İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması VASOSERC
Birim Miktarı 30
ATC Kodu N07CA01
ATC Açıklaması Betahistin
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A09528
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 15,21 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 13,58 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 6,24 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E256C

İlaç Etken Maddeleri

  • betahistin dihidroklorür (24 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımına bağlı herhangi bir entoksikasyon bildirilmemişse de, bu durumda desferoksamin ve kalsiyum disodyum EDTA kullanımı önerilmektedir.

Endikasyonlar

Özellikle demir eksikliği tedavisi başta olmak üzere tüm latent ve manifest demir eksikliklerinin tedavisinde kullanılır. 

Farmakodinamik Özellikler

Demir tüm hücrelerde bulunan ve yaşamsal çok sayıda fonksiyona sahip olan bir elementtir. İyonik demir, enerji transferi için gerekli olan çok sayıda enzimin yapıtaşıdır. Aynı zamanda oksijenin taşınması ve kullanılması için gerekli olan madelerin de yapısında bulunur (hemoglobin, miyoglobin). Demir(III) hidroksit çekirdekleri yüzeysel olarak kovalent olmayan şekilde bağlanmış polimaltoz molekülleri ile çevrilidir ve suda çözünürlüğü çok iyidir. Bu yüzden içindeki (III) değerlikli demir birçok demir tuzuna olduğu gibi, iyonize olmaz. Bu yüzden de gastrik mukozayı tahriş etmez, dişleri boyamaz ve hastalar tarafından çok iyi tolere edilir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi büyük oranda suda çözünmesi ile karakterize bir moleküldür. Fizyolojik koşullarda iyonize olmaz. Hemoglobin ve miyoglobin sentezi baz alındığında Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksinin ve demir (II) tuzlarının fizyolojik ve terapötik dozlarında demir emiliminin benzer olduğu gösterilmiştir. Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi ile demir depolarının doldurulması ve serum ferritin düzeyinin artması demir (II) tuzlarına göre daha uzun zaman alır. Bunun nedeni emilim mekanizmasının farklı olmasıdır ve bu farklı mekanizma nedeniyle Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi ile zehirlenme de gözlenmez. Emilen demir miktarı kişinin demir eksikliği miktarına, doza ve plazma ferritin düzeyine bağlıdır.   Günlük demir ihtiyacının arttığı durumlar: Gebelik ve emzirme dönemi Bebekler ve gelişmekte olan çocuklar Adolesan veya doğurgan yaşta kadınlar   Dağılım: Ferröz demir, gastrointestinal mukozadan direkt oarak kana geçer ve hemen transferrine bağlanır. Transferrin demiri kemik iliğine taşıyarak burada hemoglobin içinde yer almasını sağlar. Demirin normal yetişkinlerdeki dağılımı şöyledir; toplam vücut demirinin % 70’i kırmızı kan hücreleri içinde hemoglobin şeklinde, % 10-20’si ferritin ve hemosiderin halinde depolanmış olarak, % 10 kadarı da miyoglabin içinde bulunur. % 1’ den daha az kısmı da eser miktarlarda   sitokromlar ve diğer demir içeren enzimlerde bulunur. Demirin geri kalanı depo veya transport amacıyla kullanılır. Total demir miktarı, günlük alım, kayıp ve depolanma ile belirlenir.   Atılım: Demirin emilmeyen kısmı feçes ile atılır.

Farmasötik Şekli

ORAL ÇÖZELTİ

Formülü

Her 5 ml’lik oral flakon etken madde olarak 100 mg elementel demire eşdeğer ferrik (Fe+3) hidroksit polimaltoz kompleksi, tatlandırıcı olarak sorbitol çözeltisi % 70, sükroz ve tutti frutti esansı, koruyucu madde olarak metil p-hidroksi benzoat, propil p-hidroksi benzoat ve su içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksindeki demir (III) kompleks yapmış olduğundan yiyeceklerle ve ilaçlarla iyonik etkileşime girmesi beklenmez. Antasitler, pankreatik enzim ekstreleri, kolestramin, süt ve yumurta demir (II) tuzlarının emilimini azaltır. Alopürinol, karaciğer sirozu olan hastalarda, karaciğerde demir (II) tuzlarının birikimini artırır. Buna karşın, demir (II) tuzları, tetrasiklinlerin emilimini azaltır. Bu yüzden, demir preparatları bu ilaçlarla birlikte kullanılacağı zaman, 2 saatlik bir aradan sonra kullanılması önerilir.

Kontraendikasyonlar

Veltifer şu durumlarda kontrendikedir; Demir eksikliğinin neden olmadığı anemilerde Hemolitik anemiler, sideroblastik anemiler, kronik hastalık anemisinde ve tardif kutanöz purpurada Demir kullanımında bir bozukluk olan veya demir yüklenmesi bulunan vakalarda Formülün içeriğindeki maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlarda Talasemi hastalarında Sürekli kan transfüzyonu yapılan hastalarda   Belirgin miktarda demir depolanması ile karakterize hepatik sirozda ise rölatif kontrendikasyon söz konusudur.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Veltifer oral solüsyon yemekler sırasında veya hemen yemekten sonra alınmalıdır   Çocuklar (12 yaş üstü), erişkin ve yaşlılarda;   Latent demir eksikliği: Günde 1/2-1 flakon (50-100 mg)   Ciddi demir eksikliği: Günde 2-3 defa 1 flakon (200-300 mg)   Tedavi süresi demir metabolizmasının durumuna (azalmış alım, artan ihtiyaç, patolojik kayıp) ve eritrosit sayısının normalleşmesine bağlıdır. Manifest demir eksikliğinde normal kan değerlerine ulaşmak ortalama 3-5 aylık tedavi ile olur.   Latent demir eksikliğinde tedavi süresi 1-2 aydır.   Aşağıdaki tabloda hemoglobin düzeyi ve vücut ağırlığına göre önerilen tedavi süreleri gösterilmiştir.     Tedavi süresi (hafta)           Vücut ağırlığı (kg) Hb %6,0 Hb %7,5 Hb %9,0 Hb %10,5 Hb %12,0 Hb %13,5 35 7 6 7 6 5 4 40 8 7 8 7 6 5 45 9 7 8 7 6 5 50 9 8 9 7 6 5 55 10 9 9 8 6 5 60 11 9 10 8 7 5 65 12 10 10 9

Saklama Koşulları

25°C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

10 adet 5 ml’lik flakon içeren ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Mide ve barsak ülseri olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Enfeksiyöz veya kansere bağlı oluşan anemilerde demir retilülo-endotelyal sistemde depolanmakta ve ancak primer hastalığın tedavisi ile mobilize olup kullanılmaktadır.   Oral demir preparatlarının kullanımı sırasında dışkının rengi koyulaşabilir. Bu durum normal olup, herhangi bir önlem gerektirmez.   Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım   Gebelik kategorisi: B Gebeliğin ilk trimesterinde yapılan kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Gebe kadınlarda ilk trimesterden sonra yapılan klinik çalışmalarda anne veya bebekte herhangi bir istenmeyen etkiye rastlanmamıştır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Komplekslerindeki demir (III) non-iyonik olduğu için, Veltifer solüsyon ile iyonize demir tuz preparatlarında gözlenen gastro-intestinal iritasyon, epigastrik dolgunluk, bulantı, diyare, kabızlık gibi istenmeyen etkiler nadir olmakla birlikte konstipasyon yaşlı hastalarda daha sık gözlenebilir. Alerjik reaksiyonlar çok nadirdir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

PVC/PE/PVDC/Al blisterde 30, 60 ve 90 tabletlik blister.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Betahistin araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

VASOSERC BID tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Bilinmemektedir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Her bir tablette, 24 mg betahistin dihidroklorür.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Uygulanabilir değil.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

İlacın bileşiminde yer alan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Ağızdan alınır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Doz Aşımı Ve Tedavisi

VASOSERC BID tablet

Etkin Maddeler

24 ay

Farmakodinamik Özellikler

208/40

Farmakokinetik Özellikler

25˚C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Farmasötik Form

Mannitol (E 421),mikrokristalin selüloz, koloidal silisyum dioksit,talk ve su
(Visited 20 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window