İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması LANSOR
Birim Miktarı 14
ATC Kodu A02BC03
ATC Açıklaması Lansoprazol
NFC Kodu CY
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Diğer Kapsüller
Kamu Kodu A04541
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 14,91 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 13,31 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 8,37 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E035A

İlaç Etken Maddeleri

  • lansoprazol (30 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Lansoprazol’ün bilinen bir antidotu yoktur. Doz aşımı halinde semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır. Lansoprazol hemodiyaliz yoluyla dolaşımdan uzaklaştırılamaz.

Endikasyonlar

Duodenal ülser Gastrik ülser Reflü özafajit’in kısa süreli tedavisinde Zollinger-Ellison sendromu dahil patolojik hipersekresyonun uzun süreli tedavisinde Helicobacter pylori enfeksiyonu ile birlikte seyreden duodenal ülser tedavisinde

Farmakodinamik Özellikler

Etki mekanizması : Lansoprazol antisekretuvar maddeler sınıfından bir benzimidazol türevi olup, mide paryetal hücrelerinin sekresyon yüzeyindeki H+/K+-ATPaz enzimini spesifik olarak inhibe ederek gastrik asit sekresyonunu azaltır. Lansoprazol’ün antikolinerjik ve histamin-H2-reseptör antagonist etkileri yoktur. Paryetal hücrelerdeki H+/K+-ATPaz enzim sistemi asit (proton) pompası olarak bilindiğinden lansoprazole de asit (proton) pompası inhibitörü denir. Asit pompası paryetal hücreler tarafından asit yapımının son aşamasıdır. Lansoprazol asit yapımını son aşamada bloke etmesi sonucu, bazal veya hangi uyarı ile olursa olsun, uyarıya bağlı gastrik asit sekresyonunu dozla orantılı olarak inhibe eder.

Farmakokinetik Özellikler

Absorpsiyon : LANZEDİN Kapsül enterik kaplamalı granüller içerdiğinden absorpsiyon ancak granüller mideyi terkettikten sonra başlar. Lansoprazol oral yolla çabuk absorbe olur ve ortalama 1.7 saatte Cmax değerine erişir. Mutlak biyoyararlanımı % 80’nin üstündedir. Sağlıklı kimselerde yarı ömrü ortalama 1.5 (± 1.0) saattir. İlaç yemeklerden 30 dakika sonra verilirse Cmax ve AUC % 50 azalır. İlaç yemeklerden önce verilirse yemekler absorpsiyonu etkilemez.   Dağılım : Lansoprazol plasma proteinlerine % 97 oranında bağlanır. Bağlanma oranı 0.05 – 5.0 mcg/ml’lik plasma konsantrasyonları arasında değişmez.   Metabolizma : Lansoprazol geniş ölçüde karaciğerde metabolize olur. Plasmada iki metaboliti ölçülebilir miktarlarda bulunur. Bunlar Lansoprazol’ün hidroksile olmuş sülfonil ve sülfon deriveleridir.   Bunların antisekretuvar aktiviteleri yoktur. Lansoprazol paryetal hücre kanaliküllerinde iki aktif metabolitine dönüşerek (H+,K+) – ATPaz enzimini inhibe eder. Bu metabolitler sistemik dolaşımda bulunmaz. Lansoprazol’ün plazma eliminasyon yarı ömrü antisekretuvar etkisinin süresini yansıtmaz. Plazmadaki yarı ömrü 1 saatten az olduğu halde asit inhibe edici etkisi 24 saatten fazla sürer.   Eliminasyon : Ağız yoluyla verilen Lansoprazol tamamen değişime uğrayarak metabolitleri şeklinde vücuttan atılır. 14C-Lansoprazol’ün tek doz halinde oral yolla verilmesinden sonra verilen dozun 1/3’ü idrarla, 2/3’ü feçesle atılır. Bu da metabolitlerin büyük bir kısmının safra yolu ile atıldığını gösterir.   Karaciğer hastalarında eğrinin altındaki alan (EAA) önemli derecede artar ve sülfon metaboliti birikir. Kompanse karaciğer hastalarında Cmax yükselir.   Yaşlılarda Lansoprazol klerensi biraz azalır. Ancak tekrarlanan dozlarda ilaç birikimi görülmez. Yaşlılarda Cmax’da artış gözlenmez.  

Farmasötik Şekli

Enterik Kaplı Mikropellet İçeren Kapsül

Formülü

Her enterik kaplı mikropellet kapsül ; 30 mg Lansoprazol içerir. Yardımcı madde ve boyar madde olarak ; Şeker, Demir oksit ve Titanyum dioksit kullanılmıştır.

İlaç Etkileşmeleri

Lansoprazol sitokrom P450 sistemi ve özellikle CYP3A ve CYPZC19 izozimleri tarafından metabolize olur. Araştırmalar göstermiştir ki Lansoprazol aynı enzim sistemi tarafından metabolize olan şu ilaçlarla önemli bir etkileşim göstermemektedir : warfarin, antipirin, indometasin, ibuprofen, fenitoin, propranolol, prednison, diazepam, klaritromisin ve terfenadin.   Teofilin ile birlikte verildiğinde teofilin klerensinde ufak (% 10) bir artış gözlenir. Bunun klinikte önemi olması ihtimali zayıftır. Ancak yine de teofilin alan hastalarda Lansoprazol   tedavisine başlarken veya bitirirken teofilin dozu gerekiyorsa yeniden titre edilerek etkili kan seviyeleri sağlanmalıdır.   Lansoprazol’ün amoksisilin ile klinikte önem taşıyan bir etkileşimi yoktur.   Lansoprazol 30 mg ile 1 g sukralfat birlikte verildiğinde Lansoprazol’ün absorpsiyonu azalır ve biyoyararlanımı % 17 oranında azalır. Bunun için Lansoprazol sukralfattan en az yarım saat önce alınmalıdır. Antasidler birlikte kullanıldığında Lansoprazol’ün etkisini engellemez.   Lansoprazol mide asit sekresyonunda kuvvetli ve uzun süreli bir inhibisyon yaptığından biyoyararlılıkları mide pH’sına bağlı ilaçların, absorpsiyonunda teorik olarak bir azalma beklenebilir. (ketokonazol, ampisilin esterleri, demir tuzları, digoksin).  

Kontraendikasyonlar

LANZEDİN 30 mg Enterik Kaplı Mikropellet İçeren Kapsül Lansoprazol’e karşı veya kapsüldeki maddelerden herhangi birine karşı hipersensitivitesi olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Duodenal ülserin kısa süreli tedavisi :   Tavsiye edilen doz 4 hafta süre ile günde 1 kere 30 mg’dır.   Helicobacter pylori’nin yok edilmesi için üçlü tedavi :   Lansoprazol 30 mg, amoksisilin 1 gram ve klaritromisin 500 mg, 12 saat ara ile günde 2 kere 10-14 gün süre ile verilir.   İkili tedavi : (Lansoprazol / Amoksisilin)   30 mg Lansoprazol ve 1 g amoksisilin 8 saat ara ile günde 3 kere 14 gün süre ile verilir.   Duodenal ülserde iyileşmeyi idame için :   Tavsiye edilen doz günde 1 kere 30 mg’dır.   Gastrik ülserin kısa süreli tedavisi :   Tavsiye edilen doz günde 1 kere 30 mg olup 8 haftaya kadar alınabilir.   Gastroösofageal reflüks hastalığı (GERD) :   Semptomatik vakaların kısa süreli tedavisi için :   Günde 1 kere 30 mg Lansoprazol 8 haftaya kadar alınabilir.   Eroziv özofajitin kısa süreli tedavisi : Günde 1 kere 30 mg Lansoprazol 8 haftaya kadar alınabilir. İyileşmeyen vakalarda (% 5-10) ikinci bir 8 haftalık kür uygulanabilir. Yine iyileşme olmazsa 8 haftalık kür tekrarlanabilir.   Eroziv özofajitte iyileşmenin korunması :   Tavsiye edilen doz günde 1 kez 30 mg Lansoprazol’dür.   Patolojik hipersekresyon durumları ve Zollinger-Ellison sendromu :   Doz hastanın durumuna göre bireysel olarak tayin edilir. Başlangıç dozu günde 1 kere 60 mg’dır. Doz hastanın ihtiyacına göre ayarlanır ve klinik olarak endike olduğu sürece uygulanır. Lansoprazol günde 2 kere 90 mg’a kadar dozda kullanılmıştır.   Günlük doz 120 mg’ı geçerse bu ikiye bölünerek 12 saat ara ile verilmelidir. Bazı Zollinger-Ellison vakalarında Lansoprazol tedavisine 4 yıl devam edilmiştir.   Yaşlılarda ve böbrek hastalarında doz ayarlamasına lüzum yoktur. Ağır karaciğer hastalığında doz ayarlaması gerekebilir. Klinik araştırmalarda Lansoprazol antasidlerle birlikte kullanılmıştır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Bulunmamaktadır.

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan ve nemden koruyarak saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

LANZEDİN 30 mg Enterik Kaplı Mikropellet İçeren Kapsül, 14 ve 28 enterik kaplı mikropellet kapsül

Uyarılar/Önlemler

Gebelikte Kullanım : Yapılan araştırmalarda lansoprazolün deney hayvanlarında teratojenik etkisi gözlenmemiştir. Bununla beraber hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrol edilmiş araştırmalar mevcut değildir. Hayvan denemeleri insanlarda görülen sonuçları her zaman yansıtmadığından LANZEDİN 30 mg Enterik Kaplı Mikropellet İçeren Kapsül hamilelikte ancak önemli bir endikasyon varsa kullanılmalıdır.(Kategori B) Süt Verme Döneminde Kullanım : Lansoprazol’ün anne sütüne geçip geçmediği bilinmiyor. Ancak birçok ilaç anne sütüne geçtiğinden emziren annelerde ya emzirmeye ya da Lansoprazol tedavisine son verilmelidir.   Pediatrik Hastalarda Kullanım : Lansoprazol’ün pediatrik hastalarda etkinliği ve güvencesi henüz belirlenmiş değildir.   Geriatrik Hastalarda Kullanım : Lansoprazol klerensi azalırsa da ilaç birikimi olmadığından ve Cmax yükselmediğinden doz ayarlaması gerekmez.   Karaciğer Hastalığı : Karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlarda Lansoprazol’ün yarı ömrü uzar ve eğrinin altındaki alan (EAA) artar. Ağır karaciğer hastalığı olanlarda doz azaltılması gerekebilir.   Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi : Lansoprazol’ün sinir sistemi üzerinde klinik etkisi yoktur. Dikkat ve konsantrasyonu, reaksiyon zamanını ve psikomotor performansı etkilemez. Lansoprazol alan hastaların araç ve makine kullanmalarında bir sakınca yoktur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Genel olarak gerek kısa süreli, gerekse uzun süreli Lansoprazol tedavisine iyi tahammül edilir. Aşağıdaki tabloda sıklığı % 1’den fazla olan ve Lansoprazol tedavisine bağlı olmaları mümkün veya muhtemel yan etkiler gösterilmiştir.   Vücut sistemi / Advers reaksiyon Lansoprazol (n=1457) % Plasebo (n= 467) % Tüm vücut Karın ağrısı 1.8 1.3 Sindirim sistemi Diare 3.6 2.6 Bulantı 1.4 1.3   Başağrısı da % 1’in üstünde görülmüşse de bu plasebo grubunda daha sıktır. Diyarenin sıklığı, Lansoprazol’ün 15 ve 30 mg dozları için her iki grupta aynıdır, fakat 60 mg doz için Lansoprazol grubunda daha yüksektir. Lansoprazol tedavisi sırasında görülen ve sıklığı % 1’den az olan yan etkiler şunlardır : Anoreksi, konstipasyon, dispepsi, ağızda kuruluk, artralji, kaşıntı, ürtiker, adet düzensizliği, çarpıntı, miyalji, kulak çınlaması.   Laboratuvar değerlerinde değişmeler :   Karaciğer fonksiyon testlerinde SGOT (AST) ve SGPT (ALT) de artma ; kreatinin alkalen fosfataz, globulin, glukokortikoidler, LDH, gastrin seviyelerinde artma. Lökosit, elektrolit, kolesterol, trombosit değerlerinde artma veya azalma. Bilirubinemi, eosinofili ve hiperlipidemi.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Lansoprazol’ün bilinen bir antidotu yoktur. Diyaliz ile vücuttan uzaklaştırılamaz. Aşırı doz durumlarında semptomatik tedavi dışında başka bir tedavi önerilmemektedir.

Endikasyonlar

Lansor 30 mg Mikropellet Kapsül yetişkinlerde;    Duodenal ülserin kısa süreli tedavisi,    Benign gastrik ülserin kısa süreli tedavisi,    Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların neden olduğu gastrik ülser,    Gastroözofageal reflü hastalığı ve erosif özofajitin kısa süreli tedavisi,    Zollinger-Ellison Sendromu dahil patolojik hipersekresyon durumlarının uzun süreli tedavisi,    H. Pylori enfeksiyonu ile birlikte seyreden duodenal ülser tedavisinde endikedir.   Lansor 30 mg Mikropellet Kapsül, 1-11 yaş pediyatrik hastalarda görülebilen;  Semptomatik gastroözofajeal reflü hastalığının kısa süreli tedavisi,  Erosif özofajitin kısa süreli tedavisinde de kullanılmaktadır.

Farmakodinamik Özellikler

Lansoprazol gastrik paryetal hücrelerde, asit (proton) pompası olarak adlandırılan H+/K+-ATPaz enzimi üzerindeki spesifik inhibisyonu ile gastrik asit sekresyonunu azaltır. Etki mekanizması sayesinde, asit oluşumuna yol açan uyarının niteliği ne olursa olsun, asit sekresyonunu son fazında bloke eder.   Lansoprazol’ün 30 mg’lık tek oral dozunun alınmasını takiben gastrik asit sekresyonunda mükemmel, hızlı ve gün boyu süren bir inhibisyon sağlanır. Yapılan çalışmalarda 30 mg’lık tek oral dozu alındıktan 2 saat sonra gastrik asit sekresyonunu % 97 oranında inhibe ettiği ve 24 saat sonunda bile asit sekresyonunun tedavi öncesi seviyelerinin % 50 altında kaldığı gözlenmiştir. Bir haftalık tedavi sonunda ise inhibisyon oranı % 90 civarındadır. Mide ve duodenum ülserinde endoskopik sikatrizasyon oranı, Lansoprazol’ün 30 mg/gün’lük dozu ile 2 haftalık tedavi sonunda % 75, 4 hafta sonunda ise % 95 olarak bulunmuştur. Aynı olgu reflü özofajitte 4 haftalık tedavi sonunda % 80, 8 haftalık tedavi sonunda ise % 95’dir.

Farmakokinetik Özellikler

Lansoprazol asit ortamda tahrip olduğu için mide asidine dirençli enterik kaplı granüller halinde oral yoldan alınır. Absorpsiyonu hızlıdır. Maksimum plazma konsantrasyonlarına 1-2 saatte ulaşır. Lansoprazol, plazma proteinlerine % 97 oranında bağlanır. Besinlerle birlikte alınması biyoyararlanımını azaltabilir. Plazma eliminasyon yarılanma ömrü ortalama 1.4 saattir. Bu özelliği tedavi süresince değişmez. Başlıca biliyer sistemden elimine edilir. Alınan dozun % 15-30’u hidroksil türevleri halinde idrarla atılır.

Farmasötik Şekli

Mikropellet kapsül

Formülü

Her kapsül, mide asidine dayanıklı enterik kaplı mikropelletler halinde 30 mg Lansoprazol içerir.   Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit (E171), sarı demir oksit (E172), eritrosin (E127).

İlaç Etkileşmeleri

Lansoprazol sitokrom P450 enzim sistemleri ile metabolize olmakla birlikte sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmalarda aynı sistemi kullanan warfarin, antipirin, indometazin, ibuprofen, fenitoin, propranolol, prednizolon ya da diazepam ile klinik olarak önem taşıyan bir etkileşim saptanmamıştır. Lansoprazol’ün teofilin ile birlikte kullanımı, teofilin klirensinde minör (% 10) bir artış oluşturabilir. Bu nedenle teofilin ile birlikte kullanım sırasında gereğinde doz ayarlaması yapabilmek için hastalar yakından takip edilmelidir. Lansoprazol’ün sukralfat ile birlikte kullanımı biyoyararlanımını % 30 oranında azaltmaktadır. Bu yüzden Lansoprazol, sukralfat alınımından en az yarım saat önce kullanılmalıdır.   Lansoprazol gastrik asit sekresyonunu inhibe ettiği için biyoyararlanımları açısından gastrik pH’nın önemli olduğu Ketokonazol, Ampisilin esterleri, demir tuzları, digoksin gibi ilaçların emilimini etkileyebilir.   Lansoprazol antasitlerle birlikte kullanılabilir.

Kontraendikasyonlar

Lansoprazol’e ve içerdiği diğer maddelere karşı duyarlılığı olanlarda, ciddi renal yetmezlik ve kreatin klerensinin 30 ml/dakika olduğu durumlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Yetişkinlerde   Duodenal ülser Tavsiye edilen doz 4 hafta süreyle günde bir defa 30 mg’dır.    Benign gastrik ülser Kısa süreli tedavide tavsiye edilen doz 8 haftaya kadar süreyle günde bir defa 30 mg’dır.   Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların neden olduğu gastrik ülser Tavsiye edilen doz 8 haftaya kadar süreyle günde bir defa 30 mg’dır.   Gastroözofageal reflü hastalığı ve erosif özofajitin kısa süreli tedavisi Tavsiye edilen doz 8 haftaya kadar süreyle günde bir defa 30 mg’dır. 8 hafta süreyle lansoprazol verilen hastalarda herhangi bir iyileşme görülmezse, 8 haftalık bir ek tedavi yararlı olabilir.  Zollinger-Ellison Sendromu dahil patolojik hipersekresyon durumları Yetişkinlerde tavsiye edilen başlangıç dozu günde bir defa 60 mg’dır. Dozlar tedaviye alınan yanıta göre ayarlanmalıdır. Tedaviye klinik yönden gerekli görüldüğü sürece devam edilmelidir. Günde iki defa 90 mg’a kadar dozlar uygulanmıştır. 120 mg’dan daha yüksek günlük doz bölünmüş dozlar halinde uygulanmalıdır.   H. Pylori enfeksiyonu ile birlikte seyreden duodenal ülser tedavisinde Lansor 30 mg Mikropellet Kapsül aşağıda belirtilen uygun antibiyotik kombinasyonlarıyla birlikte kullanılır:   İkili tedavi:  (Lansoprazol / Amoksisilin)   Tavsiye edilen doz 14 gün süreyle günde 3 defa, 8 saatte bir alınan 30 mg lansoprazol (1 kapsül) ve 1 g amoksisilindir.   Üçlü tedavi: (Lansoprazol / Amoksisilin / Klaritromisin)   Tavsiye edilen doz 10-14 gün süreyle günde 2 defa, 12 saatte bir alınan 30 mg lansoprazol (1 kapsül), 1 g amoksisilin ve 500 mg klaritromisindir.   lanSOR 30 mg Mikropellet Kapsül aç karnına kullanılmalıdır. Kapsül içindeki mikropelletler çiğnenmemeli ya da ezilmemelidir. Ambalaj açıldıktan sonra kapsüller en geç İKİ ay içinde tüketilmelidir. İKİ ay geçtikten sonra şişede kalan kapsüller tekrar kullanılmamalıdır. Her kullanımdan sonra şişe sıkıca kapatılmalıdır.   1-11 yaş pediyatrik hastalarda   Semptomatik gastroözofajeal reflü hastalığı ve erosif özofajitin kısa süreli tedavileri   30 kg’ın üstündeki pediyatrik hastalarda tavsiye edilen doz 12 haftaya kadar süreyle günde bir defa 30 mg’dır.    Kapsüllerin yutulmasında zorluk çeken hastalar için, kapsüller açılabilir ve aşağıdaki gibi kullanılabilir: Kapsül açılır. Bir kaşığa elma sosu, puding, yoğurt veya armut püresinden herhangi biri konulduktan sonra üzerine mikropelletler serpilir ve hemen yutulur. Kapsül açılır. Bir bardağa az miktarda (yaklaşık 60 ml) elma suyu, portakal suyu veya domates suyundan herhangi biri konularak üzerine mikropelletler serpilir ve hafifçe karıştırıldıktan sonra hemen yutulur. Dozun tamamen dağılmasını sağlamak için, bardak iki veya daha fazla hacimdeki meyve suyu ile çalkalanmalı ve içerikler hemen yutulmalıdır. Diğer yiyecek ve sıvılarda kullanım klinik olarak çalışılmadığı İçin tavsiye edilmez.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Lansor 15 mg, 30 Mikropellet kapsül

Ruhsat Sahibi

SANOVEL İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.                                       Büyükdere Cad. 34398 Maslak – İstanbul 

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

05.11.1996 – 180/43

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

14 ve 28 kapsüllük ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Semptomatik gastroözofajeal reflü ve erosif özofajitin kısa süreli tedavilerinde lansoprazol’ün 1 yaş – 11 yaş grubundaki pediyatrik hastalarda etkili ve güvenilir olduğu saptanmıştır.   Yaşlılarda doz ayarlaması gerekli değildir ve Lansoprazol kullanımına bağlı yan etki insidansında herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.   Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı   Gebelik kategorisi B’ dir. Hamilelerde ve emzirenlerde Lansoprazol’ün kullanım emniyeti kesinlik kazanmamıştır. Her ne kadar hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir teratojenik ve fötotoksik etki gözlenmemişse de tedbir olarak bütün yeni ilaçlarda olduğu gibi hamilelerde kullanılmamalıdır.   Lansoprazol’ün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle, hasta için beklenen yararlar bebeğe gelebilecek risklerden daha fazla olmadıkça lansoprazol laktasyonda kullanılmamalıdır.   Ciddi hepatik yetmezlik durumlarında dikkatli kullanılmalı, 30 mg’lık günlük doz aşılmamalıdır.   Lansoprazol’ün gıdalarla birlikte alınması, gastrointestinal absorbsiyonu ve biyoyararlanımını azaltabileceği için, yemeklerden önce alınması önerilir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi    Araç ve makine kullanımı yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Üretim Yeri

SANOVEL İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.                                                    Çanta 34580 Silivri – İstanbul

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Lansoprazol iyi tolere edilir. Kısa dönem tedavilerinde (8 haftaya kadar) lansoprazol tedavisi ile ilgili olabilecek en çok rastlanan advers etkiler diyare, başağrısı, baş dönmesi, bulantı ve konstipasyondur.   İyileşmiş erosif özofajit, iyileşmiş gastrik ülser ve iyileşmiş duodenal ülserin 12 aylık idame tedavisi boyunca 15 mg veya 30 mg lansoprazol alan hastaların % 2’si veya daha fazlasında şu advers etkiler görülmüştür:   Bütün vücutta: Abdominal ağrı, başağrısı, flu sendromu, kazara yaralanma, ağrı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, enfeksiyon;   Sindirim sistemi: Diyare, gastrointestinal anomali (polip), kusma, diş bozuklukları, mide bulantısı, gastroenterit, rektal rahatsızlık;   Kas ve iskelet sistemi: Artralji.   Hastaların % 1’inden azında görülen diğer yan etkiler aşağıda belirtilmektedir:   Bütün vücutta: Anafilaksiye benzer reaksiyon, asteni, kandidiyaz, göğüs ağrısı, ödem, ateş, flu sendromu, ağız kokusu, enfeksiyon, kırıklık;   Kardiyovasküler sistem: Angina, serebrovasküler aksidan, hipertansiyon/hipotansiyon, miyokard enfarktüsü, palpitasyonlar, şok (dolaşım bozukluğu), vazodilatasyon;   Sindirim sistemi: Melena, anoreksi, bezoar, kardiyospazm, kolelityaz, konstipasyon, ağız kuruluğu/susama, dispepsi, disfaji, geğirme, özofajel stenoz, özofajel ülser, özofajit, feçeste renklenme, flatulens, gastrik nodül/fundal salgı polipleri, gastroenterit, gastrointestinal hemoraji, hematemez, iştah artışı, tükürük artışı, rektal hemoraji, stomatit, tenesmus, ülseratif kolit, kusma;   Endokrin sistem: Diabetes mellitus, guatr, hiperglisemi/hipoglisemi;   Hematolojik ve lenfatik sistem: Agranülositosis, anemi, aplastik anemi, hemoliz, hemolitik anemi, lökopeni, nötropeni, pansitopeni, trombositopeni ve trombotik trombositopenik purpura;   Metabolik ve besinsel bozukluklar: Gut, kilo artışı/kaybı;   Kas ve iskelet sistemi: Artrit/artralji, iskelet kası ağrısı, miyalji;   Sinir sistemi: Ajitasyon, amnezi, anksiyete, apati, konfüzyon, depresyon, baş dönmesi/senkop, halüsinasyonlar, hemipleji, saldırganlık, libido azalması, sinirlilik, parestezi, düşünce anormallikleri;   Solunum sistemi: Astım, bronşit, öksürük artışı, dispne, burun kanaması, hemoptiz, hıçkırık, pnömoni, üst solunum yolu iltihabı/enfeksiyonu;   deri ve ilgili yapılar: Akne, saç dökülmesi, prürit, kızarıklık, ürtiker;   Özel duyu organları: Bulanık görüş, sağırlık, göz ağrısı, görme alanı hatası, otitis media, konuşma bozuklukları, tat alma duyu bozukluğu, kulak çınlaması;   Ürogenital sistem: Menstruasyon bozuklukları, albüminüri, göğüslerde büyüme/jinekomasti, göğüslerde hassasiyet, glukozüri, hematüri, empotens, böbrek taşı, üriner retansiyon   Labaratuvar değerlerinde değişiklik:   Lansoprazol laboratuar parametreleri için aşağıdaki değişiklikler advers etki olarak bildirilmiştir: Anormal karaciğer fonksiyon testleri, SGOT (AST) artışı, SGPT (ALT) artışı, kreatinin artışı, alkali fosfataz artışı, globulin artışı, glutarilgamatranspeptidaz artışı, lökosit artışı/azalması/düzensizliği, anormal albumin-globulin oranı, anormal eritrosit, bilirubinemi, eozinofili,hiperlipemi, elektrolit artışı/azalması, kolesterol artışı/azalması, glukokortikoidlerde artış, LDH artışı, trombosit artışı/azalması/düzensizliği ve gastrin düzeylerinde artış.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 82 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window