İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması MEGINGO
Birim Miktarı 100
ATC Kodu N06DX
ATC Açıklaması Diğer Anti-Demans İlaçları
NFC Kodu AH
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Efervesan Tabletler
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 341,76 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 307,99 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • memantin hidroklorür (20 mg)

İlaç Prospektüsü

Endikasyonlar

Vitamin D eksikliklerinin ve raşitizmin önlenmesi ve tedavisi, osteomalasi.

Farmakodinamik Özellikler

Kolekalsiferol (Vitamin D3) insanlarda serum fosfat ve kalsiyum konsantrasyonlarını, esas olarak emilimlerini arttırarak yükseltir. Paratiroid hormonla birlikte kalsiyum ve fosforun normal seviyelerde kalmasını sağlar. Kolekalsiferol ayrıca kemik rezorbsiyonunu uyarır ve kemiğin normal mineralizasyonu için gereklidir. Kolekalsiferol fizyolojik dozlarda kalsiyumun böbreklerden geri  emilimini de arttırır. Kolekalsiferol organizmada oksidasyonu da arttırır. Vücudun normaldeki günlük gereksinimi 400 – 800 I.U. arasındadır.    Bebekler,çocuklar ve yetişkinler için vitamin D’nin günlük toplam gereksinim miktarları   Yaş grubu Çocuklar mcg/gün Erkekler mcg/ gün Kadınlar mcg / gün Hamileler mcg /gün Emziren anneler mcg /gün 0-13 yaş arası 5 (= 200 I.U.)         14-18 yaş arası   5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 19-50 yaş arası   5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 5 (= 200 I.U.) 51-70 yaş arası   10 (= 400 I.U.) 10 (= 400 I.U.)     71 ve üzeri yaşlar   15 (= 600 I.U.) 15 (= 600 I.U.)         Bebekler,çocuklar ve yetişkinler için vitamin D’nin günlük maksimum müsaade edilebilecek toplam miktarı   Yaş grubu Erkekler mcg/ gün Kadınlar mcg / gün Hamileler mcg /gün Emziren anneler mcg /gün 0-12 ay 25 ( = 1000 I.U.) 25 ( = 1000 I.U.)     1-13 yaş arası 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.)     14-18 yaş arası 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) 19 ve üzeri yaşlar 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) 50 ( = 2000 I.U.) Birkaç ay ya da haftadan daha uzun süre günde 20.000 ve 60.000 ünite alan yetişkinlerde ve günde 2.000 ve 4.000 ünite alan çocuklarda ciddi toksisite görülebilir.Ayrıca vitamin D’nin akut aşırı doz alınması ciddi toksisite ile sonuçlanabilir,fakat yeterli veri yoktur

Farmakokinetik Özellikler

Kolekalsiferol gastrointestinal kanaldan iyi absorbe olur. Kana geçen vitamin D ve metabolitleri spesifik bir α-globuline bağlanır. Vitamin D adipoz doku ve kas dokuda uzun bir süre için depo edilebilir ve bu depolanma yerlerinden yavaş olarak salınır. Kolekalsiferol yavaş başlangıçlı fakat uzun süreli etkiye sahiptir. Kolekalsiferol karaciğerde mitokondride 25 hidroksilaz enzimi vasıtası ile 25 hidroksi türevine çevirilir. Bu metabolit böbreklerde vitamin D 1-hidroksilaz enzimi vasıtası ile bir kez daha hidroksillenir ve aktiflenir. 1.25 hidroksilli metabolit konsantrasyonu yeterli düzeye ulaştığında böbreklerde 24, 25 hidroksilli biyolojik aktivitesi minimal düzeydeki metabolitine dönüştürülür. Vitamin D bileşikleri ve metabolitleri esas olarak safra ve dışkı ile atılırlar. Küçük miktarda da idrarla atılırlar.  İdrarla atılan ana metabolit kalsitroik asittir.    

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

1 ml’lik bir yağlı ampul 300.000 I.U. kolekalsiferol (vitamin D3) ihtiva eder. Yardımcı madde olarak butilhidroksitoluen ve nötralize ayçiçek yağı içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Hepatik mikrozomal enzim indüksiyonu yapan antikonvülsanlar, hidantoin, barbitüratlar veya pirimidon ile birlikte kullanıldığında vitamin D aktivitesi azalabilir. Kalsitonin, etidronat, galyum nitrat, pamidronat veya pliamisin ile hiperkalsemi tedavisinde aynı anda birlikte kullanımı adı geçen bu ilaçları antagonize eder. Yüksek dozda kalsiyum içeren ilaçlar veya diüretikler ve tiazid ile aynı anda birlikte kullanıldığında hiperkalsemi riski artar. Bununla birlikte, vitamin D ve kalsiyumun birlikte verilmesi gereken yaşlı ve yüksek risk gruplarında bu durum bir avantaj olabilmektedir. Bu tür uzun süreli tedavilerde serum kalsiyum konsantrasyonlarının dikkatlice gözlenmesi gereklidir.    D vitamini veya analoglarını içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanılması toksisite olasılığının artması nedeni ile tavsiye edilmez.  

Kontraendikasyonlar

Yüksek derecede hipertansiyon, ileri derecede arteriyoskleroz ve aktif akciğer tüberkülozu durumlarında uzun süreli olarak yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Süt çocuklarında kemik gelişimindeki bozukluklar ve raşitizmde genellikle 3-4 hafta ara ile 1 ml (300.000 I.U.), raşitizm proflaksisinde 3-4 hafta ara ile 1 ml (300.000 I.U.) veya ½ ml’lik 2 doz halinde osteomalasi, plörezi ve artrozlarda 6-12 hafta süre ile haftada 1 defa 1 ml (300.000 I.U.) uygulanır.   Psoriasis, böbrek ve kemik tüberkülozu, lupus vulgariste haftada bir 1 ml (300.000 I.U.) uygulanır. Tedaviye 6-12 ay süreyle devam edilmelidir. Yaygın ekzamalarda ise ilk üç gün günde 1 defa 1 ml (300.000 I.U.) takiben gerektiğinde 8 gün günde 1 ml ağız yolu ile uygulanır. MONOVİT D3 ampul hekim tavsiyesine göre ağız yolu ile veya i.m. olarak uygulanır. Kalsiyum emilimi bozuklukları durumlarında i.m. olarak uygulanmalıdır. 

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

MONOVİT D3 50.000 I.U. / 5 ml. Damla  

Ruhsat Sahibi

KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Bağlarbaşı, Gazi Cad. 64-66, Üsküdar/İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

30.11.2007-213/52

Saklama Koşulları

25ºC nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak kuru ve çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde  ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

1 ml’lik bir ampul ihtiva eden kutu.

Uyarılar/Önlemler

D3 vitamininin devamlı kullanılmasının gerektiği durumlarda böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Tedavide, günlük olarak uygulanabilecek doz 400.000 I.U. dir. Bunun üzerindeki dozlar entoksikasyon yapabilir.   GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIM : Gebelik kategorisi C Uygulanan doz (300.000 I.U.) düzeyinde güvenilirliği bilinmediğinden gebelik sırasında kullanmaktan kaçınılmalıdır. İnsan sütünde vitamin D metabolitlerinin sadece küçük bir miktarı görülür. Yalnızca anne sütü ile beslenen ve güneş ışınları ile çok az temas eden bebeklere vitamin D desteği yapmak gerekebilir. 

Üretim Yeri

KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi, Çerkezköy/Tekirdağ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Normal dozlar ve sürelerde yan etki olasılığı azdır. İnjeksiyonların çok kısa aralıklarla yapılması ve tedavi süresinin kontrolsüz bir şekilde uzatılması sonucu poliüri, polidipsi, hiperkalsüri, hiperkalsemi, ateş, bulantı ve rezidüel azotun yükselmesi ve anüri gibi yan etkiler gelişebilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.  

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Ağızdan alınır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

MAKSİPOR 1 g film tablet

Doz Aşımı

Semptomlar: Kan basıncında düşüş, 90 mm Hg Solgunluk Terleme Nabızda zayıflama Taşikardi Ayakta iken baş dönmesi Baş ağrısı Güçsüzlük Baş dönmesi Mide bulantısı Kusma Diyare Diğer organik nitratları alan hastalarda methemoglobinemi bildirilmiştir. İsosorbid mononitrat biyotransformasyonu sırasında, methemoglobinemi ve siyanoz ile birlikte hızlı solunum (taşipne), anksiyete, bilinç kaybı ve kalp durmasına yol açabilecek nitrit iyonları salıverilir. İsosorbid mononitrat ile doz aşımının bu advers reaksiyonlara yol açabileceği göz ardı edilemez Çok yüksek dozlarda intrakraniyal basınçta yükselme meydana gelebilir. Bu da serebral semptomlara yol açabilir. Genel önlemler : İlaç kesilir. Nitratlarla bağlı hipotansiyon durumunda uygulanacak genel önlemler Hasta, başı aşağıda ve ayakları yükseltilmiş olarak yatay vaziyette tutulmamalıdır. Oksijen verilir. Plazma hacmi artırılır. Özel şok tedavisi uygulanır. (hasta yoğun bakıma alınır.) Özel önlemler: Kan basıncı çok düşükse kan basıncı yükseltilir İlave norepinefrin HCL veya başka bir vazokonstrüktör uygulanması. Bu aşamada epinefrin kullanılması yarardan çok zarar vermektedir. Methemoglobinemi tedavisi C vitamini, metilen-mavisi veya toluidin-mavisi’nden birisi seçilerek indirgenme tedavisi yapılır. Oksijen verilir (gerekirse) Suni solunum yaptırılır. Hemodiyaliz (gerekirse) Yeniden canlandırma tedbirleri uygulanması Solunum veya dolaşımın durması halinde kardiyo-pulmoner yeniden canlandırma tedbirleri derhal uygulanır.

Endikasyonlar

Koroner arter hastalığının uzun süreli semptomatik tedavisi Anjina pektorisin uzun süreli semptomatik tedavisi ve önlenmesi (post miyokardiyal enfarktüs dahil) Kardiyak glikozitler,diüretikler, ADE inhibitörleri veya arteriyel vazodilatörlerle kombinasyon halinde şiddetli kronik kalp rahatsızlığının uzun süreli tedavisi Pulmoner hipertansiyon

Farmakodinamik Özellikler

İsosorbid mononitrat, vasküler düz kaslarda gevşemeye neden olarak vazodilatasyon yapar. Hem arteriyolleri hem de venülleri gevşetir. Böylece, ventrikül diyastol sonu basıncını azaltır ve ön-yükü düşürür. Arteriyolleri gevşeterek periferik damar rezistansını düşürür ve ard-yükü azaltır. Sonuç olarak kalbin yaptığı işi azaltarak oksijen ihtiyacını düşürür. Ayrıca, koroner spazmlar nitratlar tarafından gevşetilebilir. Nitratların konjestif kalp rahatsızlığı olan hastalardaki istirahat ve egzersiz hemodinamiğini de iyileştirdikleri kanıtlanmıştır.Oksijen talebini azaltmak ve oksijen sunumu arttırmak suretiyle iskemik miyokard alanı küçültülür. Bu yüzden, isosorbid mononitrat miyokard enfarktüsü geçirmiş belirli hastalarda yararlı olabilir. Damarlar üzerindeki etkilerinden başka bronş düz kasları, gastrointestinal düz kaslar, safra ve üriner kanal düz kaslarında da gevşeme oluşturur. Uterus düz kaslarını da gevşetebilir. Etki mekanizması: Tüm organik nitratlar gibi, isosorbid mononitrat da nitrik oksidin (NO) bir donörü gibi etki gösterir. NO, guanilil siklazın uyarılması ve buna müteakip hücre içi siklik guanozin monofosfat (cGMP) konsantrasyonunun artması suretiyle vasküler düz kasın gevşemesine neden olur.Böylelikle cGMP’ye bağlı bir protein kinaz uyarılır ve bunun sonucunda da düz kas hücresi içindeki çeşitli proteinlerin fosforilasyonunda değişikliklere yol açılır. Bu da en sonunda miyozin hafif zincirinin defosforilasyonuna ve de kasılma yeteneğinde düşüşe neden olur.

Farmakokinetik Özellikler

İsosorbid mononitrat, oral uygulamadan sonra hızla ve tamamıyle absorbe edilmektedir. Oral alımından sonra biyoyararlanım %90-100’dür. Görünür dağılım hacmi yaklaşık 50 L’dir, bu da isosorbid mononitratın ağırlıklı olarak toplam vücut suyunda dağıtıldığını imlemektedir. Eliminasyon yarı ömrü, 4-5 saat arasındadır. İsosorbid mononitrat, büyük ölçüde NO ve isosorbide metabolize edilmektedir, burada birinci madde aktif iken sonuncusu aktif değildir. İsosorbid ve isosorbid mononitatın az miktarları renal olarak atılmaktadır.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her bir tablette; İSOSORBİD -5- MONONİTRAT 20 mg

İlaç Etkileşmeleri

Beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, vazodilatörler, vb. ve/veya alkol gibi kan basıncını düşürme özellikleri taşıyan ilaçların eş zamanlı olarak verilmesi Monoket®’in hipotansif etkisini güçlendirebilir. Bu durum nöroleptikler ve trisiklik antidepresanlarla da meydana gelebilir. Erektil bozukluklar için kullanılan sildenafil ile kullanıldığı takdirde Monoket®’in kan basıncını düşürücü etkisi artacaktır (bkz. özel uyarılar ve kontrendikasyonlar). Bu durum hayatı tehdit edici boyutta kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilir. Monoket® tedavisi alan hastalar bu nedenle sildenafil kullanmamalıdır. Raporlar, Monoket®’in beraberinde dihidroergotamin uygulamasının, dihidroergotaminin kandaki seviyelerini ve hipertansif etkisini artırabileceğini öne sürmektedir.

Kontraendikasyonlar

Monoket® şu durumlarda kullanılmamalıdır : İsosorbid mononitrat veya içerdiği diğer maddelerine karşı aşırı hassasiyeti bulunanlarda Akut dolaşım rahatsızlığı (şok, kollaps) -Kardiyojenik şok (uygun önlemlerle yeterli bir diyastol sonu basınç korunamazsa ) Şiddetli hipotansiyon (sistolik kan basıncının 90 mm Hg’ın altında olması) Nitrat tedavisi sırasında sildenafil kullanılmamalıdır. (bkz. diğer ilaçlarla etkileşim ve diğer etkileşim türleri bölümü) Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati Kardiyak tamponat Konstrüktif perikardit

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde, günde 2 ya da 3 kez bir tablet bir miktar su ile çiğnenmeden alınır.Dozaj gerekirse günde 3 kez ikişer tablete (=120 mg) kadar çıkarılabilir. Monoket® 20 mg Tablet’i günde iki veya üç kere alan hastalarda, ikinci doz, birinci dozdan 8 saat sonra alınmalıdır. Doz günde 3 kez birer tablet ise, her 6 saatte bir alınmalıdır.Böylece, 6-8 saatlik nitratsız bir süre sağlanmış olur. Yaşlı hastalarda dozajın ayarlanmasını gerektirecek bir bulgu yoktur. Monoket®’in çocuklar üzerindeki güvenilirliği ve etkinliği henüz belirlenmemiştir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Monoket® 40 Tablet 40 mg Monoket® Long Retard Kapsül 50 mg Monoket® Long Retard Kapsül 25 mg

Saklama Koşulları

25°C’nin altında, oda sıcaklığında, kuru bir yerde, ışıktan uzakta saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

20 tablet blisterde, karton kutuda

Uyarılar/Önlemler

Monoket® şu durumlarda sadece özel ihtiyatla ve tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır : Düşük dolum basınçları (örneğin, akut miyokard enfarktüsü, sol ventriküler disfonksiyonu ) Aortik ve/veya mitral stenoz İntrakraniyel basıncın artmasıyla ilgili hastalıklar (intrakraniyal basıncın artması sadece yüksek dozlarda nitrogliserin i.v kullanımında gözlenmiştir.) Ortostatik bozukluk Nitrat bileşenlerine karşı tolerans ve çapraz tolerans gelişimi tanımlanmıştır. Monoket® tedavisine giren hastalara sildenafil içeren ürünler kullanmamaları gerektiği hakkında bilgi verilmelidir. Monoket® tedavisi sildenafil içeren ürünler almak üzere kesilmemelidir, zira bu yapmakla bir anjina pektoris atağının meydana gelme riski yükselebilir (bkz. diğer ilaçlarla etkileşim ve diğer etkileşim türleri bölümü). Hamile Kadınlarda Kullanım Gebelik Kategorisi : C Hayvanlar üzerinde maternal toksisite sınırındaki dozlarla yapılan üreme çalışmaları İsosorbid mononitrat nedeniyle fetüse gelecek herhangi bir zarar hakkında kanıt ortaya koymamıştır. Ancak, gebe kadınlar üzerinde yapılmış yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları insanların vereceği yanıtlar hakkında her zaman öngörücü niteliğe sahip olmadığından, Monoket® gebelik sırasında yalnızca doktorun denetiminde kullanılmalıdır. Laktasyonda Kullanım İsosorbid mononitratın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Monoket®, emziren annelere verilirken dikkatli olunmalıdır. Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi Monoket® , hastanın tepkiselliğini, araba veya makine kullanma yeteneğini aksatacak kadar etkileyebilir. Bu etki alkolle daha da artar.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Monoket®’e karşı çok sık ( hastaların %10’undan fazlası tarafından) gösterilen bir advers tepki baş ağrısıdır. Baş ağrısı görülme oranı zamanla ve sürekli kullanımla yok olur. Tedavinin başlangıcında veya dozaj arttırıldığında, hipotansiyon ve/veya ayakta iken baş dönmesi sıkça (örneğin hastaların %1-10’unda ) gözlenmektedir. Bu semptomlar uyuşukluk, baş dönmesi, refleks taşikardisi ve zayıflık hissi ile birleşebilir. Nadiren (yani hastaların %1’inden azında), bulantı, kusma, kızarma ve bazen şiddetli alerjik deri reaksiyonları (örneğin döküntü) meydana gelebilir. Münferit vakalarda eksfoliatif dermatit meydana gelebilir. Organik nitratların kullanımında, aralarında bulantı, kusma, huzursuzluk, benizde solukluk ve aşırı terleme bulunmak üzere hipotansif yanıtlar bildirilmiştir. Sık olmamak kaydıyla bayılma meydana gelebilir (bradiaritmi ve senkop ilgili olarak bazen). Nadiren şiddetli hipotansiyon ilerlemiş anjina semptomlarına yol açabilir. Büyük olasılıkla nitrat uyarımlı sfinkter relaksasyonu nedenli az sayıda kalpte yanma şikayeti raporlanmıştır. Monoket® ile tedavi sırasında, hipoventile alveolar bölgelerdeki kan akışının göreceli olarak tekrar dağıtılması nedeniyle geçici bir hipoksemi yaşanabilir. Özellikle koroner arter hastalığı olan hastalarda bu durum miyokardiyal hipoksiye yol açabilir. “BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.”

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Plastik tüp silikajelli plastik kapak içerisinde 100 (10×10) efervesan tablet olarak ambalajlanmıştır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Orta ve şiddetli Alzheimer hastalığı genellikle araba kullanma performansının veya makine kullanma yeteneğinin azalmasına neden olur. Buna ilave olarak, memantinin araba ve makine kullanma yeteneğine az veya orta derecede etkisi vardır. Ginkgo biloba baş dönmesine neden olabilir ve araba sürme yeteneğini azaltabilir. MEGİNGO, hafif ve orta düzeyde araç ve makina kullanma kabiliyetini azaltabilir. Bu nedenle ayaktan tedavi gören hastaların, araba veya makine kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarılmaları gerekmektedir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ‘Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği’ ve ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

MEGİNGO 20/50 mg efervesan tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Her bir efervesan tablet 20 mg memantin hidroklorür ve 50 mg ginkgo biloba kuru ekstresi içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Memantin hidroklorüre, ginkgo bilobaya ya da MEGİNGO’nun içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağız yolu ile alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

MEGİNGO 20/50 mg efervesan tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

22.02.2012

Etkin Maddeler

24 ay

Farmakodinamik Özellikler

240/68

Farmakokinetik Özellikler

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız. Her kullanımdan sonra tüpün kapağını kapatmayı unutmayınız.

Farmasötik Form

MEGİNGO, orta ve şiddetli evre Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılır.

Gebelik Ve Laktasyon

Sitrik asit anhidr, maltodekstrin, polietilen glikol (PEG 6000), sodyum bikarbonat, sorbitol (E420), aspartam (E951), limon aroması, beta karoten %1 CWS ve aerosil 200 içerir.
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window