmaks’ını % 52, EAA’sını % 20 azaltır.   Sitokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize olan diğer ilaçlar; tolterodin CYP enzimleri tarafından metabolize edilen diğer ilaçlarla anlamlı klinik etkileşime girmez.   Deneysel amaç için kullanılan metabolik ilaçlar ile yapılan çalışmada CYP2D6, 2C19, 3A4 ya da 1A2’nin etkilerinin tolterodin tarafından inhibe edildiğine ait bulgu görülmemiştir.   CYP3A4 inhibitörleri: Metabolizması yavaşlamış hastalarda ketakonazol ile birlikte kullanımda tolterodin Cmaks ve EAA’sı 2-2.5 katına çıkmaktadır. Bu bulgulara göre antifungal ajanlar (ketokonazol, itrakonazol, mikanazol) gibi kuvvetli stokrom P450 3A inhibitörleri ve delavirdin, fluoksamin, simetidin, ditiazem, disülfiram, greyfurt suyu, indinavir, nefazon, neviparin, profoksifen, ritonavir, verpamil içeren diğer inhibitörler veya makrolit antibiotikler (eritromisin ve klaritromisin) sikloporin ve vinblastin, tolterodin ile birlikte kullanıldığında tolterodin plazma konsantrasyonları artabilir.   Varfarin: Sağlıklı gönüllülerde tolterodin ile varfarin birlikte verildiğinde faktör VII bastırılması, protrombin zamanında veya varfarin farmakokinetiğinde bir değişme görülmemiştir.   Oral kontraseptifler: Tolterodinin bir oral kontraseptifin (Etinil estradiol 30µg / Levonorgestrel 150 µg) farmakokinetiği üzerinde etkisi görülmemiştir.   Diüretikler : Tolterodinin indapamid, hidroklorotiazid, triamteren, bendroflumetiazid, klorotiazid, metilklorotiazid veya furosemid ile birlikte verilmesi elektrokardiografi üzerinde advers etkilere yol açmamıştır.   Gıda/bitkisel ürün etkileşmesi : Gıdalar tolterodin tabletlerin biyoyararlanımını yaklaşık % 53 artırır. Greyfurt suyu tolterodin serum düzeyini ve/veya tolterodin toksisitesini artırır. St. John’s Wort CYP3A enzimlerini açığa çıkarır.

Kontraendikasyonlar

Toldin, tolterodin veya tabletteki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, idrar retansiyonu, gastrik retansiyonu ve kontrol altında olmayan dar açılı glokomu olan hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Toldin’in önerilen başlangıç dozu günde 2 kez 2 mg’dır. Doz hastanın verdiği bireysel yanıta ve toleransına göre günde 2 kez 1 mg’a indirilebilir. Hepatik veya renal fonksiyonu önemli derecede azalmış hastalarda veya güçlü CYP3A4 inhibitörü alanlarda günde 2 kez 1 mg önerilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Toldin 2 mg Film Tablet, 56 film tablet, blister ambalajda, karton kutuda.

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. 

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Toldin 1 mg Film Tablet, 56 film tablet, blister ambalajda, karton kutuda.

Uyarılar/Önlemler

İdrar retansiyonu ve gastrik retansiyon : Toldin mesane çıkışında önemli derecede tıkanma olan hastalarda idrar retansiyonu olmaması için dikkatle kullanılmalıdır. Aynı şekilde pilor stenozu gibi gastrointestinal obstrüktif hastalığı olan hastalarda gastrik retansiyon olmaması için dikkatle kullanılmalıdır. Kontrol altında dar açılı glokom : Toldin dar açılı glokom tedavisi gören hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.   Hepatik veya renal fonksiyonu azalmış hastalarda : Hepatik veya renal fonksiyonu önemli ölçüde azalmış hastalarda önerilen Toldin dozu günde 2 kez 1 mg’dır.   Hastanın bilgilendirilmesi : Toldin’in görmede bulanıklık, baş dönmesi veya uyuklama yapabileceği hastaya söylenmelidir.   Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım :   Gebelikte kullanım : Gebelik kategorisi C. Tolterodinin teratojenik potansiyelinin araştırılması için hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmamaktadır. Toldin gebelikte ancak anneye sağlayacağı faydalar fetus için olası risklere üstünse kullanılmalıdır.   Emzirme döneminde kullanım : Toldin’in emziren annelerde kullanılması önerilmez.   Araç ve makine kullanmaya etkisi :   Tolterodin, akomodasyon bozukluğuna neden olabileceğinden ve reaksiyon zamanını etkileyebileceğinden araç ve makine kullanma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir. Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.   ÖZEL HASTA GRUPLARI   Pediyatrik hastalar : Tolterodinin pediyatrik hastalarda güvenilirliliği ve etkinliği araştırılmamıştır.   Geriyatrik hastalar : Tolterodinin güvenirliliği ve etkinliği genç ve yaşlı hastalarda farklı bulunmamıştır.   Böbrek yetmezliği : Kreatinin klerensi 10-30 ml/dk olan hastalarda yapılan bir araştırmada tolterodin ve 5-hidroksimetil konsantrasyonları sağlıklı kimselere göre 2-3 kat daha yüksek bulunmuştur. Diğer metabolitlerin düzeyleri de 10-30 kat daha yüksektir. Renal fonksiyonu önemli ölçüde azalmış hastalarda önerilen doz günde 2 kez verilmek üzere 1 mg’dır.   Karaciğer yetmezliği : Sirozlu hastalarda yapılan bir araştırmada tolterodinin yarı ömrü (7,8 saat) sağlıklı kimselerdekine göre 2-4 saat daha yüksek bulunmuştur. Oral yolla verilen tolterodinin sirozlu hastalarda klerensi (1,0 ± 1,7 L/S/kg) sağlıklı gönüllülere göre (5,7 ± 3,8 L/S/kg) daha düşüktür. Karaciğer fonksiyonu önemli derecede azalmış hastalarda (Child-Pugh Klas C) önerilen doz günde 2 kez verilmek üzere 1 mg’dır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Günde 2 kez 2 mg tolterodin verilen hastaların % 66’sında, plasebo verilen hastaların ise        % 56’sında advers etki bildirilmiştir. En sık görülenler; ağız kuruluğu, baş ağrısı, konstipasyon, akomodasyon bozukluğu, idrar retansiyonu ve kseroftalmidir. Bunlar bir antimuskarinik ilaçtan beklenen yan etkilerdir. Tolterodin tedavisi gören hastaların % 7’si, plasebo alan hastaların ise % 6’sı yan etki nedeniyle tedaviyi bırakmıştır. En sık tedaviyi bırakma nedeni olan semptomlar; baş dönmesi ve baş ağrısıdır. 12 haftalık araştırmalarda günde 2 kez 2 mg tolterodin ile tedavi edilen hastalarda % 1’in üstünde bir sıklıkla gözlenen yan etkiler aşağıda gösterilmiştir :   Otonomik sinir sistemi : Akomodasyon bozukluğu, ağız kuruluğu.   Genel : Göğüs ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, grip benzeri semptomlar   Merkezi/periferik sinir sistemi : Vertigo, başta hafiflik, baş dönmesi   Gastrointestinal sistem : Karın ağrısı, konstipasyon, diyare, dispepsi, ağız kuruluğu   İdrar yolları : Dizüri   Dermatolojik : Deride kuruma   Kas/kemik : Artralji   Psikiyatrik : Uyuklama   Görme : Anormal görme (akomodasyon bozukluğu % 2), göz kuruluğu (% 3)   Metabolik/nütrisyonel : Kilo alma   Kardiyovasküler sistem : Göğüs ağrısı   Solunum sistemi : Bronşit   Pazarlama sonrası dönem : Pazarlama sonrası devrede aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir :   Anafilaktoid reaksiyon, taşikardi, periferik ödem ve hallüsinasyonlar. Bunların tolterodin tedavisi ile nedensellik ilişkisi belli değildir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Parasetamol, akut doz aşımında hepatotoksik etkilere, hatta karaciğer nekrozuna yol açabilir. Bulantı, kusma ve karın ağrısı şeklindeki ilk semptomlar, aradan 24-48 saat veya daha uzun bir süre geçtikten sonra ortaya çıkabilir. Sedasyon ve ataksi, doz aşımında en sık gelişen semptomlardır. Bulantı, göz kararması, kusma, taşikardi diğer semptomlardır. Tedavi: Tedavi semptomatik, destekleyici ve etkilenen sistemlere yönelik olmalıdır. Kusma indüksiyonu ve/veya mide yıkanması uygulanabilir. Hipopotasemi görülürse, dilüe potasyum klorür çözeltisi yavaş infüzyon halinde verilir. Hipotansiyon varlığında, vazopressörler (adrenalin dışında) uygulanmalıdır. Konvülsiyonlar gelişirse, intravenöz diazepam kullanılabilir. Ayrıca vital bulgular izlenir, solunum desteği sağlanır, oksijen ve intravenöz sıvı desteği sağlanır. Parasetamolün antidotu olan N-asetilsisteinin erkenden intravenöz veya oral yoldan verilir.

Endikasyonlar

Theraflu Pediatrik Şurup, soğuk algınlığı , öksürük ve ateş semptomlarının (burunda ve paranazal sinüslerde konjestiyon, burun akıntısı ve hapşırma) tedavisinde, boğazdaki ve bronşlardaki minör tahrişe bağlı kuru öksürüğün, minör ağrıların ve sızıların, baş ağrısının ve boğaz ağrısının tedavisinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Klorfeniramin maleat, H1-reseptörleri üzerinde etkili bir antihistaminiktir; solunum yolu hastalıklarında sık görülen allerjik semptomları giderir. Dekstrometorfan hidrobromür, öksürüğü santral sinir sistemindeki etkisiyle baskı altına alan ilaçlardandır. Etki mekanizması öksürük refleksinin, santral sinir sistemi reseptörlerinin duyarlılık eşiğini artırarak inhibisyonu şeklindedir. Psödoefedrin hidroklorür, vazokonstriktördür. Solunum yolları mukozasındaki alfa-adrenerjik reseptörleri etkileyerek damarları daraltır. Bu vazokonstriksiyon, şişmiş durumdaki burun mukozasını büzer, dokudaki hiperemiyi, ödemi ve nazal konjestiyonu azaltır; burundaki hava yollarının açık kalmasını sağlar. Parasetamol ateş, titreme, vücut ağrıları ve baş ağrısına karşı etkili bir merkezi prostaglandin sentetaz inhibitörüdür. Prostaglandin sentetazı özellikle beyinde inhibe ettiği için analjezik ve antipiretik etkisi vardır, ancak belirgin bir antiinflamatuvar etkisi bulunmamaktadır.

Farmakokinetik Özellikler

Psödoefedrin hidroklorür, hızla emilir. Biyotransformasyon, öncelikle karaciğerde ve aktif bir hidroksile metabolit yönünde gerçekleşir. Psödoefedrinin burundaki konjestiyonu azaltan etkisi, uygulamadan 15-30 dakika sonra başlar. Böbrekler yoluyla vücuttan uzaklaştırılan psödoefedrin dozunun %80-90 kadarı, 24 saat içerisinde ve değişmemiş olarak idrarla vücuttan atılır. Gastrointestinal kanaldan nispeten yavaş emilen klorfenamin maleat, plazmadaki maksimal konsantrasyonlarına uygulamadan 2.5-6 saat sonra ulaşır. Plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %70’tir. Santral sinir sistemi de dahil olmak üzere vücutta yaygın olarak dağılır. Eliminasyon yarı-ömrü, etki süresinin 4-6 saat olarak bildirilmesine rağmen 2 saatle 43 saat arasında değişir. Klorfenamin maleat vücutta, yüksek oranda biyotransformasyon geçirir ve metabolitleri, dozun değişmemiş bir bölümüyle birlikte idrarla vücuttan uzaklaştırılır. Dekstrometorfan hidrobromür, gastrointestinal kanaldan hızla ve iyi emilir. Karaciğerde metabolize edilir ve gerek değişmemiş şekilde, gerekse antitussif özelliğe sahip metabolitler şeklinde olmak üzere idrarla vücuttan atılır. Parasetamol, gastrointestinal kanaldan hızla ve tam olarak emilir; maksimal plazma konsantrasyonları, uygulamadan 30-60 dakika sonra elde edilir. Eliminasyon yarı-ömrü terapötik dozlarda 1-3 saattir. Biyotransformasyon, öncelikle karaciğerde, konjügasyon reaksiyonlarıyla gerçekleşir; ancak parasetamol, plazma konsantrasyonlarına bağlı olarak kısmen deasetile olabilir veya azot atomunda hidroksilleşir. Dozun %90-100’ü, 24 saat içerisinde glukuronid (%60), sülfat (%35) veya sistein (%3) konjügasyon ürünleri olarak böbrekler yoluyla vücuttan atılır.

Farmasötik Şekli

Şurup

Formülü

5 ml şurup; 15 mg psödoefedrin hidroklorür, 1 mg klorfeniramin maleat, 7.5 mg dekstrometorfan hidrobromür, 160 mg parasetamol ve diğer yardımcı maddeler yanında benzoik asit (E210), sukroz, magnasvet, asesulfam K içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Birlikte monoamin oksidaz inhibitörlerinin kullanılması kontrendikedir. Monoamin oksidaz inhibitörleriyle birlikte kullanım, psödoefedrinin kalbi uyarıcı ve vazopressör etkilerini şiddetlendirip bu etkilerin süresini uzatarak şiddetli hipertansif ve/veya hiperpiretik krize yol açabilir. Psödoefedrin, bazı antihipertansif ilaçların (guanetidin ve türevleri) etkisini azaltabilir. Psödoefedrin, halojenli anestetiklerle etkileşime girebilir. Santral sinir sisteminde etkili ilaçların (sempatomimetikler, antidepressanlar) etkisi, psödoefedrin veya klorfeniraminin etkisiyle artabilir. Doz aşımında parasetamole, karaciğerde harabiyet riski eşlik eder ve parasetamolün toksisitesi; karaciğerde toksik etki yaratabilecek diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında, kronik alkolizmde veya aç kalmış hastalarda artabilir.

Kontraendikasyonlar

Theraflu Pediatrik Şurup aşağıdaki durumlarda kontrendikedir: Etkin maddeler veya diğer adrenerjik ilaçlara karşı aşırı duyarlılık Glokom Şiddetli hipertansiyon ve taşikardinin eşlik ettiği hastalıklar Koroner arter hastalığı Monoamino oksidaz inhibitörleri ile tedavi Guanetidin ve türevi antihipertansif ilaçlar Şiddetli karaciğer veya böbrek hastalığı

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıdaki dozlarda kullanılır: Erişkinlerde ve 12 yaşından büyük çocuklarda (44 kg ve üstü): Her 4-6 saatte bir 4 tatlı kaşığı (= 20 ml) 6-<12 yaş grubundaki çocuklarda (22-43 kg): Her 4-6 saatte bir 2 tatlı kaşığı (= 10 ml) 6 yaşından küçük çocuklarda: Doktor gözetimi altında kullanılmalıdır. 2-6 yaş (11-21 kg) : 4-6 saatte bir 5 ml (1 tatlı kaşığı) 12-24 ay (8-10 kg) : 4-6 saatte bir 2.5 ml (1/2 tatlı kaşığı) 4-12 ay (5-8 kg) : 4-6 saatte bir 1.25 ml (1/4 tatlı kaşığı) 24 saat içerisinde en fazla 4 doz kullanılır. Her tatlı kaşığı şurup, 3 mg sodyum içerir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

30°C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Kutu üzerinde yazılı son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Theraflu Pediatrik Şurup; 100 ml’lik cam şişelerde, dereceli ölçeği ile birlikte

Uyarılar/Önlemler

Theraflu Pediatrik Şurup, 60 yaş üzerindeki hastalarda ve kardiyovasküler hastalığı, iskemik kalp hastalığı, glokomu, hipertansiyonu, tiroid fonksiyon bozukluğu, diabetes mellitusu, prostat hipertrofisi veya psikozu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Ameliyat olacak hastalarda tedavinin birkaç gün önceden durdurulması önerilir. Halojenli anestetiklerin kullanılması, hipertansif kriz riskini artırır. Psödoefedrin, bazı anti-doping testlerinin yalancı pozitif sonuç vermesine neden olabilir. Taşikardi veya palpitasyon gelişen duyarlı hastalarda, tedavi durdurulmalıdır. Parasetamol içeren ilaçların uzun süre kullanılmasını takiben yüksek doza ulaşıldığında, büyük ölçüde irreversibl böbrek yetersizliğiyle birlikte analjezik nefropati gelişme olasılığı gözardı edilemez. Endikasyonları göz önünde tutulduğunda Theraflu Pediatrik Şurup, uzun süre kullanım açısından uygun bir ilaç değildir. 5 günden daha uzun sure kullanılmamalıdır. Alkol alan kişilerde hepatotoksisite riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2 g’ı aşmaması gerekir. Tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanımından kaçınılmalıdır. 2 yaşın altındaki çocuklarda zorunlu tıbbi gerekçe olmadan kullanılmamalıdır. Hamilelik ve Emzirme: Hamilelik kategorisi: C Doktorun görüşüne göre ilacın sağlayabileceği faydalar, yol açabileceği olası risklerden daha fazla olmadığı sürece hamile ya da bebeğini emziren kadınlara verilmemelidir. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisi: Theraflu Pediatrik Şurup, sedasyon yapabildiğinden, araç ya da makine kullanılırken dikkatli olmak gerekir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Klorfenamin maleat, sedasyona ve ağız kurumasına neden olabilir. Dekstrometorfan hidrobromür göz kararması, gastrointestinal bozukluklar, sedasyon, bulantı ve kusma, mide ağrısına yol açabilir. Özellikle çocuklarda olmak üzere eksitabiliteye neden olabilir. Psödoefedrin hidroklorür sersemleme hissine, baş ağrısı, bulantı, kusma, terleme, susama, taşikardi, prekordiyal ağrı, palpitasyonlar, idrar zorluğu, kas dermansızlığı ve tremorları, anksiyete, uykusuzluk, hipertansiyon, ağız kuruması, midriasis ve mide sorunlarına neden olabilir.Ventrikül aritmileri gelişebilir. Prostat büyümesi olan hastalarda idrar zorluğu görülebilir. Parasetamol ender olarak; ürtiker ve diğer deri egzantemleri, trombositopeni, lökopeni, hemolitik anemi ve bazı hastalarda agranülositoza neden olabilir. Asetilsalisilik asit intoleransı olan bazı hastalar (%5-10), parasetamole de reaksiyon gösterebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 40 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window