İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması PROFLAM
Birim Miktarı 1
ATC Kodu M01AE03
ATC Açıklaması Ketoprofen
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A10915
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 9,8 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 8,75 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 4,36 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E156D

İlaç Etken Maddeleri

  • ketoprofen (1 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı, olağan yan etkilerin daha şiddetli olması ile ilişkilidir. Miyelosupresyon, antibiyotik ve transfüzyonlar ile tedavi edilir. Diğer yan etkiler semptomatik olarak tedavi edilir.   Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Endikasyonlar

Platosin – S® ilerlemiş ve metastatik testis kanserinde, ilerlemiş ve metastatik over kanserinde ve ilerlemiş, metastatik mesane kanserinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Sisplatin, bifonksiyonel alkilleyici ajanlarla aynı biyokimyasal özelliklere sahip sitostatik bir ilaçtır. Platin koordinasyon kompleksidir. Hücre içinde hidrolize olduktan sonra bir ya da iki ligandı su veya hidroksil grubları ile substitüe olur. Oluşan molekül, DNA, RNA ve proteinler ile etkileşime girer. Etkisini DNA’nın çapraz bağlarına bağlanarak gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: İntravenöz yoldan uygulama sonrasında sisplatin hızla tüm dokulara dağılır. Merkezi sinir sistemine penetre olmaz.   Dağılım: En yüksek konsantrasyonlarına karaciğer, böbrek, mesane, kaslar, deri, testisler, prostat, pankreas ve dalakta erişilir. I.V. verilmesini takiben plazma konsantrasyonu bifazik biçimde oluşur. Başlangıç yarı ömrü 10-20 dakika, terminal yarı ömrü 32-53 saat kadardır.   Metabolima: Enzimatik olmayan yollar ile metabolize edilir. Sülfidril gruplarının glutation ve tiyosülfata kovalent bağlarla bağlanması sonucu inaktif hale gelir.   Atılım: Toplam atılımı trifazik biçimde olur ve yarılanma ömürleri sırasıyla 14 dakika, 274 dakika ve 53 gündür. Plazma proteinlerine % 90’ın üzerinde bağlanır. % 90 idrar ve % 10 dışkı ile atılır. I.V. uygulama sonrası verilen dozun % 27-43’ ü 5 gün içerisinde idrarla atılır.

Farmasötik Şekli

50 ml Enjeksiyonluk Solüsyon İçeren Flakon

Formülü

50 ml solüsyon içeren flakon:  Sisplatin                 25 mg   Sodyum klorür          450 mg   Enjeksiyonluk su       k.m. 50 ml içerir. Ayrıca pH ayarı için yeter miktarda HCl içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Platosin vücudun savunma mekanizmalarını suprese etmektedir. Bu nedenle sisplatin ile tedavi sırasında canlı ya da cansız virüs aşıları ile aşılama doğru değildir. Ototoksik, nefrotoksik ve hepatotoksik potansiyeli olan ilaçlarla ve alkolle birlikte kullanımından kaçınılmalı veya durum tamamıyla gözlenmelidir. Aminoglikozidler veya sefalotin ile sisplatin kombinasyonundan kaçınılmalıdır. Furosemid potansiyel nefrotoksiktir.   Vinka alkoloidleri ile farmakodinamik etkileşim nefrotoksisitenin artmasına neden olur. Ayrıca radyasyon tedavisi sırasında da radyasyonla etkileşim açığa çıkabilir.   Geçimsizlik: Alüminyum içeren materyellerle temasından kaçınılmalıdır. Sisplatin az miktarda klorür içeren çözelti içinde dekompoze olur. Seyreltme sıvısı olarak en az % 0.45 sodyum klorüre eşdeğer konsantrasyonda klorür içeren çözeltiler kullanılır.

Kontraendikasyonlar

Platosin, bu ilaca ya da platin içeren diğer ilaçlara karşı evvelce alerjik reaksiyonlar göstermiş olanlarda ve önceden renal yetmezliği olanlarda kontrendikedir. Kemik iliği depresyonu ile işitme kaybı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Sisplatin, alüminyum ile geçimsiz olduğundan, alüminyum içeren enfüzyon veya enjeksiyon materyali ile kullanılmamalıdır. Nefrotoksisite riskini azaltmak için, hastanın en az 1 litre % 5 Dekstroz % 0.9 Serum fizyolojik (50/50) ile prehidrate edilmesi gerekir.   Tedaviye başlamadan, tedavi sırasında ve 24 saat sonrasına kadar hastanın en az 100 ml/saatlik idrar akışının sağlanması gerekir. Bunu sağlamak için gerekirse 100 – 200 ml % 5’ lik mannitol kullanılır.   Platosin 6-8 saatlik enfüzyon şeklinde ve 1 litre % 5 Dekstroz % 0.9 Serum fizyolojik (50/50) karışımı içerisinde verilir. Bir sonraki platosin dozu, hastanın böbrek fonksiyonları normale dönünceye kadar verilmez. Olağan Platosin dozu, tek intravenöz uygulama halinde 50 – 100 mg/m2  veya arka arkaya 5 gün intravenöz olarak günde 20 mg/m2 ‘dir. Doz, diğer sitostatikler ile birlikte kullanımına bağlı olarak ayarlanabilir. Kür, kan testi sonuçlarına, böbrek fonksiyon testlerine ve odyometrik testlerin sonuçlarına bağlı olarak her 3 – 4 haftada bir uygulanabilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Platosin-S® 0.5 mg/ml, 20 ml solüsyonda 10 mg sisplatin içeren tek flakonluk ambalaj (10 mg/20 ml) Platosin-S® 0.5 mg/ml, 100 ml solüsyonda 50 mg sisplatin içeren tek flakonluk ambalaj (50 mg/100 ml)

Saklama Koşulları

Platosin – S® 0.5 mg/ml, 50 ml enjeksiyonluk solüsyonlar orijinal ambalajı içerisinde, 25° C’nin altındaki oda sıcaklığında ve ışıktan koruyarak saklanmalıdır. Çocukların erişemeyeceği yerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Platosin – S® 0.5mg/ml enjeksiyonluk solüsyonlar, 50 ml = 25 mg tek flakonluk ambalajlarda takdim edilmiştir.

Uyarılar/Önlemler

Böbrek yetmezliği, işitme bozukluğu veya kemik iliği supresyonu sisplatin uygulaması ile kötüleşebilir. Normal böbrek fonksiyonlu hastalara Platosin uygulamadan önce hasta yeterince hidrate edilmeli ve diürez sağlanmalıdır.   Ciddi bulantı ve kusmaya karşı antiemetik ilaçlar verilebilir. Sisplatin tedavisinden önce ve tedavi süresinde odyometrik gözlem önerilmektedir.   Sisplatin bakterilerde mutajeniktir ve hayvansal hücre kültürlerinde kromozomal bozunmaya neden olur. Bu durum karsinojenesid etki mekanizmasına göre mümkün olmasına rağmen şimdiye kadar tespit edilememiştir.   Kadın ve erkek hastalar tedavi sırasında ve tedaviden en az 3 ay sonrasına kadar hamileliğe karşı korunmalıdır. Sisplatinin deriye dökülmesinden sonra deri hemen su ve sabun ile yıkanmalıdır. Uygulama hemen durudurulmalı, 3-5 ml kan, infüzyon iğnesinin yardımıyla alınmalıdır. Bir plastik cerrahına danışılmalı ve etkilenmiş yüzey için kortikosteroid injeksiyonu ve soğuk kompres 12 saat boyunca uygulanmalıdır. Genellikle sisplatinin ekstravazasyonu ciddi sorunlara neden olmaz. Platosin, sadece antineoplastik ilaçlarla tedavi konusunda deneyimli uzman hekimlerce ya da onların gözetimi altında kullanılmalıdır. Gebelik ve laktasyonda kullanımı: Gebelik kategorisi: Tüm gebelik süresince D’dir. Sisplatin fötal ürogenital sistem üzerinde toksik etkilere sahiptir, ayrıca farelerde embriyotoksik ve teratojenik etkileri ortaya konulmuştur. Gebe kadınlarda güvenli kullanımı kanıtlanmış değildir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Emziren annelerde kullanımı sırasında emzirmeye son verilmelidir.   Çocuklarda kullanımı Sisplatinin ototoksik etkileri çocuklarda daha şiddetli ortaya çıkabilir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi: Sık olarak bulantı ve kusma görülmesi nedeniyle, makina kullanımı ve trafiğe katılım gibi ekstra dikkat gerektiren işlerde koruyucu önlemler alınması tavsiye edilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Nefrotoksisite:   Platosin’in başlıca doz kısıtlayıcı etkilerinden birisi nefrotoksisitedir. Nefrotoksisite doza bağımlı olup, kümülatiftir. Başlangıçta reversibl olan nefrotoksisite, tekrarlanan kürler sonucunda uzun süreli ya da irreversibl hale gelebilir. Bu nedenle renal fonksiyon normale dönmeden Platosin dozları tekrarlanmamalıdır. Nefrotoksisite riski ilacın tatbikinden önce hastanın hidrate edilmesi ile azaltılabilir. Nefrotoksisite, BUN’daki artış, serum ürik asit ve kreatinin klerensinin azalması ile kendini göstermektedir.   Elektrolit dağılımı:   Serum elektrolitlerinde düşüş gözlenmiştir. Sıklıkla hipomagnezemi ve hipokalsemi bildirilmiştir.     Gastrointestinal:   Tedavi edilen hastaların çoğunda genellikle tedavinin başlangıcından sonra birkaç saat içinde başlayan belirgin bulantı ve kusma görülür. Bulantı ve kusma tedaviden sonra 1-7 gün daha devam eder. Nadiren tedavinin kesilmesini geciktirecek oranda şiddetli olabilir.   Antiemetikler ya da ilaç uygulamasının birkaç saate yayılması ciddi bulantı ve kusmanın azalmasını sağlayabilir. Sisplatin tedavisi boyunca anoreksi, stomatit ve mukozit bildirilmiştir. Tedaviden 1 hafta sonrasına kadar değişik derecelerde bulantı ve iştahsızlık devam edebilir.   AST ve ALT değerlerinde artış görülmüştür, fakat değerler orta ve ihmal edilebilir düzeydedir.   Ototoksisite:   Platosin’in 50 mg/m2′ Iik tek dozu ile tedavi edilen hastaların %30’unda ototoksisite görülmektedir. Ilk belirtileri olarak kulak çınlaması ve yüksek frekansta işitme kaybı ile kendini gösterir. Ototoksisite çocuklarda daha şiddetli ortaya çıkar ve reversibldir.   Hematolojik:   Platosin ile tedavi edilen hastaların % 25-30′ unda kemik iliği depresyonu görülebilir. En düşük trombosit ve lökosit sayıları 18-23. günlerde ortaya çıkar ve çoğunlukla 39. günde normale döner. 50 mg/m2 ‘den büyük dozlarda ise aneminin de eşlik ettiği daha ciddi lökopeni ve trombositopeni vakaları görülür.   Nörotoksisite:   Sisplatin iki taraflı nöropatiye, parestezi ile belirgin olan titreşim duyumunda azalmaya, dokunma duyusunda ve alt tendon reflekslerinde azalmaya neden olur. Fits, amnezi, titreme, tat kaybı ve ortostatik hipotansiyon oluşabilir. Nadiren geçici bulanıklık ile birlikte optik nöritis bildirilmiştir. Nörotoksisite doza bağlıdır ve tek doz uygulamasını takiben oluşabilir, ancak özellikle uzun süreli tedaviden sonra gelişir ve geri dönüşümlüdür. Nörotoksisite, tedavinin kesilmesinden sonra da gelişebilir.   Diğer toksik etkiler:   Periferal nöropati bazı hastalarda görülmüştür. Böyle bir durumda ilacın verilişi durdurulmalıdır. Özellikle yüksek doz sisplatin alan hastalarda hiperürisemi görülür. Serum ürik asit düzeylerini düşürmede Allopurinol etkili olmaktadır. Sisplatin ile tedavi edilen hastalarda, renal tübüler nekroza bağlı olarak hipomagnezemi, hipokalsemi, hiponatremi, hipokalemi ve hipofosfatemi gibi elektrolit bozuklukları görülebilmektedir.   Anaflaktik reaksiyonlar, önceden sisplatin almış hastalarda nadiren görülmüştür. Bu reaksiyonlar, yüzde ödem, hırıltılı solunum, taşıkardi ve hipotansiyondan ibaret olup, ilacın tatbikinden birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Anaflaktik reaksiyonlar, I.V. epinefrin, kortikosteroidler ve/veya antihistaminikler ile tedavi edilir. Bunların dışında kardiyak anormallikler, iştahsızlık, SGOT’ da yükselme, ciltte kızarıklıklar ve alopesi rapor edilmiştir.   BEKLENMEYEN BiR ETKi GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.  

Doz Aşımı

6 aylıktan büyük bebek ve çocuklarda (6 ay-11 yaş), ateşin semptomatik tedavisinde kullanılır.

Endikasyonlar

Ketoprofen, propiyonik asit grubundan arilkarbolik asit türevi bir nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçtır (NSAİİ). Antipiretik, antiinflamatuvar, trombosit agregasyonunu önleyici etkilere sahiptir. Tüm bu terapötik etkileri, prostaglandin sentezini inhibe etmesine bağlıdır.

Farmakodinamik Özellikler

Şurup

Farmakokinetik Özellikler

Her ml şurup; etken madde olarak 1 mg Ketoprofen, yardımcı madde olarak sakkaroz, karamel ve karışık meyva aroması içerir.

Farmasötik Şekli

 —

Formülü

23.12.2008 217/28

İlaç Etkileşmeleri

25 0C' nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Kontraendikasyonlar

150 ml'lik cam şişelerde
(Visited 7 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window