İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması COMBICID
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01CR04
ATC Açıklaması Sultamisilin
NFC Kodu GJ
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Kuru Süspansiyonlar/Şuruplar/Damlalar
Kamu Kodu A01972
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 52,33 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 46,7 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 11,61 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • sultamisilin (250 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Beta laktam antibiyotiklerin beyin omurilik sıvısında yüksek seviyelere ulaşması sonucu, konvülsiyonları içeren, nörolojik yan etkiler oluşabilir. Sulbaktam ve ampisilin hemodiyalize edilebilir.

Endikasyonlar

CombicidÒ duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda endikedir. Alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları; sinüzit, otitis media, epiglottit, bakteriyel pnömoni İdrar yolları enfeksiyonları ve piyelonefrit İntraabdominal enfeksiyonlar; peritonit, kolesistit, endometrit, pelvik sellülit Bakteriyel septisemi Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları Kemik ve eklem enfeksiyonları Gonokok enfeksiyonları CombicidÒ IM/IV ile başlangıç tedavisinden sonra sulbaktam/ampisilin idame tedavisi gerektiren hastalarda da sultamisilin kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Sultamisilin, içinde ampisilin ve beta-laktamaz inhibitörü sulbaktamın metilen grubu vasıtasıyla bağlandığı bir çifte esterdir. Kimyasal olarak sultamisilin, ampisilinin oksimetilpenisilinat sülfon esteridir ve molekül ağırlığı 594.7’dir.   Sulbaktamın penisiline dirençli organizmalarda oluşan çeşitli beta laktamazların irreversibl inhibitörü olduğu gösterilmiştir. Antibakteriyel aktivite olarak sulbaktam Branhamella catarrhalis, Pseudomonas cepacia, Neisseria, Acinetobacter calcoaceticus ve Bacteroides türlerine karşı gösterir. Sulbaktam sodyum dirençli organizmalar tarafından penisilin ve sefalosporinlerin tahrip edilmesini önler. Ayrıca penisilinlerle ve sefalosporinlerle beraber verildiğinde belirgin sinerjik etki gösterir. Sulbaktam bazı penisilinleri bağlayıcı proteinlere bağlandığından bazı hassas suşlar tek başına beta-laktam antibiyotiğe göre kombinasyona daha duyarlı kılınmışlardır. Ampisilin bu kombinasyonda bakterisid eleman olup hücre duvarı mükopeptidi biosentezini inhibe ederek aktif çoğalma döneminde bulunan duyarlı organizmalara karşı etkili olur.   Sultamisilin Staphylococcus aureus ve epidermidis (penisiline dirençli ve bazı metisiline dirençli suşlar dahil), Streptococcus pneumoniae; Streptococcus faecalis ve diğer streptokok türleri; Haemophilus influenzae ve H. parainfluenzae (hem beta-laktamaz pozitif hem de negatif suşlar); Branhamella catarrhalis, Bacteroides fragilis ve bununla ilgili türler dahil anaeroblar, Escherichia coli, Klebsiella türleri, Proteus türleri (hem indol pozitif hem indol negatif); Morganella morgagnii; Citrobacter türleri; Enterobacter türleri; Neisseria meningitidis ve Neisseria gonorrhoeae başta, dahil olmak üzere geniş bir spektrumdaki gram (+) gram (-) bakterilere etkilidir.

Farmakokinetik Özellikler

Oral uygulamadan sonra sultamisilin absorbsiyon sırasında hidrolize olur ve sistemik dolaşımda 1:1 molar oranda sulbaktam ve ampisilin sağlar. Oral dozun biyoyararlılığı, sulbaktam ve ampisilinin aynı miktardaki intravenöz dozunun % 80’idir. Gıdalardan sonra alınması sultamisilinin sistemik biyoyararlılığını etkilemez. Sultamisilin alınmasını müteakip ampisilin doruk serum seviyeleri, eşit dozdaki oral ampisilinin takriben iki katıdır. Hem sulbaktam hem de ampisilinin yarı ömürleri yaklaşık olarak bir saattir ve % 50-75’i değişmemiş olarak idrarla atılır.

Farmasötik Şekli

Oral Süspansiyon Hazırlamak için kuru toz

Formülü

Her 5 mL’de; Sultamisilin 250 mg (Tatlandırıcı olarak: Şeker, Aroma verici olarak: Kiraz esansı) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Ampisilin ve allopurinolün birlikte kullanımı hastalarda deri döküntüsü insidansını yalnız ampisilin alanlara göre önemli derecede arttırır. Ancak CombicidÒ  ve allopurinolün birlikte kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Kontraendikasyonlar

Penisilin allerjisi bulunan kişilerde kullanılması kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde;   30 kg’ın üstündeki çocuklarda erişkin dozu uygulanır. Erişkinlerde tavsiye edilen sultamisilin dozu günde iki kez 375-750 mg’dır.   30 kg’ın altındaki çocuklarda günlük doz 25-50 mg/kg/gün’dür, iki eşit doza bölünerek 12 saat arayla uygulanır.   Tedavi genellikle ateş düştükten ve hastalık belirtileri kaybolduktan 48 saat sonraya kadar sürdürülür. Tedavi normal süresi 5-14 gün arası değişebilir ancak gerekirse bu süre uzatılabilir.   Tablet yutamayan hastalarda ve bebeklerde oral süspansiyon şekli tercih edilmelidir.   Akut eklem romatizması ve glomerulonefriti önlemek amacıyla, hemolitik streptokoklara bağlı her türlü enfeksiyonun tedavisine en az 10 gün süreyle devam edilmesi tavsiye edilir.   Ciddi renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klirensi <30 ml/dak.) sulbaktam ve ampisilin eliminasyon kinetiği birbirine benzer şekilde etkilenmekte ve birinin diğerine plazma oranları değişmeden kalmaktadır. Böbrek yetmezliğinde doz aralığı, genel ampisilin uygulanmasında olduğu gibi uzatılır.   Süspansiyonun Hazırlanması: Etiket üzerindeki işaret çizgisinin yarısına kadar kaynatılmış, soğutulmuş su koyarak iyice çalkalayınız. Homojen bir dağılım için 5 dakika bekleyiniz. Etiket üzerindeki işaret çizgisine kadar su ekleyerek tekrar çalkalayınız. Sulandırılmış süspansiyon buzdolabında saklanmalı, 14 gün içinde kullanılmayan kısmı atılmalıdır.   KULLANMADAN ÖNCE ŞİŞEYİ İYİCE ÇALKALAYINIZ.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Yalnız IM kullanılmak üzere lidokainli çözücü içeren formlar: CombicidÒ 250 mg IM (250 mg ampisilin + 125 mg sulbaktam) CombicidÒ  500 mg IM (500 mg ampisilin + 250 mg sulbaktam) CombicidÒ 1.0 g IM (1000 mg ampisilin + 500 mg sulbaktam)   IM ve IV kullanılmak üzere steril enjeksiyonluk su içeren formlar: CombicidÒ  250 mg IM/IV (250 mg ampisilin + 125 mg sulbaktam) CombicidÒ  500 mg IM/IV (500 mg ampisilin + 250 mg sulbaktam) CombicidÒ 1.0 g IM/IV (1000 mg ampisilin + 500 mg sulbaktam)   Oral kullanılan formlar: CombicidÒ  40 mL Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz  (Pediatrik kullanım için) CombicidÒ  70 mL Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz CombicidÒ 375 mg Film Tablet CombicidÒ  750 mg Film Tablet

Saklama Koşulları

25oC’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

150 mL’lik şişelerde; 2.5 ve 5 mL işaretli ölçek ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Geçmişinde penisilin ve/veya birçok allerjene aşırı hassasiyeti olan kişilerde penisilin kullanımına bağlı, bazen fatal, aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bu yüzden penisilin tedavisinden önce geçmişteki penisilin, sefalosporin ve diğer allerjenlere duyarlılık reaksiyonları olup olmadığı dikkatle soruşturulmalıdır. Allerjik bir reaksiyon oluşursa ilaç kesilmeli hemen uygun tedaviye başlanmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyonlarda adrenalin kullanılmalıdır. Ayrıca oksijen, intravenöz steroidler ve entübasyon dahil hava yollarının açık tutulması sağlanmalıdır.   Diğer antibiyotiklerin kullanımında olduğu gibi, mantarlar dahil duyarlı olmayan organizmaların aşırı üreme belirtileri için devamlı gözlem gereklidir. Süperenfeksiyon görüldüğünde ilaç kesilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.   Uzun süre kullanımında böbrek, karaciğer ve hematopoetik sistemlerin periyodik olarak kontrolü tavsiye edilir. Bu yenidoğanlarda, özellikle prematürelerde önemlidir.   Gebelikte kullanımı: Gebelik kategorisi: B Hayvan çalışmalarında sulbaktam ya da ampisilinin fertilite üzerine veya fetüse zararlı bir etkisi saptanmamıştır. Ancak insanlarda hamilelik döneminde kullanım emniyeti henüz tespit edilmemiştir.   Laktasyonda kullanımı: Ampisilin ve sulbaktam düşük konsantrasyonda süte geçerler. Bu nedenle emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Genellikle sultamisilin iyi tolere edilir. Tedavi süresince gözlenen yan etkilerin çoğu hafif ve orta şiddette olup, normal olarak tolere edilir. Çok sık olmamakla birlikte bulantı, kusma, diyare, deri döküntüsü, kaşıntı, anemi, trombositopeni, eozinofili ve lökopeni görülebilir. Bu belirtiler geçici olup ilaç kesilince kaybolurlar ve duyarlılık reaksiyonları olarak kabul edilirler. Ayrıca karaciğer enzimlerinde yükselmeler olabilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window