İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması XELTABIN
Birim Miktarı 120
ATC Kodu L01BC06
ATC Açıklaması Kapesitabin
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A13471
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 474,93 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 426,78 TL (17 Ekim 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E625A
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    2. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    3. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    4. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    5. İlaç Nasıl Kullanılır
    6. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    7. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    8. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    9. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    10. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    11. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    12. Etkin Maddeler
    13. Farmakodinamik Özellikler
    14. Farmakokinetik Özellikler
    15. Farmasötik Form
    16. Gebelik Ve Laktasyon
    17. Geçimsizlikler
    18. İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi
    19. İstenmeyen Etkiler
    20. Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim
    21. Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri
    22. Kontrendikasyonlar
    23. Kullanım Yolu
    24. Küb’ Ün Yenileme Tarihi
    25. Müstahzar Adı
    26. Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri
    27. Pozoloji Ve Uygulama Şekli
    28. Raf Ömrü
    29. Ruhsat Numarası(Ları)
    30. Ruhsat Sahibi
    31. Ruhsat Sahibi
    32. Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler
    33. Terapötik Endikasyonlar
    34. Üretici Bilgileri
    35. Yardımcı Maddeler
    36. Yardımcı Maddelerin Listesi
    37. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    38. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    39. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    40. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    41. İlaç Nasıl Kullanılır
    42. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    43. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    44. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    45. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    46. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    47. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    48. Etkin Maddeler
    49. Farmakodinamik Özellikler
    50. Farmakokinetik Özellikler
    51. Farmasötik Form
    52. Gebelik Ve Laktasyon
    53. Geçimsizlikler
    54. İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi
    55. İstenmeyen Etkiler
    56. Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim
    57. Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri
    58. Kontrendikasyonlar
    59. Kullanım Yolu
    60. Küb’ Ün Yenileme Tarihi
    61. Müstahzar Adı
    62. Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri
    63. Pozoloji Ve Uygulama Şekli
    64. Raf Ömrü
    65. Ruhsat Numarası(Ları)
    66. Ruhsat Sahibi
    67. Ruhsat Sahibi
    68. Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler
    69. Terapötik Endikasyonlar
    70. Üretici Bilgileri
    71. Yardımcı Maddeler
    72. Yardımcı Maddelerin Listesi
    73. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    74. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    75. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    76. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    77. İlaç Nasıl Kullanılır
    78. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    79. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    80. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    81. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    82. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    83. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    84. Etkin Maddeler
    85. Farmakodinamik Özellikler
    86. Farmakokinetik Özellikler
    87. Farmasötik Form

İlaç Etken Maddeleri

  • kapesitabin

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

XELODA 500 mg, 120 film kaplı tablet, blisterde

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

XELODA’nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde, küçük yada orta dereceli etkileri vardır. XELODA sersemlik, yorgunluk ve bulantıya sebep olabilir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

XELODA’yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer kapesitabine veya XELODA’nın içerdiği herhangi bir bileşene karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz. XELODA’ya alerjiniz veya aşırı tepkiniz olduğunu biliyorsanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, Eğer kan rahatsızlığınız varsa, Eğer karaciğer hastalığınız veya böbrek probleminiz varsa, Eğer bilinen bir dihidropirimidin dehidrojenaz enzimi (DPD) eksikliğiniz varsa, Eğer brivudin, sorivudin veya herpes zoster (suçiçeği veya zona) tedavisinin bir parçası olan benzer gruptaki ilaçlar ile tedavi görüyorsanız veya son dört hafta içinde gördüyseniz. XELODA’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ XELODA’yı kullanmadan önce eğer Karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa Kalp problemi veya göğüs ağrısı gibi başka bir hastalığınız varsa veya önceden olduysa Beyin hastalığınız varsa Kalsiyum dengesizliğiniz varsa Diyabetiniz (şeker hastalığı) varsa Doktorunuzun bunları bildiğine emin olunuz. Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız. XELODA’nın yiyecek ve içecek ile kullanılması XELODA’yı yemeklerden sonra 30 dakika içinde almalısınız. Hamilelik İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamileyseniz veya olabileceğinizi düşünüyorsanız XELODA kullanmamalısınız. Tedaviniz başlamadan önce hamileyseniz, olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktoruza söyleyiniz. Emzirme İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Emziriyorsanız XELODA kullanmamalısınız. Araç ve makine kullanımı XELODA sizi yorgun hissettirebilir, sersemletebilir, midenizi bulandırabilir. Bu sebeple araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir. XELODA’nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler Anhidröz laktoz: Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz. Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Aynı anda birden fazla ilaç kullanmak, ilaçların etkisini kuvvetlendirebileceği veya zayıflatabileceği için bu durum çok önemlidir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız özellikle dikkatli olmalısınız; gut ilaçları (allopurinol), kan inceltici ilaçları (kumarin, warfarin), bazı anti viral ilaçları (sorivudin ve brivudin) veya inme veya titreme için ilaç (fenitoin). Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda alıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Tüm ilaçlar gibi, XELODA’nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. XELODA’nın en çok yaygın görülen yan etkileri: İshal, bulantı, kusma, stomatit (ağızda ve boğazda yaralar) ve karın ağrısı El ve ayak derisi reaksiyonları (avuç içlerinde ve ayak tabanlarında karıncalanma, uyuşma, ağrı, şişme, kızarma), döküntü, kuru veya kaşıntılı cilt Yorgunluk İştah kaybı (anoreksi) Bu yan etkiler ağırlaşabilir, bu yüzden, herzaman bir yan etki görülmeye başladığında, derhal doktorunuzla temasa geçmeniz çok önemlidir. Doktorunuz sizi dozunuzu azaltmaya veya geçici bir süre XELODA’ya ara vermeye yönlendirebilir. Bu yan etkilerin sürmesi ya da ağırlaşması olasılığını azaltır. Aşağıdakilerden biri olursa, XELODA’yı kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: İshal: Eğer günlük normal barsak boşaltımınızla karşılaştırıldığında barsak boşaltımınızdaki artış 4 veya daha fazla ise veya gece ishaliniz var ise Kusma: Eğer 24 saatlik zaman periyodunda bir kereden fazla kusuyorsanız Bulantı: Eğer iştahınızda azalma var ise veya her gün yediğiniz yiyecek miktarı normalden daha az ise Stomatit: Eğer ağzınızda ağrı, kızarıklık, şişlik ve yara var ise El ve ayak derisi reaksiyonları: Eğer ellerinizde ve ayaklarınızda ağrı, şişlik ve kızarıklık var ise Ateş ve enfeksiyonlar: Eğer vücut sıcaklığınız 38° C veya üstü ise veya diğer enfeksiyon belirtileri var ise Göğüs ağrısı: Eğer göğsünüzün merkezinde ağrı hissediyorsanız, özellikle egzersiz sırasında oluşuyorsa. Eğer erken farkedilirse, bu yan etkiler tedavinin kesilmesinden sonra 2-3 gün içinde düzelecektir. Eğer yan etkiler devam ederse doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz sizi ilaca düşük dozda yeniden başlamaya yönlendirebilir. Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin XELODA’ya alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Daha az yaygın ve ekseriya orta şiddetli yan tesirler 100 kişiden 1-10 kadarında görülür. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza söyleyiniz: Beyaz ve kırmızı kan hücresi sayısında azalma, deri döküntüsü, az miktarda saç kaybı, bitkinlik, ateş, güçsüzlük, uyuşukluk, baş ağrısı, uyuşma veya karıncalanma hissi, tat değişikliği, sersemlik, uykulu olma, bacaklarda şişme, kabızlık, su kaybı, uçuk, burun ve boğazda iltihap, göğüs enfeksiyonu, depresyon, gözlerde problemler, damarlarda iltihaplanma (tromboflebit), nefes darlığı, burun kanaması, öksürük, burun akıntısı, bağırsak kanaması, mide yanması, bağırsaktaki gazın artması, ağız kuruluğu, deri renginin değişmesi, tırnak bozuklukları, eklemlerde, sırtta ve göğüste ağrı, kilo kaybı. Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

İlaç Nasıl Kullanılır

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Doktorunuz sizin için doğru doz ve tedavi rejimini reçeteleyecektir. XELODA’nın dozu vücut yüzey alanına göre ayarlanır. Bu boyunuz ve kilonuzdan hesaplanır. Yetişkinler için normal doz, günde iki kez uygulanan 1250 mg/m2’dir (sabah ve akşam). Burada iki örnek bulunmaktadır: vücut ağırlığı 64 kg, boyu 1.64 m olan bir kişi 1.7 m2 vücut yüzey alanına sahiptir ve günde iki kere, 500 mg’lık 4 tablet ve 150 mg’lık 1 tablet almalıdır. Vücut ağırlığı 80 kg, boyu 1.80 m olan bir kişi 2.00 m2 vücut yüzey alanına sahiptir ve günde iki kere 500 mg’lık 5 tablet almalıdır. XELODA tabletleri genellikle 14 gün boyunca alınır ve bunu 7 günlük dinlenme periyodu takip eder. Bu 21 günlük periyot, bir tedavi döngüsüdür. Diğer ajanlarla kombinasyon halinde, yetişkinler için normal doz 1250 mg/m2’den az olabilir ve tabletleri değişik bir zaman periyodu üzerinden almanız gerekebilir (ör. Dinlenme periyodu olmadan hergün). Doktorunuz ne kadar doza ihtiyaç duyduğunuzu, ne zaman alacağınızı ve ne kadar süre ile kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir. Doktorunuz her doz için 150 mg ve 500 mg’lık tabletlerden oluşan bir kombinasyon almanızı isteyebilir. Sabah ve akşam dozları için, kombinasyondaki tabletleri, doktorunuz tarafından reçetelenen şekilde alınız. Tabletleri yemeklerden sonra 30 dakika içerisinde alınız (kahvaltı ve akşam yemeği). Bütün ilaçlarınızı doktorunuzun size reçetelediği şekilde almanız önemlidir. Uygulama yolu ve metodu: XELODA tablet su ile yutulmalıdır. Özel kullanım durumları: Özel kullanım durumu yoktur. Eğer XELODA’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz. Kullanmanız gerekenden daha fazla XELODA kullandıysanız: XELODA’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız diğer dozu almadan bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. XELODA’yı kullanmayı unutursanız Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Bunun yerine normal dozlama takviminize devam ediniz ve doktorunuzla kontrol ediniz. XELODA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler XELODA tedavisini durdurmak hiçbir yan etkiye sebep olmaz. Kumarin antikoagulanı kullanımı sırasında, XELODA’nın kesilmesi, antikoagulan (kanın pıhtılaşmasını önleyici madde) dozunun doktorunuz tarafından ayarlanmasını gerektirebilir. Eğer bu ürünün kullanımı ile ilgili daha fazla sorunuz varsa, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

XELODA, kanser hücrelerinin büyümesini durduran, “Sitostatik ajanlar” adlı ilaç grubuna aittir. XELODA, kendisi sitotoksik bir ajan olmayan, 500 mg kapesitabin içerir. Vücut tarafından emildikten sonra tümör hücresinin içinde sitotoksik (hücreyi öldüren veya fonksiyonlarını durduran) maddeye dönüşür. XELODA 500 mg film kaplı tablet kutusu 120 adet film kaplı tablet içermektedir (10 tabletlik 12 blister). XELODA 500 mg şeftali renkli film kaplı tabletler, bir yüzü 500, diğer yüzü XELODA damgalı bikonveks yumurta biçimindedir. XELODA metastatik kolorektal kanserli hastaların tedavisinde endikedir. Lokal ilerlemiş ya da metastatik meme kanseri olan hastaların tedavisinde; antrasiklin içeren sitotoksik tedavinin başarısız olmasından sonra ya da antrasiklin kullanımının kontrendike olduğu durumlarda taksanlarla kombine olarak; taksan ve antrasiklin tedavisi almış hastalarda ise monoterapi olarak endikedir. XELODA tek başına veya diğer ajanlarla kombinasyon halinde kullanılabilir. Metastatik ya da inoperabl mide adeno kanserli hastalarda sisplatin ile kombinasyon halinde endikedir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

XELODA’yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Dış ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra XELODA’yı kullanmayınız. Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız XELODA’yı şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Özel bir gereklilik yoktur. Tüm kullanılmayan ürün veya atık maddeler ulusal mevzuat doğrultusunda imha edilir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

XELODA ROCHE 500 mg film kaplı tablet

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Kumarin antikoagülanlar: Varfarin ve fenprokumon gibi kumarin türevi antikoagülanlar ile eş zamanlı olarak XELODA alan hastalarda koagülasyon parametrelerinde bozulmalar ve/veya kanama bildirilmiştir. Bu olaylar XELODA tedavisinin başlatılmasını izleyen birkaç gün içerisinde ve birkaç aya kadar; az sayıda olguda ise, XELODA kesildikten sonraki bir ay içerisinde ortaya çıkmıştır. Bir klinik farmakokinetik etkileşim çalışmasında, tek doz 20 mg varfarinden sonra, XELODA tedavisi S-varfarinin EAA değerini %57 artırmış ve INR değeri de %91 artmıştır. Bu sonuçlar, muhtemelen sitokrom P450 2C9 izoenzim sisteminin kapesitabin tarafından inhibisyonuna bağlı bir etkileşimin varlığını düşündürmektedir. XELODA ile eş zamanlı olarak kumarin türevi antikoagülan alan hastalar, koagülasyon parametrelerindeki (Protrombin ya da INR) bozulmalar yönüyle düzenli olarak izlenmeli ve antikoagülan dozu bu doğrultuda uyarlanmalıdır.   Sitokrom P-450 2C9 substratları: Sitokrom P450 2C9 izoenzimi tarafından metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlar ile kapesitabin arasında ilaç-ilaç etkileşim çalışması yürütülmemiştir. XELODA bu tür ilaçlarla birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır.   Fenitoin:  XELODA ile fenitoinin birlikte kullanımı sırasında, plazma fenitoin konsantrasyonu yükselmeleri bildirilmiştir. Fenitoin ile ilaç-ilaç etkileşim çalışması yürütülmemiştir ancak etkileşim mekanizmasının CYP2C9 izoenzim sisteminin kapesitabin ile inhibisyonu olduğu tahmin edilmektedir (Bkz. Kumarin antikoagülanlar). XELODA ile eş zamanlı olarak fenitoin alan hastalar, yüksek fenitoin plazma konsantrasyonları yönünden düzenli olarak izlenmelidir.   İlaç gıda etkileşimi:  Bütün klinik araştırmalarda, hastalar XELODA’yı yemekten 30 dakika sonra almıştır. Bilinen güvenlilik ve etkinlik verileri besinlerle birlikte uygulama ile edinilen veriler olduğu için, XELODA’nın besinlerle birlikte alınması önerilmektedir.   Antasit:  Kanser hastalarında aluminyum hidroksit ve magnezyum hidroksit içeren bir antiasidin, XELODA farmakokinetiği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kapesitabin ve bir metabolitinin (5′-DFCR) plazma konsantrasyonlarında küçük bir artış söz konusudur; 3 majör metabolit (5′-DFUR, 5-FU ve FBAL) üzerinde ise herhangi bir etki bulunmamaktadır.   Lökovorin (folinik asit):  Kanser hastalarında lökovorinin XELODA’nın farmakokinetiği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Lökovorinin, kapesitabin ve metabolitlerinin farmakokinetiği üzerinde etkisi yoktur. Bununla birlikte, lökovorinin XELODA’nın farmakodinamiği üzerine etkisi vardır ve lökovorin tarafından toksisitesi artabilir.   Sorivudin ve analogları:  Literatürde sorivudin ve 5-FU arasında, dihidropirimidin dehidrojenazın sorivudin tarafından inhibisyonundan kaynaklanan, klinik olarak anlamlı bir ilaç-ilaç etkileşimi tanımlanmıştır. Floropirimidin toksisitesinde artışa yol açan bu etkileşim, fatal potansiyel taşır. XELODA bu nedenle, sorivudin ya da kimyasal yönden ilişkili olduğu brivudin gibi analogları ile birlikte verilmemelidir (Bkz.Kontrendikasyonlar).   Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler   Pediyatrik popülasyon  Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.   Geriyatrik popülasyon  XELODA monoterapisi gören 60 – 79 yaş arası metastatik kolorektal kanser hastalarında  gastrointestinal toksisitenin görülme oranı genel popülasyonda görülen ile benzer olmuştur. 80 yaş ve üzeri hastalarda ise, diyare, mide bulantısı ve kusma gibi geri dönüşümlü evre 3 veya 4 gastrointestinal advers olay oranı daha yüksektir (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli; Özel doz talimatları). XELODA diğer ajanlarla kombinasyon halinde kullanıldığında, evre 3 ve evre 4 advers ilaç reaksiyonları (AİRları) ve ilacın bırakılmasına sebep olan AİR’ları yaşlı hastalarda (≥65) genç hastalardan daha fazla yaşanmıştır. XELODA artı dosetaksel kombinasyon tedavisi gören 60 yaş ve üzeri hastaların güvenlilik verilerinin analizi; tedaviyle ilgili evre 3 ve 4 advers olayların, tedaviyle ilgili ciddi advers olayların ve advers olaylar nedeniyle tedaviden erken çekilmelerin görülme oranında 60 yaş altı hastalara kıyasla bir artış göstermiştir.   Böbrek yetmezliği:  Hekimler, böbrek fonksiyonu bozuk hastalara XELODA uygulandığında dikkatli olmalıdır. 5-FU ile görüldüğü gibi, tedaviyle ilgili evre 3 veya 4 advers olayların görülme oranı orta şiddette böbrek yetmezliği bulunan hastalarda daha yüksek bulunmuştur (kreatinin klerensi: 30‑50 mL/dk.) (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli; Özel Doz Talimatları).   Karaciğer yetmezliği:  Karaciğer yetmezliği bulunan hastalar, XELODA uygulandığında dikkatle izlenmelidir. Karaciğer metastazlarına veya şiddetli karaciğer yetmezliğine bağlı olmayan karaciğer yetmezliğinin XELODA’nın atılması üzerindeki etkileri bilinmemektedir (Bkz. Farmakokinetik Özellikleri ve Pozoloji ve uygulama şekli; Özel doz talimatları).

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Akut doz aşımı belirtileri içinde bulantı, kusma, diyare, mukozit, gastrointestinal iritasyon ve kanama ve kemik iliği depresyonu bulunur. Doz aşımı durumunda tıbbi bakım, ortaya çıkan klinik belirtilerin düzeltilmesini ve bunların olası komplikasyonlarının önlenmesini amaçlayan, olaya özel, gerekli terapötik ve destekleyici tıbbi girişimleri kapsamalıdır.

Etkin Maddeler

Kapesitabin

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grubu: Sitostatik ajan, ATC kodu: L01BC06   Etki mekanizması Kapesitabin, oral olarak uygulanan, tümörde aktive olan ve tümöre selektif sitotoksik bir ajan olarak tasarlanan bir floropirimidin karbamat türevidir.   Kapesitabin in vitro olarak non-sitotoksiktir. Fakat in vivo sitotoksik molekül 5-florourasile (5-FU) dönüşür, bu madde de daha sonra metabolize edilir. 5-FU oluşumu, tercihen tümör bölgesinde tümörle ilgili anjiyojenik faktör timidin fosforilaz (dThdPase) ile katalizlenir ve bu sayede, sağlıklı dokuların sistemik 5-FU maruziyetini en aza indirir.   Kapesitabinin 5-FU’ya ardışık enzimatik biyotransformasyonu, tümör dokuları içinde daha yüksek 5-FU konsantrasyonlarına yol açar. Kolorektal kanser hastalarına oral olarak kapesitabin uygulamasının ardından (N=8), kolorektal tümör dokusundaki 5-FU konsantrasyonunun oranı komşu dokulardakine kıyasla 3.2 bulunmuştur (0.9 ile 8.0 aralığında). 5-FU konsantrasyon oranı tümörde, plazmaya karşılık 21.4 iken (3.9 ile 59.9 aralığında), sağlıklı dokularda plazmaya karşılık bu oran 8.9 bulunmuştur (3.0 ile 25.8 aralığında). Primer kolorektal tümördeki timidin fosforilaz aktivitesi, normal bir komşu dokununkinden 4 kez daha büyüktür.   Meme, mide, kolorektal, servikal ve yumurtalık kanseri gibi çeşitli insan tümörlerinde, ilgili normal dokulardakinden daha yüksek düzeyde timidin fosforilaz (5’-DFUR’u [5′-deoksi-5-floroüridin] 5‑FU’ya çevirebilmektedir) bulunmaktadır.   Normal hücreler ve tümör hücreleri, 5-FU’yu 5-floro-2-deoksiüridin monofosfata (FdUMP) ve 5-floroüridin trifosfata (FUTP) metabolize eder. Bu metabolitler, hücrenin iki farklı mekanizma tarafından zarar görmesine neden olur. İlk olarak FdUMP ve folat kofaktörü, N5‑10-metilentetrahidrofolat, kovalent olarak ternar kompleksi oluşturacak şekilde timidilat sentaza (TS) bağlanır. Bu bağlanma, urasilden timidilat oluşumunu engeller. Timidilat, DNA sentezi için gerekli olan timidin trifosfatın gerekli bir prekürsörüdür; dolayısıyla bu maddenin eksikliği, hücre bölünmesini engelleyebilir. İkinci olarak, nükleer transkripsiyonel enzimler RNA sentezi sırasında üridin trifosfat (UTP) yerine, yanlışlıkla FUTP ile birleşebilir. Bu metabolik hata, RNA işlemi ve protein sentezini engelleyebilir.   Klinik çalışmalar   Monoterapi – Kolorektal kanser  Çok merkezli, randomize, kontrollü iki adet faz 3 klinik çalışmadan elde edilen veriler XELODA’nın metastatik kolorektal kanserinde, birinci basamak tedavi olarak kullanımını desteklemektedir. Bu çalışmalarda, 603 hasta XELODA ile (günde iki kez 2 hafta 1250 mg/m2 ve ardından 1 hafta dinlenme süresi şeklinde 3 haftalık döngüler) ve 604 hasta da 5-FU ve lökovorin ile (Mayo rejimi: 20 mg/m2 lökovorin i.v. ve ardından 425 mg/m2 i.v. bolus 5-FU, 1 ila 5. günlerde, her 28 günde bir) tedavi edilmek üzere randomize edilmiştir. Tümü randomize edilen popülasyon içinde, toplam hedef cevap oranları (araştırmacının değerlendirmesi) %25.7’ye (XELODA) karşılık %16.7 (Mayo rejimi) bulunmuştur (p<0.0002). Progresyona kadar geçen medyan süre, 140 güne (XELODA) karşılık 144 gün (Mayo rejimi) olarak bulunmuştur. Medyan sağkalım, 392 güne (XELODA) karşılık 391 gündür (Mayo rejimi).   Kombinasyon tedavisi – Meme kanseri Çok merkezli, randomize, kontrollü bir faz 3 klinik çalışmadan elde edilen veriler, antrasiklin içeren, sitotoksik bir kemoterapinin başarısız olmasından sonra lokal ilerlemiş veya metastatik meme kanseri bulunan hastaların tedavisi için XELODA’nın dosetaksel ile birlikte kullanımını desteklemektedir. Bu çalışmada, 255 hasta XELODA (günde iki kez 2 hafta 1250 mg/m2 ve ardından 1 hafta dinlenme süresi) ve dosetaksel (her 3 haftada bir, 1 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde 75 mg/m2) ile tedavi edilmek üzere randomize edilmiştir. Toplam 256 hasta tek başına dosetaksel (her 3 haftada bir 1 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde 100 mg/m2) ile tedavi edilmek üzere randomize edilmiştir. Sağkalım, XELODA+dosetaksel kombinasyonu kolunda daha yüksektir (p=0.0126). Medyan sağkalım 442 güne (XELODA+dosetaksel) karşılık 352 gün (tek başına dosetaksel) bulunmuştur. Tümü randomize edilen popülasyon içinde toplam hedef cevap oranları (araştırmacının değerlendirmesi) %41.6’ya (XELODA+dosetaksel) karşılık, %29.7 (tek başına dosetaksel) bulunmuştur (p=0.0058). Hastalığın progresyonuna veya ölüme kadar geçen süre, XELODA+dosetaksel kombinasyonu kolunda daha yüksektir (p<0.0001). Progresyona kadar geçen medyan süre 186 güne (XELODA+dosetaksel) karşılık 128 gün (tek başına dosetaksel) olarak bulunmuştur.   Monoterapi – Meme kanseri  Çok merkezli iki faz 2 klinik çalışmadan elde edilen veriler, taksan ve antrasiklin içeren kemoterapi rejiminin başarısızlığından sonra veya daha ileri antrasiklin tedavisinin endike olmadığı durumlarda, lokal ilerlemiş veya metastatik meme kanseri hastalarının tedavisinde XELODA monoterapisinin kullanımını desteklemektedir. Bu çalışmalarda, toplam 236 hasta XELODA (günde iki kez 2 hafta 1250 mg/m2 ve ardından 1 hafta dinlenme süresi) ile tedavi edilmiştir. Genel cevap oranları (araştırmacının değerlendirmesi) %20 (ilk çalışma) ve %25 (ikinci çalışma) bulunmuştur. Progresyona kadar geçen medyan süre 93 ve 98 gündür. Medyan sağkalım 384 ve 373 gündür.   Kombinasyon tedavisi – Mide kanseri  Lokal ilerlemiş ya da metastatik mide kanserli hastalarla yapılan, çok merkezli, randomize, kontrollü bir faz 3 klinik çalışmadan elde edilen veriler, XELODA’nın lokal ilerlemiş ya da metastatik mide kanserinde birinci basamak tedavi olarak kullanımını desteklemektedir. Bu çalışmada, 160 hasta, XELODA (günde iki kez 2 hafta 1000 mg/m2 ve ardından 7 günlük dinlenme süresi) ve sisplatin (her 3 haftada bir, 2 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde 80 mg/m2) ile tedavi edilmek üzere randomize edilmiştir. Toplam 156 hasta 5-FU (her 3 haftada bir, 1. ve 5. günlerde sürekli infüzyon şeklinde, günde 800 mg/m2) ve sisplatin (her 3 haftada bir, 1. günde 2 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde, 80 mg/m2) ile tedavi edilmek üzere randomize edilmiştir. Çalışmanın primer amacı karşılanmıştır, XELODA’nın sisplatin ile kombine kullanımında her bir protokol analizindeki progresyonsuz sağkalım, en az 5-FU’nun sisplatin ile kombine kullanımındaki kadardır. Sağkalım (Toplam sağkalım) süresinin sonuçları, progresyonsuz sağkalımın sonuçları ile benzerdir (Aşağıdaki tabloya bakınız).   Tablo 8 Yeterlilik analizleri için anahtar etkinlik sonuçları (Protokol Populasyonu, Çalışma ML17032)   Parametre Ortalama (aylar) (%95 GA)   XELODA/Sisplatin (N=139) 5-FU/Sisplatin (N=137) Risk Oranı (%95 GA)* Progresyonsuz sağkalım 5.6 (4.9, 7.3) 5.0 (4.2, 6.3) 0.81 (0.63, 1.04) Sağkalım süresi 10.5 (9.3, 11.2) 9.3 (7.4, 10.6) 0.85 (0.64, 1.13)*   * Siklooksijenaz (Cox) orantılı modelde ayarsız tedavi etkisi

Farmakokinetik Özellikler

Genel Özellikler   Emilim: Oral uygulamadan sonra kapesitabin hızlı ve yaygın olarak emilir ve bunu 5’-deoksi-5-florositidin (5’-DFCR) ve 5’-deoksi-5-floroüridin (5’DFUR) metabolitlerine yoğun bir dönüşüm izler. Gıda ile birlikte alınması kapesitabinin emilim hızını azaltsa da 5’-DFUR’nin ve 5-FU’nun EAA’sına etkisi çok azdır. 14. günde yemekten sonra 1250 mg/m2 doz uygulandığında, kapesitabin, 5′-DFCR, 5′-DFUR, 5-FU ve FBAL’ın doruk plazma konsantrasyonları (Cmaks, mg/mL cinsinden), sırasıyla 4.47, 3.05, 12.1, 0.95 ve 5.46 olmuştur. Doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşma zamanı (Tmaks, saat cinsinden) 1.50, 2.00, 2.00, 2.00 ve 3.34 dük. EAA0-sonsuz değerleri ise, μg.s/mL cinsinden 7.75, 7.24, 24.6, 2.03 ve 36.3 olmuştur.   Dağılım:   Proteine bağlanma:  İn vitro insan plazma çalışmalarında, kapesitabin, 5′-DFCR, 5′-DFUR ve 5-FU’nun başlıca albümin olmak üzere, plazma proteinlerine sırasıyla %54, %10, %62 ve %10 oranlarında bağlandıkları saptanmıştır.   Metabolizma: Kapesitabin önce hepatik karboksilesteraz ile 5′-DFCR’ye metabolize olur; bu madde ise daha sonra, başlıca karaciğer ve tümör dokularında bulunan sitidin deaminaz ile 5′-DFUR’ye dönüştürülür.   5-FU oluşumu, tercihen tümör bölgesinde, tümörle ilgili anjiyojenik faktör dThdPase ile meydana gelir ve bu sayede sağlıklı vücut dokularının sistemik 5-FU maruziyetini en aza indirir.   5-FU’nun plazmadaki EAA değeri, bir sonraki 5-FU i.v. bolusdan (600 mg/m2 doz) sonra görülenden 6 ila 22 kez daha düşüktür. Kapesitabin metabolitleri, yalnızca 5-FU’ya ve 5-FU anabolitlerine dönüştükten sonra sitotoksik hale gelir (Bkz. 5.2. Farmakodinamik Özellikleri).   5-FU, dihidro­pirimidin dehidrojenaz (DPD) aracılığıyla daha da katabolize edilerek, hız kısıtlayıcı bir şekilde inaktif metabolitleri olan dihidro-5-florourasil (FUH2), 5‑floro-üreidopropiyonik asit (FUPA) ve α-floro-β-alanine (FBAL) dönüşür.   Eliminasyon:  Eliminasyon yarı-ömrü (t½ – saat cinsinden), kapesitabin, 5′-DFCR, 5′-DFUR, 5-FU ve FBAL için sırasıyla 0.85, 1.11, 0.66, 0.76 ve 3.23 olarak belirlenmiştir. Kapesitabinin farmakokinetiği 502 – 3514 mg/m2/gün doz aralığında değerlendirilmiştir. 1. ve 14. günlerde ölçülen kapesitabin parametreleri 5′-DFCR ve 5′-DFUR benzer bulunmuştur. 5-FU’nun EAA’nı, 14. günde %30-35 daha yüksek bulunmuş, ancak sonra da artış göstermemiştir (22. gün). Terapötik dozlarda kapesitabinin ve metabolitlerinin farmakokinetiği, 5-FU dışında, dozla orantılıdır.   Oral uygulamadan sonra kapesitabin metabolitleri esasen idrarla atılırlar. Uygulanan kapesitabin dozu metabolitlerinin büyük kısmı (%95.5) idrarda bulunur. Feçesle atılım minimaldir (%2.6). İdrar ile atılan majör metabolit FBAL’dir ve uygulanan dozun %57’sini temsil eder. Alınan dozun %3 civarı, idrarda değişmemiş ilaç olarak atılmaktadır.   Kombinasyon tedavisi:  XELODA’nın gerek dosetaksel gerekse paklitaksel farmakokinetiği üzerindeki etkilerinin ve bu iki ilacın XELODA’nın farmakokinetiği üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği faz I çalışmalarında, XELODA’nın dosetaksel ya da paklitaksel farmakokinetiği (Cmaks ve EAA) üzerinde etkisinin olmadığı ve dosetaksel ya da paklitakselin de 5′-DFUR (kapesitabinin en önemli metaboliti) farmakokinetiği üzerinde etkisinin bulunmadığı gösterilmiştir.   Hastalardaki karakteristik özellikler Kolorektal kanserli 505 hasta üzerinde, günde iki kez 1250 mg/m2 dozda XELODA tedavisi sonrası yapılan bir popülasyon farmakokinetiği analizinde, cinsiyet, başlangıç döneminde karaciğer metastazlarının olması ya da olmaması, Karnofsky Performans Statüsü, total bilirubin, serum albümini, AST ve ALT’nin, 5′-DFUR, 5-FU ve FBAL farmakokinetikleri üzerinde istatistik anlamlılık taşıyan bir etkisi bulunmadığı ortaya çıkmıştır.   Karaciğer metastazları nedeniyle karaciğer yetmezliği olan hastalar:  Karaciğer metastazları nedeniyle hafif ile orta derecede karaciğer yetmezliği olan kanser hastalarında, kapesitabinin biyoaktivasyonu ve farmakokinetikleri üzerinde klinik açıdan anlamlı bir etki gözlenmemiştir (Bkz Pozoloji ve uygulama şekli; Özel doz talimatları). Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalara yönelik farmakokinetik veriler bulunmamaktadır.   Böbrek yetmezliği olan hastalar: Hafif – ağır böbrek yetmezliği olan kanser hastaları üzerinde yapılan bir farmakokinetik çalışmaya göre, kreatinin klerensinin bozunmamış ilaç ve 5-FU farmakokinetiği üzerinde etkisi olduğuna yönelik veri bulunmamaktadır. Kreatinin klerensinin 5′-DFUR ve FBAL’nin sistemik maruziyetini etkilediği bulunmuştur (kreatinin klerensi %50 azaldığında 5′-DFUR ve FBAL’nin, EAA değerlerinde sırasıyla %35 ve %114 artış). FBAL antiproliferatif etkisi olmayan bir metabolittir. 5’-DFUR, 5-FU’nun direkt öncüsüdür (Bkz  Pozoloji ve uygulama şekli; Özel doz talimatları).   Yaşlılar:  Geniş bir yaş aralığındaki (27 ile 86 yaş) hastaları kapsayan ve 65 yaş ve üzerindeki 234 hastayı içeren (%46) bir popülasyon farmakokinetiği analizinde, yaşın 5′-DFUR ve 5-FU farmakokinetiği üzerinde etkisi bulunmamıştır. FBAL’nin EAA değeri yaşla birlikte artmıştır (yaşta %20’lik bir artış, FBAL’ın EAA’nında %15’lik artış ile sonuçlanır). Bu artışın, böbrek fonksiyonlarındaki değişime bağlı olması olasıdır (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli; Özel doz talimatları ve  Farmakokinetik Özellikleri; Özel popülasyonlarda farmakokinetik/Böbrek yetmezliği olan hastalar).   Irk:  Beyaz ırktan 455 hasta (%90.1), siyah ırktan 22 hasta (%4.4) ve diğer ırk veya etnikten 22 hasta ile yapılan populasyon farmakokineği analizlerinde, siyah ırk hastalarındaki XELODA farmakokinetik sonuçları beyaz ırk hastalarının sonuçlarından farklı olmamıştır. 

Farmasötik Form

Film kaplı tablet

Gebelik Ve Laktasyon

Genel tavsiye   Gebelik kategorisi: D XELODA’nın gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır. XELODA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.   Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon) Doğurgan kadınlar XELODA tedavisi sırasında gebelikten kaçınmalarının gereği konusunda uyarılmalıdırlar.   Gebelik dönemi  XELODA uygulanan gebelerle yapılmış herhangi bir çalışma yoktur, ancak XELODA’nın farmakolojik ve toksikolojik özelliklerine dayanarak, gebe kadınlara uygulandığı takdirde fetusa zararlı olabileceği tahmin edilmektedir. Hayvanlarda yürütülen üreme toksisitesi çalışmalarında, kapesitabin uygulaması embriyoletalite ve teratojenisiteye neden olmuştur. Bu bulgular, floropirimidin türevlerinin beklenen etkilerindendir. Kapesitabin potansiyel insan teratojeni olarak değerlendirilmelidir. XELODA gebelik süresince kullanılmamalıdır. XELODA gebelik süresince kullanılırsa veya hasta ilacı kullanırken hamile kalırsa, hasta fetusa yönelik potansiyel tehlikeden haberdar edilmelidir.   Laktasyon dönemi  İlacın, insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Laktasyonlu farelerde, XELODA’nın tek oral uygulamasını içeren bir çalışmada, sütte önemli miktarlarda kapesitabin metabolitleri bulunmuştur.Bu yüzden XELODA tedavisi sırasında, emzirmenin kesilmesi gerekmektedir

Geçimsizlikler

Geçerli değil.

İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi

İlk ruhsat tarihi: 08.05.2002 Ruhsat yenileme tarihi: –

İstenmeyen Etkiler

XELODA monoterapisi (metastatik kolon ve meme kanserinde), XELODA’nın dosetaksel (metastatik meme kanserinde) ve sisplatin (metastatik ya da inoperabl mide adeno kanseri) ile kombine kullanımı ile yürütülmüş klinik çalışmalarda, araştırmacılar tarafından tedavi ile “olası”, “ihtimal” veya “uzaktan” ilişkili olduğu düşünülen advers ilaç reaksiyonları (AİR) bildirilmiştir.   XELODA monoterapisi: XELODA monoterapisine güvenlilik verileri, metastatik meme kanseri ve metastatik kolorektal kanser tedavisi gören hastalar için rapor edilmiştir. Güvenlilik bilgileri, meme kanserli kadınlarda yapılan 4 faz II çalışmasından (n=319) ve kolorektal kanserli erkek ve kadın hastalarda yapılan 3 çalışmadan (1 faz II ve 2 faz III çalışması) (n=630) elde edilmiştir. XELODA monoterapisinin güvenlilik profili, metastatik meme veya kolorektal kanser tedavisi görenlerle benzerdir. AİR’larının şiddeti, Kanada Ulusal Kanser Enstitüsü – Genel Toksisite Kriterleri Sınıflandırma Sistemine göre sınıflandırılmıştır.   Tablo 4: XELODA Monoterapisiyle Tedavi Edilen Hastaların ≥%5’de Bildirilen AİR’lerin Özeti      XELODA monoterapisi 1250 mg/m2/bid, gün 1-14, her 3 haftada bir   Metastatik meme veya kolorektal kanser tedavisi (n=949) Vücut Sistemi/Advers Olay Toplam % Evre 3 / 4 % Gastrointestinal bozukluklar İshal Mide bulantısı Kusma Stomatit (tüm)* Karın ağrısı Konstipasyon Üst karın ağrısı Dispepsi   50 43 27 25 12 8 7 6   13 4 4 4 3 <1 <1 <1 Deri ve subkutan doku bozuklukları El-ayak Sendromu Dermatit  Kuru deri Eritemli döküntü Alopesi Döküntü Eritem                          53 10 7 6 5   –                               16 <1 <1 <1 – – – Genel bozukluklar Yorgunluk Ateş Güçsüzlük Latarji Asteni   24 9 6 3 4   3 <1 <1 <1 <1 Sinir sistemi bozuklukları Başağrısı Parastezi Sersemlik (vertigo hariç) Tat alma duyusunda bozukluk   5 5 5 4   <1 – <1 <1 Metabolizma ve Beslenme Bozuklukları Anoreksi İştah azalması Dehidratasyon     11 7 6     1 <1 3 Göz Bozuklukları  Göz yaşının artması Konjunktivit   6 3   – – *stomatit, mukozal inflamasyon, mukoza ülseri, ağız ülseri   Tamamlanmış yedi klinik çalışmada XELODA kullanan hastaların (N=949) %2’sinden daha azında, tedavi ile “uzaktan” ilgili olduğu düşünülen deri çatlağı rapor edilmiştir.   Aşağıdaki AİR’ler, floropirimidin tedavisindeki bilinen toksisiteleri temsil eder ve bunların tamamlanan yedi klinik çalışmadaki hastaların (N=949) %5’inden daha azında XELODA ile en azından uzaktan ilgili olduğu rapor edilmiştir. Gastrointestinal bozukluklar:Ağız kuruluğu, flatülans, sıvı dışkı; özofajit, gastrit, duodenit, kolit, gastrointestinal kanama gibi muköz membranının enflamasyonu/ülserasyonu ile ilgili AİR’ler. Kardiyak bozukluklar:Alt eklemlerdeki ödem, angina dahil kardiyak göğüs ağrısı, kardiyomiyopati, miyokardiyal iskemi/enfarktüs, kalp yetmezliği, ani ölüm, taşikardi, atriyal fibrilasyon dahil atriyal aritmiler ve ventriküler ekstrasistoller. Nörolojik bozukluklar:Tat bozukluğu, uykusuzluk, konfüzyon, ensefalopati ve ataksi, disartri, denge bozukluğu ve anormal koordinasyon gibi serebellar belirtiler. Enfeksiyonlar:Kemik iliği depresyonu, bağışıklık sistemi tehdidi ve/veya lokal ve ölümcül sistematik enfeksiyonlar (bakteriyel, viral ve fungal etyolojiler dahil) gibi muköz membran hasarı ve sepsise bağlı AİR’ler. Hematolojik bozukluklar:Anemi, kemik iliği depresyonu ( AİR olarak rapor edilmiştir), pansitopeni. Deri bozuklukları:Kaşıntı, lokalize eksfoliasyon, deri hiperpigmentasyonu, tırnak bozuklukları, fotosensitivite reaksiyonları, “radiation recall” sendromu, onikoliz, kırılgan tırnaklar, tırnak renginin değişmesi, tırnak distrofisi. Genel bozukluklar:Asteni, eklemde ağrı, letarji, göğüs ağrısı. Göz bozuklukları:Konjunktivit, göz tahrişi Solunum bozuklukları:Dispne, öksürük Kas-iskelet sistemi bozuklukları:Sırt ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı Psikiyatrik bozukluklar:

Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim

Bir film kaplı tablet 500 mg kapesitabin içerir.

Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri

Geçerli değil.

Kontrendikasyonlar

XELODA, kapesitabin ya da yardımcı maddelerin herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir. XELODA, floropirimidin tedavisine karşı ağır ve beklenmeyen reaksiyon öyküsü olan hastalarda veya florourasile karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir. Diğer floroprimidinler gibi XELODA, dihidropirimidin dehidrojenaz (DPD) eksikliği olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir. XELODA gebelik ve laktasyonda, ağır lökopenisi, nötropenisi veya trombositopenisi olan hastalarda, ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir. XELODA, sorivudin veya kimyasal olarak ilişkili analogları (örn., brivudin gibi) ile birlikte kullanılmamalıdır (Bkz.  Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri). XELODA ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 30 mL/dk’nın altında) kontrendikedir. Eğer kontrendikasyonlar kombinasyon rejimindeki herhangi bir ajana bağlı olarak yaşanıyorsa, bu ajan kullanılmamalıdır.

Kullanım Yolu

Ağızdan alınır.

Küb’ Ün Yenileme Tarihi

05.06.2009

Müstahzar Adı

XELODA ROCHE 500 mg film kaplı tablet

Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri

Doz limitleyici toksisiteler: Diyare, karın ağrısı, mide bulantısı, stomatit ve el-ayak sendromunu (el-ayak deri reaksiyonları, Palmar-plantar eritrodisestezi sendromu) içerir.   Özel kullanım uyarıları   İshal: XELODA, bazen şiddetli olabilen diyareye yol açabilir. Şiddetli diyare hastaları dikkatle izlenmeli ve su kaybetmeleri halinde sıvı ve elektrolit replasmanı yapılmalıdır. Tıbbi açıdan uygun şekilde ve olabildiğince erken, standart diyare önleyici tedavilere (örn., loperamid) başlanmalıdır. KUKE KÇG (Kanada Ulusal Kanser Enstitüsü Klinik Çalışma Grubu) evre 2 ishal, dışkının 4-6 dışkı/gün veya gece artması, evre 3 diyare, dışkının 7-9 dışkı/gün veya gece artması veya tutulamaması ve emilememesi olarak tanımlanabilir. Evre 4 diyare, dışkı/günün ≥10 artması veya parlak kanlı diyaredir veya parenteral destek ihtiyacı duyulmasıdır. Gerektiğinde doz azaltılması yapılmalıdır (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli).   Dehidratasyon: Dehidratasyon başladığı anda önlenmeli ya da düzeltilmelidir. Anoreksi, asteni, bulantı, kusma ya da diyaresi olan hastalar hızla dehidrate olabilirler. Evre 2 (ya da daha yüksek) dehidratasyon ortaya çıktığında, XELODA tedavisine derhal ara verilmeli ve dehidratasyon düzeltilmelidir. Hasta rehidrate edilinceye ve herhangi bir aktive edici neden düzeltilinceye ya da kontrol altına alınıncaya değin, tedaviye yeniden başlanmamalıdır. Gerektiğinde aktive edici istenmeyen olaya yönelik, uygulanan doz modifikasyonları uygulamalıdır (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli).   Önlemleri  XELODA ile gözlenen kardiyotoksisite spektrumu, diğer floropirimidinlerin kardiyotoksisite spektrumuna benzerdir. Bunlar arasında miyokardiyal enfarktüs, angina, disritmiler, kardiyojenik şok, ani ölümler, ve elektrokardiyografik değişimler yer alır. Bu advers olaylar önceden koroner arter hastalığı hikayesi bulunan hastalarda daha yaygın olabilir. XELODA alan hastalarda kardiyak aritmiler, anjina pektoris, miyokard infarktüsü, kalbin durması, kalp yetmezliği bildirilmiştir (Bkz. İstenmeyen Etkiler).   Hipo veya hiperkalsemi: XELODA tedavisi sırasında hipo veya hiperkalsemi bildirilmiştir. Önceden hipo veya hiperkalsemisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır (Bkz.İstenmeyen Etkiler).   Santral veya periferik sinir sistemi hastalıkları:  Santral veya periferik sinir sistemi hastalığı (beyin metastazı, nöropati) olan hastalarda dikkatli olunmalıdır (Bkz. İstenmeyen Etkiler).   Diabetes mellitus veya elektrolit dengesizliği:  XELODA tedavisi sırasında kötüleşebileceklerinden Diabetes mellitus veya elektrolit dengesizliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.   5-FU ile ilgili beklenmedik şiddetli toksisite (örn. stomatit, diyare, nötropeni ve nörotoksisite) nadiren dihidropirimidin dehidrojenaz (DPD) aktivitesinin eksikliğine bağlanmıştır. Bu nedenle, azalan DPD düzeyleri ile 5-FU’nun artan ve potansiyel olarak ölümcül toksik etkileri arasındaki bağlantı göz ardı edilemez.    XELODA, kütanöz bir toksisite olan el-ayak sendromunu (palmar-plantar eritrodisestezi veya kemoterapiyle indüklenen akral eritem) yol açabilir. Metastatik koşullarda XELODA monoterapisi gören hastalarda, başlangıca kadar geçen medyan süre 79 gün (aralık: 11-360 gün) ve reaksiyon şiddeti evre 1-3 arasında olmuştur. Evre 1 el ve ayak sendromu, el ve/veya ayaklarda uyuşmalar, dezestezi/parestezi, karıncalanma, ağrısız şişmeler ya da eritem ve/veya bu organlarda hastanın normal aktivitelerini bozmayan bir rahatsızlık hissidir. Evre 2 el ve ayak sendromu, el ve/veya ayaklarda ağrılı eritem ve şişmeler ve/veya hastanın günlük yaşam aktivitelerini etkileyen bir rahatsızlık hissidir. Evre 3 el ve ayak sendromu, el ve/veya ayaklarda nemli deskuamasyon, ülserasyon, bül oluşumu ve şiddetli ağrı ya da hastanın çalışamamasına veya günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememesine yol açan şiddetli bir rahatsızlık hissidir. Evre 2 ya da 3 el ve ayak sendromu ortaya çıktığında, bu durum iyileşinceye ya da evre 1’e gerileyinceye kadar, XELODA tedavisine ara verilmelidir. Evre 3 el ve ayak sendromu sonrasında, izleyen XELODA dozları azaltılmalıdır (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli). XELODA ve sisplatin kombine olarak kullanıldığında, B6 vitaminin (piridoksin) kullanımı, sisplatinin etkinliğini azalttığı yönünde yayınlanan raporlar doğrultusunda, el ve ayak sendromunun semptomatik veya sekonder profilaktik tedavisinde tavsiye edilmez.   Karaciğer yetmezliği:  XELODA’nın karaciğer yetmezliği olan hastalarda etkinlik ve güvenlilik çalışmasının olmamasından dolayı, metastaz bulunup bulunmamasından bağımsız olarak düşük veya orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda XELODA kullanımı dikkatlice izlenmelidir.   XELODA hiperbilirubinemiye neden olabilir. Bilirubinde tedaviyle ilgili >3.0xnormal üst sınır artış veya karaciğer aminotransferazında (ALT, AST) tedaviyle ilgili >2.5xnormal üst sınır artış olursa XELODA uygulamasına ara verilmelidir. Bilirubin £3.0xnormal üst sınır düzeyine veya karaciğer aminotransferazı £2.5xnormal üst sınır düzeyine düşerse tedaviye kaldığı yerden devam edilebilir. XELODA ve dosetaksel kombinasyon kullanımı için dozaj ve uygulama metodu bölümüne bakınız.   Böbrek yetmezliği: Orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatin klerensi 30-50 ml/dk), genel popülasyon ile karşılaştırıldığında evre 3 veya 4 yan etkiler daha çok meydana gelir (Bkz.Pozoloji ve uygulama şekli ve Kontendikasyonlar).     Bu tıbbi ürün yardımcı madde olarak anhidröz laktoz içerdiği için, galaktoz intoleransı, Lap-laktoz eksikliği, glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu ile ilgili kalıtımsal problemleri olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.   Genel: XELODA ile tedavi edilen hastalar toksisiteye karşı dikkatle izlenmelidir. Çoğu advers olay normale dönebilir ve dozların kesilmesini veya azaltılmasını gerektirse de tedavinin kalıcı olarak bırakılmasını gerektirmez (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli).  

Pozoloji Ve Uygulama Şekli

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;   Standart doz  XELODA tabletleri yemekten sonraki 30 dakika içinde su ile yutulmalıdır.   Monoterapi Önerilen XELODA monoterapi dozu, 2 hafta boyunca günde iki kez uygulanan 1250 mg/m2 (sabah ve akşam; toplam 2500 mg/m2 günlük doza eşdeğer) ve bunu izleyen 7 günlük dinlenme dönemidir.   Dosetaksel ile kombinasyon: Önerilen XELODA dozu, 2 hafta süreyle günde iki kez 1250 mg/m2’dir ve bunu 7 günlük bir dinlenme dönemi izler; yanısıra her 3 haftada bir 1 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde 75 mg/m2 dosetaksel verilir. XELODA – dosetaksel kombinasyonu verilen hastalarda dosetaksel uygulamasından önce, dosetaksel uygulama bilgileri doğrultusunda premedikasyon uygulanmalıdır.   Sisplatin ile kombinasyon: Sisplatin ile kombinasyon halinde, önerilen XELODA dozu, 2 hafta süreyle günde iki kez 1000 mg/m2’dir ve bunu 7 günlük bir dinlenme dönemi izler. Her 3 haftanın birinci gününde 2 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde 80 mg/m2 sisplatin verilir. XELODA’nın ilk dozu 1. günün akşamında ve son dozu da 15. günün sabahında verilir.   XELODA ve sisplatin kombinasyonu alan hastalara sisplatin uygulanmadan önce, sisplatin ürün bilgisine göre yeterli hidratasyon ve kusmanın önlenmesi sağlamak için premedikasyon başlatılmalıdır.   XELODA dozu yüzey alanına göre aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır. Aşağıdaki tablolar, XELODA’nın ya 1250 mg/m2 ya da 1000 mg/m2 için standart ve azaltılmış doz hesaplamalarını gösterir (Bkz. Tedavi sırasında doz uyarlamaları).   Tablo 1 Vücut Yüzeyi Alanına Göre Standart ve Azaltılmış XELODA 1250 g/m2 Başlangıç Dozu Hesaplamaları   1250 mg/m2 Doz Düzeyi (günde 2 kez)             Tam Doz 1250 mg/m2 Her uygulama için alınacak 150 mg tablet ve/veya 500 mg tablet sayısı (her uygulama sabah ya da akşam verilir) Azaltılmış doz   (%75)   950 mg/m2   Azaltılmış doz   (%50)   625 mg/m2 Vücut Yüzey Alanı                 (m2) Her uygulamada alınacak doz (mg) 150 mg 500 mg Her uygulamada alınacak doz (mg) Her uygulamada alınacakdoz (mg) ≤ 1.26 1500 – 3 1150 800 1.27 – 1.38 1650 1 3 1300 800 1.39 – 1.52 1800 2 3 1450 950 1.53 – 1.66 2000 – 4 1500 1000 1.67 – 1.78 2150 1 4 1650 1000 1.79 – 1.92 2300 2 4 1800 1150 1.93 – 2.06 2500 – 5 1950 1300 2.07 – 2.18 2650

Raf Ömrü

36 ay

Ruhsat Numarası(Ları)

112/31

Ruhsat Sahibi

Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi, Eski Büyükdere Asfaltı No: 17/A 34398 Maslak-İstanbul Tel : (0 212) 366 90 00 Faks : (0 212) 285 22 00

Ruhsat Sahibi

Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi Eski Büyükdere Asfaltı No: 17/A 34398, Maslak – İstanbul

Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Terapötik Endikasyonlar

Meme kanseri  XELODA lokal ilerlemiş ya da metastatik meme kanseri olan hastaların tedavisinde, antrasiklin içeren sitotoksik tedavinin başarısız olmasından sonra ya da antrasiklin kullanımının kontrendike olduğu durumlarda taksanlar ile kombine olarak; taksan ve antrasiklin tedavisi almış hastalarda ise monoterapi olarak endikedir. Kolorektal kanser Metastatik kolorektal kanserli hastaların tedavisinde endikedir.  Mide kanseri Metastatik ya da inoperabl mide adeno kanserli hastalarda sisplatinle kombinasyon halinde endikedir.

Üretici Bilgileri

F.Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, İsviçre lisansı ile Hoffmann-La Roche Inc., Nutley, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri

Yardımcı Maddeler

Anhidröz laktoz, titanyum dioksit (E171), demir oksit sarı, demir oksit kırmızı

Yardımcı Maddelerin Listesi

Tablet çekirdeği: Anhidröz laktoz, kroskarmeloz sodyum, hipromelloz, mikrokristal selüloz, magnezyum stearat Film kaplama: Opadry® Light Peach, titanyum dioksit, demir oksit sarı, demir oksit kırmızı, talk

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

15 ml’lik burun spreyli şişe içindedir. Şişe; şeffaf, renksiz solüsyon içerir.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Tavsiye edildiği şekilde kullanımda araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

XYLO-COMOD®’u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ   Eğer; XYLO-COMOD® formülünde bulunan ksilometazolin veya diğer bileşenlerden herhangi birisine karşı aşırı hassasiyetiniz (alerji) varsa, Rinitis sicca adında bir hastalık olan, burun iç yüzeyi iltihabınız varsa, Burundan ya da beyin ve omurilik ile ilgili cerrahi müdahale geçirecekseniz Çocuk ya da bebeğiniz 6 yaşından küçükse XYLO-COMOD®’u aşağıdaki durumlarda  DİKKATLİ KULLANINIZ   Özellikle çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır. Bu yaş grubunda önerilen doz uygulaması ardından özellikle solunum durması gibi çeşitli yan etkiler tespit edilmiştir.   Yüksek dozda sürekli kullanımdan kaçınılmalıdır.   Eğer tedavi aşağıda sayılacak durumlarda yapılacaksa, fayda-risk açısından dikkatli bir kıyaslamanın ardından gerçekleşmelidir ve doktorun bu konulardaki görüşü alınmalıdır: Monoamino oksidaz inhibitörleri (MAO inhibitörleri (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç)) ya da trisiklik antidepresan grubuna ait bir ilaç kullanıyorsanız (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç). Özellikle dar açılı glokom gibi göz içi basıncınızı arttıran durumlarda Çeşitli kalp damar hastalığınız varsa (örn: koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon) Böbrek üstü bezinde oluşan bir tümörünüz varsa (Feokromasitoma) Metabolik hastalığınız varsa (örn: hipertiroidi ve şeker hastalığı) Karın ağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık olan porfiriniz varsa Prostat büyümeniz varsa 5 günden uzun süre kullanmayın. Akut alevlenmeler dışında XYLO-COMOD uzun süreli nezle tedavisinde kullanılmamalıdır. Burun açıcı ürünlerin sürekli ve aşırı dozda kullanımında etkilerinde azalma görülür. Burun açıcıların suistimali durumunda; burun iç yüzeyinde şişme ve incelme görülebilir.   Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde  dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız   Xylo-COMOD®’un yiyecek ve içecek ile kullanılması Veri yoktur.   Hamilelik İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.   XYLO-COMOD®’un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hamilelikte kullanımında doktorunuz fayda / risk açısından değerlendirmeyi yapmalıdır. XYLO-COMOD’un hamilelik boyunca, yüksek dozda kullanımında anne karnındaki çocuğun kan tedarikini bozabileceğinden önerilen doz aşılmamalıdır.   Çok gerekli olmadıkça hamilelikte kullanmayınız.   Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.   Emzirme İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.   XYLO-COMOD’ un emzirme boyunca, yüksek dozda kullanımında anne sütü oluşumunu azaltabileceğinden, önerilen doz aşılmamalıdır. Emzirme döneminde kullanımında doktorunuz fayda / risk açısından değerlendirmeyi yapmalıdır.   Araç ve makine kullanımı Tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir yan etki beklenmemektedir.   Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Bazı antidepresanlar, MAO inhibitörleri ya da tansiyonu yükseltebilecek ilaçlarla birlikte kullanımda kan basıncında artış gelişebilir.   Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız  ise   lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Tüm  ilaçlar  gibi XYLO-COMOD®’ un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.   Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır. Çok yaygın: 10 hastanın en az 1’inde görülebilir. Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az görülebilir. Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.   Sinir sistemi: Çok seyrek: acelecilik, uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, olmayan şeyleri duyma, görme, hissetme  (halüsinasyon) (özellikle çocuklarda)   Kalp-damar sistemi: Seyrek: Çarpıntı, kalp atışında hızlanma, kan basıncında yükselme. Çok seyrek: Kalp ritim bozukluğu   Solunum yolları: Yaygın: Burun iç yüzeyinde yanma ve kuruluk, aksırma. Yaygın olmayan: Burun içinde şişme ve burun kanaması.   İskelet ve kas sistemi: Çok seyrek: Nöbet (özellikle çocuklarda)   Bağışıklık sistemi: Yaygın olmayan: Alerjik reaksiyon (cilt ve mukozada şişkinlik (anjiyoödem), çiçek hastalığı lekesi (eksantem), kaşıntı)   Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

İlaç Nasıl Kullanılır

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:   XYLO-COMOD® ’u her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. İlacın uygulanması konusunda emin değilseniz doktorunuz ya da eczacınızla temasa geçiniz. Yetişkinler ve 6 yaş üstü çocuklar için uygulama, her bir burun deliğine günde 2-3 defaya kadar birer spreydir.   Uygulama yolu ve metodu:   XYLO-COMOD®  yalnızca buruna uygulamak içindir.   İlk kullanımda koruyucu kapak (I) çıkartılır. Pompalı sprey resimdeki gibi tutulur ve sprey mekanizması ince damlacıklar çıkana kadar basılır. Daha sonra burun adaptörü (II) her burun deliğine yerleştirilir ve püskürtülür. Çözeltinin pompa sisteminde kristalleşmesini önlemek için her kullanım sonrası koruyucu kapak tekrar yerleştirilmelidir.           Değişik yaş grupları:   Çocuklarda kullanımı: 6 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde kullanılmaz. Yaşlılarda kullanımı: Veri yoktur.   Özel kullanım durumları :   Özel kullanımı yoktur.   Eğer XYLO-COMOD® ’ un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.      Kullanmanız gerekenden daha fazla Xylo-COMOD® kullandıysanız:   XYLO-COMOD®’ dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.   Özellikle çocuklarda yüksek dozda kullanıldığında sinir sistemi üzerine bazı yan etkileri olabilir. (halüsinasyon , derin ve sürekli uyku hali ve koma, göz bebeğinin küçülmesi, büyümesi, terleme, ateş veya havale geçirme, solgunluk, morarma, hastalıklı hal, kalp atımının hızlanması veya yavaşlaması, kalp durması, kasların aşırı gerilmesi ve solunum ile ilgili sorunlar)   XYLO-COMOD® ’u kullanmayı unutursanız   Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.   Uygulamaya tarif edilen şekilde devam ediniz.   İlacın kullanımı ile ilgili herhangi bir sorunuz olduğunda doktor ya da eczacınıza sorunuz.   XYLO-COMOD®  ile tedavi sonlandırıldığındaki  oluşabilecek etkiler   Herhangi bir olumsuz etki oluşması beklenmez.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

XYLO-COMOD®; ksilometazolin içeren, buruna püskürtülerek kullanılan bir ilaçtır.   XYLO-COMOD® yetişkinler ve okul çağındaki çocuklarda (6 yaşından büyük çocuklar) kullanılır. 15 ml’lik burun spreyli şişe içindedir. Şişe; şeffaf, renksiz çözelti içerir.   Ksilometazolinin damar daraltıcı etkisi vardır ve bu etki sayesinde burun tıkanıklığını açıcı özellik gösterir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

XYLO-COMOD®’ u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.     25 0 C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.   Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.   Son kullanma tarihi bahsedilen ayın son günüdür.   Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra XYLO-COMOD®’ u kullanmayınız   Açıldıktan sonra kullanım süresi XYLO-COMOD®’ u açıldıktan sonra 12 hafta kullanabilirsiniz.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller ‘Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği’ ve ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

XYLO-COMOD® nazal sprey

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri ya da hipertansif ilaçlarla birlikte kullanımda kan basınsında artış gelişebilir.   Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Veri yoktur.   Pediyatrik  popülasyon: Veri yoktur.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

İmidazol türevleri ile intoksikasyonun klinik tablosu karışıktır; stimülasyon periyodu, santral sinir sistemi depresyonu ve kasdiyovasküler sistemi ardına görülebilir.   Santral sinir sistemi stimülasyon bulguları; anksiyete, heyecan, halüsinasyon ve konvülsiyondur. Santral sinir sistem depresyonunun bulguları; azalmış kan ısısı, letarji, uyku hali ve komadır.   Şu belirtiler oluşabilir: miyozis, midriyazis, terleme, ateş, solgunluk, siyanoz, hastalıklı hal, taşikardi, bradikardi, kardiyak aritmi, kardiyak arrest, hipertoni, şok benzeri hipotoni, pulmoner ödem, solunum bozuklukları ve apne.   Özellikle çocuklarda, yüksek doz, başta konvülsiyon ve koma gibi santral etkiler olmak üzere, bradikardi, hipertansiyon benzeri apne ya da hipotansiyona neden olur.   Doz aşımı halinde tedavi ve önlemler: Şiddetli aşırı doz olmasi halinde, derhal hastane şartlarında yoğun bakım gereklidir. Ksilometazolin’in hemen absorbe olmasını engellemek için, aktif kömür (absorban), sodyum sülfat (laksatif) ya da gastrik lavaj (eğer çok yüksek dozlarda alınmışsa) uygulaması yapılmalıdır. Kan basıncını düşürmek için bir non-selektif alfa blokör ajan verilebilir. Vazopresin kontrendikedir. Eğer gerekliyse, antipiretik/ antikonvülsif tedavi ya da suni oksijen solunumu uygulanabilir.

Etkin Maddeler

1 ml için 1 mg Ksilometazolin hidroklorür

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Nazal preparatlar / Alfa-Sempatomimetikler   ATC kodu: R01AA07   İmidazolin türevi olan ksilometazolin, alfa adrenerjik sempatomimetik bir ajandır. Vazokonstriktif etkilidir ve bu etkisiyle nazal mukozada dekonjesyon yapar. Etkisi 5-10 dakika içinde başlar. Mukozanın dekonjesyonuyla burundan soluk almanın kolaylaşması ve sekresyonun düzenlenmesi sağlanır.

Farmakokinetik Özellikler

Genel özellikler XYLO-COMOD®’ un etkileri birkaç dakika içinde başlayıp birkaç saate kadar sürer. Bu süre 6-8 saate kadar çıkabilir. Bazen intranazal uygulama sonrası absorbe olan miktarla sistemik etkiler (örn; santral sinir sistemine ve kardiyovasküler sisteme olan etkiler) ortaya çıkabilir.   İnsanlarda farmakokinetik çalışmaların sonuçları mevcut değildir.

Farmasötik Form

Nazal sprey 15 ml’lik sprey pompalı ve kapaklı şişelerde solüsyon

Gebelik Ve Laktasyon

Genel tavsiye Gebelik kategorisi C’dir.   Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)   Ksilometazolin hidroklorür’un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. (bkz. Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri) İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.   XYLO-COMOD® gerekli olmadıkça gebelik durumunda kullanılmamalıdır.   Gebelik dönemi İlk trimesterde ksilometazoline maruz kalmış sınırlı sayıda gebe kadında yapılan çalışmadan elde edilen veriler,  fetüs ya da yenidoğan üzerinde herhangi bir zararlı etki olmadığını göstermiştir. Sınırlı bir süre için başka ilgili epidemiyolojik veri yoktur. XYLO-COMOD®  sadece dikkatli bir yarar/risk değerlendirilmesinden sonra kullanılmalıdır.   Laktasyon dönemi Ksilometazolinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. XYLO-COMOD®, dikkatli bir yarar/risk değerlendirilmesinden sonra laktasyon sırasında kullanılabilir. Doz aşımı anne sütü oluşumunu azalttığı için hamilelik sırasında önerilen doz aşılmamalıdır   Üreme yeteneği/Fertilite Hayvan çalışmaları, terapötik dozlardan yüksek dozlarda uygulamada, üreme toksisitesi olduğunu göstermiştir.

Geçimsizlikler

Veri yoktur.

İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi

İlk ruhsat tarihi: 10.11.2000   Ruhsat yenileme tarihi: 16.09.2009

İstenmeyen Etkiler

İstenmeyen etkilerin değerlendirilmesi aşağıdaki sıklık oranları doğrultusunda yapılmıştır.   Çok yaygın (≥ 1/10);  yaygın (≥ 1/100 – < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1000 – <1/100); seyrek (≥ 1/10.000 – < 1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000); Bilinmiyor. (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.) Bağışıklık sistemi hastalıkları Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık reaksiyonları (anjiyoödem, ekzantem, kaşıntı)   Sinir sistemi hastalıkları Çok seyrek: Hareketlilik, uykusuzluk, yorgunluk (uyku hali, sedasyon), başağrısı, halüsinasyonlar (özellikle çocuklarda)   Kardiyak hastalıkları Seyrek: Çarpıntı, taşikardi, kan basıncında artış Çok seyrek: Kardiyak aritmi   Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları Yaygın: Nazal mukozada kuruluk veya yanma, aksırma Yaygın olmayan: Etkinin azalmaya başlamasının ardından mukozanın şişmesi, burun kanaması   Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Çok seyrek: Konvülziyon (özellikle çocuklarda)

Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim

Etkin madde:          Ksilometazolin hidroklorür……………………………..1mg/ml   Yardımcı madde(ler): Yardımcı maddeler için Yardımcı Maddelerin Listesi’ne bakınız.

Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri

Köpeklerde yapılan oksimetazolin’in tekrarlanan nazal uygulanması çalışmalarında, insanlar için herhangi bir güvenlik riski olmadığı sonucu açığa çıkmıştır. Mutajenite ile ilgili bakteri üzerinde yapılan bir in-vitro deneyde de negatif sonuç alınmıştır. Karsinojenite ile ilgili veri bulunmamaktadır. Ratlarda ve tavşanlarda teratojenik etki bildirilmemiştir. Terapötik doz rejimini aşan dozlar, embriyo için öldürücüdür ya da fetüs büyümesini azaltır. Ratlarda süt üretimi inhibe olmuştur. Fertilite bozukluklarına dair bir gösterge yoktur.

Kontrendikasyonlar

XYLO-COMOD® şu durumlarda kullanılmamalıdır: Etkin madde ya da XYLO-COMOD®’ un bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık Rinitis sicca Burundan pinealektomi ya da dura materin açıkta olduğu başka cerrahi müdahalelerde 6 yaşın altındaki çocuklar

Kullanım Yolu

Buruna uygulanır.

Küb’ Ün Yenileme Tarihi

Müstahzar Adı

XYLO-COMOD® nazal sprey

Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri

Tedavi aşağıda sayılacak durumlarda yapılacaksa, fayda-risk açısından dikkatli bir kıyaslamanın ardından gerçekleşmelidir: Monoamino oksidaz inhibitörleri (MAO inhibitörleri) veya trisiklik antidepresan (TSA) ile eş zamanlı kullanım Yükselmiş intraoküler basınç, özellikle dar açılı glokom Kardiyovasküler sistem hastalıkları (örn: koroner kalp hastalığı) Feokromasitoma Metabolik hastalıklar (örn: diabetes mellitus) Porfiri Prostat hipertrofisi Hipertansiyon 5 günden uzun süreli kullanılmamalıdır. Akut alevlenmeler dışında ksilometazolin kronik rinit tedavisinde kullanılmamalıdır. Tiroid fonksiyon bozukluklarında kullanımından kaçınılmalıdır. Nazal dekonjestan preparatların sürekli ve aşırı doz kullanımında etkilerinde azalma görülür. Nazal dekonjestanların suistimali durumunda; nazal mukozanın reaktif hiperemisi ve nazal mukozada atrofi oluşabilir.

Pozoloji Ve Uygulama Şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:  Eğer kullanım için başka bir yol önerilmediyse, günde 2-3 kez 1 sprey her bir burun deliği için uygulanır.   XYLO-COMOD®  ile tedavi, 5 günden uzun süre sürdürülmemelidir. Tedaviye bazı günler ara verildiyse, yeniden kullanım mümkündür.   Uygulama şekli: Kullanmadan önce koruyucu kapak çıkarılır. Düzenli bir sprey saçılana kadar pompa mekanizmasına basılır. Daha sonra her bir burun deliğine yerleştirilen sprey ağzı birer kez sıkılır. Pompa mekanizmasının içindeki solüsyonun katılaşmasını önlemek için koruyucu kapak her kullanım sonrası kapatılmalıdır.    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:   Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Veri yoktur.     Pediyatrik popülasyon: 6 yaşından büyük çocuklar için yetişkin dozu geçerlidir. 6 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır.   Geriyatrik popülasyon: Veri yoktur.

Raf Ömrü

36 aydır.

Ruhsat Numarası(Ları)

109/11

Ruhsat Sahibi

Biem Tıbbi Cihaz ve İlaç San. Tic. Ltd. Şti. Turgut Reis Cad. No:21 06570 Tandoğan/ANKARA Tel: 0312 230 29 29 Fax: 0312 230 68 00

Ruhsat Sahibi

BİEM Tıbbi Cihaz ve İlaç San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler

XYLO-COMOD® 25°C’ nin üzerinde saklanmamalıdır. Ürün son kullanma tarihinden sonra kullanılmamalıdır. XYLO-COMOD® şişe ilk açıldıktan sonra 12 hafta kullanılabilir.

Terapötik Endikasyonlar

Sinüzit, mevsimsel (saman nezlesi de dahil) ve daimi alerjik rinit vakalarında nazal konjesyonun semptomatik tedavilerinde endikedir.

Üretici Bilgileri

URSAPHARM, Industriestr., 66129 Saarbrücken, Tel.: +49 06805/92 92-0,

Yardımcı Maddeler

Disodyum edetat, sodyum dihidrojen fosfat dihidrat, disodyum fosfat dodekahidrat, sorbitol, enjeksiyonluk su.

Yardımcı Maddelerin Listesi

Disodyum edetat sodyum dihidrojen fosfat dihidrat, disodyum fosfat dodekahidrat, sorbitol, enjeksiyonluk su.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

XELTABİN 500 mg, 120 film kaplı tablet, blisterde

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

XELTABİN’in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde, küçük ya da orta dereceli etkileri vardır. XELTABİN sersemlik, yorgunluk ve bulantıya sebep olabilir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

XELTABİN 500 mg film kaplı tablet

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Kapesitabin

İlaç Nasıl Kullanılır

Film kaplı tablet

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Geçerli değil.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

XELTABİN 500 mg film kaplı tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

20/09/2012

Etkin Maddeler

36 ay

Farmakodinamik Özellikler

134/14

Farmakokinetik Özellikler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Farmasötik Form

Anhidröz laktoz, mikrokristalin selüloz, hipromelloz, sodyum kroskarmelloz, magnezyum stearat, talk, titanyum dioksit, demir oksit kırmızı ve demir oksit sarı
(Visited 3 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window