İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması PENBISIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01CA01
ATC Açıklaması Ampisilin
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A06050
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 5,69 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 5,09 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 1,56 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E005F

İlaç Etken Maddeleri

  • ampisilin sodyum (250 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Herhangi bir nedenle aşırı dozda uygulandığında eğer gerekirse semptomatik ve destekleyici tedavi yapılır.   Ampisilin hemodiyaliz ile kısa sürede vücuttan uzaklaştırılabilir.  

Endikasyonlar

Penbisin® 250 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon, duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu;   Solunum yolu enfeksiyonları: Pnömoni, bronkopnömoni, H. influenzae ile bir arada olan kronik bronşitler, larenjit, farenjit, tonsilit, septik angin, otitis media, sinüzitte   İdrar yolları enfeksiyonları: Sistit, üretrit, piyelonefrit, prostatit ve gonorede   Gastrointestinal sistem enfeksiyonları: Basilli dizanteri, enterit ve enterokolitlerde Ayrıca deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, pre-post operatuar tedavi ve profilakside, septisemi ve bakteriyel endokarditler ile bakteriyel menenjitte kullanılır

Farmakodinamik Özellikler

Ampisilin, geniş spektrumlu bakterisid etkili yarı sentetik bir antibiyotik olup, birçok gram-pozitif ve gram-negatif mikroorganizmalara karşı etkilidir.   Mikrobiyolojisi   Penbisin® 250 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon, isimleri aşağıda belirtilen gram-pozitif ve gram-negatif mikroorganizmalara karşı etkilidir:   Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus (penisilinaz üretmeyen), ß-Haemolytic streptococcus, Streptococcus viridans, Diplococcus pneumoniae, Neisserieae catarrhalis, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Salmonella typhi, Salmonella paratyphi A ve B, Salmonella typhimurium ve bu organizmalar ile ilgili gıda zehirlenmesi.   Shigella türleri: Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella dysenteriae

Farmakokinetik Özellikler

Ampisilin, IM yolla uygulandıktan sonra kolaylıkla kana geçer ve 30 – 60 dakikada kanda maksimum konsantrasyona ulaşır. Ampisilin vücutta yaygın dağılım gösterir ve asit, plevra ve eklem sıvılarında terapötik konsantrasyonlara ulaşır. Beyin omurilik sıvısına ancak meninksler iltihaplı ise geçebilir. Plasentadan geçer ve anne sütünde düşük seviyelerde bulunabilir. Ampisilin kısmen penisilloik aside metabolize olur. Parenteral uygulamayı takiben dozun % 80 kadarı 6 saat içinde idrarla atılır. Safrada yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Bir kısmı feçesle atılır. Plazma yarı-ömrü 1-2 saat olup böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda bu süre 7-20 saate kadar uzayabilir. Kan proteinlerine bağlanma oranı düşüktür (% 20).

Farmasötik Şekli

FLAKON

Formülü

Her bir flakon 250 mg ampisiline eşdeğer steril ampisilin sodyum içerir.   Her bir ampul (çözücü): Enjeksiyonluk su 2 mL.

İlaç Etkileşmeleri

Ampisilin, oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltır. Allopurinol özellikle hiperürisemik hastalarda ampisiline bağlı cilt reaksiyonlarını artırır. Tetrasiklinler, eritromisin ve kloramfenikol ampisilinin etkisini antagonize ederler. Probenesid ampisilinin atılımını yavaşlatır.

Kontraendikasyonlar

Penisilinlere karşı aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Solunum yolu ve yumuşak doku enfeksiyonlarında:   Yetişkinlerde: (20 kg veya daha fazla ağırlıkta olan hastalarda) Her 6 saatte bir 250-500 mg   Çocuklarda: (20 kg ağırlığından az olan hastalarda) 50 mg/kg/gün eşit miktarlara bölünerek 6-8 saat ara ile uygulanır. A grubu beta hemolitik streptokoklarla oluşan enfeksiyonlarda akut romatizmal ateş veya akut glomerülonefrit oluşmasını önleyebilmek için tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir.   Gastrointestinal ve ürogenital sistem enfeksiyonlarında:   Yetişkinlerde: Her 6 saatte bir 500 mg Çocuklarda: 100 mg/kg/gün eşit miktarlara bölünerek 6 – 8 saat ara ile uygulanır.   Kronik üriner sistem ve barsak enfeksiyonlarının tedavisi sırasında bakteriyolojik ve klinik değerlendirme sık aralıklarla yapılmalıdır.   Asgari dozlardan düşük doz uygulanmamalı, inatçı ve ciddi enfeksiyonlarda daha yüksek dozlar kullanılmalıdır. Bu tür enfeksiyonlarda tedavinin birkaç hafta sürdürülmesi gerekir.   N. gonorrhoeae’ya bağlı olarak erkek ve kadınlardaki üretrit tedavisinde 2 – 3.5 g ampisilin 1 g probenesidle aynı zamanda tatbik edilebilir. Birlikte sifiliz bulunabileceğinden şüphe edilen vak’alarda serolojik testler en az 4 ay süreyle her ay yapılmalıdır.   Bakteriyel menenjitte:   Yetişkinlerde: 200 mg/kg/gün. İntravenöz olarak iki gün 6 saatte bir 2 g, daha sonra intramüsküler olarak   6 saatte bir 500 mg ila 1 g. Çocuklarda: İntravenöz olarak günde 150 – 200 mg/kg bölünmüş dozlar halinde uygulanır.   Tedavi, en az 3 günlük başlangıç IV infüzyon uygulamasını takiben her 3 – 4 saatte bir olmak üzere IM olarak sürdürülür.   Septisemide:   Yetişkinlerde 200 mg/kg/gün ve çocuklarda ise 150-200 mg/kg/günlük doz intravenöz uygulandıktan sonra 3 – 4 saatte bir en az 3 gün intramüsküler uygulama ile sürdürülmelidir.   Penbisin® 250 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon, intramüsküler yolla ve doğrudan (3-5 dakikada yavaş IV enjeksiyonla) veya infüzyon şeklinde intravenöz uygulanabilir. Flakon sulandırıldıktan sonra en geç bir saat içinde uygulanmalıdır. Aksi takdirde etkinliğinde belirgin azalma olabilir. Menenjit ve septisemi gibi ciddi enfeksiyonlarda yüksek dozların doğrudan intravenöz uygulamaları 10-15 dakika boyunca yavaş olarak yapılmalıdır. Bu kadar yüksek dozların daha hızlı uygulanması konvülsiyona sebep olabilir.   Penbisin® 250 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon, sulandırıldıktan sonra infüzyon çözeltilerine katılabilir. % 0.9 Sodyum Klorür, % 5 Dekstroz, Laktatlı Ringer, 1/6 M Sodyum Laktat gibi sık kullanılan infüzyon eriyikleri ile geçimlidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Penbisin® 500 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon   Penbisin® 1 g Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon

Saklama Koşulları

Sulandırıldıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır.   25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.   Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.   Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

1 Flakon 250 mg ampisilin (sodyum tuzu halinde),1 ampul (çözücü) 2 ml enjeksiyonluk su

Uyarılar/Önlemler

Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi ve hatta nadiren fatal anafilaktoid reaksiyonlar görülmüştür. Bu tip reaksiyonlar özellikle bir çok alerjene duyarlığı olan kişilerde ve parenteral uygulamada oral uygulamaya göre daha sık görülmüştür.   Penisilin tedavisine geçilmeden önce, hastanın evvelce penisilinler, sefalosporinler ve diğer alerjenlere karşı aşırı duyarlığı olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. İlaca karşı bir alerjik reaksiyon oluşması halinde ilaç derhal kesilmelidir. Ciddi akut aşırı duyarlık reaksiyonları adrenalin (epinefrin) ile acil tedaviyi gerektirir. Endikasyona göre; oksijen, IV steroidler, hava yolunun açık tutulması gibi diğer önlemler de alınmalıdır. Özellikle uzun süreli tedavilerde bakteriyel patojenler (Enterobacter, Pseudomonas) ve mantarlarla (Candida) süper enfeksiyon ihtimali göz önünde tutulmalıdır. Yine antibiyotiğe bağlı olarak pseudomembranöz kolit vak’aları da ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda oral vankomisin ile tedaviye geçilmelidir.   Uzun süreli tedavide tüm güçlü ilaçlarda olduğu gibi hematopoetik sistem, böbrek ve karaciğer fonksiyonları belirli aralıklarla izlenmelidir.   Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı (Hamilelik kategorisi B) :   Hamilelerde kullanım güvenliği henüz kanıtlanmamıştır.   Ampisilin düşük konsantrasyonlarda sütle atıldığından, Penbisin® 250 mg Toz İçeren IM/IV Enjektabl Flakon, emziren annelere uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Glossit, bulantı, kusma, diyare gibi gastrointestinal reaksiyonlar daha ziyade oral ampisilin kullanımı sırasında ortaya çıkan yan etkilerdir. Ampisiline karşı aşırı duyarlık reaksiyonları deri döküntüleri ve ürtiker şeklinde, nadir olarak da eksfolyatif dermatit ve eritema multiform şeklinde görülebilir.   Ürtiker ve diğer deri döküntüleri şeklindeki reaksiyonlar antihistaminikler ve gerekirse de sistemik kortikosteroid uygulaması ile kontrol altına alınabilir.   Ampisilin tedavisi sırasında anemi, trombositopeni, trombositopenik purpura, eozinofili, lökopeni ve agranülositoz bildirilmiştir.  BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ
(Visited 22 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window