İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TOVIAZ
Birim Miktarı 28
ATC Kodu G04BD11
ATC Açıklaması Fesoterodin
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Gecikmeli Tabletler
Kamu Kodu A12905
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 176,71 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 176,71 TL (2 Mart 2020)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • fesoteradin fumarat (8 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Oral olarak kullanılan terbinafinin doz aşımı hakkındaki klinik deneyler sınırlıdır. 5 grama kadar olan dozlar (günlük terapötik dozun 20 katı), ciddi bir istenmeyen etkiye sebep olmadan alınabilir. Doz aşımı belirtileri; bulantı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi, cilt döküntüsü, sık idrara çıkma ve baş ağrısıdır.

Endikasyonlar

Trichophyton (örn: T.rubrum, T.mentagraphytes, T.verrucosum, T.violaceum), Microsporum cannis ve Epidermophyton floccosum gibi dermatofitlerin sebep olduğu deri, saç ve tırnak mantar enfeksiyonlarında endikedir. Oral olarak uygulanan terbinafin sadece geniş ve şiddetli cilt mantarları tedavisinde (Tinia corposis, Tinea cruris, Tineapedi ) kullanılmalıdır. Dermatofit organizmaların (hipomiset) neden olduğu onikomikoz enfeksiyonlarında (tırnağın mantar enfeksiyonu) [ Tinea unguium ] endikedir. Oral olarak uygulanan terbinafin, vajinal kandidiyazis veya pitiriyazis versikulara (tinea) karşı etkili değildir.

Farmakodinamik Özellikler

Terbinafin, etik bir alilamin antifungal ajandır. Terbinafin, geniş spektrumlu antifungal aktiviteye sahiptir. Düşük konsantrasyonlarda dermatofitlere, küf mantarlarına ve bazı dimorfik mantarlara karşı fungisidal etki gösterir. Mayalara karşı etkinlik, mantarın türüne göre fungisidial veya fungistatik özelliktedir.  Terbinafin, mantarlarının sterol biyosentezinde anahtar enzim olan skualen epoksidazı inhibe ederek antifungal etkisini gösterir. Bu durum ergosterol yetmezliğine ve mantar hücresi içinde skualen birikimine yol açarak mantar hücresinin ölümü ile sonuçlanır.   Aktivite spektrumu : Terbinafin, birçok mantara karşı in vitro  aktiftir; bunlar arasında dermatofitler (örneğin Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton), filamentöz mantarlar (örneğin Aspergillus), dimorfik mantarlar (örneğin Blastomyces), dematikoz mantarlar ve maya mantarları bulunmaktadır. Terbinafinin, antifungal aktivite spektrumu naftifinin aktivite spektrumuna benzer, fakat bu iki ilaç arasında etki şiddeti ve farmakodinamik özelliklere bağlı olarak değişen özgün in vitro ve in vivo aktiviteler vardır. Terbinafin çoğu T.rubrum ve T.mentagrophytes türüne karşı in vitro aktiftir, klinik tırnak enfeksiyonlarına karşı in vivo aktiftir. Terbinafin, genellikle hassas dermatofitlere, Aspergillus, Blastomyces, Histoplasma ve diğer bazı mantarlara ve mayalara (örneğin C.parapsilosis) karşı fungisit etki gösterir fakat sadece C.albicans’a karşı fungistatik etki gösterir. Naftifin gibi terbinafin de yüksek konsantrasyonlarda C.albicans’a karşı fungisidal etki gösterebilir. Terbinafin, imidazol türevleri (örneğin ketakonazol) veya dermatofitlere (örneğin, E.floccosum, M.spp, T.spp) karşı kullanılan triazol türevleri (örneğin, flukanozol, itrakonazol) gibi antifungal azol ajanlarından daha aktiftir, fakat Candida spp’ye karşı bu ajanlardan daha az etkilidir.

Farmakokinetik Özellikler

Absorbsiyon   : Terbinafin, iyi absorbe edilir ( % 70’den fazla ). İlk geçiş metabolizması nedeniyle biyoyararlanımı % 40 civarındadır. 250 mg’lık tek dozdan sonra 2 saat ya da daha kısa sürede, plazma doruk konsantrasyonu olan 1 mcg/ml’ye ulaşılır. Plazma konsantrasyonu – zaman eğrisi altında kalan alan (EAA), yaklaşık olarak 4,56 mcg saat/ml’dir. Terbinafinin biyoyararlanımı yiyeceklerden orta düzeyde etkilenmekle birlikte, bu etkilenme doz ayarlamasını gerektirmez. Plazmada, terbinafinin % 99’undan fazlası plazma proteinlerine bağlanır ve herhangi bir özgün bağlanma bölgesi yoktur.   Dağılım : Terbinafin, en çok yağ bezi salgısına ve deriye dağılır.   Metabolizma   : Karaciğerde metabolize edilir. Terbinafin, atılmadan önce geniş ölçüde metabolize edilir. Ancak karaciğerin total sitokrom P450 kapasitesinin önemli bir bölümü kullanılmaz. Antifungal aktiviteye sahip metaboliti saptanmamıştır.   Eliminasyon    : Uygulanan dozun yaklaşık % 70’i idrar ile atılır. Yarılanma ömrü 22-26 saattir. Terbinafin deri ve adipoz (yağ) gibi dokulardan yavaş elimine olmaktadır. Böbrek yetersizliği bulunan hastalarda ( kreatinin klirensi ≤ 50 ml/dak ) veya karaciğer siroz hastalarında, terbinafin klirensi yaklaşık olarak % 50 azalır.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet 250 mg terbinafine eşdeğer terbinafin hidroklorür içerir.

İlaç Etkileşmeleri

İn vitro çalışmalar, terbinafinin tolbutamid, etinilestradiol, etoksikumarin ve siklosporin metabolizmasını inhibe etmediğini göstermiştir. İn vivo ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları, terbinafinin antipirin, digoksin ve antihistaminik terfenadinin klirensini etkilemediğini göstermiştir. Terbinafin, intravenöz olarak uygulanan kafeinin klirensini % 19 azaltır. Terbinafin siklosporin klirensini % 15 arttırır. Terbinafinin klirensi, bir CYP450 enzimi indükleyicisi olan rifampin tarafından % 100 artar ve bir CYP450 enzim inhibitörü olan simetidin tarafından %33 azalır. Terfenadin, terbinafinin EAA değerini %16 arttırır. Terbinafinin klirensi, siklosporin tarafından etkilenmez. Aşağıda bildirilen ilaç grupları ile yapılan yeterli ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları yoktur : Oral kontraseptifler, hormon replesman tedavi ilaçları, hipoglisemik ilaçlar, teofilinler, fenitoinler, tiazid diüretikler, β blokörler, kalsiyum kanal blokörleri. 

Kontraendikasyonlar

Terbinafin veya preparat içerisindeki herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı duyarlılığı bilinen kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinler: Günde iki doz 125 mg veya günde tek doz 250 mg. Terbinafinin biyoyararlanımı yiyeceklerle etkilenmez. Tedavinin süresi, endikasyona ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak değişmektedir.   Deri enfeksiyonları : Yaklaşık tedavi süresi: Tinea pedis (interdijital, planter/makosen tipte) : 2-6 hafta Tinea korporis, kruris : 2-4 hafta Enfeksiyon bulgularında ve semptomlarında tam düzelme, mikolojik iyileşmeden birkaç hafta sonra meydana gelebilir.   El ve ayak parmaklarında onikomikoz : Onikomikozda, hem parmak hem de ayak baş parmak tırnağı enfeksiyonu tedavisi süresi 6 hafta ile 4 ay arasında değişmektedir. Bazı hastaların, özellikle de ayak baş parmak tırnağı enfeksiyonu olan bazı hastalarda daha uzun tedavi gerekebilir (12 aydan fazla). Tırnak mantar enfeksiyonlarında, optimal klinik etki, mikolojik iyileşmeden ve tedavinin sonlandırılmasından birkaç ay sonra görülür. Bu durum sağlıklı tırnak dokusunun büyümesi için gerekli süre ile bağlantılıdır.   Yaşlılarda kullanım Yaşlı hastalara farklı dozlar verilmesi gerektiğini ya da daha genç hastalara kıyasla farklı yan etkiler meydana geldiğini gösterir bulgular yoktur. Bu yaş grubunda karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu göz önünde tutulmalıdır.   Karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanım: Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu olan veya böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalar (kreatinin klirensi 50 ml/dak altında olanlar veya serum kreatinini 300 μmol/L üzerinde olanlar) ilacı daha düşük dozda almalıdırlar. 

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

MED-İLAÇ San. ve Tic. A.Ş. Bankalar Cad. Bozkurt Han. 19/4 34420 Karaköy /İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

25.07.2008-125/31

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve orijinal ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

14 tablet içeren beyaz opak PVDC / Alüminyum blister.

Uyarılar/Önlemler

Hepatik etkiler: Nadir olarak kolestatik hepatitle birlikte görülen semptomatik karaciğer-safra kesesi fonksiyon bozukluğu bildirilmiştir. Karaciğer-safra kesesi fonksiyon bozukluğu oluşursa terbinafin tedavisine devam edilmemelidir (bkz. Yan Etkiler / Advers Etkiler). Altı haftadan daha uzun süre terbinafin tedavisi uygulanan hastalarda veya nedeni bilinmeyen sürekli bulantı, anoreksi, yorgunluk veya sarılık, koyu renkte idrar veya açık renk dışkı meydana gelen hastalarda karaciğer fonksiyon (karaciğer enzimleri) testlerinin yapılması tavsiye edilir. Karaciğer hastalığı ve bozukluğu (kreatinin klirensi ≤ 50 ml/dak) geçmişi olan hastalarda, terbinafin kullanımı ile ilgili çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle bu hastalarda kullanımı tavsiye edilmez.   Lenfatik etkiler: Klinik araştırmalarda, mutlak lenfosit sayımında (ALC: Absolute Lympocyte Counts) geçici azalmalar gözlenmiştir. Bunun klinik açıdan anlamı bilinmemektedir. Ancak altı haftadan uzun süre terbinafin tedavisi uygulanan ve immün yetersizliği bilinen veya kuşkulanan hastalarda toplam kan sayımları gözlenmelidir.   Oftalmik etkiler: Terbinafin kullanımını takiben oküler mercekte ve retinada değişiklikler bildirilmiştir. Bu değişikliklerin klinik olarak anlamı bilinmemektedir.   Nötropeni: Az sayıda şiddetli nötropeni vakaları bildirilmiştir fakat bunlar destekleyici tedavi yapılsa da yapılmasa da terbinafin tedavisine son verildiğinde düzelmektedir. Klinik bulgulara ve belirtilere göre ikincil bir enfeksiyon meydana gelirse tam kan sayımı yapılmalıdır. Eğer nötrofil sayımı 1000 hücre/mm3 veya daha az ise terbinafin tedavisi durdurulmalı ve destekleyici tedaviye başlanmalıdır.   Dermatolojik etkiler: Nadiren şiddetli deri reaksiyonları (Stevens-Johnson ve toksik epidermal nekroliz gibi) bildirilmiştir. Deride progresif kızarıklık oluşursa, terbinafin tedavisine devam edilmemelidir.   Gebelik ve emzirme döneminde kullanım: Gebelikte kullanım kategorisi B’dir. Hamile kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve kontrollü çalışmalar yoktur. Terbinafinin hamilelik dönemi boyunca kullanılmaması tavsiye edilir. Terbinafin, emziren kadınlarda oral uygulamadan sonra anne sütüne geçer. Sütteki terbinafinin plazmaya oranı 7:1’dir. Bu nedenle, terbinafin emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.   Araç ve makine kullanımına etkisi: Terbinafinin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi hakkında bilgi mevcut değildir

Üretim Yeri

TEVA Pharmeceutical Industries Ltd. PO Box 353 Kfar Saba 44102, İsrail

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Terbinafin, genelde iyi tolere edilir. Yan etkiler hafif veya orta şiddettedir ve geçicidir. En sık görülen yan etkiler: gastrointestinal belirtiler ( doygunluk hissi, iştah kaybı, dispepsi, bulantı, hafif karın ağrısı, diyare ) ve şiddetli olmayan deri reaksiyonlarıdır (döküntü, ürtiker). Nadiren şiddetli cilt reaksiyonları ( Stevens – Johnson Sendromu, toksik epidermal nekroliz ve eritema multiforme gibi ) bildirilmiştir. Deride progresif kızarıklık oluşursa, terbinafin tedavisine devam edilmemelidir. Nadiren, terbinafin ile ilişkili olarak ışığa duyarlılık vakası bildirilmiştir. Az sayıda saç dökülmesi bildirilmiştir fakat nedensel bir ilişki saptanmamıştır. Seyrek olarak, terbinafin, ilacın bırakılmasından birkaç hafta sonra genellikle geçen tat kaybını da içeren, tat bozukluklarına sebep olabilir. Oral olarak uygulanan terbinafin, ender olarak ürtiker, anjiyoödem, eklem ağrısı, serum hastalığı gibi reaksiyonları ve anafilaktoid reaksiyonları içeren sistemik alerji reaksiyonlarına yol açmaktadır. Terbinafin tedavisinde nadiren karaciğer-safra kesesi fonksiyon bozukluğu bildirilmiştir. Hastalarda nedeni bilinmeyen bulantı, iştah kaybı ve yorgunluk meydana gelirse, karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Eğer hastada karaciğer fonksiyon testleri anormal bulunursa veya hastada karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtileri görülürse, terbinafin tedavisi kesilmelidir. Bildirilen vakalara göre, başka hiçbir nedene bağlı olmayan ve olası nedeninin terbinafin olduğu düşünülen, klinik açıdan anlamlı karaciğer-safra kesesi fonksiyon bozukluğu belirtilerinin meydana gelme olasılığı 45.000’de 1’dir. Oral olarak uygulanan terbinafin tedavisinden sonra karaciğer bozukluğundan ötürü meydana gelen ölüm vakaları çok ender olarak bildirilmiştir. Nedensel ilişki henüz saptanmamıştır. Tüm dünyada yaklaşık 4.7 milyon hasta terbinafin ile tedavi edilmiştir, terbinafin tedavisi ile ilişkilendirilmiş 8 agranülositoz, 1 pansitopeni ve 10 trombositopeni vakası vardır. 1 hastada trombotik trombositopenik purpura (TTP) bildirilmiştir. TTP’nin mekanizması ve indüksiyonu tam olarak bilinmemektedir. Bildirilen TTP gelişiminde terbinafinin rolü saptanamamıştır. Klinik çalışmalarda, tavsiye edilen dozu alan hastaların % 10.4’ünde istenmeyen etkiler meydana gelmiştir. Bunların %5’i hafif-orta dereceli gastrointestinal vakalar, %3’ü cilt reaksiyonları (döküntü veya ürtiker) ve geri kalan da keyifsizlik veya yorgunluk gibi spesifik olmayan çeşitli vakalardır. Oral olarak uygulanan terbinafin ile yapılan klinik çalışmalarda, aşağıdaki tabloda listelenen istenmeyen etkiler gözlenmiştir. < %1 sıklıkla görülen istenmeyen etkiler Cilt :Eritem (kızarıklık) veya döküntü, ürtiker, egzema, şiddetli kaşıntı, diğer cilt rahatsızlıkları. Gastrointestinal : Doygunluk hissi, mide bulantısı, diğer gastroinstestinal rahatsızlıklar. Santral Sinir Sistemi : Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, diğer santral sinir sistemi rahatsızlıkları. Diğer : Yorgunluk, halsizlik, ağrı (sırt, diz, bacaklar, ayak, böbrek), tat almada değişiklik veya ağız kuruluğu. Beklenmeyen Laboratuvar Değerleri : Hipoglisemi, karaciğer enzim yükselmesi %1-%10 arasında sıklıkla görülen istenmeyen etkiler Gastrointestinal : Diyare ve/veya kramplar, bulantı ve/veya kusma, gastrointestinal iritasyon, dispepsi, gastrit BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. 

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler konusunda bir çalışma yapılmamıştır. Diğer antimuskarinik ajanlarla olduğu gibi, bulanık görme, sersemlik ve somnolans gibi olası yan etkilerin oluşumu nedeniyle araba ya da makina kullanırken dikkat edilmesi gerekir.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

TOVIAZ® 8 mg uzatılmış salımlı tablet.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

8 mg fesoterodin fumarat (6.2 mg fesoterodine eşdeğer)

İlaç Nasıl Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Ağızdan alınır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

TOVIAZ® 8 mg uzatılmış salımlı tablet

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

2 yıl

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

231/84

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Aşırı aktif mesane sendromu olan hastalarda ortaya çıkabilecek semptomların (idrar sıklığında artış ve/veya sıkışma hissi ve/veya idrarını tutamama) tedavisinde endikedir.

Etkin Maddeler

Ksilitol, laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, hipromelloz, gliserol dibehenat / gliseril behenat, talk, polivinil alkol, titanyum dioksit, makrogol 3350, soya lesitini, indigo karmin alüminyum lake (E132)
(Visited 30 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window