İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması FERRO
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B03AB06
ATC Açıklaması Ferrik sitrat
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A02995
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 6,97 TL (12 Haziran 2018)
Önceki Satış Fiyatı 6,81 TL (26 Şubat 2018)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • ferrik amonyum sitrat (150 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı durumunda aşırı diüreze bağlı elektrolit dengesi bozukluğu ve dehidratasyon görülür. Tedavi elektrolit dengesizliğini düzeltmeye yönelik olmalı ve sıvı takviyesine dikkat edilmelidir.   Miksiyon bozukluğu olan hastalarda (Ör:Prostat hipertrofisi) yeterli idrar sağlanmalı, bilinci bozuk hastalar bu yönden gözlenmelidir.

Endikasyonlar

Furomid; konjestif kalp yetmezliği, siroz ve böbrek hastalıklarında (nefrotik sendrom dahil) görülen ödemlerde; akut pulmoner ödemde, hipertansiyonda (tek başına veya bir antihipertansif ile birlikte) endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Furomid’in etkin maddesi olan Furosemid, hem proksimal ve distal tübüllerde hem de Henle lupunda sodyum ve klorür reabsorbsiyonunu önleyerek etki gösteren etkin bir diüretiktir. Proksimal ve distal tübüllerdeki etkisi karbonik anhidraz veya aldosteron üzerindeki inhibisyondan kaynaklanmamaktadır.

Farmakokinetik Özellikler

Furomid, oral kullanımdan sonraki 1 saat, İ.V. uygulamadan sonraki 5 dakika içinde diürez sağlar. Etkinliği oral uygulamalarda  6-8 saat, parenteral uygulamalarda ise 2 saat devam eder.   Furomid plasental barieri aşar ve süte geçebilir.   Furomid’in yaklaşık % 70’i gastrointestinal kanaldan emilir ve büyük bir kısmı değişikliğe uğramadan böbreklerden, az miktarı ise safra ile itrah edilir. Furomid özellikle güçlü bir diürez beklenen durumlarda tercih edilmelidir.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet;40 mg Furosemid ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

Oral yoldan yeterli elektrolit alınamaması, dijital kullanımı ve siroz mevcudiyetinde furosemid ile sağlanan ani diürez de hipokalemiye yol açabilir. Öte yandan aşırı potasyum kaybı ise dijital toksisitesini arttırabilir.   Sülfonamidlere aşırı hassasiyeti olanlarda, furosemid kullanımı ile allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.   Furosemid antihipertansif ilaçların ve adrenerjik blokerlerin etkisini arttırabilmekte süksinilkolin’in etkisini arttırabilmekte ve tubokürarin’in tesirini ise antagonize edebilmektedir.   Furosemid, aminoglikozidlerle birlikte kullanıldığında, özellikle böbrek fonksiyonları bozuk olanlarda, aminoglikozidlerin ototoksisitesini fazlalaştırabilmektedir. Bu nedenle hayati bir tehlike olmadığında, bu gruba dahil antibiotiklerle birlikte verilmemelidir.   Yüksek dozda salisilat kullananlarda, furosemid kullanımı salisilat toksisitesine yol açabilmektedir.   Furosemid, sefaloridin’ in nefrotoksisitesini arttırabilmekte ve lityum kullananlarda lityum toksisitesine yol açabilmektedir.   Bazı şahıslarda furosemid ile birlikte indometazin kullanılması, furosemidin natriüretik  ve antihipertansif etkisini azaltabilmektedir.

Kontraendikasyonlar

Furomid, hipotansiyonla birlikte olan veya olmayan sodyum eksikliklerinde ve/veya kan volümünün azaldığı hallerde (hipovolemi), şuur kaybının söz konusu olduğu karaciğer yetmezliğinde (coma hepaticum), ağır potasyum noksanlığında (hipopotasemi), müstahzarın etkin maddesine hassasiyeti olanlarda ve anüride kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

DOZ DÜZENİ KİŞİLERE GÖRE AYARLANMALIDIR.   ÖDEMDE:   Erişkinlere: FUROMİD’ in inisyal oral dozu 20-80 mg’ dır (Tek doz halinde). Bu doz hastanın cevabına göre 6-8 saat sonra tekrarlanabilir ve yeterli cevap alınana kadar 6-8 saatte bir, bir önceki doz 20-40 mg arttırılarak etkin doz saptanır. Tedavi, bu doz günde 1 veya 2 defa (Ör: Sabah 8 ve öğleden sonra 2’ de) verilerek sürdürülür. Ağır vakalarda günlük doz 600 mg’ a kadar, dikkatle arttırılabilmektedir.   Bebekler ve Çocuklara: Mutad inisyal oral doz, vücut ağırlığının her kg’ı için 2 mg’ dır. (Örneğin 5 kg’ lık bir çocuğa 5 X 2 = 10 mg) ve tek doz halinde verilir. Eğer sağlanan cevap yetersizse, her 6-8 saatte bir, bir önceki doz 1-2 mg arttırılarak etkin doz saptanır. 6 mg/kg’ dan yüksek dozlar tavsiye edilmez.   HİPERTANSİYONDA :   Erişkinlere: Mutad inisyal oral doz günde 2 defa 40 mg’dır. Yeterli cevap alınamazsa, tedaviye bir diğer antihipertansif ilaç eklenmelidir. Bu durumda kan basıncı yakından takip edilmelidir. Diğer antihipertansiflerle tedavi olanlara, bu ilaçların yanısıra Furosemid de verilmeye başlandığında, antihipertansiflerin dozu en az % 50 oranında azaltılmalı, gereğinde tamamen kesilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

FUROMİD 20 mg Ampul

Ruhsat Sahibi

DEVA HOLDİNG A.Ş. Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. 34303 No:1 Küçükçekmece/İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

27.11.1972 – 114 / 15

Saklama Koşulları

300C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.Işıktan koruyunuz.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Her tablette 40 mg Furosemid içeren 12 ve 50 tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Aşırı diürez, özellikle yaşlılarda dehidratasyon ve kan hacminin azalması ile birlikte dolaşım kolapsına, vasküler tromboza ve emboliye yol açabilir. Yüksek dozda furosemid verilen tuz kullanımı kısıtlanmış hastalarda, elektrolit dengesi bozulabilir ve hiponatremi, hipokloremik alkaloz ve hipokalemi görülebilir.   Elektrolit dengesi bozukluğu belirtileri, ağız kuruluğu, aşırı susama, yorgunluk, uyku hali, hipotansiyon, oliguri, aritmi, taşikardi, kaslarda kramp veya ağrı; bulantı ve kusmadır. FUROMİD kullanımı ile dehidratasyonla birlikte BUN düzeyinde reversibl yükselmeler görülebilir. Bu durum, özellikle böbrek yetmezliği olanlarda önlenmelidir.   FUROMİD ile tedavinin ilk aylarında sık sık, daha sonra periyodik olarak, serum-elektrolit, CO2 ve BUN tayini yapılmalı, sağlanan sonuçlara göre gerekli önlemler alınmalıdır. Serum ve idrarda elektrolit tayini, özellikle aşırı kusma görülen ve parenteral sıvılar verilen hastalarda önem taşır. Ağır ve ilerleyen böbrek hastalıklarında azotemi ve oliguri görüldüğünde furosemid kesilmelidir.   Siroz ve ascites’de furosemid ile tedaviye bir hastanede başlanmasında fayda vardır. Karaciğer koması ve elektrolit dengesi bozukluğunda, esas bulgularda düzelme olmadıkça furosemid verilmemelidir. Sirozda, elektrolit dengesindeki ani değişiklikler, hepatik komaya yol açabileceğinden, hasta gözetim altında tutulmalıdır. Potasyum klorür ve gereğinde bir aldosteron antagonisti verilmesi, hipokalemi ve metabolik asidozu önlemekte yarar sağlar. Kardiyak glikozitler veya antihipertansif ajanlarla birlikte kullanılacağı zaman doz, gözden geçirilmeli, ACE inhibitörleri kullanılacağı zaman furosemid dozu ya azaltılmalı veya tamamen bırakılmalıdır.   Furosemid kullanımı sistemik lupus eritematosusun kötüye gitmesine yol açabilir. Nadiren gut nöbetlerini ağırlaştırabilir.   Furosemid, serum kalsiyum düzeyini düşürebileceğinden, serumdaki kalsiyum düzeyi tayin edilmelidir. Çok ender olarak tetani görüldüğü bildirilmiştir. Furosemid kullanan diyabetli hastalarda veya latent diyabetten şüphe edilenlerde, periyodik olarak idrar ve kanda şeker tayini yapılmalıdır.   Yaşlılarda furosemid oldukça yavaş elimine edilir. Dozaj, alınan cevaba göre ayarlanmalıdır.   Gebelik ve Emzirme Devresinde Kullanılışı :    Furomid anne sütüne geçtiğinden, mutlaka kullanılması gerekiyorsa annenin süt vermeyi kesmesi gerekir.   Furosemid’in hamilelikte emniyetle kullanılabileceğini gösteren yeterli araştırmalar mevcut değildir. Bu nedenle ancak sağlayacağı yarar fetus üzerindeki muhtemel riskten daha fazla önem taşıyorsa verilmelidir.

Üretim Yeri

Deva İlaç San. ve Tic. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Mah. Atatürk Cad. No:32 Karaağaç-Çerkezköy/TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Furomid kullanımı ile görülebilecek yan tesirler şunlardır :   Gastrointestinal Sistem Reaksiyonları : Anoreksi, oral ve gastrik irritasyon, bulantı, kusma, diyare veya konstipasyon, intrahepatik kolestatik sarılık, pankreatit.   Merkezi Sinir Sistemi Reaksiyonları: Vertigo, parestezi, baş ağrısı, görme bulanıklığı, tinnitus ve işitme kaybı.   Hematolojik Reaksiyonlar: Anemi, lökopeni, agranülositoz (ender olarak), trombositopeni, aplastik anemi (ender olarak).   Dermatolojik-Hipersansitivite Reaksiyonları: Purpura, fotosansitivite, deri döküntüsü, ürtiker, eksfoliatif dermatit, eritema multiforme, pruritis, vaskulitis.   Kardiovasküler Reaksiyonlar: Ortostatik hipotansiyon görülebilir ve alkol, barbitürat veya diğer narkotiklerin kullanımı ile kötüye gidebilir.   Diğer: Hiperglisemi, glikozüri, hiperüresemi, adale spazmı, mesane spazmı, tromboflebit.    Yukarıda belirtilen yan tesirler ciddiyet kazandığında, doz azaltılmalı veya tedavi kesilmelidir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Araç ve makine kullanımına olumsuz bir etkisi yoktur.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

FERİFER-40 ORAL ÇÖZELTİ, 40 mg/5 ml

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksindeki demir (III) kompleks yapmış olduğundan yiyeceklerle ve ilaçlarla iyonik etkileşime girmesi beklenmez. Demir (II) tuzları magnezyum trisilikat ve karbonat gibi antiasitlerle birlikte alındığında tedavi cevapsız kalabilir. Süt ve yumurta demir emilimini azaltır. Tetrasiklin, kolestiramin antiasitler, penisilamin ve oral altın bileşikleri ile alınması gerekiyorsa, bir kaç saat arayla verilmelidir. Salisilatlar, fenilbutazon ve oksifenbutazonla birlikte kullanılması barsak mukozasında irritasyona neden olabilir. Demir tedavisi sırasında benzidin testi pozitif sonuç verebilir. Çay, kahve ve sütle birlikte kullanılmamalıdır. Barsak tümörü olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.

İlaç Nasıl Kullanılır

Doz aşımına bağlı herhangi bir intoksikasyon bidirilmemişse de bu durumda Desferrioksamin veya Kalsiyum disodyum EDTA kullanımı önerilmektedir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Her bir kaşık (5 ml) solüsyon, 40 mg demir (demir III polimaltoz kompleksi halinde) içerir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Ferifer 40 mg/5 ml Oral Çözelti’ nin herhangi bir ilaç ya da madde ile geçimsizliği olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beyaz fare ve sıçanlarda yapılan hayvan çalışmalarında vücut ağırlığına göre kilogram başına 2000 mg demirin oral yolla uygulanmasını takiben FERİFER için bir LD50 değeri belirlenememiştir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

İçerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılıkta, hemokromatozis, hemosiderozisde, aplastik, hemolotik, sideroakrestik anemilerde, talasemide, sürekli kan transfüzyonu yapılan kişilerde, kronik pankreatit ve karaciğer sirozunda kullanılmamalıdır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Ağız yolu ile kullanılır.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

13.04.11

Etkin Maddeler

FERİFER-40 Oral Çözelti, 40 mg/5 ml

Farmakodinamik Özellikler

24 ay

Farmakokinetik Özellikler

229/88

Farmasötik Form

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız

Gebelik Ve Laktasyon

Sorbitol (E420), sukroz, metil paraben sodyum (E219), propil paraben sodyum (E217), sitrik asit, vanilya esansı ve deiyonize su.

Doz Aşımı

Uzun süreli aşırı miktarda oral veya parenteral demir kullanımı dokularda demir birikmesine(hemokromatozis) neden olabilir. Demir preparatlarının,yanlışlıkla demir eksikliği anemisi dışındaki durumlarda aşırı miktarda alınması halinde ortaya çıkan akut demir dozaşımı tablosu,klinik olarak dört safhada seyreder.Aşırı yüksek dozun oral alımından 6 saat sonrasına kadar görülen ilk safhada,kusma ve ishal gibi belirtilerle gastro-intestinal toksissite söz konusudur. Hipotansiyon,taşikardi gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar,asidoz ve hiperglisemi gibi metabolik değişiklikler ve letharjiden komaya kadar değişen santral sinir sistemidepresyonları görülebilir.Hafif yada orta dereceli zehirlenme vakaları, genellikle bu ilk safhayı geçecek kadar ilerlemez. İkinci safha,aşırı ilaç alımından 6-24 saat sonra görülebilir ve geçici iyilik hali ve klinik stabilizasyon ile karakterizedir.Üçüncü safhada, metabolik asidoz,konvülsiyon,koma,hepatik nekroz ve sarılık,hipoglisemi,koagülasyon bozuklukları, oligüri veya renal yetmezlik,ve pulmoner ödemle birlikte gastrointestinal toksisite tekrar görülür.dördüncü safha,aşırı ilaç alımından birkaç hafta sonra görülebilir,gastrointestinal obstrüksiyon ve muhtemelen geç kalınmış hepatik hasar ile karakterizedir. Nispeten,küçük miktarlardaki demir de toksisite belirtileri oluşturabilir. Her kg. Vücut Ağırlığı için 30 mg.a eşdeğer demirden fazlasının bazı toksisite semptomlarına yolaçabildiği bildirilmiştir.akut lethal doz tahminleri180 mg/kg’a eşdeğer demirin üzerindedir. Akut demir zehirlenmesinde tedavinin prensibi,sindirim sisteminden demirin absorbsiyonunu süratle bloke etmektir.Zehirlenmenin şiddetini tespitetmede serum iyon konsantrasyonları yardımcı olabilir ona göre kusturma veya lavaj düşünülmelidir.Desferrioksamin ile selasyon( chelatıon) tedavisi gerekebilir.Semptomatik tedaviye yönelik diğer önlemler alınmalıdır.

Endikasyonlar

Ferro Aroma şurup,beslenme yetersizliği,dengesiz beslenme,gebelik emzirme dönemi ve kanamalardan sonra gelişen demir eksikliğine bağlı anemilerin tedavisinde kullanılır. Ayrıca,nekahat ve genel zafiyet hallerinde,gebelik ve emzirme dönemindeki demir eksikliği profilaksisinde de kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Demir ,vücut için gerekli temel elementlerden biridir;Kanda hemoglobin ve miyoglobin oluşumunun sağlanmasıoksijenin dokulara taşınması, oksidatit prosesin sürdürülebilmesi gibi önemli görevleri vardır. Birçok esansiyel enzim için bir ko-faktördür. Ferro Aroma şurup,demir eksikliğine bağlı olan eritropoietik abnormalitelarin düzeltilmesinde kullanılır.Demir eksikliğine bağlı olmayan hemoglobin değişikliklerini ve eritropoiezisi stimüle etmez.demir preparatları aynı zamanda,dildeki acılığın,disfaji,tırnak ve cilt distrofisi, ve dudak köşelerinin çatlaması gibi demir eksikliğine bağlı diğer semptomların tedavisinde de kullanılır.

Farmakokinetik Özellikler

Demirin absorbsiyonu ,preparatın farmasötik formuna,doza,eritopoiezisin derecesine ve diyete uygun olarak değişebilir.demir eksikliği olmayan bireylerde alınan demirin%3-10’u absorbe olurken,demir eksikliğinde bu oran,%20-30’a çıkar.Absorbsiyonu midenin asit sekresyonu artırdığından , aç karnıına demirin absorbsiyonu daha iyidir.vücut depolarının aşırı demir yüklü olduğu durumlarda da demir absorbsiyonu azalır. Demirin sindirim sisteminden emilimi düzensizdir en iyi duodenum ve paroksismal jejenumdan emilir.Emilen demir, gastrointestinal sistemin mükoza hücrelerinden direkt olarak kana geçerek transferrine bağlanır transferrin , kemik iliğine demir taşıyarak oradahemoglobine bağlanmasını sağlayan birglikoproteindir.

Farmasötik Şekli

ŞURUP

Formülü

FERRİK AMONYUM SİTRAT…….4.5 g. (=787.5 mg Fe+3 olarak) ŞEKER…………………………….90 g. SORBİK ASİT…………………..0.15 g. ÇİLEK ESANSI………………….0.15 g. GLİSERİN…………………………30 g. DEİYONİZE SU……………………k.m.

İlaç Etkileşmeleri

Demir tuzlarıyla tetrasiklinler birarada alındığında herikisinin de emilimi azalmaktadır.Heriki ilacın birarada verilmesi gerekiyorsa,alımları arasında 2-3 saatlik bir interval bulundurulmalıdır. Demir preparatlarıyla birlikte Kloramfenikol alınması, demire cevabı geciktirebilir . Bazı antiasitler, demir absorbsiyonunu azaltabilir. Demir tuzlarının,levodopa,karbidopa,metildopa ve penisilaminin klinik etkisini ve biyoyararlılığını azalttığı rapor edilmiştir. Demir tuzlarının ayrıca,flororoquinolon,siprofloksazin,ofloksazinin de absorbsiyonunu ve biyoyararlılığını azalttığı rapor edilmiştir. LABORATUAR TESTLERİYLE ETKİLEŞMELER; Hemoccult testi,demirin oksidasyonuna bağlı olarak yanıltıcı pozitif sonuçlar verebilir. Dışkının rengini siyaha boyadığından,dışkıda kan aranması testini(benzidin testi) zorlaştırabilir.

Kontraendikasyonlar

Hemokromatosis,hemosiderosis ve demir eksikliğine bağlı olmayan diğer anemik koşullarda(örneğin; thalassemia gibi) ve sık sık kantransfüzyonu yapılan kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Oral yolla alınan demir preparatlarının maksimum absorbsiyonu ve gastrointestinal sistem üzerine yan etkilerini azaltmak için,yemekle birlikte veya yemeklerden sonra alınması gerekmektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

FERRO AROMA SURUP 150 ML

Uyarılar/Önlemler

Parenteral demir ile oral demir tedavisinin beraber uygulanmaması önerilmektedir. Demir depolama veya demir absorbsiyon hastalıklarında,hemoglobinopati veya mevcut gastrointestinal hastalıkları olan kişilere demir preparatlarının verilmesinde dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Demir, oral yolla alındığında , bazı kişilerde gastrointestinal irritasyon sonucu kusma, bulantı ,karın ağrısı, diare, konsipasyon görülebilir.bu yan etkiler,ilacın yemekle birlikte veya yemekten sonra alınmasıyla giderilebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window