İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması CIRRUS
Birim Miktarı 14
ATC Kodu R01BA52
ATC Açıklaması Psödoefedrin, kombinasyonları
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Gecikmeli Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A09796
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 19,33 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 17,26 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Takibi Zorunlu Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • psödoefedrin hidroklorür (120 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

İnsanlarda sefdinirin doz aşımı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Beta laktam antibiyotiklerin aşırı dozda kullanılmaları bulantı, kusma, epigastik ağrı, diyare ve konvülsiyonlara neden olur. Hemodiyaliz ile sefdinir vücuttan uzaklaştırılır.

Endikasyonlar

Ceftinex süspansiyon aşağıda belirtilen enfeksiyonlarda etkilidir; Akut Bakteriyal Otitis Media: Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Streptococcus pneumoniae (yalnızca penisiline duyarlı suşlar) ve  Moraxella catarrhalis’in (beta-laktamaz üreten suşlar dahil) neden olduğu enfeksiyonlar. Akut Maksiller Sinüzit: Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Streptococcus pneumoniae (yalnızca penisiline duyarlı suşlar) ve Moraxella catarrhalis’in (beta-laktamaz üreten suşlar dahil) neden olduğu enfeksiyonlar. Akut Bakteriyel Rhinosinüzit: Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Streptococcus pneumoniae (yalnızca penisiline duyarlı suşlar) ve Moraxella catarrhalis’in (beta-laktamaz üreten suşlar dahil) neden olduğu enfeksiyonlar. Farenjit / Tonsillit: Streptococcus pyogenes’in neden olduğu enfeksiyonlar. Komplikasyonsuz Deri Enfeksiyonları: Staphylococcus aureus (beta-laktamaz üreten suşlar dahil) ve Streptococcus pyogenes’in neden olduğu enfeksiyonlar.

Farmakodinamik Özellikler

Ceftinex süspansiyon, etkin madde olarak geniş spektrumlu semisentetik bir sefalosporin olan sefdinir içermektedir.   Üçüncü kuşak bir sefalosporin olan sefdinir bakteri hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisid etki gösterir.   Penisilinler ve bazı sefalosporinlere dirençli mikroorganizmalar sefdinire duyarlıdır.   Sefdinirin S. aureus’a ait penisilin bağlayan protein (PBP) 3,2,1 ve E. faecalis’a ait penisilin bağlayan protein (PBP) 2 ve 3 üzerine diğer sefalosporinlerden daha fazla ilgisi bulunmaktadır. Sefdinir çözünebilir mediatörlerle nötrofillerin uyarılması sırasında, nötrofillerden ekstrasellüler ortama miyeloperoksidaz salınımını inhibe etmektedir.   Mikrobiyoloji   Sefdinirin aşağıdaki mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu gösterilmiştir:   Aerobik Gram-Pozitif Mikroorganizmalar:   Staphylococcus aureus (beta-laktamaz üreten suşlar dahil, metisiline dirençli suşlar hariç)   Streptococcus pneumoniae ( yalnızca penisiline duyarlı suşlar)   Streptococcus pyogenes Staphylococcus epidermidis (yalnızca metisiline duyarlı suşlar)   Streptococcus agalactiae Streptokokların viridans grubu Aerobik   Gram-Negatif Mikroorganizmalar:   Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil)   Haemophilus parainfluenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil)   Moraxella catarrhalis (beta-laktamaz üreten suşlar dahil)   Citrobacter diversus   Escherichia coli   Klebsiella pneumoniae   Proteus mirabilis

Farmakokinetik Özellikler

Emilim   Sefdinir oral uygulamadan 2-4 saat sonra doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Sefdinir süspansiyonun tahmin edilen mutlak biyoyaralanımı %25’tir. Sefdinir yemeklerden bağımsız olarak alınabilir. Sefdinir süspansiyonun 6 ay-12 yaş çocuklara tek doz 7 mg/kg uygulanmasından sonra Cmax (µg/mL), tmax (sa) ve AUC (µg sa/mL) değerleri sırasıyla; 2.30, 2.2, 8.31 ve 14 mg/kg sefdinir süspansiyon tek doz uygulanmasından sonra 3.86, 1.8, 13.4 olarak saptanmıştır. Multipl doz uygulaması normal böbrek fonksiyonlu hastalarda günde tek doz veya iki kez uygulama ile sefdinir plazmada birikmez.   Dağılım   Sefdinir için ortalama dağılım hacmi çocuklarda 0.67 L/kg (±0.29) olarak saptanmıştır. Sefdinir hem yetişkinde hem de çocuklarda plazma proteinlerine %60 ile % 70 oranında bağlanır; bağlanma oranları konsantrasyondan bağımsızdır.   Metabolizma ve Atılım   Sefdinir kayda değer oranda metabolize olmaz. Böbrekler yolu ile atılır ve plazma eliminasyon yarı ömrü (t½) ortalama 1.7 saattir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda sefdinir klerensi azalmaktadır. Eliminasyonun büyük kısmı böbreklerle olduğundan, böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda veya hemodiyaliz hastalarında doz ayarlaması gerekmektedir.

Farmasötik Şekli

Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

Formülü

Her 5 ml süspansiyon; 125 mg sefdinir ayrıca koruyucu olarak sodyum benzoat, aroma verici olarak çilek ve krema aroması içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Aluminyum ve magnezyum içeren antasidlerle beraber kullanıldığında, sefdinir antasidlerin alınmasından en az 2 saat önce ya da sonra alınmalıdır.   Böbreklerden elimine edilen ilaçlarda olduğu gibi probenesid, sefdinirin de böbrekten atılımını inhibe eder.   Sefdinir tedavisi sırasında demir içeren preparatların da kullanıldığı durumlarda; sefdinir bu ilaçların alınmasından en az 2 saat önce ya da sonra alınmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Sefdinir, sefalosporin grubu ilaçlara aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

6 ay-12 yaş pediatrik hastalarda önerilen doz ve tedavi süresi tabloda belirtilmiştir; tüm enfeksiyonlar için toplam günlük doz 14 mg/kg olup, maximum doz 600 mg/gün’dür. Günde tek doz 10 gün uygulama, BID uygulama ile eşit etkinliktedir. Deri enfeksiyonlarında, tek doz uygulama çalışılmadığından, Ceftinex oral süspansiyon bu enfeksiyonda günde iki kez uygulanmalıdır. Ceftinex oral süspansiyon yemeklerden bağımsız olarak kullanılabilir.   6 ay-12 yaş Pediatrik Hastalar İçin Doz Tablosu   Enfeksiyon türü Doz Tedavi süresi Akut Bakteriyal Otitis Media     7 mg/kg 12 saat ara ile veya 14 mg/kg günde tek doz 5-10 gün   10 gün Akut Maksiler Sinüzit     7 mg/kg 12 saat ara ile veya 14 mg/kg günde tek doz 10 gün   10 gün Farenjit/Tonsillit 7 mg/kg 12 saat ara ile veya 14 mg/kg günde tek doz 5-10 gün   10 gün Komplike olmamış deri enfeksiyonları 7 mg/kg 12 saat ara ile   10 gün     CEFTİNEX ORAL SÜSPANSİYON PEDİATRİK DOZ ŞEMASI Ağırlık 125 mg/5 mL  9   kg 2.5 mL 12 saat ara ile veya 5 mL günde tek doz 18   kg 5 mL 12 saat ara ile veya 10 mL günde tek doz 27   kg 7.5 mL 12 saat ara ile veya 15 mL günde tek doz 36   kg 10 mL 12 saat ara ile veya 20 mL günde tek doz >43 kg 12 mL 12 saat ara ile veya 24 mL günde tek doz 43 kg ve üzerindeki çocuklar maksimum günlük doz olan 600 mg’ı alabilirler.   Süspansiyonun Hazırlanması   Şişe üzerindeki işaret çizgisinin yarısına kadar kaynatılmış, soğutulmuş su koyarak iyice çalkalayınız. Homojen bir dağılım için 5 dakika bekleyiniz.   Şişe üzerindeki işaret çizgisine kadar su ekleyerek tekrar çalkalayınız. Sulandırılmış süspansiyon kontrollü oda ısısında 10 gün saklanabilir.   HER KULLANIMDAN ÖNCE ŞİŞEYİ İYİCE ÇALKALAYINIZ.   Yaşlılarda kullanım:   Renal bozukluğu olmayan yaşlılarda doz ayarlaması yapmaya gerek yoktur.   Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanım:   Kreatinin klerensi < 30mL/dakika olan hastalarda 300 mg/gün uygulanmalıdır. Hemodiyaliz sefdinir atılımına neden olur; tavsiye edilen başlangıç dozu gün aşırı 300 mg (veya 7 mg/kg/doz). Hemodiyaliz uygulaması bittikten sonra 300 mg (veya 7 mg/kg/doz) uygulanmalıdır. İzleyen dozlar gün aşırı 300 mg (veya 7 mg/kg/doz) olmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ceftinex 300 mg film tablet 10, 14 ve 20 tablet içeren blister ambalajda

Saklama Koşulları

250C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız.   ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ VE ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Ceftinex 125 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için kuru toz, sulandırıldığında 100 mL olacak şekilde kuru toz ihtiva eden şişelerde, ölçek ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Sefdinir ile tedaviye başlamadan önce, hastanın sefdinir, diğer sefalosporinler, penisilinler veya diğer ilaçlara aşırı duyarlılığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer sefdinir, penisiline duyarlı hastalara verilecekse penisilin alerjisi olan hastaların %10’unda çapraz-aşırı duyarlılık olabileceğinden mutlaka dikkatli olunmalıdır. Eğer sefdinire karşı allerjik reaksiyon oluşursa, ilaç tedavisi kesilmelidir. Ciddi akut hipersensitivite reaksiyonların epinefrin, intravenöz sıvı uygulaması, intravenöz antihistaminikler, kortikosteroidler, pressör aminler ile tedavisi ve oksijen verilmesi ile hava yolu açılmasını gerektirebilir.   Sefdinir de dahil olmak üzere hemen hemen tüm antibakteriyel ilaçlarla pseudomembranöz kolit gelişimi bildirilmiştir. Bu nedenle antibakteriyel tedavi sonrası gelişen diyare olgularında dikkatli olunmalıdır. Antibakteriyel ilaçlarla tedavi barsağın normal florasını değiştirir. Çalışmalar Clostridium difficile tarafından üretilen toksinin anbiyotikle ilişkili kolitin primer sorumlusu olduğunu göstermektedir. Pseudomembranöz kolit tanısından sonra uygun tedaviye başlanmalıdır. Orta derecede pseudomembranöz kolit vakaları genellikle ilacın kesilmesine yeterli yanıt verirler. Ağır kolitli olgularda sıvı ve elektrolit tedavisi, protein desteği ve Clostridium difficile’ye klinik olarak etkili antibakteriyel ilaç ile tedavi gerekmektedir.   Diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerde olduğu gibi, uzamış tedavi dirençli organizmaların gelişmesine neden olabilir.Hastanın dikkatli bir biçimde izlenmesi gerekmektedir. Eğer tedavi sırasında süper enfeksiyon oluşursa, uygun alternatif tedavi verilmelidir.   Diğer geniş spektrumlu antibiyotikler gibi sefdinir, kolit öyküsü olan kişilere uygulanırken dikkatli olunmalıdır.   Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi<30 mL/dk) sefdinir için doz ayarlaması yapılmalıdır.   Araç ve Makine Kullanımı Üzerine Etkisi   Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi bildirilmemiştir.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanımı   Gebelik kategorisi:B   Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmadığından, mutlak gerekmedikçe kullanılmamalıdır.   600 mg tek doz uygulamayı takiben, anne sütünde sefdinir saptanmamıştır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sefdinir kullanımıyla ortaya çıkan yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Diyare, vajinal moniliyasis, bulantı, başağrısı, abdominal ağrı ve vajinit en sık bildirilen yan etkilerdir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Setirizinin önemli oranda doz aşımı söz konusu olduğunda görülen semptomlar genellikle SSS üzerindeki veya antikolinerjik etkileriyle ilişkilidir. Yüksek dozlarda alındıklarında sempatomimetikler delüzyon ve halüsinasyonlarla birlikte toksik psikoza sebep olabilir. Bazı hastalarda kardiyak aritmi, dolaşım kollapsı, konvülsiyonlar ve ölümcül olabilecek solunum yetmezliği görülebilir.   CİRRUS®’un akut doz aşımı, ölümcül olabilen taşikardi, kardiyak aritmi, hipertansiyon, SSS depresyonu (sedasyon, apne, bilinç kaybı, siyanoz ve kardiyovasküler kollaps) veya stimülasyonu (uykusuzluk, hallüsinasyon, tremor ve nöbet), ishal, baş dönmesi, yorgunluk, başağrısı, kırıklık, midriasis ve üriner retansiyona yol açabilir.   Tercihen hastane koşullarında, beraberinde alınmış olan herhangi bir ilaca da dikkat edilerek, semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır. Kendiliğinden kusma yok ise, kusma uyarılmalıdır. Gastrik lavaj önerilmektedir.   Bilinen bir antidotu yoktur. Sempatomimetik aminler kullanılmamalıdır. Hipertansiyon ve taşikardi alfa-blokerlerle ve/veya beta-blokerlerle kontrol edilebilir. Nöbetler, intravenöz diazepam ile tedavi edilebilir (çocuklarda, diazepam rektal yoldan verilir). Setirizin ve psödoefedrin hemodiyalizle düşük oranda elimine edilmektedir. Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız

Endikasyonlar

CİRRUS®, nazal konjesyon, aksırık, burun akıntısı, göz ve burun kaşıntısı gibi mevsimsel ve perennial alerjik rinitle ilgili semptomların giderilmesinde endikedir. Setirizinin antialerjik özelliklerinin ve psödoefedrinin dekonjestan aktivitesinin birlikte istendiği durumlarda kullanılmalıdır.

Farmakodinamik Özellikler

CİRRUS®’un farmakodinamik aktivitesi, direkt olarak bileşenlerinin herbirinin additif etkisine dayanmaktadır. Setirizin, güçlü ve selektif H1 reseptör antagonisti olup, antialerjik özelliğe sahiptir: Alerjik reaksiyonun histamine bağlı erken fazını inhibe eder; belirli bazı inflamatuvar hücrelerin göçünü ve geç alerjik cevapla ilgili belirli bazı mediyatörlerin salınımını azaltır; nazal provokasyon testlerinde histamin veya polen tarafından başlatılan reaksiyonları inhibe eder. Psödoefedrin, oral olarak aktif olan sempatomimetik bir amindir; alfa-mimetik aktivitesi, beta-mimetik aktivitesinden baskındır; vazokonstriktör etkisine bağlı olarak nazal mukoza üzerinde dekonjestan etkisi vardır.

Farmakokinetik Özellikler

 Setirizin, oral uygulamadan sonra hızla ve hemen hemen tamamen emilir. Absorbe edilen miktar yiyeceklerle değişmez, ancak absorbsiyon hızı azalır ve doruk seviyelere doz alındıktan sonra 3 saat içinde ulaşılır. Setirizin, kayda değer düzeyde ilk-geçiş etkisine uğramaz. Tekrarlanan oral dozlardan sonra değişmeden idrarla atılan günlük setirizin oranı, yaklaşık %65’tir. Setirizinin absorbsiyonu ve eliminasyonu verilen dozdan bağımsızdır. Bireylerdeki ve bireyler arasındaki değişkenlik oranları düşüktür. Setirizinin plazma yarılanma ömrü yaklaşık 9 saattir. Bu değer, böbrek fonksiyonu azalmış kişilerde artmaktadır. Setirizin yüksek oranda (%93) plazma proteinlerine bağlanır. Dağılım hacmi düşüktür (yaklaşık 0.5 l/kg). Kontrollü salım gösteren formülasyon şeklinde verilen psödoefedrin, uygulandıktan 3-5 saat sonra maksimum plazma seviyelerine ulaşır. Büyük oranda değişmeden idrarla atılır. İdrar pH’sı düştüğünde idrarla atılım oranı artar, idrar alkalileştiğinde ise azalır. Aşırı yağlı yiyecekler her iki aktif bileşenin de emilimini değiştirmemekle birlikte, setirizinin plazma pik konsantrasyonunu düşürmüş ve geciktirmiştir. Setirizin ve psödoefedrin arasında dikkate değer farmakokinetik etkileşim olduğuna dair bir kanıt yoktur. Tekrarlanan oral dozlardan sonra (her 12 saatte bir), sabit durumda, gözlenen eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 9 saat olarak tahmin edilmektedir.

Farmasötik Şekli

Uzun Salım Film Tablet

Formülü

Her bir film kaplı bi-layer tablette; Çekirdeğin kontrollü salım yapan birinci tabakası 120 mg Psödoefedrin hidroklorür ve hemen salım yapan ikinci tabakası 5 mg setirizin dihidroklorür içerir. Tablet kaplama boyar maddesi olarak titanyum dioksit bulunur.

İlaç Etkileşmeleri

Yapılan çalışmalarda, setirizin ile simetidin, ketokonazol, eritromisin, azitromisin ve psödoefedrinin farmakokinetik etkileşimi gözlenmemiştir. Setirizin ile klinik olarak belirgin bir etkileşim bulunmamıştır.   Setirizin ve teofilinin (günde bir kez 400 mg) çoklu doz çalışmasında, setirizin klerensinde %16’lık küçük bir azalma gözlenirken, teofilinin birlikte alındığı setirizinden etkilenmediği gözlenmiştir.   Setirizin ve ritonavirin (günde iki kez 600 mg) çoklu doz çalışmasında, setirizine maruz kalınan miktarda %40’lık bir artış gözlenirken, ritonavirinin birlikte alındığı setirizinden etkilenmediği gözlenmiştir.   Setirizin ile simetidin, glipizid, diazepam ve psödoefedrinin birlikte kullanıldığı çalışmalarda herhangi bir istenmeyen farmakodinamik etkileşim gözlenmemiştir.   Setirizin ile azitromisin, eritromisin, ketokonazol, teofilin ve psödoefedrinin birlikte kullanıldığı çalışmalarda herhangi bir istenmeyen klinik etkileşim gözlenmemiştir. Ayrıca, setirizin ile birlikte makrolidler veya ketokonazol birlikte alındığında klinik açıdan anlamlı herhangi bir EKG değişikliği görülmemiştir.   Sempatomimetik aminlerle MAO inhibitörleri birlikte kullanıldıklarında hipertansiyon krizlerine sebep olabilirler. MAO inhibitörlerinin etkisinin uzun sürmesinden dolayı, etkileşim olasılığı MAO inhibitörlerinin bırakılmasından 15 gün sonraya kadar sürebilir.   Sempatomimetik aminler, beta-adrenerjik blokerlerin antihipertansif etkilerini azaltabilirler ve metildopa, guanetidin ve rezerpinin sempatik aktivitelerini etkileyebilirler.   Psödoefedrin, dijitallerle beraber kullanıldığında ektopik pacemaker aktivitesi artabilir. Bu yüzden dijitalize edilen hastalarda CİRRUS® kullanımından kaçınılmalıdır.   Antasitler, psödoefedrinin absorbsiyonunu artırır, kaolin ise azaltır. Alerji deri testleri, antihistaminikler tarafindan inhibe edilirler ve bu testleri uygulamadan önce uygun bir wash-out periyodu gerekir.

Kontraendikasyonlar

Bileşiminde bulunan maddelerden birine, efedrin veya diğer piperazinlere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kullanılmamalıdır. Bir sempatomimetik içeren CİRRUS®, hipertansiyonu veya koroner arter hastalığı olan kişilerde; dihidroergotamin veya Monoamin Oksidaz (MAO) İnhibitörü kullananlarda (kullanımın sona ermesinden sonraki 2 hafta da dahil); feokromasitoma veya glokomu olanlarda; göz içi basıncı yüksek kişilerde veya üriner retansiyonu olanlarda kullanılmamalıdır. CİRRUS®‘un 12 yaş altındaki çocuklarda kullanımından kaçınılmalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Yetişkinler ile 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda, günde iki defa birer tablet (sabah ve akşam olmak üzere), aç veya tok karnına alınır. Tabletler tercihen bir miktar sıvıyla yutulmalı, çiğnenmemelidir.   Tedavi, normalde 2-3 haftayı aşmamalıdır. Nazal semptomlar yeteri kadar azaldığında, eğer gerekliyse tedavi setirizin ile sürdürülebilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz, günde bir tablete indirilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

yok

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

CİRRUS® Uzun Salım Film Tablet, 14 tabletlik blister ambalajlardadır.

Uyarılar/Önlemler

İçeriğinde bulunan psödoefedrin sebebiyle CİRRUS®, diabetes mellitus, hipertiroidi, hipertansiyon, taşikardi, aritmi, iskemik kalp hastalığı, böbrek veya karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda ve yaşlı kişilerde dikkatle kullanılmalıdır. Sempatomimetik ilaçlar (dekonjestanlar, iştah kesiciler, amfetamin gibi psikostimülanlar), trisiklik antidepresanlar, antihipertansif ilaçlar, alkol ve diğer SSS depresanları, dijital alan kişilerde; antikolinerjik aktivitenin istenmediği prostat hipertrofisi veya mesane boşalmasında tıkanıklık olan kişilerde kullanımına dikkat edilmelidir. Santral etkili diğer uyarıcılarda olduğu gibi, psödoefedrin suistimali de gözlenmiştir.   Galaktoz entoleransı, Lapp laktaz eksikliği veya glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadir herediter bozuklukları olan hastalar bu ilacı almamalıdır. Setirizin gibi yeni kuşak antihistaminiklerle uyku hali görülme sıklığı eski kuşaklara göre daha düşüktür. Önerilen dozlarda alındığında, araç kullanma yeteneği, uyku düzeni ve çalışma bandı performansının objektif ölçümlerinde klinik olarak ilişkili bir etki görülmemiştir. Klinik çalışmalarda, subjektif olarak uyku hali hissi bildirilmiş olduğundan, farklı ilaçların farklı bireylerde gösterebileceği değişkenlikler kesinlikle gözardı edilmemelidir.   Psödoefedrinin de herhangi bir etkisi bildirilmemiştir ve beklenmemektedir. Yine de, motorlu taşıt ve tehlikeli makineler kullanılacaksa önerilen dozların üzerine çıkılmaması önerilmektedir.   Gebelerde/Emzirenlerde Kullanım:   Gebelik ve embriyonik / fötal gelişim üzerindeki etkilerine dair hayvan çalışmaları yetersiz olup; insanlar için potansiyel risk bilinmemektedir. Teratojenik riskler açısından ‘B’ grubu olarak sınıflanan ilacın, gebe insanlarda güvenilirliği saptanmadığından, gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Hamilelik sırasında yanlışlıkla alındığı taktirde herhangi bir zararlı etki öngörülmemekle birlikte, tedavi bir an önce durdurulmalıdır. Setirizin ve psödoefedrin anne sütüne geçtiğinden, emzirenlerde kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kontrollü klinik çalışmalarda, CİRRUS® alan hastaların %1’inden fazlasında bildirilen advers etkiler, tek başına setirizin veya psödoefedrin için bildirilenlerden farklı değildir.   Setirizine bağlı olarak görülen istenmeyen etkiler genellikle SSS üzerindeki baskılayıcı veya paradoksik SSS uyarıcı etkilerine, antikolinerjik aktivitesine veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarıyla ilişkili bulunurken; psödoefedrine bağlı olarak görülen istenmeyen etkiler ise daha çok SSS uyarımı ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili bulunmuştur. Psödoefedrine bağlı izole iskemik kolit vakaları literatürde yer almaktadır.   PDR 2003 57th Ed.’e göre %2’den daha az sıklıkla bildirilen advers etkiler şunlardır:   Kardiyak bozukluklar:Aritmi, kalp yetmezliği, hipertansiyon, solgunluk, dolaşım kollapsı   Sinir Sistemi Bozuklukları: Anoreksi, albasması, tükürük salgısında artış, üriner retansiyon, koordinasyon bozukluğu, ataksi, konfüzyon, disfoni, hiperestezi, hiperkinezi, hipertoni, bacak krampları, migren, myelit, paralizi, parestezi, pitozis, senkop, tremor, vertigo, psödoefedrine aşırı duyarlı hastalarda SSS stimulasyonu,   Gastrointestinal Bozukluklar: Hepatik fonksiyon bozuklukları, diş çürüklerinde artış, konstipasyon, dispepsi, geğirme, flatulans, gastrit, hemoroid, iştah artışı, melena, rektal hemoraji, stomatit, dilde ödem, ağız kuruluğu, bulantı, kusma, iskemik kolit   Genito-Üriner Sistem Bozuklukları:Sistit, ağrılı idrar, hematüri, sık idrara çıkma, poliüri, idrar kaçırma, idrar yolları enfeksiyonu, dismenore, kadınlarda göğüs ağrısı, adet dönemi dışında kanama, vajinal akıntı, menoraji, vajinit   Kulak, Burun, Boğaz: İşitme bozuklukları, kulak ağrısı, ototoksisite, tinnitus   Metabolik ve beslenme: Dehidratasyon, diabetes mellitus, susuzluk hissi   Kas ve İskelet Sistemi: Eklem ağrısı, artrit, artroz, kas güçsüzlüğü, kas ağrısı   Psikiyatrik Bozukluklar: Anormal düşünceler, ajitasyon, amnezi, endişe, anksiyete, libido azalışı, kişilik bozuklukları, depresyon, sinirlilik, konsantrasyon bozuklukları, uyku bozuklukları, halüsinasyonlar   Solunum Sistemi: Bronşit, dispne, hiperventilasyon, balgam, pnömoni, solunum bozuklukları, rinit, sinüzit, üst solunum yolu infeksiyonları   Deri, Subkutan Doku Bozuklukları:Akne, alopesi, anjiyoödem, büllöz döküntüler, dermatit, deride kuruluk, ekzema, eritematöz döküntüler, çıban, hiperkeratoz, aşırı kıllanma, terlemede artış, papüler döküntüler, fotosensitivite, kaşıntı, purpura, sebore, deride nodüller, ürtiker   Göz: Görme bozuklukları, konjunktivit, glokom, gözde uyum bozuklukları, oküler hemoraji, konjunktiva kuruluğu, görme alanı defektleri   Diğer: Lenfadenopati, koku ve tat alma bozuklukları, asteni, ağrı, ateş,   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ
(Visited 47 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window