İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Serum Fiyat Listesi
İlaç Firması NEOFLEKS
Birim Miktarı 1
ATC Kodu B05BA03
ATC Açıklaması Karbonhidratlar
NFC Kodu QE
NFC Açıklaması Parenteral İnfüzyon Torbaları
Kamu Kodu A09592
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 4,87 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 4,35 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 1,9 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E318C

İlaç Etken Maddeleri

  • dekstroz (glukoz) (5 g)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Bilinen herhangi bir doz aşımı verisi yoktur.

Endikasyonlar

Diabetes mellitus ve glikoz metabolizması bozukluğuna bağlı beslenme yetersizliğinin diyet yönetimi içindir.

Farmakodinamik Özellikler

Bulunmamaktadır.

Farmakokinetik Özellikler

Bulunmamaktadır.

Farmasötik Şekli

LİKİTLER

Formülü

Enerji 101kcal/100ml; Protein 4g/100ml; Yağ 3.7g/100ml; Karbonhidrat 12.8g/100ml

İlaç Etkileşmeleri

İlaçlar ile birlikte kullanılırken dikkatli olunulmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Oral ve enteral beslenmenin kontraendike olduğu durumlar

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor aksini tavsiye etmediği takdirde 3 şişe/gün

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Bulunmamaktadır.

Saklama Koşulları

Sıcaktan ve ışıktan uzak tutunuz. Oda sıcaklığında (15-25ºC) saklanmalıdır. Açılan ambalajı buzdolabında saklayınız, 24 saat içinde tüketilmeyen kısım atılmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Solüsyon 250 ml

Uyarılar/Önlemler

Yalnız tıbbi gözetim altında kullanılır. Tek başına beslenme kaynağı olarak kullanılabilir. Parenteral kullanıma uygun değildir. Tıbbi sorunu bulunmayan kişilerce ya da amaçlanan durumlar dışında kullanılması sağlık açısından zararlı olabilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

İçeriğinde bileşimlerinden birisine karşı alerjisi olanlar dikkatle kullanmalıdır.

Doz Aşımı

Doz aşımı, farmakolojik etkilerin ve yan etkilerin abartılı bir şekilde ortaya çıkması ile kendini gösterir. Hastada solunum yetersizliği ve hipotansiyonla birlikte şok hali görülür. QT aralığı uzamasıyla ilgili olan ventriküler aritmi görülebilir. Hipertansiyon ve konvülziyon ortaya çıkabilir. Semptomatik tedavi uygulanır. Gastrik lavaj yapılmalı ve hemen arkasından aktif kömür verilmelidir. Hasta, açık havaya çıkarılmalı, gerekirse suni solunum uygulanmalıdır. Hipotansiyona karşı intravenöz solüsyonlar verilmelidir. Adrenalin hipotansiyona yol açabileceği için, doz aşımında kullanılmaz. Ciddi extrapiramidal reaksiyonları olan hastalarda uygun anti-Parkinson ilaçlar verilmelidir.

Endikasyonlar

Yetişkinlerde: Şizofreni: semptomların tedavisinde ve tekrarın önlenmesinde Özellikle paranoid olmak üzere diğer psikozlar Mani ve hipomani Organik beyin hasarı ve mental retardasyonu olan hastalarda saldırganlık ve hiperaktivite gibi ruhsal ve davranış bozuklukları Orta ve şiddetli derecede psikomotor ajitasyon, eksitasyon, şiddet ve tehlike içeren dürtüsel davranışların kısa süreli tedavisinde ek tedavi olarak İnatçı hıçkırık Yaşlılarda ajitasyon Gilles de la Tourette sendromu ve şiddetli tikler Çocuklarda: Hiperaktivite ve ajitasyonla ilişkili davranış bozuklukları Gilles de la Tourette sendromu Çocukluk şizofrenisi

Farmakodinamik Özellikler

Haloperidol merkezi dopamin reseptör antagonistidir. Bir miktar antikolinerjik etkinliğe de sahiptir. Periferik dopamin reseptörlerinde de etki gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Haloperidol hızla emilir ve bireysel emilim farklılıkları nedeniyle biyoyararlanımı %38 ile %86 (ortalama %58) arasında değişir. Alındıktan 2-6 saat sonra plazma tepe konsantrasyonuna ulaşır. Dağılım: Haloperidol özellikle karaciğer ve yağ dokusu olmak üzere hızla damar dışı dokulara dağılır. Plazma proteinlerine yaklaşık %92 oranında bağlanır. Metabolizma: Karaciğerde oksidatif dealkilasyon ile metabolize olur. Eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 20 saattir. Atılım: Haloperidol ve metabolitleri idrar ve feçes yoluyla yavaş biçimde atılır.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet; 5 mg Haloperidol (boya; Ponceau 4R) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Norodol alkol, hipnotik, sedatif ya da güçlü analjezikler gibi MSS depresanlarının etkisini artırabilir.   Metildopa ile birlikte kullanıldığında MSS üzerine  etkisinin arttığı bildirilmiştir. Adrenalin ve diğer sempatomimetik ilaçların etkisini antagonize edebilir. Guanetidin gibi adrenerjik bloker ilaçların kan basıncını düşürücü etkisini tersine çevirebilir.   Nöbet eşiğini düşürmesi nedeniyle kullanılan antiepileptik ilacın dozunun arttırılması gerekebilir. Karbamazepin, fenobarbital ve rifampisin gibi enzim indüksiyonu yapan ilaçlarla birlikte kullanılması, haloperidol plazma konsantrasyonunu azaltabilir.   Kinidin, buspirone ve fluoksatin ile birlikte kullanıldığında haloperidol düzeyinin arttığı bildirilmiştir.   Fenindionun etkisini antagonize ettiği bildirilmiştir.   Lityum tuzlarının Norodol ile birlikte yüksek dozda kullanılması halinde, ansefalopati sendromu ortaya çıkabileceği için hasta dikkatle izlenmelidir. Sendromun konfüzyon, desoryantasyon, baş ağrısı, denge bozuklukları ve uyku hali belirtilerini görüldüğünde tedavi hemen kesilmelidir.

Kontraendikasyonlar

Parkinson hastalığı, ciddi toksik santral sinir sistemi depresyonu, koma durumu, bazal gangliyon lezyonları ve haloperidole karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.   Uzun QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kesinlikle kullanılmamalıdır. Kadınlarda Torsades de Pointes oluşma riski erkeklerden daha fazla olabilir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Tüm endikasyonlarda doz bireysel olarak saptanmalıdır. Bu saptama hastanın yaşı, semptomlarının şiddeti ve diğer nöroleptiklere önceki yanıtı dikkate alınarak yapılmalıdır.   Yetişkinler: Şizofreni, psikoz, mani ve hipomani, ruhsal ve davranış sorunları, psikomotor ajitasyon, şiddet ve tehlike içeren dürtüsel davranışlar, organik beyin hasarında;   Başlangıç dozu:  Orta şiddette semptomları olan hastalarda günde iki ya da üç kez 1.5-3.0 mg; Şiddetli semptomları olan ve dirençli hastalarda günde iki ya da üç kez 3.0-5.0 mg.dır.   İdame dozu: Semptomlar kontrol edildikten sonra, günde 5 ya da 10 mg olacak biçimde etkili en düşük doza düşürülür.   Yaşlılardaki ajitasyonda:   Başlangıç dozu : Günde iki ya da üç kez 1.5-3.0 mg   İdame dozu:  Etkin idame doza ulaşılana dek doz artırılır (1.5-30 mg/gün).   Gilles de la Tourette sendromu, şiddetli tikler ve inatçı hıçkırık:   Başlangıç dozu : Günde üç kez 1.5 mg   İdame dozu:  Günde 10 mg   Çocuklar:   Davranış bozukluğu ve şizofreni: Günlük idame dozu 0.025-0.05 mg/kgdır. Doz sabah ve akşam verilmek üzere ikiye bölünmeli ve günde en fazla 10 mg olmalıdır.   Gilles de la Tourette sendromu: Hastaların çoğunda günlük idame doz 10 mg.dır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Norodol 10mg oral tablet     : 30 tabletlik blister ambalajlarda Norodol 20mg oral tablet     : 20 tabletlik blister ambalajlarda Norodol 2mg oral damla       : 20ml’lik ambalajlarda Norodol 5mg ampul             : 1cc(ml) x 5 Ampullük ambalajlarda Norodol 10mg ampul           : 2cc(ml) x 5 Ampullük ambalajlarda

Saklama Koşulları

25ºC’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Norodol 5mg tablet; 20 tabletlik blister ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, feokromastoma ve epilepsi hastalarında ve alkol geri çekilme sendromu ve beyin hasarı gibi epilepsiye yol açabilecek durumlarda haloperidol kullanımında dikkatli olunmalıdır. Ayrıca glokomu ve tirotoksikozu olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır.   Kalp hastalığı, subaraknoid kanama, hipokalemi, hipokalsemi ve hipomagnezemi gibi metabolik bozukluklar, sürekli alkol kullanımı ya da QT aralığını uzattığı bilinen ilaç kullanımı gibi ventriküler aritmi riski olan hastalarda tedaviye başlanırken risk/yarar değerlendirilmesi yapılmalı ve özellikle tedavinin başlangıç döneminde yakından izlenmelidir (EKG ve potasyum düzeyleri).   Çok nadir olarak, yüksek doz kullanılan antipsikotik ilaçların ani kesilmesine bağlı bulantı, kusma ve uykusuzluk gibi çekilme semptomları bildirilmiştir. Bu nedenle ilacın azaltılarak kesilmesi önerilir.   Depresyonun baskın olduğu hastalarda haloperidol bir antidepresif ilaç ile birlikte kullanılmalıdır. Haloperidol, klinik etkisi bilinmemekle birlikte, trisiklik antidepresanların metabolizmasını bozabilir. Birlikte anti-Parkinson ilaçlar kullanılırken, haloperidolün kesilmesinden sonra da bir süre bu ilaçlara devam etmek gerekebilir.   Bu ilaç QT aralığında uzama ile ölümcül ventriküler taşikardiye neden olabilir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi : Norodol makine veya motorlu araç kullanmak gibi dikkat isteyen tehlikeli işlerde gerekli olan mental ve/veya fiziksel kabiliyeti azaltır.   Gebelikte kullanımı: Gebelik kategorisi C dir. Hamilelikte kullanımı gerektiği takdirde tedavinin getireceği faydalar, anne ve bebeğin karşılaşması muhtemel olan tehlikelere karşı değerlendirilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında kullanılması önerilmez.   Laktasyonda kullanımı: Norodol anne sütüne geçtiğinden bebek tedavi sırasında emzirilmemelidir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Merkezi Sinir Sistem (MSS): Tremor, rijidite, hipersalivasyon, bradikinezi, akatizi, akut distoni, okulorjik kriz ve laringeal distoni gibi ekstrapiramidal semptomlar (EPS) ortaya çıkabilir. Anti-Parkinson ilaçlar rutin olarak kullanılmamalıdır.   Tardif diskinezi: Bazı hastalarda uzun süreli tedaviden sonra ya da ilacın kesilmesinden sonra ortaya çıkabilen ve dil, yüz, ağız ve çenede ritmik, istemsiz hareketlerle karakterize bir sendromdur. Doz arttırıldığında ya da başka bir antipsikotik ilaca geçildiğinde belirtiler maskelenebilir. Tedavi hemen kesilmelidir. Dildeki vermiküler hareketlerin tardif diskinezinin ilk belirtileri olduğu bildirilmiştir. Bu dönemde ilaç kesilirse, sendrom gelişmeyebilmektedir.    Diğer MSS etkileri, konfüzyon, epileptik nöbet, depresyon, sedasyon, ajitasyon, uyku hali, uykusuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi ve psikotik semptomların alevlenmesi.   Nöroleptik malign sendrom (NMS): hipertermi, yaygın kas rijiditesi, otonomik instabilite , bilinç bozukluğu, koma ve kreatinin fosfokinaz yükselmesi ile karakterize idiyosenkratik yanıttır. Antipsikotik ilaç hemen kesilmeli ve destek tedavisi uygulanmalıdır.    Gastrointestinal Sistem:   Bulantı, iştahsızlık, kabızlık ve hazımsızlık   Endokrin sistem: Galaktore, jinekomasti, oligo ya da amenoreye neden olabilen hiperprolaktinemi, hipoglisemi, uygunsuz antidiüretik salınımı, ereksiyon ve ejakülasyon bozukluğu.   Kardiyovasküler sistem: Taşikardi, hipotansiyon, hipertansiyon ve EKG değişiklikleri (QT aralığının uzaması)   Otonomik sinir sistemi: Ağız kuruluğu, tükrük artışı, bulanık görme, idrar retansiyonu, hiperhidroz   Dermatolojik reaksiyonlar: Makulopapüler ve akne benzeri deri reaksiyonları. Çok seyrek olarak fotosensitivite ve saç dökülmesi.   Diğer: Seyrek olarak bildirilen diğer yan etkiler, sarılık, kolestatik hepatit, karaciğer işlevlerinde geçici bozukluklar, priapizm, kilo değişiklikleridir. Çok seyrek olarak da, agranülositoz, geçici lökopeni, trombositopeniyi içeren kan diskrazileri ve anafilaksiyi içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Parenteral tedavi sırasında aşırı sıvı veya solüt yüklenmesi durumunda, hastanın durumu yeniden değerlendirilerek uygun düzeltici tedaviler uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Organizmaya parenteral yoldan karbonhidrat ve sıvı sağlanmasını gerektiren durumlarda kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Solüsyon

Farmakokinetik Özellikler

Kan şekerinin aşırı derecede yüksek olduğu diyabetik komada, glukoz–galaktoz malabsorbsiyon sendromu görülen hastalarda, intraspinal ve intrakranial kanamalı, delirium tremensli ve anürili hastalarda dehidratasyon olduğu durumlarda kontrendikedir

Farmasötik Şekli

Piyasada diğer farmasötik dozaj şekilleri bulunmamaktadır.

Formülü

Oda sıcaklığında (250C’nin altında) saklayınız.

İlaç Etkileşmeleri

50 mL,100 mL,150 mL, 250 mL, 500 mL, 1000 mL’lik polipropilen torbalarda
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window