İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması NIDAZOL
Birim Miktarı 20
ATC Kodu P01AB01
ATC Açıklaması Metronidazol
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A05412
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 9,65 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 8,62 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 1,69 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E041B

İlaç Etken Maddeleri

  • metronidazol (250 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Belirgin doz aşımı baş dönmesi, mide yanması, hazımsızlık, bulantı, kusma ile kendini gösterir. Fazla sayıda tabletin yanlaşlıkla yada kasıtlı olarak alınması durumunda mide boşaltılmalı ve bilinen destekleyici önlemler alınmalıdır. Naproksen proteinlere yüksek ölçüde bağlandığından, hemodiyalizle plazma konsantrasyonu azaltılamaz.

Endikasyonlar

TABLET

Farmakodinamik Özellikler

Bir Naprosyn CR Tablet (Kontrollü Salınım Sağlayan Tablet) etken madde olarak 750 mg. Naproksen ve boyar madde olarak da FD ve C Sarı No.6, Opadry Clear Y.S. – 1 – 7006 içerir.

Farmakokinetik Özellikler

ABDİ İBRAHİM İLAÇ SANAYİ VE TİCARET AŞ. Maslak/İstanbul

Farmasötik Şekli

29.03.1994 – 168/36

Formülü

30 0 C' nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

İlaç Etkileşmeleri

10 ve 30 Tabletlik blister ambalajlarda.

Doz Aşımı

15 g’a kadar tek oral dozların intihar amacıyla veya kazara alındığı bildirilmiştir. Bulantı, kusma ve ataksi gibi belirtiler görülmüştür. NİDAZOL ile zehirlenmede kullanılabilecek özel bir antidot yoktur. Semptomatik destekleyici tedavi uygulanır.

Endikasyonlar

Nidazol 500 mg Film Tablet, protozoal enfeksiyonların (trikomoniyaz, giyardiyaz, amebiyaz ve balantidiyaz) tedavisinde, anaerob bakteriyel enfeksiyonların profilaksisi ve tedavisinde kullanılır. Ayrıca bakteriyel vaginosis (nonspesifik vajinit), akut nekrozitan ülseratif gingivit (Vincent enfeksiyonu), periodontit ve psödomembranöz kolitler gibi spesifik bakteriyel enfeksiyonlarda da Nidazol 500 mg Film Tablet kullanılır.   Amebiyazda (akut intestinal amebiyaz-amipli dizanteri ve amebik karaciğer absesi) ve bütün Entamoeba histolytica enfeksiyonlarında amebisit etki gösterir. Ancak amebik karaciğer absesinin metronidazol ile tedavisi, iltihabın drenaja ya da aspirasyona olan ihtiyacını ortadan kaldırmaz.   Nidazol 500 mg Film Tablet, anaerob bakterilerin (Bacteroides, Clostridium, Peptococcus ve Streptococcus türleri gibi) neden olduğu aşağıdaki durumlarda da endikedir:   İntraabdominal enfeksiyonlar        :  Peritonit, intraabdominal abse, karaciğer absesi   Jinekolojik enfeksiyonlar              :  Endometrit, endomiyometrit, tuboovaryan abse ve                                                       cerrahi girişim sonrası vajinal enfeksiyonlar   Kemik ve eklem enfeksiyonları       : (Yardımcı tedavi olarak)   Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları :  Menenjit ve beyin absesi   Alt solunum yolu enfeksiyonları     :  Pnömoni, amfizem ve akciğer absesi, endokardit ve                                                     bakteriyel septisemi   Cilt ve cilt yapısı enfeksiyonları   Diğer enfeksiyonlar: Hepatik ensefalopati (Metronidazol, neomisinle mukayese edilebilir etkiye sahiptir). Crohn hastalığı (Metronidazol, perineye ait belirtilerin iyileştirilmesinde başarılı bulunmuştur). Antibiyotiğe bağlı psödomembranöz kolit (Vankomisin kadar etkilidir).

Farmakodinamik Özellikler

Metronidazol bir nitroimidazol türevi olup anaerob protozoonlara ve anaerob bakterilere karşı etkilidir. Anaerob protozoon veya bakteri hücresine difüze olan metronidazol, bu hücrelerin redoks potansiyeline sahip proteinleri tarafından ara metabolitlere dönüştürülür. Bu ara metabolitler hücre DNA’sına bağlanarak DNA sentezini inhibe eder ve hücrenin ölümüne neden olur.   Metronidazol; Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Balantidium coli, Blastocystis hominis gibi protozoonlara etkilidir. Ayrıca Bacteroides ve Fusobacterium türleri gibi anaerob gram-negatif çomaklara; Clostridium ve Eubacterium türleri gibi anaerob gram-pozitif çomaklara; Peptococcus ve Peptostreptococcus türleri gibi anaerob gram-pozitif koklara bakterisid etkilidir. Keza Gardnerella vaginalis ve Camphylobacter türleri gibi fakültatif anaeroblara ve spiroketlere karşı da etkilidir.

Farmakokinetik Özellikler

Oral verilişini takiben derhal ve tam olarak (% 100) emilir. 1 – 2 saat içinde plazma pik konsantrasyonuna ulaşır ve yarı ömrü 8 – 10 saattir. Plazma konsantrasyonu verilen doz ile orantılıdır. Plazma proteinlerine % 10 oranında bağlanır. Vücut sıvı ve dokularına iyi nüfuz eder; kemik, pelvik dokular, safra, tükürük, seminal sıvı, süt, plasenta, abseler, ampiyem sıvısı ve orta kulak sıvısında terapötik seviyelere ulaşır. Başlıca karaciğerde metabolize olur ve ana metabolitler yan zincirlerin oksidasyon ve glukuronidasyonu ile meydana gelir. Verilen dozun % 60 – 80 kadarı metronidazol ve metabolitleri halinde idrarla atılır. Feçesle atılım oranı ise % 6 – 15 arasındadır. Karaciğer yetmezliğinde metronidazolün plazma klerensi azalır.

Farmasötik Şekli

NİDAZOL 250 mg FİLM TABLET

Formülü

Beher film tablet 250 mg metronidazol  ve boyar madde olarak titandioksit ve FD&C Yellow No.5 içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Metronidazol, warfarin ve kumarin grubu oral antikoagülanların etkisini artırır. Fenobarbital, fenitoin gibi mikrozomal karaciğer enzimlerini indükleyen ilaçlar metronidazolün eliminasyonunu artırır ve düşük plazma seviyelerine neden olurlar.   Simetidin gibi mikrozomal karaciğer enzim aktivitesini azaltan ilaçlar metronidazolün plazma yarı ömrünü uzatabilirler.   Nidazol 500 mg Film Tablet ile yapılan tedavi sırasında ve tedaviden sonra bir gün süre ile alkol alınmamalıdır. Disülfirama karşı görülenlere benzer reaksiyonlar (karın ağrısı, kusma, ateş basması ve baş ağrısı) görülür. Disülfiramla aynı anda kullanılmamalıdır. SGOT ve SGPT için yapılan kimyasal analizleri etkileyebilir.

Kontraendikasyonlar

Metronidazol veya diğer nitroimidazol türevlerine aşırı duyarlığı olanlarda ve hamileliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Gastrointestinal irritasyonu azaltmak için yemeklerle birlikte alınmalıdır.   Trikomoniyaz: 1 günlük tedavi: 2 g metronidazol bir defada veya iki eşit doza bölünerek (aynı gün içinde    2 defa 1 g şeklinde) uygulanır. 7 günlük tedavi: Günde 3 defa 250 mg 7 gün süreyle uygulanır. 7 günlük tedavi ile, 1 günlük tedaviye göre daha hızlı iyileşme sağlanır, ancak 1 günlük tedavi ile daha iyi uyum sağlanır. Zorunlu olarak hamilelerde ikinci veya üçüncü trimesterde kullanılma durumunda, yüksek serum düzeyi fetüsü etkileyeceğinden 7 günlük doz tedavisi uygulanmalıdır. Tedavinin tekrarı gerektiğinde kürler arasının 4 – 6 hafta olması, uygun laboratuar testleri ile trikomonadların varlığının saptanması ve tedaviden önce ve sonra lökosit sayımı yapılması önerilir.   Giyardiyaz: Günde 1 defa  2 g  3 gün süreyle veya günde 3 defa  250-500 mg  5 – 7 gün süreyle uygulanır.   Amebiyaz: Akut intestinal amebiyazda (akut amipli dizanteri) günde 3 defa 750 mg ve amebik karaciğer absesinde günde 500 – 750 mg 5 – 10 gün süreyle uygulanır. Çocuklarda günde toplam  35 – 50 mg/kg  üçe bölünmüş dozlar halinde  10 gün süreyle uygulanır.   Balantidiyaz: Günde 3 defa 750 mg 5 – 6 gün süreyle uygulanır.   Anaerob bakteriyel enfeksiyonlar: Günde toplam 4 g’ı aşmamak üzere her 6 saatte bir 7.5 mg/kg 7 gün veya daha uzun süreyle uygulanır. Çok şiddetli anaerob enfeksiyonlarda genellikle metronidazol tedavisi intravenöz olarak başlatılır ve bunu doktorun arzusuna göre oral tedavi izler. Operasyon (özellikle abdominal veya jinekolojik operasyon) sonrası anaerobik enfeksiyonların önlenmesi için metronidazol, anaerobik enfeksiyonların tedavisi için kullanılan dozlarda oral veya İV yolla uygulanabilir. Cerrahi müdahaleden önceki 24 saat içinde her 8 saatte bir, 1 adet Nidazol 500 mg Film Tablet, verilebilir. Operasyon sonrasında oral yol ile uygulama mümkün oluncaya kadar İV infüzyon ile metronidazol verilebilir. Oral kullanım mümkün hale gelince her 8 satte bir, 1 adet Nidazol 500 mg Film Tablet ile devam edilebilir.   Enflamatuar barsak hastalığı: Günde 4 defa  500 mg   Antibiyotik nedenli psödomembranöz kolit veya ishal: Günde 3 – 4 defa  500 mg   Gardnerella vaginalis’e bağlı vajinit: Günde 2 defa  500 mg  7 gün süreyle uygulanır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

NİDAZOL 500 mg Film Tablet, 20 tablet NİDAZOL 50 mg/5 ml   Süspansiyon 100 ml NİDAZOL 200 mg/5 ml Süspansiyon 100 ml NİDAZOL %0.5 İV Solüsyon  100 ml

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

20 tabletlik blister ambalajla ve prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Düşük dozda ve kısa süre kullanıldığında periferik nöropati ve konvülsif nöbetler enderdir. Yüksek dozda ve uzun süre kullanan hastalar dikkatle izlenmelidir.   Anormal nörolojik belirtiler görülmesi halinde yarar-zarar değerlendirilmesine göre tedavinin kesilmesi veya devamına karar verilmelidir. Merkezi sinir sistemi hastalığı olanlara metronidazol ihtiyatla verilmelidir.   Metronidazolle tedavi sırasında bilinen veya teşhis edilmemiş kandidiyaz vak’aları daha belirgin hale geldiğinden, antifungal bir ilaçla tedavi gerekebilir.   Nidazol 500 mg Film Tablet bir nitroimidazol olduğu için, halen veya geçmişte bir kan bozukluğu olan hastalara verilirken dikkatli olunmalıdır. Tedavi sırasında hafif lökopeni görüldüğü bildirilmiştir, ancak ilaca atfedilen kalıcı bir hematolojik anormallik gözlenmemiştir.   Metronidazol ile tedavi edilen hastaların yaklaşık % 12’sinde gastrointestinal sistemle ilgili istenmeyen reaksiyonların geliştiği rapor edilmektedir. Bu tip yan etkiler, genellikle tedavi sırasında vücut ilaca kendini adapte ederken kaybolmaktadır. Ancak, bu tip yan etkiler eğer tedavi sırasında kaybolmaz, devamlılık gösterir ya da tahammül edilemez olur ise hekim tarafından hastanın ve hastalığın özel durumuna göre değerlendirme yapılarak tedavinin devamına ya da kesilmesine karar verilir.   Gastrointestinal yan etkiler görülmesi halinde ya da tedavinin başlangıcından itibaren gastrointestinal yan etkileri en aza indirmek için ilaç yemeklerle veya muhtelif gıdalarla birlikte alınmalıdır.   Trikomoniyaz tedavisinde enfeksiyonun nüksünü önlemek için eşlerin herbirinin metronidazol ile aynı zamanda tedavi edilmeleri ve prezervatifsiz cinsel temastan kaçınmaları önerilir.   Yenidoğanların metronidazolü eliminasyon kapasiteleri düşüktür.   Ağır karaciğer hastalığı olanlarda metronidazolün metabolizması yavaşladığından metronidazol ve metabolitleri vücutta birikebilir. Tavsiye edilen mutad dozların altında dozlamaya gidilmeli ve hasta yakından izlenmelidir. Metronidazolün biriken metabolitleri diyalizle süratle uzaklaştırılabildiğinden anürik hastalarda metronidazol dozunun özellikle azaltılmaması önerilir.   Hamilelerde ve Emziren annelerde kullanımı: Hamilelik kategorisi B: Metronidazol plasentayı geçip hızla fetal dolaşıma girer. İnsan dozlarının 5 katı dozlarda hayvanlarda fertilitede azalma veya fetusa zararlı bir etki tespit edilmemiştir. Ancak, bu konuda hamile kadınlarda yapılmış çalışmalar olmadığından, gerekmedikçe hamilelerde kesinlikle kullanılmamalıdır.   Sütle, plazmadakine benzer konsantrasyonlarda salgılanır ve burada yarı ömrü 9 -10 saattir. Emziren annelerde emniyeti kesinleşmemiştir. Bu nedenle emziren anneler bu ilacı aldıkları süre ve ilacın kesilmesini izleyen 24 – 48 saat boyunca emzirmeyi kesmelidirler.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Metronidazole tahammül iyidir. Ancak baş ağrısı, gastrointestinal irritasyon ve metalik tat yaygındır. Seyrek olarak uyuşukluk, döküntüler ve koyu renkli idrar görülebilir. Kullanım süresine ve doza bağlı olarak aşağıdaki yan etkiler görülebilir:   Merkezi sinir sistemi: Periferik nöropati (ekstremitede parestezi veya uyuşukluk), baş ağrısı, uykusuzluk, depresyon, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu (uyumsuzluk), konfüzyon, ataksi, irritabilite, yüksek dozda veya uzun süre kullanıldığında toksik ensefalopati.   Gastrointestinal sistem: Bulantı, iştahsızlık, ender olarak kusma, diyare, epigastrik sıkıntı, abdominal kramplar, kabızlık, proktit, keskin ve hoş olmayan metalik tat, glossit, stomatit (Kandidaların birden aşırı çoğalması ile ilgili olabilir).   Hematoloji: Reversibl nötropeni (lökopeni).   Renal-genitoüriner: Disüri, sistit, poliüri, idrar tutamama, pelvik basınç hissi, koyu kırmızı-kahverengi idrar (pigment metronidazolün bir metabolitidir, klinik önemi yoktur).   Aşırı duyarlık: Ürtiker, eritematöz kızartılar, ateş basması, nazal konjesyon, ağız kuruluğu, ateş. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window