İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması NORODOL
Birim Miktarı 5
ATC Kodu N05AD01
ATC Açıklaması Haloperidol
NFC Kodu MA
NFC Açıklaması Parenteral Ampüller
Kamu Kodu A05513
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 10,38 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 9,27 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • haloperidol (10 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı, farmakolojik etkilerin ve yan etkilerin abartılı bir şekilde ortaya çıkması ile kendini gösterir. Hastada solunum yetersizliği ve hipotansiyonla birlikte şok hali görülür.   Semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır. I.M ve I.V formda gastrik lavaj etkisizdir. Hasta açık havaya çıkarılmalı, gerekirse suni solunum uygulanmalıdır. Hipotansiyona karşı intravenöz solüsyonlar ve norepinefrin gibi bir vazopresör verilmelidir. Ciddi extrapiramidal reaksiyonları önlemek için benztropin veya difenhidramin verilmelidir. Genellikle kardiyak aritmiler I.V.lidokain tedavisine yanıt verirler.

Endikasyonlar

Akut ve kronik şizofreni Mani ve hipomani Organik psikozlar Psikomotor ajitasyon Çocuklarda şiddetli davranış bozukluğu Gilles de la Tourette sendromu (Motor tikler ve istemsiz sözel belirtiler) Düşük dozlarda antiemetik olarak

Farmakodinamik Özellikler

Haloperidolün antipsikotik etki mekanizması tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Fakat ilaç santral sinir sistemini (SSS) beyin, orta beyin ve beyin sapı retiküler oluşumun korteks altındaki düzeyinde baskılamaktadır. Katekolamin reseptörlerini baskılaması etki mekanizmasında önemli olabilir. Postsinaptik mezolimbik dopaminerjik D1 ve D2 reseptörlerini blokajı yapar. Güçlü santral antidopaminerjik etkiye sahiptir. Santral antikolinerjik etkisi zayıftır. Haloperidol gangliyon blokajı yapar ve afektif yanıtı azaltır.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim:Parenteral olarak verildikten 10-20 dakika sonra plazma tepe konsantrasyonuna ulaşır. En yüksek etkinlik 30-45 dakika sonra elde edilir. Dağılım: Vücutta hızla dağılır. Haloperidol %92 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Metabolizma: Karaciğerde oksidatif dealkilasyon ile metabolize olur. Atılım:Eliminasyon yarılanma ömrü 13-35 saat arasında değişir. Alınan tek dozun yaklaşık %40’ı idrar ve %15’i dışkı yolu ile beş gün içinde atılır.

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

1ml’de 5 mg Haloperidol, 0.02 ml laktik asit, 1.8 mg sodyum hidroksit içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Norodol opiyoidler, diğer analjezikler, barbitüratlar, diğer sedatifler, anestezikler ve alkol gibi SSS depresanlarının ve antihipertansif ilaçların etkisini artırabilir. Klorokin, fluoksetin, paroksetin, propranolol, kinidin ve sülfadoksin-pridoksin haloperidolün etkisini artırabilir. Lityum tuzlarının Norodol ile birlikte yüksek dozda kullanılması halinde, ansefalopati sendromu ortaya çıkabileceği için hasta dikkatle izlenmelidir. Bu sendromun ilk belirtileri görülen hastalarda Norodol tedavisi kesilmelidir. Rifampin ile kombine tedavide haloperidolün plazma konsantrasyonu ve antipsikotik etkinliği azalmaktadır. Haloperidol ile birlikte antiparkinson ilaçlar da dahil olmak üzere antikolinerjik ilaç kullanımında göz içi basınç artabilir. Haloperidol levodopanın etkisini baskılayabilir.

Kontraendikasyonlar

Norodol Parkinson hastalığı, ciddi toksik santral sinir sistemi depresyonu, koma durumu, bazal gangliyon lezyonları ve haloperidole karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda ve ağır kalp ve karaciğer hastalığında kontrendikedir.   Uzun QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kesinlikle kullanılmamalıdır. Kadınlarda Torsades de Pointes oluşma riski erkeklerden daha fazla olabilir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Haloperidol dozu etkin en düşük doz esasına göre hastanın gereksinimi ve yanıtına göre belirlenir. Kontrollü klinik deneylerde, yüksek dozların uzun süre güvenle kullanıldığı gösterilmiştir. Yüksek doz tedavilerde antiparkinson bir ilacın tedaviye eklenmesi önerilir.   Yetişkinler: Çabuk ve acil kontrol için 5mg’lık (2 ampul) haloperidol genellikle yeterlidir. Kontrol sağlanıncaya kadar her 6 saatte bir tekrarlanabilir. Gerekirse intravenöz olarak uygulanabilir. Çok şiddetli olguların acil kontrolünde 30mg (5mg’lık 6 ampul) kadar intramusküler enjeksiyon yapılabilir. Bundan sonra doz azaltılarak oral tedaviye geçilir.   Çocuklar: 3-12 yaş aralığında ve 15-40 kg ağırlığındaki çocuklarda idame doz günde 0.05mg/kg.dır. Norodolün 3 yaşından küçük çocuklardaki etkinlik ve güvenilirliği saptanmamıştır. 3 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez.    INTRAMUSKÜLER VEYA INTRAVENÖZ KULLANIM İÇİNDİR.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Norodol 5 mg oral tablet      : 50 tabletlik blister ambalajlarda Norodol 10 mg oral tablet    : 30 tabletlik blister ambalajlarda Norodol 20 mg oral tablet    : 20 tabletlik blister ambalajlarda Norodol 2 mg oral damla      : 20ml’lik ambalajlarda Norodol 10 mg ampul: 2 ml X 5 ampullük ambalajlarda

Saklama Koşulları

30° C’nın altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Norodol 10 mg ampul; 2ml X 5 ampul içeren ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Antipsikotik ilaçlarla tedavi edilen hastalarda istemsiz ve diskinetik hareketlerden oluşan ve geri dönüşümü olmayan bir sendrom olarak tardif diskinezi gelişebilir. Tardif diskinezi ortaya çıktığında ilaç kesilmelidir. Fakat bazı hastalarda buna rağmen tedaviye devam edilmesi gerekebilir.   Antipsikotik ilaçlarla ilişkili potansiyel olarak ölümcül olan Nöroleptik Malign Sendrom bildirilmiştir. Hiperpireksi, kas rijiditesi, mental durum değişikliği ve otonomik sistemin dengesizliği ile seyreden bu tabloda ilaç hemen kesilmeli ve semptomatik tedavi yapılmalıdır.   Prolaktin düzeylerini yükselteceğinden meme kanseri ve prolaktin salgılayan tümörü olanlarda dikkatli olunmalıdır.   Böbrek ya da solunum yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.   Antipsikotik tedavilerde yaşamı tehdit eden kardiyak aritmiler görülebilir.   Norodol geçici hipotansiyona yol açma ve anjinal ağrıyı uyarma olasılığı nedeniyle ciddi kardiyovasküler hastalıklarda, nöbet eşiğini düşürebileceğinden antikonvülzan tedavisi sırasında ve antikoagülanlarla birlikte dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca glokomu ve tirotoksikozu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.   Bu ilaç QT aralığında uzama ile ölümcül ventriküler taşikardiye neden olabilir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi: Norodol makine veya motorlu araç kullanmak gibi dikkat isteyen tehlikeli işlerde gerekli olan mental ve/veya fiziksel kabiliyeti azaltır.   Gebelik ve laktasyonda kullanımı: Gebelik kategorisi C dir. Hamilelikte kullanımı gerektiği takdirde tedavinin getireceği faydalar, anne ve bebeğin karşılaşması muhtemel olan tehlikelere karşı değerlendirilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında kullanılması önerilmez.   Laktasyonda kullanımı: Norodol anne sütüne geçtiğinden bebek tedavi sırasında emzirilmemelidir.   Çocuklarda kullanımı: 3 yaşından küçük çocuklarda etkinlik ve güvenirliği saptanmamıştır. 3 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

SSS etkileri:   Ekstrapiramidal semptomlar (EPS): Parkinson benzeri semptomlar, akatizi ya da distoni (opistotonus ve okulorjik kriz) biçiminde görülebilir. Düşük dozlarda da görülebilirken, yüksek dozlarda sıklığı ve şiddeti artmaktadır. Semptomlar antiparkinson ilaçlarla kontrol altına alınabilir.   Ani kesilme belirtileri: kısa süreli antipsikotik tedavi görüp ilacın aniden kesildiği hastalarda görülebilir. Diskinetik hareketlerle karakterizedir.   Tardif diskinezi: geri dönüşümsüz, istemsiz diskinetik hareketlerden oluşan bir sendromdur. Uzun süreli antipsikotik tedavi sonunda gelişebilir. Etkin bir tedavisi bilinmemektedir.   Diğer SSS etkileri, tardif distoni, uykusuzluk, anksiyete, öfori, depresyon, letarji, baş ağrısı, konfüzyon, baş dönmesi, jeneralize nöbet, psikotik semptomların alevlenmesi.   Tüm vücut:   Nöroleptik malign sendrom (NMS), hiperpireksi ve sıcak çarpması   Kardiyovasküler etkiler: Taşikardi, hipotansiyon, hipertansiyon ve EKG değişiklikleri,   Hematolojik etkiler: Hafif ve orta şiddette lökopeni ,lökositoz ve anemi bildirilmiştir. Çok seyrek olarak agranülositoz     Karaciğer üzerindeki etkileri: Karaciğer işlev bozukluğu ve/veya sarılık   Dermatolojik reaksiyonlar: Makulopapüler ve akne benzeri deri reaksiyonları. Çok seyrek olarak fotosensitivite ve saç dökülmesi   Endokrin bozukluklar:  Laktasyon, meme büyümesi, mastalji, adet düzensizlikleri, jinekomasti, empotans, libido artışı, hiperglisemi, hipoglisemi, hiponatremi   Gastrointestinal Etkiler: İştahsızlık, kabızlık, ishal, salya artışı, hazımsızlık, bulantı, kusma   Otonomik reaksiyonlar:Ağız kuruluğu, bulanık görme, idrar retansiyonu, diyaforez, priapizm   Solunum sistemine etkileri: Laringospazm, bronkospazm, solunum derinliğinin artması   Diğer: Katarakt, retinopati, görme bozuklukları   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 47 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window