İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması FORPACK
Birim Miktarı 60
ATC Kodu R03AK07
ATC Açıklaması Formoterol ve Tıkayıcı Havayolu Hastalıklarında Kullanılan Diğer İlaçlar
NFC Kodu CT
NFC Açıklaması Akciğerlere Uygulanan İnhalasyon Kapsülleri
Kamu Kodu A13961
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 62,75 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 56 TL (19 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 20,21 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E492D

İlaç Etken Maddeleri

  • risedronat sodyum

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı semptomları bulantı, kusma ve gastrointestinal irritasyonu içerir. Tedavi, gastrik lavaj ve gerekirse serum elektrolitlerini düzeltilmesini içerir. Özgün antidotu yoktur.

Endikasyonlar

Romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit, bursit, tendinit, yumuşak doku yaralanmaları ve dismonere tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Flurbiprofen analjezik, antienflamatuvar ve antipiretik özelliklere sahip propiyonik asit türevi güçlü bir non-steroidal antienflamatuar ilaçtır. Flurbiprofen diğer prototip NSAİ ilaçlara benzer farmakolojik etkiye sahiptir. Etkilerini, diğer NSAİ ilaçlar gibi siklooksijenaz enzimini (COX-1 ve COX-2) baskılayarak prostaglandin sentezini engellemesi sayesinde gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Ağızdan alındıktan sonra flurbiprofen 100 mg tablet gastrointestinal sistemden hızlı bir şekilde emilir ve alındıktan 90 dakika sonra plazmada doruk konsantrasyona (Tmax) ulaşır. İlaç etkisini 1-2 saat içerisinde göstermektedir.   Dağılım: Albumin esas olmak üzere % 99 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Dağılım hacmi 0,12 L/kg’dır. Eliminasyon yarı ömrü 3-6 saattir.                                                                                       Metabolizma ve atılım: Flurbiprofen karaciğerde CYP2C9 enzimi ile metabolize olur ve iki önemli metabolitinin ([2-(2-floro-4′hidroksi-4-bifenil) propiyonik asit] ve [2-(2-floro-3′hidroksi-4′metoksi-4-bifenil propiyonik asit]) idrardan atılma oranları ve metabolik süreçleri yavaş salımlı ve diğer ağızdan kullanılan formlar için aynıdır. İlaç idrar yolu ile itrah edilmektedir. Oral alımı takiben flurbiprofen dozunun % 70’i ana ilaç ve metabolitler şeklinde idrar ile, % 3’den daha az bir kısmı idrarda değişmeden atılmaktadır. R- ve S-flurbiprofen’in eliminasyon yarı-ömürleri sırasıyla yaklaşık 4.7 ve 5.7 saattir.

Farmasötik Şekli

Film tablet

Formülü

Her bir FROLİX 100 mg film tablet, etken madde olarak 100 mg flurbiprofen ve boyar madde olarak indigo karmin lake ve titanyum dioksit içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Aşağıdaki ilaçlarla tedavi edilmekte olan bazı hastalarda ilaç etkileşimi bildirilmiştir: Antihipertansifler: Antihipertansif etki azalabilir. Diüretikler: Diüretik etki azalabilir. Diüretikler NSAİ ilaçların nefrotoksisite riskini arttırabilir. Kardiyak glikozitler: NSAİ ilaçlar kalp yetmezliğini artırabilir. Glomerüler filtrasyon oranını azaltabilir ve kalp glikozitlerinin plazma düzeylerini artırabilir. Lityum: Lityumun atılımı azalabilir. Metotreksat: Metotreksatın atılımını azaltabilir. Siklosporin: NSAİ ilaçlarla nefrotoksisite riski artabilir. Mifepriston: NSAİ ilaçlar mifepriston etkisini azaltabilirler; bu nedenle mifepriston kullanımından 8-12 gün sonra NSAİ ilaçlar kullanılmalıdır. Diğer analjezikler: İki ya da daha fazla NSAİ ilacın birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kortikosteroidler: Gastrointestinal kanama riski artabilir. Antikoagülanlar: Antikoagülan etki artabilir. Kinolon antibiyotikler: Birlikte NSAİ ilaç kullanımı kinolonların neden olabileceği konvülziyon riskini artırabilir. Tolbutamid ve antiasitlerle etkileşim saptanmamıştır. Standart laboratuvar testleri ile de etkileşim görülmemiştir. Alkol ile birlikte kullanılmamalıdır. (Gastrik mukoza irritasyonunda artış olabilir) Sarımsak, zencefil, at kestanesi, yeşil çay, ginseng, red clover, cat’s claw, fever few, evening primrose gibi antiagregan özellikli bitkiler ile alındığında antiplatelet aktivitede artma görülebilir.

Kontraendikasyonlar

Flurbiprofen aktif peptik ülseri olan ya da daha önce peptik ülser geçirmiş hastalarda kontrendikedir. Ayrıca daha önce flurbiprofen, aspirin ya da nonsteroid antienflamatuvar (NSAİ) ilaçlara karşı astım, rinit ya da ürtiker gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları olan hastalarda ve hamileliğin 3. trimesterinde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Ağız yoluyla kullanılır. Yetişkinlerde: Bölünmüş dozlar halinde günde 150-200 mg dır.Gerektiğinde günlük toplam doz 300 mg’a çıkarılabilir. Dismenorede: Semptomların başlangıcında 100 mg, bunu takiben 4-6 saat ara ile 50-100 mg alınır ve maksimum günlük doz 300 mg’dır. Çocuklar: 12 yaş altındaki çocuklarda kullanılması önerilmez.   Yaşlılarda: Yaşlılarda NSAİ ilaç gerektiğinde en düşük dozda kullanılmalı ve hastalar gastrointestinal kanama açısından izlenmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

Ali Raif İlaç San. A.Ş. İkitelli Organize San. Bölgesi Haseyad II.Kısım No:228 34306 İkitelli – İST

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

31.12.2008-217/ 79

Saklama Koşulları

25ºC ‘nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 film tabletlik ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Flurbiprofen bronşiyal astım öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Gastrointestinal kanama öyküsü, böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü NSAİ ilaçlar böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Bu hastalarda doz olabildiğince düşük tutulurken, böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Flurbiprofen kullanımı ile birlikte ödem bildirildiğinden kalp yetmezliği ve hipertansiyon öyküsü olan hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır.  Flurbiprofenin kanama zamanını uzatabileceği gösterildiğinden, anormal kanama potansiyeli olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.   Yaşlı hastalarda kanama ve ülserasyon gibi gastrointestinal yan etki insidansının daha yüksek olması nedeniyle, ilaç dikkatli kullanılmalı, etkili en düşük doz şeklinde uygulanmalıdır.   Gebelikte kullanımı: I. ve II. trimester için gebelik kategorisi C’dir. Hekim, ilacın sağlayacağı yararın fetüs üzerindeki potansiyel riskinden fazla olduğuna inanıyorsa, gebelikte kullanılabilir. III. trimesterde gebelik kategorisi D’dir. Gebe kadında yaşamı tehdit eden bir durumun tedavisi için gerekiyorsa, ya da ciddi bir hastalık halinde daha güvenilir ilaçlar kullanılamıyorsa veya etkisiz kalmışsa kullanılır. Gebeliğin üçüncü trimesteri sırasında sürekli NSAİ ilaç kullanımı, doğumun gecikmesi, uzaması, fetüste duktus arteriozusun erken kapanması ve yenidoğanda sürekli pulmoner hipertansiyon ile ilişkilidir.   Laktasyonda kullanımı: Emzirme sırasında anne sütüne geçen flurbiprofen miktarı zararlı olmayacak kadar düşüktür ancak prostaglandin inhibitörü ilaçların yeni doğanlar üzerindeki olası yan etkileri nedeniyle Flurbiprofen’in laktasyonda kullanılması tavsiye edilmez.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi Herhangi bir yan etkisi bilinmemektedir.

Üretim Yeri

Ali Raif İlaç San. A.Ş. İkitelli Organize San. Bölgesi Haseyad II.Kısım No:228 34306 İkitelli – İST

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Flurbiprofen tedavisi ile seyrek olarak görülen yan etkiler hafif şiddette doza bağlı ve geçicidirler:   Gastrointestinal: Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı, melena, hematemez, ülseratif stomatit ve gastrointestinal kanama. Aşırı duyarlılık: Alerjik reaksiyonlar ve anafilaksi, astım, bronkospazm ya da dispne gibi solunum yolu reaksiyonları, kaşıntı, ürtiker, purpura, anjiyoödem gibi deri reaksiyonları. Daha seyrek olarak da büllöz dermatozlar (epidermal nekrolizis ve eriteme multiforme) Kardiyovasküler: Ödem    Daha seyrek olarak bildirilen yan etkiler:   Renal: İntersitisyel nefrit, nefrotik sendrom, böbrek yetmezliği. Hepatik: Karaciğer fonksiyon bozukluğu, hepatit ve sarılık, karaciğer enzimlerinde yükselme. Nörolojik ve özel duyular: Görme bozuklukları, optik nörit, baş ağrısı, parestezi, depresyon, konfüzyon, halüsinasyon, kulak çınlaması, yorgunluk, baş dönmesi, sersemlik. Hematolojik: Trombositopeni, nötropeni, aplastik anemi, hemolitik anemi. Dermatolojik: Fotosensitivite Oftalmik: Korneal yara iyileşmesinde yavaşlama, gözlerde hafif batma, kaşıntı ve yanma, gözde irritasyon.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Şimdiye kadar insanlarda zehirlenme vakası bildirilmemiştir. Antidotu yoktur. Aşırı doz halinde mide boşaltılıp yıkanır, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır.

Endikasyonlar

Mukus salgısının koyu ve yapışkan olması ile birlikte olan akut ve kronik solunum yolu hastalıklarında.

Farmakodinamik Özellikler

Bazı solunum yolu hastalıklarında mukus salgısının koyu ve yapışkan olması, dışarı atılmasını engellediğinden öksürük ve solunum güçlüğüne sebep olur. Ambroksol, mukusu sulandırır ve salgılanmasını normalleştirir. Neticede sil vibratillerin normal çalışmasını, balgamın kolayca atılmasını sağlayarak solunum güçlüğünü giderir ve öksürüğü azaltır.

Farmakokinetik Özellikler

Ambroksol, ekspektoran etkili bir madde olan bromheksinin metabolitidir. Oral yoldan alındığında hızla ve tam olarak absorbe olur. Karaciğerde ilk geçiş etkisine uğrayarak üçte bir oranında metabolize edilir. Aç karnına alındığında 2,5 saat içinde maksimum kan konsantrasyonuna ulaşır. Terapötik kan konsantrasyonu, 30 ng/ml’dir. İdame tedavisi sırasında 50 ng/ml’lik bir kan konsantrasyonunu korur ancak vücutta birikmez. Plazma proteinlerine %90 oranında bağlanır. Yarı ömrü, yaklaşık 9-10 saattir. Büyük ölçüde metabolizasyona uğrayarak %90’ı glukuronidler halinde %10’u değişmemiş olarak ve hemen hemen tamamen idrarla itrah edilir.

Farmasötik Şekli

Şurup

Formülü

Özellikle kalp glikozidleri, kortikosteroidler, bronkodilatörler, diüretik ve antibiotiklerle karşılıklı etkileşimi yoktur. Ancak atropin ve antimuskarinik etki gösteren amantadin, trisiklik antidepresanlar, haloperidol, antihistaminikler, prokainamid gibi diğer ilaçlar (ipratropium) silier motilite ve mukosilier klirensi azaltarak mukoza salgılarının birikimine yol açabilir.

İlaç Etkileşmeleri

Bromheksin veya ambroksola aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmaz.

Kontraendikasyonlar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında, ambalajında, çocukların göremeyeceği ve ulaşamayacağı bir yerde saklayınız.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Fluibron® Pediatrik Şurup; 150 ml şurup içeren şişelerde, 5 ml’lik ölçeği ile birlikte.

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Oral alımın mümkün olduğu ve nütrisyon desteği gerektiren, kronik hastalıklara bağlı malnütrisyon Disfaji olguları, baş-boyun hasarı/cerrahisi, kanser kaşeksisi/tedavi süreci, geriyatri  Perloperatif süreç, kritik hastalıklar, nekahet, gebelik, emzirme, büyüme dönemleri gibi durumlar Sıvı kısıtlaması/düşük hacim gereksinimi Artmış kalori / protein gereksinimleri

Farmakodinamik Özellikler

Farmakokinetik Özellikler

Farmasötik Şekli

Oral, sıvı beslenme desteği

Formülü

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

Kalori açığına denk gelen miktar (günde 5-7 kutu ile tüm besin gereksinimleri karşılanır) yavaş yavaş yudumlanarak içirilmelidir.  Genel olarak soğuk tüketilmesi önerilir, ancak bireysel tercihlere göre, kaynatmamak koşuluyla ısıtılarakta içilebilir. 

Kullanım Şekli Ve Dozu

Fortimel Energy Multi Fibre Vanilya Aromalı (200 ml) Fortimel Energy Multi Fibre Karamel Aromalı (200 ml)

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

Açılmamış ambalajlar oda sıcaklığında, uzun süre bekletilecekse serin bir yerde saklanmalıdır. Açıldıktan sonra ise ağzı sıkıca kapatılarak 24 saat buzdolabında kalabilir. 

Saklama Koşulları

200 ml’lik ambalajda

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Tüple beslenmede kullanılması önerilmez. Bioplus gastrointestinal işlem yokluğu, tam intestinal tıkanma gibi enteral beslenmenin kontrendike olduğu koşullarda, posasız beslenme istenen durumlarda, galaktozemili hastalarda ve 1 yaşın altındakilerde kullanılmaz.

Uyarılar/Önlemler

Üretim Yeri

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

AİRPACK 12/200 mcg İnhalasyon için toz içeren 60 ve 120 kapsül, PVC/PVDC/Alü blister ambalajlarda İnhalasyon cihazı içeren karton kutuda, kullanma talimatı ile birlikte piyasaya sunulmaktadır

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

AİRPACK'in araç ve makine kullanmaya herhangi bir etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

AİRPACK 12/200 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül

İlaç Nasıl Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Budesonid, formoterol ya da inhale edilen laktoza (düşük miktarlarda süt proteinleri içerir) karşı aşırı duyarlılığı (alerji) olanlarda kullanılmamalıdır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

*

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

235/59

Doz Aşımı Ve Tedavisi

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Etkin Maddeler

 Laktoz

Farmakodinamik Özellikler

Laktoz
(Visited 90 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window