İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TRIVASTAL
Birim Miktarı 30
ATC Kodu N04BC08
ATC Açıklaması Piribedil
NFC Kodu BA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Gecikmeli Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A08068
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 19,33 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 17,26 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • piribedil (50 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Akut toksisite çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, kremin deriye aşırı dozda uygulanması (emilime elverişli şartlarda geniş bir yüzeye uygulama) veya yanlışlıkla ağızdan alınmasını takiben akut bir toksisite riski yaratmamaktadır.

Endikasyonlar

Travocort Krem, şiddetli iltihabi veya ekzematöz reaksiyonlar ile seyir eden derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının (örneğin ayak parmaklarının aralarında, ellerde, kasıklarda ve genital bölgede) başlangıç ve ara tedavisi için uygundur.

Farmakodinamik Özellikler

İzokonazol nitrat derinin yüzeyel mantar hastalıklarının tedavisi için kullanılır. Çok geniş bir antimikrobik etki gösterir. Dermatofitlere, maya ve maya benzeri mantarlara (Pityriasis versicolor’un da amillerini içeren), küf mantarlarına olduğu gibi ayrıca Erythrasma’nın amillerine ve gram pozitif bakterilere karşı da etkilidir. Diflukortolon valerat derinin iltihabi ve alerjik durumlarında iltihabı önler ve kaşıntı, yanma veya ağrı gibi subjektif şikayetleri hafifletir.

Farmakokinetik Özellikler

İzokonazol nitrat İzokonazol Travocort Krem’den cilde hızla penetre olur ve uygulamadan 1 saat sonra stratum korneum ve canlı deride en yüksek etkin madde konsantrasyonuna ulaşılır.  Travocort Krem’de 10/1 olan antimikotik ve kortikosteroid konsantrasyonları oranları ciltte artmış olarak bulunmuştur, bu da antimikotik etkinliğin kortikosteroid tarafından bozulmadığını göstermektedir. İzokonazol deride metabolizasyon sonucu inaktive edilmemektedir. Perkütan absorbsiyon sonucu sistemik yüklenme düşüktür. Stratum korneum tabakası uzaklaştırıldıktan sonra yapılan 4 saatlik uygulama süresince dahi uygulanan dozun %1’inden daha azı sistemik dolaşıma geçmiştir. İzokonazol nitratın vücuttaki akıbetini takip etme açısından, perkütan olarak absorbe edilen miktar yeterli değildir. Bunun için 0,5 mg 3H işaretli izokonazol nitrat intravenöz olarak enjekte edilmiş ve izokonazolün tamamen metabolize ve hızla elimine edildiği görülmüştür. Miktarsal açıdan en önemli metabolitler olarak 2,4-dikloromandelik asit ve 2-(2,6-diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)-asetik asit gösterilmiştir. İşaretli maddenin 1/3’ü idrar, 2/3’ü safra ile atılır. Toplam dozun %75’i 24 saat içinde itrah edilir. Diflukortolon valerat İzokonazol, diflukortolon valeratın penetrasyonunu ve perkütan absorbsiyonunu etkilemez. Diflukortolon valerat bir saat içinde stratum korneumda takriben 150 mg/ml (=300 mmol/l) seviyelerine ulaşarak cilde hızla penetre olur. Bu etkin madde seviyeleri en az 7 saat devam eder. Derin epidermal tabakada kortikosteroid seviyeleri 0,15 mg/ml (=0,3 mmol/l) kadardır. Diflukortolon valerat ciltte kısmen hidrolize olarak aynı etkinliğe sahip diflukortolona dönüşür. Perkütan olarak absorbe edilen kortikosteroid miktarı düşüktür. 4 saat süren uygulamada topikal uygulanan Travocort’un %1’inden azı perkütan olarak absorbe edilmiştir. Sistemik dolaşıma giren diflukortolon valerat dakikalar içinde diflukortolon ve ilgili yağ asidine hidrolize edilir. Plazmada diflukortolonun yanı sıra 11-keto-diflukortolon ve iki ayrı metaboliti daha belirlenmiştir. Diflukortolon i.v. enjeksiyon sonrası plazmadan 4-5 saatlik, metabolitleri ise takriben 9 saatlik yarılanma ömrü ile elimine edilirler ve %75’i idrar, %25’i dışkı ile atılırlar.

Farmasötik Şekli

Krem

Formülü

1 g Travocort Krem, 10 mg (% 1) izokonazol nitrat ve 1 mg (% 0,1) diflukortolon valerat içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Bilinen etkileşimi yoktur.

Kontraendikasyonlar

Tedavi alanında tüberkülotik veya luetik süreçler bulunduğunda; virozlarda (örn. varicella, herpes zoster), rozasea, perioral dermatit ve tedavi edilecek bölgede aşı sonrası cilt reaksiyonları olduğunda kontrendikedir. Bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine karşı olduğu bilinen aşırı duyarlılık durumunda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Travocort, günde 2 defa hastalıklı deri kısımlarına uygulanır. İltihabi ya da ekzematöz belirtilerin kaybolmasını takiben ya da tedavi başlangıcından en geç 2 hafta sonra, Travocort krem kesilerek, tedaviye kortikoid içermeyen Travogen ile devam edilir. Bu, özellikle kasık ve genital bölgeler için geçerlidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Travocort Krem 15 gramlık tüpte.

Uyarılar/Önlemler

Bakterilerle enfekte olmuş cilt hastalıklarında ayrıca spesifik bir tedavi gerekebilir. Yüze uygulamalarda Travocort’un göze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sistemik kortikoidlerde olduğu gibi, lokal kortikoidlerin kullanılması ile de (örn. uzun süre yüksek doz veya geniş bir alana tatbik edilmeleri, kapalı pansuman veya göz çevresindeki deriye uygulanmaları sonucu) glokom gelişebilir. Parmak aralarının enfeksiyonunda, Travocort’a batırılmış bir gazlı bezin el ya da ayak parmakları arasına yerleştirilmesi tavsiye edilir. Tekrarlayan enfeksiyonları engellemek için, kişisel giyecekler (el ve yüz bezleri, havlular, iç çamaşırları v.b.- pamuklu ürünler tercih edilmelidir.) hergün değiştirilmeli ve kaynatılmalıdır. Düzenli hijyenik önlemler, Travocort’la tedavinin başarısı için esastır. Ayaktaki mantarlarda, yıkanmadan sonra ayak parmak araları iyice kurulanmalıdır. Çoraplar her gün değiştirilmelidir. Gebelik ve Emzirme Gebelik kategorisi C’dir.  Birçok epidemiyolojik çalışma gebeliklerinin ilk üç ayında sistemik glukokortikoidler ile tedavi edilen kadınların çocuklarında dudak yarığı görülme riskinde artış olabileceğini düşündürmektedir. Dudak yarıkları nadir görülen bir  oluşum bozukluğudur ve sistemik glukokortikoidler teratojenik iseler bu, gebeliği esnasında tedavi edilen her 1000 kadın için bir veya iki vaka artışı anlamına gelir. Gebelik esnasında topikal glukokortikoid kullanımı hakkındaki veriler yetersizdir, bununla birlikte topikal glukokortikoidlerin sistemik etkileri çok düşük olduğu için daha düşük bir oran beklenmelidir. Genel bir kural olarak kortikoid içeren topikal preparatlar gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdırlar. Travocort ile tedavinin klinik endikasyonu gebe ve süt veren kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımından özenle tartılmalıdır. Özellikle geniş alanların tedavisinden kaçınılmalıdır. Emziren kadınların memelerine tatbik edilmemelidir.    Araç ve makina kullanımı üzerine etkisi  Araç ve makina kullanma yeteneği üzerine bilinen etkisi yoktur. 

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Travocort ile tedavide nadir vakada kaşıntı, yanma, eritem veya veziküllenme oluşabilir. Geniş alanlara (vücut yüzeyinin % 10′ u ve fazlası) veya uzun süreli (4 haftadan uzun) uygulamalarda, aşağıdaki yan etkiler oluşabilir: deride atrofi, teleanjiektaziler, striae, akne benzeri değişiklikler ve kortikoidin emilimine bağlı olarak sistemik etkiler. Topikal uygulama için olan diğer kortikoidlerdeki gibi, nadir vakada follikülit, hipertrikoz, perioral dermatit ve bileşenlere karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Travocort, kadında gebelik veya süt verme döneminde uzun süre veya geniş alanlarda uygulandığında, yenidoğanlarda da bazı yan etkilerin oluşması mümkündür (örneğin, hamileliğin son haftalarındaki uygulamalar sonucunda böbreküstü bezi fonksiyonlarında azalma ). BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Her ikisi de polietilen gazsız pompa istemi ve çoklu doz kabı

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

TİMO-COMOD uygun şekilde uygulandıktan sonra bile, bulanık görmeye ve reaksiyon yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Bu nedenle güvenlik tedbirleri alınmadan çalışma veya araç-makine kullanma yeteneğini etkileyebilir. Bu durum özellikle alkol ile birlikte alındığında geçerlidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

TİMO-COMOD’u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra TİMO-COMOD’u kullanmayınız. Açıldıktan sonra kullanım süresi TİMO-COMOD’u açıldıktan sonra 12 hafta kullanabilirsiniz.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Özel bir gereklilik yoktur.

İlaç Nasıl Kullanılır

TİMO-COMOD %0.5 göz damlası

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

1 ml içeriğinde, 6.84 mg Timolol maleat bulunur.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Göz damlası

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Geçerli değildir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Göze uygulanır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Doz Aşımı Ve Tedavisi

TİMO-COMOD %0.5 göz damlası

Etkin Maddeler

Kontak lensler, göz damlasının uygulanması öncesi gözden çıkartılmalı ve uygulamadan 15 dakika sonra tekrar göze yerleştirilmelidir.

Farmakodinamik Özellikler

36 ay

Farmakokinetik Özellikler

109/57

Farmasötik Form

BİEM Tıbbi Cihaz ve İlaç San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Gebelik Ve Laktasyon

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Geçimsizlikler

Sodyum dihidrojn fosfat, disodyum fosfat, enjeksiyonluk su

Doz Aşımı

Çok yüksek dozlarda piribedil C.T.Z. (Chemoreceptive trigger Zone) üzerine etkiyle kusmaya yol açar. Bu şekilde tabletler derhal atılacağından doz aşımı ile ilgili herhangi bir veri mevcut değildir.

Endikasyonlar

Yaşlılığın patolojik entellektüel bozukluklarından ileri gelen semptomların tedavisinde (hafıza bozuklukları, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri…)  Alt ekstremitelerin kronik obliteran arterriyopatillerine bağlı claudicatio intermittens’in tedavisinde (2. evre) Parkinson hastalığının tedavisinde          * Özellikle tremorun ön planda olduğu formların tedavisinde tek ilaç olarak          * Veya L- Dopa tedavisi ile kombine olarak Yaşlıların işitme bozukluklarında Iskemik retina hastalıklarında

Farmakodinamik Özellikler

Bir dopamin agonisti olan piribedil, dopamin reseptörlerini ve serebral dopaminerjik yolları uyarır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda piribedil’in :  Kortikal elektrogenezi uyarmak (tavşan ve maymunlarda)  Oksijen kullanımı arttırmak (maymunlarda)  Serebral kortekste PO2 ‘yi arttırmak (tavşanlarda)  Ve serebral dolaşımı arttırmak suretiyle serebral metabolizmayı uyardığı ortaya konmuştur. Insanlar üzerinde yapılan klinik farmakolojik çalışmalar ile de hayvan sonuçları doğrulanmış ve piribedil’in : Dopaminerjik etki mekanizmasıyla kortikal elektrogenezi uyardığı Psikometrik ve davranışsal testler ile kanıtlandığı üzere dopamin ile kontrol altında tutulan bir çok fonksiyonlar üzerinde klinik etkinliği olduğu gösterilmiştir. Pribedil’in periferik Dopamin reseptörleri üzerinde de etkil olduğu gösterilmiştir. Dopamin reseptörlerinin var olduğu bilindiği femoral arter yatağında piribedil debiyi arttırmakta ve bu artış dopamin reseptörlerinin bloke edilmesiyle (pimozid) inhibe olmaktadır. Atropin veya beta blokajı ile herhangi bir inhibisyon elde edilmemektedir.

Farmakokinetik Özellikler

Piribedil oral yoldan alındığında hızla emilir ve bifazik olarak plazma pik konsantrasyonları 1,7 ve 6,9 saatlerde elde edilir. Esas olarak idrarla meta-bolitleri halinde ekskrete edilir. %25 oranında da safra ile ekskrete edilir. Trivastal 50 Retard kaplı tabletler ise invitro ve invivo gösterildiği üzere etken madde kontrollü olarak salınmak üzere progresif bir şekilde absorbe olurlar. Idrarla eliminasyon 24. saatte %50 ve 48. saatte %100 olarak gerçekleşmektedir.

Farmasötik Şekli

Beher uzun salınımlı kaplı tablet

Formülü

Beher uzun salınımlı kaplı tablet 50 mg piribedil içerir, boyar madde olarak titanyum dioksit ve Ponceau 4R ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

Dopamin antagonistler ile birlikte kullanılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Kardiyovasküler Akut miyokard infarktüsü

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim başka türlü tavsiye etmediyse, Trivastal 50 Retard ‘ın optimal dozu yemekten sonra alınmak üzere bir kaplı tablettir. Ağır vakalarda günde 2 kaplı tablete çıkılabilir. Parkinson hastalığının tedavisinde Tek ilaç tedavisi olarak : Günde 3 ila 5 kaplı tablet (150 mg-250 mg) 3 ila 5 seferde alınmak üzere L-Dopa ile kombine tedavide: Günde 3 ila 5 seferde alınmak üzere 80 ila 140 mg. (2 ila 3 kaplı tablet) kullanılır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ SICAK VE RUTUBETTEN KORUYUNUZ

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Trivastal 50 Retard herbiri 50 mg piribedil içeren 30 kaplı tabletlik blister ambalajlarda piyasaya arz edilmiştir.

Uyarılar/Önlemler

Hayvan çalışmalarında herhangi bir etki görülmemiş olmakla beraber, insanlarda yeterli çalışmanın olmaması sebebiyle tedbir mahiyetinde olmak üzere, piribedil’in hamilelerde kullanımı önerilmez. Hipertansif hastalarda piribedil kullanılması herhangi bir ilave tedbir gerektirmez.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Bulantı kusma ve şişkinlik gibi hafiflik ve geçici gastro-intestinal şikayetler nadiren bildirilmiştir. Bu belirtiler doz ayarlanması veya domperidon cinsi bir C.T.Z. antagonisti hipotansiyon vakaları da bildirilmiştir.Ayrıca, çok daha nadir olarak uykuya meyil ve ortostatik hipotansiyon vakaları da bildirilmiştir. BEKLENMEYEN BIR ETKI GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. DOKTORA DANIŞMADAN KULLANMAYINIZ.
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window