İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması DEPOSILIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01CE30
ATC Açıklaması Kombinasyonlar
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Gecikmeli Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A02207
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 15,54 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 13,87 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 1,87 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E188E

İlaç Etken Maddeleri

  • penisilin G benzatin (600000 Ünite(IU))

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Aşırı dozda kullanılması halinde penisilin nöromüsküler hiperirritabilite ve konvülsif nöbetlere neden olabilecek potansiyele sahiptir.

Endikasyonlar

DEPOSİLİN 6.3.3 Enjektabl Toz İçeren Flakon benzilpenisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Tedavi, bakteriyolojik testler ve klinik cevaplarla yönlendirilmelidir. Streptokok enfeksiyonları: Üst solunum yollarının hafif ve orta şiddetteki enfeksiyonları, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, erizipel, kızıl Pnömokok enfeksiyonları: Hafif ve orta şiddetteki pnömoni ve otitis media DEPOSİLİN 6.3.3 sifiliz, gonore, yaws, bejel ve pinta gibi zührevi hastalıkların tedavisinde kullanılmaz. Bu hastalıkların tedavisi için DEPOSİLİN 1.2 Enjektabl Toz İçeren Flakon – DEPOSİLİN 2.4 Enjektabl Toz İçeren Flakon endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Benzilpenisilin, penisiline hassas mikroorganizmaların aktif çoğalma dönemi süresince bakterisit bir etki gösterir. Hücre duvarının mukopeptid yapısının biyosentezini inhibe eder. Stafilokokların birçok suşunu içeren penisilinaz üreten bakterilere karşı etkili değildir. Benzilpenisilin penisilinaz üreten suşlar dışındaki diğer stafilokoklara, streptokoklara ve pnömokoklara karşı yüksek in-vitro aktivite gösterir. Diğer duyarlı mikroorganizmalar Neisseria gonorrhoeae, Corynebacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, Clostridia, Actinomyces bovis, Streptobacillus moniliformis, Listeria monocytogenes ve leptospiralardır. Treponema pallidum da benzilpenisilinin bakterisit etkisine son derece duyarlıdır.

Farmakokinetik Özellikler

Sodyum benzilpenisilin intramüsküler enjeksiyondan çok kısa bir süre sonra benzilpenisilin halinde kanda gözlenirken, benzatin benzilpenisilin ve prokain benzilpenisilin düşük çözünürlüklerinden dolayı, enjeksiyon yerinden yavaşça emilerek benzilpenisiline hidroliz olurlar.   Sodyum benzilpenisilinin süratle emilip kana karışmasından dolayı, DEPOSİLİN 6.3.3’ün enjeksiyonundan 15-30 dakika sonra kanda maksimum benzilpenisilin seviyelerine ulaşılmakta ve daha sonra da benzatin ve prokain benzilpenisilinlerin yavaş emilim ve hidrolizleri sonucu kana uzun süre etkili seviyeleri korumaları nedeniyle 4 haftaya kadar süren etki elde edilmektedir.   Benzilpenisilinin yaklaşık % 60’ı serum proteinlerine bağlanır. İlaç çeşitli dokulara farklı miktarlarda dağılır. Böbreklerde en yüksek seviyelerde bulunurken, karaciğer, deri ve barsaklarda daha düşük miktarlarda bulunur. Diğer dokulara ve spinal sıvıya ise oldukça düşük oranlarda penetre olur. Normal böbrek fonksiyonları olanlarda ilaç tübüler yolla süratle atılır. Yeni doğanlarda, küçük çocuklarda ve böbrek fonksiyonları bozuk olan kişilerde atılım oldukça yavaşlar.

Farmasötik Şekli

DEPOSİLİN 6.3.3 Enjektabl Toz İçeren Flakon

Formülü

Her bir flakon 600.000 IU benzatin benzilpenisilin (benzatin penisilin G), 300.000 IU prokain benzilpenisilin (prokain penisilin G), 300.000 IU sodyum benzilpenisilin (sodyum penisilin G),  2 mg simetikon, 10 mg mannitol, 15 mg polividon ve 18 mg susuz trisodyum sitrat içerir. Her bir ampul (çözücü): Enjeksiyonluk su 2 ml.

İlaç Etkileşmeleri

Tetrasiklin, penisilinin bakterisidal etkisini antagonize edebileceğinden dolayı bu ilaçların birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Penisilin ve probenesit birlikte kullanıldıkları zaman, penisilinin böbrek tübüllerinden sekresyonu kompetitif olarak inhibe edilir, atılım hızı yavaşlar ve sonuçta görünür dağılım hacmi azalarak penisilinlerin kandaki seviyeleri artar ve etkileri uzar.

Kontraendikasyonlar

Penisilinlere aşırı duyarlığı bilinen kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Flakonunun kapağındaki metal diski koparınız ve alkol ile kauçuk tapanın yüzeyini siliniz. 4 cm uzunluğunda 1-2 no’lu iğne ile enjektöre enjeksiyonluk su çekiniz. Flakonu başaşağı çevirerek enjeksiyonluk suyu kuvvetle içine enjekte ediniz. Su ilavesi sırasında ve sonrasında süspansiyon homojen oluncaya kadar şişe devamlı çalkalanmalı ve süspansiyon hazırlandıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Bir defada kullanılmayan kısım atılır.   Enjeksiyon için uygun adale seçildikten ve enjektörle adaleye girildikten sonra piston geri çekilerek 2-3 saniye beklenir ve enjektörde kan çekildiğini gösterecek bir renk değişikliği olup olmadığına bakılır. Herhangi bir renk değişikliği kan damarına girildiğini gösterdiğinden, böyle bir durumda enjektör adaleden çekilerek başka bir yere yeniden dikkatle girilmelidir. Enjektörden kan veya renk değişimi olmaması halinde, şırınga muhteviyatı yavaşça enjekte edilmelidir.   Yavaş enjeksiyon sırasında enjeksiyon yerinde şiddetli ve ani ağrı oluşuyorsa enjeksiyona devam edilmemelidir. Derin intramüsküler enjeksiyon halinde kalçanın üst dış kadranına uygulanır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda uyluğun midlateral bölgesi tercih edilmelidir. Dozların tekrarlanması halinde enjeksiyon yeri değiştirilmelidir. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Üst-solunum yolunun A grubu streptokok enfeksiyonları (farenjit, tonsilit), yumuşak doku enfeksiyonları, kızıl ve erizipel: Her yaştaki çocuklarda A grubu streptokok enfeksiyonların tedavisi için DEPOSİLİN 6.3.3 Enjektabl Toz İçeren Flakon’un tek bir dozu (toplam 1.200.000 IU benzilpenisilin) genellikle yeterlidir. Yetişkinlerde 2-3 günde bir tek doz olarak uygulanır. Bu uygulamaya gerektiği kadar devam edilir.   Pnömokok enfeksiyonlar (pnömokoksik menenjit dışında): Bir doz DEPOSİLİN 6.3.3 Enjektabl Toz İçeren Flakon, 2 veya 3 gün aralıklarla tekrarlanır. Bu tedaviye hastanın vücut sıcaklığı normale döndükten 48 saat sonrasına kadar devam edilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

DEPOSİLİN    1.2 Enjektabl Toz İçeren Flakon DEPOSİLİN    2.4 Enjektabl Toz İçeren Flakon

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Isıdan ve nemden koruyunuz. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

1 Flakon 600.000 ünite benzatin benzilpenisilin, 300.000 ünite prokain benzilpenisilin ve 300.000 ünite sodyum benzilpenisilin 1 Ampul (çözücü) 2 ml enjeksiyonluk su, prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

DEPOSİLİN 6.3.3 Enjektabl Toz İçeren Flakon sadece verilen endikasyonlar için kullanılmalıdır. Penisilin tedavisi gören hastalarda ciddi ve bazen de fatal sonuçlar veren aşırı duyarlık (anafilaktik) reaksiyonları kaydedilmiştir. Bir penisilin tedavisi uygulamadan önce hastanın penisilinler, sefalosporinler ve diğer alerjenlere önceden aşırı duyarlık reaksiyonları olup olmadığı araştırılmalıdır. Alerjik bir reaksiyon meydana gelmesi halinde ilaç alımı kesilmeli ve uygun bir tedaviye geçilmelidir. Ciddi anafilaktik reaksiyonlar epinefrin ile acil bir tedaviyi gerektirir. Gereğinde oksijen, intravenöz steroidler ve hava yollarının açık tutulması için intübasyon uygulanmalıdır. Arter veya sinir içine veya yakınına enjekte edilmez. DEPOSİLİN ve diğer penisilin preparatlarının kazaen direkt arter içine veya yakınına hızlı enjeksiyonu sonucunda, kalıcı paraliz ile birlikte çarpraz miyelit, ekstremitelerin yakın bölümünde ve parmaklarda ampütasyonu gerektiren gangren, enjeksiyon yeri ve çevresinde nekroz ve deri döküntüleri ile sonuçlanan ciddi nörovasküler tahribata neden olabilir. Bu tip etkiler kalça, uyluk ve deltoid alanlara enjeksiyonu takiben de kaydedilmiştir.   Yanlışlıkla intravasküler uygulama sonucu kaydedilen diğer ciddi komplikasyonlar ise enjeksiyon yerinin distal veya proksimalinde ekstremitenin renk değişimi (solgunluk, lekeli görünüm veya siyanoz) ve bunu takiben kabarcık oluşumu; alt ekstremitede anterior ve/veya posterior bölgenin fasyotomisini gerektiren şiddetli ödem oluşumudur. Böyle bir durum bir uzman müdahalesini gerektirir.   Penisilin preparatlarının uyluğun ön-dış kısmında aynı bölgeye tekrarlanan intramüsküler enjeksiyonlarını takiben quadriceps femoris fibrozu ve atrofisi kaydedilmiştir.   Sinire veya yakınına yapılan enjeksiyonlar kalıcı nörolojik hasar meydana getirir. Streptokok enfeksiyonlarında uygulanan tedavinin doz ve süresinin organizmayı yok etmek için yeterli olması gerekir. Tedavinin tamamlanmasını takiben durumu değerlendirmek için kültür alınmalıdır.   Antibiyotiklerin uzun süreli kullanılması, funguslar da dahil duyarlı olmayan organizmaların üremesini artırabilir. Bir süperenfeksiyon meydana gelmesi halinde gerekli önlemler alınmalıdır.   Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı: Hamilelik kategorisi B: İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda hamilelik süresince fetus üzerinde herhangi bir advers etki gözlenmemiştir. Buna rağmen, bir tedbir olarak gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Benzilpenisilin, anne sütüne de geçer. Bu nedenle emziren annelerde kullanımı gerekiyorsa dikkatle uygulanmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Diğer penisilinlerde de olduğu gibi, özellikle penisilinlere karşı aşırı duyarlığı olan kişilerde veya geçmişinde alerji,astım, saman nezlesi veya ürtiker olan hastalarda duyarlık reaksiyonları meydana gelebilir. Prokaine duyarlık nadir görülür. Sifiliz tedavisinde uygulanan diğer tedavilerde de olduğu gibi, Jarisch-Herxheimer reaksiyonu kaydedilmiştir.   Parenteral benzilpenisilin uygulamasıyla şu advers reaksiyonlar kaydedilmiştir: Aşırı duyarlık reaksiyonları; deride kızarıklık (makülopapüler erupsiyondan eksfoliyatif dermatite kadar), ürtiker, laringeal ödem, ateş, eozinofili; diğer serum hastalığı benzeri reaksiyonlar (üşüme, ateş, ödem, eklem ağrısı ve halsizlik); anafilaksi. Ürtiker, diğer deri döküntüleri ve serum hastalığına benzer reaksiyonlar, antihistaminikler ve gerekiyorsa sistemik kortikosteroidlerle kontrol altına alınabilir.   Bu tip reaksiyonların meydana gelmesi halinde, tedavi edilen durum hayatı tehdit ediyorsa ve ancak benzilpenisilin tedavisiyle düzeltilebiliyorsa doktorun kararına göre ilaca devam edilir, ya da edilmez. Ciddi anafilaktik reaksiyonlar epinefrin, oksijen ve IV steroidlerin acil kullanımını gerektirir.   Hematolojik reaksiyonlar      : Hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni   Nörolojik reaksiyonlar          : Nöropati   Ürogenital reaksiyonlar           : Nefropati BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 73 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window