İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması MOLSICOR
Birim Miktarı 30
ATC Kodu C01DX12
ATC Açıklaması Molsidomin
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A09873
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 5,94 TL (16 Şubat 2010)
Önceki Satış Fiyatı 5,94 TL (29 Aralık 2009)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • molsidomin (4 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı durumunda ortaya çıkan en belirgin semptomlar; kan basıncında ani düşüş ve kalp hızında artıştır.   Doz aşımının tedavisi için, bacakların yukarı kaldırılması gibi genel önlemler alınarak atropin uygulanır.

Endikasyonlar

Sol ventrikül yetmezliğinin eşlik ettiği stabil ya da stabil olmayan anjina pektoriste, Miyokard infarktüsünün akut döneminde oluşan anjina pektoriste (kardiyovasküler stabilizasyondan sonra kullanılması koşuluyla), Yaşlı hastalarda olduğu gibi, diğer ilaçların iyi tolere edilmediği, endike olmadığı, veya yeterli derecede etki sağlayamadığı anjina pektoriste endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Molsidomin sidnonimin grubu antianginal ilaçların ilk üyesidir. Sistemik venodilatasyon ve koroner vazodilatasyon etkisine sahip  bir ön ilaçtır.   Molsidominin etkisi esas olarak kalbe dönen kan miktarında azalmaya neden olan venöz geri dönüşte sağladığı düşüşe bağlıdır. Buna bağlı olarak sol ventrikül diastol sonu basıncı  (ön yük) ve dolum hacmi azalmaktadır. Bunun sonucunda anjina pektorisli hastalarda istirahat sırasında ve özellikle egzersiz esnasında miyokardın oksijen ihtiyacı azalır, egzersiz kapasitesi artar.   Diğer yandan geniş epikardial damarları selektif olarak genişleterek koroner kan akımını iskemik subendokardial bölgelere yönlendirir.   Tedavi dozlarında molsidominin inotrop etkisi yoktur ve  kalp atım hızını çok az artırır.   Molsidomin karaciğerde  bir nitrik oksit vericisi olan SIN-1A adlı aktif metabolite dönüşür. Nitrik oksid damar düz kaslarında guanil siklaz enzimini aktive ederek sGMP (siklik guanozin monofosfat) oluşumunu indükler ve intrasellüler kalsiyum miktarında azalmaya neden olur. Oluşan sGMP  trombositlerin agregasyonunu  azaltır ve vazodilatasyona yol açar. Böylece miyokardın ihtiyacı ile gelen kan miktarı arasındaki dengesizliği düzeltir ve oksijen sağlanmasındaki yetersizliği baskılar. Bu şekilde molsidomin antianjinal etki oluşturarak, anjina pektoris ataklarını önler veya önemli ölçüde azaltır.   Molsidominin metabolitleri nitrik oksidi, enzimlere veya ko-faktörlere ihtiyaç duymadan (oksijen haricinde) oluşturduğu için uzun süreli kullanımda tolerans gelişimi görülmez.  Bu olay nitrik okside dönüşüm için sistein veya tiol vericilerinin gerekli olduğu organik nitratlardan farklılık gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Oral yolla verilen molsidomin hemen hemen tamamen absorbe olur (%90-95) ve 20 dk. içerisinde etkisini gösterir. Biyoyararlanımı %44-65’tir. Maksimum konsantrasyona 30-60 dk. sonra ulaşır. Proteinlere bağlanma oranı %11 ve yarılanma ömrü 1-1.5 saattir, metabolitlerinin yarılanma ömrü ise 4-5 saattir. Toplam vücut klirensi 40-80 L/saattir. Molsidomin ve metabolitleri başlıca böbreklerden atılır (%90-95).   Molsidominin plazma konsantrasyonu ve farmakolojik etkisi arasında lineer bir ilişki vardır.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her bir tablette; Molsidomin 4 mg

İlaç Etkileşmeleri

Alkol, antihipertansifler, kalsiyum antagonistleri veya vazodilatörlerle birlikte kullanıldığında Molsicor 4 mg Tablet’in kan basıncını düşürücü etkisi artabilir.   Molsidominin kan basıncını düşürücü etkisi önemli ölçüde artabileceğinden, sildenafil ile birlikte kullanılmamalıdır. (Bkz. Kontrendikasyonlar).

Kontraendikasyonlar

Molsicor 4 mg Tablet; İçerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, Dolaşım sistemindeki akut yetersizliklerde (örn., şok,düşük doluş veya diastol sonu basıncın   eşlik ettiği akut sol ventrikül yetmezliği), Düşük doluş veya diastol sonu basıncının  eşlik ettiği akut miyokard infarktüsü ile düşük kan basıncı durumlarında (şiddetli hipotansiyon, 100 mmHg’dan düşük sistolik basınç) kontrendikedir. Molsidomin sildenafil ile birlikte kullanılmamalıdır: Sildenafil, cGMP’nin metabolik degradasyonundan sorumlu tip 5 fosfodiesterazı (PDE5) inhibe eder.  CGMP’deki artışa bağlı olarak molsidominin kan basıncını düşürücü etkisi önemli ölçüde artabilir. İki uygulama arasında en az 24 saat geçmelidir (Bkz. İlaç Etkileşmeleri).

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;   Hafif ve orta şiddetli anjina pektoris olgularında Günde 3 kez  1/ 2 Molsicor 4 mg Tablet   Orta ve şiddetli anjina pektoris olgularında Günde 3-4 kez Molsicor  4 mg Tablet   Kalp yetmezliği ve şiddetli anjina pektoris olgularında Günde 2 kez 2 adet Molsicor 4 mg  Tablet önerilmektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Molsicor 1 mg Tablet Molsicor 2 mg  Tablet Molsicor 8 mg Retard Tablet

Ruhsat Sahibi

Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş. Küçükbakkalköy Mh. Şehit Şakir Elkovan Cad. N:2 34750 Kadıköy / İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

07.11.2005 – 118-68

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında ışıktan koruyarak saklayınız.   ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ VE ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE, AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30-60-100 tablet içeren blister ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Yeni geçirilmiş miyokard infarktüsü veya akut kalp yetmezliği durumlarında , molsidomin ile tedavi ancak sıkı tıbbi gözetim altında ve/veya hemodinamik kontrol altında sürdürülmelidir.   Molsicor 4 mg Tablet, motorlu araç ve makine kullanımı ile dikkat gerektiren işlerde reaksiyon yeteneğini değiştirebilir. Tedavinin başlangıcında, doz artırılmasında veya alkol ile birlikte kullanıldığında, reaksiyon yeteneğini azaltıcı etkisi daha belirgin olarak ortaya çıkabilir.   Gebelik ve laktasyonda kullanımı: Gebelik kategorisi: C Gebelikte ve emzirme sırasında molsidomin kullanımı ile ilgili yeterli çalışma olmadığından, Molsicor 4 mgTablet ancak potansiyel yararının fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

Üretim Yeri

Salutas Pharma GmbH Otto-von-Guericke-Allee 1 39179 Barleben Almanya

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kalp, dolaşım sistemi Çok nadiren, kan basıncında ani bir düşüş, ortostatik hipotansiyon ve buna bağlı taşikardi görülebilir.   Sinir sistemi Tedavinin başlangıcında baş ağrısı görülebilir, ama bu etki tedavinin ilerleyen dönemlerinde ortadan kalkar. Çok nadiren baş dönmesi ortaya çıkabilir.   Sindirim sistemi Molsidomin kullanımına bağlı olarak nadiren bulantı ve sindirim bozukluğu bildirilmiştir.   Aşırı duyarlılık reaksiyonları Çok seyrek olarak, aşırı duyarlılık reaksiyonları (ciltte eripsiyonlar veya astım gibi) oluşabilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 3 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window