İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Serum Fiyat Listesi
İlaç Firması BALANCE
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05D
ATC Açıklaması Periton Dializ Ürünleri
NFC Kodu QS
NFC Açıklaması Topikal Harici Diyaliz, İrrigasyon ve Perfüzyon Solüsyonları
Kamu Kodu A11658
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 118,49 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 105,79 TL (17 Ekim 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • sodyum klorür

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Bevitab B12 Film Tablet ile akut aşırı doz olguları bildirilmemiştir.  

Endikasyonlar

Bevitab B12 Film Tablet profilaktik ve terapötik amaçla kullanılır. Vitamin B1, B6 ve B12 yetersizliği için risk faktörü bulunan ve/veya zihni ve bedensel çabuk yorulma, unutkanlık, sinirlilik, kuvvetsizlik, titreme gibi genel preklinik şikayetleri olan hastalarda, Nevrit, polinevrit, diyabete bağlı metabolik rahatsızlıklar, Gebelik, Çeşitli sindirim bozuklukları sonucu absorpsiyonun azaldığı haller, beyin beriberisi (Wernicke ensefalopatisi), Karaciğer parenkiması harabiyetleri, kronik alkolizm sekelleri, Ayrıca, alkolizm, yanıklar, kronik hemodiyaliz, uzun süren enfeksiyonlar, uzun süren stres gibi durumlarda artan vitamin ihtiyacının karşılanmasında kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Her üç vitaminin de insan metabolizmasında önemli görevleri bulunmaktadır.   Vitamin B1, vücutta ATP’ ye bağımlı pirofosfotransferaz tarafında fosfatlanarak tiamin pirofosfata dönüşür ve vücutta karbonhidratların ara metabolizmasında önemli rol oynar.   Vitamin B6, aktif türevleri olan piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfata dönüşerek aminoasitlerin absorpsiyon, metabolizma ve transportunda rol oynayan çok sayıda enzim türlerinin koenzim kısmını oluşturur.   Vitamin B12, kemik iliğinde alyuvar yapımı ve görevli normoblast hücrelerin normal şekilde gelişmesi ve bölünmesi için gereklidir. Bu hematopoietik etkisinin yanında, santral ve periferik sinir sistemindeki bazı nöronların normal yapı ve fonksiyonlarını sürdürmelerini sağlar.

Farmakokinetik Özellikler

Tiamin ve piridoksin hidroklorür, gastrointestinal kanaldan kolayca emilir. Tiamin vücutta çeşitli hücrelerdeki pirofosforik asitle birleşerek aktif tiaminpirofosfata, piridoksin ise absorbsiyon sonrasında aktif piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfata dönüşür.   Her iki maddenin vücutta dağılımı iyidir. Tiamin fazla miktarda alındığında böbreklerden değişmemiş tiamin veya metabolitleri şeklinde itrah edilir. Vücuttaki piridoksin ve türevlerinin çok büyük bir kısmı çizgili kaslarda ve ayrıca  çizgili kaslardakinin 1/40’ ı kadarı da karaciğerde toplanır ve 4-piridoksik asit şeklinde idrarla atılır.   Vitamin B12, gastrik mukozadan salgılanan bir glikoprotein olan intrinsik faktöre bağlanarak gastrointestinal sistemden absorbe edilir. Karaciğer, kemik iliği ve diğer dokulara dağılır. Başlıca karaciğerde depolanır. Uygulanan dozun büyük bir kısmı safra ile atılırken bir kısmı da idrarla atılır.  

Farmasötik Şekli

Film tablet

Formülü

Beher tablet, 250 mg Vitamin B1, 250 mg Vitamin B6, 1 mg Vitamin B12 ve boyar madde olarak titanyum dioksit, ponceau 4R alüminyum lake ve carmoisine alüminyum lake  içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Piridoksin, levodopanın etkisini azaltır, fakat dopa dekarboksilaz inhibitörü verilirse bu durum görülmez. Piridoksin, altretaminin aktivitesini azaltır. Fenobarbitalin plazma konsantrasyonunu azalttığı bildirilmiştir. İzoniazid, penisilamin ve oral kontraseptifler gibi ilaçlar piridoksin ihtiyacını artırabilir. Vitamin B12’nin gastrointestinal sistemden absorpsiyonu, neomisin, aminosalisilik asit, histamin H2-reseptör antagonistleri ve kolşisin ile azalabilir. Plazma konsantrasyonu, aynı anda oral kontraseptif uygulanması ile azalabilir.

Kontraendikasyonlar

Bevitab B12 Film Tablet, tiamin, kobalt ve B12 vitamine aşırı duyarlığı olan hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka türlü önerilmemişse; Profilaksi için, günde 1 tablet, Tedavi için, günde 2-4 tablet uygulanır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Bağlarbaşı, Gazi Cad. No: 64-66 Üsküdar / İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

24.02.2003 – 201/94

Saklama Koşulları

25 o C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza ediniz ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ, ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Bevitab B12 Film Tablet, 30 ve 50 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmuştur.

Uyarılar/Önlemler

Vitamin B6, levodopanın etkisini azalttığı için bu ilaç ile tedavi görmekte olan Parkinson hastalarına verilmemelidir. Vitamin B6 ile birlikte seyrek de olsa alerjik ve idiyosinkratik reaksiyonlar meydana gelebilir. Pernisyöz anemiyi maskeleyebilir.   Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım (kategori A): Eldeki veriler gebelik ve emzirme süresince güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Günde 600 mg Piridoksin dozu ile laktasyonun inhibe edilmesi olasıdır.

Üretim Yeri

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Tromboz, bulantı, diyare ya da konstipasyon, pulmoner ödem, kaşıntı ve alerjik belirtiler gibi yan etkiler görülmüştür.   "BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ."

Doz Aşımı

Belirtiler İnsanlarda akut doz aşımına bağlı ağır zehirlenme belirtileri gözlenmemiştir. Doz aşımı durumunda idrar retansiyonu, ağız kuruluğu, ciltte kızarıklık, taşikardi, gastro-intestinal motilitenin inhibisyonu, geçici görme bozuklukları, ortostatik hipotansiyon ve Cheyne-Stokes solunumu gibi antikolinerjik belirtiler görülebilir.   Tedavi Oral yoldan aşırı doz alınması durumunda, mide lavajı yapılıp aktif karbon verildikten sonra hastaya magnezyum sülfat (%15) verilmelidir. Hiyosin-N-butilbromür’e bağlı doz aşımı semptomları parasempatomimetiklere cevap verir.   Glokomu olan hastalarda lokal olarak pilokarpin uygulanabilir. Gerektiğinde neostigmin (0.5-2.5 mg i.m veya i.v) gibi parasempatomimetikler kullanılabilir.   Kardiyovasküler komplikasyonlar genel tedavi prensiplerine uygun olarak tedavi edilmelidir. Solunum felci durumunda entübasyon ve suni solunum uygulanmalıdır. İdrar retansiyonu gelişen durumlarda hastaya idrar sondası takılması gerekebilir. Ek olarak gerekli destekleyici tedaviler uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Gastro-intestinal sistem spazmları, safra yolları spazmları ve diskinezisi, genito-üriner sistem spazmlarında kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Hiyosin-N-butilbromür, gastro-intestinal, safra ve üriner sistem kanallarındaki düz kaslar üzerinde spazmolitik etki gösterir. Kuaterner amonyum içeren bir bileşik olan hiyosin-N-butilbromür, merkezi sinir sistemine geçmez. Bu nedenle merkezi sinir sisteminde antikolinerjik yan etkilere yol açmaz. Periferik antikolinerjik etkileri, viseral gangliyonlarıdaki bloker etkisi ve antimuskarinik etkisine bağlıdır.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Kuaterner amonyum içeren bir bileşik olan hiyosin-N-butilbromür, oldukça polardır ve böylece oral (%8) ve rektal (%3) kullanımdan sonra kısmen emilir. Sistemik yararlanımı %1’den daha az bulunmuştur.   Dağılım: Ölçülebilir kan düzeylerinin oldukça düşük olmasına karşın radyoaktif işaretli hiyosin-N-butilbromür ve metabolitleri, gastro-intestinal kanal, safra kesesi, safra kanalları, karaciğer ve böbrekler gibi etkili olduğu bölgelerde oldukça yüksek konsantrasyonlarda bulunur.   Hiyosin-N-butilbromür kan-beyin bariyerini geçemez ve plazma proteinlerine bağlanması düşüktür.   Atılım: İdrarda görülen temel metabolitleri, muskarinik reseptörlere oldukça zayıf olarak bağlanmış şekilde bulunur.

Farmasötik Şekli

Draje

Formülü

Her drajede, Hiyosin-N-butilbromür  10 mg Koruyucu maddeler: Metil parahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat Boyar madde: Titanyum dioksit (E171) bulunur.

İlaç Etkileşmeleri

BUSCOPAN; trisiklik antidepresanlar, antihistaminikler, kinidin, amantadin ve dizopramidin antikolinerjik etkilerini artırır. Metoklopramid gibi dopamin antagonistleriyle beraber kullanıldığında her iki ilacın gastro-intestinal kanal üzerindeki etkileri azalır. BUSCOPAN, beta-adrenerjik ilaçların taşikardik etkilerini artırabilir.

Kontraendikasyonlar

BUSCOPAN, aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır. ·         Bileşiminde bulunan hiyosin-N-butilbromür veya diğer maddelere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu gösteren kişiler, ·         Megakolon, ·         Myasthenia gravis.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka türlü bir kullanım önerilmediğinde, Erişkinlerde: Günde 3-4 kez 1-2 draje. 6-12 yaş arası çocuklarda: Günde 3 kez 1 draje. Drajeler, çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı ile alınmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

BUSCOPAN 20 mg/ml enjeksiyon için çözelti içeren ampul: 6 ampullük ambalajlarda. BUSCOPAN plus film tablet: 20 ve 50 film tabletlik ambalajlarda.

Saklama Koşulları

30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ, ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

BUSCOPAN 10 mg draje: 20 drajelik ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

BUSCOPAN draje, aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdır: Karaciğer işlev bozukluğu (örn. kronik alkol alımı ya da hepatite bağlı), Böbrek işlev bozukluğu, Gilbert sendromu (Meulengracht’s hastalığı). Olası antikolinerjik komplikasyon riski nedeniyle, dar açılı glokom eğilimi olan hastalarda, intestinal ya da üriner obstrüksiyon veya taşi-aritmi eğilimi bulunanlarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu tür vakalarda BUSCOPAN sadece tıbbi gözetim altında kullanılmalı ve gerekirse doz azaltılmalı ya da dozlar daha seyrek verilmelidir.   Gebelik ve emzirme Gebelik kategorisi: C Uzun deneyimler sonucunda gebelik sırasında zararlı etkiler olduğuna dair deliller gözlenmemiştir. Fare ve tavşanlarda yapılan preklinik çalışmalarda embriyotoksik ve teratojenik etkiler gözlenmemiştir. Gebelik sırasında, özellikle ilk üç ayda, ilaç kullanımı ile ilgili genel uyarılar dikkate alınmalıdır. Emzirme dönemi içinde güvenilirliğini gösteren çalışmalar yapılmamıştır. Bununla birlikte, bebek üzerinde yan etkiler bildirilmemiştir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi Araç ve makine kullanımına etkisiyle ilişkili bilgi bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Hiyosin-N-butilbromüre bağlı kserostomi (ağız kuruluğu), dishidroz, taşikardi, muhtemel idrar retansiyonu ve akomodasyon bozuklukları gibi antikolinerjik yan etkiler görülebilirse de bu etkiler genellikle hafiftir ve kendiliğinden geçer. Başta deri reaksiyonları olmak üzere, çok seyrek olarak alerjik reaksiyonlar ve dispne görüldüğü bildirilmiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Aşırı doz ile ilgili olarak acil herhangi bir durum rapor edilmemiştir.   Yüksek miktarda dolumu yapılan diyaliz solüsyonunun fazla kısmı kolayca boş bir torbaya çekilebilir. Buna rağmen, torba değişimleri çok sık veya çok hızlı yapıldığında,  acil tıbbi müdahale gerektiren dehidratasyon ve/ veya elektrolit bozuklukları durumları meydana gelebilir. Bir değişimin unutulması durumunda kural olarak sonraki torbaların bekleme süreleri, bir günde gereken toplam diyaliz solüsyonu miktarına ulaşacak şekilde (örn. 4x 2000 ml) kısaltılmalıdır.   Hatalı dengeleme hiperhidratasyona veya dehidratasyona ve elektrolit bozukluklarına yol açabilir.   Balance %4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun aşırı dozda kullanılmasının sonucu olarak dehidratasyon meydana gelmesi muhtemeldir. Dozajın altında tedavi, tedavinin aksaması veya kesilmesi; periferal ödem, kardiyak   dekompansasyon ve/ veya diğer üremi semptomlarının eşlik ettiği hayati tehlike arz eden hiperhidratasyona sebep olabilir.   Acil tedavi ve yoğun bakım için genel olarak kabul edilen kurallar uygulanmalıdır. Hasta acil hemodiyaliz yapılmasına ihtiyaç duyabilir.

Endikasyonlar

Periton diyaliz tedavisi uygulanan son dönem kronik böbrek yetmezliği (dekompanse) hastalarında kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Periton diyaliz solüsyonu ATC kodu: B05D B   Balance 4.25% glukoz, 1.25 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu herhangi bir nedenden kaynaklanan son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisinde intraperitoneal olarak uygulanan laktat tamponlu, glukoz içeren bir elektrolit solüsyondur.   Sürekli ayaktan periton diyalizinin (SAPD) karakteristiği, periton boşluğunda sürekli olarak genellikle yaklaşık 2 litre diyaliz solüsyonunun bulunmasıdır. Bu diyaliz solüsyonu günde 3- 5 kez taze solüsyon ile yer değiştirilir.   Her periton diyaliz tekniğinin temel prensibi, solütlerin ve suyun kan ve diyaliz solüsyonu arasında fizikokimyasal özelliklerine göre difüzyon veya konveksiyon ile yer değişimine olanak veren “peritoneum”un yarı geçirgen bir membran olarak kullanılmasıdır.   Solüsyonun elektrolit profili temelde serum fizyolojik ile aynıdır, intraperitoneal madde ve sıvı alışverişi yoluyla renal replasman tedavisi için üremik hastalarda kullanılmak üzere adapte edilmiştir.   Bu diyaliz solüsyonunun kalsiyum konsantrasyonu 1.25 mmol/l’dir. Bu konsantrasyonun eşzamanlı gerçekleştirilen kalsiyum içeren fosfat bağlayıcılar ve/veya D vitamini tedavisi esnasında hiperkalsemi riskini azalttığı gösterilmiştir.   Normalde idrar ile elimine edilen üre ve kreatinin gibi üremik atık maddeler, inorganik fosfat, ürik asit, diğer solütler ve su vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Sıvı dengesi, sıvı çekişini(ultrafiltrasyon) belirleyen farklı glukoz konsantrasyonlarına sahip solüsyonların uygulanması ile sürdürülebilir.   Son dönem böbrek yetmezliğinde sekonder olarak gelişen metabolik asidoz solüsyondaki laktat karşısında dengelenir. Laktat metabolizması, bikarbonat oluşması ile sonuçlanır.

Farmakokinetik Özellikler

Üremik atık maddeler (örn. üre, kreatin, ürik asit), inorganik fosfat ve sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler difüzyon ya da konveksiyon yolu ile vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer.   Diyalizattaki glukoz, Balance %4.25 glukoz, 1.25 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunda osmotik bir ajan olarak kullanılır. Diyaliz solüsyonu ve ekstraselüler sıvı arasındaki difüzyon gradyentini azaltarak yavaşça absorbe olur. Bekleme zamanının başında maksimal olan ultrafiltrasyon yaklaşık 2-3 saatte pik değere ulaşır. Sonrasında, ultrafiltratın progresif kaybının eşlik ettiği absorpsiyon başlar.   %4.25 glukoz solüsyonu ile ultrafiltrat 4 saat sonra ortalama 100 ml’dir.   6 saatlik diyaliz periyodunda diyalizat glukozunun %60-80 kadarlık kısmı absorbe olur. Tamponlama ajanı olarak kullanılan laktatın  neredeyse tamamı 6 saat bekleme süresi sonrasında absorbe olur. Normal hepatik fonksiyonu olan hastalarda, ara metabolitlerin normal değerlerinin gösterdiği üzere, laktat hızlı bir şekilde metabolize olmaktadır. Kalsiyum transferi; diyaliz solüsyonundaki glukoz konsantrasyonuna, çıkan sıvının hacmine, serum iyonize kalsiyumuna ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonuna bağlıdır. Glukoz konsantrasyonu, çıkan sıvının hacmi, serum iyonize kalsiyumu arttıkça ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonu azaldıkça hastadan diyalizata kalsiyum transferi artar.   1.25 mmol/l kalsiyum konsantrasyonuna sahip 3 adet %4.25 glukoz içeren solüsyon ve 1 adet %4.25 glukoz içeren solüsyon ile uygulanan tipik günlük SAPD tedavisinin, 160 mg’a kadar günlük kalsiyum atılımını sağladığı ve kalsiyum içeren ilaçların ve D vitamininin hiperkalsemi riski olmaksızın daha yüksek oral alımına olanak verdiği düşünülmektedir.

Farmasötik Şekli

Periton diyalizinde kullanılan steril çözelti.

Formülü

Balance %4.25 glukoz, 1.25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu çift- bölümlü bir torba sistemi içinde sunulmaktadır. Bir bölümde alkalin laktat solüsyonu, diğerinde ise asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu bulunur. İki bölüm arasındaki orta dikiş açılarak bu iki solüsyon karıştırılır ve nötral, kullanıma hazır solüsyon elde edilir.   Karıştırma İşlemi Öncesinde:   1000 ml asidik glukoz-temelli elektrolit solüsyonu içinde:            Etken Maddeler                                             Dozu          Sodyum klorür                                              11.279 g          Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.3675 g          Magnezyum klorür hekzahidrat                         0.2033 g          Anhidröz glukoz                                             30.0    g          (glukoz monohidrat   olarak)             Yardımcı Maddeler           Hidroklorik asit                                                        Sodyum hidroksit                                                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml     1000 ml alkalin laktat solüsyonu içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum laktat                                               7.85 g (sodyum laktat solüsyonu olarak)   Yardımcı Maddeler Sodyum hidrojen karbonat                     Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml    Karıştırma İşlemi Sonrasında:   1000 ml nötral, kullanıma hazır solüsyon içinde:   Etken Maddeler                                             Dozu Sodyum klorür                                              5.640 g Sodyum laktat                                              3.925 g         (sodyum laktat solüsyonu olarak) Kalsiyum klorür dihidrat                                   0.1838 g Magnezyum klorür hekzahidrat                          0.1017 g Anhidröz glukoz                                             15.0     g          (glukoz monohidrat   olarak)   Yardımcı Maddeler Hidroklorik asit                                              Sodyum hidroksit                                                                       Sodyum hidrojen karbonat                                                 Enjeksiyonluk su                                            k.m. 1000 ml          Na+                       134     mmol/l Ca++                      1.25    mmol/l Mg++                      0.5     mmol/l Cl-                         100.5  mmol/l Laktat                    35      mmol/l Glukoz                    83.2    mmol/l Teorik Osmolarite     356     mOsm/l pH                         7.0

İlaç Etkileşmeleri

Periton diyaliz solüsyonunun kullanımı, periton zarından diyaliz olabilen diğer ilaçların etkinliklerinde azalmaya sebep olabilir. Doz ayarlaması gerekli olabilir.   Serum potasyum seviyesinin fazla düşmesi dijitale bağlı advers reaksiyonların sıklığını arttırabilir. Potasyum seviyeleri dijital tedavisi sırasında yakından izlenmelidir.   Kalsiyum içeren ilaçlar veya D vitamininin diyaliz solüsyonu ile birlikte kullanılması hiperkalsemiye neden olabilir.   Diüretik ajanların kullanımı rezidüel diürezi sürdürmeye yardımcı olabilir, fakat bunun yanı sıra su ve elektrolit dengesizlikleri ile neticelenebilir.   Diabetik hastalarda günlük insülin veya hipoglisemik ilaçların dozu, artmış glukoz yükü dikkate alınarak ayarlanmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Bu periton diyaliz solüsyonuna spesifik olarak   Balance % 4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum ciddi hipokalemi ve ciddi hipokalsemisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.   Genel olarak periton diyalizi ile ilgili olarak   Aşağıdakilerden herhangi birisi söz konusu ise periton diyalizine başlanmamalıdır:   ·        son zamanlarda geçirilmiş abdominal cerrahi veya yaralanma; fibröz adezyonların olduğu abdominal operasyon hikayesi, abdominal yanıklar, barsak perforasyonu, ·         abdominal deride yaygın enflamatuvar durum (dermatit), ·         enflamatuvar barsak hastalıkları (Chrohn’s hastalığı, ülseratif kolit, divertikülit), ·         peritonit, ·         iç veya dış abdominal fistula, ·         umbilikal, inguinal veya diğer abdominal herniler, ·         intra-abdominal tümorler ·         ileus, ·         pulmoner hastalıklar (özellikle pnömoni), ·         sepsis, ·         laktik asidoz, ·         çok yüksek hiperlipidemi, ·         nadiren periton diyalizi ile tedavi edilemeyen üremi vakaları ·         kaşeksi ve ciddi kilo kaybı, özellikle beslenme ile yeterli protein desteğinin alınamadığı vakalarda. ·         fiziksel veya zihinsel olarak periton diyalizini hekim tarafından tarif edildiği şekilde uygulayamayacak durumda olan hastalar.   Periton diyalizi sırasında yukarıdaki durumlardan herhangi birinin gelişmesi durumunda, tedavinin nasıl sürdürüleceğine hekim karar verir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

  Dozaj: Bu solüsyon intraperitoneal olarak kullanılır. Tedavinin modu, uygulama sıklığı ve bekleme süresi hekim tarafından belirlenir.   Başka şekilde reçete edilmemişse günde 4 defa olmak üzere değişim başına her uygulamada 2000 ml. solüsyon kullanılır. 2-10 saat arası bir bekleme süresinden sonra solüsyon boşaltılır.   Dozajın, solüsyon hacminin ve değişim sayısının hastalar için bireysel olarak ayarlanması gereklidir.   Tedavinin başlangıcında hastanın abdominal distansiyondan dolayı ağrısı olursa, değişim başına solüsyon hacmi bir süre için 500-1500 ml olarak uygulanabilir.   İri yapılı yetişkinlerde, renal rezidüel fonksiyon kaybolmuşsa, daha yüksek hacimlerde diyaliz solüsyonu uygulanması gerekir. Bu hastalarda veya daha yüksek hacimleri tolere edebilen hastalarda değişim başına 2500-3000 ml solüsyon verilebilir.   Aralıklı veya sürekli uygulanan periton diyalizi için bir cihaz kullanılıyorsa, birden fazla solüsyon değişimine olanak veren büyük hacimli torbalar önerilir.   Çocuklarda değişim başına solüsyon hacmi yaş, boy ve vücut ağırlığına bağlı olarak azaltılmalıdır (30-40 ml/kg, kg olarak vücut ağırlığı).   Yaşlı hastalar için özel dozaj önerileri bulunmamaktadır.   Yüksek glukoz konsantrasyonlarındaki (%2.3 veya %4.25) periton diyaliz solüsyonları, vücut ağırlığı istenen kuru ağırlığın üzerinde ise, kullanılır. Periton diyaliz solüsyonunun glukoz konsantrasyonuna bağlı olarak vücuttan sıvı çekişi artar. Bu solüsyonlar; periton zarına zarar verilmemesi, dehidratasyonun önlenmesi ve glukoz yükünün mümkün olduğunca düşük seviyede tutulabilmesi için dikkatle kullanılmalıdır.   Reçetelendiği şekilde diyaliz günlük olarak uygulanmalıdır. Periton diyalizi sürekli solüsyon uygulamasını gerektiren uzun süreli bir tedavidir.   Balance %4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum, 1000 ml solüsyon içinde 42.5 g glukoz içerir.     Metod ve Uygulama Süresi:   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına kadar ısıtılır. Isıtma ısıtıcı bir aparat ile yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC’de ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır. Kullanımdan önce torbanın her iki bölümündeki solüsyonlar karıştırılmalıdır.   Hekimin talimatlarına uygun olarak, solüsyon periton boşluğunda 2-10 saat (bekleme süresi) bekletilmeli ve sonra boşaltılmalıdır. İstenen osmotik basınca bağlı olarak, Balance %4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum, daha yüksek glukoz içeriğine sahip (daha yüksek osmolarite) diğer periton diyaliz solüsyonları ile dönüşümlü olarak kullanılabilir.   Hasta evde periton diyalizine başlamadan önce uygulamalar konusunda eğitilmeli, tekniğin pratiğini yapmalı ve bu konuda yeterli seviyeye gelmelidir. Eğitimler kalifiye personel tarafından gerçekleştirilmelidir. Hekim, hastanın bu teknikleri evde uygulamaya başlamasından önce yeterli eğitimi almış olmasını sağlamalıdır. Herhangi bir problemi veya sorusu olması durumunda hasta hekimle temasa geçmelidir.   Renal fonksiyon replasman tedavisi gerektiği sürece, periton diyalizine devam edilmelidir.   Kullanma talimatı Sadece tek kullanım içindir. Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Önce solüsyon torbası vücut sıcaklığına ısıtılır. 3000 ml’ ye kadar olan torbalarda bu işlem uygun bir ısıtıcı aparat kullanarak yapılır. 2000 ml bir torba için 22ºC başlangıç ısısı ile ısıtma süresi yaklaşık 120 dakikadır. Isı kontrolü otomatik olarak yapılır ve 39º C ± 1ºC’ye ayarlanır. Bölgesel olarak fazla ısıtmaya sebep olabileceği için bu amaçla mikrodalga fırın kullanılmamalıdır.   Balance sleep safe ve Balance safe lock sistemlerinde solüsyon torbası bir cihaz ile birlikte kullanılır. Isıtma işlemi bu cihazın ısıtıcısı tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Solüsyonun ısıtılma işlemi tamamlandıktan sonra torba değişimine başlanır.   Balance stay safe sistem için kullanma talimatları      Solüsyonun hazırlanması: ·         Solüsyon torbası kontrol edilir (etiket, son kullanma tarihi, solüsyonun berraklığı, torba ve koruyucu dış torbanın hasar görüp görmediği, dikişlerin bütünlüğü). ·         Torba sert bir zemine konur. ·         Koruyucu dış torba açılır. ·         Eller antimikrobiyal bir losyon ile yıkanır. ·         Koruyucu dış torba üzerindeki torba, kenarından yana doğru orta dikiş açılana kadar kıvrılır. İki bölümde bulunan solüsyonlar otomatik olarak karışır. ·         Daha sonra torba, üst kenardan aşağı doğru, alttaki üçgen kısmın dikişleri tamamen açılana kadar kıvrılır. ·         Tüm bölmelerin tamamen açık olup olmadığı kontrol edilir. ·         Solüsyonun berraklığı ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.        Torba değişiminin hazırlanması: ·         Solüsyon torbası infüzyon askısının üst deliğine asılır, solüsyon torbasının tüp hattı açılır ve DİSK organizere yerleştirilir. Drenaj torbasına giden hat sistemi açıldıktan sonra, drenaj torbası infüzyon askısının alt deliğine asılır ve dezenfeksiyon kapağı organizere yerleştirilir. ·         Kateter bağlantısı organizere yerleştirilir. ·         Eller dezenfekte edilir ve DİSK’ten koruma kapağı çıkarılır. ·         Kateter bağlantısı DİSK’e bağlanır.        Boşaltım: ·         Kateter ara bağlantısının klempi açılır. Boşaltım başlar:      è Pozisyon ●   Yıkama: ·         Boşaltım işlemi tamamlandıktan sonra solüsyon torbası ve DİSK arasındaki hat drenaj torbasına taze solüsyon akıtılarak yıkanır(yaklaşık 5 saniye).      è Pozisyon ●●   Dolum: ·         Kontrol düğmesi çevrilerek dolum başlatılır:      è Pozisyon ○○●   Güvenlik adımı: ·         Pin, kateter bağlantısına takılarak kateter ara bağlantısı kapatılır.      è Pozisyon ●●●● Bağlantının açılması:

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

balance safe lock %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba   balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba   balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba     balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %1,5 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %2,3 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba   balance %4,25 glukoz, 1,75 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba

Saklama Koşulları

25° C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. 4° C’nin altında saklamayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2000 ml’lik torba balance %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 2500 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 3000 ml’lik torba balance sleep safe %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba balance safe lock %4,25 glukoz, 1,25 mmol/l kalsiyum Periton Diyaliz Solüsyonu, 5000 ml’lik torba

Uyarılar/Önlemler

Bu solüsyon yalnızca aşağıdaki durumların dikkatli yarar-risk analizlerinin yapılmasından sonra kullanılabilir:   kusma ve/ veya diyareye bağlı olarak elektrolitlerin kaybı (bir süre için potasyum içeren periton diyaliz solüsyonuna geçiş gerekli olabilir) hiperparatiroid hastaları: Tedavi yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanması için kalsiyum içeren fosfat bağlayıcıları ve/veya D vitamini içermelidir. hipokalsemi: Kalsiyum içeren fosfat bağlayıcılar ve/veya D vitamini ile yeterli enteral kalsiyum desteğinin sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda bir süre için veya kalıcı olarak daha yüksek kalsiyum konsantrasyonuna sahip bir diyaliz solüsyonuna geçiş gerekebilir). dijital tedavisi yapılan hastalar: Serum potasyum seviyesinin düzenli olarak izlenmesi şarttır. Ciddi hipokalemide potasyum içeren diyaliz solüsyonunu kullanımı ve diyet için danışmanlık gerekli olabilir. büyük polikistik böbreklere sahip hastalar.   Dışarı çekilen sıvı, berraklığı ve hacmi açısından kontrol edilmelidir. Abdominal ağrı ile birlikte bulanıklık veya sadece abdominal ağrı yada sadece bulanıklık peritonit belirtileridir.   Periton diyalizi sırasında proteinler, aminoasitler ve suda çözünen vitaminlerde kayıp meydana gelir. Eksiklikleri önlemek için uygun bir diyet veya takviye sağlanmalıdır.   Periton zarının transport karakteristikleri uzun dönem peritoneal diyaliz sırasında değişebilir, bu durum ilk olarak ultrafiltrasyonda kayıp olarak ortaya çıkar. Ciddi vakalarda periton diyalizi durdurulmalı ve hemodiyalize başlanmalıdır.   Aşağıdaki parametrelerin düzenli izlenmesi tavsiye edilir: aşırı hidratasyon ya da dehidratasyonun erken tanısı için vücut ağırlığı serum sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat, asit baz durumu, kan gazları ve kan proteinleri, serum kreatinin ve üre, parathormon ve kemik metabolizmasının diğer göstergeleri, kan şekeri, periton diyalizi tedavisini belirlemek için rezidüel renal fonksiyon  Yaşlı hastalar Yaşlı hastalarda periton diyalizine başlarken, bu hastalarda herni insidansının artmış olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.   Kullanıma hazır solüsyonun raf ömrü Kullanıma hazır solüsyon hemen kullanılmalıdır, karıştırma sonrasında en fazla 24 saat içinde kullanılabilir.   Taşıma Plastik torbalar nakliye veya depolama sırasında zarar görebilir. Bu durum kontaminasyona ve diyaliz solüsyonunda mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Torbalar bağlantılar yapılmadan ve periton diyalizi kullanılmadan önce her hangi bir hasara karşı dikkatlice kontrol edilmelidir. Bağlantılarda, kapanışta, torbanın birleşim noktaları ve köşelerde küçük de olsa herhangi bir hasarın kontaminasyona yol açmış olabileceği dikkate alınmalıdır. Hasar görmüş veya içeriği bulanık olan torbalar kesinlikle kullanılmamalıdır.   Bu solüsyon yalnızca berraksa ve torbası zarar görmemiş ise kullanılmalıdır.   Solüsyonun kullanılmayan kısmı imha edilmelidir.   Koruyucu dış torba sadece uygulama öncesinde açılmalıdır.     İki solüsyon karıştırılmadan kullanılmamalıdır.   Enfeksiyon riskini azaltmak için diyalizat değişimi sırasında da aseptik koşullar sürdürülmelidir.   Bu solüsyon periton diyalizi içindir ve intravenöz infüzyon için kullanılmamalıdır. Gebelik ve laktasyonda kullanımı Balance solüsyonlarının hayvanlar üzerindeki çalışmalarda ya da gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili bilgi mevcut değildir.   Gebe kadınlarda veya laktasyon periyodu sırasında dikkatle reçete edilmelidir.   Araç-Makine kullanımına etkisi Balance %4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonunun araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Balance %4.25 glukoz 1.25 mmol/l kalsiyum periton diyaliz solüsyonu, kanınkine benzer kompozisyona sahip olan bir elektrolit solüsyonudur. Ayrıca solüsyonun, fizyolojik pH değerine benzeyen nötral bir pH değeri vardır.   Olası advers reaksiyonlar periton diyalizinin kendisinden ya da periton diyaliz solüsyonundan kaynaklanabilir.   Periton diyaliz solüsyonunun potansiyel advers reaksiyonları Endokrin bozukluklar Kemik metabolizması potansiyel bozuklukları ile birlikte sekonder hiperparatiroidizm.   Metabolizma ve beslenme bozuklukları Artmış kan şekeri seviyeleri; hiperlipidemi; periton diyaliz solüsyonundan sürekli glukoz alımına bağlı olarak vücut ağırlığında artış.   Kardiyak ve vasküler bozukluklar          Taşikardi; hipotansiyon; hipertansiyon.   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Dispne.   Renal ve üriner bozukluklar Elektrolit bozuklukları, örn. hipokalemi (çok yaygın (> %10)), hipokalsemi.   Genel Baş dönmesi; ödem; vücut ağırlığında hızlı düşüş(dehidratasyon) veya artış(aşırı hidratasyon) ile karakterize hidratasyon bozuklukları Ciddi dehidratasyon yüksek glukoz konsantrasyonlu solüsyonlar kullanılırken görülebilir.   Tedavi modundan kaynaklanan potansiyel advers reaksiyonlar Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Peritonit (çok yaygın (> %10)); ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonları (çok yaygın (> %10)); çok seyrek vakalarda sepsis (≤ %0.01).   Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar          Yükselmiş diyaframdan kaynaklanan dispne; omuzlarda ağrı   Gastrointestinal bozukluklar Diyare, konstipasyon,herni (çok yaygın (> %10)); abdominal distansiyon ve doluluk hissi.   Genel bozukluklar ve uygulama/ kateter bölgesi ile ilgili durumlar Genel malez; kateter çıkış yerinde kırmızılık, ödem, eksüdasyonlar, kabuklanma ve ağrı.   Periton diyaliz prosedürü ile ilgili bozukluklar Çekilen sıvıda bulanıklık; diyaliz solüsyonunun içeri ve dışarı akışlarında aksaklıklar.   Çekilen sıvıda bulanıklık olması peritonitin göstergesidir. Takiben abdominal ağrı, ateş, ve genel malez gelişebilir, çok seyrek olarak sepsis görülebilir. Bu durumda hasta derhal doktoruna danışmalıdır. Bulanık sıvının bulunduğu torba, steril bir kapakla kapatılmalı; mikrobiyal kontaminasyon açısından ve beyaz kan hücresi sayımı yapılarak değerlendirilmelidir.   Ciltte çıkış yeri ve tünel enfeksiyonu meydana gelmesi durumunda derhal hekime danışılmalıdır.   “ BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ “
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window